Podzimní město

Založil Hardegon, 18.11.2022, 15:46:54

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Hardegon

Poslední 3 měsíce buduji základ města modulárních domů. Oproti těm z produkce LEGO jsou tyhle na hloubku max 16 studů. Hlavně mi přijdou domy trochu roztomilejší, lépe se to skladuje a stěhuje a ušetřím tím mraky dílů.
Dle názvu by to mělo být ve finále v příjemné podzimní atmosféře. Opadané stromy, barevné listí, karneval, pouštění draka... Vše v kulisách domů, které budu tady dál prezentovat.

Aktuálně posílám první 2,5m domů do Království železnic.

Hardegon

První rohový. Dole je opravdu mini Mini kino.

Hardegon

#2
Cukrárna

poMOCník

Asi jako víc lidí tady jsem si už několikrát říkal, že by to bylo super postavit si celé město. Začal jsem pár - doslova pár - domy, zabralo mi to víc než pár měsíců. A pak přijde někdo a řekne, stavím město, tady je prvních 2,5 metru domů! A postavil jsem to jen tak mimochodem za chvilku.

Takže těším se na to, jak to poroste a trochu závidím. Líbilo by se mi tam nějaké větší náměstí i s podzimními stromy.

Hardegon

Citace od: poMOCník kdy 18.11.2022, 17:33:55Asi jako víc lidí tady jsem si už několikrát říkal, že by to bylo super postavit si celé město. Začal jsem pár - doslova pár - domy, zabralo mi to víc než pár měsíců. A pak přijde někdo a řekne, stavím město, tady je prvních 2,5 metru domů! A postavil jsem to jen tak mimochodem za chvilku.

Tak jsem už kolikrát začal, ale nedokončil. Trvalo to, díly do toho padaly po bednách. Ale zmenšení těch domů na hloubku max 12 studů z toho najednou udělalo roztomilejší domky, když mám nápady tak stihnu jeden za večer a brzo je vidět výsledek. To pak těch 2,5m roste rychle.

Citace od: poMOCník kdy 18.11.2022, 17:33:55Takže těším se na to, jak to poroste a trochu závidím. Líbilo by se mi tam nějaké větší náměstí i s podzimními stromy.

To je moje vize. Idylické podzimní městečko, uprostřed náměstí s parkem a v tom spousta příběhů.

Hardegon

Občas se inspiruji i u origo setů. Tady další dům, který má základ v Příčné ulici (75978).

Hardegon

Všechny domy z Podzimního města mají šířku v násobcích 8 studů. Tyto dva slouží jako řešení 8 studů široké proluky mezi jinými domy. Ideální stav je, že je celé město absolutně modulární a dá se jakkoliv měnit.

poMOCník

Architektura dobrá, ale ta zelená je (nejen na podzim) už moc. Tuhle barvu bych si do města nedal.

milanv

Po víkendové zkušenosti v Království železnic musím říct, že se skvěle potvrdily výhody celého tohoto systému domů, staví se z nich město úplně parádně, vyplní se každý prostor a dělá to dobrý dojem ulice. Navíc jak jsou většinou i užší, tak je ulice z nich pestřejší a nevadí pak ani křiklavější barvy. Naopak ještě lepší dojem té pestré ulice. Zelený úzký dům mi vůbec nepřišel výstřední. Horší to bylo s tím tmavě růžovým, ale i ten se udal :)
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Citace od: milanv kdy 21.11.2022, 08:27:28Po víkendové zkušenosti v Království železnic musím říct, že se skvěle potvrdily výhody celého tohoto systému domů, staví se z nich město úplně parádně, vyplní se každý prostor a dělá to dobrý dojem ulice. Navíc jak jsou většinou i užší, tak je ulice z nich pestřejší a nevadí pak ani křiklavější barvy. Naopak ještě lepší dojem té pestré ulice. Zelený úzký dům mi vůbec nepřišel výstřední. Horší to bylo s tím tmavě růžovým, ale i ten se udal :)

Super. To rád slyšim :)

Některé barvy jsou na domy opravdu křiklavé, ale bral jsem to jako pokusy, jestli touhle cestou jít. Asi né tak daleko  :D

Hardegon

#10
Zlatnický obchod. Opět spodní část vykadená z Příčné ulici (75978).

peki

Citace od: Hardegon kdy 18.11.2022, 15:46:54Poslední 3 měsíce buduji základ města modulárních domů. Oproti těm z produkce LEGO jsou tyhle na hloubku max 16 studů. Hlavně mi přijdou domy trochu roztomilejší, lépe se to skladuje a stěhuje a ušetřím tím mraky dílů.

