RECENZE: náhradní samolepky Brickstickershop.com

Založil Colonel32, 28.04.2023, 14:15:11

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Rozhodl jsem se vyzkoušet náhradní samolepky. Objevil jsem je náhodou a napadlo mne je využít pro projekt ve stylu vlaků z 80. let, kde by plýtvání originálními samolepkami bylo a) neúměrně drahé a b) kacířství. Postupně jsem přibral několik dalších věcí pro několik dalších lidí a ve finále to byla objednávka samolepek za 6 a půl tisíce.

Musím říct, že poté, co obálka dorazila, se moje nadšené očekávání proměnilo v docela velké zděšení. Hlavní problém totiž byl, že tři plata samolepek označené DB logo 8mm, které jsem kupoval kvůli svému projektu, nemají rozměr 8mm na výšku (standardní logo na vlakové dveře) ale 8mm na šířku (miniaturní) a jsou pro můj projekt naprosto nepoužitélné.

https://www.brickstickershop.com/Sticker-Sheet-for-LEGO-Train-Logos-DB-(8mm)

V popisu je všude uvedeno pouze 8mm, ale nikde není specifikováno, co ten rozměr znamená. Naivně jsem totiž předpokládal, že prostě dělají náhradní samolepky pro generické 80. vlaky a absolutně mne nenapadlo, že si vymýšlejí vlastní rozměry.

Zklamání ale pokračovalo. Tak nějak jsem předpokládal, že kvalita všech samolepek bude "špičková" a bohužel, kvalita je velmi variabilní, a v některých případech vyloženě spíše "patová".

Colonel32

#1
Základní rozdíl mezi starými originálními Lego samolepkami a náhradními samolepkami Brickstickershop je v tom, že původní samolepky byly tištěné několika šablonami v různých barvách (které se občas nepovedlo slícovat úplně přesně), zatímco náhradní samolepky jsou vytečkovávané v jedné vrstvě (nechť mne pak nějaký grafik opraví jak to napsat správněji).

Povšimněte si, jak u samolepkového archu u ideabooku 260 udělali oranžový plamínek kombinací červené a žluté. U náhradních samolepek jsou takto dělány v podstatě všechny barvy, jen v mnohem jemnějším měřítku. To je také hlavní věc na kterou se zaměřit, pokud posuzujete, zda samolepky na koupeném setu jsou originál, nebo náhrada. Ne všechny barvy se totiž prozradí tak snadno jako zelená u náhradních samolepek na set 60052. A naopak u samolepek, které jsou pouze černobílé je potřeba dávat extrémní pozor, pokud kupujete starý set se samolepkami, které vypadají podezřele dobře.

Zásadní rozdíl, kterého jsem si všiml je, že originální vlakové lego samolepky měly rovné rohy, zatímco náhradní samolepky mají rohy do oblouku. U jiných alternativních výrobců to ale nemusí být podmínkou.

Colonel32

#2
Náhradní samolepky: recenze a hodnocení konkrétních samolepek

Náhradní vikingské štíty mix: 70%, po revizi 92%

Na první pohled vypadá samolepkový arch dobře a to že se jedná o náhradní samolepky člověk odhalí až při bližším zkoumání. Pokud člověk neví že má mezi originály hledat náhradní samolepku, tak si toho sám nevšimne. Dokonce jsou v určitém směru lepší než lego originály, protože nemají takové problémy s vycentrováním vysekávacího stroje. Při bližším ohledání se ale ukázalo, že grafik nějak pomršil design u runových štítů a žluté runové nápisy na modré/černém pozadí jsou extrémně rozplizlé.

EDIT:

Na základě mých připomínek byl samolepkový aršík s vikingskými štíty přepracován, byly vyčištěny oba runové štíty a navíc byl přidán velmi specifický štít 2958pb028, který pochází ze setu 851861 Vikingské šachy. Bohužel ten nově přidaný štít je opět poněkud odfláknutý, tak uvidíme jestli na tom ještě zapracují. Svoje připomínky k němu už jsem předával. Po vizuální stránce je určitě použitelný jako custom štít, akorát vůbec neodpovídá velmi specifickému originálu.

Crusaders žlutý kulatý štít: 97%

Štíty nejsou pro mne, takže jsem je nezkoušel lepit, ale od pohledu mi kvalita přijde naprosto skvělá a akorát by lidi mělo trknout, že tento design samo lego nikdy nedělalo a proto se musí jednat o náhradní samolepku. 3 procenta dolů jsou za to, že by přechod mezi žlutým polem a červeným okrajem stále mohl být o trochu plynulejší.

