Výstava v Brně - shrnutí /so far/

Založil Colonel32, 21.03.2008, 16:08:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Aki

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 08:56:14
Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 01:06:46
Jindroushi, stěžuješ si na to, žes musel MOCy z lidí lámat. Ale, já bych si organizátora výstavy (mimo toho všeho dalšího co je na pozadí a nevidíme to) představoval právě tak, že bude od lidí aktivně zjišťovat co a jak. Bude to (také) jeho práce.
Ale to je prostě plnohodnotná práce, která není ani nějak moc zábavná a vnitřně přínosná. Já jsem to dělal jenom proto, že nebyl nikdo, kdo by se do toho pustil, když se Aki, ehm, 'nevyjádřil' a už mi přišlo, že je pozdě z toho vycouvat.
Asi je načase abych si veřejně posypal hlavu popelem.
Je naprostou pravdou, že některé nejasnosti či nedotažení jsem zavinil já. To o čem oba píšete jsem dělat chtěl a v době prvních příprav mne nenapadlo, že to nakonec bude jinak.
Všem kterým jsem to "zavařil" se hluboce omlouvám. Důvody k tomu byly veskrze osobní a minimálně Jindrovi jsem se je snažil už v listopadu vysvětlit.
Hlavní důvod byl tento: V říjnu mi skončila rodičovská dovolená a já jsem po dlouhých sedmi letech opět nastoupil do zaměstnání. To byla přirozeně skutečnost kterou jsem znal už na jaře, ale tehdy jsem ještě nevěděl kam nastoupím. Moje práce začíná obvykle kolem třetí hodiny ranní a končí kolem desáté dopoledne. Když dorazím domů jsem schopen tak maximálně lehnout do postele a dospávat. Po třetí hodině odpolední se do práce opět vracím a domů příjdu až po osmé hodině a to už zase běžím rychle spát abych vůbec ráno vstal.
Jistě uznáte, že při takovém denním rytmu není možné být neustále na netu a domlouvat a organizovat tak jak jsem to dělal při přípravě Svitav. Tehdy mi příprava zabírala po dobu jednoho měsíce asi 15 hodin denně.
Jistě se dá namítnout že jsem se výstavě mohl věnovat více v létě, ale tehdy jsem byl rodinou jednak donucen vyrovnat všechny resty které jsem doma měl - jako je malování, shánění nábytku, práce na chatě apod. a pak také obíhání úřadů a shánění zaměstnání.
Ještě jednou se tedy omlouvám, že jsem nebyl schopen dodržet slovo, které jsem vám dával při ukončení Svitavské výstavy.
I proto jsem se snažil, v rámci svých možností, alespoň maximálně vypomoci s tvorbou exponátů - zvláště velkých projektů. I když mne mnohem víc lákalo udělat nějakou vlastní expozici....


Ještě bych se ale chtěl vyjádřit k zmiňovaným financím.
Muzeum zpočátku "nabízelo" jistý (pevně nedefinovaný) honorář za výstavu. Tento jsme zamýšleli rozpustit právě do úhrady cestovních nákladů pro nejdůležitější stavitele/ organizátory. Proč se toto nakonec neuskutečnilo nevím - o tom jsem již ztratil přehled, ale Jura by vám na toto zcela jistě odpovědět dokázal. Jen bych byl rád aby jste si uvědomili, že i bez tohoto mělo MZM s výstavou docela slušné výlohy - minimálně při organizovaném svozu exponátů muzejní dodávkou. Už jenom to ušetřilo mnohým z nás slušnou část obsahu peněžek.

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 08:56:14
Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 01:06:46
A tady vidím tu díru. Prostě, nějak jsem neměl neviděl někoho odpovědného, kdo by si to vzal jednoznačně na triko. Kdo by bouchl do stolu a řekl - je to takto a takto. Tečka. Prostě někoho, kdo za to nese odpovědnost a bude za mne řešit místní problémy, také se zaručí za správnost informací
No a kde chceš takovýho člověka sehnat? Vysedíme ho z vejce?  :P

No, pokud nějaké museum chce naše exponáty, tak ať takového člověka sežene.
Pokud Ty chceš nějaké kostkaří exponáty, tak ho sežeň Ty.

   Toto je komunita kolem virtuálního webového server. Beru, když je požadována základní znalost jak se na fandovských fórech chovat (search, neptat se blbě, ...). Beru, pokud bys vyhlásil že pro chod fóra jsou potřeba nějaké finance (a chodem nemyslím jen počítačově technické věci, ale i "čas" lítání kolem toho) a např. udělal registraci až po zaplacení pravidelného poplatku.

   Ale mít očekávání, že proto,že se tu ve virtuálním světě scházíme, tak že padneme na prdel a v reálném světě budeme kvůli tomu dělat věci, které např. nemáme rádi (organizace, zapojení se do výstavy při nejasných podmínkách, ...) mi z Tvé strany přijde až sprosté. Děláš hodně pro kostky.org a zdejší komunitu, to je bez diskuse. Pokud za to něco chceš, dej to do podmínek serveru. To dobrovolně povinné, jaks to tu fakticky v předchozích postech prezentoval, se mi velice hnusí.


peki

Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 13:28:21

   Ale mít očekávání, že proto,že se tu ve virtuálním světě scházíme, tak že padneme na prdel a v reálném světě budeme kvůli tomu dělat věci, které např. nemáme rádi (organizace, zapojení se do výstavy při nejasných podmínkách, ...) mi z Tvé strany přijde až sprosté. Děláš hodně pro kostky.org a zdejší komunitu, to je bez diskuse. Pokud za to něco chceš, dej to do podmínek serveru. To dobrovolně povinné, jaks to tu fakticky v předchozích postech prezentoval, se mi velice hnusí.



