Lego pracovna - aneb co se vám osvědčilo a čemu se raději vyvarovat!

Založil Petronel, 15.03.2021, 18:01:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Petronel

Ahoj,
už dlouho se odhodlávám zařídit si pořádnou Lego pracovnu, ale z přestavby bytu (kuchyně, obývák atp.) dobře vím, že člověk má často vše vymyšlené, ale poté v praxi zjistí, že to nebylo úplně šťastné řešení. Ať už dispozičně, prakticky...
A tomu u Lego pracovny bych se chtěl trochu vyvarovat.

Proto mě napadlo se tu poradit s vámi.
Hlavně o tom, co rozhodně nedoporučujete a na co si dát pozor.
Mohli bychom to tu nějak sesumírovat jak má vypadat ideální pracovna pro stavění a může to pomoci všem.

Tak např.:
- jak velký stůl? A co největší a nejdelší nebo raději ho všude obložit úložnými prostory pro rychlou dostupnost dílů?
- a jak kolem něj a do něj umístit boxy s Legem
- šuplíky nebo boxy?
- co z dílků a boxů mít před sebou, pod sebou, vedle sebe nebo co stačí někde mimo
- vyplatilo se vám mít mobilní boxy a variabilní pracovnu?
- jak moc díly roztřiďovat? Vyplatí se mít každý díl separátně? Např. bricky, plates nebo nechat v jednom velkém boxu ať jich není stovky?
- co ty rozměrné díly a velké hromady bricků? Máte někde mimo?
- jak díly z Lugbulku?
- a co drobné díly v MARS skříňkách, na kolik šuplíků minimálně udělat místo? Kolik jich máte? Umístit standard na zeď nad nebo na pracovní desku stolu? Do jaké max výšky?
- co prach? Kde s ním máte největší problém?

Pochlubte se. Hlavně upřímě s tím, co by jste sami udělali u sebe jinak nebo již napravili protože vám to nevyhovovalo.

Díky vám za všechny tipy, podněty, dopuštěné nešvary. ;) :D

(vím že se tu už nějaké věci často řešili v tématu skladování, ale tam je to dost nepřehledné, řeší se tam vše možné a zde si můžeme poradit konkrétně s ideální pracovnou a její dispozicí)

fanda

Mně se ohromně osvědčila silná ŽÁROVKOVÁ (wolframová žárovka, dnes dostupná např. jako topné těleso do terária) lampa, svítící POUZE pod stůl, se snadno dostupným vypínačem.

Nevím jak vám, ale mně neustále padají kostky pod stůl, a jsem takové pako, že jsem si navíc pořídil černou tenkou plastovou podložku pod židli, abych nezničil koberec, na které není nic vidět ;-)

Vasyk

Takový rychlý postřeh, stůl si zvol dle rozměrů baseplate tak, jak plánuješ velké mocy, plus nechat cca 15 čísel pruh na dílky okolo. Vyzkoušeno v praxi, mám plochu 3x2 velké šedé + ten odkladový proužek.

Ještě osvětlení si dej tak, ať si nestíníš hlavou  ;).

fanda

Ještě mě napadá držák monitoru s co nejdelším vícedílným ramenem, upevněný na zadní hraně stolu, aby nepřekážela noha monitoru. Můžu tak uvolnit rychle celý stůl pro velké modely, testování, focení atd. Stejně tak lampy zleva, zprava (já mám i zezadu - nad hlavou).

Používám současně dva různé OPAČNÉ systémy.

1) Konečnou zásobu kostek mám v plastových kufrech, kufříkách a krabičkách (drahých jako prase z Bauhausu) s přihrádkami, dotýkajícími se víka, takže ani mimino není schopné při přenášení kufru za ucho kostky zamíchat. Některé mají pevné přihrádky, jiné přestavitelné. Tam jsou kostky podle tvarů. Některé málo používané kostky (nebo zásobní velké množství) mám v kvalitních pevných papírových krabicích (manželka dělá v Bille) v zip-sáčcích.

2) často používané kostky mám NAVÍC v krabičkách od masa dvou velikostí (nejsme naštěstí vegetariáni), tříděné podle barev a pak ještě částečně podle tvarů. Tzn. mám třeba černý štos, nahoře zvláštní, pod nimi Tile, pak Plate 1 x něco, Plate 2 x něco, Plate 3 a více x něco, Bricky. Vedle toho štos LBG, DBG atd.

Takže když stavím např. uhlák z Redish Brown, tak si seženu kola, nápravy a spřáhla v kufrech a pak si na stůl dám štos RB a většinou i černý štos. A když mi nějaká kostka ve štosu dochází, tak zvednu zadek a doplním z příslušného kufru do příslušné krabičky ve štosu např. Black Plate 2x2 20 kusů. Pravda je, ze musím zvedat zadek častěji, než se mi líbí, ale prý je to zdravé.

