(Podle cizí předlohy) Funkční model paního stroje

Založil Jonas, 21.04.2020, 22:23:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jonas

Patřím mezi ty, kteří obdivují staré parní lokomotivy a parní stroje vůbec.
Když jsem na YouTubu objevil úžasné video Paula Kriega a následně i instrukce, neodolal jsem a hned jsem se pustil do stavby.Trošku jsem ji musel modifikovat, ale pokud to bylo možné, raději jsem se držel předlohy, protože je plná technických i estetických vychytávek. Je úžasné, že stroj lze rozpohybovat běžným domácím vysavačem. A jak je vidět, lze pomocí pneumatických prvků reverzovat chod stroje. Všechno ostatní už řekne video.

Jonas - Můj Brickshelf

HD

Pokud to není technické know how, rád bych se podíval i dovnitř pístu. Video takto prozradilo jen to, že se stroj, bezvadně barevně sladěný (opravdu dobře) pohybuje s lehkostí - takže moc těsnění tam asi není, ne?
Plánuješ s ním vyrazit někdy v budoucnu na nějakou výstavu? Rád bych jej viděl naživo. :)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Jonas

Citace od: HD kdy 22.04.2020, 07:23:21
Pokud to není technické know how, rád bych se podíval i dovnitř pístu. Video takto prozradilo jen to, že se stroj, bezvadně barevně sladěný (opravdu dobře) pohybuje s lehkostí - takže moc těsnění tam asi není, ne?
Plánuješ s ním vyrazit někdy v budoucnu na nějakou výstavu? Rád bych jej viděl naživo. :)

Také jsem sám nevěřil, že to bude fungovat, dokud jsem to - znovu opakuji podle cizího návodu - sám nepostavil. Ta průhledná okna hrají dvojí roli, a) působí esteticky a edukativně, ale hlavně b) je to celistvá hladká plocha bez jakékoliv spáry. Druhé 2 strany válce o vnitřním průměru 4x4 tvoří 2 kostky 1x2x5, takže jedna podélná spára z každého boku. A v tom se pohybuje píst z tohoto jediného dílu. Vzhledem ke slušné přesnosti LEGO dílů to těsní překvapivě dobře.

Barevné řešení je rovněž součástí původního návrhu, takže pochvala náleží Paulovi Kriegovi.   
Jonas - Můj Brickshelf

Foton

To je ale parádní kousek. I protizávaží to má.  Sice mi to přijde krapet překomplikované, ale předpokládám, že to jen zvyšuje spolehlivost a efektivitu.

Já miluju tahleta různá pákoví (ang. linkage). To je to co mě na technicu baví. Že člověk může postavit  (skoro) parní  stroj,  chodce s nohama podle Jansena nebo Klann (https://www.youtube.com/watch?v=WsRVu8BoSN4) a další neuvěřitelnosti čistě mechanické povahy.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Jonas

#4
Citace od: Foton kdy 22.04.2020, 09:17:32
Sice mi to přijde krapet překomplikované, ale předpokládám, že to jen zvyšuje spolehlivost a efektivitu.

Je to snaha co nejvěrněji se přiblížit Walschaertovu rozvodu, který byl více než 100 let základem všech parních lokomotiv. Ten co nejefektivněji řešil otázku plynulé změny výkonu a směru. Bohužel klíčová část rozvodu, řídící kulisa (expansion link) by měla být z principu zaoblená, aby umožňovala plynulý rozjezd, což se v tomto modelu nepodařilo zrealizovat.
Je pouze přímá (to je ten pár dvou souběžných os, jejichž náklon se řídí těmi vahadly), takže tam je místo jediného mrtvého bodu poměrně široká mrtvá oblast. Důvodem pro pneumatické řízení vahadel je právě nutnost překonat rychle střední polohu.

Nejsem strojař a za všechno (to málo), co vím o strojařině, vděčím Legu. To není fráze, je to skutečně tak. Teprve, když jsem si nějaký princip postavil z Lega a osahal ho vlastníma rukama, tak jsem ho pochopil. Mimochodem, všechna ta táhla jsou zrealizovaná pomocí technic plates z 80. a 90. let. Jsem strašně rád, že jsem je doma měl díky starým stavebnicím. Bez nich by se to stavělo mnohem složitěji. Klasické spojení os a konektorů by ty tahy nezvládlo.
Jonas - Můj Brickshelf

peki

Parádní kousek. Ty technic flexi táhla jsou super dílek. Hodně často končí na parních mašinkách jako ojnice.  Zdá se mi že Lego v tomto nevyužívá svůj potenciál, tohle je zajímavá jak sám píšeš učební pomůcka, Já bych si to koupil i jako set.

