10305 - Hrad lvího rytíře

Založil yoshimaka, 06.01.2023, 12:43:05

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

yoshimaka

Hrad lvího rytíře - set 10305
počet dílků: 4514
počet minifigů: 22
oficiální cena: Kč 10199,--

Dlouho jsem se odhodlával napsat alespoň nějakou čárku na tento skvostný set. Nakonec to dopadlo tak, že nejlepší recenzi jsem četl na webu našich slovenských kolegů a sám jsem napsal krátkou recenzi (prý první) na lego shop.

Proto bude navzdory velikosti a velkoleposti tohoto díla recenze jen krátká a v bodech, protože vše podstatné již bylo napsáno lépe než bych sám dokázal a chtěl vyjádřit.

Speciální poděkování patří:
* mojí manželce a dětem (za neskonalou trpělivost s mým koníčkem)
* Samymu405 (za nabídku, která se neodmítá)
* webu kostky.org (za podporu této plastové vášně a možnosti se projevit)


Velká krabice s nádherným vyobrazením hradu obsahuje přes 3 desítky pytlíků s číselným označením 1-26 (ano, některé pytlíčky jsou rozděleny na "malé" a "velké" díly).

Návod je zabalený v bílém kartonu, rozdělený na dvě části a umožňuje, aby simultánně hrad stavěli dva stavitelé a nakonec obě postavené půlky spojili a radovali se ze společného díla. Přestože jsem se s tímto způsobem stavění setkal u více setů, tady dává opravdu smysl a zvyšuje radost ze stavění ve více lidech (velký bod plus).
Vzhledem k rozsáhlosti stavby jsou oba dva díly návodu docela slušné bichle a  přistavěné dílky jsou zvýrazněny aby se i nezkušený stavitel v průběhu stavby neztratil.

Samotná stavba je zážitkem sám o sobě: Pod rukama roste kuchyně se studnou a pecí, mlýnice s otočnými kameny na drcení zrna poháněnými vodním mlýnem, kobka s forestmany, čarodějova sluj a věznice aby pak pokračovala nádvořím se stánkem, pokoji s krbem (a spinetem) jídelnou, zbrojnice...  a gradovala pak dalšími tématickými pokoji a věžemi, z nichž stojí za zmínku jak ta s mechanismem padacího mostu a zvedací mříže, tak ta se skrytou "žábou na prameni", tak má oblíbená s prevétem (pro moderní útlocity vybavená toaleťákem, pro historické nadšence pak větvičkou s mechem).
Postupně se v hradu objevuje i osazenstvo, které je dílem nostalgických vzpomínek nás, milců starých hradů (rytíři, královna, chůva, forestmani), částečně pak úlitbou hratelnosti (kuchař v lacláčích, kouzelník) či novým pořádkům (silná feminizace hradní ozbrojené posádky).
Několikrát jsem během stavby obdivně chválil stavební techniky (lomení dlažby, navazující schody do pater), detaily (vybavení pokojů, věží a prostranství), funkčnost a hratelnost (rozložení a přístup do jednotlivých částí) i celkový vzhled - WAU efekt zaručen!!!

Stavění trvá i zkušenému staviteli několik hodin, které pak utečou jako nic (s přestávkami tento hrad stavělo asi 8 lidí skoro 3 dny). I po dostavění hradu se namísto budovatelské kocoviny (mám to, co teď s tím?) dostavuje druhá vlna nadšení: Tak a teď se tu stalo... a je zde prostor pro Hraní. Ano, velké hraní! A tak jsme večer, parta 6 dospěláků, vymýšleli příběhy o královně jdoucí mlsat med a rytíři jedoucí si nechat vytáhnout trn z paty...a tak dále a tak dále, s přibývající hodinou se témata vyvíjela ;D

Skutečný rozdíl pak člověk vidí při porovnání s dřívějšími hrady. Tady teprve zjistí, že toto je První velký skutečně hratelný hrad, který se hodí i na vystavení.

Cenu moc komentovat nebudu, peněz je to dost, dá se za to pořídit všelicos. Třeba i tento hrad.

