Kostky.org

Diskuse o stavebnicích => Trains => Kolejiště => Téma založeno: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 11:39:06

Název: Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 11:39:06
Citace od: Chairudo kdy 29.11.2018, 16:30:52
Pánové to interaktivní kolejiště je skvělý nápad, dáte hlavy dohromady a vytvoříte společný projekt?

Jako příklad můžu dát třeba tuto jezdící plochu (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/31917543158/in/album-72157675430712138/) z Nizozemska kde stavitelé, ale i návštěvníci jezdily s tahači a jinými auty.
Nejde tam o estetiku, ale o funkčnost, takže navrhnout plochu, tratě, třeba i s mosty, položit tam nádraží a jiné budovy, lesy, louky........ a vznikne super atrakce. Yoshimaka má tunel, nemocnici a další, Ivanku_kamarade (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51453.0) má taky vhodné stavby a určitě se najde více lidí, co by se mohli jakkoli do projektu zapojit, pro děti to bude zaručeně trhák.

Další příklad, ale už obrovský krok dál, je Dánský LUG v Kodani kde každoročně dělají společný projekt masivního modulárního kolejiště (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/40444808071/in/album-72157688142103660/) kde připraví několik víceúrovňových tratí, kolem kolejí naskládají své MOCY, volné plochy doplní zelenou přírodou a mají moooc pěknou obří scénku. - Tam si s tím teda nikdo nehraje, ale můžeme si vzít nějakou inspiraci  :)

Já jsem měl na mysli spíše takové, jako dělají železniční modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html nebo http://www.kzm-praha.cz/krouzek/moduly.htm), prostě dlouhé nudle modulů, kde jsou obestavěné jen blízké okolí kolejí, na konci jsou většinou větší nádraží, kde se lokomotivy můžou odpřáhnout a objet vlak, aby mohli zase jet dopředu nebo smyčky. Modeláři to pak většinou dělají tak, že jeden má na starosti jedno nádraží, kde přehazuje vyhýbky a dává pokyny strojvedoucím, jestli mu tam můžou přijet nebo že můžou odjet. A pak strojvedoucí řídí jednu svoji lokomotivu, za kterou chodí po kolejišti. A čím víc nádraží po cestě, tím více se jich může jezdit najednou, můžou se vyhýbat na nich.

A takhle to udělat i z Lega, vlaky by byly přes to nové PU ovládání, ještě ho nemám, ale může jich pak jezdit neomezeně (narozdíl od PF)? Případně nějaké SBricky nebo takové alternativy. A pak by se ovladač půjčoval dětem, aby jezdili třeba z jednoho konce na druhý a někdo by chodil s nimi a hlídal. A u každého nádraží by někdo seděl. Případně by na nějakém větším nádraží mohly být posunovací lokomotivy na řazení vagónů. Či nějaké další interaktivní prvky.

Nevýhodou je, že by to asi zabíralo dost místa, takže do Olomouce a té velké haly by se to vešlo, ale jestli by to našlo uplatnění i jinde, případně v menším formátu. Takže byl by zájem o to i na dalších výstavách?

A hlavně, byl by zájem to dělat? Našli by se lidi co by stavěli moduly a vlaky? Muselo by se domluvit velikost modulů, rozměry, jak napojovat, jestli by byly nějaké návěstidla? Jeslti valky budou osmi nebo šesti study.

Případně by se to dalo pojat jinak, nějaké návrhy?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 30.11.2018, 12:02:28
Já přesně nad touto myšlenkou už nějakou dobu uvažuji. První, resp. druhou vlaštovkou je moje železniční stanice (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52076.msg266021#msg266021). Celé to je stavěno na půdorysu velkých baseplates, ale to asi neni podstatné. Podstatné je, že pod každou kolejí mám technic brick 1x8, pomocí kterých jednotlivé moduly spojuji dohromady. Jelikož si to zatím dělám jen pro sebe, tak moc neřeším systém návaznosti. Každopádně i nad tím jsem přibližně uvažoval a mám pár vzorů základních dělících linií, které je dobré dodržet, aby na sebe mohli jednotlivé moduly navazovat.

Díky PF systému, ať už starému či novému nebo dalším alternativám jako např. S-brick vůbec neřeším elektrické propojení jednotlivých modulů. Proto návěstidla mám jen jako estetický doplněk a fungují jako v reálu, tzn. dokud výpravčí stanice nepovolí odjezd, tak i když na semaforu svítí zelená s vlakem se dál nejede.

Takže asi tak ve zkratce s jakou myšlenkou si už pár let doma hraji.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 30.11.2018, 12:23:03
Už o tom přemýšlím dlouho, jen mi je divné, že to ještě nikdo z těch 7,5 miliard lidí nerealizoval.

Možná je důvodem příliš velké měřítko Lega, podobně jako se myslím ještě nestaví modulové kolejiště velikosti 0.

Protože i kdyby se našlo 10 šílenců, co by si postavili jeden modul, který by se vešel do evropského auta (nezapomeňme, že ani Američani, co mají větší auta, to zatím nezvládli), možná by se vešly i 3 nad sebou, tak to je 30 modulů, ale s o dost kratším zobrazením skutečnosti, než je u H0.

Pak asi největší problém by byly obloukové moduly - hradaři by asi mohli vyprávět  >:D

Obloukové koleje by se dělaly z rovných starým známým principem. Normální oblouky by se používaly jen na výhybkách, případně nádražích a vlečkách.

Do 7-8 studů bych osobně šel, do 6 studů ne.

Ale znovu, proč už to na světě nefrčí?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 12:40:14
Peter:
Tohle by bylo jednoduché na udělání, jen 1 brick pod kolejema, ale nevýhodou by bylo nemožnost dělání třeba údolí pod kolejema, přes které by vedl most. (Napadl mě další interaktivní prvek a to zvedací most :D ), ale někde to řeší tak, že pod takovými moduly je nižší podstavec/stůl, takže můžou mít údolí a ostatní jsou nízké.

Fandedolega:
Nenapadlo mě to hledat, teď jsem to zkusil a nenašel sem ani nikde diskuzi o tom, takže možná to opravdu nikoho nenapadlo, asi chtějí vždycky takové to normální kolejiště. Můžeme být první :D
Obloukové moduly nemusíme mít, můžeme mít rovné kolejiště a na konci buď tu smyšku, nebo jen přesunovat lokomotivy, nebo třeba točnu :D ta by určitě měla úspěch. Ale oblouky dělat ze zatáček mi nepřijde jako problém.

