jak začít s Lego vlaky (souhrn dotazů a odpovědí)

Založil Meskalero, 15.12.2006, 20:36:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

General1111

Od jedneho cloveka som kupil 9v klaje 1x4531, 3x4515 , 1x4520 ,2x4519 a set 4512 z krabicou za 100€
vsetko s dobierkou som platil presne 100€ Ak chcete dam vam nanho mail predava set 4511  9v s ovladacom  ,motorom ,svetlom ,9v oktuhom za 50€.Myslim ze to je vyborna cena.http://peeron.com/inv/sets/4511-1

Ivansliz

Leggina: Většina tatínků kupuje dětem hračky takové, aby si s nimi dokázali i oni samotní hrát. ;D Dokonce na to byl i jakýsi psychologický průzkum. Takže zbytečná otázka. ;D

Z mé osobní zkušenosti musím říct, že duplo jsem dostal, když mi ještě nebyly ani 2 roky a už ve dvou letech jsem si s radostí hrál s normálním lego systemem.  8) Prý jsem nikdy nic nedával do pusy, takže jsem se pro lego asi narodil.  :D :D
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

Villa Legina

Citace od: Ivansliz kdy 01.06.2011, 18:54:21
... už ve dvou letech jsem si s radostí hrál s normálním lego systemem. 

:o To by som rada bola videla

dorfl

Moje zkušenost s Duplo vlaky je taková, že by si s nimi syn asi hrál víc, kdyby neviděl mé city vlaky.  Asi od čerstvých 3 let na mně pravidelně vyloudí postavení kolejiště a chce tlačit vlak sám, já kroužím na dálku.

Duplo nám povětšinou leží v šuplíku, dokud nezačnu já stavět nějakou trať. Dnes mu jsou 4 tak doufám, že Duplo vlak ještě dostane šanci.
máme nákladní na baterky, servisní a s klaunem. Po 3 sadách výhybek, rovných i zatáček a máme i mostík - aby jste si nemysleli, že ho pouze nebaví základní ovál.

dado

Dublo mojej dvojrocnej dcery lezi pod postelou a ked jej ho nevyberiem ja, tak o neho ani nezakopne. Zato autobus z 8404ky je v permanencii kazdy den. Vlaciky som jej pre istotu neukazal. Mam o ne strach. ;). Ked mi asistuje pri stavani tak zasadne ju zaujimaju tie najmensie diely.

Chamakh

Leggina: Většina tatínků kupuje dětem hračky takové, aby si s nimi dokázali i oni samotní hrát. Škleb Dokonce na to byl i jakýsi psychologický průzkum. Takže zbytečná otázka. Škleb - asi tak to nějak bude, uvidíme, třeba se mi to zalíbí také...akorát by mě jen tak bokem zajímalo, co je tedy na tom lepší než třeba TT, když to není pro děti, nebo proč jste se rozhodli pro lego trains..
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

germik

To jako proč radši Lego vlaky než modelové? ::) >:D
Modelové vlaky nemůžeš přestavět na cokoliv jiného ;). Navíc vlaky jsou jedno z mála lego témat, u nichže nestojí Lego varianta o mnoho víc než neLego - pokud vím, tak pořídit si modelovou železnici je docela pálka :-\
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Chamakh

Jojo to mě právě zajímalo proč toto a ne modelové..no jsem na to zvědav..
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

kryst.off

No protože je to LEGO! Jak už napsal Germik, z Lega si postavíš vlak jaký chceš, nemusíš jen postavit to co vidíš namalované v návodu. Fantazii se meze nekladou. Projeď si vlákna tady v sekci Trains a uvidíš  ;)
U modelové železnice koupíš lokomotivu nebo vagón a ty už nepředěláš  :)
kryst.off

pryb

#99
Duplo bych klidně vynechal - doma ho máme, ale klasické Town/Trains je pro synka mnohem zajímavější - už jen proto, že s tím si přece hraje tatínek. Když jsem hledal fotky, našel jsem video, kde jsem jedenapůlročákovi postavil město - pod dohledem si s tim poměrně kultivovaně hrál (učím ho to od půl roku). Od necelých tří let si s vláčky hraje víceméně bez dozoru - akorát Emerald Night přenášim ze skříně sám a 7740 a 7750 jsou pouze pod dozorem. Ztráty za celou dobu jsou jeden zlomený Train signal mast.

