3677 Red Cargo Train

Založil peki, 07.09.2011, 12:54:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

peki

Obecná charakteristika
Rok vydání: 2011
Počet dílů: 831
Počet kolejí: 16 zatáček 8 rovinek 16 flexi kolejí
Počet minifigů: 4
Obsah setu :
Cena: okolo 4500 Kč

Způsob nabytí setu
Sponzorský dar od LEGA (Jan Beyer) na pokračování akce kostek.org v KRÁLOVSTVÍ ŽELEZNICE v Praze.

Dojmy před koupí
Vlak 3677 je určen v kategorii CITY dětem 6-12 let. Nelze ho tedy z pohledu AFOla porovnávat s kousky jako byl Maersk Train či  Emerald Night. Když jsem viděl první obrázky tohoto setu tak mne napřed napadlo, že bude více červených vlakových oken (1 bylo použitu u lokomotivy Santa Fe),  v zápětí jsem si posteskl že provedení tohoto okna v jiné barvě (modrá, bílá...) by potěšilo více. 

Obsah balení
Krabice je zaplněna dílky cca ze 2/3. Balení návodů a samolepek podloženo kartonem, v samostatném pytlíku. Aršík samolepek cca 11 x 11,5 cm.

Sáčky očíslované číslem:
-   1 a 2 lokomotiva
-   3 autíčko
-   4 drezína
-   5 vagon na sypké hmoty
-   6 nakládací rampa
-   7 skříňový vagon
Koleje
Kompletní PF komponenty (2 kryty battery boxu)
Několik velkých dílů přímo v krabici

Vlastní stavba

Lokomotiva
Lokomotiva se svým tvarovým provedením vrací k osvědčeným kouskům jakými byla například lokomotiva ze setu 4512 nebo 4564
Vhledem k nutnosti zabudovat do lokomotivy PF komponenty musel autor při návrhu stavby zvolit postup počítající s umístněním battery boxu a IR přijímače, které zabírají více  jak 1/3 skříně lokomotivy 32 studů/ (8+4). Kryt battery boxu je v balení jak v červeném (novém) tak šedém (starém) provedení. IR přijímač je schován za okenicí a může být polepen samolepkou naznačující různé budíky a tlačítka. 

Balení neobsahuje PF světla. Po pravdě řečeno není v lokomotivě stejně dost místa na protažení dalších kabelů a instalaci funkčních světel.

Vzhledem k umístění battery boxu (výška 4 study) je lokomotiva 3677 v porovnání s 4512 o něco vyšší. Rozdíl je ve výšce skříně která byla u 4512 vysoká 3 bricky  a 1 plate, zatímco u lokomotivy 36771 je to 4 bricky 2 plate. Samotná stavba je jednoduchá a  bez problémů.

Za zmínku stojí ještě úvodní stránka manuálu, která se věnuje častým problémům a jejich možnému odstranění při provozu PF vlaků.  Na zadní stránce je pak několik návrhů tratě s naznačením jaké sety je zapotřebí mít k dispozici.


Motorizace vlaku
PF
Vzhledem k tomu, že balení setu obsahuje PF komponenty, je v návodu na stavbu lokomotivy přehledně zdokumentováno jak a hlavně v které fázi odkud kam tahat kablíky. Battery box a IR přijímač jsou použity při stavbě lokomotivy jako součást skříně, nikoliv jako alternativa.

9V
Příznivci 9V systému mají na výběr ze dvou možnosti:
-   Jednoduchá varianta spočívající pouze v zapojení 9V trains motoru místo PF trains motoru. Battery box a IR přijímač zůstanou zabudované v lokomotivě ,,na prázdno
-   ,,Tunning"  varianta, kdy můžete odstranit i battery box a IR přijímač. Uvolněné místo ve skříni lokomotivy pak podle vlastní fantazie doplnit obyčejnými kostkami či lépe přidat nějaké  detaily.


Porovnání lokomotiv 3677 s 4512
3677
Délka:32 studů
Funkční světla: ne

4512
Délka: 28 studů
Funkční světla: ano


Vagon na sypké hmoty
Osobně nejsem příznivcem velkých LEGo dílků, takže z tohoto vagonku dvakrát nadšený nejsem. Na druhou stranu do rukou dítěte ideální funkční a v podstatě nerozbitný.

Skříňový vagon (na toxický náklad)
Klasický skříňový vagon. Pokud někoho jako mne ,,dráždí" kombinace zelených a bílých kostek. Může vagon snadno předělat na bílý mrazící vagon.

Drezína s autíčkem
Pro mne nejpovedenější a svým způsobem vzhledově originální vagon.

Nakládací rampa
Po řadě jeřábů příjemná změna. Dílek s pásovým podavačem (který lze i motorizovat) jsem ještě nikdy neměl.

Samolepky
Přiměřené – označení čísla vlaku na dveřích lokomotivy, výstražné pruhy na drezínu/nakládací rampu, nějaká ta spz. na autíčko. Pokud někdo na samolepky není a nepoužívá je, na setu se to ani nepozná. Jedinou vyjimku bude tvořit asi lokomotiva, která se samolepkou oživí.   
     
Hratelnost
Největší přidanou hodnotu tohoto vlakového setu vidím právě v hratelnosti. Nakládací funkční rampa přímo vyzívá k nakládání sypkých hmot (představovanými drobnými LEGo kostkami 1x1), které se následně převezou vagonem na sypké hmoty aby mohli být vyloženy. Drezína s nakládacím ramenem pobaví. Malých pomocných vozítek zvládajících jízdu po kolejích není také nikdy dost.

Závěr
Vlakový set 3677 doporučuji pro děti (či dvojici otec a syn :). U AFOLa na kolejišti bude vlak působit také obstojně, jednak v reálu vypadá lépe a jako vždy lze dodělat k obrazu svému (což je obrovská výhoda LEGa) . Pokud je ale někdo fajnšmekr a poslední dobou si pořídil pouze Emerald Night a Maersk train tak bych mu před koupí doporučil podívat se  na vlak nejdříve v reálu (třeba na kolejišti v KŽ).

Vlakový set bych obsahově přirovnal k setům 4512 nebo 4564. Jde tedy o klasický nákladní Lego vlak, který je vhodný jako startovací nebo rozšiřující set.


Ivansliz

#1
Ještě můžeme k samolepkám doplnit, že ani jedna není (podle fotek) průhledná, takže jejich výdrž časově OMEZENĚJŠÍ než u průhledných "sester". Na lokomotivě, ale asi opravdu je samolepka třeba, pokud si to afol nepřestaví a neoživí design jinak.

Já osobně od ukončení 9V vlaků žádné jiné krom Emerald nightu nekoupil a krom Maersk trainu asi nebudu ani tímto setem pokračovat. Jsem ale rád, že to tu někdo zdokumentoval, je dobré vidět, co od toho před případnou koupí čekat. :) Ještěže napojení 9V motoru je tak jednoduché, tedy pro toho, kdo jej má a koleje k tomu.  ;D

Super, že to bude na podívání v KŽ. :D
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz

komiksman

Zajímavé a díky, ale měl bych dotaz na autora recenze, popřípadě kdo již tento set vlastní. Pokud bych chtěl použít spíše LEGO 8878 - Power Functions - Dobíjecí bateriový box, lze ho "vložit" do toho krytu červeného dle fotek, nebo jde čistě jen o kryt na bateriový box ( baterky) ? Dobíjecí box jsem v červené barvě neviděl a tedy pokud by nemohl být použit u tohoto setu, bylo by to nemilé. Předem díky.

mind storm

Mal by sa dať rozobrať (8878), čiže asi hej.

komiksman

To právě dle mě nejde, neb dobíjecí ma zespoda plastem " zalité " dírky pro šroubky, ale box na baterky lze zespodu rozšroubovat a pak lze použít červený kryt ( jako při vkládání baterek), proto mě to zajímá zda tohle LEGO nějak řešilo, nebo prostě by tam musel být šedivý obdélník a strany boxu vidět ( něco jak je na fotce v recenzi ), což ale dle mě už negativně narušuje vzhled lokomotivy.

peki

Citace od: komiksman kdy 07.09.2011, 20:40:50
Zajímavé a díky, ale měl bych dotaz na autora recenze, popřípadě kdo již tento set vlastní. Pokud bych chtěl použít spíše LEGO 8878 - Power Functions - Dobíjecí bateriový box, lze ho "vložit" do toho krytu červeného dle fotek, nebo jde čistě jen o kryt na bateriový box ( baterky) ? Dobíjecí box jsem v červené barvě neviděl a tedy pokud by nemohl být použit u tohoto setu, bylo by to nemilé. Předem díky.

tvoje tušení bylo správné akumulátor použít můžeš ale jako celek - tedy šedivou krabičku. Není rozebiratelný (rozhodně bych to nezkoušel  ;) ). Ten červený kryt je  pouze krytka na baterky u battery boxu. Na druhou stranu červená samolepící folie by to měla dokázat vyřešit

peki

Citace od: Ivansliz kdy 07.09.2011, 14:07:49

Super, že to bude na podívání v KŽ. :D

Už je  ;)

komiksman


Nejprve děkuji za info,

vzhledem k červeno - šedivému provedení, jsem box nepolepoval ( nerad upravuji Lego ). Světla je opravdu " horror " umístit, ale s úpravou lze ( pár kostiček navíc, něco odebrat :-). Každopádně se setem maximální spokojenost, jak je již v recenzi hratelnost maximální.

peki

Citace od: komiksman kdy 14.09.2011, 21:45:00

Světla je opravdu " horror " umístit, ale s úpravou lze ( pár kostiček navíc, něco odebrat :-).

Jestli máš fotku tak to sem prosím hoď, pro inspiraci  ;)

komiksman

Zdravím,

tak snad se to povede a fotky se zobrazí:-) Upravy jsou laicke, ale uvítám i návrh na úpravu, či zlepšení. Dle fotek je jasné, že kabeláž pod bateriovým boxem je jen taktak a upráva byla v připevnění boxu a zprůchodnění místa pod boxem oproti plánku. Kostky po stranách 1x4 červené jsou navíc, neb jsem musel připevnit přední část, která je jinak připevněna pomocí kostky 2x4 uprostřed, kde jsem ale potřeboval vést kabeláž a místo pro světla samotné. Jinak už byla dále místa dost a jen jednu kostičku jsem musel oželet, kvůli upevnění kostičky u světel.  Vše by snad mělo být vidět na fotkách. Prostě děti chtějí světla, tak jsem v rámci možností udělal maximum :-)

davroman

Můžu se zeptat jaká světla (Lego číslo dílu) jsi použil?
Náš BL shop TDH Bricks: https://store.bricklink.com/TDH_Bricks

peki

#11

AdamKo

Citace od: komiksman kdy 14.09.2011, 21:45:00...Světla je opravdu " horror " umístit, ale s úpravou lze...

Mě spíš zaráží, že se lpí na, pro mě dost nepochopitelném, umístění světel až na okraji rámu.
TLC to navrhlo jednoduše (čili z praktického hlediska blbě).

Chtělo by se mi napsat, že je to i "proti přírodě", ale výstižnější bude celou rošádu označit za zbytečně krkolomnou - vždyť v jednoduchosti je krása. ;)

Při pohledu na fotografie Fujary je zřejmé, že světla jsou zasekaná v kapotě - nevyčuhují.

Ivansliz

Adamko: Dlouho jsem čekal, kdy konečně přispěješ do "vínku" k trains tématům zase nějaké moudro.  ;) Tvůj návrat nastal v recenzi.  ;D
We don´t smoke, we don´t drink alcohol, then we have money for lego! We spend money best!
http://www.legomodely.blog.cz