Převod RC kolejí na klasické 9V (pomocí hliníkové fólie)

Založil Achad, 01.03.2009, 23:50:22

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Achad

Přátelé, všiml jsem si jednoho zajímavého inzerátu, v němž jeho "inzerent" odkazuje, že zná způsob, jak převést nové RC koleje na klasické 9V.
Z přiložených obrázků je patrné, že se - dle mého skromného odhadu - jedná o potažení kolejí klasickým alobalem. Pokud si ještě pamatuju něco z fyziky, tak předpokládám (ale možná zde budu za blbce), že hliník by měl být dobrým vodičem, tudíž by odpadl problém s napájením kolejí.
Dotyčnému jsem už poslal email, zda by mi mohl své "kouzlo" prozradit, takže pokud mi odpoví, rád se tu o něj podělím (resp. jsem jej odkázal na Kostky, aby mohl tajemství prozradit sám přímo zde).
Zajímá mne především názor ostřílených vláčkařů - do jaké míry vidíte reálnost a využití tohoto řešení?
Musím přiznat, že přinejmenším blyštivé koleje mají něco do sebe (ač je ta blyštivost už trochu přehnaná).

peki

Jak píše neproběhl dlouhodobý test  ;) a v tom se bude ten háček. Odhaduji, že se po krátké době alobal potrhá. I kdyby ne, tak klasické 9 V koleje musíš po čase očistit. Tady by to znamenalo dát nový alobal.  Takže ne že by to nefungovalo = vlak nějakou dobu pojede, ale obavám se to příliš praktické nebude.

mirek

Peki, souhlasím s tebou.
Také jsem se zabýval touto myšlenkou. Tento nápad s alobalem jsem také viděl někde na internetu, bylo jím polepeno RC křížení. Polepení bylo kostrbaté a nevyhlazené.
Při pohledu na polepenou kolej z inzerátu se neubráním této poznámce. Proud z 9V kolejí je sbírán kovovým nákružkem kola z vnitřní strany koleje. Na této velmi dobře (myslím tím napnutí a vyhlazení alobalu), polepené koleji je vnitřní část koleje nepolepena. Kola motorku mají gumový nákružek, který proud nevede. Nevím, nevím...
Protože používám na osvětlení vagonků hliníková kolečka, nešel jsem touto cestou. Hliníková kolečka jsou tvrdší, než plast a alobal by se časem rozedřel.

Micho

Aj ja som sa s touto myšlienkou pohrával, rýchlo som ju zavrhol.  Aj keď rovné koľaje 9V sú už dosť cenovo vysoko, stále je jednoznačne lepšie pozháňať kvalitný 9V originál.  ;)

Anatyt

Citace od: Micho kdy 02.03.2009, 12:57:25
Aj ja som sa s touto myšlienkou pohrával, rýchlo som ju zavrhol.  Aj keď rovné koľaje 9V sú už dosť cenovo vysoko, stále je jednoznačne lepšie pozháňať kvalitný 9V originál.  ;)

Presne tak. Len to uz je dost problem.

Achad

Tak dotyčný inzerent se mi už ozval a odpověď částečně neguje Pekiho tvrzení - přinejmenším v tom bodě, že se alobal potrhá. Chlapík použil hliníkovou samolepící pásku používanou na vzduchotechniku. Mám-li jej doslovně citovat: "Polep musí být v celku a jakoby křížem, aby co nejvíce pokryl spojovací packy. Když se to nepovede napoprvé klidně lze dát další vrstvu bez sundavání té první. Páska skvěle drží, je relativně elastická." Na dotaz ohledně výdrže (resp. potrhání alobalu) zaznělo: "Snažil jsem se tu samolepku asi dvakrát sundat a dřív než se přetrhla tak jsem ji o dobrých 15% natáhl. A jakmile je nalepená, skoro nejde strhnout."
Dle mého názoru je tohle řešení přinejmenším vhodné pro novou dvojtou RC výhybku, v klasické 9V podobě neexistuje. A rozhodně se mi zdá mnohem méně radikálnější, než přímý zásah (řezání a spojování) 9V kolejí (nic ve zlém proti Mirkovi, spíš naopak ;)).

Colonel32

Nakonec se to tu možná opravdu začne používat na rovné koleje, tam mi to přijde mechanicky nejjednodušší, a přitom nejpřínosnější.

PS. Proč toho člověka neodkážete sem na kostky, ať se může rovnou aktivně zapojit do diskuse?

Achad

Já ho sem odkazoval :) (viz první příspěvek), bohužel prý nemá moc času, ale předpokládám, že se někdy o své poznatky rád podělí.

mirek

Hliníková samolepící páska je ovšem jiné "kafe". Tomu věřím, že má větší výdrž. Také, jak už jsem psal výše, dokonale kopíruje povrch koleje, je výborně vyhlazena, což s alobalem nešlo docílit.
DOBRÝ NÁPAD. Přemýšlím, že páska půjde využít i k jiným účelům.

peki

Citace od: mirek kdy 02.03.2009, 23:03:35
Hliníková samolepící páska je ovšem jiné "kafe".

Jasně reagoval jsem na alobal  :) Nicméně je potřeba provést dlouhodobý test  >:D kdo tu pásku koupí ?

okerol23

#10
Ja sa síce nevenujem Lego vláčkom, ale chcem sa spýtať, že to lepenie alobalu je len preto, že Lego koľaje tak oxidujú? Nejak som to nepochopil, ale je to len preto, lebo ja sa nevenujem Lego vláčkom, som len zberateľ Lego Technic a venujem sa klasickej modelovej železnici.

Colonel32

Lepení alobalu je řešení jak dostat elektrické kolejnice, protože f. Lego je přestala vyrábět a místo nich dělá jen celoplastové pro bateriové vlaky.

5o

Ako budúci staviteľ a súčasný fanúšik vlakov vám držím palce, aby sa pokus s elekrifikáciou plastových koľajníc zdaril k najlepšiemu výsledku. Ale v kútiku duše si myslím či nebude lacnejšie kúpiť ich niekde za veľkou mlákou, pretože spomínaná páska je pre mňa veľkou neznámou, hlavne pokiaľ ide o cenu. Mechanické a tepelno-vodivé vlastnosti v súčastnosti radšej zanedbám, a venujem sa radšej nadšeniu z dobrého nápadu.
To bolo asi veľmi múdre, tak sa idem radšej najesť.
Preto lebo Lego...

Petrjr

A něco k tématu.

   Pokud by to bylo použitelné, a někdo chtěl udělat úplnou specialitku, tak určitě půjdou upravit i 4.5V/12V koleje. Hlavně jejich výhybka (končící rovnoběžně).

   Takže, pokud by to nechtěl dát člověk všude, tak kdyby se ještě podařil zamaskoval přechod mezi výhybkou a 9v kolejí, tak by to mohlo být zajímavé třeba pro výstavy. Myslím, že by to zúžilo nádraží.

mirek

Citace od: 5o kdy 03.03.2009, 06:15:11
Ako budúci staviteľ a súčasný fanúšik vlakov vám držím palce, aby sa pokus s elekrifikáciou plastových koľajníc zdaril k najlepšiemu výsledku. Ale v kútiku duše si myslím či nebude lacnejšie kúpiť ich niekde za veľkou mlákou, pretože spomínaná páska je pre mňa veľkou neznámou, hlavne pokiaľ ide o cenu. Mechanické a tepelno-vodivé vlastnosti v súčastnosti radšej zanedbám, a venujem sa radšej nadšeniu z dobrého nápadu.
To bolo asi veľmi múdre, tak sa idem radšej najesť.
Páska 10m v šíři 5cm stojí 111,-Kč. Poštovné je 110,- Kč (viz odkaz výše). Už jsem ji objednal na otestování.
V případě stálého kolejiště se tu nabízí možnost polepit vcelku celý úsek spojených kolejí. Zejména rovný úsek.
Ale vše, jako vždy, je potřeba odzkoušet.

peki

Citace od: 5o kdy 03.03.2009, 06:15:11
Ale v kútiku duše si myslím či nebude lacnejšie kúpiť ich niekde za veľkou mlákou..

V tom je právě problém 9V koleje mizí jejich cena neúměrné roste dát cca 4 až 10 dolarů (+ doprava )na BL je dost.  Za nižší cenu jsou v nezajímavém počtu.




betakaroten

Citace od: Petrjr kdy 03.03.2009, 08:50:32
(...) Pokud by to bylo použitelné, a někdo chtěl udělat úplnou specialitku, tak určitě půjdou upravit i 4.5V/12V koleje. Hlavně jejich výhybka (končící rovnoběžně). (...)
Vidím dva trochu větší probémy. Jak se vodivě propojí navazující díly kolejnic (při normálním spojení se vlastně navzájem nemusí ani dotýkat), a co se stane s vroubky na rovné koleji a vnějším oblouku?

mirek

#17
Podívej se na kolejiště na půdě, tam jsem před chvílí dal fotky polepených RC  9V kolejí.
Žádný problém tam není.
Zde je video.

http://www.youtube.com/watch?v=PA-n4MdgSSI

Sorry, já přehlédl, že byla řeč o 4,5/12 V.


Výsledek testu je popsán zde:
- rovinky po delším provozu OK
- problém u zatáček

Petrjr

Přiznám barvu. Já sám 9V nemám. Nemám s nimi zkušenosti.

Mám RC a pak 4.5V. A RC na 4.5 jezdí na výhybce bez problémů, nikde se nic nepomlátí, paráda. A napojení kolejí RC 4.5 bylo také ok, protože tam díry nevadily.

Navíc 4.5V výhybku mám teď uklizenou hluboko daleko, takže si ji (aniž bych 20 minut přehraboval krabice) nemohu dostat do ruky a podívat se, kam jak by to šlo či nešlo nalepit.

