Doporučený CAD

Založil zdenek.f, 12.04.2016, 22:30:18

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

zdenek.f

Zdravím vespolek,
mám sbírku více než padesáti vlastních návrhů, z velké části publikovaných na LDD Gallery, převážně vozů Tatra s různými nástavbami a dopravní a stavební techniky z 80. let. Vzhledem k informacím, které jsem se dosvěděl mezi řečí na helpdesku Lego při řešení problému s instalací upgrade na poslední verzi LDD, hledám nový Lego CAD.
Existuje nějaký Lego CAD s obdobným ovládáním, jako má LDD?
Předem děkuji za odpověď.


Anatyt

Existuje viac CADov, ale zatial nie je dôvod odchádzať od LDD. Mohol by si tu odprezentovať tie tvoje modely strojov. ;)

zdenek.f

Zatím mám v reálu jen tři modely - dva výše zveřejněné a Tatru T813 VT ,,Kolos''. Ostatní zde. Některé modely již nejsou aktuální - s aktualizací čekám, až Lego obnoví funkce na update modelů a vkládání obrázků ve vyšším rozlišení než 180x180px, které zrušilo v listopadu.

Anatyt

Nooo - zaujímavé modely! Palec hore. ;)

zdenek.f

Snažím se o ,,jednoduché'' modely s minimem speciálních součástek.

Tomik

Citace od: zdenek.f kdy 12.04.2016, 22:30:18
Existuje nějaký Lego CAD s obdobným ovládáním, jako má LDD?
Předem děkuji za odpověď.
Lego CAD s tak intuitivním ovládáním a podporou přichytávání kostek jako má LDD myslím neexistuje. Ostatní CADy mají vždy trochu krkolomnější ovládání a např. SR3D Builder a LDCad umožňují i přichytávání kostek. Já používám SR3D Builder a jsem s ním v mezích možností spokojený.

Každopádně, jak zmínil Anatyt, není nutné odcházet od LDD, protože jeho podpora je sice v útlumu, ale určitě ho Lego nebude v nejbližší době rušit.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

LDD má některé vlastnosti dost specifické, je dost zaměřený na jednoduchost používání. Např. schopnost automaticky vygenerovat "návod", propracované přichytávání kostek (ale zase za cenu že jinak tam kostku přidat nelze, aspoň co vím) a jiné, např. návaznost na tu LDD gallery.

CAD vyráběné lidmi kolem LDraw projektu (svobodná databáze modelů kostek) se zaměřují většinou jiným směrem: přesnost a možnost složitějších konstrukcí včetně Technic. Takže pak nejsou tak "dětské", i když se celkem snaží. LDCad má už dobré to přichytávání kostek a umí strašně moc věcí navíc, ale základní GUI je netradiční, je potřeba si na něj chvíli zvyknout. SR3D Builder byl dobrý CAD, také s trochu netradičním ovládáním (aspoň říkali ostatní, já si na něj zvykl rychle) a hodně propracovaným přichytáváním kostek a i se základy fyziky (převody, panty). Bohužel je doslova a do písmene mrtvý (zemřel jediný autor, který nikomu nedal zdrojové kódy), takže tam by sis od LDD moc nepomohl.

Druhý rozdíl jsou dílky - zatímco do LDD je dodává LEGO, takže jich mají hodně a téměř všechny ty nové, v LDraw máš jen to, co udělali lidi ve volném čase, ale je jich hodně a jsou tam oproti LDD i díly starší, dnes už nevyráběné. A jsou pod svobodnou licencí, takže je můžeš opravovat včetně možností přichytávání. Jen nemůžeš očekávat třeba vlasy nejnovějších CMF atp.

Tolik souhrn v kostce ;)
Pán na Žlutém hradě

zdenek.f

Díky všem za rady a názory :)