Postav a kup?

Založil smudy, 25.02.2013, 10:04:53

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

smudy

Zdravím, bylo mi řečeno, že existuje nějaký program nebo stránka, kde si jde postavit své vozidlo nebo cokoli jiného a přímo ty dílky objednat? Má s tím někdo zkušenosti ? Existuje to opravdu ?

Archaon

Bylo a uz neni... http://ldd.lego.com/en-us/subpages/designbyme/?domainredir=designbyme.lego.com provoz ukoncen cca pred rokem. Pro firmu i zakazniky to bylo moc nakladne, coz je pochopitelne.

smudy

To byla jediná možnost ?

peter

Ofiko ano. jiná možnost je, že si model postaviš v nějakém CADu (MlCAD, LDD apod.) necháš si vyexportovat seznam dílů a ty si pak objednáš z BL. Jiná možnost se obávám není.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Anatyt

Je ešte jedna možnosť. Prihlásiš si svoj model na CUUSOO, získaš 10000 hlasov, následne sa zapáči aj LEGU, začnú ho vyrábať a Ty si ho môžeš kúpiť. >:D

danyboy

Citace od: Anatyt kdy 25.02.2013, 11:45:41
Je ešte jedna možnosť. Prihlásiš si svoj model na CUUSOO, získaš 10000 hlasov, následne sa zapáči aj LEGU, začnú ho vyrábať a Ty si ho môžeš kúpiť. >:D


Super nápad.  ;) To zní jednoduše. :D

Black knight

Pokud máš v TLC známého(zaměstnance), využij jeho. Pořád to funguje - potřebuje LEGO Digital designer a pak to jen zašle do employee shopu.
Life´s just a brick!

peter

Citace od: Cedric kdy 24.03.2013, 22:28:45Pokud máš v TLC známého(zaměstnance), využij jeho. Pořád to funguje - potřebuje LEGO Digital designer a pak to jen zašle do employee shopu.

A tuto informaci máš odkud? Nechce se mi věřit, že by to bylo až takto jednoduché.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Black knight

No, budeš se divit, ale mám to přímo od zdroje...  :) Minulý semestr jsem byl na stáži v LEGO Group. a za tu dobu tam odcházeli 2 zaměstnanci jinam... No, a kolegové jim vždycky v tom LEGO Digital designeru postavili něco(pokud is dobře pamatuju, tak jeden dostal obrovského krtečka a jeden týmovou fotku). No a z toho jim to automaticky vyplivnulo návod, navrhli tomu krabici a jako dárek to předali tomu dotyčnému. A vím, že třeba v oddělení logistiky si takhle nechávali vytvořit modely palet atd...
Abych to shrnul, neříkám, že to 100% jde, ale podle mě to jde úplně stejně, jako když si přes známého, který je zaměstnán v TLC objednáš nějaký set... Howg.

Citace od: peter kdy 26.03.2013, 21:06:15
Citace od: Cedric kdy 24.03.2013, 22:28:45Pokud máš v TLC známého(zaměstnance), využij jeho. Pořád to funguje - potřebuje LEGO Digital designer a pak to jen zašle do employee shopu.

A tuto informaci máš odkud? Nechce se mi věřit, že by to bylo až takto jednoduché.
Life´s just a brick!

Anatyt

Tomu vcelku verím. Sú to klasické vnútrofiremné benefity, pozornosti. Či to ide aj keď si "len" známy niekoho neviem, ale určite to nejde na zakázku pre hockoho. Resp. možno áno, ale potom si za tú exkluzivitu aj poriadne zaplatíš. >:D

otaznik

Citace od: Cedric kdy 29.03.2013, 11:39:06
Abych to shrnul, neříkám, že to 100% jde, ale podle mě to jde úplně stejně, jako když si přes známého, který je zaměstnán v TLC objednáš nějaký set... Howg.

No, to taky není úplně 100% OK podle jejich nařízení. Ale asi to do jisté míry tolerují.

bartas

LDD co jsem stavěl, měl velmi omezený výběr kostek, takže obrovského krtka možná funguje postavit a kostky nakoupit, ale
použití jenom trochu sofistikovanějších kostek je nemožné.

Opravdu mi u TLC dost chybí pořádný CAD a oficiální dostupnost všech kostek.

Black knight

#12
Co vím, tak i vnitrofiremně to stálo pěkný balík... takže to by to člověk musel opravdu hodně chtít! :P Viděl jsem třeba Hradčany s Karlovým mostem - takový ten klasický pohled... a velikost cca 2 m(š) x 1,4 m(v) a v podstatě to bylo celé z Tile 1 x 1 podobně jako ta fotografie, o které jsem se zmiňoval níže... Měl to v kanceláři nějaký country manažer a prý to stálo přes 70 000... a to byla interní dekorace, takže to platilo nákladové středisko...
Takže Bůh ví, co by stála nějaká vymakaná mašinka vymazlená v CADu... :P

Jinak ještě k dostupnosti kostek - s tou to je naštíru, protože LEGU se vyplatí držet asi jen 9.000 druhů kostek, takže proto se všechny sety standardizují více než kdykoliv předtím... Během krize, kterou LEGO prošlo na přelomu století, jich drželi více než 14.000, což jim taky málem zlomilo vaz... od té doby jsou na tohle hodně opatrní... to možná trochu souvisí s tím, že se jim úplně nechce dál držet službu Postav si a kup... :P
Life´s just a brick!

bartas

#13
Jde o to, že vymakanou a vymazlenou mašinku v LDD postavit nelze a následně ani koupit, protože neobvyklé kostky jako jsou kola k mašině asi ani nemají v LDD a v pick a brick. Takže možná tam lze postavit vymazlené hradčany složené z pěti druhů nejpoužívanějších kostek.
Rozhodně mi nepřijde, že by v pick a brick drželi 9000 kostek, možná tak 1000, když tím listuju.
A divím se, že by se jim to nevyplatilo, když mají kostky na pick a brick dražší než na BL.....a přitom na BL se musí zaplatit koupit zabalený set v krabici s návodem, který pak někdo rozebere.

