Čínské servo 88004

Založil fulda, 20.06.2019, 12:21:03

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

fulda

Ahoj,

Provedl jsem pokusy s alternativními čínskými verzemi Power Functions servo (88004). Mám dvě verze, koupené jsou na aliexpressu. Každé je prý od jiného výrobce, ale ve skutečnosti jsou stejná.

Trochu mne překvapilo chování, kdy servo nekrokuje podle otáčení kolečka v běžných sedmi krocích na každou stranu. Servo dostává jakousi cukatůru. Pro přiblížení toto VIDEO.

Rozhodl jsem se tedy servo rozebrat a podívat se dovnitř. Hned po otevření mi bylo jasné, kde udělali soudruzi z Číny chybu.

Pro porovnání přikládám dva obrázky. Na jednom je fotka čínského serva, které má dráhu rozdělenou na 5 částí (dvě krajní polohy, jedna prostřední a dvě pro přejíždění), zatímco původní lego má 16 snímaných poloh (7+7 na každou stranu a dvě prostřední).

Ještě navís elektronika vůbec nepočítá s PWM, které se používá pro komunikaci, takže se pokouší neustále přejíždět mezi krajní a prostřední polohou a proto to pískání a drnčení.

Takže za mne mohu konstatovat - pokud uvažujete o použití čínského alternativního serva, tak jedině v kombinaci s 8885, nebo s jiným ovladačem, který používá pouze krajní polohy. Nikoli s ovladačem, který používá proporcionálně všechny polohy.

(obrázek lego serva jsem si půjčil z eurobricks, zajímavé obrázky jsou také na technibricks)
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Tatrovák

Nazdar, asi to už neni moc aktuálne keď pozerám ako dlho je už táto téma založená, ale každopádne môžem tvoje skúsenosti potvrdiť, ja som si asi pred dvoma rokmi objednal z obchodu nazvaného fruugo tiež tieto napodobneniny PF servomotorov a chovajú sa rovnako, mne to síce nevadí pretože pri cene 14 eur za kus som rátal s tým že niekde bude háčik (ono totiž PF servo nikdy nebola lacná sranda, pamätám si že v časoch keď sa ešte vyrábali, niekde možno okolo roku 2014-2015 stály na bricklinku minimálne 25eur, a v dobe keď som objednával tie náhrady tak originálne PF servo už bol prakticky nezohnateľné a keď sa aj niekde objavilo tak stálo 80+ eur čo som len tak občas postrehol), a ja som vždy tak či tak používal servo len v režime od stredu rovno po kraj a proporciálny chod pre mňa nebol podstatný. Podstatnejšie ale je že som si objednal tri kusy a z nich len dva fungovali ako mali (samozrejme tým myslím také fungovanie o ktorom sa tu bavíme) a ten tretí mal v prvom rade o nejaké 3 cm kratší kábel, čo je možno len detail, ale hlavne doprava sa točil normálne o 90 stupňov ale do ľava len + - o 80, skrátka nesymetricky, ale tak to už s tou čínou chodí. Ešte možno jedna zaujímavosť, na tom čínskom serve sú diery na výstupnom hriadeli prepojené a priechodzie takže sa cez ne dá prevliecť oska skrz cez servo, aspoň tak je na tých troch kusoch čo mi dorazili. Každopádne ja som s nimi za tú cenu spokojný, doteraz mi slúžia.

Z čoho som však vyslovene nadšený a čo určite môžem odporučiť sú čínske PF M motory ktoré som tento rok v júli objednával tiež s Fruuga.

https://www.fruugo.sk/technical-parts-motor-block-motor-m-motor-8883-for-power-functions-electric-assembled-block-toy-par/p-148917424-314458543?language=en

Na moje prekvapenie pôsobia na omak rovnako kvalitne ako originál ale hlavne sú výkonnejšie, nechápem ako je to možné ale majú vyššie otáčky a podobný krútiaci moment ako originály, nemám to podložené žiadnymi meraniami ale pocitovo tak pôsobia. Sú síce citelne hlasnejšie ale to nie až tak podstatné.

fulda

Na tom čínském servu je zvláštní to, že by mohlo fungovat i proporcionálně, ale číňan to prostě nepochopil a tu funkcionalitu tam nezavdl. Výrobní náklady by byly stejné.

To servo které je "pootočené" bude jen špatně smontované.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

Tatrovák

Na jednu stranu áno, je to škoda, ale ako hovorím, za tie peniaze je to podľa mňa prijateľné. Rozmýšľal som už nad tým že skúsim to servo rozobrať, ale mám obavu aby som ho potom aj zostavil naspäť.