Koupit celý set nebo po kostkách ?

Založil Robi, 23.01.2014, 21:23:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Robi

Ahoj Všem,

nevím zda se to tu již neřešilo, ale chtěl bych se zeptat co si podle Vás více vyplatí ?

1. Koupit komplet set (bez krabice a návodu)
2. Koupit to po kostkách třeba na BL (opět bez ničeho)

Já nyní dokončuji 4554 (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=4554-1) a 4547 (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=4547-1) a již teď vím že ta 4554 mě vyšla rozhodně levněji než když bych to koupil jako set. U 4547 jsem zatím cca v polovině, ale také jsem zatím na zlomku ceny než za celý set (musím ale zdůraznit že jsem měl neskutečné štěstí při koupi některých dílků). Rád bych ale ještě jeden 4547 a k tomu samozřejmé 4558 (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?S=4558-1), ale obávám se že u 4558 mě to vyjde levněji koupit jako set.

Prosím kdo máte více zkušeností dejte vědět ať se nepustím do nějaké hlouposti. Předem děkuji Všem.

Ondrej

Pokud je set složený jen ze základních dílů a nejsou v něm nějaké díly, které jsou dražší tak by to teoreticky mohlo vyjít levněji, ale nejsem si tím moc jistý. Třeba 4554 se prodává od 2 tisíc a výše s návodem bez krabice, ale pořád, pokud by jsi chtěl mít set kompletní tak by jsi potřeboval ještě nálepky, které na BL vyjdou na 400 a návod za 280 Kč. Nejsem si jistý jestli jen za díly se vejdeš do 2 tisíc i s poštovným za všechny díly.

Robi

Nad tím jsem také přemýšlel že bude asi dost záležet na dílech daného setu, přiznám se že mě zatím 4554 vyšel na cca 1300,- a to už mi chybí opravdu jen pár základních kostek za pár korun, nálepky jsem zatím moc neřešil (až bude set hotový pokusím se je vytisknout v tiskárně - barevná A4 folie tam vyjde asi na 30,- Kč a grafik jsem celkem schopný otázka je jak si s tím poradí jejich stroje - stou folií jsem již pracoval - není to ta úplně tenounká jakou Lego používá, ale je jí hodně podobná - tak pak dám vědět) a o plánky mi až tak nejde - všechno co potřebuji mam v PC v pdfku a rozhodně to neplánuji prodávat ;)

otaznik

Z mých zkušeností drtivá většina setů vyjde levněji koupit jako celek.
Pak je to samozřejmě na vkusu každého, z mého pohledu set bez instrukcí (no, i bez krabice), navíc s neoriginál samolepkami, to je pak opravdu "jen" pro radost.
Otázkou je také kvalita dílů.

Mimochodem, pokud budeš chtít tu stanici opravdu dodělat tak, aby byla naprosto kompletní, tak jen na první pohled odhaduji, že na pěkných pár stovek to ještě vyjde.

Robi

Hledal jsem to správné spojení a ty jsi to napsal úplně přesně :) mam to pro sebe jen PRO RADOST :) díky.

No když vidím jak tu někteří upravují lego tak si nemyslím že neoriginal samolepky jsou až taková hrůza, ale jak jsem psal uvidíme jak to bude ve finále vypadat a podle toho se rozhodnu co dál.

K té ceně - předpokládám že těma pár stovkami máš namysli chybějící věci mimo budovu (lampy, ukazatele) proto6e na budově už chybí jen podlaha (cca 30,-), části střechy (cca 30,-), jedny dveře (cca 40,-) a jeden počítač (cca 5,-) = pokud jsem se dobře koukal :) zbytek věcí pro mě není až tak důležitý - tím neříkám že bych je tam mít nechtěl, ale ve výsledném městečku by to nemělo být až tak znát.

S kvalitou dílů jsem zatím MAX spokojen, něco mam od známých - krabice z půdy po dětech stav A+ a něco z BL sice USED ale stejný stav. Ale jak jsem psal uvidíme jak to dopadne, třeba mě po dokončení chytne i to že budu chtít originál nálepky, návod a krabici.

Mě šlo spíše obecně o to zda se to vyplatí po kostkách a nebo koupit rovnou. A nebo jestli není třeba pravidlo všechny trains jen sety, staré velké sety po kostkách, malé sety jen v celku atp...

Raistlin M

Ona je ještě otázka, co počítáš do nákladů. Pokud ušetříš 300, ale stojí tě to celkem 10 hodin času oproti koupi celého setu, tak už možná proděláváš. Navíc se dá často, i při troše trpělivosti, set koupit i s tím návodem za peníze, za které bývá běžně bez návodu, a je další úspora.
Druhá věc je, že u kupování po dílech lépe udržíš kvalitu. Spoustu dílů už dnes koupíš nových za cenu podobnou jako USED a nějaký horší stav riskuješ jen u pár specifických dílů, kde si případné nesrovnalosti vyřešíš s prodejcem.
Třetí věc je, že často je tou největší radostí to pomalé dávání do kupy. Pak není co řešit. Já takto pár setů dohromady dávám. Kupříkladu i to žluté nádraží, co Ty jsem nedávno zkompletoval.  ;D To jsem měl z dávných dob, kdy jsem neměl moc KW a zkoušel jsem co z těch volných dílů vše vytáhnu, již rozkompletované. Měl jsem k němu ale návod, takže se dalo předpokládat, že v hromádce je. Vlastně mi k němu chybí ta bílá cedule, ale na tu si počkám. V postavení mi to nebrání.