Ještě to celé komplikují děti (v mém případě vnuci), které mají jiné potřeby a zvyky (natahají si kufry na podlahu a já trnu hrůzou, aby při jejich oblejzání neulomily víko).

Na prach kašlu, protože mám zatím všechna hnací vozidla s akumulátory, takže mě špinavé kolejnice nevzrušují (sice manželka čas od času začne hysterčit, pak musím vše vysát, což je o život).

Foton

Pokud bych něco takového dělal já, tak rozhodně veškeré osvětlení pracovní plochy odrazem od  nějaké bílé hrbolaté desky/stěny. Fakt mi vadí ty přímé odrazy od kostek.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

milanv

Ahoj Petře. Nevím, jestli zrovna já ti to mám sepisovat, už jsem ti toho s Ditou dost říkal osobně, ale ať to máš černé na bílém :) Naše poznatky a nápady v náhodném pořadí. Celkově platí, že se nám osvědčilo myslet v LEGO rozměrech a postavit vše pohyblivé a variabilní - až později si člověk osahá a postupně zjistí, co na jaké modely potřebuje.

* jak píše Vasyk, to je fakt důležité: myslet už v LEGO rozměrech, my máme podle velké baseplate i hloubku skříně.
* osvědčil se nám velký stůl přes roh, s čelní hranou plynule do oblouku, aby se dalo sedět a dělat kdekoliv, viz např. zde
* v tom koutě díky úhlopříčce vzniká i velká hloubka stolu, takže dozadu se dají odložit rozpracované modely atp.
* MARS skříňky (my máme decentnější variantu z plastu, hezčí a levnější) dát tak vysoko, aby ti u běžných modelů, co stavíš, nepřekážely
* počet šuplíčků v MARS si zvol podle toho, jak moc tě baví třídit - a kolik toho opravdu potřebuješ mít rozšuplíčkováno
* ještě nad MARS dát horní skříňku s normálními šuplíky (ala kuchyňské horní skříňky)
* pod stolem pojízdné kontejnery se stejnými šuplíky
* šuplíky mít vyndavací - úplně nejjednoduší zašupovací bez žádných pojezdů jsou nejlepší. Šetří místo ve skříni a jdou vyndat na stůl, což je důležité. To místo vážně: šuplíky s kovovými pojezdy třeba nám vyšlo, že zaberou cca čtvrtinu všeho místa na konstrukci, to už znamená fakt o hodně větší skříň!
* v šuplících vyndavací krabičky (na míru), NE přihrádky!
* osvětlení: Nám se osvědčila zase inspirace z kuchyní: pásek pod horní skříňkou po celé délce. A k tomu na zdi vedle skříněk polohovací lampa (předělaná na stejné pásky).
* osvětlení: nešetřit, ale to zrovna tobě asi říkat nemusím :)  Na LEGO potřebuješ hlavně kvalitu spektra, tj. CRI>90. Jinak od sebe nerozeznáš večer některé barvy kostek. Takové pásky i žárovky se prodávají dnes už na více místech, většinou ale ve speciálkách typu McLED apod.
* zatímco díly v běžném množství jsou dobré v šuplíkách, potřebuješ i nějaké skříňky na krabice s díly v LB množství. Do skříněk pak dáš i baseplate, krabice s velkými díly, krabice s díly do základů ("beton" :) ) atp.

Jinak všeobecně nás inspiroval:

* mirek: jeho systém horní skříňky, pojízdné kontejnery - kolik toho má po ruce v tak malém prostoru
* pryb: myšlenka velkých šuplíků s krabičkami uvnitř místo pevných přihrádek.
* hromada zdánlivě luxusních pracoven na internetu, superdrahý pevný nábytek typu 200 šuplíků s kovovými pojezdy a pevnými přihrádkami, navíc s nejpraktičtějšími místy zabranými vitrínami s drahým továrním setem nebo sbírkou figů => tam jsme zjistili, jak ne :)
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

S čím bojuji nejvíc, je hrozně proměnlivé množství jednotlivých dílů. Hlavně díky LugBulku. Co se dřív vešlo do nejmenšího MARS šuplíčku, muselo do většího, dnes je to v menší krabici bokem.
Původní systém, kde jsem měl sektor "Bricky", sektor "Plate" atd se mění podle volné kapacity na uložení. Pak to přešoupávám, aby stejné druhy byly zase u sebe.