Nerad vám (Petrjr a Jindroush) skáču do diskuse, která mi příde zbytečně konfrontační.  Jak už jsem několikrát řekl, nečekám že se mohou všichni aktivně zapojit do příprav výstavy ať organizačně nebo stavbou exponátu.  To bylo a bude dobrovolné. Osobně mne spíše zajímá kolik z cca 1000 registrovaných členů má zájem se akce typu výstava zúčastnit.  Pokud je to o tom že aktivních stavitelů/zásobovačů "je všeho všudy 40", ze kterých ne vždy všichni mohou, tak akce typu výstava dělat nemáme, protože na to nemámáme  :-X.  Tím nekritizuji těch cca 960 protože je jednak neznám a dovedu si živě představit mnoho důvodů proč tomu tak je a je to konec konců jejich věc.

Pokud nebude více nadšenců, kteří budou chtít stavět exponáty pro příští výstavy tak nám nepomůže ani geniální organizátor nebo silný finanční partner (paradoxně v organizátorovi a financích zase tak velký problém pro příště nevidím, díky dvěma úspěšným akcím značka kostky.org významně posílila, takže máme lepší vyjednávací pozici).

   

Petrjr

Citace od: peki kdy 22.03.2008, 14:00:55
... Pokud je to o tom že aktivních stavitelů/zásobovačů "je všeho všudy 40", ze kterých ne vždy všichni mohou, tak akce typu výstava dělat nemáme, protože na to nemámáme  :-X.  Tím nekritizuji těch cca 960 protože je jednak neznám a dovedu si živě představit mnoho důvodů proč tomu tak je a je to konec konců jejich věc.
No, to by bylo zajímavé zjistit jak je kdo aktivní a ochoten a za jakých podmínek. Anketa - možná, nevím, nakolik by byla průkazná.

   Například. Pod "holčičí sekci" spadlo i fabuland. Na fóru bývá sporadicky Evik, která má ale jinak relativně slušné zásoby a velká vitrína by se tím zaplnila. Úmyslně říkám "by se tím". Evik se (velmi slušně) omluvila, že ty organizačně-stavební věci nezvládá. A takových je možná větší řada. A na druhou stranu mohou být lidé, kteří toho moc nemají, ale jsou ochotni se zapojit do stavění a instalací. Možná. Nevím.

   Nevím jak, jestli tématem, anketou či osobními zprávami (ale to už chce toho organizátora) se dá zjistit, jak a co je kdo ochoten závazně dělat. Kdo má jaké modely k dispozici a je ochoten je zapůjčit. Kdo je ochoten k tomu dodělat i omáčku (diorama), kdo je ochoten to i na místě instalovat a kdo je ochoten ujmout se instalace cizích věcí.

Něco takového mi tu chybělo. Prostě aktivní organizátor, co by měl o všem přehled.

   Jasně, hnal jsem to do extrému, protože (od Jindrouhe) byl fakticky ten extrém očekáván. Styl, koukejte si všichni zjistit všechno sami (najít někoho kdo to najde, zjistí) a koukejte furt aktivně sledovat všech 1000+1 změn, co se v průběhu objevily. A bylo to z jeho chování cítit. Pak je možné (možné, nevím, odhaduji) že se našel jen velmi úzký okruh lidí, co za takových podmínek byli ochoten do toho jít.  A pro nové a málo aktivní to bylo dost zmatečné.

Peetrs

#34
Do výstavy v Brně sice nemám co kecat, protože jsem se jí neúčastnil, ale právě proto se musím zastat části těch, "špatných" kostkařů, kteří se neúčastnili.  >:D

Podílel jsem se na přípravě první Svitavské výstavy a musím říci, že i díky tomu jsem se účasti na Brněnské výstavě vyhnul. Věděl jsem už totiž do čeho bych vlezl...  :-X

Neúčastnil jsem se ze 3 důvodů:

1. čas
Ve Svitavách jsem měl piráty. Když se začalo jednat o výstavě v Brně psal mi Jindrous, zda se ujmu pirátů. V první chvíli jsem chtěl říci ANO! Klidně bych opět toto téma připravil, ale zase origo sety. Požadavek Jindrouse byly MOCi. Samozřejmě jsou zajímavější, to je bez diskuze. Jenže... Už příprava origo setů mi zabrala spoustu času, MOCi by si byly vyžádaly času ještě více a ten jsem nebyl ochoten investovat.

2. nechuť stavět MOC
Na prezentaci vlastních prací v muzeu se opravdu necítím.

3. finance
Je mi jasný, že teď mně tu bude chtít každý druhý zlynčovat, ale i tohle bylo jedno z kritérií, podle kterých jsem svou účast zvažoval, i když nebylo nejdůležitější. Dopředu musím říci, že účasti na Svitavské výstavě nelituji ani trochu! Beru argumenty, že to děláme pro radost, což je pravda. Také jsem radost měl, že se na mé sety chodí dívat spousta návštěvníků.
Do Svitav jsem šel s tím, že z toho nic mít nebudu, ale právě proto jsem se již Brna účastnit nechtěl. Bylo mi jasné, jaké budou opět náklady. Nechtěl jsem zase pro nějaké muzeum dobročině investovat. Doprava exponátů atd. Všichni vystavovatelé jistě vědí, jaké byly náklady okolo, takže tím se nebudu zabývat.
Nevím proč tu jsou všichni tak alergičtí na otázku financí. Přeci jen máme tržní ekonomiku... Beru, že otevírat jí zpětně je blbost, protože pokud se stavem věcí někdo nesouhlasí neměl se akce účastnit. Chci jen upozornit na to, že do budoucna, by se o této otázce asi mělo více mluvit předem, protože jinak to třeba odradí další lidi od podobných projektů, což by byla velká škoda.


