Výstava v Brně - shrnutí /so far/

Založil Colonel32, 21.03.2008, 16:08:47

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Předem bych chtěl upozornit, že veškerý následující text jsou jen mé osobní názory, které nelze přejímat jako obecně platné, a vznikly na základě informací, ze kterých spoustu mám ze druhé ruky. Pokud tedy čtete cokoli, co víte, že je jinak, neváhejte mě opravit. 

Jakákoli kritika obsažená v následujících řádcích není samoúčelná, abych si mohl vychutnat to, že někdo něco dělal špatně, a že mu to mohu připomenout, ale měla by spíše sloužit buď k další diskusi, nebo jako varování pro příští výstavu.

VÝSTAVA A ORGANIZACE

Loňská výstava ve Svitavách zaznamenala obrovský úspěch. Nebyla to průměrná výstava, nebyla ani nadprůměrná, byla to nejlepší výstava, jakou muzeum za svoji historii mělo, a podle zápisků v knize návštěv hravě strčila do kapsy i takovou veličinou, jakou byl pan Knižák se svými studenty. Vždyť muzeum s průměrnou návštěvností 8000 lidí za rok jen během trvání naší výstavy navštívilo přez 10,000 lidí. Spousta věcí byla hektická, spousta věcí nebyla ideální, ale byla to naše první výstava, a spoustu věcí jsme se na ní museli naučit, ale bohužel, ze spousty věcí jsme se evidentně nepoučili...

- ke komunikaci mezi kostkami a muzeem byl určen pracovník muzea, ale vše na mě působilo dojmem, že ta komunikace vázne, že spoust informací trvá získat dost dlouho, a spustu informací muzeum nezjistilo vůbec, fakt, že kostkaři sami museli chodit do muzea s metrem, aby se zjistilo, jak velké ty vytríny vlastně jsou, byl pro mě dost zarážející.

-Organizátorem výstavy za kostky PRÝ měl být Aki, jenže tomu přez dva měsíce trvalo, než vůbec oznámil, že to vlastně nestihne. A nebýt Pekiho, který nakonec vzal vše do svých rukou, mohla výstava skončit docela fiaskem.

-Podpěry pro některé stoly se ukázaly být naprosto nedostačující, vzhledem k váze, která na nich spočívá, přez 4 nohy navíc se mi hradové dioráma uprostřed stejně nebezpečně prohýbá.


VÝSTAVA A VYSTAVOVATELÉ

Co mě na vystavovatelích mrzelo asi nejvíce byl přístup většiny lidí k větším projektům, kde již byla dáná hlavní struktura, ale bylo potřeba dodělat detaily, např. na hradovém diorámatu bylo plánováno, že v místě, kde se nachází šibenice, bude stát skála, na jejímž vrcholu se bude tyčit hláska, bohužel nikdo z nás již na takovou stavbu neměl kostky, a nejmenovaný hradař odmítl se slovy "Přece nerozeberu svůj hrad jen proto, abych vám postavil skálu". Myslím, že jaho skála by byla bývala u návštěvníků zaznamenala daleko větší úspěch, než hrad, který má doma  :P.

Velmi podobně na tom bylo i Pekiho kolejiště, na kterém se dalo s klidem ještě další víkend stavět (jak řekl Peki), a dala se tam doplnit spousta drobností, které bohužel nikdo nepostavil. To samé, nenašel se nikdo, kdo by do města postavil nějaké trochu rozumné domy, takže nakonec musely být použity hobbyho, přestože ty už neodpovídají tomu, jaké by si toto kolejiště zasloužilo. (pokud se někdo chystá napadnout mě, s tím, co já jsem udělal pro velké kolejistě, tak tak mám semafory, návěstidla, železniční lampy, černé hlavy jako imitaci uhlí, hnědé tiles na pražce a staré šedé koleje jako vodící koleje na výhybkách, děkuji za optání )


Rád bych tedy apeloval na všechny členy kostek, kteří se sami necítí na velký, vlastní projekt, aby alespoň podpořili jiné, existující. I jeden dům do města může být obrovským přínosem, kór když každý z deseti lidí jeden postaví.

A nebojte se, že neovládáte stavební techniky. Vždyť na celém mém hradě je SNOT použit všehovšudy jednou. A na edwardovo zeměkouli ani na znacích není snot použitý vůbec.

VÝSTAVA A SPOLEČNÝ PROJEKT


Společný projekt zaznamenal veliký úspěch, sám Jan Beyer ho zmínil mezi věcmi, které ho na výstavě skutečně zaujaly, předpokládám, že tedy bude součástí i další výstavy, i když v částečně obměněné formě. Přesto bych chtěl apelovat na všechny, kteří se budou zúčastňovat takovýchto projektů, aby si důkladně prostudovali zadání, zvláště pak velikost, a umístění prvků, které zajišťují spojení s ostatními. Skutečným tragédem byl v tomto případě Buf, protože projekt měl sotva poloviční výšku, a díry neměl vzadu vůbec žádné. (za tu půlhodinu cestování, kterou jsem tomu obětoval, to teda nestálo)

MUZEUM A FINANCE

Situace ze Svitav se bohužel opakovala, ukázalo se, že peníze vlastně žádné nejsou. U svitav to bylo pochopitelné, ale u Brna už mě to trochu zaráží. Nejde mi o hodiny strávené stavbou modelů, autorský honorář, ale o náklady na dopravu, stravu v Brně, etc. Kapitolou samo o sobě pak byla doprava Jana Beyera, kterou jsme s Otazníkem platili z vlastní kapsy (ano, ale kdyby nejel, tak bych vzal víc platících lidí) a to včetně té stokoruny za parkování na letišti (nejde mi o částku, jde mi o princip).

Jen za minulou neděli dorazilo více než 1000 platících zákazníků (tz. bez kostkařů), na pokladně tak nechali v průměru 15,000 korun. A v mailech organizátorů výstavy se už objevilo několik emailů od dalších muzeí, které by naši výstavu příští rok uvítaly právě u sebe. Není tedy možné si od příště začít diktovat nějaké podmínky? Třeba prodávat vstupenky o 5kč dráž, a rozdělit ty peníze mezi organizátory výstavy?

