Pneumatický systém unimog (8110)

Založil 14miro14, 28.12.2015, 18:22:07

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

14miro14

Dobrý deň kostkáči,

Dnes som po dlhšej dobe poskládal svoj unimog a nanešťastie som zistil, že niečo s pneumatikou nieje v poriadku, nefunguje. Môžete mi prosím poradiť ako identifikovať závadu a prípadne ako to opraviť.
A prosím Vás mám nárok na náhradu dielov ak zistím ich závadu?

Za odpoveď vopred ďakujem.

juraj

Ako dlho máš ten model? Tažko povedať či podpora platí pre už nevyrábaný set a kocku ktorá fungovala pri prvom poskladaní.

14miro14

Mám ho od vtedy keď vyšiel, už si nepamätám kedy to bolo.

juraj

Inak by pomohlo, ak by si popísal, co nefunguje. Pneumatické piesty alebo pumpa.

14miro14

No neviem čo nefunguje proste pumpa pumpuje ale piesty nevykonávajú pohyb. Iba keď sú tie dva veľké vysunuté tak sa dokážu zasunúť, ale to je viac menej spôsobené vlastnou tiažou.

HD

S Unimogem ani návratem dílů zkušenosti nemám, ale snad alespň trochu pomůže postup obecně - postupně od pumpy poodpojuj hadičku, a kontroluj, kam až jde vzduch (kde je tlak).
A ještě mě napadlo, promiň, že se ptám, nemyslím to zle, ale nezapomněl jsi na nějaký přepínač? Tuším, že Umimog měl přepínání přívodu vzduchu mezi přední a zadní částí.
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

papluh

Predpokladám, že máš spravenú základnú ruku na zadnej časti. Odpoj celý ten modul, je to tuším na 4 či 8 kusoch 3L Bush Pin a hadicke. Skús predo-zadné prepínanie vzduchu, mal by si na zapnutom konci cítiť tlak ked zatlačíš na modrú koncovku hadičky (na ktorú sa pripája zadný či predný modul). Ak tam nieje tlak tak odpoj strednú hadičku s prepínača pri battery boxe a skús či pumpa dáva tlak. Ak nie, pozri či je hadička na pumpe dobrá a potom ostáva vymontovať pumpu a skúsiť ručne.
Ak je táto celá časť dobrá tak bude treba prekontrolovať rozvody celého zadného modulu. Odopni tie 3 prepínače (mali by byť len nasadené na oskách a zaistené) a postupne jeden po druhom skúšaj napojiť priamo na pumpu. Ak všetky pôjdu tak strata tlaku je niekde v rozvode s rozdelením. Ak niektorý nepojde, skús s inými hadičkami.

14miro14

Už som identifikoval problém, dnes mi prišiel 42043 tak som skúsil pumpu z neho a všetko krásne ide.
Podpora na výmenu pumpy asi po takom čase už nefunguje však? Prípadne ako ju opraviť?

otaznik

Zkusil bych tu pumpu jen jednoduše zapojit k pístu a vyzkoušet to tak. Ještě se mi nestalo, ani jsem neslyšel, že by nějaký pneumatický díl "najednou" přestal fungovat. Samozřejmě je to možné, ale podle mého bude (byla) chyba spíše někde jinde - např. při napojování nové pumpy jsi něco dopojil apod..

14miro14

#9
Sama s piestom fungovala ale strašne pomaly, tá pumpa je určite vadná.

mind storm

Za pokus by stálo skúsiť tú pumpu vyreklamovať, že je napr zo setu 42008 (viem, je to podvod, ale za pokus to stojí).

juraj

#11
Alebo by mohol niekde ukradnúť 200€, za to by kúpil 42008. Ostali by mu prachy, cely set a mal by novú pumpu. Možno aj doklad o kupe.
Citace od: mind storm kdy 30.12.2015, 23:47:21
(viem, je to podvod, ale za pokus to stojí).

mind storm

#12
Juraj, to, co pisem ja, je bezna prax, ktoru urcite uz skusili viaceri na tomto fore.
Aj v threade Obsah kol v 8285 si Me^2 poziadal o nahradne kolesa (nevyhovujuca farba), pricom mu ich poslali bez nutnosti platit za ne a povodne si mohol nechat.

otaznik

Citace od: mind storm kdy 31.12.2015, 14:54:30
Juraj, to, co si napisal ty,  by uz bola kradez, to, co pisem ja, je bezna prax, ktoru urcite uz skusili viaceri na tomto fore (napriklad ak si clovek nepamata, z ktoreho setu je dany diel, tak da nejaky iny, v ktorom sa dany diel tiez nachadza).
Aj v threade Obsah kol v 8285 si Me^2 poziadal o nahradne kolesa (nevyhovujuca farba), pricom mu ich poslali bez nutnosti platit za ne, a povodne si mohol nechat.
Tohle je něco jiného, set má 4 roky, takže nárok na jakoukoli výměnu zaniká. Pak je už na svědomí každého, co udělá dál. Jestli mu ten podvod za těch pár EUR, co se na BL platí za novou pumpu, stojí.

papluh

Keďže LEGO Support nie je reklamácia podľa občianskeho/obchodného zákonníka (podľa spôsobu kúpy) tak žiaden "nárok" tam nikdy nebol. Po akom čase čo uznajú je úplne na nich, samozrejme čím dostupnejší diel tým väčšia šanca.

Osobne by som im napísal v rámci setu 8110 a prijal ako sa rozhodnú. Prípadne si dal tú námahu a rovno tam zavolal ak to ich robot zamietne skôr ako sa to dostane k ľudskej sile na spracovanie.

A čím viac sa ľudia budú snažiť oblbnúť ten ich systém, tým viac bude zamietať regulérne požiadavky ak ho nastavia tvrdšie ...

juraj

Citace od: papluh kdy 31.12.2015, 17:09:07
A čím viac sa ľudia budú snažiť oblbnúť ten ich systém, tým viac bude zamietať regulérne požiadavky ak ho nastavia tvrdšie ...

Tento systém som využil len raz a to rovno pri 100€ kocke. Takze bola by škoda, aby ho zrušili. 
Nápis im pravdu a uvidis.

14miro14

Opravené silikónovým sprejom z Lidlu za 2,99€  :D

otaznik

Citace od: 14miro14 kdy 10.01.2016, 20:35:24
Opravené silikónovým sprejom z Lidlu za 2,99€  :D
Tedy problém byl jen ve velkém tření mezi pístem a těsněním?