Darth

Asi jak říká Peetrs. Brna bych se zúčastnil s chutí, přes týden tam pracuji, tak by to nebyl problém. Byl jsem připraven zapůjčit své UCSka, včetně ISD a Blocade Runneru - ovšem požadavek MOC only mi tuhle cestu zablokoval. Jsem sběratel, ne stavitel, na stavění mám čas maximálně pár dnů v létě, kdy o víkendech není škola.

Navíc, i kdybych si vzal týden času na stavbu nějakého MOCu, mimo originálních setů mnoho kostek nemám a k tomu, abych míchal dohromady kostky ze svých UCSek a ostatních setů, mě nikdo nedonutí. Někomu to možná nevadí, ale mě ano, jednotlivé sety mám přísně oddělené a NIKDY je nehodlám kombinovat.

Ohledně modulárního produktu - z Lega se zaměřuji pouze na Star Wars a ty byly na zpracování zakázané.

JardaL

Nerad se opět zapojuji do diskuse, boť svůj názor jsem jasně vyjádřil výše.
Přesto ...

.... aktivita typu téhle výstavy nás má spojovat, NE rozdělovat.




PS: Neexistuje hobby, které by někdo dělal pro peníze. Pak to není hobby, ale výdělečná činnost. 
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Ondra

Musím se ozvat, ohledně nechutě stavět moc(Nebo půjčovat modely).Minulý rok jsem zapůjčil banku a servisní vůz telecomu(Je jedno jestli to je junior, je to prostě LEGO).Málem jsem si to rozmyslel po útocích zdejších "lego guru"(Oni vědí), kteří div nebyli naštváni že jsem se uráčil vystavovat "hnusný junior set".To samé by mě jistě čekalo, kdybych se rozhodl něco postavit.No jo to vás pak pěkně naštve, chcete pomoct a ještě za to dostanete sprdunk.Letos jsem tuto sekci řešil tlačítkem "vše přečteno", abych pak nebyl osočován za nic, od lidí kteří chtějí pomoc ale podle svých měřítek.A co pak peněžní otázka?100,- za poslání balíku je pro školáka celkem dost.A kompenzace(V jakékoliv podobě)?Žádná!I když jsem se později dozvěděl že výstava byla výdělečná.No super...Kam se tedy peníze poděly?Každý kdo se na výstavě podílel by zasloužil nějaký ten podíl z úspěchu!No ne?P.s.:Lego budu mít rád i bez kostek...

zakm

Citace od: Ondra kdy 22.03.2008, 19:20:14
Musím se ozvat, ohledně nechutě stavět moc(Nebo půjčovat modely).Minulý rok jsem zapůjčil banku a servisní vůz telecomu(Je jedno jestli to je junior, je to prostě LEGO).Málem jsem si to rozmyslel po útocích zdejších "lego guru"(Oni vědí), kteří div nebyli naštváni že jsem se uráčil vystavovat "hnusný junior set".To samé by mě jistě čekalo, kdybych se rozhodl něco postavit.No jo to vás pak pěkně naštve, chcete pomoct a ještě za to dostanete sprdunk.Letos jsem tuto sekci řešil tlačítkem "vše přečteno", abych pak nebyl osočován za nic, od lidí kteří chtějí pomoc ale podle svých měřítek.A co pak peněžní otázka?100,- za poslání balíku je pro školáka celkem dost.A kompenzace(V jakékoliv podobě)?Žádná!I když jsem se později dozvěděl že výstava byla výdělečná.No super...Kam se tedy peníze poděly?Každý kdo se na výstavě podílel by zasloužil nějaký ten podíl z úspěchu!No ne?P.s.:Lego budu mít rád i bez kostek...

No vidím , že diskusia sa uberá plnou parou vpred...ale nedalo mi to a musím sa ozvať .

Ešte raz jak bolo vyššie zmieňované , výstava a Lego  je pre ľudí ( aspoň niektorých )  hobby a nie zárobková činnosť .

Dalšia vec ako môžeme všetci pekne-krásne vidieť , že akonáhle prídu na tému peniaze sú vždy hádky typu :  čo a jak a koľko a prečo on nie a prečo ja áno.


A kladiem si ešte jednú otázku ktorá mi nedá pokoj: Ak bude nejaká výstava v budúcnu tak ako sa budú dať SPRAVODLIVO rozdeliť peniaze medzi vystavovateľov .Jedna možná odpoved tu je , rozdeliť ich na neutrálne položky ako bolo tiež vyššie zmienovane ako napriklad reklama a pod.

toto môj názor... ;)
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...

peki

#39
Citace od: Ondra kdy 22.03.2008, 19:20:14
Musím se ozvat, ohledně nechutě stavět moc(Nebo půjčovat modely).Minulý rok jsem zapůjčil banku a servisní vůz telecomu(Je jedno jestli to je junior, je to prostě LEGO).Málem jsem si to rozmyslel po útocích zdejších "lego guru"(Oni vědí), kteří div nebyli naštváni že jsem se uráčil vystavovat "hnusný junior set".

Ano v tomto máš pravdu. Upřímně jsem reakci dotyčného také příliš nepochopil. Je to jednoznačně chyba která potom vede k tomu co píšeš = člověk je otrávený a má chuť se na všechno vykašlat. Píšeš že jsi školák, tak to vem jako radu staršího ne poučování, lidí co tě v životě budou nas***rat potkáš ještě hodně. Důležité je zůstat nad věcí a nenechat se rozhodit, více si věřit. 


Citace od: Ondra kdy 22.03.2008, 19:20:14
A co pak peněžní otázka?100,- za poslání balíku je pro školáka celkem dost.
To se dá vždy řešit i jiným způsobem. Pokud by jsi letos tuto sekci četl a neřešil tlačítkem přečteno zjistil by jsi že muzeum na požádaní zajistilo svoz exponátu.