16x16 je určitě dobrý rozměr i na doplnění klasického modulárního město z továrních setů. LEGO už nějakou dobu jde fakticky tímto stilem taky, kdy na baseplate 32x32 jsou běžně 2 domky.  Někdy se dají postavit samostatně např. Knihovna, někdy to bohužel nejde např. 3 domy ze se tu Náměstí. CO se určitě hodí je 16x16 rohový dům, protože ten mezi továrními není.

Pokud by se chtělo ještě více šetřit dílky tak stačí ubrat 1 patro (mohlo by být i modulově řešeno).

Stavba města v KŽ byla i díky tomuto stavebnímu počinu velmi pohodová. A umožnila nám tvorbu opravdu velkého města s několika čtvrtěmi. 


Hardegon

A tak přidávám Milanem zmíněný fialový dům.

milanv

Jestli můžu, tak přidám svůj pohled "bláznivého panáčkáře" :) Domy jsou tak jak jsou perfektní na doplnění města nebo kamkoliv je třeba dodat městské pozadí. Podle mě ale kdyby měly být použité "v první linii", jako hlavní objekt, na který mají lidi koukat, tak by to chtělo víc propojit se životem, se scénkami.
Příklad: výloha zlatnictví je z bricků, skrz které není nic vidět a zdálky působí jako výloha s mříží přes. Kdyby místo bricků byl celistvý panel, za ním vystavené řetízky a hodinky, za kterými by byla černá stěna bránící pohledu dál dovnitř, už je to hned o něčem jiném: pak jde přidat scénku se zlodějem nebo naopak zamilovaný pár, jak on jí kupuje prsten... V každém případě by bylo zlatnictví poznatelné i bez nápisu, a o to jde...
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Citace od: milanv kdy 23.11.2022, 13:00:31Jestli můžu, tak přidám svůj pohled "bláznivého panáčkáře" :) Domy jsou tak jak jsou perfektní na doplnění města nebo kamkoliv je třeba dodat městské pozadí. Podle mě ale kdyby měly být použité "v první linii", jako hlavní objekt, na který mají lidi koukat, tak by to chtělo víc propojit se životem, se scénkami.
Příklad: výloha zlatnictví je z bricků, skrz které není nic vidět a zdálky působí jako výloha s mříží přes. Kdyby místo bricků byl celistvý panel, za ním vystavené řetízky a hodinky, za kterými by byla černá stěna bránící pohledu dál dovnitř, už je to hned o něčem jiném: pak jde přidat scénku se zlodějem nebo naopak zamilovaný pár, jak on jí kupuje prsten... V každém případě by bylo zlatnictví poznatelné i bez nápisu, a o to jde...

Hmmm... s tím zlatnictvím dobrý podnět. To tam asi fakt předělma. Obecně zatim interiéry těhle domů moc neřešim, ale někde by se to asi hodilo.
Panáčkovat se tam nakonec taky bude, ale zatím si stavím kulisy. Příběh se tam teprve objeví.

milanv

Citace od: Hardegon kdy 23.11.2022, 13:08:22Hmmm... s tím zlatnictvím dobrý podnět. To tam asi fakt předělma. Obecně zatim interiéry těhle domů moc neřešim, ale někde by se to asi hodilo.
Jo jo, kdysi jsem byl veliký fanda interiérů modulárů, strašně mě to bavilo vymýšlet. Jenže dneska vidím, že to nikdo na výstavě nemá jak ocenit. To bych musel mít doslova a do písmene "otevírací hodiny". Ale scénky a výzdoba na fasádách a za okny, to podle mě důležité je - teda pro ty domy v první linii. U těch v městském pozadí by to asi naopak rušilo... No, uvidíš, jaký s tím budeš mít záměr a jak to bude vypadat...
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Vykrádačka 10255. Jak tady už padlo, tak se celý set dal rozdělit na 3 menší domy.

poMOCník

Citace od: Hardegon kdy 24.11.2022, 13:03:41Vykrádačka 10255. Jak tady už padlo, tak se celý set dal rozdělit na 3 menší domy.

Proč ne, docela mě láká taky to udělat. Ale asi bych zkusil zachovat i ten druhej rohovej, klidně s šířkou 24. A koukám dobře, že ta pekárna má 17x17 a ne 16x16?

