(vlastní) 42009 c model

Založil Dadoi, 11.03.2014, 08:10:45

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dadoi

Zdravim vsechny.tak stavba zdarne pokracuje.odpoledne sem hodim fotky z prvnich dvou dnu stavby. Netajim se ze pro inspiraci jsem zasel k 9397 hlavne kvuli funkcnim mechanismum ale dost jsem si je upravil po svem. Narazil jsem vsak na jeden problem.jedna se o nakladac dreva takze na konci ramena je drapak se 4 celistmi.podobne jako u 9397 ale nebudou proti sobe ale posunute o jedno policko (pzn. Jak se jednotlivejm polickum rika?) aby protejsi drapy zapadaly do sebe.jenze uz neman sneka ktery funguje jako aretace. Nevim jak to ted vymyslet aby kdyz drapy zavru tak aby drzely.napadlo me dat vedle sebe opacnymi konci k sobe a vodorovne dva male pisty ktere by drapy ovladaly ale tim hlava drapaku bude hrozne velka.nema nekdo nejakou uzitecnou radu jak to udelat bez pistu a s aretaci? Budu rad za kazdy napad.jenom pripominam ze delam moc na set 42009 takze musim pouzit jen kostky z nej.

Tomik

Já shodou okolností plánuju postavit podobný model ze setu 42024 a když jsem přemýšlel o mechanismu kleští, tak mě napadli tyto možnosti:
1) dát tam někam ozubené kolečko na friction axlopinu - obdobně se řeší brždění navijáku u jeřábů
2) použít jen jeden mini linear actuator - umístit ho nesymetricky na jedno rameno kleští a druhé ovládat pomocí ozubeného převodu
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Dadoi

#2
To neni spatnej napad.grohl mi zase poradil vice prevodu na modrych axle pinech nebo jak rikas malej linear actuator ale nevim jestli by to nevypadalo hloupe.radsi bych dal dva.ale zase znam tomikovskou "cistou" praci a verim ze to vychytas.ja zkusim dneska vatiantu s prevody na modrych a ty dva lineary a uvidime.treba pak bude tvoje varianta lepsi.jsem zvedavej jak se s tim poperes.ze bych se pak inspiroval resp.te okopiroval :D

Dadoi

Tak jak jsem slíbil tak se přidávám fotky z průběhu stavby.
Den 1 - stavba převodové skříně a ramena
Den 2 - usazení do šasi
den 3 - stavba kabiny

Dneska si pohraju s výše zmiňovaným drapákem. Snad se to povede.

Dadoi

Tak tady je výsledek drapáku. Funguje perfektně. http://youtu.be/UrT64Yv52o8

Tomik

Vypadá to celkem dobře - nejvíc mě zaujal ten převod z dvojitýho bevelu na dva normální. Ještě mě napadá, jestli by to nešlo trochu zúžit, takhle to působí až moc monstrózně. Co se týká použití jednoho actuatoru, tak moje představa byla něco na způsob alternativního modelu ze setu 8459.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

tomaslambo

Moc pěkné. Já jsem se ještě nedostal k tomu, abych 42009 vůbec rozebral, natož abych stavěl C-varianty. Chci se jen zeptat proč jsi na zadních nápravách neudělal dvoustavby. V setu je na to kol tak akorát a je to jedna z věcí za kterou je 9397 trochu kritičtěji hodnocená (ostatně jako téměř všechny větší technic trucky)

Dadoi

Dlouho jsem se rozmyslel jestli zadni napravu s jednoduchymi nebo zdvojenymi koly.a jelikoz k tomu chci udelat i naves tak jsem zvolil 4 aby zbyly 4 kola i na nej.zadni napravu okapotuju blatniky a tim by se to melo zamaskovat.snazim se u c modelu premyslet jako v legu tzn aby se s tim dalo kdyz to reknu blbe hrat.a jelikoz mam nakladac potrebuju z neceho vykladat a nakladat tak proto ten naves a mene kol na zadni naprave.planuju ze az dodelam c model upravim ho pak s kostkami z jinych setu k obrazu svemu ale ted musim pouzit kostky pouze ze 42009. Jinak k tomikovi a tomu drapaku.ta metoda s jednim mini linearem je moc pekna a jednoducha ale pri tehle metode se hlava drapaku neotaci kolem sve osy coz potrebuju.tohle mi prijde jako dobry zpusob pro nejaky nakladaci handler ale ja delam trosku neco jineho.kamion s navesem co si drevo sam slozi.tam by to pouzit neslo.

tomaslambo

Tak teď už tomu rozumím. Já jen že si na to u origo setú všichni stěžují a pak to sami nedělají  ;D

Dadoi

Rozumim.ale ja mezi ne nepatrim.kdyz se to dobre udela clovek si toho ani nevsimne.ale je pravda ze kdyz vymysleji origo sety kde maji kamiony vysuvne stabilizazory  tak pusobi divne kdyz nemaji zdvojena kola kvuli vaze ale detem pro ktere je to vlaste urcene to je jedno.myslim si ze jde i o to ze pokud mas dve kola vedle sebe tak uprostred ti na sasi nezbyde moc mista.tak tri policka a  jelikoz stredem vedou ruzne axely kolecka a mas tam difera tak je pro ne jednoduzsi udelat kola jednoducha.

Benik

Musím říct že to zatím vypadá dobře. A víš že jsi mi přebral nápad ;D akorát jsem to nechtěl dělat z  42009. Jinak k těm zadním kolům já osobně se přikláním k zdvojeným "tuplákům" a ohledně šířky to klidně dělám i 19 studů! nebo standartně 17.  ;)

Dadoi

Tak za kradez se omlouvam to jsem netusil.:D dlouho jsem premyslel co z 42009 udelat a tohle byl z meho pohledu nejlepsi napad.ty zdvojeny kola udelam ale az dodelam c model z kostek ze setu.premyslel jsem prave co pak dal rikal jsem si ze by byla skoda z toho pak neudelat neco poradneho bez zavislosti na kostkach ze setu ale pak si rikam ze by to bylo to same akorat vylepsene.takze uvidime.mozna necham jen kabinu ktera se mi opravdu povedla a zbytek bude neco noveho.napr container truck. Vic nez zdvojena kola me ale stve naves ktery bude mit je 4 misto 6ti ale to se neda nic delat.c model ma jasne pravidlo a to musim dodrzet.a diky nemu zacinam mit strach jak dopadne naves protoze kostky ubyvaji a chybi mi jeste dodelat interier  dodelat HOG a vymyslet pripojeni navesu.vzledem k tomu ze jsem pouzil tak 80% dilku to bude jeste zajimave.

Dadoi

#12
Tak vec se ma tak ze mi dosly kostky.resp.beamx.tak ted premyslim co mam delat.jestli udelat jednoduchej naves aby byla hracka funkcni nebo udelat poradne tahac zdvojit kola na zadni naprave a naves si vyrobit z jinych setu.pokud to ma ale byt c model tak jsem chtel aby bylo klady i na co nakladat.ted fakt nevim jak pokracovat.co myslite vy?

Tomik

Já to dělám tak, že buď zmenším měřítko modelu tak, aby mi zbyly díly na zbývající části modelu (ve tvém případě návěs), nebo zredukuju "rozsah" modelu (ve tvém případě zruším návěs a dotáhnu tahač). Osobně si myslím, že návěs není pro tvůj model stěžejní částí, takže bych ho klidně vypustil.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Dadoi

#14
Ještě dodělávám detaily, ale přidávám sem první foto před dokončením. V úterý přidám video a další fotky

Hacislav

Citace od: Dadoi kdy 16.03.2014, 18:45:20
Ještě dodělávám detaily, ale přidávám sem první foto před dokončením. V úterý přidám video a další fotky

Já myslím, že je to dooost dobrý.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Plutoone

Na začátku se mi to moc líbilo. Konec mě však docela zklamal. Celkově mi přijde tvar kabiny zvláštní, sedadla jsou moc nízko, spojler co máš na střeše se u tohoto typu aut nepoužívá a ani tam nevypadá hezky. Dej místo něj radši nějaký majáky. Návěs je takovej věchejtek. Asi nezbyly kostky. Jinak si to nedovedu vysvětlit.

Dadoi

Kabinu jeste teda zkusim predelat.tvar je zvlastni protoze hned za ni je oteviraci skrin s batery boxem coz bude videt na videu.naves je jen znouzectnost aby se s tim dalo hrat.zkuste poradit co s tou kabinou aby byla lepsi.jinak tvy zklamani me docela mrzi pac si myslim ze az na par detailu se to docela dobre povedlo.

Plutoone

Sundej ten spojler, předělej schůdky, zvětši sedadla a dej je vejš. Nemůžeš udělat ten kryt BB a přijímačů třeba šedej? Aby se opticky oddělil od kabiny? P.S. taky momentálně pracuju na lesáckým autě. Tak uvidíme, abych tě tady nepoučoval a sám nepohořel:D

Dadoi

#19
Ty schudky vic zapustit zejo.ja si to rikal ale vadi mi tam moc dlouhej beam kerej je tam pricne.ale zkusim nekde vytahnout kratsi pac uz mi nezbyl a schudky zapustit.ta barevna kombinace se sedou nepujde pac mam jen jeden sedej panel ale ve skutecnosti to nevypada zle.na fotkach to vypada hur. Sedacky zvednu.kdybys me na to neupozornil ani bych si toho nevsim ale pri pohledu z boku to je videt ze jsou moc nizko. Spojler dam pryc ale bez nej mi to prislo horsi.ale je pravda ze to neni avie takze tam nema co delat.jinak berme porad v potaz to ze me limitovaly kostky.mel jsem hodne veci vymyslenych jinak a kdybych se nemusel ridit kostkami ze setu nemusel bych delat spoustu ustupku a vypadalo by to jinak.ale nebudu se vymlouvat.jeste to vylepsim.ale nevim jestli stihnu finalni video do utery.

Plutoone

Já udělal střechu takhle. http://www.youtube.com/watch?v=EJWQxrHGYWE neříkám, že to tak musíš mít a že je to nejlepší, ale mně se to docela zamlouvalo.

Plutoone

Přijde mi, že na auto do lesa je to moc oplastovaný. Včera jsem taky koukal na svojí poslední stavbu a nějak se mi nepozdávala, tak jsem celou kabinu rozebral, předělal a bylo to ku prospěchu věci.

Dadoi

Tak zmena projektu.neni to auto do lesa na drevo ale tahac co vozi trubky na stavby :D problem s kapozazi vyresen. Ne ted vazne.taky jsem tuhle myslenku resil ale maskoval jsem tim ze neni zdvojena zadni naprava.ale jak to tady posloucham porad me situace nuti k tomu ten naves vyhodil a kola pouzil na zdvojeni zadnich kol.

Plutoone

To podle mě není nutné. Mohou to být balony a ty zdvojovat nemusíš. Jen tomu přizpůsobit zbytek modelu. Možná že nejjednodušší je obšlehnout nějaké produkční vozidlo. MAN kterého často stavím já je extrémně jednoduchej, měřítko ke kolům sedí a vypadá dobře. Tady ho mám jako mix (též bez tupláků) http://www.youtube.com/watch?v=u1EwIquJn8o

Dadoi

Doma se na to podivam a uvidime co se tim bude dat delat.kazdopadne diky za rady.

Dadoi

#25
Takže jsem zvedl sedačky o jeden stud což dost pomohlo. Sundal jsem spoiler a nahradil ho majáky. Zapustil jsem schůdky a zvedl o jeden stud HOG. Sundání spoileru mělo ještě tu výhodu, že použitý plát teď souží jako vodítko pro drapák aby dobře zapadnul při složení.

Plutoone

Myslím, že lepší, nemůžeš ještě zadní blatníky udělat šedý, nebo černý?

Dadoi

#27
Nejde to.bohuzel mi dosly sedy beamy.Na jednu stranu by byly dobry hnedy jako ty predni ale ty zluty zase tak nejak barevne ucelujou barevnou celistvost modelu.ja bych je tak asi nechal.

Dadoi

Hotovo. Předkládám vám ke kritice ( doufám že pozitivní ) alternativní model  ze setu 42009. Jak už je asi jasné jedná se o dumper truck. Návěs jsem nakonec celý rozebral, tahač odlehčil od zbytečných kostek a návěs postavil znovu. I s ním model měří na délku 81 cm, na výšku 26 cm a na šířku 14 cm - 17 studů. Tahač má sklápěcí kabinu 6v motor poháněný jednou ze dvou zadních náprav přes dif. HOD je na vrchu kabiny. Nastavitelné sedačky, volant a zrcátka. Přes PF se vysouvají stabilizátory a rameno zvedá spodní část, zvlášť horní část a otáčí se. Drápy jsou ovládány manuálně přes mini linear actuatory. Pomocí nich se i vysouvá podpěra na návěsu. Tak snad budou reakce pozitivní, víc už jsem z toho setu nevycucal :D . A chtěl bych poděkovat všem co mi během stavby radili. Bez nich by to vypadalo o mnoho hůř. Takže Díky.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=kJ8srS6mO3s&feature=youtu.be 

Dadoi

Ještě pár fotek