Citace od: Ondra kdy 22.03.2008, 19:20:14
I když jsem se později dozvěděl že výstava byla výdělečná.No super...Kam se tedy peníze poděly?Každý kdo se na výstavě podílel by zasloužil nějaký ten podíl z úspěchu!No ne?P.s.:Lego budu mít rád i bez kostek...

Přátelé jedna věc je úspěšná výstava = chodí na ní lidi, je o ní zájem. Jiná věc je výdělečná výstava.  Mnozí z vás se na to dívají opravdu hodně naivně, nevidíte vůbec nákladovou stránku provozu muzea jako takového. Do akce v Brně se šlo s tím, že se muzeum postará o propagaci a svoz exponátů, případně částečně přispěje na náklady jednoho max dvou lidí, kteří měli se zařizováním a organizací výstavy nejvíce práce. 

V současné době se žádná výstava neplánuje. Pokud někdy v budoucnu budeme dělat nějakou akci tak se máme domluvit za jakých podmínek by to toho kdo šel. 

Slick7

  Tak, jsem to už dočetl až do konce a musím tady taky napsat svůj názor:
  Za prvé, bych chtěl poděkovat Jindroušovi a Pekimu za jejich organizaci a vůbec nasazení při realizaci této úspěšné výstavy. kluci, byli jste skvělí, díky  ;)

  Za druhé, bych rád Všem kritikům, rýpalům, atd. připomněl, že všechny podmínky výstavy v Brně byly uveřejněny předem, tudíž nemá smysl teď něco reklamovat, či poplyvovat a na něco si stěžovat! Všichni, kdo do toho šli, věděli, do čeho jdou a věděli, co je to bude stát, někteří to věděli víc, někteří míň (např. já).

Za třetí, otázka financí je vždycky horký brambor, je těžké vytvořit takové podmínky, které by vyhovovali všem a pokud by se v budoucnu stalo, že by výstava mohla přinést jistý finanční zisk, bylo by těžké se shodnout na tom, jak tyto prostředky rozdělit mezi vystavovatele, nebo jak s nim vůbec naložit. Já osobně, jsem se diky této vystavě dost finančně zadlužil, byla to má první výstava a opravdu jsem nečekal tak velké náklady, na tak malé diorama, které jsem tvořil. Takže by mě i menší finanční příspěvek pomohl, kdyby byl, ale žadný nebyl. Ano, někteří na výstavě vydělali, ale měl bych snad kvůli tomu tady dělat zlou krev, byla to má volba, ne které straně budu, holt, někdo je stavitel, někdo je sběratel a někdo je obchodník.  ;D a jen díky obchodníkům, můžeme my stavitelé postavit skvělé věcy, díky jim za to  ;)

   Za čtvrté, čekal jsem, že se zapojí více lidí, ale je to asi bohužel dáno tím, že stavitelů MOCů je zde jako šafránu a i těm málo, co můžou něco postavit, to nemusí vycházet podle jejich představ, jen přeci postavit MOC, není jako postavit lego ze setu podle návodu. I já sám jsem se zde kolikrát setkal s kritikou jistých lidí, že můj moc není dostatečně hoden té pocty, být vystavován a pokud se tady takto bude přistupovat ke stavitelům (nejčastěji jsou to lidé co sami moc nestaví) pak se ani do budoucna nedivte, že si každej bude své výtvory tutlat doma na poličce a ukazovat se s nimi tady moc nebude. Já osobně, jsem Jindroušovi navrhoval, že jedna z vitrín (expozic) by mohla být věnována i sběratelům, vždyť výstava je určena především pro laickou veřejnost a ruku na srdce, kdo z Vás by rad nezavzpomínal na své dětství a stavitelské začátky při pohledu na starší sety?  :) :)

  Za páté, toto fórum je určené pro lidi, co mají rady LEGO a je jedno z jakého zaměření, tak na sebe prosím tady neštěkejte, neosočujte se a nepodléhejte stejnému chovaní, jako naše politická špička, aspoň zde se k sobě chovejme, jako lidi s rozumem.  :)

    To je vše mí Lego kamarádi, dobrou noc.

Jindroush

Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 16:01:44
Jasně, hnal jsem to do extrému, protože (od Jindrouhe) byl fakticky ten extrém očekáván. Styl, koukejte si všichni zjistit všechno sami (najít někoho kdo to najde, zjistí) a koukejte furt aktivně sledovat všech 1000+1 změn, co se v průběhu objevily. A bylo to z jeho chování cítit. Pak je možné (možné, nevím, odhaduji) že se našel jen velmi úzký okruh lidí, co za takových podmínek byli ochoten do toho jít.  A pro nové a málo aktivní to bylo dost zmatečné.

Já tomuhle opravdu nerozumím. Sám jsem skoro nic nevěděl. Některé věci se měnily na poslední chvíli a prakticky všechny byly mimo mou moc. Všechna nová zjištění se jak bylo možno promítaly do přehledů a zveřejňovaly na Kostkách - právě proto, aby každý mohl snadno sledovat ty změny.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 13:28:21
   Ale mít očekávání, že proto,že se tu ve virtuálním světě scházíme, tak že padneme na prdel a v reálném světě budeme kvůli tomu dělat věci, které např. nemáme rádi (organizace, zapojení se do výstavy při nejasných podmínkách, ...) mi z Tvé strany přijde až sprosté. Děláš hodně pro kostky.org a zdejší komunitu, to je bez diskuse. Pokud za to něco chceš, dej to do podmínek serveru. To dobrovolně povinné, jaks to tu fakticky v předchozích postech prezentoval, se mi velice hnusí.

Ženeš to zbytečně do extrému. Nemyslím si, že je to povinnost. Myslím si ovšem, že když něco dostávám, mohl bych, případně měl bych i dávat. To je princip všech moderních 'free' věcí.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jindroush

Citace od: Peetrs kdy 22.03.2008, 18:14:50
Ve Svitavách jsem měl piráty. Když se začalo jednat o výstavě v Brně psal mi Jindrous, zda se ujmu pirátů. V první chvíli jsem chtěl říci ANO! Klidně bych opět toto téma připravil, ale zase origo sety. Požadavek Jindrouse byly MOCi. Samozřejmě jsou zajímavější, to je bez diskuze. Jenže... Už příprava origo setů mi zabrala spoustu času, MOCi by si byly vyžádaly času ještě více a ten jsem nebyl ochoten investovat.

Ano, toto je rozhodnutí, které jsem skutečně přijal a které je kritizovatelné a chápu, že se někomu nelíbilo a kvůli tomu odřekl účast. Na druhou stranu si myslím, že MOCy jsou skutečně zajímavější a dají lépe vyniknout té tvořivé stránce, přeci jen suchá výstava krabic s popiskami by nebyla tak divácky vděčná. A tovární sety nikdy kvalitativně (a kvantitativně) nedosáhnou úrovně MOCů (viz vasykova lodička, kolejiště apod.).
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 21:37:55
Sám jsem skoro nic nevěděl. Některé věci se měnily na poslední chvíli a prakticky všechny byly mimo mou moc.

   No právě. Nebyl zde arbitr, člověk, který by byl schopen říct podmínky předem a na nich trvat. Případně říct jasně rovnou předem, že to a to se neví. Já Tě neobviňuji, žes to nevěděl. Protože jsi nebyl "organizátor". Tedy někdo, kdo má přehled a aktivně si zjistí předem co a jak, předem to jasně vyhlásil a tlačí na obě strany (stavitele i muzeum) dohodnuté věci a termíny dodržely.

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 21:37:55
Všechna nová zjištění se jak bylo možno promítaly do přehledů a zveřejňovaly na Kostkách - právě proto, aby každý mohl snadno sledovat ty změny.
Jasně, pokud to člověk sledoval denně, tak to šlo. Že tu se změnilo to, tu ono, žy tohle už neplatí tu tamto platí. Ale pokud jsem pár dní vynechal, tak na mne vyhoupl kopec nepřečtených témat a já musel křížově dle času postů zjišťovat co a jak se má. A i pár nelogičností objevil, které nakonec vyšuměly bez reálné odezvy (Tebou vyhlášený "povinný" vhodný první termín stavění, přičemž ani nebyl svoz a kvůli tomu se extra nahonem dělaly srubovky které nebyly, ... prostě zmatek. A těch příkladů Ti vysypu z rukávu několik, co jsem sám zaznamenal.)




Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 21:40:43
Ženeš to zbytečně do extrému. Nemyslím si, že je to povinnost. Myslím si ovšem, že když něco dostávám, mohl bych, případně měl bych i dávat. To je princip všech moderních 'free' věcí.
Naprosto souhlasím. Ale také, druhá strana si je také vědom, že to dává "free". Pokud "za to něco apriori očekává", tak je to špatné. Pokud něco chce očekávat, nemá to dát "free" a tvářit se jako free.

Jindroush

Citace od: Aki kdy 22.03.2008, 09:41:10
Asi je načase abych si veřejně posypal hlavu popelem.
Je naprostou pravdou, že některé nejasnosti či nedotažení jsem zavinil já. To o čem oba píšete jsem dělat chtěl a v době prvních příprav mne nenapadlo, že to nakonec bude jinak.
Všem kterým jsem to "zavařil" se hluboce omlouvám. Důvody k tomu byly veskrze osobní a minimálně Jindrovi jsem se je snažil už v listopadu vysvětlit.

Ještě bych chtěl dodat, že se nesnažím problémy svést na tebe. Jestli nějaké problémy opravdu jsou (a i to závisí evidentně na úhlu pohledu), jsou zaviněny lidmi, kteří to prostě nakonec dělali, ať už jsem to já, Peki, nebo Jura.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Micho

Priatelia, som hrdí, že som členom takejto komunity, ktorá aj bez externých investícii dokáže zorganizovať super výstavy, ktoré majú podľa všetkého vynikajúcu pozitívnu odozvu vo verejnosti. Na to môžeme byť všetci, čo sa na tom podieľame, právom hrdí. Samozrejme, že v organizácii Brna aj Svitáv hrali prím tzv. ťahúni. Ty právom prirodzene získavajú v tomto našom virtuálnom svete autoritu. U mňa určite, bez ohľadu na ich názory - pozerám a sledujem hlavne ich výsledky. 8) 8) 8)

Pri takejto forme organizovania bez externých finančných zdrojov, som veľmi milo potešený, akú vysokú úroveň ma organizácia týchto akcií. Problémiky, ktoré tu niekto vidí sú v princípe maličkosťami a nedá sa im pri takomto type organizovania predísť. Takže všetci, čo sa zúčastnili či už Svitáv alebo Brna, majú môj obdiv.  :D

A kto chce organizovať výstavy profesionálne (za financie), v princípe mu v tom nič nebráni. Môže to určite spustiť mimo tejto komunity. Ja by som osobne do toho nešiel, pre mňa sú omnoho lepšie podnikateľské príležitosti, osobne som presvedčený, že pre mňa Lego bude vždy HOBBY, niečo, do čoho skôr ja budem investovať čas a financie.

Je mi ľúto, že som až tak relatívne ďaleko (Košice), ale stále zrejme bližšie ako napr. Chadzi v Rumunsku. Takže aj ja som spoločne so svojím blízkym priateľom Cavelonom, niečo do výstavy investoval - hlavne čas, doprava a nejaký ten materiál. Na minulej výstave vo Svitavách som bol 3x a bolo to pre mňa dosť náročné. Určite však nie som km rekordérom, iní tam chodili veľmi často. Ale neľutujem a keďže som teraz nebol na vernisáži, tak sa chystám v nejakom teplejšom čase aj s detvákmi Brno si poriadne mrknúť (bol sa na prvom stavebnom víkende, keď to bolo hodne rozostavané).

Verím, že keby som bol do nejakých 200 km od výstavísk, tak som tam skoro každý stavebný víkend. Veľa sa dá od Vás každého niečo priučiť.  8)

S úctou, Váš kolega Micho.  :D

***Banana.com

#48
K tomu co zde zaznělo ještě asi tolik:

1. KONCEPCE VÝSTAVY
Dlouhou dobu byla skutečně výstava plánovaná čistě s MOCy, a až když prázdné vitríny začaly smrdět průserem, byl akceptován návrh na diorámata z origo setů. Nyní, co si vybavuji, jsou neMOC vitríny tyto : letiště, Indiana Jones, modulární domy. Dioráma Arctic je mám za to také složeno z originál setů na MOC pozadí.
Tímto postupem se okruh spoluautorů automaticky omezil na ty, kteří :
a) umí stavět
b) mají dostatek materiálu
c) mají dostatek času na stavbu
d) mají chuť se na výstavě podílet
Logicky ze skupiny registrovaných Kostkařů je nepatrná část, kteří tyto podmínky splňují.
Naprosto nepolemizuji s tím, že MOCy jsou zajímavější. Ano, jsou, a to podstatnou měrou. Druhou stranou mince je, že nejsme LUG kvantitativně srovnatelný třeba s 1000steine. Je nás málo na to, abychom výstavu postavili POUZE na MOCech. Letos se to myslím ukázalo jasně.

2. FINANČNÍ STRÁNKA
Před započetím výstavy byly finance diskutovány a pokud vím, vystavovatelé byli srozuměni s tím, že nelze očekávat proplacení nákladů.  Jestli někdy ze strany muzea zazněla neurčitá nabídka finančního příspěvku (jak zmínil Aki), a tato věc nebyla přesně stanovena a dořešena před odsouhlasením tvorby výstavy, pak je absurdní chtít to řešit nyní, když je výstava v plném proudu.
Co se týče burzy - neustále je Colonelem a možná i dalšími podsouvána teorie o "napakování" se ze strany prodejců a o tom, jak výstavu zneužili ve svůj prospěch. Za sebe mohu říci, že na výstavě coby vystavovatel jsem se chtěl podílet již v době , kdy o nějaké burze nebylo ani řeči. První zmínka o ní padla téměř o měsíc později. Impulz k burze navíc nevyšel ani od jednoho z prodejců, kteří tam následně byli. Colonelův požadavek, abychom z prodejů přispívali vystavovatelům, považuji za nehoráznost. Ve finanční rovině v souvislosti s výstavou mohou podle mě existovat jen dva typy vztahů : "vystavovatelé - muzeum a muzeum-prodejci".

3. EXPONO GRATIS, QUI BONO?
Nesouhlasím s názorem "Muzeum vydělává na Kostkařích stavějících zdarma" který se zde šíří jako mor. Je třeba si položit otázku, kdo získá při takto nastavených podmínkách výstavy, komu vystavování zdarma prospěje.

Muzeum - ano, možná vydělá na vstupném, ale má také náklady. Provoz budovy, zaměstnanci, a další. Kdo z nás může říci, že skutečně na takovéto výstavě vydělá? Nemluvě o tom, a to zde zaznělo již loni, že úspěch výstavy není nikdy předem dán a znám.

Vystavovatelé - ve finančním slova smyslu nikoliv. Hobby ale přece není primárně o penězích, je to o relaxaci, odpočinku, možnosti poznat stejné nadšence, prodiskutovat společný koníček. V momentě, kdy začneme vyžadovat platby od muzeí, změníme se z party lidí, kteří společně dokázali postavit dvě povedené výstavy, a od první ke druhé ujít pořádný kus cesty, na pouhé námezdní síly. Byť já osobně mám na výstavě jednu malou vitrínku, ještě vytvořenou napůl s Gnosisem, mohu říci, že kdybych si měl za účast na výstavě nechat platit, raději bych se na ní rovnou vykašlal. Jak psal Peki, vydělávat peníze chodím do práce. Když už urvu čas, a věnuju se koníčkům, pak naopak na výdělek nechci myslet. Shrnu-li vztah k výstavě, získám na ní (a prosím netahat sem prodej, o němž jsem v době příprav vitríny nemohl vědět, viz.výše) i když do ní budu muset investovat. Až výstava skončí, budu si moc říci : "I já byl přitom, i já jsem přispěl trochou do mlýna, jen pro radost". Poznám mraky skvělých lidí, které jsem znal jen přes net, podívám se na parádní MOCy, a strávím příjemný čas relaxací při zájmové činnosti.

Kostky.org - fórum jako takové - podle mne získá snad nejvíce. Jednotlivec, byť sebelepší stavitel, není v intencích výstavy nic. Parta, která to celé dala do kupy (obzvlášť vyzdvihuji roli Jindroushe a Pekiho, kteří na tom strávili neskutečně času), velice posílila pozici celého fóra. Či snad myslíte, že zástupce TLC by dorazil třeba na jednu z pražských hospod? Právě fakt, že Brno je již druhou výstavou, kterou uspořádala parta nadšenců bez nároku na honorář, může být oním jazýčkem na vahách managementu TLC, jak se k ČR/SR AFOLům chovat. Dokazuje totiž, že naše LUG propaguje Lego nezištně a má k němu opravdu "fandovský" vztah. Určitě také posílí pozici Kostek při jednání s TLC třeba o SH a dalších věcech.

4. ZÁVĚREM
Byť jsem příspěvek psal skoro hodinu a Micho už mezitím vyjádřil hodně podobných myšlenek, dopíšu to do konce. Domnívám se, že výstava je tím, pro co lze použít termín "outstanding success". Parta skvělých lidí vytvořila perfektní dílo, které přineslo radost těm, co se podíleli, těm, co jí navštívili, a hlavně - kopici dětí. Kdo v sobotu byl a viděl ty nadšené oči a reakce prcků (a nezřídka i rodičů), pro toho to musela být odměna, které se žádné příspěvky od muzeí rovnat nemohou..

Micho

Citace od: banana.com kdy 22.03.2008, 22:48:01
...
Kostky.org - fórum jako takové podle mne získá snad nejvíce. Jednotlivec, byť sebelepší stavitel, není v intencích výstavy nic. Parta, která to celé dala do kupy (obzvlášť vyzdvihuji roli Jindroushe a Pekiho, kteří na tom strávili neskutečně času), velice posílila pozici celého fóra. Či snad myslíte, že zástupce TLC by dorazil třeba na jednu z pražských hospod? ...

Túto myšlienku si Kanále veľmi pekne trafil. Ja som na to myslel, zabudol som to vyzdvihnúť. Pri takomto nefinančnom organizovaní akcií / výstav je sila vo veľkej skupine. Prínos jednotlivca by ako samostatný zanikol. Takto je mnohonásobne znásobený prínosmi iných jednotlivcov.   

Sila tohto fóra je v množstve. Aj 50 až 100 aktívnych členov je už veľmi slušná sila, nie?   8) 8) 8)

linhi

Já vystavoval poprvé a moc rád a otázka peněz mě tu smrdí,jsem rád, že si spousta dětí prohlídne naše exponáty ať už moc nebo set od lega a přijdou domů a budou si hrát! Mě se takovej sen v mladí nesplnil, tak ať se koukají děti alespoň dnes! Můj výtvor mě stál hodně času a peněz,ale je to koníček a zábava!A pokud chci peníze, chodím makat kde se dá! Na další výstavu pojedu rád znovu bez jakékoli finanční injekce!

Colonel32

#51
Citace od: banana.com kdy 22.03.2008, 22:48:01
Co se týče burzy - neustále je Colonelem a možná i dalšími podsouvána teorie o "napakování" se ze strany prodejců a o tom, jak výstavu zneužili ve svůj prospěch.

Sam ses chlubil, ze se na burze prodalo zbozi v cene vic nez 50,000, tz. jak te znam, zisk byl min. 25,000. Muzeum muze vybrat od prodejcu, a nasledne podelit vystavovatele. 


Citace od: banana.com kdy 22.03.2008, 22:48:01

Colonelův požadavek, abychom z prodejů přispívali vystavovatelům, považuji za nehoráznost.

Jakej pozadavek, SAKRA?!!! Uz jsem jasne jednou rekl, ze to je jen napad, o kterem sam nevim, jestli je dobry nebo spatny, proto bych na toto tema chtel znat nazory ostatnich lidi, hlavne vystavovatelu a organizatora. Uz me opravdu prestava bavit, jak mi strkas do ust veci, ktere jsem nerekl.

***Banana.com

#52
Citace od: Colonel32 kdy 22.03.2008, 23:24:42

Sam ses chlubil, ze se na burze prodalo zbozi v cene vic nez 50,000, tz. jak te znam, zisk byl min. 25,000. Muzeum muze vybrat od prodejcu, a nasledne podelit vystavovatele. 

Kdyby jsi četl pozorně, tak by jsi zjistil, že poslední větu jsi opsal ode mně. O dva příspěvky níže píši, že jediné dva typy vztahů jsou vystavovatelé-muzeum a muzeum-prodejci. 8)
Vidím, že burza Ti opravdu leží v žaludku, a to natolik, že pomíjíš fakta a základní ekonomické principy. Abych Ti tedy nadále nepůsobil žaludeční vředy, pár faktů:
- psal jsem, že tři největší prodejci prodali za více než 50.000
- tržba není to samé, co zisk ,nauč se rozlišovat pojmy tržba, hrubý zisk, čistý zisk
- co se mého stánku týče, aby jsi nemusel dále nad tím dumat a trousit nesmyslné klepy:
a) tržba 36000,- Kč (z toho asi 10.000,- věci rezervované přes Kostky a MMB a v Brně jen předané)
b) marži těžko stanovit, na těch několika stovkách položek se obecně pohybovala od 10% do 100%.
c) náklady na stánek cca.5000,-(1200 PHM, 2000 provozní - projektor, vizitky, stoly, 1800,- nepeněžní odměna asistentu prodeje)
d) hrubý zisk (rovný v mém případě čistému) se pohyboval přibližně v rozmezí 10000-15000 Kč (tržba - náklady na stánek - nákupní cena prodaného zboží)

Citace od: Colonel32 kdy 22.03.2008, 23:24:42
Jakej pozadavek, SAKRA?!!! Uz jsem jasne jednou rekl, ze to je jen napad, o kterem sam nevim, jestli je dobry nebo spatny, proto bych na toto tema chtel znat nazory ostatnich lidi, hlavne vystavovatelu a organizatora. Uz me opravdu prestava bavit, jak mi strkas do ust veci, ktere jsem nerekl.

Tak když nevíš, tak já Ti to povím. Tvůj "nápad"svědčí jen o Tvé nevyzrálosti, závistivosti a zahořklosti, stejně jako celý Tvůj příspěvek, kterým jsi založil tento thread. Myšlenka přerozdělování pak o bolševickém myšlení, ze kterého je mi na blití. Sám jsi si od muzea nebyl schopen vyjednat za vystavení hradu a armády nic, a nyní, když vidíš, že se prodávalo, by jsi si rád ukousl z mého koláče? Já rád odvedu poplatek za prodej, ale muzeu, nikoliv Tobě. Pokud jsi neprodýchal první burzu, připrav se na druhou lépe, Beyera nevezeš, takže doraž v osm ráno, a můžeš to být ty, kdo pojede domů s naditou peněženkou. Místo přemýšlení o tom, z koho něco vyrazit, raději nakup nástěnky, sáčky, materiál, a zační se připravovat na Tvůj velký prodejní den.