Hardegon

Citace od: poMOCník kdy 24.11.2022, 13:51:52Proč ne, docela mě láká taky to udělat. Ale asi bych zkusil zachovat i ten druhej rohovej, klidně s šířkou 24.

Ten první dům se mi při přestavbě trochu nechtěně rozpadl. Výsledkem jsou dva domy. Jeden tady v té Sand Blue verzi. Druhý rohový, který je ze spodní části, je ve výstavbě.

Citace od: poMOCník kdy 24.11.2022, 13:51:52A koukám dobře, že ta pekárna má 17x17 a ne 16x16?

Pozorné oko >:D Všechny domy stojí na základní Plate 16x16 a navíc 1 šedá plate kvůli hraně obrubníku. Celou dobu jsem vás tedy oklamával a základní modul domů neni 16x16, ale 16x17.  ďábelský smích

poMOCník

Citace od: Hardegon kdy 24.11.2022, 14:19:10
Citace od: poMOCník kdy 24.11.2022, 13:51:52A koukám dobře, že ta pekárna má 17x17 a ne 16x16?

Pozorné oko >:D Všechny domy stojí na základní Plate 16x16 a navíc 1 šedá plate kvůli hraně obrubníku. Celou dobu jsem vás tedy oklamával a základní modul domů neni 16x16, ale 16x17.  ďábelský smích

Tak všechno přestavět a honem! Mě jako zastánce modularity tohle hrozně rozčiluje.

A ještě mám jednu estetickou připomínku. Rozbitý chodník na rohu ulice je fajn, to je vtipný řešení, ale pak ten obrubník končí - evidentně ze stejného důvodu, aby 2x2 tile držely spodní 1xX plate. Jestli jsou to domy, které budou někde vzadu a "stejně na tom nesejde", tak to chápu, ale ty u těch modulárů vypadaj prostě líp.

Hardegon

Citace od: poMOCník kdy 24.11.2022, 15:51:34A ještě mám jednu estetickou připomínku. Rozbitý chodník na rohu ulice je fajn, to je vtipný řešení, ale pak ten obrubník končí - evidentně ze stejného důvodu, aby 2x2 tile držely spodní 1xX plate. Jestli jsou to domy, které budou někde vzadu a "stejně na tom nesejde", tak to chápu, ale ty u těch modulárů vypadaj prostě líp.

To je technologická věc. Mam Round Tile 4x4, 2x2 a 1x1. Chybí mi 3x3, aby ten roh byl precizní. Tohle je provizorní řešení, než seženu díly.

Hardegon

Budova pošty.

poMOCník

Ta je super. A oceňuju barevnou kombinaci! Akorát tam pod střechou ty cone ti došly, nebo proč tam jsou najednou zlaté? (Totiž totéž se mi taky už stalo a taky jsem použil zlaté  :P  )

Hardegon

Citace od: poMOCník kdy 29.11.2022, 15:42:40Ta je super. A oceňuju barevnou kombinaci! Akorát tam pod střechou ty cone ti došly, nebo proč tam jsou najednou zlaté? (Totiž totéž se mi taky už stalo a taky jsem použil zlaté  :P  )
Děkuji. Zlaté cone byl úmyslný pokus o nějakou přidanou hodnotu.

milanv

Asi nejhezčí z tvých polomodulárních domů, Marku. Opravdu povedený, pěkně členěná fasáda, architektonicky "všude se něco děje".

Jenom tě ještě trošku pošťouchnu: co postavit dům, jehož účel bude rozpoznatelný i bez jediné samolepky? Ne že bys je neměl vtipné :) ale jako stavební výzva, udělat to "mezinárodně srozumitelné".
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Malý pokus o mezinárodní srozumitelnost.

poMOCník

Kvalita těch domů jde rozhodně nahoru - jen tak dál! A barevná kombinace zase super.

milanv

#27
Pěkný dům i vývěsní štít  :-)
Opravdu ty domy jsou čím dál lepší!

Ale hlavně obdivuju tvou fantazii. Kolik domů už jsi postavil a každý s dalšími nápady, zase jinak než ostatni...
Pán na Žlutém hradě

Hardegon

Kluci, díky. ;)

Posílám místo klíčenky modifikaci 75827.

peki

#29
Citace od: Hardegon kdy 30.11.2022, 21:58:08Malý pokus o mezinárodní srozumitelnost.

Pěkné. Já chci předělat toto z friends (čas od času je tam základ na modulár,včetně interiéru)



nebo toto: