Ball factory od Akiyuky

Založil 444martinhanak, 04.12.2015, 14:39:43

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

444martinhanak

Chystám se stavět toto GBC: http://rebrickable.com/mocs/therebricker/ball-factory
Vychází z původního modelu od akiyuky.
Nestavěl jste prosím toto GBC již někdo? Abych se vyhnul chybám, případně poprosil o zkušenosti.
Díky

DarkDrago

Citace od: 444martin kdy 04.12.2015, 14:39:43
Chystám se stavět toto GBC: http://rebrickable.com/mocs/therebricker/ball-factory
Vychází z původního modelu od akiyuky.
Nestavěl jste prosím toto GBC již někdo? Abych se vyhnul chybám, případně poprosil o zkušenosti.
Díky

Předpokládám, že to bude první co vůbec postavíš, je to tak? Je to hodně složité a pokud nemáš kostky a zkušenosti, tak bych to fakt nedoporučoval. Viděl jsem jak se to staví a jak je to složité na sladění, ale pokud si takový šílenec jako Měch a nenecháš se od toho odradit, tak se nad tím klidně můžeš zapotit >:D
Dračí páni s mocí ohně...

Skyrider

zeptej se měcha, ten už to stavěl na lipno a nebo pryba

444martinhanak

Ano. Je to první Technic model. A hlavně je to podle návodu. Tedy nejsem žádný vynálezce vlastních Technic řešení. Na to nemám. Dosud jsem skládal jen vlastní statické stavby. Dělám to hlavně kvůli synovi, abychom postavili něco "hejbacího". Už mám chybějící díly objednané. Snad dojdou bez problémů i ozubená kola z Holandska.
Nechci nikoho otravovat, dokud se zatím nemám na co konkrétně ptát. Jen jsem čekal něco ve smyslu - ten a ten modul je potřeba dát dál od sebe a nebo se v zahraničí diskutuje, jestli mít 20 nebo 21 misek. Jestli to postavit podle originálu a nebo raději podle této obměněné verze, která je doplněná o zadní pás.
GBC modulů existuje hodně i s návody, ale tento uzavřený okruh jsem zatím nenašel, že by někdo stavěl v ČR, tak jsem se zeptal tady u profíků.
Díky 

Hardegon

Na Lipně jsem tenhle modul měsíc udržoval. Neni to nejsnažší začátek, ale výsledek je působivý. Provoz a údržbu si budeš muset sám vychytat. Těžko radit, kde bude problém. Prostě pokus-omyl  ;)

444martinhanak

#5
Se syny jsme tuto "továrnu" postavili. Je to skutečně mistrovský kousek. Moduly jsou přesně na sebe navázané a krásně synchronizované. Což ale v praxi znamená, že když dojde k posunutí některé součástky nebo se objeví nějaká vůle, tak je problém. Používáme jen ruční pohon (který je pomalejší než motorový) a i tak se musí docela často někde něco opravovat. Hluboce smekám před stavitelem a opraváři této továrny minulý rok na Lipně. Když nyní začínáme stavět jiné (samostatné) GBC moduly, tak vidím rozdíl v poruchovosti. Továrnu udržet při životě musel být hodně těžký oříšek.
Milanv mi poradil, jaké alternativní kuličky použít - moc děkuji.

U pravého pásu docházelo k zásekům. Stavitel Rebricker to řešil tím, že brick trochu nadzdvihnul. Já jsem tam dal místo bricku 1x plate.

U kratšího pásu docházelo také k zásekům. Dal jsem tam 2x šikmý slope.

Na prvním obrázku v pravém dolním rohu jsou prasklá kolečka 3648. Kupoval jsem nová, ale přesto jich 8 postupně prasklo. To bylo hodně deprimující - rozebrat a znovu složit a správně načasovat. Dávám na jejich místo starší x187 a zatím drží.
Zadní pás jsem oproti návodu zkrátil o jeden článek, protože byl hodně prověšený.
Na dvou místech jsem musel použít axle s jinou délkou než je v seznamu dílů.

milanv

Gratuluji k dokončení takového velikého díla a je prima číst, že si to s dětma užíváte. S GBC platí obzvlášť ta klasická poučka "80:20" - kdybyste se to snažíli dopracovat do spolehlivosti na trvalý provoz na výstavě, zabere vám to ještě 4x tolik času. Takže si užívejte už takhle, máte prima hračku, sám bych ji taky chtěl domů :)
Pán na Žlutém hradě

Ondrej

Tady je další inspirace s návody: musím říct, že tohle bych chtěl vidět v akci pospolu:
http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=117305

444martinhanak

#8
To je moc dobrá a užitečná stránka. Na jednom místě tolik zajímavých modulů. Škoda, že jsem ji objevil, až když jsem měl část Akiukyho továrny postavenou, protože pdf návod by se několikrát hodil.
Na Lipně 2015 nejspíš už bylo několik modulů - buďto přímo podle návodů a nebo inspirované těmito Akiukyho výtvory. K tomu by ale více řekl měch, který je (předpokládám) stavěl. Jsou to krásné moduly.
Časem bych chtěl sestavit modul Fork to Fork.