Možná důvodem, proč to nikdo nedělá, je složitá organizace a pak ta logistika, to by byl asi problém, ale to je asi u všeho většího. A taky to bude náročné na lidi.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 30.11.2018, 12:40:38
Toto je samozřejmě pravda a proto vůbec neuvažuji o přestavbě nějakého reálného úseku, ale obecně fiktivní LEGO krajiny. Co se velikosti týká, tak nádraží mám připravené až pro 8-mi studové vlaky, protže sám šestistud nerad používám >:D

Naopak i to je možné, jelikož každý modul by měl být položen na svém menším stolku/rámu s nohy a proto, kdyby se trať měla vést nad hlubokým údolím, nebo jen někde výše v terénu, stačí mít na onom modulu menší nohy a výšku následně dohánět LEGO krajinou. Naopak, kdyby se každý modul musel stavět v nějaké výšce, žralo by to spousty materiálu, který ale raději využiji jinde než jen pro zvednutí terénu ;)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 30.11.2018, 13:52:23
Mým vozidlům nevadí ty prudké legové zatáčky, ale navrhuju používat pro oblouky pouze rovné koleje, kvůli VZHLEDU.

Údolí, řeky apod. nejsou problém, každý si musí ohlídat jen vnější rozměry modulu (a styčné plochy mezi moduly), kterých je omezený počet, minimálně však 2 - rovný a obloukový. Osobně si neumím představit modulové kolejiště složené pouze z rovných modulů.

Doporučuju nastudovat principy modulových kolejišť.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: networ kdy 30.11.2018, 14:06:22
FYI: http://www.abellon.net/MILS/ nebo http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards (níže ve stránce, mají promyšlenou i kabeláž

Já si tak chystám krajinu. Mám udělané 4 bloky, které se dají kombinovat, předělávat apod. Pokud zachová člověk správně mezery, jde zkombinovat baseplate 32x32 i se 48x48. Sice jedu podle jiného konceptu (viz. obrázky), ale fakt není nad to si pak krajinu kombinovat, jak se komu chce nebo podle situace.

(obrázky zdroj: https://amodularlife.wordpress.com/2010/06/12/modular-standards-for-lego-city-buildings/)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 30.11.2018, 15:04:51
V podstatě kolejiště stavím z modulů už několik let. Nejedná se však o velké moduly o nichž píše fandadolega, ale o moduly velikosti 48x48 studů, některé moduly jen 32x32studů, ale lze je kombinovat. Moduly spojuji jen spojením kolejí, což je dostačené. O jeden brick zvýšený peterův modul dokáži též navázat přechodovým modulem vystoupáním o 1 brick. Funkční návěstidla bych za hranice modulů jednoho majitele neřešil.
Podstatná je rozteč kolejí u více kolejového modulu. Zvolil jsem osovou vzdálenost 16 studů, což vyhovuje křížovým i klasickým výhybkám.
Modul 32x32: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej, 4 study okraj
Modul 48x48: 4 study okraj, pak je 8 studů kolej, 8 studů mezera, 8 studů druhá kolej. Případně je-li modul se třemi kolejemi (např. na  nádraží) pak zas 8 studů mezera, 8 studů třetí kolej a 4 study okraj. Až bude čas, dám nějaké schematické obrázky
U jednokolejných tratí bych šel do schématu 4 study okraj, aby se to dalo kombinovat.
Ostatně na Kidstfest stavěl  fandadolega už 4 moduly k mým. Tehdy byla sice jiná osová vzdálenost kvůli mostům, ale i to se fandovi podařilo vyřešit.
Pokud někdo máte nebo postavíte oblouky z rovných kolejí, nejsem proti.
S 8 stud vlaky nemám problém, jezdí mi tam 8 stud cisterny 10016.
Do vlastních stolů bych nešel.
Navrhoval bych začít tím, že pošlete půdorysná schémata co kdo máte za hotové či rozestavěné moduly a určitě se zúčastníte Olomouce. Případně, co ještě můžete postavit. Pak bych to skombinoval do návrhu velkého layoutu.
Je také nutno myslet na to, že podél kolejiště musí být zábrany pro diváky, což modeláři neřeší, protože co jsem osobně viděl, tak tam veřejnost nepouštějí, jen známé.
Já mám momentálně toto (monorailů, domků a silnic si nevšímejte), v první řadě jde o moduly s kolejemi:
(https://img23.rajce.idnes.cz/d2302/14/14672/14672693_afc63d6f37db492b1a1cf1f4bf7fecbc/images/Olomouc2018final.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 30.11.2018, 15:12:49
Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 11:39:06
Já jsem měl na mysli spíše takové, prostě dlouhé nudle modulů, kde jsou obestavěné jen blízké okolí kolejí, na konci jsou většinou větší nádraží, kde se lokomotivy můžou odpřáhnout a objet vlak, aby mohli zase jet dopředu nebo smyčky. Modeláři to pak většinou dělají tak, že jeden má na starosti jedno nádraží, kde přehazuje vyhýbky a dává pokyny strojvedoucím, jestli mu tam můžou přijet nebo že můžou odjet.

Rozumím, ale připadá mi to na ježdění pro děti příliš komplikované. S vláčky si budou chtít jezdit děti ve věku 4-104 let a né všichni budou chtít, nebo budou schopni poslouchat instrukce kdy můžou a kdy nemůžou popojíždět.
To mi přijde jako zábava pro dospělé nadšence, já jako dítě chci frčet po dráze s nadějí, že po cestě něco srazím  >:D Samozřejmě se to dá zkombinovat i pro náročnější návštěvníky.

Taky jestli to dobře chápu to znamená neustálou koordinaci všech stavitelů?
Nebylo by lepší několik na sobě nezávislých, třeba místy protínajících se tratí, které budou hlídat 2-3 lidi a mít větší volnost?

Ty propracované moduly vypadají parádně, ale jak sám říkáš možná důvodem, proč to nikdo nedělá, je složitá organizace logistika + náročné na lidi a taky cenově, což se odrazí v počtu modulů a zapojených lidí.

Otázka tedy jaký bude účel toho kolejiště. Jestli vytvořit něco propracovaného jako má miho, nebo jednoduchou variantu kde se může zapojit co nejvíce lidí a děti si můžou co nejvíce vyhrát.  ;)
Do toho bych mohl přispět i já  :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 30.11.2018, 15:37:15
Ale na mém kolejišti si také mohou hrát děti. Problémem je omezení maximální rychlosti vlaků, což nový systém power up neřeší. Dlouhé oblouky fandydolega to snad řeší, že vlaky ani v maximální rychlosti nevypadnou. To nám určitě fanda napíše. Dalším problémem je množství návštěvníků.
Udělal jsem tři monoraily na power system, protože tam se na rychlost vykolejit nedá a k nim tři trati, aby nemohlo dojít ke srážce a trochu to vypadalo, že ke srážce dojít může (výhybkový labyrint). Brně však byly takové davy a málo místa okolo kolejiště, že jsem půjčování ovladačů zarazil, protože se děti s dálkovými prodírali davy a byly strkanice a nebylo to k tomu.

