LEGO Snow Challenge

Založil Shmade, 14.11.2009, 18:20:59

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Jaké vozítko se Vám nejvíce líbí?

400_malymech
400_mareken
400_vasek
700_jakpet
700_malymech
700_pryb
700_shmade
700_vasek
700_xtepn01

Shmade

,
Zdravim, někteří z vás mi píší PM jak to bude ohledně této soutěže, která už na fóru byla lehce zmíněna. Takže...

Rozhodl jsem se pro krátké nastínění, hlavně tedy sepsání pravidel pro stavbu vozu, aby zájemci mohli stavět.

Ohledně disciplín jen v krátkosti, budou jak disciplíny kde bude záležet na rychlosti a ovladatelnosti (sprint, slalom apod.), tak i disciplíny zaměřené na výkon a trakci (stoupání do kopce, jízda přes sněžné překážky apod). Takže to berte při stavbě v potaz.

Termín konání a další detaily zveřejním později.



Pravidla pro stavbu vozidla:

Ke stavbě mohou být použity pouze originál Lego součástky, vyjímku tvoří provázky, gumičky, náhrady za pneumatické a flex trubičky a případně vlasní elektro kabely a osvětlení.

Pohon vozidla musí být realizován výhradně za pomoci pásů, jiný než pásový pohon není povolen. Pásy mohou být originál, nebo vlastní.

Zatáčení je možno řešit libovolně. (tankové řízení, lyžiny, cokoliv co vymyslíte...)

Je povoleno použít jakékoliv motory v jakémkoli množství a uspořádání, v případě buggy motorů může model obsahovat maximálně dva.

Ovládání je povoleno buď po kabelu, nebo IR.

Napájení je možno řešit klasickými Lego battery boxy, případně je povoleno použití jiných zdrojů, jejichž napětí musí být srovantelné se standartními 9V. V případě nejistoty, zda je váš zdroj považován ještě za srovantelný, se zeptejte.

Edit:
Vozidlo musí mít Lego řidiče a součástí hodnocení bude i vzhled...

Edit2:
Rozdělení do váhových kategorií.
- modely do 400g
- modely nad 700g.

Takže nikdo nemůže závodit s něčím co má hmotnost mezi 400 a 700g!

Každý závodník může mít dva modely, ale nesmí být oba ve stejné váhové kategorii.
Aby se vyhlašovalo nějaké pořadí musí se ve stejné váhové kategorii sejít aspoň tři modely, pokud jich bude méně, tak jedou nesoutěžně.

Pravidla disciplín:

Zadob
Jízda z místa A do místa B, je jedno jakou cestu si zvolíte, musíte se tam jen dostat. Za každou pomoc vozidlu v nesnázích rukou penalizace 5 vteřin. Je možné kdykoliv vozidlo vzít a přenést ho kamkoliv zpět po cestě kudy jste přijeli - pro případ, že zvolíte opravdu špatnou cestu. Pořadí podle časů, případně podle vzdálenosti do cíle při rozhodnutí o odstoupení. Opravy jsou povoleny.

Sprint
Jízda na krátkém rovném úseku. Pomoc by neměla být potřeba, ale případně opět 5 vteřin. Pořadí podle časů. Opravy jsou povoleny.

Slalom
Jízda na krátkém rovném úseku mezi brankami. Pomoc by neměla být potřeba, ale případně opět 5 vteřin. Pořadí podle časů. Opravy jsou povoleny.

Překážková dráha
Jízda na trati s překážkami s postupně se zvyšující obtížností. Žádná forma pomoci není dovolena. Každý má 3 pokusy. Rozhoduje počet překonaných překážek.

Trial
Stanovena startovní branka a pole branek určených k projetí libovolným směrem a v libovolném pořadí. Při vyvrácení brankové tyče se branka nepočítá, dotyk branky je povolen. Rozhoduje počet projetých branek v časovém limitu cca 2 min - může být upraveno na místě. Každý má 3 pokusy. Žádná forma pomoci není dovolena.


