(vlastní - zakázka) Kaplického knihovna

Založil edward193, 04.06.2015, 18:41:23

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

edward193

Tak som sa konečne dostal k napísaniu reportáže o Kaplického knižnici z Lega. Prosím, aby sme vaše názory, či knižnica mala/nemala byť postavená, váš vzťah k modernej/kontroverznej architektúre, či iné politické názory smerujte tu:
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=47740.0

edward193

#1
Celé to začala v 4/2014, keby som pripravoval business prezentáciu, ktorá mala presvedčiť pani Elišku Kaplický, že knižnicu je možné postaviť z Lega. Ako najväačší problém boli farby. Na začiatku som navrhoval farbu lime, ale skončilo to pri žltej - pôvodne mala byť  knižnica zlatá (ako zlatá Praha). Farby vyberali architekti z Londýna z Future systems a chceli použiť Mettalic Gold. Finálna žltá a fialová boli nakoniec kompromisom medzi tým, čo chceli a čo sa reálne vo veľkom množstve dá zohnať. Lego sa začalo nakupovať v 11/2014 a samotná stavba začala v 1/2015.

edward193

Podmienkou pre postavenie bola aj existencia projektov dokumentácie, pretože postaviť to podľa obrázkov je nereálne. Nakoniec sa podarilo získať v digitálnej forme plášť knižnice. Ten sa potom narezal na "vrstevnice", ktoré odpovedajú jednej rade Lega. Rozdelenie na jednotlivé moduly potom boli dané veľkosťou palety a rozmermi dverí a výťahu u mňa doma. Model je postavený presne v mierke 1:40.

edward193

Jednotlivé vrstvy som potom staval tak, že som "aproximoval" vrstevnice na štvorčekovaný papier, ktorý odpovedal studom pri pohľade zhora. Tam, kde boli naznačené okna som použil priesvitné kocky.
Niekoľko fotiek z priebehu stavby

edward193

Okolo celého prízemia je parkovisko. Vnútorné steny z dôvodu stability už nemohli byť šikmé.
Pri stavbe jednetlivých modulov, ktoré boli následne odvezené som len dúfam, že všetko bude na seba pekne naväzovať.

edward193

Model bol dostavaný 24/5/2015. Na druhý deň bola v Prahe tiskovka, kde sa všetky časti prvýkrát spojili. Potom nasledol prevoz na Lipno a dokončenie interiéru a ďalších detailov. Výhľadovo je ešte v pláne stavba podzemného suterénu so skladom kníh...

Foton

Pěkná práce Edwarde. A velmi precizní příprava.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.