Řešení nemam. Nevim, jestli existuje. To je pro mě hlavní důvod, proč nemam žádnou "na míru" skříň na díly, ale systém krabiček a MARS skříněk, které se díky tomu dají docela šikovně přehazovat.

milanv

Přesně z tohoto důvodu nám vyhovuje mít ty šuplíky s krabičkami vevnitř. Už jsme to také několikrát předělávali. Naposledy kvůli nugátové :D
Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: Hardegon kdy 16.03.2021, 12:14:22
S čím bojuji nejvíc, je hrozně proměnlivé množství jednotlivých dílů. Hlavně díky LugBulku. Co se dřív vešlo do nejmenšího MARS šuplíčku, muselo do většího, dnes je to v menší krabici bokem.
Původní systém, kde jsem měl sektor "Bricky", sektor "Plate" atd se mění podle volné kapacity na uložení. Pak to přešoupávám, aby stejné druhy byly zase u sebe.

Řešení nemam. Nevim, jestli existuje. To je pro mě hlavní důvod, proč nemam žádnou "na míru" skříň na díly, ale systém krabiček a MARS skříněk, které se díky tomu dají docela šikovně přehazovat.

Já naopak řešení mám, protože ještě nemám celou lego pracovnu, ale jen jednu skříň s vyndavacími šuplíčky na míru v obýváku. V tomhle prostředí je to naprosto nutné zavést organizaci tak, aby se díly pořád tak nějak vešly do stejného (a poměrně malého) prostoru.

Už to vlastně naznačoval fanda a plyne to z předpokladu, že skoro nikdy nepotřebuju mít po ruce stovky kostek od jednoho druhu (@Chairudo: ty to neber prosím doslova :) Proto mám pro každý druh kostky pevně stanovenou velikost skladovacího prostoru (a z toho plyne i jeho neměnné umístění). Pokud se kostky do toho místa nevejdou, je to tím, že od jedné barvy jich začalo být hodně (víc, než obvykle potřebuju ke stavbě). Nechám proto pouze rozumné množství a zbytek nasypu do zip bagu a uložím do sklepa (ano, když dojdou, musím sjet výtahem! ale i tak ten systém funguje dobře a jezdím jen cca 1-2x týdně). Pokud nastane situace, kdy vím, že budu opravdu potřebovat stovky kostek jednoho druhu, přinesu si danou krabici / zip bag přímo na pracoviště. Ale to bývá tak 1-2 druhy kostek max.

Takže doporučení zní: V pracovní oblasti zavést co největší variabilitu kostek v rozumném množství od každého druhu (preferovat ty nejpoužívanější). Přebytky skladovat na méně dostupném místě, kam je pak občas potřeba zajít pro doplnění. Vlastně tak vznikají dva oddělené skladovací prostory, z nichž na každý jsou úplně jiné požadavky.

Petronel

Super že to tu žije! Díky všem za postřehy a jen tak dál. I tobě Milane za celý soupis. ;)
Ať všichni další afolové ví co určitě ano a hlavně: co určitě nedoporučujete.

Citace od: Foton kdy 16.03.2021, 08:57:08
Pokud bych něco takového dělal já, tak rozhodně veškeré osvětlení pracovní plochy odrazem od nějaké bílé hrbolaté desky/stěny. Fakt mi vadí ty přímé odrazy od kostek.
Tak to vidíme stejně. Také mi vadí přímé světlo co se od dílků ještě pěkně odráží. Plánoval jsem zápustné bodovky do sníženého stropu po celé ploše, ale teď jsi mě nahlodal.
Bylo by od nich intenzivní světlo dolu.
Lepší bude tedy nějaká rampa se silnými směrovatelnými bodovkami, ale namířenými na stěnu, ne dolu. A nebo to nějak řešit podlinkovým světlem také nepřímo mířeným.

Citace od: Hardegon kdy 16.03.2021, 12:14:22
S čím bojuji nejvíc, je hrozně proměnlivé množství jednotlivých dílů. Hlavně díky LugBulku. Co se dřív vešlo do nejmenšího MARS šuplíčku, muselo do většího, dnes je to v menší krabici bokem.
...
Ano, to je nešvar. ;D Mě napadlo to zkusit řešit jinak. Nechat LB díl v tom MARS šuplíčku (jeden druh na jeden šuplík), dosypat doplna a na šuplík viditelně napsat např. "LB" aby člověk věděl, že tohoto dílu má ještě desetkrát tolik zvlášť v bedně.
Tím pádem ti díl nevypadne z toho přehledu, bude furt na stejném místě dobře dostupný a člověk na něj nezapomene že ho má. Co myslíte? Samozřejmě tím se ale člověk nevyhne přesunům dílků, kterých má najednou o něco víc a už se nevejdou na původní místo. Ale řešil bych to tak u toho LB, když má člověk najednou 100-1000ks jednoho typu používaného dílu.
(edit: aha, koukám, že poMOCnik ve stejné chvíli píše pomalu to samé :D, něco na tom bude! To jsou právě důvody proč se vyplatí o tom zde porozprávať. ;))

Teď jsem koukal na nějaké fotky Lego pracovišť a také jsem přišel na jeden nešvar! Ty MARS skříňky a jiné úložiště nad stolem to opravdu chce nad stůl a ne na stůl. Nejen kvůli tomu, že člověk pak má větší plochu na stole (třeba i zbytečně), ale hlavně kvůli tomu, že se do těch šuplíčků pak bude těžko dostávat, když má před nimi model jak kráva!


Také zde a v tématu skladování jste psali, že doporučujete pod stůl ty boxy a šuplíky na kolečkách. Je to opravdu taková výhra a nezbytnost ta variabilita? Pokud totiž by byly napevno, jednak bude úložný prostor ještě větší, ale hlavně: může být ten modul zacelený od podlahy, tedy žádné lovení a hledání dílků po zemi za všemi moduly s kolečkama, žádný prach a zanedbatelné + jsou žádné rýhy od koleček.

Co myslíte?
Co dál?
A u čeho jste se ještě čertili ve své pracovně a museli předělávat?

Hardegon

Citace od: Petronel kdy 16.03.2021, 13:45:09
Citace od: Hardegon kdy 16.03.2021, 12:14:22
S čím bojuji nejvíc, je hrozně proměnlivé množství jednotlivých dílů. Hlavně díky LugBulku. Co se dřív vešlo do nejmenšího MARS šuplíčku, muselo do většího, dnes je to v menší krabici bokem.
...
Ano, to je nešvar. ;D Mě napadlo to zkusit řešit jinak. Nechat LB díl v tom MARS šuplíčku (jeden druh na jeden šuplík), dosypat doplna a na šuplík viditelně napsat např. "LB" aby člověk věděl, že tohoto dílu má ještě desetkrát tolik zvlášť v bedně.

Hmmm... Velmi zajímavé řešení... To by dávalo smysl.

milanv

Ty MARS skříňky dostatečně vysoko nad stůl jsem psal, to je určitě důležité - jinak se do nich přes model nedostaneš.
Osvětlení kuchyňským podlinkovým způsobem eliminuje odlesky hodně dobře, i bez odrazu. Až moc - např. na focení to není úplně ono, protože to ruší i stíny a fotky vypadají ploše a divně. Proto je dobré mít ještě tu lampu. A samozřejmě ten pásek musí být se stmívačem. Pak je také dobré mít ty pásky dva, jeden namířený dolů a druhý trochu šikmo dozadu, jinak budeš mít prima osvětlenou pracovní plochu, ale několik horních pater MARSek v totální tmě. Jo a ještě tip: horní skříňky dej o trochu výš než končí ty MARSky, jinak se budeš fakt blbě dostávat do nejhořejších šuplíků. Asi tak jako my  >:D

Kolečka kontejnerů, resp. prostor na prach mezi nimi, je nepříjemná věc, to máš naprostou pravdu. Ale ta variabilita je naopak super. Ne že by člověk z nudy jezdil třikrát denně s kontejnerem kolem bytu a trénoval na nové povolání :) Ale kombinace přibývajícího počtu dílů, i jejich druhů, a teprve postupného zjišťování, jak se nejpohodlněji staví, vyžaduje možnost si to přesunout, vyzkoušet, přidat kontejner. Asi by šlo se opět inspirovat v kuchyních a pořídit si ty nacvakávací sokly s utěsňovací lištou u podlahy. Naposouváš si kontejnery a až budou vyhovovat, zacvakneš sokly. A až jednou za nějakou dobu budeš potřebovat změnu, odcvakneš na chvíli sokly...

Jo, a taky je někdy dobrá pomoc, když si můžeš vytáhnout kontejner jako přídavnou pracovní plochu!
Pán na Žlutém hradě

Togaran

Já můžu nabídnout leda zkušenost s malou pracovnou a malou sbírkou. Pracovna není standardně legopracovna, proto se dá všechno uklidit.

Lego mám všehovšudy půl skříně (ikea pax) a je to všechno v různých krabičkách. Největší krabice je na kola (a to tam ani nejsou všechny) druhá největší na bricky 2x4. Třídím podle tvaru, takže mám třeba box na velký plates, pak plates křivý, pak plates 2x* a další na 1x*. speciální díly jsou v kufrech s přihrádkami a malé dílky v krabičkách na šroubky. Poslední dobou se mi hodně osvěčily plastové krabice na boty (cca 45x20x15cm) - těch mám 11, jsou hezky hranaté, celoprůhledné a výborně se stackují.

Při stavění mám stůl 120*80 a k tomu do Lka stůl 60*80 a sedím v tom Lku (podobně jako píše milan s rohovým stolem), na hlubokém stole si vyskládám ke zdi všechny krabice co budu používat a vedle sebe mám z jedné strany druhý stůl a z druhé skříň, takže pro všechno hned sáhnu a zadek nezvedám (dokud nemám fakt žízeň nebo jinou potřebu).

Světlo používám jednu velkou stropní diodovou lampu s mléčným krytem, která umí měnit barvu i intenzitu. A to rozhodně doporučuju - když stavím večer, tak si dávám teplé silné světlo, a když jen pařím na pc tak nejslabší intenzitu. Na focení naopak zapnu modré "denní" světlo a nevěřil jsem tomu, ale fakt se to vyrovná dennímu. Navíc v kombinaci s fotostanem se malé a střední MOCy fotí jedna radost.

Co bych rozhodně změnil (a brzo změním) je uskladnění papírů - sbírám katalogy a mám zatříděné všechny návody i A4 plakátky co byly v 90ých letech v každém setu. Skříň je šatní a police se prohýbají, takže tohle všechno půjde do knihovny a zkušenost - pohlídat si nosnost polic a skříní.
Moje stavby: Brickshelf, Flickr

Chairudo

Citace od: poMOCník kdy 16.03.2021, 13:39:16
nikdy nepotřebuju mít po ruce stovky kostek od jednoho druhu (@Chairudo: ty to neber prosím doslova :)

co co co? myslels desítky tisíc kostek od jednoho druhu?  >:D

Ale vážně, moje zkušenost:
Zatím sortuji každý díl a každou barvu zvlášť do zip sáčků a do průhledných přepravek  cca velikosti banánové krabice a třízení mixu je samozřejmě hodně časově náročné, když jsem si ještě vedl zároveň inventář dílů přes Bricklink, měl jsem tam asi 7500 lotů, teď to bude kolem 10.000 a z časových důvodů nedoporučuji.

Minimálně aspoň třídím zvlášť bedna Bricky, zvlášť bedna Plate, zvlášť bedna Slope, zvlášť bedna dílů brickózních, zvlášť bedna dílů platózních a zvlášť všechno ostatní.
Díky tomu zhruba vím podle barvy a tvaru kde co je ať každý díl nemusím nahodile hledat.
Abych si aspoň trochu zjednodušil vytřídil jsem loni všechny klasické plate na jedno místo do komínku  :D

Až si někdy budu dělat pracovnu, asi bude základem dlouhý stůl hloubky cca 60cm, pod stolem prostor na přepravky s hooodně díly a na stole regál se šuplíky různých velikostí.
Regál neplánuji dělit podle barev, ale na sekce podle typu dílů, bricky, plate, slope, tile atd.... to je myslím nejjednodušší na přehled kde co je.

Něco jako tohle ale 20-50x větší  ;D

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

poMOCník

Citace od: Petronel kdy 16.03.2021, 13:45:09
Citace od: Hardegon kdy 16.03.2021, 12:14:22
S čím bojuji nejvíc, je hrozně proměnlivé množství jednotlivých dílů. Hlavně díky LugBulku. Co se dřív vešlo do nejmenšího MARS šuplíčku, muselo do většího, dnes je to v menší krabici bokem.
...
Ano, to je nešvar. ;D Mě napadlo to zkusit řešit jinak. Nechat LB díl v tom MARS šuplíčku (jeden druh na jeden šuplík), dosypat doplna a na šuplík viditelně napsat např. "LB" aby člověk věděl, že tohoto dílu má ještě desetkrát tolik zvlášť v bedně.
Tím pádem ti díl nevypadne z toho přehledu, bude furt na stejném místě dobře dostupný a člověk na něj nezapomene že ho má. Co myslíte?

Tohle je pro mě taky důležitý, protože si samozřejmě nepamatuju, kterých dílů mám ještě ve sklepě bednu a které tam už nejsou. Nechci chodit zbytečně a proto jsem zavedl k tomu systému popsanému výše podobnou metodu, jako píšeš, ale víc "LEGO".

Do šuplíku, který jsem dosypal doplna přidám ještě jednu označenou kostku stejného typu. Nacvaknu na ni Round Plate 1x1 určité barvy. Modrá znamená 50-100, žlutá 100-500, oranžová 500-1000, červená 1000+. Tuhle kostku ještě zvlášť zabalím do malého zip bagu aby se v šuplíku neztratila a hodím ji tam s ostatními. Tak nemusím nic nikam lepit a jednoduše dynamicky udržuju kontrolu nad tím, co je ještě v druhé zásobárně. Když už je v šuplíku kostek málo, velmi dobře je tam pak vidět tahle značka, takže vím, kdy jít do sklepa a kdy ne.

