Jak si usnadnit práci v MLCadu

Založil Rob, 16.02.2005, 11:30:31

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Rob

Doufám, že tímhle příspěvkem odstartuji užitečný thread a trochu pomůžu maci a spol. Takhle si usnadňuji práci já


1. odstranil jsem zbytečné panely nástrojů
- Panely nástrojů zabírají zbytečně místa na monitoru a nepotřebuji je (mluvím o nás, normálních, s 800*600 nebo 1024*768 monitory. Jindroush a ostatní to můžou ignorovat.) Každý panel se dá přetáhnout na plochu a pak zrušit, nebo vypnout pomocí nabídky Zobrazit/panely nástrojů. Panely se také dají přeuspořádávat tak, aby toho zabíraly co nejméně.
- Co tam mám já: Ve dvou řadách zleva doprava Hlavní panel, panel viditelnostipanel objektů, panel režimů. V druhé řadě pak Zoom panel, panel barev a ovládací panel. Vše ostatní je balast, který není potřeba tak často, aby zabíral místo.
2.  kvalita vykreslování
- opět pro majitele pomalejších počítačů. menu Nastavení/obecné/změnit, karta vykreslování. Já mám study nastavené na polygon. Stačí to, neubírá tolik výkon.
3. vhodně nastavené kroky
menu Nastavení/obecné/změnit, karta kroky, mřížka.... Osvědčilo se mi 10,8,10,90 pro hrubý rastr, 5,4,5,45 a pro jemný 1,1,1,5.625. Tím pokrývám hinge plates with clip i technic ozubená kola.
4. racionalizace vkládání dílů
MLCad defaultně vkládá nový díl do stejné polohy a se stejnou orientací jako předchozí. Doporučuji nastavit si defaultně stejnou polohu a defaultní orientaci.
Přetažením dílu do pracovní plochy jej umístíte rovnou myší. Když jej ale přetáhnete do seznamu součástek, objeví se v téže poloze kde předchozí díl.  Pak ho klávesnicí přesunu tam kam chci.
Co se hodí:

  • znát rozměr kostek (jeden stisk je 1/2 studu při hrubém rastru). Stačí několikrát stisknout šipku a počítat
  • Rotovat díly klávesnicí (ctrl+pohybové klávesy)
  • ctrl+shift+g - přichytit k mřížce - je nedocenitelná věc
- pamatuji si jména součástek a vyhledávám je podle kategorií, nikoliv podle thumbnailů. Sklerotici si můžou vytisknout tištěný katalog LDRAW dílků:
http://www.nightsolo.net/lego/index.html (i když tam jsou jen čísla)
- defaultně stavím v hrubém rastru. Pak nemám modely rozhozené.
- často se vyplatí součástku zduplikovat (ctrl+d) a přesunout na nové místo, nebo zduplikovat, pak zmodifikovat (ctrl+m) a přesunout
- používám "oblíbené součástky" - když mám nějakou "vypečenou" součástku ,  třeba tile 1x2 grille with Groove ( ) a konečně ji najdu, kliknu na ni pravým tlačítkem myši a dám "přidat k oblíbeným položkám". Pak ji vždy najdu ve větvi Favorites stromu součástek.
3. racionalizace stavby modelu
- buď stavím odspoda nahoru, nebo odzadu dopředu, ale vždycky tak, abych na to viděl
- vkládám do modelu komentáře, abych viděl kde mi co začíná a končí
- používám změnu pohledu v jednotlivých panelech (kliknu pravým tlačítkem myši a z menu zvolím Úhel pohledu/změnit)
- skrývám díly, se kterými už nechci hýbat
- stavím většinou .mpd modely v jednotlivých modulech - třeba u auta stavím zvlášť šasi v jednom .dat, zvlášť kabinu v druhém .mpd atp. Výhoda je že se pak jeden submodel tváří jako jedna součástka a můžu ho použít několikrát. Třeba dveře v Petrově modelu metra jsou jeden submodel nakopírovaný několikrát tam, kde má být. Nejlíp je přečíst si nápovědu k MLCadu, kapitola "Multipart projekty". Komíny KLF-ova Titanicu by tak také šly udělat. U hradu by šly teoreticky dělat věže zvlášť, paláce zvlášť a pak to jen zasadit do hradeb



Víc mě toho teď nenapadá. Pokud máte dotaz, postněte ho sem. Pokud máte svůj vlastní tip, přilepte ho sem také

Jo. a úplně nejvíc se naučíte analýzou cizích .ldr souborů. (plus poctivým čtením helpu  ;) )
Rob

Maci

Robe moc díky za typy pro začátečníky. :-* Už jsem pozavírala některé panely nástrojů a na ploše je věru více místa. Také vytvořit si seznam oblíbených součástek mě fakt nenapadlo :-[.  A to jsem některé dílky hledala opakovaně asi stokrát.
Mám ještě jeden problém - nutně potřebuji brick 1x3 Log. Mám v seznamu jen 1x2 a 1x4 a když stavím boudu s otevřenou přední stěnou  a vzadu "vážu rohy"  jako zedníci,  tak mi to nevychází na sudý počet.  ??? Existuje tento dílek v MLCADu?

Jindroush

Tak to máš pryskyřici, protože takovej díl vůbec není  ;D ;D ;D
Jindroush. (Moje Brickshelf galerie zde)

Maci

To mě nejdřív taky napadlo, ale pak jsem si řekla, že když ho já nemám, neznamená to, že by v reálu neexistoval. Ale když to říkáš Ty Velký vezíre, tak mám asi fakt smůlu. Už jsem ale vykoumala jak to udělat. Dala jsem tam Brick 1x1 Roun Old a vypadá to celkem schopně.  ;)