TOP Castle Builder Contest

Založil Colonel32, 20.04.2009, 19:35:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

TOP (To je Opravdu Pěkné) Castle Builder je soutěž určená začínajícím castle stavitelům. Pravidla jsou proto tyto:

- Soutěže se může zůčastnit jakýkoli člen fóra kostky.org, který v sekci "Castle and Pirates" ještě nemá příspěvek označený jako *TOP*, čímž jsou tedy jmenovitě vyloučeni:

Colonel32, gearcs, linhi, Radegast, robbedJimB, Marcel, Marian20, chadzi, Aki ,
(tučně vyznačení souhlasili se svojí účastí v porotě)

- Úkolem soutěže je vytvořit jakýkoli výtvor, který zapadne do kategorie Castle.

- Výtvor může, ale nemusí, být prezentován i ve fázi vývoje, nelze však soutěžit s ničím, co bylo již do této chvíle prezentováno.

- Svůj soutěžní příspěvek / model můžete nadále vylepšovat.

- Hodnocen bude jeden příspěvek, (musí být prvním příspěvkem threadu) který vy sami označíte jako soutěžní, a který bude prezentovat váš výtvor v co nejlepším světle. Povoleno bude jakékoli množství textu, obrázků i odkazy (eg. BS galerie, video na Youtube) dokud bude příspěvek vyhovovat pravidlům fóra.

- Soutěž není anonymní. Naopak autor veřejně prezentuje svůj výtvor.
(věřím, že porotci budou dostatečně soudní, aby se v hodnocení nenechali strhnout k žádným osobní sympatiím nebo antipatiím)

- Soutěžní příspěvek označujte " CBC (Vlastní) název díla "

- Termín do kdy musí být soutěžní příspěvek prezentován je pátek, 26. června 2009, 23:59 (což by mělo dát dost času i na nákup jednotlivých dílů, pokud bude váš výtvor vyžadovat něco speciálního)

- Výsledky soutěže budou oznámeny poté, co se porota shodne, což by mělo být do 30. června, ale vyhrazuji si právo tuto lhůtu prodloužit v případě, že to porotci budou vyžadovat.

- Vítěz si vybere jednu z cen dle vlastního výběru, druhý v pořadí bude vybírat z cen zbývajících, atd. dokud budou ještě nějaké ceny zbývat.

- V soutěži jsou aktuálně tyto ceny:

- 30$ kredit na Skyline Cruise EGO - maeror
- 30$ kredit na Linhi Brick - Ryxe
- set 7040 MISB - Hardegon

- V případě, že máte k soutěži nějaké nápady, návrhy či připomínky, adresujte mi je prosím pomocí SZ, nejpozději do 30.4.

- V případě, že máte zájem věnovat do soutěže nějakou cenu, kontaktujte mě SZ po celou dobu trvání soutěže, berte však na vědomí, že cena by měla tématicky alespoň trochu odpovídat zaměření stavitelů.

- Soutěž je zaměřena pouze pro "Castle" stavitele, neboli hradaře. V referenci je několikrát použito označení sekce "Castle and Pirates" z toho důvodu, že na tomto fóru zatím hrady a piráti spadají do jedné kategorie.

Colonel32

#1
Celkové pořadí:


Na místě posledním, osmém, se umístil projekt Dračí hrad 2 autora Drakyr, se ziskem 21 bodů ze 120ti možných.
5 ze 6ti porotců ho hodnotilo jako nejhorší model soutěže, především kvůli tomu, že autor nechal jako součást projektu naprosto nesmyslnou pravou budovu. Jsem přesvědčený, že jen nafotit to bez ní ho mohlo posunout o místo nahoru.


Na místě sedmém se umístil projekt Žlutý dům autora Siegnord, se ziskem 29 bodů.
Je sice hezké, že se vzorek na domku opakuje, přesto působí dosti neuspořádaným dojmem, a průhledná voda modelu také nepřidává.


Na místě šestém se umístil projekt Středověké město autora Miketuk, se ziskem 38 bodů.
Model ztrácí především díky své nedokončenosti a podivnému zakončení šedé věže, ale to ostatní je zpracováno relativně čistě a několikrát byly chváleny interiéry. Kdyby autor udělal ze stejného množství kostek hrad poloviční, ale kompletní, mohl pomýšlet na jedno až dvě místa lepší umístění.