<flame>Problém rozpadavosti Emeraldu ovšem považuji za problém návrhu setu a některých nepovedených dílů. ;D</flame>

Duplo máme taky - o kostky, zvířata a auta je zájem spíš menší, vláček dostal dnes k MDD. Uvidíme, jak dlouho mu nadšení vydrží, ale tatínkovo bude asi pořád zajímavější.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Colonel32

Citace od: pryb kdy 02.06.2011, 00:01:16
Ztráty za celou dobu jsou jeden zlomený Train signal mast.

A pak se divte, že tvrdím, že dětem lego do rukou nepatří. Signal mast. Nééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééééé.  :-\

GRNDL

#101
Pardon, že se vměšuji, ale přidám pár postřehů. Mám tříletou dceru a z toho vycházím.

DUPLO vlak bych určitě koupil - to prostě baví snad všechny děti. Navíc je dost bytelný a mašinka vydrží vše. Navíc se dají sehnat po různých mimi bazarech velké sety za málo peněz.  S trochou štěstí i Intelli mašinky, s kterými je víc zábavy.  "Malé legíčko" bych také koupil, ale v případě vlaků ještě dětem nedával. Strašně rády si sedají doprostřed, běhají mezi kolejemi a různě trápí mašinky. Co duplo vydrží, to Emerald Night rozhodně ne. (Vyzkoušeno) Každopádně bych ale koupil i Emeral a Maersk, nebudou...

Ohledně motoriky - já bych klidně "malé" lego dětem dal (a taky jsem dal), určitě si vyhrají. Jen nebudou moc stavět. Spíš bořit. (Proto ne vlaky). Zato nějaké tématické sety jsou v pohodě. Mojí dceři se nejvíc líbí hrady a staré sety divers (ponorky, chobotnice a jiná havěť).  Nemá problém si hrát se středověkou vesnicí ani hradem. Je tam spousta paňáčků a zvířat, takže se pořád může někdo  někomu schovávat, ujíždět na koni, zavírat se do vězení, krást meč, rvát kostlivci hnátu... (pointa je doufám jasná). Tohle moc s vlaky nejde, na ty se dá "jen" dívat.  Když při hře urve hradu cimbuří, tak si ho opraví, ale na nějaké velké kreativní stavění je ještě v tomhle věku malá.  Na stavění je ještě pořád lepší DUPLO :)

Chamakh

Ahoj všem. Tak chtěl bych již na vánoce pořídit první set pro malýho a ten dále rozšiřovat. Protože jsem začínající poprosim o radu co tedy koupit aby do budoucna se to nepřestalo vyrábět a dalo se to rozšiřovat. Jestli jsem to dobře pochopil, je to nějaké označení IC? To znamená, že koleje jsou plastové, v mašině je baterka a řídí se přes dálkový ovladač? Děkuji všem za rady.
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

peki

#103
nový systém pro lego vlaky je označován PF (power function) trains. V současné době je k dostaní
red cargo train  číslo setu 3677recenze zde

v obchodech  je ještě vidět loňský 7938  Passenger Train. Obtížněji sehnatelný je 7939  Cargo Train

Všechny tři uvedené sety obsahují sadu pro motorizaci a řízení vlaku + koleje.

Dále jsou k dostání vlaky:
10219 Maersk train  recenze zde
10194 Emerald Night recenze zde
tyto sety neobsahují motorovou sadu ani koleje (je možné vše dokoupit zvlášť)

Mohlo by se stát, že někde narazíte na starší vlaky (IR) odkaz např zde
Tyto vlaky (rychlovlak a nákladní) mají systém ovládání a řízení, který byl jakousi přechodovou fází od starého (9V) systému je nekompatibilní (ovladač a motor) koleje jsou kompatibilní s PF vlaky. Vlak se dá doplnít stejně jako např. Maersk train  o motor a další PF konpomenty.





peki

Citace od: Chamakh kdy 26.11.2011, 10:45:05
Protože jsem začínající poprosim o radu co tedy koupit aby do budoucna se to nepřestalo vyrábět a dalo se to rozšiřovat. Jestli jsem to dobře pochopil, je to nějaké označení IC? To znamená, že koleje jsou plastové, v mašině je baterka a řídí se přes dálkový ovladač? Děkuji všem za rady.

Pokud se ptáš 2 krát na to samé proč na různých místech  ???

Chamakh

#105
Děkuji za odpověď. O PF systému jsem si to tedy nastudoval. 7938 není tedy PF systém?  Takže 3677 a 7938 nemůžu kombinovat? Koleje pro rozšíření tedy ale mohu objednat klasické plastové. Ptal jsem se na to před časem a teď  chci začít před vánoci, ale nevím jestli se něco právě změnilo atd.
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

otaznik

Citace od: Chamakh kdy 26.11.2011, 12:17:51
Ptal jsem se na to před časem a teď  chci začít před vánoci, ale nevím jestli se něco právě změnilo atd.
Pak je vhodné se zeptat ve stejném tématu, ať se to tu neplevelí.

kryst.off

Citace od: Chamakh kdy 26.11.2011, 12:17:51
Takže 3677 a 7938 nemůžu kombinovat?

Zjednodušeně řečeno: nebude ti pouze fungovat dálkový ovladač od jednoho vlaku k druhému vlaku. Kostky můžeš samozřejmě kombinovat jak chceš, stejně tak koleje.
kryst.off

Anatyt


Chamakh

Díky,,tak už tomu snad rozumím. takže to bude poznat asi podle těch obj.čísel ne..všechny 79.... jsou stejný čili jeden ovladač a pak všechny 36...to samí. Maximálně když budu chtít tyto sety kombinovat, tak budu mít 2 ovladače což není tragédie asi..
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

Chamakh

Ahoj všem. Tak dnes jsem konečně pořídil set 7939. Tak budu večer stavět..Jsem na to zvědav snad víc než malej..Ale ještě se raději zeptám, když budu chtít další sety na rozšíření, tak je to tedy 7938 což je stejný a 3677 bude stejný pouze bude mít svůj druhý ovladač? A šel by i set 10219 Maersk? Díky za rady.
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

peki

Citace od: Chamakh kdy 28.06.2012, 15:22:54
Ale ještě se raději zeptám, když budu chtít další sety na rozšíření, tak je to tedy 7938 což je stejný a 3677 bude stejný pouze bude mít svůj druhý ovladač? A šel by i set 10219 Maersk? Díky za rady.

Ano. Nicméně můžeš zabudovat PF komponenty i do starších vlaků (pokud se vlezou). U setu 10219 Maersk musiš tyto PF komponenty koupit zvlášť. Motorizace vlaku je pak popsány i přímo v manuálu viz recenze

Chamakh

Tak vlak mám postavenej..docela hezký stavění..jen mě štve, že k tomu dávaj tak málo kolejí, budu muset jich dost dokoupit..
Zprostředkuji nákupy na Ebay..V případě zájmu, dejte vědět..

Pepa K.

Zdravím všechny LEGO nadšence,

dalo by se říci, že jsem v mládí na stavebnicích LEGO vyrůstal. Uplynulo spoustu času a řekl jsem si, že bych svou sbírku stavebnic z mládí sestavil a k ní pořídil vlak. Jen je otázkou, jestli má dnešní vlak smysl kupovat vzhledem k tomu, že éra 12V a 9V je dávno pryč.

Popravdě jsem předem trochu znechucen z pohonu na AAA baterie. Jsem ochoten investovat do sady vlaku 1x 7938 + koleje 1x 7499 + výhybky 1x 7895. To by už mohla být solidní trať, protože základní balení kolejí u vlaku je málo. Speciální aku box LEGO s adaptérem vzhledem k ceně nejsem ochoten koupit. Baterie NiMH také nechci kupovat, nic nevydrží, kapacita jde rychle dolů. Nedokážu si představit neustálé dokupování alkalických AAA. Takže to je věc, která mě hodně odrazuje od koupě. Jak dlouho vydrží alkalické baterie ve vlaku (počet hodin)?

Pak mě napadla varianta 9V. Jenže se obávám, že bazarový nákup mi nezaručí 100 % funkčnost a hlavně všechny dílky stavebnice. Navíc koleje, motor i trafo jsou v případě potřeby k nesehnání nebo předražené.

Co Vy na to?

Předem díky za rady

Pepa

otaznik

Citace od: Pepa K. kdy 06.06.2013, 18:22:34
Zdravím všechny LEGO nadšence,

Také zdravím.

Citace od: Pepa K. kdy 06.06.2013, 18:22:34
Popravdě jsem předem trochu znechucen z pohonu na AAA baterie. Jsem ochoten investovat do sady vlaku 1x 7938 + koleje 1x 7499 + výhybky 1x 7895. To by už mohla být solidní trať, protože základní balení kolejí u vlaku je málo. Speciální aku box LEGO s adaptérem vzhledem k ceně nejsem ochoten koupit. Baterie NiMH také nechci kupovat, nic nevydrží, kapacita jde rychle dolů. Nedokážu si představit neustálé dokupování alkalických AAA. Takže to je věc, která mě hodně odrazuje od koupě. Jak dlouho vydrží alkalické baterie ve vlaku (počet hodin)?