BURZA

Burza rozhodně nebyl špatný nápad, viz reakce kostkařů i kupujících, ale zaráží mě jedna věc. Většinu prodejů na burze realizovali lidé, kteří se na výstavě nepodíleli vůbec, nebo jen minimálně. Postavit dioráma z letadel se náročností rozhodně nedá srovnat se stavbou hradu, a kdybych nestavěl hrad, měl bych rozhodně více času připravit se na burzu, a prodat tak mnohem víc věcí. Tím ovšem nechci odsuzovat kanála, naopak, on pro výstavu udělal aspoň něco. Ale spíš si kladu otázku, jestli to skutečně má být tak, že spousta lidí, kteří na výstavě vystavují nemají ani zaplacené náklady (viz výše), zatímco jiní, kteří pro výstavu nehli prstem, teď přijedou na burzu nahrabat peníze. Nechci být tím, kdo řekne "Prodejci z burzy by měli přispívat vystavovatelům", ale spíš se ptám, jestli vám to všem, tak jak to teď je, vyhovuje, nebo jestli existuje nějaké férovější
řešení.

MÉDIA

Média trochu zklamala malou účastní, ale aspoň mi nepřišlo, že by se snažila z nás udělat blbce. Tedy kromě blesku, ten udělal blbce sám ze sebe, ale to už je jiná story.

ZÁVĚREM

Mičánkova poslední fotografie (takové to "T"čko) byla možná dobrým vtipem, ale nejsem si jistý, jestli ne až trochu drsným, takže doufám, že to dotyčná vezme s humorem.






hobby

No, moc se mi to tvoje pojednání nelíbí; ohledně kolejiště hlavně tohle:
Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
... nenašel se nikdo, kdo by do města postavil nějaké trochu rozumné domy, takže nakonec musely být použity hobbyho....
To ti teda děkuju, ale nejsem cimperlich a tak ti to prominu >:D. Ono postavit takový dům (jak sám jistě víš), může trvat třeba 14 dnů; podle toho, jaký stupeň složitosti si zvolíš. Já tam mám těch větších baráků přes dvacet a jsou z dobrých důvodů schválně takto jednoduše a univerzálně komponovány. To ale nic na věci nemění, že kolejiště je výborné i povedené.
Tak, teď čekej sprdunk (případně souhlasné pokyvování), od dalších kostkařů! ;D >:D.

***Banana.com

#2
Upřímně řečeno, celé Tvé pojednání mi připadá jako zahořklý výlev. Vyjádřím se jen k několika bodům.

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
a nejmenovaný hradař odmítl se slovy "Přece nerozeberu svůj hrad jen proto, abych vám postavil skálu". Myslím, že jaho skála by byla bývala u návštěvníků zaznamenala daleko větší úspěch, než hrad, který má doma  :P.

Pokud onen hradař nesliboval, že stavební materiál poskytne, a slib neporušil na poslední chvíli, pak je Tvá kritika naprosto absurdní. Je na každém, zda se chce, či nikoliv, na čemkoliv podílet, a autoři jednotlivých vitrín nemohou spoléhat na to, že "on to někdo ze solidarity půjčí".

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
To samé, nenašel se nikdo, kdo by do města postavil nějaké trochu rozumné domy, takže nakonec musely být použity hobbyho, přestože ty už neodpovídají tomu, jaké by si toto kolejiště zasloužilo.

Hobbyho domy se mi velice líbí, a Tvou kritiku považuji za neúčelné házení špíny. Obecná fráze "jaké by si toto kolejiště zasloužilo" je k ničemu, pokud tedy konkrétně neřekneš, co za domy si představuješ.


Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Nejde mi o hodiny strávené stavbou modelů, autorský honorář, ale o náklady na dopravu, stravu v Brně, etc. Kapitolou samo o sobě pak byla doprava Jana Beyera, kterou jsme s Otazníkem platili z vlastní kapsy (ano, ale kdyby nejel, tak bych vzal víc platících lidí) a to včetně té stokoruny za parkování na letišti (nejde mi o částku, jde mi o princip).

Co je tohle zase za sr..ačky? Od počátku jsi věděl, že výstava je nehonorovaná. K odvozu Beyera jsi se sám nabídl, nikdo Tě k němu pokud vím nenutil pod namířenou zbraní. Nyní, ex-post, najednou uplatňuješ náklady? To si z nás všech děláš p..rdel, nebo to myslíš vážně? Mohl jsi tedy o úhradu nákladů během sobotní večeře požádat Beyera.
Neškodilo by více sebereflexe, na výstavě vystavuje cca. 30 lidí, někteří měli nepochybně větší náklady, než Ty (zcela jistě Peki, pendlující mezi Č.B. a Brnem, co se dílů týče, patrně i Cendix), a jediný, kdo zase řeší finance, jsi Ty. Sorry, ale připomíná mi to situaci, kdy by se holka nechala na prvním rande přefiknout, a druhý den šla za tím dotyčným s tím, že to vlastně zadarmo dělat nechtěla, a ať dá litr..Každý, kdo by s touto situací byl seznámen, by o dotyčné nejspíše po právu prohlásil, že je to pěkná k..urva.. ;)

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Burza rozhodně nebyl špatný nápad, viz reakce kostkařů i kupujících, ale zaráží mě jedna věc. Většinu prodejů na burze realizovali lidé, kteří se na výstavě nepodíleli vůbec, nebo jen minimálně. Postavit dioráma z letadel se náročností rozhodně nedá srovnat se stavbou hradu, a kdybych nestavěl hrad, měl bych rozhodně více času připravit se na burzu, a prodat tak mnohem víc věcí. Tím ovšem nechci odsuzovat kanála, naopak, on pro výstavu udělal aspoň něco. Ale spíš si kladu otázku, jestli to skutečně má být tak, že spousta lidí, kteří na výstavě vystavují nemají ani zaplacené náklady (viz výše), zatímco jiní, kteří pro výstavu nehli prstem, teď přijedou na burzu nahrabat peníze. Nechci být tím, kdo řekne "Prodejci z burzy by měli přispívat vystavovatelům", ale spíš se ptám, jestli vám to všem, tak jak to teď je, vyhovuje, nebo jestli existuje nějaké férovější
řešení.