Jonas

Citace od: peki kdy 22.04.2020, 12:25:38
Parádní kousek. Ty technic flexi táhla jsou super dílek. Hodně často končí na parních mašinkách jako ojnice.  Zdá se mi že Lego v tomto nevyužívá svůj potenciál, tohle je zajímavá jak sám píšeš učební pomůcka, Já bych si to koupil i jako set.

Ano flexi táhla tam také hodně pomáhají. Ale já jsem myslel hlavně táhla zrealizovaná z dílků jako třeba tento. Některé mají díry, některé křízové otvory, je jich celá řada. Jejich pospojováním se dá vyrobit tenký a pevný liftarm libovolné délky.   

Já jsem si to postavil jako učební hračku pro sebe a taky jako výstavní kousek do pracovny. Tak jako někdo má třeba Millenium Falcona.
Jonas - Můj Brickshelf

peki

Citace od: Jonas kdy 22.04.2020, 12:56:14
Já jsem si to postavil jako učební hračku pro sebe a taky jako výstavní kousek do pracovny. Tak jako někdo má třeba Millenium Falcona.

To je přesně ono, to jsou  (podle mne) ty sety pro dospělé. Na rozdíl od toho Falcona tohle je funkční model. Musíš (resp tě to nutí něco pochopit, odpovědět si na takové to aha pro to /taky nejsem strojař/). Libí se mi to i po designové stránce.  Je to prostě dokonalé. Není to velké. 

hobby

#8
Pánové, také nejsem strojař a snad proto mě také parní stroje a lokomotivy vždy fascinovaly (chápu i slavného A. Dvořáka, který je obdivoval). Svou geniální jednoduchostí se šoupátkovým rozvodem, spolehlivostí a výkonem, kde není prakticky nic, co by se porouchalo. Pravda, nevýhody byly také a značné, ale kde nejsou? Každý kdo chtěl, dokázal lokomotivul pochopit, naučit se ji a opravit.
Dnes jsme vedle technických vymožeností jen velmi zranitelným objektem, bez svobodné vůle. A já bych radši byl subjektem :(
Ten tvůj MOC je moc pěkný.

milanv

Nádherný model! Vůbec jsem ho neznal, díky, díky za rozšíření obzorů. Nikdy by mě nenapadlo, že LEGO bude tak těsnit a bude to funkční. Na tomhle vůbec nezáleží, že je to podle cizích instrukcí. Přesně jak píše peki, takhle by měly vypadat sety pro dospělé: i podle návodu tě to nutí pochopit systém, jak to pracuje, a ve výsledku je to navíc velmi efektní a krásné. Což tady podtrhuje ten design. Navíc zelená mi připomíná tu strojařskou, co jí byly natřené snad všechny stroje v ČKD, kam mě komunisti chtěli zaměstnat, abych nešel na gympl a lépe souzněl s dělnickou třídou :D :D

Přemýšlím, jestli by to šlo i opačně (což mi přijde jako těžší úkol, ale když to tak těsní...): postavit z lega dostatečně účinný fukar. To jsem kdysi chtěl do kuličkodráhy, to ještě nikdo nemá.
Pán na Žlutém hradě

Jonas

Citace od: milanv kdy 22.04.2020, 15:38:15
Navíc zelená mi připomíná tu strojařskou, co jí byly natřené snad všechny stroje v ČKD,...

Taky mi to takto utkvělo v paměti. Zelená hmota a obrovský červený setrvačník. Takto to vypadá i u nás ve strojovně lanovky na Ještěd a myslím, že podobný pohled se naskýtá také na Petříně.

A takto nějak to bývalo vykreslené ve starých Verneovkách.


Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

Parní stroje mě natolik zaujaly, že jsem si zkusil postavit další model, tentokrát Wattova stroje. Inspiroval jsem se modelem, který vytvořil Mr. Kleinstein a který se objevil na Lego Ideas v roce 2018. Bohužel dostal tehdy příliš málo hlasů. Vznikly však instrukce (jsou na Rebrickable) a ty mi pomohly pochopit základní principy fungování. Na jejich základě jsem postavil svou vlastní verzi. Ta je menší, kompaktnější, s vlastním setrvačníkem a poskytuje možnost pohledu na činnost válce a ventilu.

Pár obrázků:






A zde je VIDEO.

I tento model lze pohánět vysavačem, ale bohužel to nefunguje úplně spolehlivě. Proto raději používám PF motor.
Jonas - Můj Brickshelf

hobby

#12
Skvělé, krásně vidět funkce pístu, šoupátka, klikovky atd. Krásně uděláno 8).
Mohl bys to nabídnout některé ZŠ nebo SŚ jako učební pomůcku - pokud se ovšem tyhle "kraviny" ještě vyučují ? >:D

martindavid

Nádherný stroj a ještě peknější ukázka funkčnosti
Je radost se na to dívat v pohybu.

fanda

Nádhera, jen to zkus ještě vypilovat na ten vysavač.  >:D

peki

Koukal jsem na to už včera, shodou náhod chvilku po nahrání. Budu se opakovat, ale tohle mne prostě opravdu baví. Ty návody se někde kupují? Nebo jsou volně ke stažení? Respektive kde je hledat? Bude série (už máš 2) pokračovat ? >:D

milanv

Tohleto je nádhera. Pamatuju si z GBC, co to je vyladit něco mechanického, takže ještě o to víc obdivuju. A chápu ty problémy s vysavačem. Ale přesto: nenatočil bys video i s tím vysavačem? Na tu chvilku ve videu to zvládne jet, ne? A bylo by to mnohem edukativnější.
Pán na Žlutém hradě

HD

#17
Vypadá opravdu parádně. Pobavil mě odstředivý "regulátor" - proč jsou na něj použity staré kobektory, které neumožňují vzájemný pohyb jako jejich nové varianty a činí tak tuto drobnou součást ještě více nefunkční?  >:D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

Jonas

Díky za ohlasy a pokusím se odpovědět na připomínky.

Pohon z vysavače:
Problém tohoto stroje - na rozdíl od toho předchozího - je, že má jediný válec. Při převodu lineárního pohybu na kruhový jsou pak dvě mrtvé polohy. Aby se daly překonat, musí být opravdu dobrý setrvačník, tj. dostatečně velký, ideálně kruhový a s velkou hmotou na obvodu. Bohužel, to ten můj setrvačník postavený z kostek nesplňuje. Autor originálního návrhu používá pro setrvačník banana gear, který je větší a tím pádem také vyžaduje větší prostor. Ani jemu to ale úplně spolehlivě nefunguje. Já jsem se rozhodl pro vlastní řešení a doufal jsem, že to bude fungovat, ale bohužel se to nestalo. Svou roli tam hraje také poměrně velké tření v šoupátku, které stoupá při podtlaku. Takže než dělat nějaké fake video (kde by to zrovna chvíli fungovalo), tak jsem raději přiznal barvu.

Instrukce:
Odkaz na původní instrukce je vždy v textu k videu (na Youtubu). Jsou volně stažitelné.

Další stroje?:
Zatím jsem žádný další stroj, který by byl dostatečně zajímavý a zároveň hodně odlišný od těchto dvou, neobjevil. Navíc jsem teď většinu zásob kostek vyčerpal na stavbu některých úžasných modelů od Jasona Allemanna, pomocí nichž seznamuju vnučku s Legem a technickými principy. Naposledy jsem si s chutí pohrál s jeho kuličkodráhou, která je krásným a jednoduchým protipólem k Akiyukiho modelům. Jasonovi se podařilo vymyslet perfektní modulární systém vhodný (a dostatečně zábavný) i pro děti.

Odstředivý regulátor:
Dobrý postřeh. V době stavby jsem ty nové díly doma neměl a přiznám se, že se v poslední době snažím řídit zásadou stavět z toho, co už je doma.

Jonas - Můj Brickshelf

fanda

Udělej druhý válec - většina problémů se tím vyřeší - posuneš tím lidstvo o kus dopředu!!!

Používej mazání, Lego technic bez toho pořádně nefunguje.

Odstředivý regulátor zvládneš i funkční - nemám o tebe strach.

Držím palce.  >:D >:D >:D

fanda

Teď jsem se přinutil znovu podívat na ten původní model od Paula Kriega, kterým jsi se lehce inspiroval, ale stále vidím tvou největší inspiraci od Jamese Watta.

Zdá se mi, že se mi tvá řešení líbí víc než cizokrajná, protože jsou prostě naše domácí :)

Jonas

#21
Citace od: fanda kdy 13.07.2020, 13:59:54
Udělej druhý válec - většina problémů se tím vyřeší - posuneš tím lidstvo o kus dopředu!!!
Držím palce.  >:D >:D >:D

Díky za rady a povzbuzení. Bohužel, ten druhý válec nemůžu přidat, protože pak už by to nebyl model Wattova stroje.  ;)
Jonas - Můj Brickshelf

fanda

Aha, tak to je na mě už moc sofistikované  :)

Chairudo

To jsou teda pekelné stroje, ale šlapou nádherně. Teď nějaký ten parní stroj na kolech ...první auto?
YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr