Výzva pro AFOLy - řešení spamu generovaného mládežníky!

Založil Jindroush, 13.03.2007, 12:44:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petrjr

Citace od: Márty kdy 22.12.2008, 17:53:48
Další stále opakovaný "argument" (ke kterému se navíc nikdo z příznivců věkové hranice věcně nevyjádřil >:D) je ten, že taková hranice se dá velice velice snadno obejít.
Nauč se číst.  http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=11491.msg93925#msg93925

buf91

Citace od: otaznik kdy 22.12.2008, 17:22:44
Citace od: Márty kdy 22.12.2008, 17:09:31
Taky jsem si nevšiml. Alespoň z mé strany určitě ne.

Poznámka: celé mi to už z principu přijde na hlavu. Pokud vážně uvažujete o věkové hranici, měli byste uvažovat i o dalších hranicích. Ne vše závisí na věku. Naopak. Stejně tak by asi dobře fungovala hranice vzdělanosti (vždyť o tom to je, ne o věku). Co by bylo mezním bodem? Maturita, titul, ukončená povinná školní docházka? >:D ::)

Zamyslete se.
Špatný argument, je spousta věkových hranic. Ber to jako pravidlo. Nebo zpochybňuješ i to, že řídit auto by neměli třeba dvanáctiletí, stejně jako legálně pít alkohol apod.

Věkové hranice jsou velmi zvláštní omezení. Vždyť lidé jsou "všude" stejní, tak proč jsou věkové hranice v mnoha zemích jiné?
Můj blog... http://buf91.blog.cz

Marty713

Citace od: Eddie kdy 22.12.2008, 18:08:11IQ test není moc dobrý nápad.I kdejaký ,,vyšinutý" člověk může mít vysoké IQ. Ale je rozdíl IQ a EQ (tedy emoce, chovaní nebo jak si to chcete přeložit).

Z mé strany to bylo myšleno sice jako ironie, ale když už mě nutíš nad tím přemýšlím, určitě takový test řekne o uživateli-zájemci víc, než jeho věk. ;)

Citace od: Petrjr kdy 22.12.2008, 18:11:39Nauč se číst.  http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=11491.msg93925#msg93925

Jeden profesor religionistiky mi taky pořád říká, že by se mi to v životě mohlo hodit.

Ale vážně. Správně říkáš, že se tím problém úplně neřeší (což nenaznačuje tomu, že bys byl pro - pokud ano proč?). No a pokud spoléháš na "čestnost a uvědomělost" teenagerů, kteří s vědomím toho, že nebudou moci na fóru psát, přiznají svůj věk, jseš... "naivní".

salamio

Citace od: Márty kdy 22.12.2008, 18:55:40
Citace od: Petrjr kdy 22.12.2008, 18:11:39Nauč se číst.  http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=11491.msg93925#msg93925
Jeden profesor religionistiky mi taky pořád říká, že by se mi to v životě mohlo hodit.
A má pravdu, však taky hermeneutika je jedním z mých koníčků :).

TomKQT

Teoreticky ta nejvíce spolehlivá metoda je zároveň ta nejvíce "nečestná" ze strany fóra.
Prostě - nikde na fóru veřejně nepřiznávat, že je nějaký limit, danou část pravidel zviditelnit pouze registrovaným a přihlášeným. Už při registraci vyžadovat kromě e-mailu, jména a hesla i věk, ale tak, aby to nebudilo dojem, že jde o nějak zásadně důležitou informaci. No a poté se podle zadaného věku zařídit a zařadit uživatele do příslušné skupiny (povolený / nepovolený). Tady je velká šance, že bude ve většině případů zadán věk pravdivý, protože lidi pod limitem nebudou mít dojem že by měli lhát.

Nakolik by to ale bylo spolehlivé je jedna věc. A druhá věc je, že např. já osobně bych touto cestou nešel, být tohle fórum mé.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Marty713

To by šlo, jenže by se pak kupily zprávy od čerstvě přihlášených uživatelů, kteří se rozčilují nad tím, že se právě přihlásili a nemohou přispívat. Dostali by odpověď, že problém je asi v jejich věku a to by vedlo k jejich dalšímu nezájmu o fórum. (ruku na srdce, kdo z vás by čekal "až mu bude 18" - To vše za předpokladu, že by po "negativní" registraci stále nevěděli, že je zde věková hranice.

Pokud by jim systém hned řekl, že problém je v jejich věku (alespoň takové upozornění by bylo férové), vedlo by to okamžitě k lhaní a podvodu.

