Posílání lega do zahraničí, zejména do USA

Založil Džejkob, 03.10.2022, 15:23:10

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Džejkob

Zdravím,
předem se omlouvám, pokud už to tu zaznělo, ale potřeboval bych poradit od zkušenějších prodejců především na bricklinku. Jak posíláte objednávky do zahraničí, zejm. USA a Západ obecně, jde-li o nějaké cenější kousky? Momentálně zvažuji prodej staré figurky jango fetta, která se na bricklinku prodává za nesmysl. Pokud se nějaký zájemce najde, tak nejspíš to nebude nikdo v ČR, ale asi spíše někdo v US nebo jinde v Evropě. Chtěl bych proto předem vědět, jakou dopravní službu je dobré využít. Hlavně ohledně této minifigurky by vzhledem na její cenu asi bylo dobré mít možnost pojištění zásilky, a rozumnou dobu dopravy (tj cca 2 týdny). Máte někdo nějaké zkušenosti s prodejem do USA/jiných zemích? Jak je to se clem v USA? Ještě nějaké tipy, na co si dát pozor?

Budu rád za jakoukoli radu, předem díky!
Star Wars, Western, Fantasy Castle, různý věci stavím a sbírám :)
Jsem také aktivní na Instagramu: @CzechMateBricks

Colonel32

Česká Pošta má k dispozici služby "doporučená zásilka do zahraničí", pojištěná cca na 1000 korun, s evidovaným číslem zásilky. Pak mají službu cenná zásilka do zahraničí, tak se dá pojistit mnohem výš (4kč za každou započatou tisícovku udané ceny). Problém je, že né všechny destinace to akceptují. Pak se dá všude poslat cenný balík, ale tam je problém vyšší cena za poslání. Balík jde posílat ekonomicky a prioritně, liší se to cenou a rychlostí dodání, ale nedávají žádné garance, jen že ten prioritní by měl statisticky vzato cestovat rychleji... Rozhodně bych trval na tom, že vše co posíláte je pojištěné na plnou částku, protože pokud platil paypalem "za zboží", může ho reklamovat že mu zboží nedorazilo a paypal mu peníze vrátí z vašeho. PayPal se s tím dost nepáře. Clo je jejich problém. Pokud posíláte Lego mimo EU, je potřeba na poště vyplnit celní deklaraci která se zapíše do systému a nalepí na balíček, ale prostě si to proclí tam u nich.


Džejkob

Citace od: Colonel32 kdy 03.10.2022, 15:45:43Česká Pošta má k dispozici služby "doporučená zásilka do zahraničí", pojištěná cca na 1000 korun, s evidovaným číslem zásilky. Pak mají službu cenná zásilka do zahraničí, tak se dá pojistit mnohem výš (4kč za každou započatou tisícovku udané ceny). Problém je, že né všechny destinace to akceptují. Pak se dá všude poslat cenný balík, ale tam je problém vyšší cena za poslání. Balík jde posílat ekonomicky a prioritně, liší se to cenou a rychlostí dodání, ale nedávají žádné garance, jen že ten prioritní by měl statisticky vzato cestovat rychleji... Rozhodně bych trval na tom, že vše co posíláte je pojištěné na plnou částku, protože pokud platil paypalem "za zboží", může ho reklamovat že mu zboží nedorazilo a paypal mu peníze vrátí z vašeho. PayPal se s tím dost nepáře. Clo je jejich problém. Pokud posíláte Lego mimo EU, je potřeba na poště vyplnit celní deklaraci která se zapíše do systému a nalepí na balíček, ale prostě si to proclí tam u nich.



Díky moc za info! Já už jsem právě předtím trochu googlil na toto téma, ale moc jsem z toho moudrý nebyl. Myslím si, že jsem právě četl, že pojištění zásilky do USA není možné, ale to jsem bral z nějakého blogu a možná už je to stará informace. Česká pošta je tedy ok, tak se kouknu na jejich stránky. Díky taky za ten tip u Paypalu, jednou jsem takhle něco reklamoval, ale to opravdu nepřišlo a je pravda že se to dá zneužít, když tyhle spory nejspíše rozhoduje bot.
Star Wars, Western, Fantasy Castle, různý věci stavím a sbírám :)
Jsem také aktivní na Instagramu: @CzechMateBricks