---

Navazující díly kolejnic by mohly být nikoli zobáčkem, ale plochou. Přiléhají těsně k sobě, mohlo by to vyjít. O vroubky bychom asi "přišli", asi by je to přemostilo - ale nevím, jak moc je páska elastická. Spíše se bojím, že běžné koleje by se ještě nějak daly, ale výhybka by měla problém s napájením v té pohyblivé části.

---

Citace od: mirek kdy 07.03.2009, 18:54:38
Podívej se na kolejiště na půdě, tam jsem před chvílí dal fotky polepených RC  9V kolejí.
Jj, díky moc za praktickou zkoušku. Proto si myslím, že rovné by to zvládly. Ale ta výhybka nevím nevím.

betakaroten

4,5V výhybky máš tady pěkně pohromadě v několika provedeních: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?f=232112  ;D
Na vnitřní plochu jazyků (= pohyblivá část) by to určitě nalepit šlo, ale muselo by se to drátem propojit se "zbytkem světa".

Problém spojení je ten, že čelní plochy na sebe doléhají s mikromezerou (tak jako všechny LEGO díly - mimochodem spousta "padělaných kostek" se sestavuje špatně právě proto, že tam to miniaturní ubrání materiálu není), nebude to nejspolehlivější. A u vroubkovaných kolejí se obávám, aby se páska neprojezdila (styčná plocha je menší, zoubky ostřejší než hrana RC kolejnice).

Petrjr

Citace od: betakaroten kdy 07.03.2009, 19:38:44aby se páska neprojezdila (styčná plocha je menší, zoubky ostřejší než hrana RC kolejnice).
Aha, už mi to dochází. Že by se vroubky časem prořízly. No, to by mohl být vizuální problém. Ale vodivý přenos by to nemuselo narušit (pokud 9V berou i z boku kolejí). Ale teď už spekuluji o něčem, co moc dobře neznám, takže se raději zdržím, než bych plácal blbosti.

Colonel32

teoreticky by se ty vroubky daly zakitovat nějakým tmelem.

prakticky bych ale koupil nové plastové rovné koleje.

mirek

#22
Já si dovolím vnést jasno do celého problému.
Žádný problém nevidím. Polepil jsem zoubky hliníkovou folií.Pružně přilnula.
Dokonce jsem prověřil, zda propojení další páskou přes nanesenou folii je vodivé. JE !
Myslím si že páska toho vydrží hodně.

Prosím omluvte kvalitu přilepení, bylo to ve spěchu.

[příloha smazaná administrátorem kvůli své velikosti]

betakaroten

Díky, tak teď už jen držím palce, aby páska vydržela zátěžové testy!

Colonel32

Citace od: PavelZ kdy 08.03.2009, 15:45:19
Mám  tu koleje ze setu 7715.Dvacet let byly v krabici,tak to na nich vyzkouším.Tu pásku mají v železářství 5m za 71 Kč.

Proboha, proč nejdete ničit Dark Blej IR Blivajz-koleje, a místo toho chcete polepovat Good Old Oldgray 4,5V ?

r14brickoffroad

Zajímalo by mě, jestli půjde stejně převést RC výhybka na 9V? :o

mirek

Určitě ano. Bude však nutno vodivě propojit kolejnice polepené Al páskou stejným způsobem, jako u 9V výhybky. Viz obrázek a šipky u textu: "propojení kolejnic připájením".
Jen pájení Al pásky asi nepůjde.

misa84

Nebylo by jednodušší plastový povrch natřít elektricky vodivou barvou? Myslím že něco takového existuje používá se na opravy vyhřívání starších autoskel a podobně...

peki

Citace od: misa84 kdy 21.09.2010, 12:03:35
Nebylo by jednodušší plastový povrch natřít elektricky vodivou barvou? Myslím že něco takového existuje používá se na opravy vyhřívání starších autoskel a podobně...

Momentálně se pracuje (Mirek  ;) ) na tomto. Řečnické otázky co by bylo jednoduší, jsou fajn, ale cennější jsou konkrétní činy. Někdo musí osahat i ty slepé uličky.

mirek

Výroba 9V End kolejí je ve fázi testování.

PavelZ testuje asi 10 těchto kolejí na svém pěkném kolejišti. Vím, že plíšky k RC kolejím ani nelepil. Drží jen ve 
            spojích mezi jednotlivými kolejemi.
Já sám mám připravený "vánoční okruh" s 20ti takovými kolejemi, který bude testován začátkem listopadu
ve výloze obchodu. Hliníkový profil na RC kolejích je na tomto okruhu přilepený.

Pokud se týká nátěru vodivým lakem - i tuto cestu jsem konzultoval s majitelem malé továrničky na výrobu součástek pro elektroniku (vodivý lak S2), ale po zkušenostech se samolepící Al páskou jsem od tohoto nápadu
upustil. Vodivý lak je ještě menší vrstva nánosu na koleje, než Al páska. K otěru laku by došlo podle mého soudu
daleko dříve, než u Al pásky. Byl bych rád, kdyby mne někdo přesvědčil, že se mýlím.