TomKQT

A mimochodem, já osobně si nejsem jistý, že současná situace nějaké drastičtější (jestli vůbec nějaké) řešení vyžaduje. Ostatně, tento thread původně vznikl skoro před 2 lety a po jeho oživení krátkou diskuzí o diskriminaci se až po chvíli objevil příspěvek o tom, že situace je opět neúnosná.
Je opravdu neúnosná, zhoršilo se něco výrazně, jsou potřeba úpravy pravidel? Myslím, že tohle může odpovědět jen a pouze administrátor a moderátoři, protože ti jediní vědí o všem, co smazali. Jenže ti se diskuze moc neúčastní, což já chápu tak, že žádné řešení nehledají.
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Robbed

Proč ale hranice 18 ? To už je člověk téměř dospělý. Neříkám že jsem pro zavedení hranice, ale pokud by nějaká měla být, tak od 15 (trestní zodpovědnost je také od 15 let).

Příhodnější řešení by podle mě bylo zavést pro mladší 15 let automatickou moderaci. Nebo něco na ten způsob, prostě aby nemohli okamžitě po registraci začít chrlit x příspěvků a otevírat tak desítky starých témat, jak je tomu zvykem.

Nebo možná ještě lepší způsob - zablokovat možnost přispívat třeba na týden nebo dva od registrace, pouze čtení.

Jindroush

#68
Věkový limit není řešení, fungoval by pouze v případě, že by uživatelé museli poslat scan občanky a to by a) nikdo nechtěl, b) se dalo stejně odpodvádět. (a ještě by mě popotahoval nějakej úřad)

Problémy s mládeží se řeší průběžně, přibyl čudl ČKD a až budou všechny otázky vyleštěny a správně uspořádány, budou nejapné dotazy i ještě nejapnější připomínky rovnou mazány.

Jestli jsou na fóru nějaké problémy, tak jsou dva:
1) zcela pasivní uživatelé - jen nakukují, prakticky se neprojevují, možná jsou tu jen kvůli kšeftům. Nic fóru nepřinášejí, ale ani nic neubírají a neprudí.
2) LEGO pasivní uživatelé - nestaví, ale o to víc žvaní a teoretizují - hodně z nich je právě těch mládežníků, ale v tomhle threadu by se jich našlo víc než dost přes 18.  :P

Kolik z vás může říct toto:
a) pěkné modely jsem lidem předvedl
b) přispěl jsem nějak k zvýšení úrovně fóra (napsal jsem článek, zrecenzoval set, popsal zajímavou stavební techniku, napsal návod, nabídl programátorské služby, uspořádal soutěž)
c) vedl jsem zajímavou, slušnou a neútočnou debatu na LEGO téma, která přinesla něco nového a nemlátila zbytečně binární slámu.

Z hlavy si myslím, že bych jich uměl vyjmenovat do dvaceti. A to je špatně na fóru právě teď a naprosto mě nenapadá, jak to změnit.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Marty713

Máš pravdu. :) :-[
IMHO fórum je v pořádku a není třeba (ostatně jak řekl Tom) něco měnit. Vždyť šlape výborně, co víc bychom ještě chtěli. Já osobně zde každý den najdu něco nového, zajímavého, inspirujícího a nerad bych o to přišel.

P.S. Dneska jsem od rána zase třídil a organizoval a teď jsem (konečně!) dotřídil. Moje lego je poprvé v mém životě v pěkných nových krabicích, vyrovnané na polici podle jednotného systému. Takže zase začnu stavět. hurá... :D

eNTy

Citace od: Jindroush kdy 22.12.2008, 19:54:27
... A to je špatně na fóru právě teď a naprosto mě nenapadá, jak to změnit.

Máš pravdu Vezíre, ale nic s tím udělat nelze. Dlouhodobě udržet vysokou kvalitu fóra lze pouze za podmínky velmi úzké specializace a požadavků na vysokou kvalifikaci účastníků.
S klesajícím množstvím překážek se bude oběvovat stále vyšší a vyšší počet spamů. Jedinou obranou je nemilosrdná moderace.
S čím mám ještě zkušenosti je fórum jen pro zvané, kdy nové členy může přivést pouze stávající VIP člen. Případně automatická moderace nově registrovaných a po prvních cca 20 příspěvcích rozhodne moderátor o banu/plném členství.

Ať tak či tak, bohužel neexistují žádné automatické detektory blbosti a bude to vyžadovat práci. Protože si uvědomuju, že taky dost melu pantem, rád přispěju svou trochou do mlýna. Více viz SZ.

Jindroush

Mno, přidal jsem do pravidel bod 2.4, který je pouze 'deklarativní', protože jeho porušení vesměs padá i pod nějaké z běžných pravidel.
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

mfstudio

No, já pomalu plánuji odchod z tohoto fora, protože dostávat varování za to, že jsem se zeptal jestli tady mohu zveřejnit odkaz na film (jenom jsem se zeptal), nebo že jsem jednu fotku zveřejnil podruhé o 20 příspěvků níže, protože to byla novinka a chtěl jsem aby to všichni viděli. Takže to nechápu, jsem členem Eurobricks, Brickhorizont, banana.com a tohle se mě nikde nestalo jenom tady, kde jsou asi veliké předsudky proti lidem, kteří jsou mladší 18ti let. Zvažuji proto odchod.

Matošo

Citace od: mfstudio kdy 05.03.2010, 15:11:07
No, já pomalu plánuji odchod z tohoto fora, protože dostávat varování za to, že jsem se zeptal jestli tady mohu zveřejnit odkaz na film (jenom jsem se zeptal), nebo že jsem jednu fotku zveřejnil podruhé o 20 příspěvků níže, protože to byla novinka a chtěl jsem aby to všichni viděli. Takže to nechápu, jsem členem Eurobricks, Brickhorizont, brickdement a tohle se mě nikde nestalo jenom tady, kde jsou asi veliké předsudky proti lidem, kteří jsou mladší 18ti let. Zvažuji proto odchod.

Dostal jsi varování za to, že jsi poslal jeden obrázek asi 5x do různých vláken a za to, že jsi ještě nepochopil, že posílat odkazy na "warrez" se na žádnym slušnym fóru nesmí ! To neni o tom, že ti je 16... stačí jenom zapojit mozek !

mfstudio

2x a 5x je velký rozdíl. Promiňte, nemá důvod se tady hádat, k tomu dotazu jste mi mohli klidně napsat odpověď a já bych ho ihned, smazal, varování nebylo nutné. Nezlobím se na vás, mě prostě jenom přijde, že si tady příliš nevážíte členů a proto jdu jednoduše pryč, protože nemá smysl o tomto diskutovat.

Micho

Citace od: mfstudio kdy 05.03.2010, 16:33:52
2x a 5x je velký rozdíl. Promiňte, nemá důvod se tady hádat, k tomu dotazu jste mi mohli klidně napsat odpověď a já bych ho ihned, smazal, varování nebylo nutné. Nezlobím se na vás, mě prostě jenom přijde, že si tady příliš nevážíte členů a proto jdu jednoduše pryč, protože nemá smysl o tomto diskutovat.

Mladý muži, to chce klid. Pozrel som si tvoje staršie príspevky a veľmi slušne píšeš a dodržiavaš diakritiku. Tvoje filmy, keď si sa tu v lete minulého roku prihlásil,  ma hneď zaujali. Povedal som si, super, že niekto taký mladý, čo robí filmy.  8)

Je preto škoda, ak by na základe nejakého upozornenia, to budeš takto riešiť. Myslím, že nie je potrebné sa na slovíčka hrať, sú tu nejaké pravidlá, niekto na to upozorní a basta. Netreba si to brať hneď k srdcu.  8)  Admini tohto fóra majú toho dosť, je nás tu kopec a stále prichádzajú noví a noví ... Takže musia nejak konať. Odporúčam zobrať z toho podstatu a neriešiť formu. Každý sme nejaký.  ;D

A som si istý, že admini a aj ostatní členovia tohto fóra si vážia každého, ktorý prispieva zaujímavými informáciami a stavbami. Veď preto sme tu.  ;) 

Takže ti držím palce, aby si to zbytočne nevzdával, zobral z toho ponaučenie a išiel ďalej. Robíš zaujímavé veci. Škoda, že sa filmy nedajú vystaviť na výstave v Roztokách. To by tam musel byť PC s LCD, alebo iné niečo vhodné. 8)

Woyta

Ja mu s tim odchodem po zkusenosti z jinych for neverim.
Takovejch lidi co slibovali odchod a pak se div nevratili oknem uz bylo. :)
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

otaznik

Je ale fakt, že v poslední době je to tu zaspamované více než obvykle...

Woyta

Byli prazdniny. Decka se doma nudi.
Tady to jeste neni tak hrozne.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

Colonel32


Gibur

Taky mi přijde,že je tu trošku napuchlý.
Každý člen,třeba normálním příspěvkem obohacuje fórum.Je tu rozdíl v přístupu když někdo např. 30.letý napíše kravinu a tu samou 12.letý. :P
Před časem se něco podobného řešilo v CaP mezi Foxem a C32.
Sám jsi smradlaví Elf!
Poslání Trpaslíka: ,,Naostřit sekeru,rozetnou skřeta,vykutat zlato,žít..."

rdk