Bodování:

Disciplíny jsou ohodnoceny počtem bodů, který je roven počtu závodníků startujícíh v dané bodované kategorii. V jednotlivých disciplínách bude prvnímu přidělen plný počet bodů, dalším v pořadí sestupně vždy o 1 bod méně. Body získané v jednotlivých disciplínach se sčítají, celkovým vítězem se stane soutěžící s nejvíce body. V případě rovnosti dosažených výsledků v jednotlivé disciplíně dostávají oba soutěžící stejný počet bodů za sdílené místo, další místo má ale bodů stejně jako kdyby místo sdílené nebylo. V případě rovnosti bodů na některém místě ve finálním hodnocení rozhodne o pořadí výsledek z disciplíny "zadob".

Organizátor nenese žádnou odpovědnost za ztracené či poškozené Lego, start na vlastní nebezpečí.

                                       Sebik

Shmade

Lehké doplnění... viz edit.

Shmade

A ještě něco. Tato soutěž proběhne až po zimním závodu rally.

Mareken

Ahoj,vypadá to dobře  :) ,ale mohl bych udělat něco na tenhle způsob (viz.obr)

a kdy tak bude ta rally ? Bude třeba kolem Prosince nebo tak? Dík  :)
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

Shmade

Klidně něco takovýho udělat můžeš, různé typy strojů jsem dal do toho obrázku nahoře a tohle uspořádání tam v podstatě je na tý čtyřkolce. Jasně, že tam není všechno co se dá vymyslet, ale taková inspirace pro začátek. :) 

Rally bude zhruba za měsíc, jestli bude příhodné počasí.

jakpet

juhůůů ;D ;D ;D

Předběžne jsem si jistý, že se zúčastním. Mimochodem, je povoleno odpružení? Taky mě zajímá otázka sněhu, v Praze si nikdo nemůže být sněhem jistý..

Shmade

Pár místeček v Praze kde se sníh drží vytipovaných mám, ale počítejte s místem konání - Praha + radius 30km.

Odpružení samozřejmě bez problému.

Woyta

Prima. Prvni varka pasu by mi mel dorazit zitra postou.
Asi zkusim postavit rovnou 2 vozidla.
Rolbu a skutr.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

Shmade

Ohledně těch dvou modelů...  Možná bych nic neměl proti tomu povolit každému závodníkovi dva modely, kdy do výsledků by se mu započítával průměrný výsledek. Ale o tomto rozhodu až podle zájmu, kdyby se nás mělo sejít hodně, tak by dva modely závod hodně prodloužily, kdyby se nás měl sejít menší počet, tak bych to asi i povolil, závod by byl pak zajímavější. Ten kdo by měl jen jeden model by díky průměrování výsledků nebyl nijak znevýhodněn...

Woyta

Nebylo by to jednodusi trochu rozdelit do kategorii nez prumerovat?
Jeden model se moc neosvedci a ten se dvemi modely bude po zprumerovani ponekud v ...
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

jakpet

Jsem proti znevýhodňování soutěžících s jedním modelem, já sám bych měl celkem problém postavit dva kvalitní modely...

Shmade

#11
Ok, připomínky beru, jsou podnětné.

Takže poznámka pro budoucí pravidla:

Bude rozdělení do váhových kategorií.

Každý závodník může mít dva modely, ale nesmí být oba ve stejné váhové kategorii.
  Aby se vyhlašovalo nějaké pořadí musí se ve stejné váhové kategorii sejít aspoň tři modely, pokud jich bude méně, tak jedou nesoutěžně.
  Členění do váhových takegorií bude dvojí: Modely do 400g a modely nad 700g.

Takže nikdo nemůže závodit s něčím co má hmotnost mezi 400 a 700g!

vasek

#12
Citace od: Shmade kdy 15.11.2009, 14:35:12
  Členění do váhových takegorií bude dvojí: Modely do 350g a modely nad 700g.

Takže nikdo nemůže závodit s něčím co má hmotnost mezi 350 a 700g!

Tak to je ovšem poněkud nešťastné rozhodnutí ! Našlo by alespoň spodní váhovou hranici posunout na 500 g. Takto je hluchý prostor příliš velký, dle mého laického názoru.


Mareken

Citace od: vasek kdy 15.11.2009, 16:05:10
Citace od: Shmade kdy 15.11.2009, 14:35:12
  Členění do váhových takegorií bude dvojí: Modely do 350g a modely nad 700g.

Takže nikdo nemůže závodit s něčím co má hmotnost mezi 350 a 700g!

Tak to je ovšem poněkud nešťastné rozhodnutí ! Našlo by alespoň spodní váhovou hranici posunot na 500 g. Takto je hluchý prostor příliš velký, dle mého laického názoru.


Taky se připojuju,navíc 350g je málo ,pod to se nikdo nedostane,aby to alespoň "nějak" vypadalo.
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

Shmade

No podle mě je ten prostor tak akorát, ta nižší hmotnost není střená od oka, měl by jít do této hmotnosti v pohodě postavit motorizovaný model (ovládaný přes kabel, ale i IR by někdo možná zvládnul...). Počítám, že primárně lidi budou stavět v té vyšší váhové kategorii, kam se dostane podle mě v pohodě každý a pak si případně jako doplněk postaví něco menšího, což bude podle mě obtížnější... Ta mezera je takhle velká kvůli tomu, aby byl mezi kategoriemi opravdu znatelný rozdíl, když už nějaké budou...  A nebo se můžem vrátit k původnímu plánu každý pouze jeden model bez jakýchkoli váhových omezení, ale to mi to současné připadá zajímavější.

Shmade

Dobře, spodek zvednu na 400, když už jste dva... ale víc nic >:D

Shmade

Pro představu, tahle hromádka má 406g, a jsou v ní mimo jiné tři motory, takže prostor pro stavbu v nižší váhové kategorii je taky myslim v pohodě... Prostě to budou prckové no. :)

vasek

#17
No moje "hromádka" má 550g, na 500 bych ji dokázal zmáčnout, ale na 400 g opravdu ne a dávat do ní balast nehodlám. Takže musím svou koncepci opustit.

Woyta

#18
Akorat si rikam, jak se do 400g vejdu i s battery boxem :)
Kabely moc dlouhe nemam.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

vasek

#19
Taky si říkám jestli by nebylo férovější když už dělit tak na " kabelové" a " IR " nebo podle pohonu na "řízení pásama (tankové) a "ostatní". Protože podle mne je nejjednodušší (nejlepší) tankové řízení po kabelu. Naopak IR a bez možnosti použít "tankové řízení" je na chvostu vhodných řešení.  Ale to je na Shmadovi.

Shmade

Citace od: Woyta kdy 15.11.2009, 18:25:10
Akorat si rikam, jak se do 400g vejdu i s battery boxem :)
Kabely moc dlouhe nemam.

Nemusíš, postavíš model v té druhé kategorii, nikde se nepíše, že musíš mít modely dva, to je jen možnost, osobně si myslím, že těch větších modelů bude stejně víc.

Citace od: vasek kdy 15.11.2009, 18:34:41
Taky si říkám jestli by nebylo férovější když už dělit tak na " kabelové" a " IR " nebo podle pohonu na "řízení pásama (tankové) a "ostatní". Protože podle mne je nejjednodušší (nejlepší) tankové řízení po kabelu. Naopak IR a bez možnosti použít "tankové řízení" je na chvostu vhodných řešení. 

O vhodnosti/nevhodnosti řešení můžem polemizovat donekonečna já třeba s tím, že nejlepší se ti zdá tankové řízení po kabelu nesohlasím. Ostatně i kdyby se to dělilo jak píšeš, tak by rozdíly mezi modely v jednotlivých kategoriích byly tak jako tak velké. Mám za sebou 12 Lego závodů, z čehož jsem jich 6 organizoval, i když u některých závodů byly pravidla jasně dána a nedávala zas tak velký prostor pro experimentování, tak jsou lidi schopní postavit jak excelentní modely, tak modely víceméně nepoužitelné, nechci aby to znělo nějak hanlivě, nebo povýšeně, jen tím chci říct, že prostě rozdíly budou vždycky hlavně u soutěže, která má pravidla pro stavbu dost volná. Já se zatím bráním nějakému nalajnování modelu, který by si všichni postavili a pak jen závodili i když jsem o tom popravdě taky už přemýšlel, o tom to ale s Legem podle mě neni a ani by to lidi podle mě tolik nebavilo. Takhle si každý snaží udělat to co mu přijde jako nejlepší...


Jestli jsi tou tvojí "hromádkou" myslel už hotový model na závod, tak to seš rychlík a měl si to napsat přímo, to bych to pak bral v potaz víc. Tahle varianta mě napadla až teď.

vasek

Nebyl (není) úplně vyšperkovaný, ale podvozek je funkční dle mých představ. No nic, tak postavíme stroj č. 2.

PS. Proč myslíš že tankový podvozek na kabelu není nejlepší - nejjednodušší na stavbu i ovládání ?

Shmade

Tak jestli jsi měl podvozek 550, tak to těch 150g neni tak strašný dohnat...
Jinak souhlasím, že tankový podvozek je asi nejsnadnější na stavbu, ale když začneš řešit třeba odpružení a tak, tak to neni zas tak snadný jak se zdá...  A pokud neuděláš řízení nějak analogový, nebo přes ten adder-subtrtactor, tak i ty jízdní vlastnosti nemá podle mě nic moc, ale třeba se mýlím a někdo postaví super "tank", ale pravda, že na překážkách bude mít zas výhodu...
Ja zatim nevim, tan malej model bych chtěl udělat klasickej skůtr v +- technicfig měřítku, ale 1. nevim jestli se to podaří a 2. už teď tuším, že lyžiny v tomhle měřítku moc funkční na zatáčení nebudou. :) Velkej ještě nevim.

vasek

No udělal jsem nějaké malé úpravy a bez BB a receiveru jsem na 440 g. A míň to nepůjde.
PS Co bude dříve Indoor nebo Snow ?

Woyta

Prave ze bych chtel zkusit 2 modely.
Skutr (pasy+lyze) a pak nejakou monstrozitu na pasech.
Jeste zkusim sehnat nejakej drat a uvidim jak to bude.
"Blbí maj čas si pamatovat. Chytří musí vymýšlet." Jan Werich

Sugarfree

já už jsem postavil tak napůl podvozek...včera jsem zkoušel jestli to vůbec jezdí...a zatim se mi to líbilo...je to něco jako rolba...musim to celý zpevnit napnout pásy aby nebyly tak volný :) ....myslim si to rozdělení podle váhy neni vůbe špatný...prostě se to bude dělit na kategorie podle hmotnosti....je možný, že většina lidí postavý něco co bude přesně uprostřed stou váhou, takže okolo 550 - 600g ale prostě kdo bude chtít tak se rozhodne pro tu větší nebo menší kategorii  ;D ...toť můj názor na tenhle "problém"..
LEGO TECHNIC ...it´s my style...

jakpet

Takže vážení, já jsem bez problémů postavil jednoduchej ,,tank" s dvoumi M motory a mam 176 gramů... 8) 8) 8)

Mareken

Citace od: jakpet kdy 16.11.2009, 12:29:31
Takže vážení, já jsem bez problémů postavil jednoduchej ,,tank" s dvoumi M motory a mam 176 gramů... 8) 8) 8)

No jenže kolem 170g má tak akorát batterybox  :D
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

TomB

Je zde ovšem obrovská možnost, že to má jakub na drát :P :).
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

jakpet

Ano s pohonem na drát počítám a doporučuju ho, protože je, si myslim zbytečný si vozit přítěž v podobě BB.