Na místě pátem se umístil projekt Věžní dodávka autora Fox666111, se ziskem 40 bodů.
Model je rozhodně zajímavý, bohužel spousta detailů působí jako šitých horkou jehlou, a prezentace je dle mého názoru tak nečtivě napsaná, že jsem doteď nebyl schopen přečíst popis všech obrázků.


Na místě čtvrtém se umístil projekt Dům U koruny a hostinec U černého rytíře autora Germik, se ziskem 68 bodů.
S přehoupnutím do první poloviny už člověk začíná na stavbách nacházet více kladů než záporů. Ačkoli vzhledem ke konkurenci tento model na medaile ještě nesahá, je to první model, který bych si teoreticky dokázal představit jako vítěze soutěže. Asi největší zajímavostí modelu je korouhvička, kteru autor paradoxně ze začátku vůbec nechtěl prezentovat.


Na třetím místě se umístil projekt Lindholm autora Hardegon, se ziskem 82 bodů.
Ačkoli velké a jednolité plochy (vodní hladina, náměstí) model trochu kazí, celkově se jedná o velmi pěkný a kompaktní model. A byl to právě Hardegon, který dle mého názoru nejvíce využil rady a tipy publika, jak svůj model vylepšit, za což má mimo třetího místa také malé bezvýznamné plus.

- cena, která na něj zbyla: set 7040 MISB



Na místě druhém se nakonec umístil projekt Soumrak nad Kamelotem autora maeror, se ziskem 90 bodů.
Tento model podle prvnotního bodového hodnocení těsně obsazoval první místo, nakonec byl ale po shodě všech porotců odsunut na místo druhé. Ukázalo se totiž, že původní systém bodového ohodnocení nedokázal porovnat soutěžní modely dostatečně objektivně, a že Ryxeho Městská věž se prostě lépe hodí jako celkový vítěz soutěže.
Přesto je však potřeba dodat, že ač by se na modelu určitě daly najít nějaké technické nedostatky, je celkově zpracován velmi precizně, coz ovšem není nic proti tomu, jak autor zvládl prezentaci modelu. Protože to, jak kvalitně nám svůj model maeror představil, tomu nikdo jiný ze soutěžících nesahá ani po kontníky, a úsměvný doprovodný příběh už je jen třešničkou na dortu. Maeror tak má tak kromě druhého místa i velké a významné plus.

-zvolená cena: 30$ kredit na Skyline Cruise EGO


Na místě prvním, a celkovým vítězem soutěže se stala Městská věž autora Ryxe, se ziskem 87 bodů.
Model si získal přízeň porotců především díky své robustnosti a věrnosti svým středověkým předlohám, a ač neobsahuje příliš detailů, působí velice dobře.

-zvolená cena: 30$ kredit na Linhi Brick



Rád bych v tuto chvíli poděkoval všem zúčastněným soutěžícím za účast v soutěži, a věřím že kromě několika věcných cen si odnesou i nejednu zkušenost nebo inspiraci.

Současně bych rád poděkoval i spoluporotcům, jmenovitě:

gearcs
JimB
linhi
Radegast
robbed


A pak ještě jednou Linhimu za cenu kterou věnoval do soutěže.


Colonel32

#2
Současně bych zde rád uveřejnil maerorův dopis, který byl původně adresován jen porotcům, ale dle mého názoru si s ním dal autor tolik práce, že by byla škoda nedat do něj nahlédnout i publiku:

Vážení porotci,
když jsem zde na fóru zveřejňoval svůj soutěžní příspěvek (Soumrak nad Kamelotem - vignette), vedl mne k tomu především jeden prostý důvod: chtěl jsem svojí stavbou legitimizovat svou existenci na Kostkách, respektive ukázat, že jsem občas schopen také něco postavit, a ne jen polemizovat nad stavbami druhých. Žádné jiné ambice jsem opravdu neměl, takže když jsem si jednoduchou dedukcí odvodil, že Soumrak nad Kamelotem bojuje o první až druhé místo v soutěži, byl jsem velice překvapen. Přiznávám pochopitelně, že mne tento výsledek potěšil, nicméně mám dojem (jakkoli to může vypadat jako falešná skromnost), že je podobné hodnocení – při vší úctě ke stavitelským schopnostem a erudici Vás porotců – poněkud nadsazené. Je sice pravdou, že Colonel32 v pravidlech napsal, cituji: ,,...a který bude prezentovat váš výtvor v co nejlepším světle. Povoleno bude jakékoli množství textu, obrázků...", ale domnívám se, že hlavním měřítkem soutěže, která má v názvu výraz 'Castle Builder', by měla být právě samotná stavba a na ní předvedené stavitelské postupy, nápady, netradiční prvky atd. Jsem si vědom toho, že mojí soutěžní stavbu dostaly na čelní místa právě připojené texty, a jsem tak poněkud na rozpacích, protože jiné soutěžní příspěvky jsou dle mého názoru stavitelsky lepší. Na mysli mám pochopitelně zejména Ryxeho věž (ale třeba i Lindholm), která je v současné době mým protikandidátem na vítězství. S ohledem na výše uvedené bych byl velice rád, kdyby se právě Městská věž vítězem stala, a nechápu otálení a dohadování se poroty v této věci, protože Ryxeho výtvor je oproti mému Kamelotu někde jinde. Buďme upřímní - řádově někde jinde. Pochopitelně, že mi nejsou známy procesy a podmínky Vašeho hodnocení a rozhodování, ale i tak bych na Vás chtěl apelovat – dejte při svém rozhodování přednost opravdovému umu před schopností opatřit víceméně běžnou stavbu kvalitním doprovodným textem, a ukončete tak konečně čekání na vyhlášení vítěze, nad kterým se podle mne již většina přispěvovatelů musela minimálně udiveně zamyslet.

Díky
maeror



K čemuž za sebe, organizátora, doplním toto. Dopis byl napsán ve chvíli, kdy už bylo o Ryxeho vítěztví v podstatě rozhodnuto, ale čekalo se jen na potvrzení posledního z porotců, a nijak tedy konečné rozhodnutí neovlivnil.

Důvod proč bylo vyhlašování výsledků tak zdlouhavé je myslím dostatečně vysvětlen u popisu druhého místa.


Colonel32

Soutěžní thready jsou nyní opět otevřené k dalším reakcím, ale ponesu velmi nelibě, pokud bude někdo upravovat první (soutěžní) příspěvky.

K jednotlivým modelům se můžete vyjadřovat ve vlastních threadech staveb, komentáře k celkovému průběhu soutěže nebo celkové hodnocení modelů můžete psát přímo sem.

gearcs

Blahopřeju vítězovi, čest poraženým. Chci za sebe pochválit Ryxeho, Hardegona, Maerora a Germika, jejich stavby byly podle mého názoru na velmi dobré úrovni, a tak jsem se těžko rozhodoval, kolik komu přidělím bodů. Zároveň připojuji svoje osobní hodnocení každé stavby, aby autorům případně pomohlo dopilovat některé věci.

Žlutý dům: Celkem dobrá stavba, kombinace barev se ale vymykají ze středověku. Chtělo by to víc detailů plus trochu akčnější zakomponování minifigů. Plusem je knihovna.
Dračí hrad 2: Práce začínajícího stavitele, na začátek ujde. Stavbě škodí nedodělanost některých míst, moc velké tmavě šedé plochy vystupující ze světle šedé, chudý a barevně špatně zkombinovaný terén. Velkým plusem je balista a mechanismus zvedání brány.
Lindholm: Pěkná stavba a zobrazení života minifigů, velmi se mi líbí hlavně dům s vysokým komínem, kašna a trh. Doplnil bych detaily staveb a povrchu, případně dláždění, ta tmavě šedá je moc strohá...
Věžní dodávka: Jednoduchá stavba, chtělo by to trochu si s ní pohrát a doladit detaily. Pěkné je použití křížového okna v přízemí a vůz. Zajímavý děj...
Dům U koruny a hostinec U černého rytíře: Velmi hezké, je zde akce na střeše a při bližším prozkoumání mnoho detailů, hlavně korouhev a dvorek. Fekální vůz je bomba. Jako u Lindholmu, i zde bych udělal dláždění.
Soumrak nad Kamelotem: Autor zde skloubil spoustu událostí, hlavní silou je prezentace toho všeho, u té jsem se válel smíchy.
Městská věž: Podle mě hodně krásná, nejlepší stavba soutěže, detailní terén, skvělá architektura brány a dění okolo. Jediné, co bych vylepšil, je bílá hrázděná budova.
Středověké město: Škoda, že autor nestihl stavbu dokončit, bylo by víc bodů. I přes to je stavba hezká, líbí se mi propracované interiéry. Změnil bych věž, ta se podle mě moc nepovedla, doplnil terén.

Na závěr moje díky patří i ostatním porotcům, zejména pak Colonelovi a Linhimu, kteří věnovali ceny do soutěže.

Ryxe

#5
Rád bych také přiložil pár slov.
Moc děkuji porotě, která mé dílko vybrala jako vítěznou stavbu, opravdu si toho moc vážím. S takovýmto umístěním jsem opravdu nepočítal a  mile mě překvapilo. Sám jsem měl určité favority, ktěří by mohli obsadit pomyslné stupně vítězů a těmi byli Germik, Hardegon a v první řadě Maeror. Jejich stavby mě opravdu oslovily. Maerorův soumrak nad Kamelotem mě fakt dostal a jsem moc rád, že se zde takováto stavba objevila, protože právě svou prezentací je vážně originální a vtipná. Jinak moc děkuji Colonelovi, že takovouto soutěž pro nás hradaře připravil a samozřejmě porotcům, že byli ochotni naše stavby posuzovat.

Micho

Výborná súťaž, pravidelne som ju sledoval. Je fajn, že sú takí ľudia, ktorí to zorganizovali. A zorganizovali to výborne. Boli tu presné a vyčerpávajúce informácie. Organizátori a darcovia cien majú u mňa vysoké uznanie.  8) 8) 8)

Veľmi pekné boli aj samotné výtvory a aj mne sa osobne najviac páčili prvé 3 umiestnenia.   :D

Hardegon

Souhlasím s ostatními přede mnou. Velmi pěkná soutěž (i o velmi pěkné ceny), výborně zorganizovaná i zpracovaná.

Vítězi blahopřeji, zasloužené vítězství. Porotcům děkuji za tolik bodů a sponzorům za krásnou cenu.  :)

maeror

Asi bych měl taky něco napsat :)
Většinu jsem toho sice nacpal do výše citovaného dopisu, ale ještě jednou děkuji všem za ocenění mé stavby (i když se pořád nemohu zbavit dojmu, že přeceňujete stavbu pod vlivem textu), Ryxemu blahopřeji k zaslouženému vítězství, ostatním zúčastněným děkuji za dobrý boj.

V neposlední řadě pak díky za cenu, v současnosti se moc často nevidí, aby někdo dával dobrovolně ze svého jiným (a ještě k tomu "zelenáčům") jen kvůli tomu, že mají stejného koníčka.  :o

Ryxe

Citace od: maeror kdy 09.07.2009, 23:45:47


V neposlední řadě pak díky za cenu, v současnosti se moc často nevidí, aby někdo dával dobrovolně ze svého jiným (a ještě k tomu "zelenáčům") jen kvůli tomu, že mají stejného koníčka.  :o

V tom máš naprostou pravdu. Rozhodně ceny byly velice hodnotné a praktické. Já tu svou použiji na doplnění bricků, které ještě potřebuji na model do Roztok. ;) Proto ještě jednou moc děkuji i těm, kteří ceny do soutěže věnovali.

Hana129

Taky se přidávám k poděkování za soutěž, především  C-32 za její organizaci, pak všem zúčastněných stavitelům, hodnotitelům a dárcům cen. Stavby jsem sledovala všechny, ale favoritem byla pro mne asi stavba Ryxeho.


Protože do soukr. inzerce se přispívat nedá, chtěla bych ještě tady dodatečně poděkovat zvlášť
C-32 za jeho zorganizování hromadných nákupů na BL.  Je fajn, že se tu najdou ještě  členové, kteří obětují svůj čas a hromadný nákup na BL zorganizují. DÍKY!  ;) 

Colonel32

Asi se mi budete smát, ale jako největší přínos celé soutěže vidím to, že se mi povedlo dokopat dalšího člověka k tomu, aby se naučil využívat bricklink k nákupům  ;D

Daniel

Zdravím castlaře.
Jsem tady nováčkem a tak mě mrzí, že jsem se sem nezaregistroval již dříve a nemohl si taky zasoutěžit   :(
Snad někdy v budoucnu ;)
Dan

germik

Tak mě napadá, nebude zas v dohlednu nějaká Castle Soutěž ??? Třeba II. kolo CBC?
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Colonel32

Pokud by se našli nějací sponzoři, tak proč ne? Ale já sám si v tuhle chvíli rozdávat dovolit nemohu.

Hardegon

Citace od: Colonel32 kdy 23.10.2009, 18:31:07
Pokud by se našli nějací sponzoři, tak proč ne? Ale já sám si v tuhle chvíli rozdávat dovolit nemohu.

Protože jsem v minulém kole byl odměněn, nějakým menším setíkem bych přispěl. Pokud by se něco konalo.  ;)

Siegnord

  Možná by nebyly nutné věcné odměny, ale americký bonus (Seš fakt dobrej) nebo něco podobného. Ale určitě jsem pro soutěž, neboť ta minulá to v Castle & Pirates příjemně oživila.

Ryxe

Já bych kdyžtak také rád přispěl, ale teď před Roztokama bych mohl tak nějakým drobnějším setíkem.
Co se týče soutěže jako takové, jak by jste si ji představovali, něco jako byla CBC?

Colonel32

Citace od: Ryxe kdy 25.10.2009, 14:14:53
Já bych kdyžtak také rád přispěl, ale teď před Roztokama bych mohl tak nějakým drobnějším setíkem.
Co se týče soutěže jako takové, jak by jste si ji představovali, něco jako byla CBC?

Pokud bychom se drželi stejných pravidel, pak CBC nelze organizovat příliš často, protože každé kolo nám přesune pár soutěžících do kategorie porotců  ;D.


Ryxe

Citace od: Colonel32 kdy 25.10.2009, 14:21:58
Citace od: Ryxe kdy 25.10.2009, 14:14:53
Já bych kdyžtak také rád přispěl, ale teď před Roztokama bych mohl tak nějakým drobnějším setíkem.
Co se týče soutěže jako takové, jak by jste si ji představovali, něco jako byla CBC?

Pokud bychom se drželi stejných pravidel, pak CBC nelze organizovat příliš často, protože každé kolo nám přesune pár soutěžících do kategorie porotců  ;D.


Ano, nad tím jsem také přemýšlel, jedna či dvě soutěže typu CBC v takovýchto intervalech a nebude koho hodnotit ;D
Ale alespoň nějakou menší castle soutěž bychom udělat měli, mě napadlo například určit pevně zadání (nějaký objekt, či situaci), co jde postavit i z celkem malého množství bricků, aby se mohl účastnit každý kdo by chtěl.

gearcs

Já se případně hlásím zase jen za porotce ;D  Roztoky dají totiž zabrat mnohem víc, než jsem čekal.
Stavět na zadané téma zní dobře. Možná by stálo za to vymyslet zadání, aby mohli stavět i lidi s menším počtem castle dílků. Jako cenu bych věnoval některou z nových castle figurek, které mám skladem.

tnachti

Určitě bych taky nějakým menším setíkem jako sponzor přispěl ... minulé soutěžní stavby byly fajn.

Ryxe

Zatím se snažím dát dohromady nějaké téma a pravidla, pokusím se to o víkendu dát dohromady a mohli bychom něco rozjet ;D

Marcel

JJ, něčím menším bych se mohl zúčastnit, klidně jen tak bez cen - FF (for fun), pokud budou moc i ti co mají TOP.

Siegnord

Citace od: Marcel kdy 26.10.2009, 18:03:36
JJ, něčím menším bych se mohl zúčastnit, klidně jen tak bez cen - FF (for fun), pokud budou moc i ti co mají TOP.

  Bylo by lepší, kdyby se mohlo zúčastnit co nejvíce zájemců. Tedy jak bažanti, tak mazáci.

  I když poslední dobou jsem si říkal, proč je na Castle tak mrtvo? Vůbec by mě nenapadlo, že všichni (ti hlavní) sice staví, co jim síly stačí... ale na Roztoky...  ;D Tak Vám přeji hodně úspěchů a ať se Roztoky vydaří.  :-* Snad se přijedu pokochat.

Hardegon

Pokud ted není na CBC čas ani možnost, co něco menšího? Vánočního. Je sice do vánoc daleko ale proč ne? Třeba termín do konce roku, aby jsme mohli stavět o svátcích. Téma třeba jen zachytit vánoční či zimní atmosféru. Bez omezení rozměrů. (Díly více zásobení stavitelé stejnak staví na Roztoky) Mohlo by to být zajímavé...  :)

Colonel32

CBC, tak jak bylo puvodne navrzeno, ma za ukol:

- motivovat novacky k tomu, aby zacali fyzicky neco stavet
- a samotne stavby mohli vylepsovat podle doporuceni zkusenejsich stavitelu

tz. neslo o stavby jako takove, ale o to, co se pri jejich stavbe lide naucili.

Problem je, ze vetsina stavitelske elity je stejne zamestnana stavbou neceho do Roztok, takze se pokud se 2. kolo udela drive jak v lete 2010, zadni TOP stavitele stejne k dispozici nebudou. Tz. klidne muzeme udelat 2. kolo za stejnych podminek, jake byly v kole prvnim.