Kolik hodin vydrží baterie nevím, já je zatím neměnil, ale nemám děti, tedy nejsou puštěné 10 hodin denně.  ;)
Vlaky na baterie mají tu výhodu, že nemusíš řešit napájení a případné zkraty kolejí, můžeš na jedné trati provozovat vlaky, které nejedou stejnou rychlostí a směrem.

Citace od: Pepa K. kdy 06.06.2013, 18:22:34
Pak mě napadla varianta 9V. Jenže se obávám, že bazarový nákup mi nezaručí 100 % funkčnost a hlavně všechny dílky stavebnice. Navíc koleje, motor i trafo jsou v případě potřeby k nesehnání nebo předražené.

9V je ideální, ale cena komponent je v současné době vysoká (neřekl bych předražená, protože zde se to opravdu řídí poptávkou a nabídkou). Samozřejmě záleží na zdroji, ale bazarového nákupu bych se nebál, porozhlédni se po fóru, je tady na toto téma několik vláken.

Rozhodnutí je jen a jen na tobě. Doporučuji koupit nějaký vlak na baterie, ať alespoň něco máš a začít postupně shánět 9V, pokud překousneš ceny jak motorů, tak kolejí.

Ondrej

Nebo lze koupit méně oblíbeně sety jako 4561 nebo 4559, které jdou za cenu kolem 2000 Kč.
Zkratů u 9V bych se nebál, stalo se mi to během stavění kolejišť jen jednou a navíc je to chráněno pojistkou.

pryb

Baterie - chce to pořádnou nabíječku a pořádný akumulátory - já používám tzv. "přednabitý", Sanyo Eneloop. Zcela bez problémů, ještě jsem je neměnil. Vlaky jsou přiměřeně zatěžovaný. Někde tu najdeš diskusi, kde se baterie řešily. Nebál bych se toho.

Smysl to rozhodně má.  :)
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

Ondra

#117
V poslední době vychází plno krásných exkluzivních vlaků, takže začínat s vlaky se jeví jako perfektní doba.Ale jak píšeš nic není ideální, bateriový pohon to vše zabíjí.Originální lipolka je zlodějina prvního řádu, takže bych koupil lipolku někde v modelářské prodejně do 500, modelářskou nabíječku která stojí okolo tisícovky a pokud ti nevadí neoriginální řešení.Vzal nějaký propojovací kabel např http://www.rcguru.cz/dean-t-samice-s-kabelem-10cm-d9201 k baterii a připájel k ní prodlužovací PF kabel.Na internetu jsou schémata PF a jejich zapojení http://www.philohome.com/pf/pf.htm .

No a klasické nabíjecí baterie, jsou kapitola sama pro sebe.Nakoupil jsem jich hromadu pro rc vlaky a všechny už jsou v "pekle".

Anatyt

Citace od: Ondra kdy 06.06.2013, 20:57:38
V poslední době vychází plno krásných exkluzivních vlaků, takže začínat s vlaky se jeví jako perfektní doba.

Zas preháňaš, ako s tými Volkswagenmi. :D Pri všetkej tolerancii vyšli DVA a nie PLNO.

branio

Citace od: Ondra kdy 06.06.2013, 21:39:20
Ty seš fakt slovák, exkluzivních modelů vyšlo za cca 10 let...No přečti si to sám- santa fe, bnsf, hobby train, emerald, maersk a prozatím horizon express.Tak nevím kdo tu nezná historii lega.Jo a to ještě nepočítám kvanta vagonů.

Tak příště mysli  :-* .

Ja to tiež nevidím tak ružovo. S vlakmi som začal pomerne nedávno, ale stihol som prakticky len Maersk. Emerald som už kupoval z druhej ruky. Čiže v súčasnosti je to už len prísľub, že také parádne vlaky možno budú ešte vychádzať...
Ono, ceny všetkých tých setov, ktoré si vymenoval sú teraz už celkom vysoké, a vyrába sa už len ten oranžový TGV horizon express.  A tie vagóny - to je tiež len ťahač peňazí, pokiaľ to chceš mať originál set. Ja som si niektoré vyskladal z bricklinku a vyšlo ma to na polovičné (alebo nižšie) ceny oproti MISB, resp. Used na ebay...

---

K pôvodnej otázke:
- ak máš rád vlaky, choď do toho. Mne nevadí PF, koľajníc som nakúpil všade možne dosť, už teraz ich mám niekoľko stoviek a neviem sa dočkať času, keď obe deti trochu vyrastú a budeme spolu skladať veľké okruhy s mnohými výhybkami...