Kolejiště - dioráma společný projekt

Založil MiHo, 11.12.2014, 23:21:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

MiHo


MiHo

#61
Cca před hodinou volal Peki z místa přípravy stolů pro kolejiště skvělou zprávu: Levá strana kolejiště bude o 108 cm delší než se plánovalo (místo 80 cm bude 188cm).

Připravil jsem tedy doplnění plánku:


Do volného prostoru dáme naměstíčko z modulárních domů (hnědé čtverce), kterých je dostatek. Za ním bude statické odstavné nádraží, kam je možno umístit vaše železniční MOC. Pokud nebudou, dám tam tovární nákladní a servisní (jeřábové) vozy.

Uvítám pokud máte drobný invetář na náměstíčko: lavičky, fontánku, sousoší atd. (Platí pro lidi, s kterými je dohodnuto, že přijdou na stavěcí dny). Dále uvítám pokud máte prázdné baseplate: šedé, zelené, modré.

peki

Citace od: miho kdy 10.06.2015, 20:11:29
Cca před hodinou volal Peki z místa přípravy stolů pro kolejiště skvělou zprávu: Levá strana kolejiště bude o 108 cm delší než se plánovalo (místo 80 cm bude 188cm).


Nakonec to bude ne 188 ale 200 cm

fanda

Když jsem pomáhal Milanovi v neděli řídit vlaky, tak se mi každou hodinu páčily ty šikany na vnější koleji méně a méně.

Milan tím vyřešil jinou osovou vzdálenost kolejí na Cendixových mostech (12), než je standard podle TLC (16). Udělal prostě mezi oběma protisměrnými okruhy všude vzdálenost 12 studů (chudák kvůli tomu přemístil mnoho tun štěrku ;-). Podle představ vývojářů TLC to asi jinak nešlo.

Vzpomněl jsem si ale na všeobecně známé řešení oblouků s obrovským poloměrem pomocí rovných kolejí. Pro jistotu jsem to i vyzkoušel a byl jsem překvapen, jak přesně to pasuje. Lze tím zůžit nebo rozšířit vzdálenost mezi souběžnými kolejemi přesně o 2, 4, 6 atd studů. Viz obr. A to opravdu bez sebemenšího znásilnění a navíc je to bezpečně el. vodivé. Myslím, že na skutečné železnici je vzdálenost kolejí na mostech také menší. Hodí se to i na nádraží, kde také bývá jiná vzdálenost kolejí.

Jedinou nevýhodu tohoto řešení vidím v potřebě maličké dilatační spáry mezi Baseplate na konci 4 kolejových polí - přepona je holt delší něž odvěsny.

Škoda jen, že nás to nenapadlo před Kidsfestem.

Jinak musím obdivovat a pochválit Milana, to kolejiště je pokaždé větší a DOKONALE funguje - klobouk dolů. Celé je to na české poměry geniální. Např. ani jedna výhybka monorailu není poháněna el., přesto se všechny automaticky přehazují - Milan to má geniálně vymyšlené - klobouk ještě jednou dolů.  :)

MiHo

#64
Postup bourání kolejiště:

1.   fáze:
fandadolega: demontuje své 4 baseplate a své koleje
roko86: demontuje své domy
waf: zabalí své lodě a pak demotuje své nástupiště Kostkov
Robkteryten: demontuje hasiče včetně svého nábřeží a své části řeky
miho: demontáž skály
demontáž mostů, cendixova nádraží, stavědla a dvou vodárenských věží
demontáž Ondrejových 9 ks tmavě zelených stromů

2.   fáze
Zásada, v krabici musí být napřed skála nebo stanice monorailu, až potom drobnější materiál.

Robkteryten:   Demontáž řeky, (jejíž uvolněná plocha se pak použije pro umístění krabic), skalní nábřeží do pyle, může se rozpadnout, nebude již použito. Modré baseplate třídit dle velikosti, převezmou je majitelé.
-   Skmaandovi domy do jeho krabice, vocucbatova kaple do jeho krabice (bez plotu)
-   Demontáž železničních nezaštěrkovaných kolejí na nichž nestojí vlaky. Rovné ponechat po třech. Obloukové po jedné. Koleje ukládat do krabice se skálou. (Zaštěrkované koleje zůstávají na baseplate)
-   Demontáž monorail kolejí mimo stanice. Ukládat je do krabice se skálou. Černé kostky do igeláťáku. Suporty do tmavěčervené igelitky. Tile do druhého igeliťáku. Kulaté sloupy cendixovi.
-   Lokomotivy a vagony do krabic o Lega. Koleje pod nimi se balí až, když jsou zabaleny vlaky.
-   Veškerá zeleň do igeliťáku.
-   Modulární domy se balí až po skále a mononorail stanicích.
-   Smotat prodlužovačky.

3.   fáze
-       sbalit pouť
-   Lampy do igeliťáku, (lampy u modulárů zůstávají).
-       Minifigi do  igeliťáku,  (minifigi u modulárů a v autech zůstávají).
-   Auta do menších zip sáčků, zavřít sáčky.
-   Nakonec sbírat baseplate. Zespoda označené zelenou páskou jsou wafa. Světle zelé roka. Na ostatních baseplate (mihových) mohou zůstat zelené a hnědé plate. Odloupané plate do igeliťáku.
-   Ostatní dle pokynů na místě.

waf

dorazím v neděli 28/6 po zavření výstavy - v rychlosti sbalím své a pak pomůžu mihovi

MiHo


skmaand

Vďaka za tak detailné fotky. Najviac ma pobavilo, že magistra z lekárne pôvodne vylievala chemikálie do kanála a teraz do vodárenskej veže ;D .

davroman

Kolejiště PERFEKTNÍ !!!    ;)

Po třech dnech u kolejiště jsme včera zkušeně provozovali tři vlaky najednou, v rámci "opravny" předváděcích exponátů jsem si "osahal" i Technik, se kterým jsem se potkal poprvé, trochu jsem "doladil" kuličkodráhu, spoustě návštěvníkům zodpověděl jejich dotazy a nasměroval je na Kostky, těm nejmenším splnil přání typu "já chci tu zelenou" nebo "oranžovou" (chápej mašinku). Prostě super, všem doporučuju jako skvělý relax a "dobití baterek".

Milane, máš můj obdiv za to, co vše pro LEGO respektivě návštěvníky KidsFestu děláš. Jsem rád, že jsem ti mohl se synem alespoň trochu pomoci.

PS: Monorail traffic jam v odpolední špičce .... 
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks