focení výtvorů a sbírek

Založil betakaroten, 03.10.2005, 21:02:39

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

betakaroten

EDIT: vyděleno z diskuse rozvinuté nad opravdu špatnými fotkami jednoho MOC, daly se tu nalézt poučné rady.

I fotky z mobilu by vypadaly lépe, mít lepší osvětlení (nefotit proti světlu, nýbrž po světle nebo osvětlené z boku) a neutrální pozadí (jednobarevný hadr, bílý papír ... objektiv pak zaostří na objekt a ne na podlahu)

corelxt

#1
no bily papir jako pozadi bych nedoporucoval... hlavni objekt je pak silne podexponovany a zanika kresba ve stinech... hodi se spis neutralni tmavsi pozadi... nasviceni cimkoliv, nejlepe zarivkou (lepsi rozlozeni svetla, navic dnesni digi cvakatka maj auto vyvazeni bily). ovsem nej ze vseho bude pres matnici... standartne staci bily destnik popripade podsvitit bily prosteradlo... nebo si staci vzit lampicku, zamirit si na model, a pred ni mrsknout list papiru (pauzak neni spatny)

samozrejme, ze nejlepsim a zcela neprekonatelnym zdrojem svetla bude vzdy denni svetlo. jde spis o to, aby nebylo moc ostry, chce ho to necim rozptylit.

bezne pozadi chce eliminovat, aby nepoutalo pozornost.. tedy pozadi mit pokud mozno co nejdal od modelu a dostat ho mimo dof, tedy aby model byl pokud mozno ostry skoro cely a pozadi naprosto rozostreny.
co se tyce ostrotsti, doporucuji fotit z vetsi vzdalenosti... pak se model do hloubky ostrosti vejde snaz, nez kdyz se fotak nalepi primo na model.
pri spravnem nasviceni nebude mit s ostrosti tolik problemu ani megashitozni fotak z mobilu...

spousta lidi tu chybu, ze pri foceni detaulu jdou co mozna nejbliz a navic to flaknou jeste s bleskem...
maloktery fotak dnes nema zoom. tedy si zazoomovat co nejvic a teprve potom se priblizovat.

a predevsim BEZ BLESKU!!!
uz ale, kua...

edit: fotit s bleskem je taky mozny, ale ne na primo. hodi se blesk s vyklopnym reflektorem, kdy se blejskne do stropu. resp se model nasviti bleskem prave o strop.

corelxt

Citace od: Police collector kdy 03.10.2005, 21:53:27
...Ostatně myslel jsem vždy že tohle téma - vlastní modely a vignettes je o nápadu a jeho realizaci a ne kvalitě fotek

mas pravdu, ale na druhou stranu, pri prezentaci vlastniho dilna to chce trochu sebekritiky...

Citace od: Police collector kdy 03.10.2005, 21:53:27
...Můžu to maximálně zkusit zítra přefotit v tom lepším režimu. Ale nic víc s tím nesvedu - vždyť jsou to fotky z mobilu který nemá ani blesk (ba ani přisvěcovací diodu, zoom a jeho optika je tvořena plastovou čočkou.

takze... pokud mozno pouzij deni prirozene svetlo, pokud ho nemas po ruce, pouzij umel zdroje svetla (zarovku, zarivku)... dle meho prisvetlovaci LED na mobilu je IMHO naprosta picovina (at si to klidne zmoderujou, ale je to tak !!!!!!!)

zoom nepotrebujes... na co. hejbat s rukou snad muzes ne..? blesk nepotrebujes... vetsinou totalne zabiji fotku... pouzij denni svetlo!

Citace od: Police collector kdy 03.10.2005, 21:53:27
...ale obávám se že s tímhle by nic nesvedl ani photoshop....

PS nepomaha nikdy ;D je to jen hracka pro profiky ;)

Citace od: Police collector kdy 03.10.2005, 21:53:27
(VÝZVA: Kdo se v tom vyzná nechť mi do soukromé pošty poradí levný plnohodnotný digi foťák tak do 3000Kč - víc nemám).

cistej alibismus... ostrou fotku udelas i s krabickou od mydla.. kompozice je kapitola sama pro sebe... ale rusivy pozadi muzes odstranit velmi snadno uz pri foceni (jiny neutralni pozadi, uhel pohledu..)

levny plnohodnotny digi fotak do 3k nesezenes... mozna tak od 5-6k (nejakej jednoduchej nikon coolpix, mozna canon powershot rady A, nic jinnyho bych ti nedoporucoval..)

je ve obecne mysli, ze se necha sehnat digi cvakatko za 3k... zapomen, pokud chces fotak, zacni setrit... nejmin 5k... ale spsi vic..

betakaroten

Citace od: Police collector kdy 03.10.2005, 21:53:27
..... nevím kde vzít lepší zdroj světla či dokonce ten deštník - jsem fotograf více než sváteční, obávám se že nic takového nemám.
Stačí stolní lampa nebo i baterka; deštník se dá nahradit papírem. Vždy se musí improvisovat, lepší je nafotit víc různých pokusů a ty nepovedené pak smazat.

rdk

#4
K foťáku za 3000 - naběhl sis :). Jukni sem. ;D 8)

EDIT: Taxem si naběhl já ;D. Ta cena je bez DPH...

Citace od: corelxt kdy 03.10.2005, 22:12:07
levny plnohodnotny digi fotak do 3k nesezenes... mozna tak od 5-6k (nejakej jednoduchej nikon coolpix, mozna canon powershot rady A, nic jinnyho bych ti nedoporucoval..)

Canon Powershot řady A si mu v podstatě doporučil, ne? ;D

corelxt

#5
Citace od: rdk kdy 03.10.2005, 22:27:53Canon Powershot řady A si mu v podstatě doporučil, ne? ;D
no to jo ... to sem si zase nabeh ja ;) mel sem na mysli trosku vyssi modely... A/S 80, 85, 90 atd... nejlip D1s Mark II a k tomu nejaky L-kovy sklicko ;D

eNTy

Za 1-3 tisice koupis v jakymkoliv foto bazaru vynikajici fotaky s 2-4Mpix snimacem, ktere jsou pro vytvareni fotek na web absolutne skvele. Ja sam jsem kdysi vlastnil Canon G1 a delal jsem s nim dokonce nekolik peknych zvetsenin  30x45 cm (samozrejme jen pro velmi specificke subjekty a po poradne makacce s Genuine Fractals a Photoshopem).

Neni treba kupovat dnesni 8Mpix marketingove sumitka za 15k, 4 roky stary fotak koupis za pakatel a kvalita staci i na 10x15 fotky z dovolene.

Mates

Nyní jsem náhodou narazil na tuto otázku: Polarizační filtry: Lineární, nebo cirkulární?

Zarazil jsem se u jednoho textu, který by možná vysvětlil, jak je možné získat pěkné fotky sbírek. :P >:D ;D Musím Vám zde dát ten výcuc, to si nemohu nechat jen pro sebe ;D ;D ;D

       Přesně řečeno, cirkulární filtry prošlé světlo nedepolarizují. Jen mění světlo lineárně polarizované (vlny kmitající v jednom směru) na světlo kruhově (cirkulárně) polarizované. To je světlo, u kterého elektrické pole rotuje. Díky tomu, že se vektor pole otáčí, co se dělení na bázi směru vektoru pole týká, chová se kruhově polarizované světlo podobně, jako světlo nepolarizované a automatiku moderních fotoaparátů nemate.
       Cirkulární polarizační filtr vypadá tak, že za polarizační fólií má další vrstvu, která lineárně polarizované světlo roztáčí. Jedná se o tak zvanou čtvrtvlnnou destičku (quarter wave plate), což je destička ze speciálního materiálu, jehož krystalická struktura způsobuje, že světlo, které kmitá jedním směrem, se v něm šíří rychleji než světlo, které kmitá ve směru kolmém. Tato destička je za polaroidovou fólií připevněná tak, aby směr polarizace byl přesně uprostřed mezi těmito dvěma směry. Vlnu kmitající v tomto směru můžeme vidět jako součet dvou vln, jedné kmitající ve směru rychlé osy materiálu destičky a druhé ve směru osy pomalé. Tyto vlny jsou spolu ve fázi, t.j. nabývají minima a maxima na stejných místech. Tím, jak ale vlna prochází destičkou, složka kmitající v pomalém směru zaostává, takže po průchodu již vlny ve fázi nejsou. Jak bude jejich součet vypadat závisí na tom, o kolik se složka kmitající v pomalém směru destičky opozdí. Pokud se pomalá složka zpozdí o čtvrtinu vlnové délky, oscilování vektoru elektrického pole v jednom směru se změní na otáčení kolem směru, kterým se světlo šíří, to znamená, lineárně polarizované světlo se změní na světlo polarizované kruhově.

Obr.: Transformace světla lineárně polarizovaného na světlo kruhově polariozvané pomocí čtvrtvlnné destičky.

corelxt

no nejsem si jist, zda ti pol filtr pomuze pri foceni modelu... zatim sem to nezkousel, sam si na pol filtr zatim setrim (precijen 3,5k je dost ;( )

chce to vozkouset, jakej to bude mit finalni efekt...

Mates

#9
Je jasné, že se tyto filtry používají spíše na něco jiného(krajina, atd.), ale pokud by to odstranilo světelný šum a vykreslilo by to lépe focený objekt, tak by to bylo fajn.

corelxt

primarni ucel pol. filtru je potlaceni odlesku od ploch kovovych, sklenenych a vodnich, v krajine se pouziva pro lepsi vykresleni mraku, resp pro kontrastnejsi kresbu...

v problemu foceni modelu moc nepomuzou, si myslim, ale efekt nevim, chtelo by ho to vyzkouset...

pro ostrejsi fotky nejvic pomuze dobry svetlo, aspon trochu slusnej objektiv a fotak..

s sumem to ma pramalo spolecnyho... ten nejvice ovlivnen citlivosti filmu (nebo snimace, u digi)

rdk

Citace od: corelxt kdy 11.10.2005, 15:54:35
v problemu foceni modelu moc nepomuzou, si myslim, ale efekt nevim, chtelo by ho to vyzkouset...

No, při focení modelů sou odlesky DOST obtěžující... To by pomohlo.

corelxt

no konkretne u lega, kde skoro vsecko do pravyho uhlu, se odlesk necha eliminovat jednoduchou metodou volby spravnyho zaberu... (uhlu pohledu...)

corelxt

Citace od: Ravenhorn kdy 11.10.2005, 17:55:48
;D Hmm ja mam malo svetla v te sve komůrce. Takze bez blesku bida, s blesem lepsi jen ten odlesk.

zklus si to nasvitit treba zarovkou nebo zarivkou... pokud mas digicvakatko, tak muzes zkouset do nekonecna...

mirek

Při focení modelů lega je nejlepší denní osvětlení (stíny objektů jsou měkké). Dále pak vhodný fotoaparát, který má režim focení MAKRO. Tím se dá objektiv přiblížit co nejvíce k objektu.
Přikládám dvě fotky, které byly takto nafoceny. Jako pozadí je položena papírová tapeta.
Mirek.

Marťan

To mirek: Pozadím myslíš co, na čem ten model stojí, nebo to co je za ním? Upravoval si to určitě ještě v nějakém grafickém programu ne?

otaznik

Citace od: mirek kdy 13.01.2008, 18:43:33
Při focení modelů lega je nejlepší denní osvětlení (stíny objektů jsou měkké). Dále pak vhodný fotoaparát, který má režim focení MAKRO. Tím se dá objektiv přiblížit co nejvíce k objektu.
Přikládám dvě fotky, které byly takto nafoceny. Jako pozadí je položena papírová tapeta.
Mirek.

No nevím, na té druhé fotce to na moc měkké stíny nevypadá...
Když už mám jeden zdroj světla, tak se snažím, aby byl na výsledné fotce stín z objektem. Ta druhá fotka IMHO nic extra - na to, že jí sem dáváš jako vzor.

mirek

Pro Marťana: pozadím je obyčejná papírová tapeta zakoupená v papírnictví. (šíře 60 cm).
                    Tapeta je rozprostřena venku na schodě. Tím je zpevněna a opřena o stupeň.
                    Model na tapetě stojí a ta přechází do pozadí.
                    V grafiském programu nebylo nic upravováno. Pouze jsem provedl ořez fotky, tím zmizely
                    kameninové schody, které na původní fotce by byly vidět.

Reaguji na další: na druhé fotce, která prý není nic moc, sluníčko zalezlo za mraky, i to se stává.Stíny nejsou.

Hamec

Našel jsem fotku "tapety opřené o schod"
Dlouhý odkaz

Další vychytávkou je tzv. fotostan, kterým se vyrábí pěkné rovnoměrné světlo a měkké stíny.
Modifikované přísloví: LEGO za LEGO, stud za stud.

Woyta

Ja bych mel jeden trik na nataceni.
Poridil jsem si na ebayi minikamerku MD-80.
Vyska jako sedici technik fig. Cili idealni na onboard videa.
Ja mel jednu poskozenou sedacku, takze  ted v ni sedi kamerka.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

mirek

Minikameru vlastním a natočil jsem s ní několik videí. Též z Království železnic LEGO kolejiště.

Když si otevřeš  www.youtube.com/mirekend   tak tam je více filmů pořízených touto MUVI kamerkou.

TUKE

Mám otázku, keď mám už fotky spravené a každá má 1.42 MB ako ich sem môžem dať? Dajú sa nejako prerobiť aby mali 512 KB ?

FilipS

Úplně nejprimitivnější zmenšení fotky jde udělat v Malování.
1) otevři si fotku v Malování
2) zmáčkni CTRL+W
3) nechej zaškrtnutá procenta a zmenši cca na 50% záleží na velikosti fotky

TUKE

skúška:

môže byť? Farba a tak? Aby som vedel,že či mám to fotenie zmeniť  ;)

Darth

Citace od: TUKE kdy 08.08.2012, 16:57:13
Mám otázku, keď mám už fotky spravené a každá má 1.42 MB ako ich sem môžem dať? Dajú sa nejako prerobiť aby mali 512 KB ?

Pokud máš MS Office, tak novější verze (určitě 2007, 2010) mají v Nástroje Systému MS Office program MS Office Picture Manager, ve kterém se s ořezy a zmenšováním pracuje úplně v pohodě. Není to na profesionální úpravy, ale pro základní úpravy stačí.

TUKE


alcarmo

Zdravím všechny,

pro úpravu fotografií používám především GIMP, jedná se o opensource projekt, takže je použitelný jak na Windows, tak na Linuxu. Nabízí spoustu možností a dobře se vyrovná Photoshopu od Adobe. Navíc, stejně jako u všech opensource projektů, nabízí dobrou uživatelskou podporu, spoustu tutoriálů a připravených macro skriptů. Ve Windows pak používám v kombinaci s IrfanView. Taktéž freeware, který je vhodný pro rychlé manipulace s fotografiemi - zmenšení, ořez a jiné menší úpravy se zde dělají velice snadno a rychle...

Futurion

Dobrý je, ale Photoshopu nebo čemukoli komerčnímu se skutečně nevyrovná  ;)

Raistlin M

Citace od: Futurion kdy 04.02.2013, 15:03:07
Dobrý je, ale Photoshopu nebo čemukoli komerčnímu se skutečně nevyrovná  ;)
A na co s pojené s běžným focením sbírek GIMP nestačí? Rád se poučím, jelikož opravdu nejsem odborník. mám ale pocit, že na to ho prostě nutně nepotřebuji.

Systematik

Citace od: Futurion kdy 04.02.2013, 15:03:07
Dobrý je, ale Photoshopu nebo čemukoli komerčnímu se skutečně nevyrovná  ;)
Myslím, že vzhledem k cílové skupině ani nemusí, Paint Shop Pro 7.04 podobně... ;)