pomoc s návodem

Založil Dadoi, 01.02.2016, 18:57:28

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dadoi

Zdravím vás. Chtěl bych někoho, kdo má zkušenosti s vytvářením návodů, poprosit zda-li by mi nepomohl tak na hodinku prostřednictvím skypu, jak to celé funguje  a zorientovat se. Už jsem pročetl všechny návody, prohlédnul videa na youtube, nainstaloval snad všechny programy na virtuální stavění, ale pořád je to pro mě španělská vesnice. Lidi mě na youtube pořád prosí ať vytvořím návod. Už mám model rozebraný a nafocený, takže mám vlastně fotonávod ale nevím jak dál. Poradil byste mi s tím někdo prosím. Asi to potřebuji vysvětlit u toho jelikož tomu opravdu nerozumím.
Předem děkuji.

milanv

Ahoj. Na Skype session čas nemám (ani ten Skype), ale můžu zkusit ti to zjednodušit:

podle různých návodů je snad 20 možností co a jak kombinovat a je v tom akorát hokej. Mnohem jednodušší (a zároveň s nejlepšími výsledky) je to takto - vše ostatní ignoruj:

1. (předpokládám, že na rozdíl ode mě máš Windows) nainstaluj si ze stránek ldraw.org tzv. AIOI (All In One Installer). Tím se nemusíš o nic starat, jak to bude spolu vzájemně spolupracovat.

2. spustíš LDCad a budeš pracovat jen v něm - na tvorbu modelu.

3. LDCad toho umí neskutečně mnoho, ale pro začátek je to velmi primitivní: začneš nový model (název nevyplňuj, jen zaškrtni "sync with filename" a dej OK), pak máš v levém sloupci nahoře výběr barev a pod tím výběr kostek. Hlavní plocha je volná.

4. ve výběru kostek klikneš na první ikonu (vlevo nahoře) a dostaneš se do výběru kategorií kostek. Pro přehlednost doporučuji najet myším kursorem sem do výběru kostek (tzv. "Part bin") a na klávesnici zmáčkni "+" (na myši nic). Zvětší se ti počet zobrazených kostek naráz. Bez tohoto triku je to dost utrpení.

5. na hlavní ploše najeď myší k levému spodnímu rohu. Objeví se ti magicky vypadající osový kříž a spousta zkratek okolo. Klikneš na tu "GS", aby se změnila na "PS". Odteď ti budou kostky "lepit" na study atp.

6. nataháš z part binu kostky na hlavní plochu a necháš je nacvakat na sebe. Když držíš pravé tlačítko myši stisknuté a hýbeš s ní, tak točíš modelem dokola. Tak se můžeš podívat z různých stran. Nech na sebe kostky jen tak lepit, nesnaž se zatím je umisťovat jinam. Jde teď jen o to vyzkoušet si tvorbu návodu, nejde o to, co je v modelu za kostky kde.

7. vlevo nahoře na hlavní ploše je nápis "Step 1" ("Krok 1"). Až budeš mít v modelu pár kostek, tak klikneš sem a z menu, co se ti objeví, vybereš "append step" ("přidej krok za tento"). Tím se přidá nový krok (teď 2) a hodí tě to rovnou do něj. Zase přidáš dalších pár kostek a znova dáš "append step" a tak pořád dokola. Mezi kroky se můžeš pohybovat klávesami PgUp a PgDown.

Nesnaž se udělat hned svůj model zkus třeba primitivní domeček z pár kostek. Pak si ho ulož a otevři v programu LPub. Měl bys vidět na hlavní ploše stránku dokumentu a na ní uprostřed vykreslený model po kroku 1. Nefunguje PgUp a PGDown, musíš klikat na žluté šipky v horní liště - skákej na další stránky a postupně se ti vygenerují obrázky po dalších krocích, až ke konečnému modelu.

Pak klikneš na "vygerovat PDF".

Samozřejmě takový návod (ani ten model)  tě neuspokojí, ale je to to nejjednodušší ověření, že ti celý systém funguje a že se v něm umíš orientovat. Pak pokročíš k http://www.melkert.net/LDCad/docs/gui  a zkusíš si příklady z dokumentace, až se naučíš co zrovna potřebuješ. Tím budeš schopný si postavit svůj model virtuálně. A pak si ho otevřeš opět v LPub a začneš zkoušet pokročilejší fígle v něm podle http://www.eurobricks.com/forum/index.php?showtopic=83642 až budeš spokojený.

A pak, až budeš zběhlejší a budeš vědět, co je co a co ty chceš, tak se můžeš podívat na jiné manuály a videa, protože už budeš vědět, které z toho chceš a které ne :)
Pán na Žlutém hradě

Dadoi

#2
Ahoj. Moc děkuju za rady. Teď už to konečně chápu a pdf se mi podařilo vytvořit. Opravdu díky  :) . Jenom ještě takový detail. Jak potom v LPub udělám šipku do obrázku aby bylo vidět, jak se třeba zasune pin do beamu? Můj model je dosti složitý (42009 moc) a někdy musím nějakou kostičkou otočit, nebo zasunout dlouhý pin jen na půl a pak docvaknout. Objevil jsem tam jen možnost vložit text popř. obrázek ze souboru nebo ikonu rotace. A prosím jak na stránce v LPub otočím nebo přiblížím model aby na něj bylo dobře vidět? Zobrazuje se pořád ze stejného úhlu. A poslední věc o kterou bych chtěl poprosit a pak už dám pokoj je, jak si do návodu udělám subokna, ve kterých sestavím určitý element, který pak následně připojím k modelu. Protože se mi děje, že když mám axle a je schovaná např v angle conectoru tak na modelu už není vidět a člověk musí domýšlet jestli tam je.

milanv

Tak to jsem rád, to se opravdu povedlo. Asi nejstručnější souhrn, co kdy kdo pochopil! :)

Teď přesně nastala ta chvíle pro tebe, kdy se musíš pustit do větších detailů. Minule jsem ti posílal odkazy. Je dobré si to pročíst, abys pochopil terminologii a celou logiku. Aspoň základy editace v LDCadu a "Short guide" na LPub. Ale konkrétně na tvé dotazy:

* šipky apod. - pokud je opravdu potřebuješ, namaluj si je jako průhledné PNG obrázky a vlož přes "insert image" v LPubu. Všechno ostatní je řádově složitější a ne s lepším výsledkem.

* rozdělení modelu na podčásti: hledej heslo "submodel" - jak v LDCadových návodech (na jejich tvorbu), tak v návodu na LPub (na možnosti jejich prezentace)

* natáčení modelu: pohodlně přímo v grafickém prostředí to má jen LPub3D, kompatibilní s LPub. Zkus, měl by být součástí AIOI. Jinak jde o příkaz ROTSTEP, já typicky používám jen natáčení o 90 stupňů podél různých os, typicky vyměním v zdrojovém kódu modelu řádku "0 STEP" za "0 ROTSTEP 0 90 0 REL" v kroku, kterého se to týká.
~                                                                                                                                     
Pán na Žlutém hradě

Dadoi

Já si to s tou šipkou myslel že to tak dopadne :D. Problém u těch tutoriálů je, že neumím moc anglicky. Proto tady otravuju na fóru, ale snad mi s tím pomůže google translator. K tomu natáčení. Já teda rovnou po sestavení modelu používal lpub 3D ale nikde jsem tam tuhle funkci nenašel. Ale asi jsem se špatně díval.
K tomu sub modelu. Někde jsem tu na fóru četl, že jde spojovat části modelu jako třeba připojení ramena k jeřábu ( spojení dvou modelů). Nevím jestli jsme se totiž pochopili, nebo opravdu každou malou část v návodu musím tvořit jako nový model. Šlo mi o ta žlutá okýnka v originálních návodech, kde spojím třeba 5 kostiček a poté je pod tím obrázek celého modelu a kam tato část přijde umístit. vše na jendé stánce. 
Protože pokud bych krok po kroku přidával k modelu pouze samotné kostky, tak návod by měl asi milion stran. A to by bylo šílené a nepřehledné. Protože se jedná o toto :/ https://www.youtube.com/watch?v=kJ8srS6mO3s

Na youtube jsem slíbil návod do konce týdne což vidím že je nereálné, ale to se nějak vyřeší. Proto tu právě zjišťuji, jak si co nejrychleji osvojit základy návodů což je právě sestavování částí vkládání šipek a otáčení modelu v lpub.
Každopádně už teď jsi mě posunul mílovými kroky kupředu, za čož jsem opravdu vděčný.

milanv

#5
Je to tak, že základní modely se ukládají do souborů s příponou .ldr - ale když ho uložíš do souboru s příponou .mpd, tak můžeš v rámci jednoho a toho samého souboru mít více tzv. submodelů. Tj. v LDCadu řekneš, že začínáš nový submodel, zvolíš mu jméno (třeba "rameno") a otevře se ti znova prázdná hlavní plocha v LDCadu. Tam si postavíš rameno celé samostatně, pak se klávesou End přecvakneš do hlavního modelu a následně v Part binu najdeš mezi kostkama i svůj hotový submodel. Pokud se nepletu, tak ho najdeš takto: vyskáčeš do hlavního výběru v Part binu, pak klikneš na "Model (content) overview" ikonku, následně na "Content of current session's file" a tam už máš ten výběr. Uvidíš hlavní model a to rameno. Přetáhneš rameno do hlavní plochy jak kdyby to byla kostka.

V LPub pak až na to přijde, tak ti začne ukazovat stránky s bledě žlutým pozadím - tam se staví submodel. A můžeš to tak buď nechat, příp. stejně jako u hlavního modelu dát jen víc kroků na stránku, nebo to zkonvertovat na tzv. "callout" - maličké submodely se tak dají dát do malého rámečku se šipkou rovnou v tom kroku hlavního modelu.

Edit: nový submodel začneš z horního menu: "Model" -> "Start new submodel".
Víc už nestíhám sepsat, to se budeš muset nějak poprat s návody nebo zorganizovat hospodu a ukecat mě, že udělám výuku pro zájemce :)
Pán na Žlutém hradě

Dadoi

Milane děkuju ti velice. Už se s tím nějak poperu. Možná by nebylo na škodu tenhle návod co jsi psal mě dát do fóra jako ofiko rada pro začátečníky, protože podle toho to pochopí snad úplně každý. btw. Pivně vyučovací seminář není špatný nápad, ale záleží jestli nejsi z daleka. Já jsem z Liberce.

Dadoi

#7
Tak jsem to zvládnul :) teď už se do toho můžu pustit :) Chvilku mi sice trvalo jak dílky ze submodelu hodit do partlistu na stránce, aby nebyly v okně když dám callout, ale už jsem na to přišel.

milanv

Paráda. Gratuluju, protože samostatnost a ochotu se učit si opravdu cením. Už ses v LPub koukal na "multistep"? V kontextovém menu po kliknutí pravým tlačítkem na model je to položka "Add next step" - ale pak ještě další související věci. To abys měl víc kroků na stránku.

Ad návod pro všechny: ano, už jsem kdysi psal podobný na SR3D Builder a budu v nějaké blízké budoucnosti psát v angličtině přímo pro stránku ldraw.org, tak udělám asi i českou mutaci. Ale znáš to, jak je to s časem.

Jo a Liberec je z Prahy co by Student agency dojelo... :)
Pán na Žlutém hradě

Dadoi

#9
Jasně multistep už jsem objevil. Super věc, protože jinak bych měl asi 1000 stránek a pdf mělo "půl Giga" :D Včera jsem sice za 5 hodin udělal 13, stránek ale jde to čím dál lépe. Snažím se totiž po každém kroku rovnou udělat načisto i step v lpub, abych se vyvaroval zmatkům. Jestli tě zajímá jak jsem pokročil, pošli mi do zpráv mail a já ti pošlu ukázku kam jsem se za tři dny dostal :). Akorát mě čeká ještě jeden problém který budu muset řešit, až postavím základ tahače. A to jak Napojit kabinu. Protože jí nemůžu udělat jako submodel, jelikož s ním se nedá v lpub 3D tolik pracovat jako s hlavním modelem a navíc stránky nemají čísla a chci jí udělat jako samostatné pdf. už jen proto, že kabina je pomalu malý model. Jediné co mě napadlo je postavit kabinu samostatně jako hlavní model v jiném pdf, ale až jí budu připojovat tak jí znovu postavit jako submodel, abych jí mohl na model posadit. Což znamená postavit jí dvakrát. A to se mi nechce. Na rovinu trošku jsem se po tom pídil jestli nejde sloučit dva hlavní modely, aby jeden z nich byl jako submodel, ale zatím jsem to neobjevil. Ten samý problém budu mít i s ramenem tahače.

A Praha opravdu není daleko. Brzy tam mám pracovně cestu, tak bych to mohl nějak spojit s výukou. Pokud se zadaří (bude čas a ukecám tě :D ), tak bych zde založil téma, kde by se mohli přidat zájemci. Ale to je zatím hudba budoucnosti.