4002016 - 50 Years on Track

Založil Hacislav, 02.01.2017, 19:31:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hacislav

Rozhodl jsem se, že se s vámi podělím o jeden z mých vánočních dárků. O tomto dárku jsem už nějakou dobu věděl dopředu. O to více jsem se těšil na okamžik až ho od mého chlebodárce dostanu.
Mám ve své sbírce několik limitovek určených jako dárek od Lega pro své zaměstnance. Ale toto je první u kterého jsem od začátku věděl, že ho budu chtít deMISBovat, postavit a pak si ho vystavit ve vitrínce.


50 Years on Track
by Emil  Emilovič, on Flickr
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#1
Set je připomínkou 50letého výročí Lego vláčků.
Citát ze zadní strany krabice: "Tato speciální sada oslavuje 50.výročí klasických LEGO® vlaků. Vše začalo v roce 1966, kdy vyjel na koleje náš první model vlaku." (ano, popisky jsou mimo jiné i v češtině)
Všechno co potřebujete o tomto setu vědět, vám prozradí pohled na hlavní stranu krabice. (mimochodem, když jsem ji držel poprvé v ruce, byl jsem příjemně překvapen její velikostí a hmotností, ale to se od 1141 dílků dalo čekat)
Set je vlastně složen ze šesti malých setú, šesti mašinek v řekněme "midi" měřítku, které jsou odkazem na konkrétní Lego mašinky / sety z historie Lego produkce. Na což odkazuje i přítomnost aktuálního loga a historického loga Lego system.
Krom šesti velmi pěkných produktových fotek jednotlivých mašinek, které toho o detailech mašinek prozradí mnoho. Jsou na hlavní straně ještě dvě fotky, jedna ukazuje kolejový podstavec z vrchu, = tyto mašinky jezdí na custom kolejivu 4 study širokému. (s vijímkou nonorailu ;) )
A poslední fotka na které si Kjeld Kirk Kristiansen (třetí generace v rodině majitelů Lego) a nějaká holčička (tipnul bych to na jedno z děvčat nejmladší rodinné generace)  si na stole hrají z mašinkami Emerald Night (tou originál původní a tou z tohoto setu) což je velmi dobré porovnání rozdílu velikostí.
Krabici jsem pro vás ofotil samozřejmě ze všech stran, mrknout se můžete tady:



moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#2
Už nebudu okecávat a pojďme se raději mrknout dovnitř.


Krabice netrpí nadbytkem zabaleneho vzduchu.
Set je určen nejen jako vitrínovka a připomenutí Lego tradice, ale především pro příjemnou chvíli společného stavěni v rodinném kruhu.
Což usnadňuje i samotné rozdělení setu. Obsahem krabice je 6 číslovaných velkých sáčků s dílky a 6 číslovaných návodů. Takže si můžete v rodinném kruhu rozdělit návody a sáčky a pak už se samostatně pustit do stavby jednotlivých mašinek. Tento nápad se mi moc líbí, u jiných stavebnic je společné stavění jedné stavebnice mnohem komplikovanější.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#3
Tak pojďme jednotlivé mašinky postavit.
Odkazem nejhlouběji do historie (do roku 1966, to já nepamatuji) je: Motorized Train Set



Nejdříve si u každé mašinky postavíte kolejový podstavec.
Mašinka samotná je poměrně hodně jednoduchá, ale to její předloha také. Nicméně přesto, že je dost malá (nebo právě proto) musíte pro její ztvárnění
použít nějaké základní snot techniky.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#4
Druhým odkazem do historie (do roku 1976, ani to jsem ještě nebyl na světě) je: Western Train



Mašinka se stavěla pěkně, u této i u té předchozí mne překvapilo, že nejdříve postavíte tělo samotné mašinky a až pak pro ni postavíte podvozek. Přední část podvozku může dokonce zatáčet.
Co mě ale nepříjemně překvapilo, v průběhu stavby musíte poskládat sloupeček s modifikované plejty 1x1 s klepítkem na boku (4085 které jen BL rozlišuje 4 tvarové modifikace)

A ve chvíli kdy máte udělat 4 sloupečky po 4 kusech této plejty a máte v stavebnici 14ks jedné šarže a 2 ks jiné.
Tak si nelze nevšimnout, že dílky v sloupečku nelícují. Při stavbě jiných stavebnic si toho ani nemusíte všimnout, ale tady mě to tahalo za oči.
Na rozdílné odstíny téže barvy, jsem si (se skřípěním zubů) tak nějak zvykl a dokážu pochopit důvody proč to tak je. Ale nebýt schopen pohlídat si různé tvarové šarže, považuji za neschopnost...

