LEGO kroužek v Plzni

Založil Hardegon, 29.10.2021, 14:30:42

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hardegon

Od nového školního roku 2021/2022 jsme v Plzni spustili pilotní program na LEGO kroužek.
Funguje ve spolupráci se sportovním klubem V Tahu (klub horolezců, né defétistů  >:D ). Je to úplně jiný segment, než klub běžně dělá, ale majitel je nadšenec do lega a dostal na mě kontakt.
Zde odkaz přímo na stránky.

Kroužek probíhá 1x týdně 1,5 hodiny souvislého času. Letora tam dělám sám, abych mohl vytvořit nějakou osnovu a plán pro budoucí roky.
Bez nějaké propagace se nejmladší kroužek 5 až 7 let zaplnil rychle. Aktuálně k němu přibývají i starší děti 7 až 10 let. I k mému údivu dokážu stejnými aktivitami zabavit obě dvě věkové skupiny.
Kapacitně bylo vše domluveno na max 6 dětí, aby jsem se mohl dětem věnovat a pomáhat, ale i 10 dětí je zvladatelných. V tomhle období rýmiček a viróz je reálná účast často i 50%.

Obsah:
Uplatňuju hry, které využívam při práci s dětma pravidelně. Jen to různě modifikuji, dělám různá zadání a kombinace. Plus se inspiruju na netu nebo kopíruji nějaké stoln hry.
Snažím se předvádět různé stavební techniky, možnosti lega nebo (pro nás) základní věci, které jsou pro děti zázraky. Třeba "jak funguje separátor" nebo "Duplo pasuje na malé lego" bylo jak objevit Ameriku... ;D
Máme taky k dispozici Clasic sety na volné stavění. Často ve stylu hry Creationary, tedy postavte auto, zvíře, budovu...
V zásobách jsou i Creator sety 3v1. Pomáhá mi to zjistit, jak jsou/nejsou děti schopné stavět podle plánu. Poznatky vydají na celou přednášku (místo hodně smutnou) :-X

Cílem kroužku nemá být odpolední hlídání dětí s legem, ale ukázat jim, že se s málem dají dělat velké věci. Že stavebnice není jednou postavený model podle návodu, ale hromada dílů nejen na stavění, ale i jiné hraní.

Pokud máte někdo podobné zkušenosti, přijmu jakoukoliv radu, názor nebo nápad.

Hana129

#1
Tak u nás už funguje kroužek LEGO stavění už cca 8 rokem, který vedu společně s paní učitelkou. Některé roky bývají i dva dny v týdnu, každý v počtu mezi 20-30 dětí ve věku nejvíc 5-6 třídy. Najdou se i však děti předškolní, ale i 9tky a chodí i bývalí školáci, dnes středoškoláci. Zájem je velký, čím dál větší! Letos jsme to však musely omezit  na 1 den a "jen" 31 dětí, víc se do dílen kde kroužek probíhá nevejde. :)
Začínaly jsme s málem robotikou, pár setů škola měla. Pak jsem však zapůjčila dětem část svého Lega, které se mi nastřádalo a to především clasické kostky - hlavně bricky,  těch je největší množství, nějaké baseplate a plate - takové správné kilovare. Všechno Lego-sety máme smícháné, ale zároveň i trochu roztříděné takže máme "plno" krabic, hlavně bricků a jen pár speciálních kostek , něco zeleně, figurek. Po x letech doporučím investovat do základních kostek a nebát se toho!
Každý týden se vyhlásí téma, na které se bude stavět a děti tvoří, někdy nechápu co vznikne. Někdo si tvoří taky podle sebe, nenutíme nikomu je to o volnosti. Jsou děcka,  které staví třeba pár týdnu jedno téma, více propracované. Já jen tak zkoumám, někdy poradím, někdy si i zastavím a hlavně rozebírám.
Fotky a témata jsem teď většinou každý týden začala přidávat na https://www.facebook.com/varko.cz .

Letos už jsme stavěli např. hudební nástroje, soutěž byla v domečcích, ale stavěly se i zákusky ....., témata se dají vymyslet na ledasco a jen nechat děti volně tvořit, pořád je co stavět a dělat.

Hana129

#2
Přidala jsem nové fotky ze stavění tohoto týdne https://www.facebook.com/varko.cz/photos/pcb.4313800155412378/4313794285412965, které bylo ve stavění podzimu. Nejen dýně se povedly :)

Dětem je třeba dávat jednoduchá témata, ať si kostičky vůbec osahají, některé se v kroužku s Lego setkávají vůbec poprvé.

Hana129

Tak pár nových fotek volného stavění dětmi v kroužku z Lego kostiček. https://www.facebook.com/varko.cz/photos/pcb.4338668422925551/4338666602925733/


V kroužku nejvíce používáme základní bricky, má to hned víc důvodů : nejlíp se z nich staví, nejlíp se rozebírají a třídí, stavby docela rychle přibývají, jde z nich postavit nejvíc věcí.

Lego stavění podle návodů se v kroužku povede většinou jen jednou, pokud se set nerozloží a neuloží do krabice, je šance na další daní dohromady jen minimální. Kostičky se zatoulají.

Hardegon

To musim obdivovat, jaké věci tvoříte. Je vidět, že vaše zásoba kostek je na úplně jiné úrovni.

Ale aktuálně řeším se sety také to "zatoulání" dílů. Postavit čestvě vybalený set bylo v pohodě. Po několikátém přestavění už neni zásoba kostek 100%.

Hanko, díky za info a inspiraci. Snad se za pár let dostanem na podobnou úroveň.

Hana129

#5
Jelikož dnes po prázdninové pauze začal další ročník Lego kroužku, chci se zeptat i třeba na zkušenosti dalších, jestli se podařily kroužky udržet nebo zavést a co s dětmi děláte? Témat už jsme využili hodně, tak třeba pro inspiraci co třeba jiného s dětmi stavět a jak dál pokračovat.


Letos jsme začali tématem kruh-koule....https://www.facebook.com/photo/?fbid=7500722873278429&set=pcb.7500724496611600


Hardegon

#6
Citace od: Hana129 kdy 20.10.2023, 21:10:47Jelikož dnes po prázdninové pauze začal další ročník Lego kroužku, chci se zeptat i třeba na zkušenosti dalších, jestli se podařily kroužky udržet nebo zavést a co s dětmi děláte? Témat už jsme využili hodně, tak třeba pro inspiraci co třeba jiného s dětmi stavět a jak dál pokračovat.
Letos jsme začali tématem kruh-koule....https://www.facebook.com/photo/?fbid=7500722873278429&set=pcb.7500724496611600

V Plzni se začátkem školního roku jedeme novou sezonu. Mám aktuálně 3 kroužky a všechny plně obsazené i přes limit.

Úkoly se snažím postupně upravovat s ohledem na odezvu od dětí. Občas nás něco napadne při stavění. Většinou se snažím vymyslet nějaký "problém", nad kterým musí děti přemýšlet.
Jako příkad...

1) na začátku jen zadám postavit domek. Pak přidám úkol, že ho musí pomocí kostek dostat co nejvýš
2) stavění jen při červeném světle. Vypadá to chvilku jako v bordelu, ale když se nakonec rozsvítí normální světlo, jsou překvapeni, jaké barvy vlastně použili
3) kdo došáhne kostkami dál přes hranu stolu
4) stavění z 1 barvy
5) staví mozaiku v jedné místnosti, návod je ve druhé. Docelá sranda na pamatováka
6) stavění do akvárka


Hana129

Díky za tipy  :) , určitě něco vyzkoušíme a zpestříme si stavění. My teď máme v plánu hry pro hraní u rozsvícení vánočního stromku.

Minulý týden přišel i hošík po hodině tělocviku se zlomeným malíčkem, přesto stavěl, tak mě teď napadlo vyzkoušet stavění s omezením  (jednou rukou nebo poslepu) .

Hana129

#8
Lego hry se moc povedly, vznikl  Bowling, Vystav kostičky, Šachy, Dámy, Kostičko hop, Uno, Člověče nezlob se hned 2*, Domino, Vyndej kostku, Pexeso. Kdyby si chtěl někdo třeba  postavit a zahrát si, tak takové malé tipy.