Podle mne se spíš Lego bojí toho, aby nákupem jiných, než nejobvyklejších kostek někdo TLC nekonkuroval s hromadně vyráběnými MOC, protože AFOLs dokáží postavit velmi pěkné kousky, často hezčí, než TLC.
A pokud by vývoj forem a stroje na odstřikování ABS kostek nebylo tak náročné a drahé, tak už dávno někdo bude dělat třeba 9V koleje (ne hliníkové nebo z masivu) a 9V motorky, jelikož TLC dávno prohrálo spor o patent na čudlíky.

Třeba tento MOC set...




bacik

TLC v drží minimum kociek. Ak by mali záujem uspokojiť záujem AFOLs mohli by napríklad do LB ročne uvolniť 10 veľmi žiadaných. Ich politika je v inom. Prístupné sú len bežné kocky.  Tie ktoré sa používajú vo veľkých počtoch. TLC si uvedomuje, že ak by tieto kocky nedodávali, tak by bolo pre niekoho výhodné urobiť formu a vstúpiť na trh. Pri kockách používaných v malých počtoch nikto formu robiť nebude a TLC sa necíti ohrozená. Ja osobne považujem LB za spôsob, akým sa zbaviť konkurencie a nie za významnú pomoc. Ale vzhľadom k uvedenému treba ďakovať aj za ňu.

bartas

Pro TLC jako moderní korporaci je na prvním místě zisk, to znamená vyrobit co nejžádaňější za co nejnižší cenu a prodat za co nejvíc peněz s co nejvyšším komfortem a kvalitou pro uživatele.

Bohužel některé aspekty tohoto podnikání dopadají na AFOLy, kteří, pominu-li Lugbulk, tedy jakousi akci z milosti na propagaci značky, nemají příliš možností koupit potřebné kostky. Některé směry vývoje vyloženě táhnou k hračkám, opačným směrem, než by dospělý Lego fanda chtěl.
Příkladem je odklon od 9V systému vlaků napájených z kolejí a nahrazení PF namísto toho, aby 9V systém rozvinuly o řízení vlaků procesorovými jednotkami namísto 9V regulátorem.
Namísto toho mašinky vozí celou elektrárnu což není moc sympatické a pokud člověk neinvestuje do nabíjecích akumulátorů ani moc ekologické.
Vylučuje to také postavení menších typů lokomotiv, které nejsou schopny celé napájení pojmout.

Co se týče CADu, mohlo by TLC udržovat třeba placenou verzi s podporou všech kostek, aby člověk nemusel využívat freeware, které není zrovna uživatelsky přítulné.

Anatyt

Citace od: bartas kdy 30.03.2013, 06:44:04
Takže možná tam lze postavit vymazlené hradčany složené z pěti druhů nejpoužívanějších kostek.

Ja som to pochopil tak, že tie Hradčany bola nástenná mozaika z Tiles 1x1.

Black knight

Teda ten MOC(vlak)... Ty jo, to je neskutečnej skvost... jsem tu poměrně novej, takže mě každou chvíli něco vyloženě vystřelí z ponožek... ale tohle na mě udělalo solidní dojem... :P

Ve vlacích se moc nevyznám - vlastnil jsem jediný(10219 Maersk Container Train), ale tím to hasne.
LEGO je společnost v posledních letech řízená Big Bangy, City je a vždycky bude nejsilnější řada, ale vedle ní vydělávají nejvíce Themes jako Friends, Ninjago a nyní Chima, nezbývá nám tedy než doufat, že alespoň z pohledu přísunu nových neotřelých kostek to bude mít pro nás nějaký pozitivní dopad...
Co si ale pamatuju, na celosvětové úrovni se řešil nápad, že by se každý rok hlasovalo o nejoblíbenější historický set, který by pak LEGO opětovně vydalo... ale kam až se ten nápad dostal, popř. jestli se ještě více rozpracoval nb skončil v koši, to už bohužel nevím...
Life´s just a brick!

bartas

Jo, já bych byl pro, aby MOC set Indiana Jones Circus Train od Briana Williamse v rámci Cuusoo vydali namísto takových jako jsou Minecraft.

znouzectnost

Taky by se mi líbil takovej set, ale prosímtě kdo by ho koupil?
Když tak zběžně kouknu tak by stál určitě 15-20-30 tisíc a možná daleko víc když připočteš práva a podobné nedůležitosti.
Kopilo by ho pár AFOLů.
Minecraft paří miliony lidí a stojí 900 Kč. Když si ho koupí každý 10. tak máš ohromný trh.

bartas

Nestraš.

Minecraft paří miliony teenagerů, kterým to stejně musejí koupit rodiče a stejně dostanou set kostek 1x1, kterých se TLC potřebuje zbavit :)

Indiana Jones je pro miliony dospělých a vydělávajících (nehonících čtverečky po obrazovce) legenda a pokud vím, ani největší licensovaný 7199 nestál ani 3000,-CZK.

tomaslambo

#21
Co to řešit přes bricklink? Postavit si něco, třeba v LDD, a potom nakoupit díly. U jednoho setu by možná byly problémy s maximálním počtem lotů, ale pokud by se dílko líbilo více lidem a byly se schopní domluvit na odběru 3-4 sad, tak by se to možná dalo zvládnout. Samozřejmě by se muselo dbát na dostupnost dílů už při samotné stavbě.