Jonas

#9
Tímto se veřejně přihlašuji k vášnivým obdivovatelům díla japonského génia Akiyukiho.

Když se před časem 444Martin podělil o své zkušenosti se stavbou legendární Ball Factory, definitivně jsem se rozhodl, že se o to pokusím také. Chtěl jsem se na vlastní oči (a na vlastní ruce) přesvědčit, že všechny ty mechanické a kinematické mechanizmy a triky opravdu fungují a že je lze rozpohybovat jediným motorem a navíc dokonale sesynchronizovat. Po třech měsících stavění, zkoušení, modifikování a ladění se mi to podařilo.

V okamžiku, kdy jsem zvládl Akiyukiho verzi, tak jsem cítil, že na levé straně je docela dost nevyužitého místa, a začal jsem přemýšlet o tom, co přidat. Vyzkoušel jsem toho hodně, ale nakonec zvítězila varianta, kterou vidíte na obrázcích. Nejprve dávám kuličkám šanci projet se delší gravitační skluzavkou, pak je vynáším do výše pomocí osmiramenného karuselu, odkud si je přebírá předávací štafetový mechanizmus (inspirovaný modelem Mechanical Chain od NxtStep101), který nakonec dodá kuličky tam, kde měly být před modifikací. Tyto přidané moduly řídí další M motor.

S originálními kuličkami to docela dobře funguje. Naopak s náhradními levnými (které před časem objevil MilanV) bylo hodně problémů.

Pár obrázků:




   
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=cQmkHa_P4gg
Jonas - Můj Brickshelf

milanv

Moc pěkně zpracované a dobrý nápad na přidání toho "předávacího" modulu. Nejdřív jsem se divil, proč jsi nepoužil Akiyukyho verzi, ale nakonec jsem raději, protože jsem tím získal odkaz na zajímavého človíčka s GBC nápady. A z moderního (nestoudného) Technicu, což je pro mě vynikající, protože to přesně se musím učit, učit a učit...

Mimochodem, některé drobnosti jsi si udělal po svém, že? Nekontroloval jsem to teď podle originálu, ale zdá se mi třeba uchycení rotoru spirálovitého výtahu vlastní atp.
Pán na Žlutém hradě

Jonas

Citace od: milanv kdy 30.04.2016, 22:41:53
Nejdřív jsem se divil, proč jsi nepoužil Akiyukyho verzi, ...

Uvažoval jsem o několika Akiyukiho modulech. Od některých jsem si postavil i funkční vzorky, ale ukázalo se, že jsou mnohem větší, než se zdá z obrázků a do volného prostoru by se nevešly. Měl jsem také zásadní požadavek, že přidané moduly nesmí zastínit původní Akiyukiho sestavu. Naopak ji měly jen decentně doplňovat, a to jak technologicky, tak i barevným provedením. Takže jsem si s tím hrál docela dlouho a snad se to povedlo.

Citace
Mimochodem, některé drobnosti jsi si udělal po svém, že? Nekontroloval jsem to teď podle originálu, ale zdá se mi třeba uchycení rotoru spirálovitého výtahu vlastní atp.

Na začátku stavění jsem se snažil držet striktně podle Blakbirdových instrukcí, protože jsem se bál, že nevhodnou náhradou můžu narušit funkčnost. Což se mi stejně párkrát stalo, protože i maličkosti (a v dané fázi stavění i zdánlivé nelogičnosti) hrají u Akuyukiho klíčovou roli. Po dokončení a pochopení jednotlivých funkcí a triků jsem si již troufl některé části mírně modifikovat a snad i vylepšit. Občas jsem také potřeboval z již hotových částí vydolovat a nahradit nedostatkový díl, abych ho mohl použít jinde.

