Tlačítko "Reagovat"

Založil Shmade, 18.12.2009, 01:33:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Shmade

Dostal jsem takový nápad, který by možná mohl zpřehlednit obsah témat, a jehož realizace by nemusela být z mého laického pohledu zas tak náročná.

Na používání citací si hodně lidí zvyklo a většina je využívá efektivně, ale občas mi zůstává rozum stát, když někdo v reakci na předcházející přispěvek je schopen ocitovat i vložený obrázek, a celé to doplní jednou větou. Výsledkem jsou pak víceméně dva totožné příspěvky. Což podle mě nepřispívá k přehlednosti.
  Možnosti využívání citací vidím hlavně v tom, když někdo chce reagovat pouze na určité části příspěvku a "vyzobe" si jen to potřebné, na co hodlá reagovat.
  Když lidé zde na fóru chtějí reagovat na něčí příspěvek jako celek, tak buď na úvod napíší oslovení nick: a pak pokračují, nebo použijí právě citaci a moc často si nedělají starosti s tím, že je pak samotná citace delší než vlastní reakce.
  Využívání citací jako vyjádření reakce na konkrétní příspěvek jako celek mi nepřijde prostě úplně šťastné řešení, dochází pak ke zbytečnému zdvojování textů.


No to tak na úvod...   O co mi tedy jde, resp. co navrhuji?


Navrhuji zavést vedle tlačítka "Citovat" ještě tlačítko "Reagovat".

Jeho funkci bych si představoval následovně, po kliknutí na toto tlačítko by se otevřelo "okno" pro odpověď úplně stejně jako se teď otvírá při kliknutí na tlačítko Citovat. Opět úplně stejně jako u citace by bylo možné reagovat na více příspěvků v jedné odpovědi klikáním na "reagovat" u příslušných příspěvku v nabídce pod oknem odpovědi, tak jako je teď možné snadno vkládat citace více příspěvků.


Z hlediska programování téhle funkce je podle mě vše hotovo už v tlačítku citovat, ale programátor nejsem, takže si to možná představuju jako Hurvínek válku a ve skutečnosti je implementace něčeho takového do fóra mnohem složitější.

Když se klikne na citovat,tak se v okně pro odpověď ukáže něco na tento způsob:
[ quote author=Shmade link=topic=25983.msg114758#msg114758 date=1261096434]
bla bla bla
flí fla flu
[/quote ]

což pak vypadá takto, to všichni známe :)
Citace od: Shmade kdy 18.12.2009, 01:33:54
bla bla bla
flí fla flu

Po kliknutí na reagovat bych si to představoval dejme tomu takhle

[reply author=Shmade link=topic=25983.msg114758#msg114758 date=1261096434]
[/reply]

Což bych chtěl aby v příspěvku vypadalo třeba jako prázdná citace, takže takhle:
Citace od: Shmade kdy 18.12.2009, 01:33:54

Jen s tím, že slovo citace by bylo nahrazeno slovem "Reakce", případně "Reakce na". Ten prázdný rámeček by tam taky nemusel být... Po kliknutí by se ukázal příspěvek na který se reaguje, což funguje i v tomhle jednoduchém modelu. (je to pořád citace, která to má naprogramovené, tak proč by to taky nefungovalo). Případně by bylo pěkné, kdyby se při najetí na takto vloženou reakci myší ukázal odkazovaný příspěvek v nějakém rámečku, ale to už by bylo asi pracnější...


Takže podle mě je z programátorského hlediska navrhovaná funkce reakce jen okleštěná a lehounce upravená funkce citace.

Myslím, že by mohlo navrhované tlačítko přinést za málo peněz hodně muziky...


Reakce jak běžných uživatelů, tak vedení vítány. :) 

                  Díky za pozornost. Sebastian



edit: takhle by třeba mohlo tlačítko vypadat:

tazzy

A co kdyz nekdo reaguje na prispevek, ktery je treba o stranu zpet. Clovek musi kliknout na odkaz, ktery jej hodi kamkoliv v danem tematu a pote musi opet slozite hledat, aby si precetl reakci. Resenim by mozna bylo, kdyby se nekde vpravo u daneho prispevku zobrazily odkazy na reakce, ale to uz se stava zase slozitym a neprehlednym..

Shmade

V tomhle případě je užití citace opodstatněné, proti tomu nic nemám, jen mi přijde, že jsou citace užívané často zbytečně a přehlednosti nijak nepřidávají, ale třeba je to jen můj názor a ostatním to tak nepřijde...?

Řešení pro "vzdálenější" reakce jsem naznačil...
Citace od: Shmade kdy 18.12.2009, 01:33:54
Případně by bylo pěkné, kdyby se při najetí na takto vloženou reakci myší ukázal odkazovaný příspěvek v nějakém rámečku, ale to už by bylo asi pracnější...