Vasyk

Mám už asi třetí "pracovnu" a stále nejsem spokojený. Dílky už nikde neeviduji, nebylo to pro mě praktické. Radši jedu stylem "kouknu a vidim" a když nevidím a potřebuji, tak dokoupím. Ze začátku se mi osvědčil systém vaniček z Ikea. Bohužel do teď neexistující "rozdělovník" do nich jsem se pustil do výroby vlastních organizérů. Nemám rád dílky uzavřené v pytlíkách nebo v krabičkách co jsou v jiných krabičkách. Mám rád vše roztříděno, pokud ,možno po jednom druhu když je místo. A s místem samozřejmě pojuji jak se dá. Bricky mám dle barev a rozdělené na 1x2 a 2x2, tenký a tlustý. Plates mám dle druhů, 1x1, 1x2 atd. Při stavění chci docílit toho, abych netrávil většinu času přehrabováním se a hledáním dílku, mám rád, když to "odcejpá". Co se týče vlastních organizérů, je pravda, že nejsou dokonalé, ale zase vyhrál poměr cena/výkon. Jednotlivé prostůrky bohužel nejsou vyndávací, což někteří preferují, ale pro mě největší výhodu vidím, že to je co nejvíce roztříděné a zároveň v objemu kostek co mám snadno přístupné, na prostor nenáročné a nebylo to drahé. Jsou vyrobeny z materiálu, jehož název jsem bohužel zapoměl, ale je to laicky řečeno nějaký nalisovaný jako papír do tloušťky 6mm. Výhoda je, že je to lehké a na slepení truhlářským bezbarvým lepidlem nenáročné. No, snad je to k pochopení, co jsem tím chtěl sdělit, více foto  ;).

Edit: levné, znamená nařezané včetně materiálu u známého za cca 1l Jagermeistera  >:D

Petronel

Vašku díky za příspěvek!
Myslím, že tvůj projekt má mnohé výhody. Mimo ceny i to, že si vyrobíš vše na míru.
Podle mě ale, je takové řešení dobré hlavně pro ty nejvíce elitní stavitele jako ty, Chairudo a další, kteří mají každého dílku tolik, že nikdy nebudou v přihrádce lovit prstama poslední technic pin. ;D
Také to pak chce pořádné odkládací plochy ne? Protože u stavění si pak člověk vyndá několik celých šuplíků na sebe jako na fotu č.5.

Provedení je dobré, já bych možná volil spíš jen takto udělat ty boxy/šuplíky a místo rozdělovníků bych tam naskládal jednotlivé plastové krabičky. Od másla, zmrzliny... Do těchto tvých to půjde líp, než do těch zaoblených IKEA s daným rozměrem. Ale ty stavíš v jiných číslech a počtech a očividně ti toto provedení vyhovuje. ;)

Co mě ale opravdu zaujalo, že konečně u někoho vidím pořádné značení boxů! Na mnoha fotkách různých lidí jsem viděl, že mají na boxech jen text (což podle mě moc nepomůže při rychlém prohlídnutí) nebo spíš většinou nemají nic! To pak člověk musí často tápat. A i když se pak naučí umístění, tak je to stejně nepohodlné, každá změna zabolí a navíc zná umístění jen sám autor.
Tohle je super! Barevné (i to dost pomůže), přehledné štítky a ještě jestli dobře vidím, tak jsou v ochranných obalech. To je nějaký ten fusak na karty? Obrázky s dílky sis fotil sám nebo někde googlil?
Jsem přemýšlel že bych si možná takto označil i MARS šuplíčky i když jsou průhledné.

Vasyk

Citace od: Petronel kdy 16.03.2021, 20:12:48
Vašku díky za příspěvek!
Myslím, že tvůj projekt má mnohé výhody. Mimo ceny i to, že si vyrobíš vše na míru.
Podle mě ale, je takové řešení dobré hlavně pro ty nejvíce elitní stavitele jako ty, Chairudo a další, kteří mají každého dílku tolik, že nikdy nebudou v přihrádce lovit prstama poslední technic pin. ;D
Také to pak chce pořádné odkládací plochy ne? Protože u stavění si pak člověk vyndá několik celých šuplíků na sebe jako na fotu č.5.

Provedení je dobré, já bych možná volil spíš jen takto udělat ty boxy/šuplíky a místo rozdělovníků bych tam naskládal jednotlivé plastové krabičky. Od másla, zmrzliny... Do těchto tvých to půjde líp, než do těch zaoblených IKEA s daným rozměrem. Ale ty stavíš v jiných číslech a počtech a očividně ti toto provedení vyhovuje. ;)

Co mě ale opravdu zaujalo, že konečně u někoho vidím pořádné značení boxů! Na mnoha fotkách různých lidí jsem viděl, že mají na boxech jen text (což podle mě moc nepomůže při rychlém prohlídnutí) nebo spíš většinou nemají nic! To pak člověk musí často tápat. A i když se pak naučí umístění, tak je to stejně nepohodlné, každá změna zabolí a navíc zná umístění jen sám autor.
Tohle je super! Barevné (i to dost pomůže), přehledné štítky a ještě jestli dobře vidím, tak jsou v ochranných obalech. To je nějaký ten fusak na karty? Obrázky s dílky sis fotil sám nebo někde googlil?
Jsem přemýšlel že bych si možná takto označil i MARS šuplíčky i když jsou průhledné.

Díky. Mě to takto vyhovuje, ale třeba si vezmeš něco jako inspiraci. Co se týče značení, tak ty futrálky jsou na karty a byl to nápad Petera, s jeho dovolením jsem to použil. Vždy jsem si narovnal na stůl co v tom mám a vyfotil, bylo to pro mě jednodušší než to lovit dle čísel a názvů, v tom tak zběhlý nejsem. Ty nové organizéry ještě přijdou popsat, hraju si s tím teprve 14 dní a ještě 22 kusů čeká na slepení a pak nejspíše přidělám dle stavu a potřeby.
Mě právě moc nevyhovují všechny ty vaničky od čehokoliv, protože když je dáš třeba do šuplíku vedle sebe, tak se podívej kolik volného místa je díky jejich zaoblení atd. kolem. Já potřebuji využít maximálně ten prostor, protože mé prostory co mám k dispozici nejsou nafukovací a kostky neustále přibývají. Ještě uvažuji, že převrtám ty korpusy, aby tam nebyla taková mezera mezi boxy, klidně by se tam ještě jeden vešel když se to smrskne a místo je důležité.
Označit vše je důležité, šetříš čas při stavění a jak víš, tak s rodinou je toho času na stavění čím dál tím méně než když jsi sám. Proto je dobré si toto všechno uvědomit a nastavit si to tak, aby jsi měl co největší komfort a nemusel neustále posunovat bedny z jedné strany na druhou, aby jsi se dostal k jiným bednám. Samozřejmě ne vždy to jde, já se s tím peru snad od začátku sbírání a stavění a stále to není ono, je to neustálý boj  ;D.

milanv

Citace od: Petronel kdy 16.03.2021, 20:12:48
Co mě ale opravdu zaujalo, že konečně u někoho vidím pořádné značení boxů!
::) Děláš jako bys nebyl nikdy u nás doma... :)

@Vasyk: Vašku, tvoje šuplíky jsou hodně zajímavé! Tenké stěny a přitom bytelný materiál, to vypadá fakt hodně dobře! Jen bych taky volil dovnitř krabičky, ale to už je každého věc. Asi jsi šikovnější než já a při vybírání přihrádek ti nepřepadávají dílky vedle - a nemusíš pak lovit v hluboké přihrádce jeden bílý pin mezi samými modrými :)
Pán na Žlutém hradě

Petronel

Citace od: milanv kdy 16.03.2021, 21:28:31
Citace od: Petronel kdy 16.03.2021, 20:12:48
Co mě ale opravdu zaujalo, že konečně u někoho vidím pořádné značení boxů!
::) Děláš jako bys nebyl nikdy u nás doma... :)

Jeminkote Milane, snad se necítíš ukřivděný. Ano máte to super-skvělé, ale Vaškova varianta se mi líbí ještě víc. Proto jsem to zmínil.
Upřímně když to chceš vědět, přijde mi to ještě o level lepší než jen dílky malovat černou fixou. ;) Ale jinak samozřejmě to máte taky pěkně vymyšlený.

Chtěl jsem pracně hledat jednotlivé díly na BL a stahovat obrázky. Nenapadlo by mě je takto vykládat na bílý podklad a v různých barvách aby byly rozlišeny a prostě vyfotit a vytisknout.  :D

To jsou právě ty jednoduché nápady, které ostatní třeba nenapadnou a proto je úžasné toto téma!
Já jsem zase poradil Hardegonovi jak to zkusit s dílky z LB. Ty jsi psal mimo jiné i dobrý postřeh nemontovat hned skříňku nad mars šuplíky. A spoustu dalšího. To jsou tipy o kterých tu jde. ;)

Jen tak dál. ;)

Petronel

Vašku koukal jsem že na mnoha těch Ikea boxech máš kvůli prachu víka.
U těch nových to budeš mít nějak ošetřené? Já furt přemýšlím, jestli bych to neudělal nějak vše uzavíratelné do skříněk nebo nějak. Včetně MARS. Ale to je asi zbožné nereálné přání. ;D

Vasyk

Citace od: Petronel kdy 17.03.2021, 13:08:19
Vašku koukal jsem že na mnoha těch Ikea boxech máš kvůli prachu víka.
U těch nových to budeš mít nějak ošetřené? Já furt přemýšlím, jestli bych to neudělal nějak vše uzavíratelné do skříněk nebo nějak. Včetně MARS. Ale to je asi zbožné nereálné přání. ;D

No, víka jsou jak kde. Kam neustále lezu, tak jsem dal víka pryč. Ono se mi tam těma škvírama skoro vůbec nepráší nebo už ve svém věku ten prach nevidím  ;D.

milanv

Citace od: Petronel kdy 17.03.2021, 13:05:10
Jeminkote Milane, snad se necítíš ukřivděný.
Neblázni, to byl vtip. Přišlo mi jen legrační, že to vypadalo jako že vidíš poprvé popisky v průhledných kapsičkách :) Obrázky tlustou černou fixou byly záměr - každému vyhovuje něco jiného. Nám s už postarším zrakem vyhovuje mít jasnou ikonu rozpoznatelnou i z několika metrů :) A ošklivější mi to nepřijde. Když jsem ten kout chtěl hezčí, aby byl víc do obýváku, tak jsme s Ditou místo MARSek pořídili ty plastové boxy, které jsou mnohem decentnější a nevypadá to pak jak v dílně.

To je právě skvělé, že na ten samý problém se tady dozvím tipy na různá řešení. Proto jsem za tipy v tomhle vlákně moc rád. Ode všech. Je to zase jedno z vláken, které mi připomíná myšlenku, že kromě diskusního fóra, které plyne pořád dál dopryč, by to chtělo mít i stránky s permanentními informacemi, třeba něco jako wiki. Tam bychom si mohli taková témata uchovat, příp. zpracovat do přehlednější podoby.

Napadá mě k tomu třeba už několikrát otevřené téma o LEGO matematice a SNOT apod. Jako další kandidáti.

Pán na Žlutém hradě

poMOCník

Citace od: milanv kdy 17.03.2021, 16:10:06
Je to zase jedno z vláken, které mi připomíná myšlenku, že kromě diskusního fóra, které plyne pořád dál dopryč, by to chtělo mít i stránky s permanentními informacemi, třeba něco jako wiki. Tam bychom si mohli taková témata uchovat, příp. zpracovat do přehlednější podoby.

Napadá mě k tomu třeba už několikrát otevřené téma o LEGO matematice a SNOT apod. Jako další kandidáti.

Důležitá nadčasová vlákna můžeme alespoň připnout nahoru. Nebo založíme jedno vlákno, do kterého tyhle odkazy / témata budeme shromažďovat a strukturovat. Zas by bylo nepraktický mít fórum a ještě k tomu wiki. Stejně by pak všichni četli jen jedno z toho. Navíc ten obsah tady vzniká spontánně, ale na wiki by to musel někdo kopírovat, strukturovat a udržovat.

Ale jinak jsem pro, aby tahle témata byla někde pokupě, rozhodně to neměla být kritika té myšlenky, spíš uvažuju, jak na to.

Borekity

Pro značení šuplíčků u MARS skříněk používám štítky, které jsem stáhl zde https://brickarchitect.com/labels/ (tenhle odkaz už tu někdy na kostkách byl). Obrázky kostek jsou dostatečně malé, aby se vlezly na přední stranu šuplíčku a jsou hezky zpracované, aby je člověk dokázal rychle rozpoznat. K štítkům ještě přidávám malý kousek vytisknuté barvy, takže i vím jakou barvu dané kostky mám v daném šuplíčku. Nevýhoda tohoto řešení je, že když uděláte změnu obsahu šuplíčku, tak musíte vyhodit celý štítek a udělat nový.

Stavím převážně z Technicu, takže nemám až tak moc druhů kostek a nevím, jak by tenhle systém fungoval u velkého množství dílků. Nebo značení větších beden s kostkami.

Jinak na stavebním stole mám 3 velké MARS skřínky, kde mám nejčastěji používané kostky a vedle stolu 2 na sebe postavené pořadače se šuplíky https://www.mall.cz/skrinky-vesaky/heidrun-poradac-a4-3-supliky-hneda. Další kostky jsou umístěné v organizérech a zip sáčcích, které jsou schované různě po bytě, kde je místo. Přítelkyně z toho moc nadšená není, ale co ji zbývá ;D