V každém případě můžu říct, že za celých 30 let, co stavím z Lega, jsem nezažil takovou radost, vzrušení a napětí (občas i chvilkovou frustraci) ze stavění jako u tohoto projektu. Do stavby jsem musel investovat asi tolik jako do většího Technic modelu, ale rozdíl v množství funkcí, pohybů a různých překvapení mezi nimi a tímto je nebetyčný. Když čtu, jak se někdo rozplývá nad tím, že např. u modelu Porsche se dají otevírat dveře, točit volantem a zvedat kapota, přičemž jinak stojí model staticky na poličce, tak se jen usmívám. U Akiyukiho modelů prostě člověk zírá s otevřenýma očima na úžasné funkce a neustálý pohyb, který se před ním odehrává v reálném čase.  Dokonce se přiznám, že pokroky při stavění Ball Factory se zájmem sledovala i moje žena, která jinak Lego nemusí.
Jonas - Můj Brickshelf

Aki

Citace od: Jonas kdy 30.04.2016, 09:33:39
Tímto se veřejně přihlašuji k vášnivým obdivovatelům díla japonského génia Akiyukiho.
A já k vášnivým obdivovatelům tvé modifikace. oooo

Spoustu finesů nedokážu ocenit, ale to že jsi to celé sladil do jediné barvy. I to je prostě paráda. Je to tak mnohem přehlednější.
Tohle si budu muset prohlédnout někde naživo!

milanv

Citace od: Jonas kdy 01.05.2016, 07:59:38
Když čtu, jak se někdo rozplývá nad tím, že např. u modelu Porsche se dají otevírat dveře, točit volantem a zvedat kapota, přičemž jinak stojí model staticky na poličce, tak se jen usmívám. U Akiyukiho modelů prostě člověk zírá s otevřenýma očima na úžasné funkce a neustálý pohyb, který se před ním odehrává v reálném čase.  Dokonce se přiznám, že pokroky při stavění Ball Factory se zájmem sledovala i moje žena, která jinak Lego nemusí.
Tak tohle mi mluví z duše. Já chápu cenu toho Porsche vzhledem k množství dílů a celkem se jim povedl design (vzhledem k předloze). Taky se snaží a třeba tu přiloženou knihu bych si moc rád prohlédl. Ale Ball Factory je úplně jiný level z hlediska množství funkcí v poměru na množství dílů. Už několikrát jsem večer strávil jen prohlížením instrukčních videí a pořád je toho tolik co se učit! O kterém továrním setu tohle můžu říct? A to jsem to ještě ani nezačal stavět... To není tím, že by tovární sety byly špatné, to je tím, jak neuvěřitelně "našlapaná" je tahle Ball Factory. Prostě světový unikát.
Pán na Žlutém hradě

Martins

Citace od: Jonas kdy 01.05.2016, 07:59:38
V každém případě můžu říct, že za celých 30 let, co stavím z Lega, jsem nezažil takovou radost, vzrušení a napětí (občas i chvilkovou frustraci) ze stavění jako u tohoto projektu. Do stavby jsem musel investovat asi tolik jako do většího Technic modelu, ale rozdíl v množství funkcí, pohybů a různých překvapení mezi nimi a tímto je nebetyčný. Když čtu, jak se někdo rozplývá nad tím, že např. u modelu Porsche se dají otevírat dveře, točit volantem a zvedat kapota, přičemž jinak stojí model staticky na poličce, tak se jen usmívám. U Akiyukiho modelů prostě člověk zírá s otevřenýma očima na úžasné funkce a neustálý pohyb, který se před ním odehrává v reálném čase.  Dokonce se přiznám, že pokroky při stavění Ball Factory se zájmem sledovala i moje žena, která jinak Lego nemusí.

Ahoj,
je skvělé, žes napsal to co si napsal (a samozřejmě postavil to co si postavil)! Zase si mě o kousek postrčil k GBC modulu, ale to není to podstatné. Podstatná je sama podstata LEGA a toho, co s tím děláme. Opět si dobře vyjádřil další rozměr naší činnosti. Někdo se prostě rád dívá na polici, kde stojí Porsche jako hrom, skutečné až neskutečně a někdo se raději nimrá v zubatých kolečkách aby si pak užil pár minut slávy. Paráda! Nemá cenu hodnotit ani počet kostek, ani jejich cenu. Všichni tady utrácejí hodně peněz, ale proč to tak je, to je skryto někdo uvnitř kostek, modelů, návodů, krabiček a pytlíků... :-) Díky!!! Martin

444martinhanak

Je to moc pěkné. To barevné sladění se mi líbí. Také musím ocenit, že jsi si s tím vyhrál a vyladil všechna "drhnoucí" místa. Je to obrovské množství času a trpělivosti.
Ta skluzavka je super. A je to přesně v duchu Akiyuky. Přidané moduly nejsou jen tak bokem, ale navázané na ostatní a propletené mezi původními moduly. Vůbec to tam nepůsobí cize.
V kterém modulu Ti prosím zlobili neoriginální kuličky? Předpokládám, že v Ball Loader. A ještě i někde jinde? Na počátku mi trošku drhly také ve Spiral Lifteru.
A provokativní otázka: Už máš v hlavě něco dalšího, co bys postavil?

