AUKRO - ffinka84

Založil MLT, 15.10.2014, 19:21:06

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Futurion

Jenže ti "chudáci" si neplatili zdravotní pojištění. Jiní si jej platí. Jak by k tomu přišli, kdyby se z jejich peněz hradila i nákladná léčba ostatních, kteří nic nepřispěli? Solidarita ano, ale "ocamcaď pocamcaď". Mezi solidaritou a pěstováním parazitů je tenká hranice (u nás o tom víme své). Nikdo nikoho nenechá umřít na ulici, to mi přijde jako dostatečně morální. Z našeho "socialistického" zřízení se na to trochu obtížně pohlíží.


Aki

Citace od: thunnus kdy 09.11.2014, 13:11:21
[No formálně ano, ale fakticky jde o totéž - kulturní a charitativní organizace poskytují také služby, které jsou zjevně ve veřejném zájmu.
Uf. Kulturní a charitativní organizace, pokud nedostanou dotaci, tak jdou od válu. Zde je zcela jiný případ. Stát říká, že ČP musí provozovat pobočky i tam, kde se jí to nevyplatí a kde jsou tyto pobočky ztrátové. Tomuto se říká poskytování univerzální služby. Manažeři ČP by tyto pobočky rádi zavřeli, (nebo předali někomu jinému k provozování (franchisa), ale to je jiný problém) ovšem stát to z politických důvodů zakazuje. Logicky tedy ČP chce aby na to tedy někdo přispěl. Minulá vláda to chtěla udělat tak, že to budou platit všechny ostatní doručovatelské firmy (které se přirozeně bouří), současný ministr by rád, po vzoru okolních zemí - např Slovenska, aby to co si stát objedná-poručí taky zaplatil. Tato ztrátovost každý rok roste a nějak se vyřešit musí.
To že se ČP poště snižují výnosy je jasné, už nemá monopol na nic. Podíl listovních zásilek je stále menší (to co poštu dříve živilo) a tak hledá nové oblasti - od spedice až po bankovní služby + samozřejmě zcela osekává investice do rozvoje společnosti, nemluvě o nakročení k předělání na akciovky.

Thrawn

Ty pobočky by ani být nemusely. Dobře to mají v Německu formou frančízy. Viděl jsem to ve Schweinurtu. Tam přijdete do supermarketu, kde je paní, která má malou tiskárnu, váhu a nějaké letáky o službách. Přijdete s dopisem, balíkem, čímkoliv, nalepí vám na to nálepku příslušné hodnoty, zaplatíte, jdete. Když toho má hodně, zavolá na poštu, přijede dodávka a vše odveze. Supermarket má od rána do devíti a jede šest dní v týdnu. Perfektní. pro supermarket to má výhodu v tom, že když tam zákazník jde něco poslat, tak i něco koupí a njespíš má i něco z těch zásilek. Pošta zase nabízí lepší služby. Všichni jsou spokojení. Jediné, co mě zarazilo, že jsem potkal poštačku na kole i v sobotu. To už mi přijde jako zbytečný luxus. :(

Je to trochu kacířské, ale tím se dají efektivně snížit náklady na pobočky i lidi bez omezení služeb.
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

thunnus

[author=Aki link=topic=45843.msg211503#msg211503 date=1415546877]
Uf. Kulturní a charitativní organizace, pokud nedostanou dotaci, tak jdou od válu. [/quote]

To je sice pravda, ale myslel jsem to jinak, nepopírám, že jen z peněz za vstupenky se ty instituce neuživí. (Když už jsme u toho, taková informace, spočítali jsme, že pokud by divadla měla být plně financována z výnosů za vstupné a platit řádně daně, tak jeden lístek stojí 1000-1500 Kč, nikdo by nechodil, žádná by nebyla, chtěl bys to?)

Šlo mi jen o to podotknout, že právo na kulturu je taky v ústavě a proto dostávají dotace. Pokud stát zákonem stanoví, že bude finančně podporovat službu v jisté podobě, která je jinak ztrátová, protože je ve veřejném zájmu, ano situace je jiná z ekonomického hlediska, pošta může jít na tržní ceny, bude to dál fungovat a vše bude dražší, ale nic to nemění na tom, že je to finanční výpomoc té společnosti ze zákona, takže i když si pak bere část zisku, jedná se o jakési "kvazidotace" - je to formálně poplatek za službu, ale ty poskytují (snad) všechny veřejné nebo státem vlastněné instituce a nejedná se o situaci, kdy by služba nějak bez veřejné podpory nemohla vůbec fungovat, ale to neznamená, že takové nejsou přece dotovány. (?) Je to někde napůl, dál bych to neřešil.
Pouč mě tedy, pokud se zcela pletu...

Nezpochybňuju další slova, jen podotýkám, že pošta by to měla řešit spíše zvyšováním kvality svých služeb, tím by si své postavení udržela, když jsou jiné společnosti schopné dělat službu líp, tak se není divit, že od ní odcházejí zákazníci, nic víc.
lego is not a hobby, its the meaning of life :-)

Thrawn

#34
Citace od: thunnus kdy 09.11.2014, 18:20:54
Nezpochybňuju další slova, jen podotýkám, že pošta by to měla řešit spíše zvyšováním kvality svých služeb, tím by si své postavení udržela, když jsou jiné společnosti schopné dělat službu líp, tak se není divit, že od ní odcházejí zákazníci, nic víc.

Pod tohle se klidně podepíšu. Ale dokud nebudou mít ve vedení pošty slovo lidé z logistiky, tak to lepší nebude.

Například snaha o šetření nákladů vedla ke snižování stavů. Proto zejména v poslední době utrpěla kvalita balikových služeb. Když má doručovatel dvakrát větší rajón, než měl, tak to nemůže stíhat. A co teprve až budou Vánoce, ty budou opravdu "veselé".

Prostě, nelze všechno měřit pouze finančním ziskem. Je tu také celospolečenský přínos, který bohužel nemá okamžitý efekt a často se výsledek projeví až po delší době. A to je ve společnosti, která chce všechno hned, bohužel nepochopitelné.

Ale to by bylo na hlubší diskuzi. ;)
History is on the move, Captain. Those who cannot keep up will be left behind, to watch from a distance. And those who stand in our way will not watch at all.

Stimpi

Česka pošta asi nefunguje idealně, taky jsem řešil mnoho problémů, ale myslim že v porovnani například s Italskou to je nebe a dudy ... hlavně co se týče spolehlivosti a rychlosti. Tyden tu neni zadna doba... a ceny jsou nasobně vyžší

Futurion

Porovnávat jakoukoli službu s italskou alternativou mi přijde jako taková poslední záchrana ;D Italové stejně jako Řekové mají na vše dost času, žádný spěch a odpolední siesta. To je zase trochu jiná liga než by měla být ta naše :)

Stimpi

Mas pravdu, jen mi obcas prijde ze se v cechach moc resej i veci ktery plus, minus fungujou ...