(Vlastní) Martyho alegorický vůz "Podmořský svět"

Založil Marty713, 17.07.2022, 20:32:34

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Marty713

Martyho alegorický vůz "Podmořský svět"

Kdysi dávno jsem dostal set 6441: Deep Reef Refuge, který jsem si okamžitě zamiloval a strávil u něj mnoho a mnoho hodin hraní. Teď zpětně si uvědomuji, že to byl jeden z těch setů, který vás stavebně silně ovlivní a v nějaké formě si ho s sebou nesete po celý život. Víte, jak to myslím, že? :)
Asi hlavně z toho důvodu jsem se při výběru tématu pro svůj alegorický vůz nakonec rozhodl pro podmořský svět, ačkoli k této oblasti nijak zvlášť netíhnu (spíše naopak). Řekl jsem si, že tak alespoň zavzpomínám na své oblíbené téma Divers z roku 1997. A musím říct, že jsem teď za tuhle volbu tématu rád. ;)

Stavbu jsem si totiž strašně moc užil, a to hned z několika důvodů. Je to poprvé po nejméně 5 letech, kdy jsem postavil něco jiného než alternativní model. Na stavění z mých zásob kostek, tedy nejen pouze z jednoho nebo několika setů, prostě dlouhou dobu nebyl čas, místo ani síla. Tím, že tentokrát šlo o možnost vystavovat přímo v LEGO House, hodně věcí jsem tomu podřídil, rodina mi byla velkou oporou, a tak jsem na tomto modelu mohl strávit odhadem přes 60 hodin čistého času. Dokončením tohoto modelu jsem si splnil několik svých stavitelských cílů. Tímto bych chtěl ještě jednou poděkovat Petrovi za posunutí termínu na dnešní den. Do 30. června bych to opravdu nestihnul.

Co říct k hotovému modelu? Jsem spokojený, jak vyšel, protože přesně takhle jsem si ho v hlavě představoval. Dokonce si troufám říct, že jsem já nikdy nic propracovanějšího z lega dosud nepostavil. K mému potěšení se mi tam nakonec podařilo dostat vše, co jsem chtěl - ponorku (s řidičem alegorického vozu) rozrážející vlny, žraloka kroužícího nad korálovými útesy, chobotnici, medúzu a vrak lodi, který již dávno pohltila podmořská flóra. Takovým malým detailem jsou pak kola (dobře viditelná jsou jen dvě přední z celkových osmi), zadní brzdová světla a dvoudílná dvířka na zádi vedoucí k vnitřním rozvodům a kontrolkám mechanického ústrojí alegorického vozu.

Doufám, že se vám to bude líbit. :)

Více obrázků s detaily najdete v galerii na mém Google disku.




















poMOCník

Tohle je tak dobrý prostě, projíždím ty fotky pořád dokola. Jestli něco má být v Lego house, tak tvůj model tam určitě patří. Gratuluju a doufám, že občas postavis nějaký ten nealternativni model - i když nic proti nim samozřejmě.

Chikos

Je to masakr Marty. Neuvěřitelný jak si na tak malý prostor dostal tolik originálních detailů  :o

Tomik

Vypadá to moc pěkně a nejvíc se mi líbí ten žralok.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Chairudo

Fakt bomba, z toho by si mohli brát inspiraci i pro skutečné alegorické vozy, každý milimetr místa perfektně využitý :D
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Marty713

#5
Moc děkuju, chlapi. Jsem rád, že se vám to líbí. :D
A neškytali jste teď někdy? >:D Protože mezi dalšími věcmi, které mi během stavby běhaly hlavou, jsem myslel i na něco od vás čtyř. ;)

CitaceTohle je tak dobrý prostě, projíždím ty fotky pořád dokola. Jestli něco má být v Lego house, tak tvůj model tam určitě patří. Gratuluju a doufám, že občas postavis nějaký ten nealternativni model - i když nic proti nim samozřejmě.
@poMOCník
Moc díky za pochvalu, vážím si toho. ;) A taky doufám, že zas někdy postavím něco nealternativního, ale hned tak to nebude. Na druhou stranu mám ještě spoustu věcí v šuplíku, co jsem nikdy nikde neprezentoval, jen je už na nich znát, že jsou postaveny dříve (jak vzhledem k mému umu, tak i k tehdy dostupným dílkům). ::)

Jinak původně měl být vrak lodi uprostřed kompozice a na konci vozu měla být skála s jeskyní, ze které by vylézala chobotnice. A právě na té skále jsem si chtěl konečně vyzkoušet tu tvou metodu, o které jsme si tehdy psali. Jenže kvůli omezenému prostoru a rychle vyčerpané zásobě DBG curved slopes (téměř celá moje zásoba je v tomto modelu) jsem musel změnit plány. Nějak by to šlo, ale už mi docházel čas a pořádně bych si to nevychutnal. :)

CitaceJe to masakr Marty. Neuvěřitelný jak si na tak malý prostor dostal tolik originálních detailů  :o
@Chikos Děkuji, snažil jsem se tam těch detailů nacpat opravdu co nejvíce, ale zároveň tak, aby to nepůsobilo přeplácaně. Snad se to povedlo. Je tam i pár docela fajn NPU, např. vějíř jako ocasní ploutev, zelená vlajka jako řasy, koště jako ztrouchnivělý trám apod., ale zdaleka ne všechny jsou originálně moje nápady. Hledal jsem inspiraci na webu a ačkoli mě překvapilo, jak málo jsem našel postavených žraloků a chobotnic v měřítku, jaké jsem potřeboval (vlastně skoro žádného), podmořských krajin a korálových útesů je mezi AFOLy mnoho (nejvíce na brothers-brick pod tagem Coral a pak ještě jedna stavba, jejíž zdroj teď nenajdu, ale přikládám ji jako přílohu).

No a některé ty nápady mi uvízly v hlavě tak, že jsem je kolikrát naprosto nevědomky zkopíroval (navíc s pocitem vlastní geniality ;D), a pak, když jsem je znovu viděl na internetu, jen jsem se plácal po čele a říkal si, jaký jsem plagiátor. >:D Ale většina detailů by měla být ryze má. Tedy doufám...  :-[ ;D

Mimochodem, když jsem si v hlavě jen tak představoval, jakým stylem, v jakých barvách a jakými dílky to budu stavět, jedním z výchozích bodů vnímání lego přírody byl tvůj výtvor, konkrétně tato situace. A teď mi došlo, že kdybych si tehdy vzpomněl i na tvé moře s piráty, nemusel jsem na Google tolik pátrat po podmořských vracích. ;)

CitaceVypadá to moc pěkně a nejvíc se mi líbí ten žralok.
@Tomik Tak to jsem moc rád! Hned, jak jsem začal stavět žraloka, říkal jsem si totiž "Co na to řekne Tom?". ;D ;D
Nevím proč, ale když se řekne lego žralok, vybaví se mi nejprve sety 31109 a 31088 a poté hned plejáda všech tvých technic/system červených, modrých i modro-bílých žraloků a samozřejmě i kosatka.

Ale vážně, zkus najít v tomhle měřítku nějakého lego žraloka, který není vyloženě sci-fi nebo až moc "pohádkový/jako kreslená postavička". Čekal jsem, že toho budou na flickru tuny, ale možná jsem jen špatně hledal. :-\

CitaceFakt bomba, z toho by si mohli brát inspiraci i pro skutečné alegorické vozy, každý milimetr místa perfektně využitý :D
@Chairudo Děkuju. To mám radost, protože alegorické vozy nejsou vůbec moje krevní skupina. Nějak se mi celý ten koncept nelíbí. Nikdy jsem je neviděl naživo - třeba bych pak změnil názor, ale působí to na mě hrozně "kolotočářsky" a "rozjuchaně". Snad ještě ty na karnevalu v Riu, plné polonahých tanečnic, bych vzal na milost. 8)

A tak, když jsem se sžíval s tím, že budu stavět něco, co nemám vůbec navnímané a ani mi to není příliš po srsti, vzpomněl jsem si na tvůj komentář, pořádně si ho prohlédnul a řekl si, že to vlastně vůbec nemusí být tak špatné. Takže díky! :D