Výstava v muzeu Žacléř - 03.12.2020 - 06.06.2021

Založil davroman, 16.02.2020, 18:57:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

davroman

EDIT:
Termín výstavy: sobota 17.10.2020 (zahájení v 15h) do neděle 3.1.2021.
                          čtvrtek 3.12.2020  až   neděle 28.02.2021   pátek 14.05.2021  neděle 06.06.2021
Instalace možná od soboty 10.10., deinstalace od pondělí 4.1 do neděle 10.01.2021.



Byl jsem osloven naším místním muzeem, zda bych jim pomohl zorganizovat výstavu modelů ze stavebnice LEGO. Muzeum by rádo návštěvníkům prezentovalo, co vše lze z LEGO kostek postavit, seznámit je trochu s historií LEGO kostek a případně je nechat i trochu pohrát. Paralelně s výstavou bude ke shlédnutí stálá expozice o historii města a hornictví a také nová expozice sbírky porcelánu pana Petiry. Stránky muzea jsou zde: http://www.muzeum-zacler.cz/

Obracím se tedy na naše sdružení, zda bychom s tím dokázali pomoci. Výstava by byla v termínu od začátku října do konce roku 2020, přesnými daty zahájení a ukončení se přizpůsobí.

Co je k dispozici: dvě spojené místnosti velikosti cca 30m2 každá s okny/dveřmi dle půdorysu v příloze, 4 vitríny dle fota v příloze, spousta různých praktikáblů, desek a vrchních zakrývacích krytů (soupis viz příloha), možnosti využití jsou vidět na poslední fotce a velká televize na stěně.

Co nabízejí: obecně pomoc se zajištění dopravy modelů vlastními silami, popřípadě proplacení dopravy modelů (tam kde je potřeba pro instalaci autor). Vzhledem k jejich omezenému rozpočtu (jsme malé město) bohužel nelze počítat s "odměnou" za vystavení modelů jako u komerčních víkendových akcí. Bohužel jsme navíc i trochu z ruky - asi jako Lipno, ale směrem na sever. 

Má prvotní otázka zní: Najde se tu pár Kostkařů, kteří by byli ochotni své modely u nás vystavit? A pokud ano, co byste na výstavu mohli zapůjčit? Z mé strany pomůžu s dopravou i instalací a případně nabízím i odměnu z vlastních zdrojů.

Za sebe bych vystavil panel zimního kolejiště s ovládáním (předvánoční období tomu nahrává), modely aut a z továrních modulárů bych mohl udělat blok domů pohledový ze všech stran.

Ještě mě napadá využít, pokud by bylo k dispozici:
- panely o historii stavebnice LEGO (byly k vidění na schodech v Brně);
- herní stolek a nástěnku/-y (popřípadě kde by sedalo zapůjčit?);
- mozaiky státních znaků + logo Kostek.




Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Stimpi

Mohu zapůjčit komplet evoluci technic motocyklů, velká technic auta, něco stavební techniky ... v technicu je výber velký.
Creator serie Ferrari a Lamborghiny  plus creator expert auta předpokládám máš.

Napiš co by se hodilo ;)

Clermont

Za mě: Budu mít sice postavený větší uhelný důl, ale plánuji ho na listopad do Olomouce k Chairudovi a tak to by se křižovalo.
Za Kostky: Erby a nějaké prospekty jak velký plastový banner o Legu tak nějaké papírové o historii mám u sebe tak to nějak vymyslíme s dopravu.

Matthes_CS

V Žacléři je pěkné muzeum, hlavně expozice o hornictví a model staby Stachlbergu :) (doufám, že to tak ještě je, už je to nějaký pátek co jsem tam byl)

Určitě bych mohl nabídnout mozaiky, pokud by byl zájemnějaké tovární sety a určitě by se ještě něco vymyslelo.

Igorus

Zatím předběžně s mojí účastí počítej ;D

Mohu dovalit mojí produkci (jako vždy NY) a pak je otázka, co bude chtít Chairudo do Olomouce (město či osadníky). To druhé by se dalo poskytnout.

fanda

Mohu zapůjčit všechny mé nákladní i osobní vozy (resp. víc než polovinu z celkového množství - mám skoro od všech kopii) a 2 makety lokomotiv:
(vlastní) lokomotiva motorová ČD/ČSD 704 / T 234.0 Malé Lego červenožlutá
(vlastní) lokomotiva motorová ČD/ČSD 701 / T 211.0 Prasátko zelené

Ostatní mé lokomotivy si netroufám dát z ruky (kvůli elektronice a kolům jsou příliš drahé) a navíc je potřebujeme na jezdění.  ;)

Musí být zajištěné (např. za sklem) proti odcizení celého modelu i jednotlivých kostek - některé kostky jsou sakra drahé a modely by měly být plnohodnotně pojištěné.

Nejsem schopen zajistit dopravu, ale jsou to max. 3 tvrdé krabice 50x30x30. Myslím, že Peki to takhle jednou vezl z Prahy do Olomouce a sám nainstaloval. Zpátky bys to mohl vzít sám, až se budeš u mě zase stavovat - nespěchá to.

Robkteryten

mohu zapůjčit nějaké space sety

Kubos.cz

Ahoj,

rád se po dlouhé době něčeho zúčastním, 

můžu nabídnout

  • star-wars sety
  • velké UCS sety
  • set + diorama
  • výroční 20let Lego SW sety + originální verze
  • doprava lidí a věcí z Brna

Tomik

Pokud by byl zájem, tak můžu zapůjčit desítku alternativních modelů ze setu 31056 - myslím, že se to bude hodit k tématu výstavy "co všechno se dá postavit z Lega". Když bude instalace o víkendu, tak je i osobně dovezu (spojil bych to s výletem do Krkonoš).
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

peki

1) Vzhledem k malému rozsahu by to neměl být problém zaplnit. Jde o to aby to mělo pořád určitou kvalitu.
2) Čekám na potvrzení situace v Jihlavě
3) Doporučuji projít s někým z muzea uspořádání vitrin. Oni si musejí říci co jim na základě zkušeností příde vhodné:
- udělat rozkreslení vitrin
- místa na nějakou dekoraci (panely s textem, mozaiky máme 4 znaky)
- snažil bych se použít co nejvíce největších vitrin
4) Podle vitrin které budou k dispozici vybral co bude vhodné vystavit. Co bude tvořit nějakou dominantu.
- Věřím že se nějaké MOC najdou (které už do Olomouce na podzim nepojedou). Napadají mě třeba sousedi
- u vitrin typu evoluce (např. vývoj policejní stanice) bych byl opatrný. Máme ověřeno že to lidi ve skutečnosti nezajímá. To už jsou lepší takové "blbinky" s figama, jak měl např. Hačislav (v Sedlčanech) kdy děti hádají z jakého je filmu.
- snažil bych se o rozmanitost a pořad hlavně prezentovat kostky. jako takové



Kuba

Pro mne je to bohužel z ruky, ale pokud někde cestuje můj Coop z vesnice a může ho někdo z účastněných zavézt na tuto výstavu, tak je k dispozici.  ;)



davroman

Díky všem za reakce na moji poptávku. Začal jsem se od tohoto týdne aktivně věnovat přípravě této výstavy, snad se do podzimu situace nevyhrotí tak jako na jaře a výstava proběhne bez nějakých větších omezení, s rouškami se případně počítá, herna pro děti z bezpečnostních důvodů nebude.

Výstava je potvrzena na termín od soboty 17.10. (oficiální zahájení v 15h) do neděle 3.1.2021. Instalace bude možná už od soboty 10.10., deinstalace pak od pondělí 4.1. do neděle 10.01.2021.
(termíny doplním do úvodního příspěvku). Menší modely by se asi daly zvládnout za pátek 16. a sobotu 17. dopoledne. Zjistím průběžně možnosti ubytování, kdyby chtěl někdo přespat z pá na so (napište mi případně sz).