Colonel32

607 Mini Loader (technicky vzato prostě náhradní samolepky na vesty): 100%

Tomuto aršíku ze svého pohledu nemám co vytknout. Je samozřejmě možné, že jsem trochu ovlivněný tím, že nemám srovnání s originálem. Ale podle toho, co jsem viděl na fotkách prostě nevidím žádný rozdíl ani chybu.


Colonel32

#4
4563 Load and Haul Railroad: 0%

Naprosto netuším, jestli se jedná o vtip, několikavrstvé fatální selhání a nebo prostě jen o podvod (že lidem z východní evropy se prosílá II. jakost). Faktem ale je, že jsem dostal úplně jiný aršík než jsem podle jejich webu objednával. Zatímco na webu mají ořez uvnitř výstražného pruhu, samolepky, které mi přišly mají ořez s milimetrových přesahem na všechny strany. Navíc barevná kombinace má být žlutočerná, ale já jsem dostal žlutošedivou. A co už ale tuplem nechápu je, jak mohlo grafikům utéct to, že žluté pruhy uprostřed jsou tenčí než všechny ostatní. Vzhledem k tomu, že jsem celý aršík kupoval pouze kvůli výstražným pruhům (STAMP*y u použitých setů málokdy přežijou), tak jsem opravdu fatálně zklamán a kvalitu zbytku aršíku úplně odmítám řešit.

* STicker Across Multiple Parts (samolepka přes více dílů)

Colonel32

#5
7813 Shell Tanker Wagon: 70%, po revizi 85%

Jako hlavní problém u třínádobového Shell tankeru vnímám to, že samolepky jsou v určitém smyslu až příliš dobré a to je dělá špatnými. Zářivě bílý základ samolepky totiž nerespektuje fakt, že bílé Lego kostky jaksi nejsou bílé, ale mírně do žluta. Takže zatímco staré originální samolepky svojí barvou akorát ladí se zbytkem vagónu (a nedokážu posoudit jestli prostě mírně zažloutly věkem a nebo tehdy v základu neměli tak bílý papír), nové samolepky září až příliš. Na druhou stranu ale stejným nešvarem trpí i nové originální Lego samolepky. Snažil jsem se to nafotit tak aby to bylo vidět, ale bohužel foťáky bílou často hodně zkreslují a pokud to není vidět, tak mi musíte věřit.

Pokud jde o samotné žlutočervené logo, tak náhradní samolepky mají o trochu tmavší červenou a malá mušle (nebo škeble) je hodně rozpitá. Skoro to vypadá, jakoby se jednalo o sken originální samolepky, který neprošel žádným dalším čištěním. 

Verdikt: použít se to dá, ale není to žádný zázrak.

EDIT:

Dorazila vylepšená verze samolepek. Na moje přání byl zvolen průhledný základ místo bílého a je to dramatický rozdíl. Na srovnávací fotce vidíte 3 různé provedení:

nahoře: současná varianta BSS na průhledné základu
uprostřed: originál Lego na bílém základu
dole: původní varianta BSS na bílém základu

Průhledná samolepka přesně kopíruje barvu Lego kostky a tak skvěle odpovídá barvě původních lego samolepek, narozdíl od dolní, zářivě bílé. Bílá kostka jako podklad barvy ani nijak nezkresluje. Bohužel to ale v rámci čištění loga trochu přehnali s červenou a linky jsou moc silné. Kdyby to bylo samostatně tak by si toho asi ani nikdo nevšiml, ale když je dá člověk hned vedle sebe, tak je tam jasně patrný rozdíl.




Colonel32

#6
7939 Cargo Train: 87%, po revizi 95%

S mírně přivřenýma očima se dá považovat za důstojnou náhradu. Černé linky jsou trochu rozpitější než u originálu, červené plochy jsou viditelně zrnité a z pro mne nepochopitelného důvodu se do jedné z trojek u samolepky 7939 podařilo propašovat zelenou.

EDIT:

Co jsem ani nepředpokládal že dostanu je náhradní samolepkový aršík k setu 7939. Přestože původní samolepky nebyly v zásadě špatné, došlo k zásadnímu vylepšení, černé linky jsou tenčí a přechody jemnější. Akorát bílé linky okolo nápisů OLEJ a ELEKTRIKA by mohly být ještě krapánek tenčí.