Závěrem tedy: Jsem moc rád, že jsem měl možnost tento hrad postavit. Ukazuje, že i ve světle úpadku jiných témat (ano, jsem rozčarován z City), dokáže TLC nabídnout ve svém portfoliu i set, který je hratelný, je stavební výzvou a dokáže zaujmout snad všechny skupiny. Přání nakonec je, aby byl každý rok alespoň jeden takový povedený set.

Stojí za povšimnutí:
 
* zajímavé nové díly
* spousta krásných minifigů a zvířátek
* krásné nové čabraky
* historické detaily
* odkazy na starší hrady
* obecně hratelnost
* funkčnost a navazovatelnost jednotlivých sekcí a místností
* skloubení několika druhů budov


Prostor pro zlepšení:

* ten nájezd do hradu vypadá už dost sešle - myslím, že pár kostek navíc by je už nezabilo
* kde je svítící duch?
* lacláče ve středověku?
* klidně bych jednu z rytířek obětoval za dalšího vesničana/vesničanku
* koupil bych i dva, ale už mi nezbývá dost ledvin
* bude ještě něco tématického dále? Prosíííííííím!
Lust och fägring stor

Anatyt

Lecláče myslíš toto? :)



To je podľa mňa kováčska koženná zástera.

yoshimaka

Citace od: Anatyt kdy 06.01.2023, 12:54:16Lecláče myslíš toto? :)



To je podľa mňa kováčska koženná zástera.
jo. víc mi to prostě připomíná lacláče  ;D
Lust och fägring stor

Anatyt

Hehe. ;D Ale inak parádna recenzia! A súhlasím, že by v týchto kvázi Classic Castle mohli pokračovať. Pekné to je.

Petronel

Super recenze. Taky se těším, že si někdy koupím tento úžasný set. Při tvém textu o postupném objevování nostalgických minifigů jsem si hned také vybavil ducha. Škoda že ten tam není.

Jinak u recenze mi chybí jen jedna věc (a to tedy poměrně zásadní): fotografie.
Např. průběh stavby, balení a i detailů a věcí o kterých tam píšeš. Bez nich to člověku tolik nedá. ;)

Petronel

Citace od: Petronel kdy 06.01.2023, 17:37:44...Při tvém textu o postupném objevování nostalgických minifigů jsem si hned také vybavil ducha. Škoda že ten tam není

Jo a ještě toho klasického draka. ;D


Tomik

Díky za vysdílení názoru na tento set. Přiznávám, že nejsem fanouškem řady Castle (což tu asi nikoho nepřekvapí), ale jakožto stavebnímu inženýrovi a milovníkovi skutečných hradů mi tento model přišel takový divný. Díval jsem se na něj a říkal si, že to má pěkně udělaný vstup do hradu s bránou a kouskem hradeb s věží, ale vrtalo mi hlavou, kde je ten vlastní "vnitřek hradu"? Potom jsem si pustil Sarielovu videorecenzi a všechno mi to tak nějak secvaklo dohromady...


Citace od: Petronel kdy 06.01.2023, 17:37:44...
Jinak u recenze mi chybí jen jedna věc (a to tedy poměrně zásadní): fotografie.
Např. průběh stavby, balení a i detailů a věcí o kterých tam píšeš. Bez nich to člověku tolik nedá. ;)
Fotky je možné najít např. v těchto recenzích:
https://brickset.com/article/79311
https://www.brothers-brick.com/2022/07/13/lego-iconic-10305-lion-knights-castle-part-one-the-castle-review/
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

yoshimaka

Citace od: Petronel kdy 06.01.2023, 17:37:44Jinak u recenze mi chybí jen jedna věc (a to tedy poměrně zásadní): fotografie.
Např. průběh stavby, balení a i detailů a věcí o kterých tam píšeš. Bez nich to člověku tolik nedá. ;)

Jsem si této oprávněné kritiky vědom a na omluvu za tento nedostatek dodám jen toliko:
1. při stavbě jsem neplánoval psát recenzi - to mne napadlo až když jsem byl pln dojmů po stavbě.
2. Jsem mizerný fotograf (info pro ty, co si toho ještě nevšimli) a v tomto případě je absence fotografií spíše podporou recenze. Nemluvě o již zmíněné informaci, že hezkých fotografií je na webu spousta :-)
Lust och fägring stor