K tomuto se vyjádřím docela s gustem. Měl jsi možnost si zvolit, zda budeš stavět, prodávat, či dělat cokoliv jiného. Byla to Tvá volba, a nechápu, proč zde nyní brečíš, že jsi měl na přípravu prodeje málo času. Chceš tím snad říci, jsme Ti to měli připravit my, co jsme nestavěli "slovutné" hrady? Mezi vystavovateli a prodejci neexistuje žádný vztah, na základě něhož by mohla Tvá absurdní teze o přispívání (kterou si netroufneš nadhodit přímo a balíš ji do větičky "nechci být tím, kdo řekne") nabýt opodstatněnosti. Pokud už by se o finančních vztazích uvažovalo, pak jsi mohl coby vystavovatel žádat příspěvek po muzeu. Po nás, coby prodejcích, mohlo žádat poplatek jedině muzeum, protože jsme prodávali v jeho prostorách. :-*











Colonel32

#3
Citace od: hobby kdy 21.03.2008, 17:11:04
To ti teda děkuju, ale nejsem cimperlich a tak ti to prominu >:D. Ono postavit takový dům (jak sám jistě víš), může trvat třeba 14 dnů; podle toho, jaký stupeň složitosti si zvolíš. Já tam mám těch větších baráků přes dvacet a jsou z dobrých důvodů schválně takto jednoduše a univerzálně komponovány. To ale nic na věci nemění, že kolejiště je výborné i povedené.
Tak, teď čekej sprdunk (případně souhlasné pokyvování), od dalších kostkařů! ;D >:D.

Neslo mi o to kritizovat tvoje domy, ale to, ze nikdo nepostavil lepsi. Precejen, vznikly puvodne pro domaci kolejiste, kde byl kladen duraz na vlaky, a nikoli na stavby samotne - proste by to pro priste chtelo baraky postavene s takovym citem pro detail, jako bylo nadrazi, nebo akiho hrad.

Petrjr

Jéje,  Colonele, to to ještě schytáš. Tady na kostkách se ozvat s penězi a slovy jako náklady, to je jak bys mluvil sprostě.

***Banana.com

#5
Citace od: Petrjr kdy 21.03.2008, 18:30:58
Jéje,  Colonele, to to ještě schytáš. Tady na kostkách se ozvat s penězi a slovy jako náklady, to je jak bys mluvil sprostě.

To jsi Petře mimo mísu. Ozvat se o proplacení nákladů je naprosto legitimní, ovšem v threadu, který se vedl před uspořádáním výstavy. Přijmout dané podmínky, jet vystavovat, a zpětně začít o nákladech, je IMHO k blití.

Ještě se dovyjádřím k burze - s Jurou jsem na téma případné další burzy měl telefonát někdy v úterý, a jasně jsem deklaroval ochotu muzeu odvést rozumný poplatek za pronájem prodejní plochy, pokud ho bude požadovat.

Colonel32

Citace od: banana.com kdy 21.03.2008, 18:10:57
Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Nejde mi o hodiny strávené stavbou modelů, autorský honorář, ale o náklady na dopravu, stravu v Brně, etc. Kapitolou samo o sobě pak byla doprava Jana Beyera, kterou jsme s Otazníkem platili z vlastní kapsy (ano, ale kdyby nejel, tak bych vzal víc platících lidí) a to včetně té stokoruny za parkování na letišti (nejde mi o částku, jde mi o princip).

Co je tohle zase za sr..ačky? Od počátku jsi věděl, že výstava je nehonorovaná. K odvozu Beyera jsi se sám nabídl, nikdo Tě k němu pokud vím nenutil pod namířenou zbraní. Nyní, ex-post, najednou uplatňuješ náklady? To si z nás všech děláš p..rdel, nebo to myslíš vážně? Mohl jsi tedy o úhradu nákladů během sobotní večeře požádat Beyera.
Neškodilo by více sebereflexe, na výstavě vystavuje cca. 30 lidí, někteří měli nepochybně větší náklady, než Ty (zcela jistě Peki, pendlující mezi Č.B. a Brnem, co se dílů týče, patrně i Cendix), a jediný, kdo zase řeší finance, jsi Ty. Sorry, ale připomíná mi to situaci, kdy by se holka nechala na prvním rande přefiknout, a druhý den šla za tím dotyčným s tím, že to vlastně zadarmo dělat nechtěla, a ať dá litr..Každý, kdo by s touto situací byl seznámen, by o dotyčné nejspíše po právu prohlásil, že je to pěkná k..urva.. ;)

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Burza rozhodně nebyl špatný nápad, viz reakce kostkařů i kupujících, ale zaráží mě jedna věc. Většinu prodejů na burze realizovali lidé, kteří se na výstavě nepodíleli vůbec, nebo jen minimálně. Postavit dioráma z letadel se náročností rozhodně nedá srovnat se stavbou hradu, a kdybych nestavěl hrad, měl bych rozhodně více času připravit se na burzu, a prodat tak mnohem víc věcí. Tím ovšem nechci odsuzovat kanála, naopak, on pro výstavu udělal aspoň něco. Ale spíš si kladu otázku, jestli to skutečně má být tak, že spousta lidí, kteří na výstavě vystavují nemají ani zaplacené náklady (viz výše), zatímco jiní, kteří pro výstavu nehli prstem, teď přijedou na burzu nahrabat peníze. Nechci být tím, kdo řekne "Prodejci z burzy by měli přispívat vystavovatelům", ale spíš se ptám, jestli vám to všem, tak jak to teď je, vyhovuje, nebo jestli existuje nějaké férovější
řešení.

K tomuto se vyjádřím docela s gustem. Měl jsi možnost si zvolit, zda budeš stavět, prodávat, či dělat cokoliv jiného. Byla to Tvá volba, a nechápu, proč zde nyní brečíš, že jsi měl na přípravu prodeje málo času. Chceš tím snad říci, jsme Ti to měli připravit my, co jsme nestavěli "slovutné" hrady? Mezi vystavovateli a prodejci neexistuje žádný vztah, na základě něhož by mohla Tvá absurdní teze o přispívání (kterou si netroufneš nadhodit přímo a balíš ji do větičky "nechci být tím, kdo řekne") nabýt opodstatněnosti. Pokud už by se o finančních vztazích uvažovalo, pak jsi mohl coby vystavovatel žádat příspěvek po muzeu. Po nás, coby prodejcích, mohlo žádat poplatek jedině muzeum, protože jsme prodávali v jeho prostorách. :-*

Podle puvodnich informaci to vypadalo, ze na proplaceni nakladu nejake penize budou. Nestalo se tak. A moje vyjadreni z teto vystavy tezko nekomu nejake dalsi penize ziska, ale muze nam pomoct se rozhodnout, za jakych podminek bude probihat vystava pristi. A take nemluvim jen o sobe, prave na lidi jako Peki nebo Slovaci jsem rozhodne myslel taky.