60052 Cargo Train: 20%, po revizi 80%

Naopak druhý cargo train je v podstatě noční můra. Zelené plochy jsou barevně úplně mimo a navíc extrémně zrnité. Ale to by mi zas tak nevadilo, kupoval jsem to kvůli samolepkám na lokomotivu. Jenže samolepky na lokomotivu jsou jako socialismus, na papíře to možná vypadá dobře, ale v praxi to nefunguje. Nejen že nesedí rozměrem, ale hlavně samolepka zreaguje s podkladem a výsledný vizuální efekt je úplně mimo. Absolutně nechápu, jak mohl někdo takovýhle odpad vůbec pustit do prodeje.

EDIT:

Samolepkový aršík byl kompletně přepracován a rozdělen na dvě části, půlka na bílém podkladu, půlka na průhledném. Dělá to naprosto dramatický rozdíl, aplikované výstražné pruhy na čele lokomotivy teď vypadají v podstatě k nerozlišení od originálu. Bohužel některé samolepky (jako např. velké oranžové logo na bok lokomotivy) prostě budou narážet na technologické limity tiskárny a jediné co se dá udělat je připlatit za dobře nalepený originál, smířit se s tím že to budou prosvítat a nebo objednat aršíky dva a nalepit samolepku ve dvou vrstvách přes sebe. Taky byly signifikantně vyčištěny zelené samolepky.

Colonel32

#7
staré 12V vlaky: různé

Stejně jako u náhradních samolepek k setu 4563 jsem všechny samolepky ke starým vlakům dostal v jiném provedení varovných pruhů, než jak vypadají na webu. A bohužel také trpí podobným neduhem jako 60052, po nalepení skrz žlutou extrémně prosvítá černá. Zkusil jsem to u samolepek na lokomotivu 7755 a vypadalo to hodně hnusně, tak jsem se rozhodl ostatní ani neaplikovat a rovnou je vrátit.

Naopak běžná bílá nebo černá vlaková loga jsou často extrémně podobná originálu a je potřeba se koukat fakt pečlivě, aby je člověk rozlišil. Jen u setu 7820 se nějak nepovedly samolepky s názvy měst, odsazení bílé a černé je natolik markantní, že to vypadá divně (u originálních samolepek k tomu občas docházelo taky, ale ne do takovéhoto extrému)

EDIT:

Problém u samolepek Basel-Hamburg prý nebyl způsoben chybou v designu samolepek, ale rozhozením stroje, který tiskne zvlášť bílou a zvlášť ostatní barvy. Jako kompenzaci jsem dostal jednorázově vyrobený aršík náhradních samolepek Basel-Hamburg (protože ostatní jsem stejně neplánoval používat a samotná bílá DB loga jsou v pořádku).

Po diskusi ohledně problémů s průsvitností žlutočerných varovných pruhů lepených na černý podklad padlo rozhodnutí je všechny společně přesunout na jeden aršík. V principu geniální nápad, který zatím kulhá na grafických nedostatcích u některých konkrétních samolepek (4563, 7720). Bude připomínkováno. Pro srovnání nahrány též detailní fotografie varovných průhů originálních aplikovaných samolepek ze setů 7760 a 7720.


Colonel32

#8
(tento příspěvek je vyhrazen na popis toho, jak proběhne reklamace)

EDIT č. 1:

Firma Brickstickershop připouští, že některé samolepky se moc nepovedly a v případech, kde to je možné, se pokusí zjednat nápravu výrobou nových upravených samolepek. Např. u vikingských štítů vyčistí ty dva runové, u setu 60052 počítají s rozdělením listu na dvě části, půlka na průhledném podkladu, půlka na bílém. Bohužel u některých věcí (např. velké oranžové logo na bok lokomotivy na průhledném podkladu) ale naráží na technologické limity jejich tiskárny.

Až náhradní samolepky dorazí, budu v recenzování pokračovat.

EDIT č.2

Dorazilo balení náhradních a doobjednávaných samolepek. Popis jednotlivých samolepek a případných vylepšení jsem doplnil do příspěvků výše. Pokud shrnu jako celek, tak je zde velká snaha jakékoli problémy řešit ve prospěch zákazníka (pokud to technologie alespoň trochu dovoluje), ale ne vždy se podaří. Ne všechny připomínky byly brány v potaz a občas mi to přišlo vyloženě odfláknuté. Dokonce bych až sarkasticky řekl, že takové to české přísloví "dvakrát měř, jednou řež" tady ne vždy úplně platilo. Jako krásná ukázka je custom samolepkový aršík, který mi vyrobili jako kompenzaci za problémy s ostatními samolepkami, akorát jsem si musel zaplatit materiál. Zadání znělo: 20 černých samolepek logo DB, stejných jako v setu 7730, 80 bílých samolepek logo DB, stejných jako v setu 7730 a 50 bílých samolepek vlakové logo <-o-> stejných jako v setu 4536. Ale mám slíbenou další opravu :-)

Inu, takhle to holt dopadá, když se můj perfekcionismus střetne s realitou.

Anatyt


Colonel32

Citace od: Anatyt kdy 28.04.2023, 21:58:54Ako na reklamácie reagoval výrobca?

(tento příspěvek je vyhrazen na popis toho, jak proběhne reklamace)

Kuba

Citace od: Colonel32 kdy 28.04.2023, 22:23:28(tento příspěvek je vyhrazen na popis toho, jak proběhne reklamace)

Hodně štěstí

Colonel32

Aktualizace: doplněny recenze jednotlivých přepracovaných aršíků a detailní fotky

Anatyt

Máš to už veľmi neprehladné. Človek nevie čo je nové, čo staré, čo editované, čo doplnené. Normálne si mal dávať pri aktualizácii nový príspevok a nie 10x editovať staré príspevky.

Colonel32

Má někdo další pocit, že je to "velmi nepřehledné", nebo jen Anatyt zase hledá záminku mne za něco zjebat?

Daniel

No částečně má pravdu. Já obecně kouknu na poslední příspěvky a rolovat někam na začátek a hledat, co se změnilo je opruz. (toho si užiju dost v práci, když zašlou kvůli jedné drobné změně kompletní dokumentaci a hledej si...)
Ale to je asi na každém, jak to má nastaveno. Já obecně i MOCy dávám až mám hotovo k prezentaci, abych nemusel mít 152 příspěvků a finální verzi někde uprostřed tématu (nebo v editovaném prvním, jako Ty).
Totéž by šlo udělat s tímto... Udělat recenzi až budeš mít po reklamacích a podobném. Ale i chápu nutkání - mám něco na prezentování, tak to honem rychle nahodím a pak budu kdyžtak upravovat. Nevím, na toto asi není jednoznačný pohled.

Colonel32

Citace od: Daniel kdy 15.06.2023, 09:26:00Ale i chápu nutkání - mám něco na prezentování, tak to honem rychle nahodím a pak budu kdyžtak upravovat. Nevím, na toto asi není jednoznačný pohled.

No, upřímně řečeno, tam to bylo trochu jinak. Já jsem byl ze začátku hodně naštvaný tím, jak byly některé samolepky mizerné (u některých to bylo vidět hned, u jiných až po aplikaci) a absolutně jsem nepředpokládal, že reklamaci půjde řešit tím, že budou věci opravovat a tisknout znovu (ať už z hlediska ochoty nebo technických možností). Očekával jsem, že budeme řešit pouze to, jestli mi vrátí peníze a kolik, a ta recenze byla součást vyjednávací strategie - tedy, že jsem je upozornil na její existenci, poslal jim odkaz a zdůraznil, že to jak reklamace dopadne bude součástí té recenze. Tedy existoval logický důvod proč recenzi udělat hned. A ve chvíli kdy dorazily opravené samolepky zase existoval logický důvod jít cestou editací jednotlivých recenzí - protože je to fér vůči výrobci těch samolepek. Protože pak nebude hrozit, že by někdo nový, mimo kostky etc. kouknul na začátek vlákna, řekl si: "mizerné samolepky, nebudu ani dočítat" a utekla mu informace, že valná část problémů byla na základě mojí zpětné vazby a jejich ochoty problémy řešit, opravena.

Colonel32

Co si ovšem zaslouží vlastní příspěvek je samolepkový aršík s výstražnými pruhy.

Původně byly výstražené pruhy umisťované na průhledné samolepkové aršíky jednotlivých setů (stejně jako u originálních Lego samolepek), ale vrstva žluté barvy, kterou tiskárna zvládne vytisknout je příliš tenká a při nalepení na tmavý podklad ten podklad příliš prosvítá. Proto byly všechny výstražné pruhy přesunuty na jeden společný aršík na bílem podkladu, kde barva po nalepení zůstává zachována. Na můj popud nakonec vznikla i druhá, světlá varianta. Zatím pouze jako neveřejná, testovací. Doufám ale, že se mi povede přesvědčit je, aby ji dali do běžné nabídky.

Současně přikládám fotky lokomotivy 7760 s originálními samolepkami a krabici od této lokomotivy. Povšimněte si, že barva výstražných pruhů se zde dramaticky liší. Ovšem díky dvěma různým barevným odstínům samolepkového aršíku by člověk měl možnost postavit obě varianty, podle svého uvážení a preferencí. O tom, že by se to dalo použít i na spoustu různých vlakových MOCů ani nemluvě.