Na Brickrepublic, byly samostatné okruhy různého stupně propracovanosti. Čim více okruhů tím více dětí si může hrát současně (a stejně se na všechny řada na víkendovce nedostane). Na Kidsfestu se jednotliví stavitelé koordinovali do jednoho kolejiště.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 19:12:43
Charuido:
To s těmi dětmi je asi největší problém, ale to je na každém kolejišti. Že nemůžou dělat co chtějí, minimálně tu rychlost hlídat, ale to by šlo vyřešit, že by se udělal okruh, který by byl napojený na zbytek a tam by si mohly nezávazně kroužit :D

Neustálá koordinace by nebyla potřeba, každý by si stavěl co chtěl, i rozměry modulů jsou jedno, jen aby se dali spojovat, takže nějaké jednotné kraje těch modulů nebo alespoň koleje ve stejných místech a výšce. A ty stoly by mohly být problém. Pak si může každý postavit co chce, někdo nádraží, někdo může mít kolejiště jako miho, ale kdyby se sešli, tak by to šlo poskládat dohromady.

Výhodu právě vidím, že když má někdo kolejiště, tak tam má většinou okruh a jedno nebo dvě ndáraží, takže můžou jezdit najednou jedno nebo dvě děti podle počtu kolejí, ale tady mezi každou dvojicí nádraží s více koleji může jet jeden nebo dva vlaky, podle počtu kolejí na trati. Jen je tam to poslouchání pravidel.

Fandadolega:
Myslím, že vzhled bych zatím neřešil, vůbec né zatáček, protože u lega jsou prostě zvyklí na tyhle poloměry. To pak můžeme vylepšit později.

Na většině výstav modelových kolejišt, co jsem byl, tak neměli moc prostory na velké modulové kolejiště, takže ho měli třeba po jedné straně haly, nebo dokonce na chodbě školy a většinou to byla dlouhé nudle, někde zlomená do elka, kde na koncích byly smyčky nebo nádraží, kde se otáčely lokomotivy, takže to nebyl okruh jako na klasickém kolejišti a z jedné strany stáli návštěvníci a z druhé chodila a seděla obsluha kolejiště. Teď jsem byl například na výstavě v Jičíně a tam měl modulové kolejiště zubačky Tanvald-Kořenov, což byla skoro rovinka a tři nádraží. A pak tam měli Trutnováci kolejiště a to už mělo na jednom konci oblouk, ale to bylo spíš, aby schovali nedodělané nádraží. Takže na těchto kolejištích jezdí vlaky z jednoho konce na druhý, kde jsou většinou velká nádraží.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 19:12:43
Výhodu právě vidím, že když má někdo kolejiště, tak tam má většinou okruh a jedno nebo dvě ndáraží, takže můžou jezdit najednou jedno nebo dvě děti podle počtu kolejí, ale tady mezi každou dvojicí nádraží s více koleji může jet jeden nebo dva vlaky, podle počtu kolejí na trati. Jen je tam to poslouchání pravidel.

Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů a třeba ještě okruh kolem toho všeho?
Asi tomu pořád vůbec nerozumím  ;D
Netuším kdo co má, tak se nechám překvapit jak to kluci vymyslíte.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 01.12.2018, 13:16:04
Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů ...
Za mne ano

Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
... a třeba ještě okruh kolem toho všeho?
To myslím není dobrý nápad.

Jak už jsem psal ve vlákně "SVĚT KOSTEK OLOMOUC podzim 2019 jak dál?" já plánoval pro Olomouc 2019 toto:

(http://www.kostky.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=51773.0;attach=199641;image)

Jsou to tři okruhy železniční + tramvaj tam a zpátky + 3 okruhy monorailové. Může to řídit tedy 7 dětí zároveň, ale je to personálně a psychicky náročné.
Přičemž dolní část je hotova. Horní s letištěm mám v plánu začít stavět v březnu po Ostravě, tak tam mohu do března udělat ještě výraznější změny.
Případně tedy prosím ostatní, aby navrhli jak, kde a čím chtějí navázat.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 01.12.2018, 17:50:53
Takže teď by to tedy chtělo nasat, kdo by se chtěl připojit, a jestli něco má už postaveného a podle toho by jsme teda začli nějak plánovat, jak to spojit.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 01.12.2018, 18:15:39
Citace od: miho kdy 01.12.2018, 13:16:04
Citace od: Chairudo kdy 30.11.2018, 20:09:08
Jestli tomu správně rozumím, tak by pak šlo o spojení menších kolejišť od jednotlivých lidí + kdo kolejiště nemá poskládají něco dohromady z jednotlivých dílů ...
Za mne ano
Citace od: Matthes_CS kdy 01.12.2018, 17:50:53
Takže teď by to tedy chtělo nasat, kdo by se chtěl připojit, a jestli něco má už postaveného a podle toho by jsme teda začli nějak plánovat, jak to spojit.

Super ;D

Moc toho nemám, ale můžu přispět 20 rovnými kolejemi, 100 zatáček a 1 modrou mašinkou.
Dále můžu na 10 zelených baseplate 32 postavit terén - krajinky, případně vodu s koupáním, mám hodně modrých  :)

Pro představu sem dávám plánek s rozměry haly a rychlý náčrt jedné z variant, jak to může být.
Celé kolejiště bude obehnané zábranami jako si pořídil miho, ve vzdálenosti jakou si určíte.
taky ho místo na stoly můžeme dát třeba jen na 30-40cm zvýšený podstavec, lepší pohled pro děti a vyřešilo by se tím shánění většiny stolů. Zjistím kolik má škola těchto lavic (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/44170332580/in/album-72157703858858605/),  potom by už jen stačilo dát přes ně desky  :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 01.12.2018, 18:56:18
Citace od: Chairudo kdy 01.12.2018, 18:15:39
taky ho místo na stoly můžeme dát třeba jen na 30-40cm zvýšený podstavec, lepší pohled pro děti a vyřešilo by se tím shánění většiny stolů.

V této výšce je to sice skvělé pro děti, ale velmi náročné na stavění a záda. Tj. v této výšce postavím tak 2,5 x 2,5 m kolejiště za den. Takže za mne by bylo podstatně menší.

K plánku. Potřebuji, aby ke stanovišti strojvedoucích mohli děti návštěvníků, pokud to mají ovládat.
V podstatě mi na na tom plánku uzavíráš hlavní pohledovou hranu. Takto je to lepší:

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 04.12.2018, 12:57:12
Citace od: Matthes_CS kdy 30.11.2018, 19:12:43
Charuido:
To s těmi dětmi je asi největší problém, ale to je na každém kolejišti. Že nemůžou dělat co chtějí, minimálně tu rychlost hlídat, ale to by šlo vyřešit, že by se udělal okruh, který by byl napojený na zbytek a tam by si mohly nezávazně kroužit :D

Tak jsem se konečně dostal k tomuto tématu. Začnu od Lesa, respektive od Brna:

V Brně byla 2 kolejiště: (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51740.msg264432#msg264432)
- MIHO velké
- Clermont/Vočko malé 2 m jeden okruh, dětí sami řídí 1 vlak.

V hlasování modelů, pak vyhrálo kolejiště Clermont/Vočko druhé skončilo kolejiště MIHO.
(http://www.kostky.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=51740.0;attach=199494;image)

Co z toho plyne. Vláčky se líbí je to sázka na jistotu. Tím neříkám že ostatní věci nejsou pěkné. Zvláště když se hýbají, blikají. V ideálním případě je ale nutné aby si na to děti/rodiče opravdu mohli sáhnout.

Modulové kolejiště (moje zkušenosti)
1) základem musí být nějaký návrh, který bude mít hlavu a patu. Jinak nic nevnikne
2) je potřeba vzít v úvahu prostory které na vystavě lega jsou k dispozici
3) účastnil jsem se skládání několika společných projektů, které svojí velikostí nedosahovali zdaleka velikosti kolejiště, ale objem krabic byl přesto obrovský. Je to potom komplikované i na dopravu/uskladnění.
4) je dobré mit navržen modul tak aby byl "univerzální" bylo ho možné vystavit samostatně. Např. Domy, tunely atd.
5) vzít v úvahu časový limit na instalaci a deinstalaci

Co by mohlo být řešením:
A) Rozšiřovat kolejiště MIHO o další samostatná kolejiště. Tak to bylo řešeno např. v Brick republic. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50512.msg242376#msg242376)

B) Tvořit jednoduché interaktivní kolejiště, kde budou vlaky řídit (respektive ovládat) děti. Toto kolejiště bude jednoduché. Zohlední se účel = řízení vlaků dětmi. Nebude potřeba:
- komplikovaný terén
- velké množství detailních staveb

Základem mohou být pro začátek 2 okruhy (vnitřní/vnější) pokud bude místo doplnil bych na okruh 2 páry výhybek, které umožní střídání vlaku na okruhu.   Garantuji vám že to bude pro děti pecka, než budovat další velké kolejiště obří kolejiště. To tam už bude mít přeci MIHO. Moduly bych tedy vytvářel opět do vlastní městské infrastruktury na úrovní baseplate 32x32 která je kompatibilní se silnicí 32x32.

Dá se potom podle přiděleného prostoru rozdělit na tyto operativní dodávky:

1) koleje (plastové)
2) stavby (kompatibilní i s továrními sety, creator domky a moduláry)
3) vlaky ( pro tyto účely doporučuji hlavně tovární sety, jednoduše se opraví po havárii)
4) ostatní tunely,skály
5) Silnice, autíčka

Doporučuji šířku města na 3 x baseplate 32x32. To umožní naznačení silnic a základů města s nádražím
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: ogar49 kdy 04.12.2018, 20:18:51
Peki, taky si myslím, že na kolejiště ovládané dětmi není potřeba nějaká přehnaná "dekorace". Děti chtějí vidět nejlépe po celou dobu svůj ovládaný vlak (tedy nejlépe na zemi umístit nebo by dítě muselo být vyvýšeno na stupínku). Jen dva okruhy :) Kanály jsou 4, tedy 4 okruhy, nebo 2 stanoviště po 2 okruzích :)

Doma stavíme pokaždé jiné tratě, naposledy viz foto, jen rychlovka bez hasičů, policajtů, ...

60050+60051+60052+60098+vyhýbky a koleje navíc
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 04.12.2018, 20:47:13
Citace od: peki kdy 04.12.2018, 12:57:12

V hlasování modelů, pak vyhrálo kolejiště Clermont/Vočko druhé skončilo kolejiště MIHO.


V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 04.12.2018, 21:12:29
Je mi strašně líto jestli někteří to tak vidí i když chápu že to tímhle lehce zavání - nebylo to prvoplánované.

Projekt společného kolejiště Clermont + Vočko vzniklo 17.10. mou zprávou Vočkovi (dohledal jsem korespondenci) , jestli by nechtěl spojit síly se mnou a postavit společně kolejiště. Po něm jsem potřeboval vlakové soupravy a ještě jsme se domluvili na nádraží a autech, já postavím zbytek.
Měli jsme na to 2 týdny a něco aby jsme to stihli.
Oba jsme jako doplnění kolejiště to doplnili o to co jsme měli - já chemičku s kolejemi a vlakem, Vočko své nádherné vlaky.
Od začátku to bylo bráno jako společný projekt.

Velká chyba a za to jsem se už v Brně omluvil, že jsme jeli v sobotu do Vídně a tím pádem jsme nebyli u začátku výstavy kde teprve vznikaly cedulky s čísly. Hned po příjezdu v sobotu odpoledne jsem na to upozorňoval že to nebyly dva projekty, ale nechalo se to tak, už se s tím moc dělat nedalo.
Ano bylo to nešťastné a mohlo to zkreslit výsledky.

Označování vystavovaných věcí by teoreticky mohlo být více propracovanější ze strany vystavovatelů - dopředu nahlášené projekty od zůčastněných a dopředu přidělené čísla s vytisknutým seznamem. Takhle na rychlo se psaly čísla i v OL a zapomnělo se na Jezevce který z toho byl taky zklamán.

Nemění to ale nic na tom, že společné projekty jako Friends, Microměsto apod budou i nadále vznikat a vždy by to mělo mít jedno číslo ať za tím stojí dva nebo 20 lidí.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 05.12.2018, 11:10:42
Citace od: ogar49 kdy 04.12.2018, 20:18:51
- Peki, taky si myslím, že na kolejiště ovládané dětmi není potřeba nějaká přehnaná "dekorace".
- Kanály jsou 4, tedy 4 okruhy, nebo 2 stanoviště po 2 okruzích :)

Počet okruhů se dá operativně před výstavou domluvit. Při kombinaci starého nového (případně i 9V) je možností mnohem více.


Citace od: miho kdy 04.12.2018, 20:47:13

V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!


Milane pokud ti vadil průběh hlasování/výsledek tak jsi to měl řešit v Brně. Já to beru jako POMOCNÝ argument pro (diskusi která je o něčem jiném):

- děti/návštěvníci mají zájem o vlaky
- kromě klasického= promakaného kolejiště (kde se návštěvníci dívají) je tu tu další možnost, děti si samy pouštějí vlaky.

Obě kolejiště budou logicky vypadat jinak včetně nároku na prostor. Viz potvrzeni od Ogar.

Polemizuji tady s budováním "modulového" kolejiště , tak jak to dělají modelový vláčkaři. Protože mi to příde neefektivní:
- mám dlouhou dobu (v podstatě na furt) uložený materiál v modulu/modulech které sami o sobě moc smyslu nedávají
- nemáme stěhováky (kromě Vasyka) na převoz a skladování
- máme toho na vystavovaní mnoho, nevystavujeme jenom vlaky
- na výstavách je skoro pokaždé miho , který má sám velké kolejiště (s propracovaným systémem logistiky rozborky a sborky).  Určitě bude prostor na domluvu se k němu s něčím na podobné úrovni přidat.

Tím samozřejmě nezakazuji nikomu dalšímu stavět kolejiště  ;) Pokud se tu najde dostatek zájemců budu se na výsledek těšit.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Jezevec kdy 05.12.2018, 11:14:47
Citace od: miho kdy 04.12.2018, 20:47:13
V hlasování modelů v Brně kolejiště Clermont/Vočko zvítězilo velkým podvodem, kdy po skončení regulérní soutěže, kdy diváci hlasovali pro dva samostatné modely se dvěma různými startovními čísly byly výsledky za tato dvě samostatná čísla sečteny. Do celkového pořadí šli s tímto součtem.
V Brně jsem proti tomuto podvodu nijak neprotestoval, protože to bylo ostatně jedno. To jsem však netušil, že tento podvodný výsledek bude nyní používán jako argument!!

Citace od: Clermont kdy 04.12.2018, 21:12:29
Označování vystavovaných věcí by teoreticky mohlo být více propracovanější ze strany vystavovatelů - dopředu nahlášené projekty od zůčastněných a dopředu přidělené čísla s vytisknutým seznamem. Takhle na rychlo se psaly čísla i v OL a zapomnělo se na Jezevce který z toho byl taky zklamán.

Tohle bych zrovna jako nějaký velký podvod zcela upřímně nebral. Peki to určitě zmínil v tom smyslu, že obě kolejiště (Miho i C+V) se dětem prostě líbila. Jediná chyba je v tom celém to, že modely mohly (měly) být pod jedním číslem už od začátku akce. Ale to bych přičetl na vrub spíš časovému presu a organizační náročnosti, kdy se takové detaily mohou lehce opomenout. Jak bylo řečeno, na mě se třeba v Olomouci prvotně zapomnělo úplně. Ale jen jsem na to upozornil do budoucna, žádné poškození mojí osoby v hlasování jsem v tom určitě neviděl. Takže z této situace v Brně bych bral ponaučení jen v tom smyslu, aby se čísla rozdělovala pečlivěji předem. Pak to nikdo nebude moct zpětně vnímat jako nějakou křivdu. Ale snad se zase tak nestalo, ne? Pokud vím, tak by se pořadí stejně zásadně nezměnilo. Navíc jde nám v první řadě o pořadí? Nemyslím si. :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 12.12.2018, 21:13:10
Tak už jsem si našel čas si to tu přečíst.
Je pravda, že pokud si děti mohou s mašinkama jezdit, tak jim je zbytek jedno. Zatím jsem měl svoje kolejiště na nábřeží paromilů a v Pardubicích. Na nábřeží to opravdu byly jen koleje a k tomu jsem měl dvě auta, do Pardubic jsem ještě postavil městečko z většinou továrních setů 90. let.

Takže by to šlo udělat, že by se udělalo pár okruhů, propojených vyhýbkami, já bych tam měl posunovací kolejiště, případně by někdo udělal další. A děti by si jezdili, přehazovali a přepojovali, jak by chtěli, jen by tam někdo hlídal, aby nevykolejovali, neneráželi do sebe a nechávali prostor ostatním. A někdo na opravu strojů.

Takže by to chtělo hlavně nějaké lokomotivy a vagóny, které něco vydrží a asi by nejlepší bylo ovládání nové, nebo Sbrick, aby toho mohlo být co nejvíce a nehádalo se to s Technicem. Já mám pouze 9V, to bych mohl mít uzavřený ten okruh na posunování a další lokomotivy by museli další.

Ale nějaké ozdoby na kolejiště by se hodili, třeba nádraží s nástupištěmi, aby měli u čeho zastavovat. A třeba tunel (co by se dal dobře otevřív, aby se dalo vyprošťovat) nebo nějaký most (nemusel by být vyvýšený) nebo přejezdy, co by se třeba sami zavíraly nebo by je děti mohli taky ovládat.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 16.12.2018, 17:26:45
Ještě jsem si vzpomněl, než jsem měl lego vlaky, tak jsme měli takový vlak s modrými kolejemi, co je dnes u mašinky tomáše a tam byl vagónek na klády a sám se naložil a vyložil, když projel kolem správné stanice. Něco takového by se mohlo udělat, nebo i ručně ovládaný jeřáb a nějaké vagóny navíc, že by si děti vykládaly a zatím další jezdily s jinými vagóny.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 16.12.2018, 18:07:25
Koukám Matthes že si bereš kolejiště pod sebe  ;D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 16.12.2018, 20:43:38
Pokud můžu troškou do mlýnku :)

určitě bych pro menší kolejiště a klidně u sebe aby to vypadalo jako jedno velké ... Nedokážu si představit uhlídat obrovské kolejiště poskládané z menších částí a všechno na sebe pasovat, to už je vidět na jiných společných projektech že ne vždy se povede přesně napojit.
Další věc co říká Peki - převoz, čas na sestavení a rozložení
dále za mě - každý stavitel v tom má svojí myšlenku a třeba já mám vyhybky ovládané pneumaticky abych nebyl a neovlivňoval druhé ... koleje 9V - zase abych nebyl a neovlivňoval ostatní. Již nekolikrát jsem měl v Ostravě.
jsem pro veliké kolejiště sestavené z menších kolejišť.
Ruku na srdce kdo z vláčkařu si klidně odejde od svého kolejiště ? (já třeba ne - vím jak co funguje a opravy jsou pro mě na chvilku)
:)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 07.01.2019, 22:12:40
Takže myšlenku společného modulového kolejiště bych odložil na neurčito a zkusil tedy udělat společnou Trains Hernu.

Na začátek "jen" koleje na stole. Malé okruhy s nádražím a propojené kolejí nebo velkých okruhem dokola? Dávalo by se to dokupy podle toho kolik se toho na výstavě sejde, aby nebyly prázdné okruhy nebo vlaky bez kolejí a taky podle prostor. A zkusit tedy nějaké interaktivní prvky. Stavby asi jen nádraží, nakládací rampy nebo něco takového.

