GBC pro začátečníka?

Založil Sihaja, 22.12.2016, 11:27:58

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Sihaja

Nějak jsem se trochu začala zamýšlet na rozpohybování svého lega a GBC bych ráda vyzkoušela.

Pročítám nějaké základy a zhodnotila jsem, že taková balll pump by mohla být dobrým začátkem a dalo by se v začátku použít i ruční pohon než proniknu do elektrifikace a problematiky jaký motor a další bazmeky k tomu potřebuji.

Co se míčků týče, tak zkusím učinit nějakou rozumnou objednávku. Na počet by mohlo pro začátek 20 stačit nebo mám rovnou zkusit nějaké větší množství? Nekupoval jste teď třeba někdo přes lego shop?

Pokud má někdo návrh na nějaký jednoduchý začátečnický modul nebo so či vyzkoušet do začátku za mechanismy, tak jakoukoli radu ocením.


milanv

To je těžké radit, protože nevím, co si chceš zkoušet za typ modulů. Rozhodně je dobré si to nejdřív "osahat", nestavět celé moduly, ale zkoušet si jednotlivé mechanické fígle samostatně. Druhá možnost je udělat si túru po webu a zkusit jednodušší moduly zkopírovat.

Výtah: nejjednodušší a přitom funkční postavil podle mě postavil Jamesek :)
Já používám nejraději tento, protože je velmi spolehlivý i v dlouhodobém provozu. Navíc tu máš i návod a z něj poznáš, jak záleží u GBC na maličkostech typu velikost a tvar otvoru, kterým kuličky přijíždějí k výtahu apod.

Mně se líbí třeba tato mechanická udělátka, ale zjistil jsem, že zakomponovat je do modulů není tak jednoduché, obzvlášť právě s neoriginálními míčky. Protože u nich právě záleží tu na hmotnosti, tu na průměru...
Pán na Žlutém hradě

444martinhanak

Je jednodušší začít stavět podle návodů, než sama něco vymýšlet. Ale někdo je schopný vymyslet něco sám. Já jsem začal s cizími návody, ale často tam něco nesedí nebo se musí pro plynulý provoz udělat trochu jinak. Třeba zrovna u Ball pump od Yiharua (jestli máš na mysli toto GBC) jsem se zběžně díval na lxf návod a neobjevil součástku, která by ty míčky tlačila vzhůru. Nestavěl jsem tento modul, ale podle mého by tam měl být ještě thin liftarm (rovný nebo "L"). Stavěl jsem podobný modul od Maico Arts a ten používá k tlačení kuliček 2 díly 32056.
Ale "pohyblivé" Lego takové zkrátka je. Je to mechanika a ta se musí zkoušet a ladit. A mít trpělivost s hledáním řešení (i když člověk udělal všechno přesně podle návodu).
Jednoduché jsou (podle mě) GBC s pásem. Sám jsem stavěl toto: http://www.planet-gbc.com/?p=2211 - ale je to už větší modul s více díly, tedy dražší.
Našel jsem malý pás: http://www.moc-pages.com/moc.php/407543 - nestavěl jsem ho, ale je tam pdf návod.
Můžu případně poslat přes Úschovnu návody GBC modulů, které jsem našel volně k dispozici.
Na kuličky jsem odpověděl do vlákna s kuličkami. Originální Lego míčky jsou dost drahé a pokud nevíš, jestli se budeš GBC více věnovat, tak by to nemusela být dobrá investice. Já na začátek koupil 50 korálků, ale to jsem věděl, že se GBC budu déle věnovat. Na menší moduly stačí klidně 20 až 30 kusů, ale kvůli poštovnému je lepší koupit více.