Hardegon

Pokud to chápu správně, navrhuješ to proto, že se ti prostě nelíbí vzhled možnosti citací, a že někdo si nedá práci s její úpravou?

maeror

Jasně, jde hlavně o to, že někdo si nedá práci s její úpravou.

Kolikrát už jsem tu viděl, že někdo cituje už jednou citující příspěvek, aniž by umazal zbytečnou část - výsledkem jsou třeba tři rámečky s citacemi a pod tím smajlík jako reakce (:D). To je opravdu šílené...

Matošo

NO já teda nevim, ale mě přijde, že by se tím diskuse jenom znepřehlednila...
Spousta lidí by nevěděla, zda má dát citaci nebo "reagovat" (protože je to prakticky totéž, že? :P).



tuvok07

Prakticky totéž to není.
Citací jen upřesňuješ na co reaguješ, pokud to není nad tvým příspěvkem.

Shmade

Význam tlačítek tak jak ho chápu já a jak si myslím, že by se měly využívat:


Použiju, když vnáším do tématu nějakou svojí myšlenku, nebo kladu otázku, případně když reaguju na předcházející příspěvek kdy je jasné na co reaguju.


Citovat znamená uvést část dříve použité myšlenky a na tuto větu reagovat. Tedy v žádném případě citovat doslova celý text, ale promazat ho od částí na které nereaguju.


By mohlo sloužit k tomu, když chci reagovat na celý příspěvek, ne jen na jeho část, kde prostě používání citací je v současné době občas nepřehledné a z definice citace nemístné.

Hardegon

Pořád mi to přijde, že ti tím jde jen o vzhled příspěvků. Nějaký zásadní smysl to nemá. Stejně si to každý bude dělat po svém, ať tu ta možnost je nebo neni.  :P

Jindroush

A hlavně na to není 'mod' a vezír je smrtelně uprogramovanej (a php netento)
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Zdá se mi to jako zbytečná úprava, stejně budou někteří používat stále citace a stále je nebudou upravovat. Lepším řešením je podle mého osvěta.

Shmade

Jasně, že jde o vzhled příspěvků, jejich vzhled dělá přehlednost o kterou mi jde.

...tak třeba to tady aspoň zafunguje jako zmiňovaná osvěta používání citací... to by mi ke spokojenosti bohatě stačilo.  :)

Petrjr

Re: Shmade  18.12.2009, 01:33:54

Na druhou stranu, pokud to někdo chce, tak to lze udělat už nyní.

----

Ale většinou se použije jen: " Re: Shmade ", když to znamená, že je hned jasné na co že se reaguje, že není třeba citovat.

A pokud je odkazované dál a zapadlejší (resp. není hned jasné na co je to reakce), tak je naopak dobře, když je tam citace. Proč by měl, v případě když je nutné citovat protože není už z kontextu jasné na co se přesně odpovídá, proč by měl každý navíc klikat na ten odkaz (aby věděl o co jde, když to není jasné), namísto aby odesílatel vložil citaci rovnou a ušetřil všem kolem kliknutí navíc?


Zoufalec

Citace od: Petrjr kdy 20.12.2009, 04:50:50
A pokud je odkazované dál a zapadlejší (resp. není hned jasné na co je to reakce), tak je naopak dobře, když je tam citace. Proč by měl, v případě když je nutné citovat protože není už z kontextu jasné na co se přesně odpovídá, proč by měl každý navíc klikat na ten odkaz (aby věděl o co jde, když to není jasné), namísto aby odesílatel vložil citaci rovnou a ušetřil všem kolem kliknutí navíc?
Přesně...

maeror

Ale... ::) Ten nápad byl sice zmíněn, ale to přece není to podstatné, oč zde běží.

Takže ještě jednou: Shmade (ani mi ostatní) nemá nic proti citacím jako takovým. Jde jen o to, aby citující použil v citaci jen právě tu část textu, která je zapotřebí k pochopení reakce.
Citovat celý obsáhlý příspěvek, zejména pak obsahuje-li již několik vložených citací, je - útlocitné povahy prominou - prasárna, která navíc příspěvky zbytečně znepřehledňuje.

Jindroush

To jistě je. Jen se prostě lišíme v názoru, že toto lze řešit strojově. Tedy šlo by to, kdybych uměl posílat lehčí elektrošoky do klávesnice uživatele.  >:D >:D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

otaznik

Citace od: maeror kdy 20.12.2009, 21:58:39
Citovat celý obsáhlý příspěvek, zejména pak obsahuje-li již několik vložených citací, je - útlocitné povahy prominou - prasárna, která navíc příspěvky zbytečně znepřehledňuje.
Ale vždyť ano, je prostě potřeba každého, kdo tohle udělá, "klepnout přes prsty".