Zapojil by se do tohoto někdo? Nějaké nápady jak kolejiště dětem oživit?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 07.01.2019, 23:09:54
Stačí-li jen koleje na stole, tak to je fajn, nebudu muset s sebou vozit plnou dodávku "krámů", domy, skály a s další spoustu zbytečných krabic. To se mohlo říci hned, že pořadateli stačí takováto kvalita.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 08.01.2019, 00:05:50
Jsou stavby kde se mi líbí spojení více lidí ve velký projekt - Friends, Brixity, 100 let apod.
U vláčků to mám jinak a tam se mi líbí, že každý si to kolejiště nějak postaví a má nějakou úroveň a každý BP vypadá stejně - rukopis stavitele.
Možná že se hodně mýlím, ale pokud se to začne skládat z více lidí, pak mi to přijde takové průměrné a tím nechci říct že škaredé, ale když to dělá jeden člověk, je to takové osobitější. - snad někdo pochopí jak to myslím.
Proto se mi líbí kolejiště od Miha, stejně tak moje malé i kdybych ho postavil jen z 16ti zatáček, ale stavěl bych ho sám.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 08.01.2019, 01:50:24
Citace od: miho kdy 07.01.2019, 23:09:54Stačí-li jen koleje na stole, tak to je fajn...

Tuším že tak to Matthes_CS nemyslí ;)
Myslím že říká ti co chtějí stavět kolejiště ať vytvoří plán trati a další lidi se můžou přidat a pomoci doplnit prostředí kolem.
Nebude to tak krásné jako to tvoje, ale málo kdo má čas a finance na vytvoření takového skvostu jako ty :)

Třeba se nám podaří vytvořit nějaký takový  (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/40444830361/in/album-72157688142103660/)společný projekt. Za měsíc v Kodani načerpám další inspiraci.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 08.01.2019, 07:56:59
Má myšlenka nebyla pochopena ... :(

nebráním se jednomu kolejišti - ale jak jej chcete ovládat ? v Ostravě uvidíte jak může vypadat jedna část kolejiště - klidně si vezmu celou technickou část kolem nádraží - když mám vyhybky na pneumatice a celkově chci teď do Ostravy 18 vyhybek ovládat - je to postavene jen z lego prvků (krom hadičky - což se dá pochopit)
Miho má krásné zátiší + vlaky atd. - tak toho využíjme ...
další vláčkaři - určitě se dá plno věcí použít

Miho - nejde o to naplácat to nějak na sebe jen by bylo fajn si říct v jakém duchu a kde a co kdo udělá a dají se jasné pravidla : napojení na ostatní - Nebo použití "mostu" a bylo by to kolejiště na ostrovech ? :) . Je mi jasné, že nevyužijeme veškerých zásob kdo co máme ale tak nejsme malí kluci a snad se dokážeme domluvit ...

Klidně i vlaky na odstavné koleji - ať jsou funkční a kdyby se cokoliv stalo tak ať je s něma možnost vyjet ...
tedy za mě - krásná krajina + spousty technických řešení a když to bude velké tak o to líp :)

Snad už bude pochopeno ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 08.01.2019, 10:39:51
Taky jsem nebyl pochopen, vyjádřím se trochu lépe ;)

Nemluvím o jednom kolejišti. Je tu více lidí kdo chce udělat kolejiště. Ať tedy tito lidé navrhnou svůj plán tratě a představu, žánr. Ostatní lidé s doplňky, domy, krajinami.... se do těchto projektů můžou podle zájmu přidávat a společně vytvořit velký projekt s několika samostatnými kolejišti.

Ještě jsem jako inspiraci objevil společný projekt z Letňan (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/34135371983/in/album-72157681485706132/)
Vynasnažíme se to co pořádne propracovat, aby to vypadalo co nejlépe.

Takto to všem vyhovuje?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 08.01.2019, 11:26:09
Tak jsem to špatně pochopil. Z diskuze jsem pochopil, že by to bylo moc náročné, něco takého spojovat dohromady a ještě postavit tak, aby to u sebe dobře yvpadalo. Proto jsem navrhoval opravdu jen koleje na stole, ale né na vystavování, ale na hraní, aby si to celé ovládali děti, což u pořádných kolejišť moc nejde.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 08.01.2019, 12:48:54
Že je to moc náročné jestli si dobře pamatuji padlo k modulovému kolejišti kdy by každý musel vytvořit specifický, na sebe navazující modul.

Když se ale domluví pár lidí na různá kolejiště a vytvoří společnou scénku jako Clermont/Vočko v Brně nebo Honzicek22/Yoshimaka v Olomouci to mi nijak náročné nepřipadne. Na plánování máme třištvrtě roku  :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 08.01.2019, 13:07:04
Zkusím v tom udělat jasno  :)

1) propracované kolejiště
1.1 MIHO
1.2 Společné kolejiště (musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu)
1.3 Modulové kolejiště (je tvořeno moduly, stejně jako například dřívější projekty vesnice, město friends. Platí pro něj ale to co pro společný projekt, tedy musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu).

Rozdíl mezi společným a modulovým vidím (já osobně, ale třeba se pletu) převážně v tom že u modulového kolejiště počítám s moduly, které pak skládám jako pucle. Předpokládá to dostatek lidí na tvorbu těchto modulů. Následně vyřešit problematiku stěhování a skladování modulů.

2) "vlaková herna"
2.1 to co bylo letos v Brně (Clermont Vočko)
2.2 úplně něco jiného ale vždy spíše:
- jednoduché kolejiště, respektive vlakový okruh/okruhy na kterém si děti hrají s vlaky.
- stavby/kulisy jsou jednoduché (nádraží, silnice, jednoduché domky)
- krajina minimální (bylo by fajn mít nějaký tunel)

Zase je potřeba aby si to někdo vzal na starost a domluvil kdo co vezme, kdo se čemu bude na výstavě věnovat.
Doporučil bych navrhnout nějaký rozměr na šířku, aby se vešly například 2 okruhy (vnitřní a vnější se 2 páry výhybek (doma proměřím a nafotím) něco co by bylo možné použít jako šablonu (orientační)

Organizátor výstavy by pak počítal s danou šířkou a podle délky která bude k dispozici (nebo prostě jenom zbude)  se pak na danou akci připraví (může připravit) "vlaková herna".


Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: yoshimaka kdy 08.01.2019, 13:23:29
Citace od: peki kdy 08.01.2019, 13:07:04
2) "vlaková herna"
2.1 to co bylo letos v Brně (Clermont Vočko)
2.2 úplně něco jiného ale vždy spíše:
- jednoduché kolejiště, respektive vlakový okruh/okruhy na kterém si děti hrají s vlaky.
- stavby/kulisy jsou jednoduché (nádraží, silnice, jednoduché domky)
- krajina minimální (bylo by fajn mít nějaký tunel)

Pokud je zájem, tunel mám (i s horskou scenérií a rozhlednou) - původně je nachystaný na svoji spanilou jízdu do Plzně jakožto poslední místo výstavy, ale pokud jej uživíte k vláčkům, rád zapůjčím i dále.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: ogar49 kdy 08.01.2019, 13:53:39
Jak to vystihl peki.
1) promakane kolejiste se vsim vsudy (miho, ...), tedy navstevnik se kocha pouze pohledem
2) detska herna = pro deti co se aktivne zapoji minimalne ovladani. Deti maji nevetsi poteseni vlaky ovladat, nezajima je extra super dekorace v danou chvili.