Jonas

#16
Díky všem za pěkná slova. Opět ale musím zdůraznit, že hlavním tvůrcem je Akiyuki. Ten povýšil stavění z technického Lega a také GBC na předtím netušenou úroveň. Musím se také přiznat, že Ball Factory se mi tak moc zalíbila i proto, že krásně propojuje standardní i technic prvky, jakož i studfull i studless komponenty. Pro mě jako určitého staromilce (holt těch 30 let s Legem se nějak musí projevit), to bylo velké plus.


Citace od: 444martin kdy 02.05.2016, 08:17:05
V kterém modulu Ti prosím zlobili neoriginální kuličky? Předpokládám, že v Ball Loader. A ještě i někde jinde? Na počátku mi trošku drhly také ve Spiral Lifteru.
Přesně tak. Ball Loader (neboli modul s hlavicí, která bere vždy pár kuliček a umisťuje ho do košíků) nefungoval spolehlivě. Příčin bylo několik. Ty neoriginální kuličky mají menší poloměr (cca o 2-3 mm), hladší povrch, ne vždy pravidelný sférických tvar a jsou asi trochu lehčí.
U Spiral Lifteru (modul na principu Archimedova šroubu) to z podobných příčin nenabíralo dobře kuličky u dna  a stejně tak nespolehlivé bylo i jeji vypouštění na vrcholu.
U obou uvedených modulů totiž rozměry i povrch hrají asi největší roli.

Citace
A provokativní otázka: Už máš v hlavě něco dalšího, co bys postavil?

Určitě si chci ještě osahat několik dalších Akiyukiho modelů, abych se teoreticky i prakticky seznámil s tím, jak fungují. Pro mě, jako nestrojaře, začínají být některé konstrukční principy a triky srozumitelné většinou až v okamžiku, kdy je mám v ruce. Občas jsem si z návodů myslel, že je mi jasné, jak fungují, ale teprve praxe mi ukázala, že tam je třeba ještě jiný trik.
Kompletně je ale stavět nebudu.
Jonas - Můj Brickshelf

Jonas

#17
Pro ty, kteří plánují stavět nebo upravovat Ball Factory, mám dva náměty, jak zlepšit funkčnost dvou modulů. Publikoval jsem je na Eurobricks a dávám je i sem.

Nejen já, ale i řada dalších stavitelů si stěžovala na vratkost a nestabilitu spirálové věže.  Je to dáno její konstrukcí, kdy spodní platforma z horizontálně položených mostů je jen minimálně spojena s celou konstrukcí a to proto, že je postavena SNOTem, díky němuž vznikla mezera, která je ovšem menší než tloušťka běžné placky - vyznačeno elipsou



Já jsem ten SNOT rozšířil i na nejbližší okolí a přidal jsem kostky se study na boku. Na ně lze pak už bez problémů připevnit nadstavbu.
Zároveň tam vznikne prostor pro přidání dalšího zpevňovací prvku - svisle postavené tile 1x6.



Díky tomu jsou oba sloupy věže velmi stabilní, protože každý je zpevněn ze tří stran.

Také asi nejsem sám, komu se stávalo, že z úchopové hlavice (Ball Picker), která bere dvojici míčků a vkládá je do misek, často vypadávala pravá kulička. Je to tím, že konstrukce hlavice je asymetrická, a šedá osa nejvíce vpravo není dobře uchycena a hodně se viklá. Mně se to podařilo vyřešit náhradou liftarmu 3L za liftarm tvaru L, který mnohem lépe zafixuje polohu pravé osy. Viz obrázky:

->

Jonas - Můj Brickshelf

Hana129

Prosím o radu - dávám dokupy dílky na kuličkodráhu a v seznamu je uvedena točna 74643, číslo dílku 4144287, má to být Technik Turn Table, ale na BL mi toto číslo nenašlo.
Prosím tedy o upřesnění, která točna tam patří.

milanv

Ahoj Hanko. Jde o tuto točnu. Jen je na BL pod jiným číslem.
Pán na Žlutém hradě