(vlastní) Třídička kostek - POZOR, může obsahovat ne-LEGO díly (např. počítač)

Založil pryb, 25.05.2017, 18:19:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

pryb

Citace od: pryb kdy 10.06.2019, 18:19:08
Hodil by se mi parťák na výstavu Market Faire za 14 dní (Praha Holešovice). Chtělo by se někomu strávit víkend nebo část u třídičky a kuličkodráhy, že bych nebyl na stánku sám? Může si přinést vlastní kiloware a nechat si ho roztřídit. :-)

Opravdu se nenajde nikdo, kdo by chtěl pobýt na Maker Faire? Je to už tenhle víkend.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

fulda

Bohužel mi manželka řekla, že se mi v sobotu vůbec nechce a v neděli si mám vzít dceru, tak to jsem málo užitečnej.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.

pryb

Citace od: fulda kdy 18.06.2019, 16:43:32
Bohužel mi manželka řekla, že se mi v sobotu vůbec nechce a v neděli si mám vzít dceru, tak to jsem málo užitečnej.

Jestli to řiká manželka, tak má určitě pravdu.  ;D
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

pryb

Dneska jsem strávil den na Maker Faire. Fotku jsem udělal až čtvrt hodiny po oficiální zavíračce - do té doby bylo kolem třídičky a kuličkodráhy narváno a na focení nebyl čas. Všichni návštěvníci vypadali nadšeně (teda až na jednoho rejpala, kterému to nepřišlo dostatečně pure LEGO  :D ).

Kdyby se chtěl ještě někdo stavit, budu tam zítra minimálně ještě do čtvrté hodiny.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

pryb

Maker Faire byl nabíjející. Za celé dva dny jsem se na stánku nezastavil, třídička i kuličkodráha měly neustále houf obdivovatelů. Stavilo se i několik Kostkařů.

Na závěr jsem nechal dozor na brigádníkovi a šel na dvě hodiny ven (říkali, že je venku hezky). Jeden modul kuličkodráhy to nepřežil, tak mám teď co dělat.

Zájem byl opravdu velký, povzbudilo mě to do další práce na zlepšování. Možná dojde i na nové moduly kuličkodráhy.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

pryb

Třídička se nakonec dočkala vlastního webu. Kromě zde publikovaných příspěvků je tam i celkové shrnutí toho, jak to celé funguje.

https://legotridicka.cz

Pro milovníky atlasu hub jsem zřídil stránku i tam.
https://www.facebook.com/LegoTridicka
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

pryb

Včera se mi podařilo sehnat díl na novou, větší třídičku. Bude se vylepšovat...
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál

pryb

Vsuvka nelegová.

Žena včera zabrblala, že je ve sklepě málo místa. Má pravdu, kromě všech věcí sestěhovaných tam na zimu ze zahrady, kol a lega vystěhovaného z pokoje uvolněného pro mladou slečnu je tam i moc užitečná věc, a to nefunkční běhací pás - ten z předchozího příspěvku.

Pás je kráva těžká (aby ne, když po tom maj lidi běhat). Abych ho vůbec dostal do sklepa, rozložel jsem ho na 2 kusy. To má dvě výhody - líp se to přenáší a zabere to ještě víc místa. No a žena podotkla, že když chci jenom ten pás, tak ten pultík by se dal vyhodit, no ne? Tak jsem začal vysvětlovat, že nedal. Obsahuje to řídící elektroniku pro spouštění, ovládání rychlosti, motivační zvuky pro rychlejší běhání atd. Prostě bez toho se to neobejde a vůbec.

Pak jsem si ale říkal, že bych se na to koneckonců moh podívat a něco s tim konečně udělat. Že je to celý mrtvý a že to asi nebude triviální závada typu přepálená pojistka, jsem věděl. Tak jsem to otevřel a začal měřit. Elektroniky fůra, účel součástek nejasnej, leccos pod proudem. Nic viditelně pokaženýho. Ale celý mrtvý, ani ťuk. Byly v tom ale 2 motory, na obou napsáno 220V. Tak jsem si dodal odvahu a začal to různě propojovat a zkratovat.

První motor měl jeden drát propojený s pracovním vodičem přívodu. Takže když jsem ty zbylé dva postupně připojil na fázi, začal se postupně zvedat a klesat náklon. To vypadalo povzbudivě.

Druhý motor už tak jednoduchý nebyl - s nulákem propojení chybělo. Ještě chvíli jsem váhal a pak ho připojil přímo k přívodu. Sice to pojede rychle, ale regulaci budu holt řešit pozdějc, až si o tom něco přečtu. Pás s sebou škubnul a nic. Asi pojistka na vstupu té věci. Pak mi došlo, že neběží ani mrazák. Tak jsem šel nahodit jistič. A pak ještě 2x.

No a pak jsem si konečně na motoru kromě malého 220V všimnul i velkého nápisu DIRECT CURRENT. Takže jsem zanadával, všechno odpojil a došel si pro zdroj od notebooku. No a pás se s dvaceti volty krásně rozjel.

Původní elektroniku celé té věci jsem přeprogramoval štípačkama a pult s ovládáním dneska odjel na štoťák. Výsledkem je víc místa a velkolepý pás pro další tvorbu.
Aktuální projekt - třídička.
Youtube kanál