Tedy 2a duplo herna, zde deti si stavi trate a pousti vlak.
2b ovladaci herna, dite ovladacem manipuluje s vlaky, vyhybky max prehazuje. Moznost 4 okruhy (1x4, 2x2) pro kazdy kanal jeden okruh, pripadne dalsi s 9V nebo nove ovladani.

Nutny ale primy dohled a koordinace, opravy pri vykolejeni, ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 08.01.2019, 14:07:26
Toto vlákno má nadpis Společný projekt - Modulové kolejiště.

Pokud je toto vlákno o projektu Dětská herna, hlásím se do projektu Dětská herna. Projekt promakané kolejiště se vším všudy přenechám mladším stavitelům.

Citace od: ogar49 kdy 08.01.2019, 13:53:39
Deti maji nevetsi poteseni vlaky ovladat, nezajima je extra super dekorace v danou chvili.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 14.01.2019, 18:53:24
Takže zkusíme 1.2 nebo 1.3 viz Peki:
Citace od: peki kdy 08.01.2019, 13:07:04
...
1) propracované kolejiště
1.1 MIHO
1.2 Společné kolejiště (musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu)
1.3 Modulové kolejiště (je tvořeno moduly, stejně jako například dřívější projekty vesnice, město friends. Platí pro něj ale to co pro společný projekt, tedy musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu).
...

Teď je tedy otázka kdo se chce zapojit a jak moc, pokud by se chtělo zapojit víc lidí, ale mají málo kostek, kolejí, vlaků, tak bude lepší modulové, protože někdo může postavit jen malý trati nebo jen třeba vlak, který bude jezdit. Ale pokud by se chtělo zapojit jen pár lidí, tak by to chtělo spíše to společné kolejiště. To by se teda skládalo podle možností zúčastněných.

Takže kdo by se chtěl zúčastnit a jak moc?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 14.01.2019, 19:54:31
Citace od: Matthes_CS kdy 14.01.2019, 18:53:24
Takže zkusíme 1.2 nebo 1.3 viz Peki:
Citace od: peki kdy 08.01.2019, 13:07:04
...
1) propracované kolejiště
1.1 MIHO
1.2 Společné kolejiště (musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu)
1.3 Modulové kolejiště (je tvořeno moduly, stejně jako například dřívější projekty vesnice, město friends. Platí pro něj ale to co pro společný projekt, tedy musí se najít hlavní vedoucí, který to pak organizuje na úrovni společného projektu).
...

Teď je tedy otázka kdo se chce zapojit a jak moc, pokud by se chtělo zapojit víc lidí, ale mají málo kostek, kolejí, vlaků, tak bude lepší modulové, protože někdo může postavit jen malý trati nebo jen třeba vlak, který bude jezdit. Ale pokud by se chtělo zapojit jen pár lidí, tak by to chtělo spíše to společné kolejiště. To by se teda skládalo podle možností zúčastněných.

Takže kdo by se chtěl zúčastnit a jak moc?

Ahoj :)
Nabízím kolejiště kde by si děcka mohli ovládat vyhybky - tak aby to neudělalo žádnou paseku (nebo jen minimální)
Dále mám vlaky (sice setové ale taky jich je dost :) )
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Vočko kdy 06.03.2019, 09:17:49
Zdravím všechny železniční nadšence. Jak psal peki, tak děti zajímá opravdu nejvíc ovládání vláčků a případně dalších staveb, které se hýbou. Brněnská výstava toho byla jasným důkazem. S Clermontem máme společné kolejiště a tomu se chci věnovat naplno. Za mě osobně o zmíněný projekt zájem nemám, protože veškeré stavby a vlaky použijeme právě na to naše kolejiště. Na druhou stranu by to mohlo být zajímavé srovnání, více kolejišť pro děti... ;) To pak bude člověka hnát dopředu myšlenka, aby byl ještě lepší a snažil se o  více.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 19.05.2019, 17:54:46
Tak už víme, kdo se společného projektu - Modulové kolejiště zúčastnit nechce. Je tedy někdo, kdo se zapojit chce? Má hotové moduly nebo moduly chce postavit a nechce stavět celé své kolejiště? Na počátku bylo hezké nadšení. Nedejme se tedy odradit staviteli "vlakové herny". Ta tu myslím byla prodiskutována dostatečně a vlákno se jmenuje "Modulové kolejiště".

Citace od: miho kdy 30.11.2018, 15:04:51
pošlete půdorysná schémata co kdo máte za hotové či rozestavěné moduly.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Vočko kdy 21.05.2019, 12:05:01
Pane Hora, nevím co jste tím příspěvkem chtěl říci...? Já bych nějaké moduly postavil, ale s mým postižením to je na dlouhou dobu a logistika - pro mě nereálné. To je hlavní důvod, proč se do projektu nechci a nemohu pustit. Pokud by byla poptávka, tak jsem schopný dodat vlaky.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 21.05.2019, 13:14:02
Skutečně bych byl rád, kdybychom se v tomto vlákně zabývali Modulovým kolejištěm a přispívali do něj ti kteří o modulové kolejiště mají zájem, ničím jiným.  Děkuji.

Je potřeba ten projekt rozhýbat. Pošlete půdorysná schémata co kdo máte za hotové či rozestavěné moduly.

Já, ani další, též nepřispívají do vlákna Sousedé a dalších společných projektů, aby tam napsali, že se projektu nezúčastní.
Na začátku vlákna bylo osm nadšených příspěvků a dál už pak pokračovaly příspěvky analytické, většinou proč to nejde a proč se toho přispěvatel nezúčasní. To ale není důvod, aby se toho nezúčastnili ti, co zúčastnit chtějí. Kdo se zúčastnit nechce nemusí.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Tak bude se dělat modulové kolejiště nebo nebude ?
Kdo se chce zapojit ať zde napíše že má zájem a čím může a chce přispět ...

Opravdu nelze udělat modulové kolejiště tím způsobem, že by se dodalo více kolejišť které by opticky tvořili jeden velký celek ?
myslím že když by se kolejiště spojili tak by šlo dosáhnout úžasného výsledku ...

za mě : mám zájem a dokážu nabídnout dost prostoru kolem kolejí a možnost se připojit na koleje. V podstatě už s dalšími členy tvoříme "modulové" kolejiště kdy každý přinese nějakou část a celek je tvořen z těchto částí ...

Líbil by se Vám všem projekt kdy by "kolejiště" mělo cca 60m2 (určitě i více) ? a návštěvníci by padli na zadek jak je toto možné a krásné ?
Dejte pryč vlystní ego a pojďme to dělat jako tým !!! 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 21.05.2019, 13:47:21
Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Tak bude se dělat modulové kolejiště nebo nebude ?