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#5
Třetí je Monorail Transposport  System (odkaz do roku 1987)



Stavbu započneme postavením speciálního kolejiva.
Monoraili byli už původně 4 study široké, designeři se zmenšením do této série vypořádali tím, že postavili mašinku šíře 3 study.
Osobně mě hodně zaujalo uchycení šikmého předního skla mašinky. Jak to vyřešili vám ale neprozradím. Nemohu přece prozradit všechna tajemství.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#6
Čtvrtým odkazem je: legendární Metroliner (odkaz do roku 1991)



S originálem této mašinky jsem se potkal až když jsem se stal Afolem, bylo to na kolejištích našich kostkařských vláčkařů.
Malý Metroliner z tohoto setu má kompletně zatáčeci podvozek, takže pokud by k němu někdo postavil kolejiště, tak by po něm mohl jezdit,
jen pohánět ho budete muset postrkováním rukou.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#7
Pátým odkazem je již výše zmíněná Emerald Night (odkaz do roku 2009)



To bohužel ještě stále běžela má "Dark age", což mne mrzí, ač nejsem vláčkař, tak po Emerald Night toužím, zatím marně.
Na stavbu malé verze této mašinky jsem se těšil nejvíc. A nezklamala, i samotná stavba se mi ze všech mašinek líbila nejvíc.
Na rozdíl od jiných mašinek, tady začnete stavbou podvozku. Přední část dokonce umí zatáčet. Z celé stavby, se mi nejvíc líbila stavba přední části kotle.
Mašince to sluší i v Midi provedení.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#8
Posledním je zmenšenina Winter Holiday Train



I ta se povedla. Konstrukce poměrně masivního komínu drží jen na jednom studu, takže se komín při rukoježdění po stole snadno "ulomí".
Ale takovýmto kompromisům je asi jen velmi těžké se vyhnout.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#9
Já, žádnou z předloh těchto mašinek nevlastním, takže pro srovnání velikostí musela posloužit jediná mašinka, kterou vlastním a to mašinka z Vlaku duchů.



Hratelnost
Mašinky jsou určeny pro rukopohon,  což je dobré tak na chvíli si pojezdit po stole a pak mašinky raději pěkně uložit i s podstavečky do vitrínky.
Ostatně nějaká verze jejich zprovoznění, vzhledem k velikosti, by byla asi značně problematické.
Ale na odpověď, zda je nebo to není nemožné, jsou tady na fóru jiní machři.
Osobně bych si maximálně dokázal představit jejich přestavbu pro provoz na monorailu a i to by asi nebylo jednoduché.

moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Hacislav

#10
Nové dílky:
žádné

Nové potisky dílků:
šest cedulek, pro každou mašinku jedna


Nové barvy dílků:
Překvapivě ano, jejím 6134 (Hinge Brick 2 x 2 Top Plate Thin)
v Reddish Brown v počtu 6ks (drží jmenovky k jednotlivým mašinkám).
Pokud v nejbližším roce tento dílek (v dané barvě) nevyjde v nějakém setu, bude cena tohoto dílku asi vysoká.


Závěrem, set se mi moc líbí.
Jeho stavbu jsem si moc užil.
Děkuji za pozornost.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

papluh

Pekné.
Pozitívne je že absencia nových dielov dovolí aj nezberateľom si spraviť vlastnú kópiu, navyše dosť dielov z tých 1100 je viazaných na koľaje, ktoré okrem monorailu nie sú až také podstatné (ak rátam dobre tak 5*36, tj cca 15% setu).
Som zvedavý, či niekto začne dorábať vágony v tom merítku.

hobby

Já považuji vydání tohoto setu od designérů za demonstraci designérského kumštu, vtipu a umění zkratky - totéž jako mistrovská karikatura v kresbě umí s minimem čar docílit maximální podobu. Ty malé "MOCy" jsou si opravdu tak podobné, že z dálky jsou zaměnitelné za originály. Kromě připomínky jubilea a demonstrace vtipu v nich ale více nevidím; myslím, že chlapci si taky jednou chtěli místo vymýšlení stavebnic trochu pohrát. Taky tuším, že motorizace by byla nejen nemožná, ale i zbytečná. Každopádně velké plus 8)

mirek

Souhlasím s Hobby-m. Lépe bych se nevyjádřil.

Především však děkuji Hacislav-ovi za opravdu vyčerpávající fotodokumentaci setu. Tleskám.

peki

Citace od: hobby kdy 02.01.2017, 21:35:40
Já považuji vydání tohoto setu od designérů za demonstraci designérského kumštu, vtipu a umění zkratky - totéž jako mistrovská karikatura v kresbě umí s minimem čar docílit maximální podobu.

Nápad pěkný, sice nevím kolik zam. LEGA to opravdu ocení viz inzerce např. zde.

Osobně doufám, že bude následovat také nějaký pěkný vlak i pro zákazníky. "Vánoční" vlaky ani jako vlaky nevnímám, vedu je v kategorii vánočních setů.   

BlazejHolen

Z toho odkazu spíš plyne že ten setík mnoho lidí shání než že by jej prodávali...:D

Igorus

Ani se nedivím, protože tohle je fakt ňamka.

A díky Hači za recenzi :)

peki

Diskusi na téma legálnost / nelegálnost prodeje jsem přesměroval sem.

Do tohoto tématu prosím věci k recenzi setu.
Dík
 

Fricoolinek

Mňo, s tou redukcí na nějaké 2/3 původní velikost z toho udělali poněkud "mrzáčky".  :(

Věřil bych, že bezmotorové "makety" prvních článků v 1:1 by byly hezčí a stále prostorově a finančně únosné. Navíc samozřejmě s možností umístění minifigů.