O to, abych vezl Beyera jsem neprosil, nybrz byl jsem osoven jak vhodna osoba, a nabidku jsem prijal.

Vzhledem k tomu, ze ty jsi na cele akci vydelal cca 10,000 , tak tvuj nazor nepovazuju za uplne relevantni. Sam jsem na burze prodal cca tolik, aby mi to zaplatilo naklady s vystavou spojene, tz. ja sam po tobe nic nepotrebuju. 

Citace od: banana.com kdy 21.03.2008, 18:10:57
Mezi vystavovateli a prodejci neexistuje žádný vztah, na základě něhož by mohla Tvá absurdní teze o přispívání (kterou si netroufneš nadhodit přímo a balíš ji do větičky "nechci být tím, kdo řekne") nabýt opodstatněnosti.

Nevim, co je na tom absurdniho. Bez vystavovatelu by prece nebyla zadna burza. A tezi jsem jsem si "netroufnul nadhodit primo", protoze to z me strany neni pozadavek, nybrz jen myslenka, o ktere sam nevim, jestli je dobra, nebo spatna.

Honzik

#7
Napsal jsi příspěvek ve kterém zaznělo mnohé, v určitých věcech si ale dovolím nesouhlasit.

VÝSTAVA A ORGANIZACE

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47

- ke komunikaci mezi kostkami a muzeem byl určen pracovník muzea, ale vše na mě působilo dojmem, že ta komunikace vázne, že spoust informací trvá získat dost dlouho, a spustu informací muzeum nezjistilo vůbec, fakt, že kostkaři sami museli chodit do muzea s metrem, aby se zjistilo, jak velké ty vytríny vlastně jsou, byl pro mě dost zarážející.


Nevím jestli máš na mysli Juru, ale než začneš psát o tom, že něco nebylo v pořádku a že trvá získat informace dlouho, tak bych chtěl říct, že článek na konci řetězu tj. Jura byl maximálně ochotný a že taky záleží co kdo požadoval. Kdykoliv jsem Jurovi zavolal, byl maximálně ochtný (prostě profesionál) a to že případně něco vázlo nebyla jeho chyba. Že nebyly známy rozměry vitrín, přeci není takový problém a je lepší než psát emaily a volat, tak si domluvit schůzku a jít to změřit osobně a hlavně maximálně přesně. (Brňáků je z kostek plno - nehledejme problémy tam kde nejsou)

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47

-Podpěry pro některé stoly se ukázaly být naprosto nedostačující, vzhledem k váze, která na nich spočívá, přez 4 nohy navíc se mi hradové dioráma uprostřed stejně nebezpečně prohýbá.


Souhlasím, že řešení není ideální, i já jsem ochutnal nestabilitu na vlastní kůži, ale opět to berme jako věc, která není nepřekonatelná a přeci nemůžeme chtít po muzeu, aby zakoupilo jen pro nás speciální podstavce. Prostě nehledejme na věcích to špatné, mějme na paměti, že muzeum není žádná zisková organizace, a proto je potřeba brát to co nabízí, případně si to zajistit z vlastních zdrojů, ale pokud vím na kostkách nepadla řeč o tom, že podstavce zásadně nevyhovují a že pro tvůj hrad je potřeba stabilnější řešení.


VÝSTAVA A VYSTAVOVATELÉ


Je spoustu lidí, kteří umějí něco postavit, ale bohužel v dnešní době né každý má dostatek času na to, aby večery trávil u kostek a stavěl. Spousta věcí jde udělat a šla by udělat lépe, ale opravdu je to jen o určitém omezeném zdroji (kostek, lidí, času, nápadů). Proto bych spíše než kritiku nedokonalosti ocenil ty, kteří se podíleli a kteří přispěli. Nesmíme zapomínat, že Lego je naše hračka a hobby, proto bych nikoho neodsuzoval za to, že nepostavil či nedodal...každý to cítí jinak...a každý v rámci svých možností


MUZEUM A FINANCE

Nechápu, že zrovna ty otvíráš stránku financí...kdyby ji otevřel Peki, který opravdu vytáhnul z kapsy pěkný peníze, tak neřeknu ani půl slova... Prosím všechny, aby než začnou psát příspěvky ve kterých řeší peníze, aby si zjistili, jaký rozpočet má muzeum a že opravdu muzeum není zisková organizace. Ano vstupné mohlo být vyšší, ale nadruhou stranu muzeum dostává od magistrátu dotace a musí plnit kulturní poslání a né tvořit zisk. Proto berme výstavu jako naši dobrovolnou aktivitu a taky podle hesla :" Každá sranda něco stojí".
Pokud muzeum výslovně na začátku akce neslíbilo určitou částku jako příspěvek na náklady, tak další debaty nemají smysl. Vstupné mohlo být vyšší, ale pro spoustu rodin by pak mohla být návštěva nedstupná...teď když je vstup 20/10kč, tak na výstavu může každý...a není to přeci jenom ta lepší stránka věci... ;)

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47

Burza rozhodně nebyl špatný nápad, viz reakce kostkařů i kupujících, ale zaráží mě jedna věc. Většinu prodejů na burze realizovali lidé, kteří se na výstavě nepodíleli vůbec, nebo jen minimálně. Postavit dioráma z letadel se náročností rozhodně nedá srovnat se stavbou hradu, a kdybych nestavěl hrad, měl bych rozhodně více času připravit se na burzu, a prodat tak mnohem víc věcí. Tím ovšem nechci odsuzovat kanála, naopak, on pro výstavu udělal aspoň něco. Ale spíš si kladu otázku, jestli to skutečně má být tak, že spousta lidí, kteří na výstavě vystavují nemají ani zaplacené náklady (viz výše), zatímco jiní, kteří pro výstavu nehli prstem, teď přijedou na burzu nahrabat peníze. Nechci být tím, kdo řekne "Prodejci z burzy by měli přispívat vystavovatelům", ale spíš se ptám, jestli vám to všem, tak jak to teď je, vyhovuje, nebo jestli existuje nějaké férovější
řešení.



Prostě si přiznej, že tě žere úspěch Kanála. Pokud se pletu, tak se ti tímto omlouvám. Úspěch banana.com byl dán pečlivou přípravou a taky know how.S Kanálem jsem na přípravě sopolupracoval a proto vím, že měl celou řadu nápadů, které prostě dělají prodej - vizitky, kterých přivezl na rozdávání několik set, nápad s projektorem a PPT prezentací o historii Lega a Kostek, figoboardy a další.Právě v tom tkví rozdíl mezi prodejcem a obchodníkem. Prodávat za pultem může každý, úspěšně obchodovat ale jen někdo... Ač si to možná nepřipouštíš, tak Kanál (i ostatní prodejci) přispívají k úspěchu výstavy, nespočet lidí se díky prodejcům dozvědí o www.kostky.org a mohou pak dál zde pokračovat. A jestli si myslíš, že o kostkách.org si mohli lidé přečíst z plakátů tak mohli, ale mě osobně se cca 10 lidí zeptalo, kde se dá nakupovat a jestli je i nějaký český fun club lega. Prostě burza byla velice dobrá a ze strany muzea není jedinej problém. Dělejme proto každý co umíme nejlépe a přispějme tak k úspěchu celého projektu. Proto Coloneli ty stavěj, protože ti to jde a seš v tom dobrej a Kanála nechme prodávat, protože na svavění je kopyto  >:D


peki

#8
Sice nechápu proč už někteří shrnují  ;D ale budiž. Téma bylo založeno tak tedy konstruktivně diskutujme  ;) Řeknu tedy taky několik vět  ;).

Domnívám se že bylo mnohem důležitější zorganizovat druhou výstavu a tím dokázat, že první výstava nebyla náhoda. Šance pořádat výstavu v repre prostorách na náměstí druhého největšího města v ČR prostě pustit nešla.

Nyní jsem přesvědčen, že jsme schopni výstavu připravit. Nedělá mi problém pomoci s organizací či zastřešit organizačně další výstavu (klidně i na Slovensku) až se na ní dohodneme.  Na druhou stanu musím říci, že jsem s Jindrou očekával větší rvačku o vitriny.Naštěstí se stal zázrak v podobě cendixe či některých dalších nováčků jako třeba Michal72.Příště bude dán určitě také prostor k vytvoření dioramatu z origo setů jako je např. letiště, aby se mohlo zapojit více lidí. Ale málo naplat parník je parník. Mtroní základna, "obě"  ;D brněnské vily a ostatní MOC jsou podle mne tím co táhnou. I když detaily letištní katastrofy také pobaví nejednoho návštěvníka ;)

Co se nákladů týče, tak toto byla jasné před zahájením akce. Pokud výstava v Brně dopadne dobře (zatím tomu vše nasvědčuje) tak si příště můžeme stanovit podmínky (v podobě rozpočtu) za jakých do další akce půjdeme.

Nicméně bych chtěl podotknout, že výstavu chápu jako možnost se potkat, ukázat jak se pokročilo. Už letos bylo vidět že díky Svitavám bylo k dispozici (u některých) hodně materiálu  ;)  Zatímco "nováčci" zjistili že těch kostek zase tolik nemají. Od výstavy si neslibuji že na ní vydělám ať již finančně nebo mediálně. Peníze vydělávám v práci, LEGO je pro mne hobby tedy relaxace.

Ke kolejišti - jistě vždy jde všechno udělat lépe. Své o tom ví Jonas, který ve volných chvilkál postupně propracovává každý centimetr svého kolejiště. Myslím že oproti loňsku je to, ale zase veliký skok dopředu a současně výzva k dalšímu překonání. Bohužel pro kolejiště platí to co jsem řekl již o vitrínách "kromě" Akiho,Hobbiho,Cendixe,Cavelona, Betakarotena,C32 a Micha se nikdo další nezapojil. Figi pak dodal Míčanek, materiál  ještě Jindroush a Jarmila. Na místě pak ti co měli měli čas pomáhali se stavěním toho co bylo třeba  ;)

Burza a burziáni. Byla to akce pořádaná po dohodě s muzeem s tím že byla otevřená pro všechny zájemce o prodej. Velikost prodejní plochy nikterak nesouvysela s podílem na přípravě výstavy. Vzhledem k zájmu bude akce opakována.  Podle nahlášených počtů prodejců pak dojde v rámci možností k spravedlivému rozdělení prodejní plochy   


JardaL

Vážení přátelé,
toto celé téma bych jako nadbytečné zcela smazal. Na hodnocení výstavy je brzy, na nářky pozdě.
O tom, jaké jsou naše silné strány a naše slabiny (ve smyslu volného sdružení kostky.org) víme všichni více než dobře.

Jediné rozumné co z celého tohoto threadu zaznělo je poslední PEKIho hlas, předposledni HONZIKuv a některé drobne KANALovo vsuvky, které víceméně adekvátně reagují na vznesená obvinění.

Úvodní příspěvek mi přijde jako ubohy zoufaly vykrik do tmy, který špiní některé účasníky, plivá na muzeum a o samotném autorovi také nic dobrého nevypovídá.

Těšme se z toho, co jsme dokázali, a že to není málo je snad všem jasné. A toto téma pro nadbytečnost smažme. Prosím.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Colonel32

Citace od: JardaL kdy 21.03.2008, 22:18:09
Úvodní příspěvek mi přijde jako ubohy zoufaly vykrik do tmy, který špiní některé účasníky, plivá na muzeum a o samotném autorovi také nic dobrého nevypovídá.

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Jakákoli kritika obsažená v následujících řádcích není samoúčelná, abych si mohl vychutnat to, že někdo něco dělal špatně, a že mu to mohu připomenout, ale měla by spíše sloužit buď k další diskusi, nebo jako varování pro příští výstavu.

Dekuji Honzikovi a Pekimu za jejich prispevky, nebot predstavuji presne to, v co jsem u teto diskuse doufal.

Honzik



Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Jakákoli kritika obsažená v následujících řádcích není samoúčelná, abych si mohl vychutnat to, že někdo něco dělal špatně, a že mu to mohu připomenout, ale měla by spíše sloužit buď k další diskusi, nebo jako varování pro příští výstavu.

Jen buď opatný, abys tímto svým počínáním neodradil buď současné nebo případné učasníky další výstavy, jelikož z tvého úvodního příspěvku jsem měl pocit (a pořád mám), že všechno je špatně....

peki

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 22:40:15
Citace od: JardaL kdy 21.03.2008, 22:18:09
Úvodní příspěvek mi přijde jako ubohy zoufaly vykrik do tmy, který špiní některé účasníky, plivá na muzeum a o samotném autorovi také nic dobrého nevypovídá.

Citace od: Colonel32 kdy 21.03.2008, 16:08:47
Jakákoli kritika obsažená v následujících řádcích není samoúčelná, abych si mohl vychutnat to, že někdo něco dělal špatně, a že mu to mohu připomenout, ale měla by spíše sloužit buď k další diskusi, nebo jako varování pro příští výstavu.

Dekuji Honzikovi a Pekimu za jejich prispevky, nebot predstavuji presne to, v co jsem u teto diskuse doufal.


Určitě bych nic nezavíral. Jak říkám diskutujme. C32 znám jak z Brna tak ze Svitav. Pro obě výstavy toho udělal opravdu hodně.  V Brně jsem poznal osobně hodně dalších kostkařů. Třeba takového Míčánka  :) nebo otazníka, každý je nějakým způsobem svérázný. Ve finále je fajn že dokážeme táhnout za jeden provaz. Po zorganizování druhé výstavy to tak možná nevypadá, ale ještě před rokem a půl by bylo něco takového jako totální sci-fi  :o.

Dali jsme se dohromady, umíme udělat výstavu o kterou je zájem. Podle vyjádření živého anglicky mluvícího zástupce firmy LEGO to co dokážeme je super. Určitě máme zkušenosti které v budoucnu využijeme  ;).  Buďme trochu tolerantní vůči názoru druhých, zkusme být více nad věcí  8), umějme si udělat legraci sami ze sebe  ;D aneb Afolové v ČSR spojme se respektive kdo není AFOL není Čechoslovák  >:D .







Petrjr

Naopak, mně toto téma připadá celkem relevantní.


   Skláním poklonu Pekimu (a v pozadí Jindroushovi), že se ujali organizace ze strany kostek. Jenomže, přiznám se že si připadám hloupě, když tam někdo "lítá jak hadr na holi" dělá všechno možné a já si tam přitom "jenom" cmudím pár blbůstek vedle. Přitom vím, že dotyčný za to nebude ani adekvátně odměněn. Místo aby byl s dětmi, doma, rekreoval se, či třeba vydělával, tak tu pro nás dělá horní dolní. Bude to znít hloupě, ale připadá mi to unfair a v takové pozici se necítím dobře.

   Sám jsem moc času neměl (byl jsem m.j. právě překvapen rozsahem prací a nutností materiálu, i když zrovna u mne jsem si říkal, že tam vlastně nic nemám a že to bude pohoda a levá zadní). Ale i kdybych ten čas měl, asi bych ho nebyl ochoten věnovat více. A jsme u jádra pudla. Cítím, že je vedle mne někdo, že já dělám málo a že by se hodilo více. Ale jak z toho ven? Jedna z možností je ta, že se předem alespoň stanoví finanční náhrady těm co tam kmitaj. Když už nic jiného. Nebo od toho raději utéct úplně (a tedy, ani do toho nekafrat a stát komplet mimo, maximálně pochválit).

  U minulé výstavy, Svitav, jsem nebyl přímo účasten, takže coby přímo nezainteresovaná (nezávislá) osoba jsem se s finanční částí ozval a byl jeden z mála co se už předem zajímal o finanční stánku a odpovídající ocenění. A tvrdě narazil, co si to dovoluji, vždyˇ%t je to koníček. Tady, coby účastník, jsem do toho nechtěl rýt.


peki

Citace od: Petrjr kdy 21.03.2008, 23:07:53
    .......přiznám se že si připadám hloupě, když tam někdo "lítá jak hadr na holi" dělá všechno možné a já si tam přitom "jenom" cmudím pár blbůstek vedle.......

Jenom podotýkám, že kdyby nebylo vystavovatelů a zásobovačů tak by výstava nikdy nevznikla.  Za sebe mohu jenom zopakovat, že účast na výstavě byla pro mne vítanou relaxací a opravdu jsem si to užil. 

Petrjr

Citace od: peki kdy 21.03.2008, 23:27:04... a opravdu jsem si to užil. 
Je pravda, žes to zvládal s naprostým přehledem. To obdivuji. Já starý zmatkář.

Jindroush

Nějak takhle k večeru nerozumím, o co tady jde.
Každý předem věděl, do čeho jde (asi kromě mě a Pekiho, kteří jsme si mysleli, že 'zařizování' bude dělat Aki).
Že nejsou 'oni', kdo budou platit, to se vědělo a imo je naivní věřit, že bez zázračný finanční injekce někde zvenčí, se někde nějaký peníze vylíhnou.

Co se týče účasti kostkařů apod., zůstávám kritický, ačkoli je denně na kostkách přes 150 přihlášených, musel jsem MOCy z lidí prostě lámat, společný projekt nebyl úplné fiasko jen tak-tak, i když je časově i materiálově naprosto nenáročný.  ::)

Co nebylo ideální, to můžu vyjmenovávat klidně deset minut. A čemu by takový skučení prospělo, to nechápu.  :-\

(psáno na notebooku, na dovolený, lehce naprdlej a pod vlivem)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Petrjr

Citace od: Jindroush kdy 21.03.2008, 23:42:13
Nějak takhle k večeru nerozumím, o co tady jde.
Každý předem věděl, do čeho jde  ...
...
...
Co se týče účasti kostkařů apod., zůstávám kritický, ačkoli je denně na kostkách přes 150 přihlášených, musel jsem MOCy z lidí prostě lámat ...

   Heh, takže na jedné straně každý věděl do čeho jde (případně nejde, protože mu to tak nevyhovuje), na druhé straně kritika těch, co se neúčastní ?