Jen se nepouštějme do diskuzí, nakolik je po sběratelské stránce set bez nálepek, návodu, či krabice opravdu set. To už tu jednou bylo, to se řešilo, dlouho to trvalo a pak nám to admini smazali. Každý to vidí jinak. ;D

hobby

Dokud nebyly aukra, ebay, bricklinky, a zaběhnutej internet, dělal jsem to také tak a sháněl sety a doplňky po kouskách: psal, anoncoval, jezdil. Toho času a naježděnejch kilometrů! Ale bylo to vzrušující. Dnes bych rozhodně koupil celý set (nebo dva), čas jsou peníze a už by mě nebavilo absolvovat ten celej blázinec. Jenže je to nuda - stačí jeden klik. A protože Lego je dnes dostupné téměř každému, je také méně vzácné. Inu, i tady zapracovala, jako u všeho "hodnotová inflace"(abych tak řekl) >:D.

peki

Citace od: Robi kdy 24.01.2014, 01:57:47
..... mam to pro sebe jen PRO RADOST :) díky.

v tom případě doporučuji koupi setu třeba i nekompletního (občas jsou takové i na Aukru nebo jiných serverech). Vyjde to levněji než to skládat po dílkách (platíš víckrát dopravu, trvá dlouho). Pokud koupíš např. 2 krát nekompletní set stejné stavebnice s velkou pravděpodobností získáš:

- jeden téměř kompletní (ve stavu ze kterého budeš mít radost)
- zajímavé náhradní vlakové dílky na další vlastní stavbu nebo opravu jiného setu či pozdější výměnu/prodej

Uvedu jeden příklad na Club caru od Metrolinera

http://www.ebay.com/itm/LEGO-TRAIN-4547-Railroad-Club-Car-VERY-RARE-/291062320595?pt=Building_Toys_US&hash=item43c4aa8dd3

přítom samotné trans clear okno

2582Trans-Clear Hinge Panel 2 x 4 x 3 1/3

od Club caru jsou na BL špatně sehnatelné a cena hovoří sama za sebe. Já jsem na Aukru vydražil 2 nekompletní (paradoxně toto okno chybělo pouze jedno). Jeden set jsem kupoval dokonce za necelých 800 Kč  ;)

Robi

Abych se přiznal tak nemám velké zkušenosti s nákupem přes ebay, aukro atp. V minulosti jsem využil služeb aukra dvakrát a v obou případech jsem byl zklamán, ale to už je taky nějaký pátek zpět. Využil jsem spíše soc. sítí a poptal se kamarádů a známých a navíc jsem vždy set (nebo jen kostičky) před koupí viděl naživo a mohl si ho pořádně prohlédnout a poté odkoupit či nikoli, ale bohužel ani tento zdroj není nekonečný a dostal jsem se do stavu kdy jsem ho prakticky vyčerpal :(.

To je také důvod proč sháním "nový zdroj" :) a i když jsem si přečetl všechny možné návody jak nakupovat na netu atp. zajímají mě více osobní zkušenosti. Proto zjišťuji co se v dnešní době nejvíce vyplatí. Zatím se asi budu držet rad pryba a pekiho (koupit KW na ebay a doplnit přes BL) a časem uvidíme :)

peki

Na aukru jsem se snažil domluvit osobní odběr (před tím než jsem začal přihazovat). Pokud vyhraješ něco zajímavého a je to v tvé dojezdové vzdálenosti, riziko podvodu se snižuje.

Je jasné pokud dražím nekompletní set:

1) musím počítat že dostanu to co vidím na fotkách, někdy je možné v komunikaci požádat o další fotku či ověření jestli tebou požadované dílky nekompletní set skutečně obsahuje.

2) musím si dopředu stanovit nepřekročitelnou cenovou hranici. Je velmi pravděpodobné že tě někdo přehodí, třeba to vyjde příště.

V sekci obchody najdeš témata věnující se jednotlivým nákupům přes internet i v zahraničí.

Robi

Určitě to pročtu, a to aulro ještě promyslím. Já se osobní předání snažím dohodnout vždy když to jde (i na BL, kde mě bohužel pár prodejců nevyhovělo - no koupil jsem jinde co se dá dělat = asi to bude můj komplex z minulosti kdy jsem vždy Lego před koupí viděl, překontroloval stav a potom jsem se rozhodl zda koupím / nekoupím nebo budu jednat o ceně).

Koukal jsem že je zde i Černá listina, ale možná by nebylo od věci založit i "Bílou listinu" nebo něco podobného, kde by se uváděli i slušní prodejci (samo že jen ti co prodávají pravidelně) aby byl člověk opravdu v obraze a věděl kde může nakupovat s "jistotou".

Projdu si ještě ty sekce abych něco nepřehlédl, díky.

peki

Citace od: Robi kdy 24.01.2014, 16:49:25
"Bílou listinu" nebo něco podobného, kde by se uváděli i slušní prodejci (samo že jen ti co prodávají pravidelně)

Pod nickem je na kostkách uvedenu i hodnocení u uživatelů kostek (např. peki jich má 17). Jinak má každý internetový prodejní systém svoje hodnocení. Pokud si prodej hodnocení určitě si obrázek uděláš. Taková seznam na kostkách by nedával smysl, těch poctivých prodejců je naštěstí většina. Proto je důležité rychle upozornit na Šmejdy a podvodníky. Stejně tak důležité je věnovat čas hodnocení (pomůže to ostatním).