(Vlastní) Bezděz

Založil Daniel, 06.11.2014, 08:54:35

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Daniel

Ahoj,
konečně sem se dostal k tomu založit téma na Kostkách - mnozí jste už viděli na Lipně, takže asi neukazuji žádnou novinku ;).
Prostě hrad Bezděz.
Jen teda fotodokumentace je chabá, za to se omlouvám - on je v porovnání třeba se sv. Vítem prcek, ale i tak je celkem veliký, doma sem ho celý postavený neměl a poprvé sem ho viděl postavený vcelku až na výstavě. Takže nebyla šance to doma kvalitně vyfotit, ořezat fotky atd...

Galerie na BS: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=549377







linhi

Miluji tenhle hrad v reálu,chtěl jsem ho vždy postavit,ale tobě se povedl na jedničku!
Nějaké výtky bych měl,ale tak je to vždy u každého z nás. Je super!

Bard

No tos mě nadchnul, taky ho miluju v reálu jako Linhi. K Bezdězu mám navíc osobní vztah, protože nedaleko od něj bydlím. A tvoje provedení se mi moc líbí.

Ryxe

No, já mám jasno, pro mě jedna z nejhezčích staveb letošního Lipna. Co se mi líbí hodně je struktura zdiva. S tou jsi si určitě vyhrál ;)

Izmael10

Jeden z najlepších hradov na kostkách.  ;)

Hardegon

Na prní pohled mi to přišlo jako hodně jednoduchá stavba, ale je to krásně zpracovaný, to zdivo je fakt super, zdi, cesta a další věci se lámou v různých úhlech... pecka  ;)

peki

Stavba perfektni. Zajimalo by mne jak jsi začal, vzhledem k tomu terénu. Co dalo nejvíc práce, nějaké vychytávky atd. Zkrátka až to budu stavět na co si dát pogzor  >:D

Cavelon

Citace od: peki kdy 07.11.2014, 08:06:51
Zkrátka až to budu stavět na co si dát pogzor  >:D

Peki, Teba vlaky už prestali baviť? :o >:D

hobby

Citace od: Cavelon kdy 07.11.2014, 08:44:05
Peki, Teba vlaky už prestali baviť? :o >:D

Odpovím za Pekiho, že jistě ne, vlaky ho jistě nepřestaly bavit  :D, akorát si stejně jako já rozšířuje obzory pohledem na pěknej hrad.
Apropo, my vláčkaři zaostáváme v aktivitách, to je pravda, už tu o tom byla řeč. Jenomže, zase každý den není "posvíceni", že? ;D

milanv

Já to beru tak, že se Pekimu zalíbily hrady v kolejišti, ale na příští Lipno chce něco většího...  >:D
Pán na Žlutém hradě

peki

#10
Citace od: hobby kdy 07.11.2014, 09:37:39
Odpovím za Pekiho, že jistě ne, vlaky ho jistě nepřestaly bavit  :D, akorát si stejně jako já rozšířuje obzory pohledem na pěknej hrad.

Přesně, Dan patří ke stavitelům od kterých se řada z nás může učit. Prostě mne zajímá jak probíhá taková stavba. Nechce se mi věřit že jde vše podle plánu napoprvé. I kdyby, tak já si nedovedu představit kde zažít, právě vzhledem k té členitosti terénu, kdy hrad není na "desce" která je na kopci.  I hrad je svojí členitostí zajímavý.

Na Danovi stavby se vždy těším. Tohle je pro mne zatím jeho nejlepší stavba. Úmyslně neříkám největší (i když asi taky). O průběhu stavby jsem měl nějaké fotky, ale respektoval jsem postoj autora, prezentovat až hotové dílo (jak je u Dana zvykem).

Nechci toto vlákno zaplevelit diskusí o chcíplých psech, vím že řada AFOLů staví pěkné věci (že Cavelone, ty odkazy na to depo už nefungují budeš to muset dát na pořádný server třeba na kostky). Chtěl by jsem se s těmito staviteli bavit o tom jak stavba vznikala (věřím že je tu takových lidí více) nevím jestli se tito stavitelé chtějí bavit o stavění na kostkách. Chápu že je stále méně času. Něco napsat aby to mělo hlavu a patu + to dobře nafotit je také čím dál časově náročnější.

To Cavelon: tak dneska mi odkazy fungují

     

Cavelon

Nič neboj, všetko bude, aj depo na kostkách ako som sľúbil. Ale zatiaľ leží v Michovej garáži zbalené v krabiciach a čaká na transport do Tatier. Potom to príde... ;)

Petronel

Parádní stavba, parádní hrad. Taky mám Bezděz moc rád. A bylo fajn ho tento rok vidět naživo na Lipně a po celodenní tůře i ve skutečnosti.  ;)



Citace od: Hardegon kdy 06.11.2014, 19:24:11
Na prní pohled mi to přišlo jako hodně jednoduchá stavba
Ty mě občas dobře pobavíš.  ;D

Daniel

#13
Díky za milé komenty :).

Peki, tady je teda nějaký ten popis a fotky:
Začalo to celé návštěvou s foťákem na hradě, dále sem si udělal předpokládaný půdorys, začal nakupovat kostky a až potom konečně začínám stavět...
Hrad sem si na základě půdorysu a fotek z netu rozčlenil do tří výškových úrovní - uvnitř pod hradem sem si od truhláře nechal udělat bednu (přijde mi totiž úplný barbarství a zbytečnost nacpat dovnitř desetitisíce kostek, které nikdy nikdo neuvidí). Na této bedně, která je vidět na poslední fotce, je vrchní část hradu (obě nádvoří) a zbytek je vlastně jenom obestaven dokola kopcem, cestou a spodní hradbou...

On když to má člověk takto připravené, tak stejně postupem stavby zjišťuje co je špatně...takže největší rada je stavět a stavět, ono to nějak dopadne ;D.

Zde přikládám pár fotek mizerné kvality ze stavby... Původně sem je nechtěl zveřejňovat, ale když byl požadavek ;)

hobby

Citace od: Daniel kdy 11.11.2014, 19:22:49
... - uvnitř pod hradem sem si od truhláře nechal udělat bednu (přijde mi totiž úplný barbarství a zbytečnost nacpat dovnitř desetitisíce kostek, které nikdy nikdo neuvidí)....
Velmi správně, říkám to dávno u takto velkých a terénně složitých staveb. Já osobně, kdybych měl něco podobného stavět (jakože nebudu), tak bych si udělal poměrně přesnou, nosnou, dřevěnou konstrukci, kterou bych posléze obestavěl =´oblepil´ kostkami. Musela by tomu ovšem předcházet odpovídající dokumentace a jen málo improvizace. Ale protože hrady nestavím, tak to nemá vyznít, že do toho mluvím. Moje poznámka vychází jen z profesního zaměření  ;).

Aki

Já jsem se na tenhle hrad moc těšil. To, že se do něj Dan pustil, jsem věděl už loni, i když se to tady nikde nepresentovalo. Trocha mne mrzelo, že neuvidím hrad v plné slávě, ale chápu požadavek objednavatele, že chce současné podoby staveb.
Struktura zdí se na zříceninu skvěle hodí, ale i tak si myslím, že je vidět, že to je jen zakázková věc a ne vymazlené domácí dílko. Dalo se tam toho propracovat a naznačit mnohem víc - od lomených oblouků v oknech, přes ujíždějící svah včetně manského paláce, až po vnitřní zakrytí některých okének, kterými je vidět do struktury podstavce.
Na co jsem se ale asi těšil nejvíc jsou zazděné výklenky roubených komor. Ty jsou vidět i na leteckých fotkách. Na modelu však po nich není ani stopy.
Díky tomu tak z mého pohledu nepřekonal Linhiho loňský Rožmberk. Na druhou stranu to pro mne byla letošní nejlepší historická stavba z Lipna. Překonala i chrám svatého Víta, Václava a Vojtěcha od Ryxeho (tomu chyběla k prvenství hlavně ta zkrácená hlavní věž).  8)