DO TOHOTO THREADU JIŽ DÁLE NEPŘÍSPÍVÁM, POVAŽUJI TO ZA ZTRÁTU ČASU.

Micho

Chlapi kuš, keď Vás to baví, tak si to vyjasnite po SZ. Myslím, že väčšinu fóra Vaše nezhody nezaujímajú, mňa určite nie.  8)

Colonel32

Ano, opsal jsem od tebe, ze by prodejci platili muzeu, to ze by muzeum prerozdelilo zisk, je logicke vyusteni ( i kdyz by si ty penize mohlo nechat, a to bychom teprve koukali  ;D ) a opsal jsem to proto, ze mi to prislo jako dobry a seriozni napad. Navic myslim, ze kazdy, kdo tuto diskusi cte, si vsiml, ze prispevek tohoto typu jsi prvni postoval ty.

Sam si rekl, ze pokud na necem neni aspon 100% zisk, tak to nestoji za namahu. Jedna vec je koupit nove sety do tradingu ve velkem, prihodit 20-30%, a prodat zakaznikum, druha vec jsou limited release, stare sety, atd, s nimi je prace mnohem vic, takze mi 100% casto pripada, ze ani nezaplati ten cas, ktery tomu clovek venuje. Tz. pokud reknes, ze byl 50k, tak logicka uvaha je, ze bud byl zisk aspon 25k, nebo jsou tam nekteri prodejci blbi.

Co je na mem napadu nevyzraleho, zavistiveho, a zahorkleho, kdyz ty sam se dozadujes kreditu za vazbu podejci-muzeum,muzeum-vystavovatele?, viz 1. odstavec.

hana

Na výstavě jsem se podílela jen drobností,za podpory manžela,který znal lego jen z katalogu a ochotně mi dělal řidiče na trase Praha-Brno celkem 2x.Najedl se v Brně stejně dobře jako v Praze a mlčky toleroval řezání šedé podložky za maloobchodní cenu 349.-kč.   ;D
Babička hlídala dítě a psa...zvládla to jen jednou  ;D
Příště finance probírejte před výstavou!!A doufám,že si první příspěvek o vyzvednutí návštěvy z letiště nenechá návštěvník přeložit do své rodné řeči.Myslím,že by ho to mrzelo  :-\
Chci jen napsat,že zaplatit tolik vystavovatelů je nemožné a pokud se s Brnem dohodnete na příspěvku použijte ho na zničené a opotřebované dílky,motůrky,organizátory a jiné blbosti.   >:D   :-*

Výstavu jako takovou ještě hodnotit nemůžu,ale nevíte někdo,zda se líbí návštěvníkům také Belville a Fabuland?   :D






Marťan

Souhlasím s Hanou v tom, že kdyby se náhodou stalo, že by si Bayer přeložil tuto diskuzi, co by si asi pomyslel? Mnoho věcí tu bylo řečeno a každý se k tomu mohl nějak vyjádřit. Já bych doporučoval aby se toto téma smazalo a v případě nutnosti začlo řešit přes SZ, nebo někdy jindy v jiném čase. Přestavte si, že jste si výstavou udělali takové pěkné jméno, všude se propaguje kostky.org a teďkom lidi z výstavy si najedou na tuto stránku a podiví se, co že se to tu všechno neřeší a jak tu někteří po sobě štěkají. Nevím, jestli jim to přidá k pěknému dojmu z lega a těchto stránek... ale pokud se chcete dále v tom pitvat tak prosím.

hana


Petrjr

Citace od: Marťan kdy 23.03.2008, 17:40:33
... že kdyby se náhodou stalo, že by si Bayer přeložil tuto diskuzi, co by si asi pomyslel? ...
Že jsme organizátoři břídilové a  děláme věci nedomluveně (sháníme dobrovolníky, exponáty do vitrín, ...) na poslední chvíli. Ale že to nakonec nějak zvládneme a je z toho úspěch. Nic více, nic méně.

Nemazat.

grohl

Poslední dobou se mi nedostávalo mnoho času, takže reaguji až teď. Ať už byly potíže před zahájením výstavy jakékoliv, výsledek hodnotím velmi pozitivně. Zahájení jsem sice nestihl, ale zase jsem dotáhl za ruku i svou přítelkyni, která byla nakonec některými výtvory více než nadšena. Byl jsem tam bohužel anonymně, protože o tom, že si mám vyzvednout u Kanálova stánku jmenovku, jsem se dozvěděl až po návratu domů. Inu moje chyba. Drtivá většina výtvorů mi dokázala spustit dolní čelist nízko pod normál a produkce slin po celou dobu byla také nadměrně zvýšená. Na můj vkus málo Star Wars a Technicu, (díky bohu za sérii vozů Tatra) ale díl viny nesu i já sám, protože se už s posledním výtvorem patlám, díky neschopnosti své a kameramanově déle než zdrávo.

K exponátům:
Nikdy jsem neviděl vláčky z Lega naživo, takže mne dost ohromila jejich velikost.
Nad krutě zobrazenou nehodou na leteckém dni se mi tajil dech - oceňuji zejména černý humor při sestrojování daného výjevu.
Nejvíce jsem se nasmál u autodílny, která byla velmi vtipně doplněná obrázky spoře oděných slečen.
Nejdelší čas jsem strávil u Vasykova Marka Twaina, který byl dopiplán do nejmenšího detailu a zůstal tak pro mne zlatým hřebem výstavy.
Na výstyvě jsem nenašel nic, co by mne  nedokázalo zaujmout,ale výše zmíněné výtvory ve mně zanechaly nejhlubší stopu.