Trochu zatím z nezkušenosti tápu v uspořádání modelů a výstavy, ale to se snad postupně nějak vystříbří.   ;)    Některé z kostkařů jsem už oslovil, některé oslovím v dalším kole. Ze společných projektů bych rád využil Sousedy II, se kterými mám "instalační zkušenost". Víme kde aktuálně jsou, zda jsou v uvedeném termínu volní a mohli by si tedy udělat výlet do Žacléře? Popřípadě jaké další společné projekty by byly k dispozici?  Existuje ještě MIKROpolys (třeba jen část)?

Jak psal peki, prezentace vývoje konkrétní modelové řady nebude pro běžné návštěvníky moc zajímavá (ale díky za nabídku), spíše se chci zaměřil na pestrost, která by ukázala, co vše lze z Lega postavit. Pokud máte nějaké nápady, klidně pište sem nebo přes SZ. Díky předem.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

peki

Půdorysem mi to připomíná Sedlčany.
Doporučil bych realizovat aspoň v jedné místnosti zábrany. Za které se vejde i nějaký velký model, který akci vždy prospěje. V muzeu většinou na to nechtějí slyšet, ale výsledek stojí vždy zato.


Co ty okna dají se použit jako poutač? Respektive je to v přízemí?

davroman

peki, díky. Bohužel jsme v patře, tedy okna využít nepůjdou.
Zjišťuju ty zábrany.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

davroman

#14
Posílám aktuální informace k výstavě ... 

Modely budou v jedné rovině na deskách šíře 120cm, kde cca 30 cm bude využito jako "dosahová" ochrana modelů, před deskami budou ještě stojany s provázkem. Bohužel pevné zábrany jako např. v Sedlčanech nejsou k dispozici.
Modely ve vitrínách budou kompletně schované pod nebo za sklem.

Přikládám náhled rozmístění, drobné změny jsou ještě možné.

Volné místo před modely využijeme na detailní popisy k jednotlivým modelům. Prosím tedy, zda byste mi do SZ poslali nějaké info o každém modelu - jméno autora, nick, jak dlouho model vznikal, z kolika je kostek, proč jste jej postavili, nějakou zajímavost k modelu, atd. 

Dále připojuji seznam vystavovatelů + modely:
chairudo - ruské kolo, maxi fig, ledové sochy, mozaiky(?)
Vašík - parník, Friends hotel, Krtek a spol., opičky
Tomik - 20 variací z LEGO setu 31056
Igorus - New York
Robkteryten - Blacktron základna, šachy, tiskařský stroj
Stimpi - technic motorky
Matthes_cs - mozaiky na zeď
fandadolega - vlaky (v diskuzi)
Kubos.cz - SW (v diskuzi)
davroman - auta, space sety, zimní kolejiště
rocice - Lego strom, M&M, Brickheadz, Wall-E, Eve
tomassek05 - tanky, letadlo + Indiana Jones
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Tomik

Mám v plánu si ke svým alternativním modelům vzít vlastní stojánek z plexiskla s krátkým povídáním o alternativních modelech, jestli to nebude problém.Stačilo by potom, pokud mi uděláš v jednotné formě popisku se jménem a názvem celého seskupení modelů. Jinak, ty mé modely jsou postavené ze setu 31056.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

davroman

Citace od: Tomik kdy 15.09.2020, 12:14:52
Mám v plánu si ke svým alternativním modelům vzít vlastní stojánek z plexiskla s krátkým povídáním o alternativních modelech, jestli to nebude problém.Stačilo by potom, pokud mi uděláš v jednotné formě popisku se jménem a názvem celého seskupení modelů. Jinak, ty mé modely jsou postavené ze setu 31056.

Vlastní stojánek určitě vezmi i se svým popiskem. Do vitrínky s autama také budu mít vlastní stojánky s popiskama.
Číslo setu jsem opravil.   ;)
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

davroman

Posílám náhled plakátu k výstavě ...

V textu nechám změnit slovo "objektů" na "modely".   ;)

Nějaké další připomínky?

Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Petronel

Hustý! Jsou tam Sousedé.  ;D
Ta červená je trochu dravá, ale to je asi úmysl...
A trochu mi nesedí ten nápis "Kostičkový svět" (barvama a zvoleným fontem). Ale to je asi jen můj pohled na věc.  ;)

peter

Já bych jen změnil slovo "Lega" za: "... z kostek LEGO®". Dle oficiálních pravidel se toto slovo nesmí skloňovat a vždy musí být psáno v jeho základním tvaru ;)

Občas si toto pravidlo dovolím také porušit, přeci jen v češtině díky skloňování to vždy úplně dobře nezní" ale v tomto případě si myslím, že to je v naprostém pořádku ;)

Díky
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

davroman

Citace od: peter kdy 24.09.2020, 09:03:40
Já bych jen změnil slovo "Lega" za: "... z kostek LEGO®". Dle oficiálních pravidel se toto slovo nesmí skloňovat a vždy musí být psáno v jeho základním tvaru ;)

Občas si toto pravidlo dovolím také porušit, přeci jen v češtině díky skloňování to vždy úplně dobře nezní" ale v tomto případě si myslím, že to je v naprostém pořádku ;)

Díky

No právě že na základě dřívějších diskuzí nad různými plakátky jsem muzeu doporučoval se slovu "LEGO" pokud možno vyhnout. 
Uvidíme co na to TLC.   ;)
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

davroman

Citace od: Petronel kdy 23.09.2020, 20:45:30
Hustý! Jsou tam Sousedé.  ;D
Ta červená je trochu dravá, ale to je asi úmysl...
A trochu mi nesedí ten nápis "Kostičkový svět" (barvama a zvoleným fontem). Ale to je asi jen můj pohled na věc.  ;)

Grafické podání nechávám na muzeu.   ;)
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Matthes_CS

Citace od: davroman kdy 24.09.2020, 09:08:48
Citace od: peter kdy 24.09.2020, 09:03:40
Já bych jen změnil slovo "Lega" za: "... z kostek LEGO®". Dle oficiálních pravidel se toto slovo nesmí skloňovat a vždy musí být psáno v jeho základním tvaru ;)

Občas si toto pravidlo dovolím také porušit, přeci jen v češtině díky skloňování to vždy úplně dobře nezní" ale v tomto případě si myslím, že to je v naprostém pořádku ;)

Díky

No právě že na základě dřívějších diskuzí nad různými plakátky jsem muzeu doporučoval se slovu "LEGO" pokud možno vyhnout. 
Uvidíme co na to TLC.   ;)

Někdo tu bylo vlákno s pravidly, LEGO se nesmí použít v názvu akce, logo tam nesmí být a tak. Ale v popisku může být, ale tak jak píše Peter a první výskyt má být s tím ®.

peki

Citace od: Matthes_CS kdy 24.09.2020, 13:38:03
Někdo tu bylo vlákno s pravidly.....

Vlákno je pro někoho překvapivě, v sekci pravidla.
Je poněkud "tajemně" nadepsáno: "Pravidla pro pořádání výstav (názvy obchodů atd.) dle politiky spol LEGO"

odkaz

Pokud někdo pořádá výstavu, beru jako samozřejmé:
- že si ho přečte
- pokud nebude něčemu rozumět, že se mne zeptá

Plakát VŽDY posílám na finální odsouhlasení do LEGA. Může to chvilku trvat.

davroman

Sypu si popel na hlavu ... a posílám upravený plakát ...  :D
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

peter

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

davroman

#26
Přibližuje se nám čas výstavy ... Modely jsou domluveny, stejně tak jejich rozmístění. Velkou neznámou jsou nastávající proti-epidemiologická opatření, která dnes představí vláda. V tuto chvíli jsme s muzeem domluveni, že termín výstavy platí a uděláme maximum pro její realizaci.

Nyní organizační stránka:
1) Popisky k modelům:
- mám zatím jen od dvou vystavovatelů
- prosím posílejte mi je přes SZ nebo na e-mail  david.rocek(at)icloud.com 
- do popisku prosím název modelu, autor (jméno, nick), počet kostek, doba stavění, nějaká zajímavost, atd.

2) Instalace:
- instalace bude možná od soboty 10.10. až do další soboty 17.10. (nutno zvládnout do 12h!), a to vždy cca mezi 8-17h nebo dle domluvy
- osobně tam budu částečně so a ne (10.+11.10.), určitě celý čt a pá (15.+16.10.) a samozřejmě so 17.10.
- ideálně pokud mi napíšete do SZ kdo kdy plánujete přijet a domluvíme se, bydlím cca 200m od muzea    :D 
- také to budeme muset zkoordinovat vzhledem k opatřením která budou oznámena
- zahájení je plánováno na sobotu 17.10. ve 14h, otázkou je jak to proběhne a v kolika lidech

3) Cesta:
- adresa muzea je Žacléř, Rýchorské náměstí 10 a mapičku najdete např. zde: http://www.muzeum-zacler.cz/kontakty-a-organizace/jak-se-k-nam-dostanete/
- popis příjezdu: cesta od Trutnova Vás povede přes obec Babí a vrch Stachelberg do údolí Prkenného Dolu a následně do Žacléře, kde se po vjezdu do města ocitnete hned na náměstí ... odbočíte z hlavní silnice vpravo do náměstí a budovu muzea (a České pošty) se zelenou střechou už nemůžete minout
- časová náročnost cesty: z Prahy počítejte určitě 2hodiny přes HK, přes MB a Jičín je to cca stejné, z HK je to cca 1hodina, kritickým místem je aktuálně úsek mezi HK a Jaroměří, kde probíhá oprava vozovky a tvoří se kolony, a pak tradičně průjezd Jaroměří   :(

4) Ostatní:
- řeším s muzeem uzavření jednoduchých zápůjčních smluv - kdo budete chtít uzavřít, prosím pošlete mi do SZ své nacionále, názvy modelů a odhad jejich ceny, pošlu Vám zpět na e-mail návrh smlouvy
- muzeum je elektronicky zabezpečeno a samozřejmě pojištěno
- na místě lze v případě potřeby zajistit ubytování v Pensionu Medvěd (cca 350,-Kč/noc, snídaně okolo 100,-Kč) - pokud někdo budete ubytování potřebovat, dejte mi vědět termín a domluvím to
- počítám s proplacením pohonných hmot za cestu s modely, a to buď v penězích nebo formou slevového kupónu do našeho BL obchodu - napište prosím kolik km cca projedete a jakou variantu preferujete, ať vím na co se připravit   :D
- zkusím ještě vymyslet i nějakou formu odměny za vystavení modelů   ;)

5) Jiné vyžití:
- Žacléř je východní bránou Krkonoš - dá se od nás dojít na Rýchory (http://www.rychorskabouda.cz/) a projít Rýchorský prales (výlet na cca 3-4hodiny)
- cestou lze navštívit dělostřeleckou tvrz Stachelberg: https://www.stachelberg.cz/
- nebo zavítat na Sněžku (do Pece pod Sněžkou je to cca 35min)
- a také se dá za 5min dojet do polské Lubawky, popřípadě dalších 10min do Kamenné Góry a cca dalších 40min až do Walbrzychu (https://www.galeriavictoria.pl/cz) na nákupy    >:D

Pokud jsem na něco zapomněl, napište a doplním.
Díky.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

davroman

Veliké díky Icewalkerovi za skvělý komiks pro naši výstavu ... v muzeu jsou nadšeni. 
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

davroman

Dnes jsme v muzeu řešili zahájení výstavy vzhledem k platným epidemiologickým omezením.

Termín zahájení výstavy sobota 17.10. zůstává platný, ale bude jen v komorním duchu, to je pracovníci muzea a vystavovatelé, bez přítomnosti veřejnosti, což bychom se měli vejít do 10 osob. Pokud to situace umožní, uděláme slavností akci později např. nad listopadem formou komentované prohlídky apod.

A ještě jedna technická - plánuje někdo přijet instalovat už o víkendu 10.-11.10. (příští víkend)?
Pokud ne, pak bych instalaci "zkrátil" na středa 14.10. až so 17.10., což nakonec lépe vyhovuje muzeu i mě.
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

Vasyk

Dorazil bych nejspíše ve středu 14.10., přinejhorším ve čtvrtek. Kdyby něco, zavolám.