Jarmila

Peki tak zdaleka bez odměny za svou práci nezůstal.  ;D Jsem mu vnutila pro malýho Pekoše triko s Bioniclem, když už si u mne vyzvedával nějaký ten stavební materiál.  ;)
Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Jindroush

Nerozumím námitce.

Pomoc je možná mnoha způsoby.
Modulární projekt je pár hodin a pár set dílů, což je hotovo raz-dva.

To, že někdo není ochoten obětovat _nic_, jen znamená, že Kostky jsou pro něj, nikoli on pro Kostky, tj. že není člen 'komunity', která něco _dělá_. To já osobně nepovažuji za ideální stav a proto mě vždycky nasere každý, kdo chce nejdřív něco 'za odměnu', místo aby něco dělal.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Jarmila

Když jsem byla mladá, byla jsem domýšlivá. Ale teď? Teď už nemám chybu!!!

Petrjr

Jsem rád, že tu kostky.org jsou. A jsem za to vděčný.

Má-li ovšem být "cena" za mou účast zde povinnost účastnit se všech výstav a fyzických sedánků, tak to dej do pravidel. Pak bych asi musel kostky opustit.

Pokud to tam nedáš, tak nerejpej do těch, co se neúčastní.

***Banana.com

Citace od: Jindroush kdy 21.03.2008, 23:59:14
Nerozumím námitce.

Pomoc je možná mnoha způsoby.
Modulární projekt je pár hodin a pár set dílů, což je hotovo raz-dva.

To, že někdo není ochoten obětovat _nic_, jen znamená, že Kostky jsou pro něj, nikoli on pro Kostky, tj. že není člen 'komunity', která něco _dělá_. To já osobně nepovažuji za ideální stav a proto mě vždycky nasere každý, kdo chce nejdřív něco 'za odměnu', místo aby něco dělal.


Odlišil bych pojem "člen komunity" od pojmu "tahoun komunity". Členem je každý, kdo napíše byť jen jeden post. Tahounů je tu tak mezi 50-100, jsou to ti pravidelní přispěvatelé, kteří táhnou svou osobní iniciativou vpřed celé fórum. Nechci vypisovat, abych nikoho nevynechal, ale určitě každý chápe, co tím myslím.
Procento "tahounů" ku "členům" řekl bych statisticky odpovídá vzorku kterékoliv skupiny, "komunity", či celého národa. 10-15 % tahounů, a pak stádo, co se veze...

Jindroush

PetrJr: Otáčíš to do absurdna.

Moje odpověď se týkala několika nesouvisejících bodů a tys je poměrně nesmyslně spojil.

Můj problém (už delší dobu) je, zda existuje nějaká homogenní komunita 'Kostky' a zda vůbec má nějaké společné cíle.

Nebo zda jde o jednostranné utilitární využití mnoha jednotlivci.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peki

Citace od: Jindroush kdy 22.03.2008, 00:16:58

Můj problém (už delší dobu) je, zda existuje nějaká homogenní komunita 'Kostky' a zda vůbec má nějaké společné cíle.

Bych to neviděl zase tak pesimisticky. Je tu okolo 100 aktivních lidí. Chápu že každý nemůže vždy když je výstava, někdy pomůže rada cenná připomínka.  Co je pozitivní připojují se další. Cencix se o nás dozvěděl například díky Svitavám. Doufám že se po Brněnské výstavě připojí další aktivní členové.

otaznik

Citace od: peki kdy 22.03.2008, 00:23:44
Bych to neviděl zase tak pesimisticky. Je tu okolo 100 aktivních lidí. Chápu že každý nemůže vždy když je výstava, někdy pomůže rada cenná připomínka.  Co je pozitivní připojují se další. Cencix se o nás dozvěděl například díky Svitavám. Doufám že se po Brněnské výstavě připojí další aktivní členové.

Cendixovi jsem o kostkách říkal dávno před Svitavami (jak mi v Brně připomněl). Ale to na věci nic nemění.

Petrjr

#26
Ale trochu jsme ujeli. Objasním, co jsem měl na mysli tou organizací a finanční náhradou, pak už to snad bude jasné.

  Nejprve, připomínám, že to co pro výstavu udělal Peki je obrovská práce a nebýt jeho a Jindroushe v pozadí, tak žádný výstava není. Na to nezapomínat, při čtení dalšího.


   Jindroushi, stěžuješ si na to, žes musel MOCy z lidí lámat. Ale, já bych si organizátora výstavy (mimo toho všeho dalšího co je na pozadí a nevidíme to) představoval právě tak, že bude od lidí aktivně zjišťovat co a jak. Bude to (také) jeho práce.

   Je prostě spousta lidí, kteří nemají čas, chuť nebo i schopnosti si věci zjišťovat na koleně sami. A žadonit o podrobnosti, být  zavázán ostatním dobrovolníkům kteří mu zprostředkovávají informace. A přitom být taktní, některé věci raději hodit za hlavu s tím, že se to na místě ořízne, upraví, pozmění - třeba úplně koncepci. Nebo na takovou změnu už nemá náturu a raději to vzdá.

   Ono je zatraceně rozdíl (a to jsem poznal na vlastní kůži) něco si doma navrhnout, udělat a něco jiného je pak to tam umístit. Obzvláště když se v průběhu mění podmínky (police 3 -> 2, jiné rozměry, nestanovení jasné výšky police). Jasně, je možné vzít třeba telefon a někoho "otravovat" tak dlouho, dokud nedá jasné slovo. Nebo "otravovat" tady na kostkách. Ale to rozhodně nepovažuji za dobrý stav. A někdy něco předem ani zaručit nejde (a někdo musí jasně říct co zaručit nejde) - a pak je na každém člověku, zda mu to za ty nervy předem bude stát.

   A tady vidím tu díru. Prostě, nějak jsem neměl neviděl někoho odpovědného, kdo by si to vzal jednoznačně na triko. Kdo by bouchl do stolu a řekl - je to takto a takto. Tečka. Prostě někoho, kdo za to nese odpovědnost a bude za mne řešit místní problémy, také se zaručí za správnost informací(resp. na místě vyřeší, když mi předem vydá špatné informace). A takový člověk by to měl mít v "popisu práce", bude-li jich více, měla by být jasná pravomoc kdo co určuje. A takový organizátor by za to měl být i finančně ohodnocen. Pochopitelně. On jde se svou kůží na trh, že to bude fungovat. A obráceně, na něj se může sesypat hartusení vystavovatelů, když něco zblbne a žádosti na nápravu.

  Ne každý, kdo umí (možná) skládat LEGO MOCy je i schopný organizátor. A přijde mi, že tady to bylo takové chaotické. Přesně jak prohlašuješ  a očekáváš, ve stylu "koukejte se také starat". Ale to je chyba. Spojuje nás LEGO, ne schopnost manažerských rozhodnutí. Můžeš po lidech chtít, resp. očekávat, nějaké MOCy. Ale nenuť je zapojovat se do chaosu. (Zaplať?) a dej jim pevného člověka, konkrétní osobu, support, na který se mohou obracet s každou organizační blbostí a u které se nebudou cítit trapně, že jej "zneužívají". Stanov člověka, který rozhodne jak s VIP, jak zajistit dopravu, atd.

   Já sám dlouho nevěděl, jestli je hlavní Aki, později Jura, Peki nebo Ty. A popravdě, Jura mi přišel jako zástupce muzea ale s tím, že do exponátů, rozložení, atd nám nekecá. Takže zbýval Peki a Ty. A mimochodem, právě u Tebe jsem cítil to očekávání "koukejte také něco dělat" a "to je hrozný, von nikdo nic nedá". To není dobré. Já například v tu chvíli začal zmatkovat a snažil se pomoci jak se dá - vzít více vitrín, objednal na BL věci co později zdaleka nebyly třeba (např. homemaker vůbec). Chyběl někdo, kdo by si to vzal na triko. Nebo přesněji, nebyl jednoznačně stanoven. A až na místě jsem zjisti, že většinu těch věcí zastává Peki a ne Jura.

   Mám-li mluvit za sebe, tak po pár rozhovorech po ICQ s Tebou jsem "převzal" dívčí sekci větší než jsem očekával a prakticky ji musel zorganizovat a rozhodit úkoly. Vycítil jsem to jako povinnost. S tím, že organizace mne ale vůbec neláká, nezvládám jí (resp. žere mi X krát více času, chci znát vše do detailu, takže ji minimalizuji), takže jsem nakonec využil jen Hanu (zámek) a i fabuland a ostatní raději sestavil sám, ačkoli jsem původně počítal tak s třetinovou plochou co budu chtít sám zaplnit.

Jindroush

Citace od: Petrjr kdy 22.03.2008, 01:06:46
   Jindroushi, stěžuješ si na to, žes musel MOCy z lidí lámat. Ale, já bych si organizátora výstavy (mimo toho všeho dalšího co je na pozadí a nevidíme to) představoval právě tak, že bude od lidí aktivně zjišťovat co a jak. Bude to (také) jeho práce.
Ale to je prostě plnohodnotná práce, která není ani nějak moc zábavná a vnitřně přínosná. Já jsem to dělal jenom proto, že nebyl nikdo, kdo by se do toho pustil, když se Aki, ehm, 'nevyjádřil' a už mi přišlo, že je pozdě z toho vycouvat.

Citace
A tady vidím tu díru. Prostě, nějak jsem neměl neviděl někoho odpovědného, kdo by si to vzal jednoznačně na triko. Kdo by bouchl do stolu a řekl - je to takto a takto. Tečka. Prostě někoho, kdo za to nese odpovědnost a bude za mne řešit místní problémy, také se zaručí za správnost informací
No a kde chceš takovýho člověka sehnat? Vysedíme ho z vejce?  :P

Citace
A přijde mi, že tady to bylo takové chaotické. Přesně jak prohlašuješ  a očekáváš, ve stylu "koukejte se také starat". Ale to je chyba. Spojuje nás LEGO, ne schopnost manažerských rozhodnutí. Můžeš po lidech chtít, resp. očekávat, nějaké MOCy. Ale nenuť je zapojovat se do chaosu. (Zaplať?) a dej jim pevného člověka, konkrétní osobu, support, na který se mohou obracet s každou organizační blbostí a u které se nebudou cítit trapně, že jej "zneužívají". Stanov člověka, který rozhodne jak s VIP, jak zajistit dopravu, atd.
Ale tohle není už ani naivní, tohle je úplná blbost! Kostky nejsou komerční organizace a nikdy (?) nebudou. Nikdy nebude jeden člověk, co hodí všechno za hlavu a bude se věnovat jen výstavě. Každý má zaměstnání, rodinu a jen omezené množství 'prostředků', které je ochoten obětovat.

Citace
A mimochodem, právě u Tebe jsem cítil to očekávání "koukejte také něco dělat" a "to je hrozný, von nikdo nic nedá". To není dobré.
Viz výše - je to podle mě jediná cesta. Nejsem manažer, kterej přesně ví, jaký má prostředky k dispozici a má lidi na povel. Tohle je dobrovolná hobby aktivita a jako taková má mít aktivní a dobrovolné přispěvatele. A jestliže je nemá a začne se zase hádat na téma 'já udělal tohle' a 'tamten neudělal nic', tak je to o ničem.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

peki

#28
Citace od: peki kdy 21.03.2008, 21:26:36

... Pokud výstava v Brně dopadne dobře (zatím tomu vše nasvědčuje) tak si příště můžeme stanovit podmínky (v podobě rozpočtu) za jakých do další akce půjdeme....


Jedna aktuální zprávička z muzea  >:D Výstava je strašná, pořád tam chodí lidi. Muzeum musí dokonce neplánovaně změnit otevírací dobu. Od příští neděle bude otevřeno i v neděli  >:D. Počet návštěvníků za měsíc březen bude sečten začátkem dubna.

Málem bych zapomněl, stále platí že plakát bude vytištěn, mělo by se to povést ještě před koncem výstavy  ;D

Šejmus

Já bych do toho sice neměl kecat, ale jak píše peki - když je takový zájem, tak co třeba z toho vydolovat nějaký peníze (nemuselo by se jednat o tolik, třeba padesátník z jedné vstupenky ) a pak je použít na Kostky : zaplacení domény (na deset let dopředu  ;D), úhrada nákladů na příští výstavu (materiály navíc?, dopravné pro případné hosty (Beyer), reklama ), ceny do soutěží...? Nějaké takovéhle neutrální věci.
Fool of a Took!