Pokud se najde alespoň jeden další zájemce, tak bude.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Opravdu nelze udělat modulové kolejiště tím způsobem, že by se dodalo více kolejišť které by opticky tvořili jeden velký celek ?
myslím že když by se kolejiště spojili tak by šlo dosáhnout úžasného výsledku ...

Udělat více kolejišť, které by opticky tvořili jeden velký celek udělat lze a také se to tak udělá. Modulové kolejiště bude jen jedním z těchto kolejišť.
Je to však jiný (nadřazený) projekt, není to Modulové kolejiště, jsou to individuální kolejiště vedle sebe. Kdo nemá nebo nemůže udělat celé své individuální kolejiště zapojí se do Modulového kolejiště. Kdo dodá celé kolejiště postaví ho vedle ostatních kolejišť. V tomto duchu by bylo dobré, kdyby ti co se zúčastní s celým kolejištěm napsali rozměry svých kolejišť a které strany mají pohledové a kde mají ovládání.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
za mě : mám zájem a dokážu nabídnout dost prostoru kolem kolejí a možnost se připojit na koleje. V podstatě už s dalšími členy tvoříme "modulové" kolejiště kdy každý přinese nějakou část a celek je tvořen z těchto částí ...

Tvoříte kde? Dej prosím odkaz na to vlákno. Nenašel jsem ho. Díky.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Líbil by se Vám všem projekt kdy by "kolejiště" mělo cca 60m2 (určitě i více) ? a návštěvníci by padli na zadek jak je toto možné a krásné ?
Dejte pryč vlystní ego a pojďme to dělat jako tým !!!

Celková plocha bude známa až se zúčastnění vyjádří s rozměry, které přivezou.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Takže, když to bude modulové kolejiště, tak jakou formou, bylo tu tuším několik variant, takže jakou máte představu?

Já plánuji posunovací puzzle postavit, zastavit do nějaké průmyslové vlečky nebo k nádraží, takže to by šlo napojit na trať a udělat víc vagónů a mohli by se ty seřazený odvážet a přivážet jiný.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Vezmu si třeba poslední akci - kostkování olomouc
2 kolejiště, clermont a já

u mě - já kolejiště, kluci z olomouce vnitřní vybavení (domy atd.) Foto určitě najdeš zde na fóru.
Rozměr mého kolejiště je dimenzováno stoly (mám vlastní 6,6m * 2,6m) pokud budou další stoly tak se dá o to více rozšířit ...

Stále jsem toho názoru ať se udělá JEDEN společný projekt a ne že se budou tahat kolejiště a kdo nemá ať jde do spolešného projektu ... proč neudělat rovnou velký společný projekt a je klid ... společný projekt poskládán z menších celků ...

Nebudu zakládat vlákno pro 3 lidi dohromady ... to mám podstatně rychlejší se s něma domluvit po telefonu ...

Miho : Stále cítím že má být plno kolejišť a kdo nemá kolejiště ale jen nějaké podpůrné věci tak ať jde do společného ... Pokud se pletu tak mi to prosím vysvětli ... Máš krásné kolejiště je velké,plno detailů ... Chceš tedy do SPOLEČNÉHO kolejiště přispět svým kolejištěm a udělat z toho jeden celek ?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 21.05.2019, 16:04:48
Citace od: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Takže, když to bude modulové kolejiště, tak jakou formou, bylo tu tuším několik variant, takže jakou máte představu?

Nejdříve se zjistí jaké jsou existující moduly u lidí, kteří se chtějí zůčasnit. Pak se nakreslí schéma zahrnující tyto moduly. Z toho vyplyne jaké moduly chybí a ty se pak postaví. Bez rozměrů a schémat to bohužel nejde. Já své moduly zaslal již před půl rokem. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265343#msg265343)

Citace od: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Já plánuji posunovací puzzle postavit, zastavit do nějaké průmyslové vlečky nebo k nádraží, takže to by šlo napojit na trať a udělat víc vagónů a mohli by se ty seřazený odvážet a přivážet jiný.
Je to celé kolejiště se samostatným provozem ? Nebo to chceš někam napojit ? Napiš prosím rozměry,  které strany mají pohledové a kde máš ovládání.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Stále jsem toho názoru ať se udělá JEDEN společný projekt a ne že se budou tahat kolejiště a kdo nemá ať jde do spolešného projektu ... proč neudělat rovnou velký společný projekt a je klid ... společný projekt poskládán z menších celků ...

Já taky, ale přihlédněme ke skutečnostem, které tu zazněly:

fandadolega: kolejiště ovál s větším skrytým nádražím vzadu cca 5x2  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51773.msg265100#msg265100)
ogar49: kolejiště bez přehnané "dekorace" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265480#msg265480)
samy405: " Nedokážu si představit uhlídat obrovské kolejiště poskládané z menších částí a všechno na sebe pasovat" jsem pro veliké kolejiště sestavené z menších kolejišť. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265807#msg265807)
Clermont: U vláčků to mám jinak a tam se mi líbí, že každý si to kolejiště nějak postaví a má nějakou úroveň a každý BP vypadá stejně - rukopis stavitele. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg266261#msg266261)
Vočko: "S Clermontem máme společné kolejiště a tomu se chci věnovat naplno. Za mě osobně o zmíněný projekt zájem nemám" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg268176#msg268176)

Takže máš už čtyři samostatná kolejiště.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Opravdu nelze udělat modulové kolejiště tím způsobem, že by se dodalo více kolejišť které by opticky tvořili jeden velký celek ?

Ve dvou příspěvcích chceš dát samostatná kolejiště vedle sebe a najednou chceš společný projekt. Tvůj obrat o 180° během jednoho dne nechápu.

Jako příklad uvedu nádraží Petera (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265332#msg265332) v tomto vlákně. Má krásné propracované modulární nádraží, nemá k němu celé kolejiště a vystavuje jej bez provozu. Pokud bude mít zájem postaví se v rámci Modularního kolejiště navazující moduly a do projektu Modulárního kolejiště se zakomponuje.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Nebudu zakládat vlákno pro 3 lidi dohromady ... to mám podstatně rychlejší se s něma domluvit po telefonu ...
Je škoda, že se tohoto "utajeného"projektu nemohou zúčastnit ostatní, ale to je tvoje volba. Chtěl jsem dát příležitost všem. Je to ten "JEDEN společný projekt" o němž píšeš výše ?

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Chceš tedy do SPOLEČNÉHO kolejiště přispět svým kolejištěm a udělat z toho jeden celek ?
Chci do společného Modulárního kolejiště vyšší kvality (např. modul nádraží Petera) jako byl např. společný projekt kolejiště na KidsFest  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=46301.msg219830#msg219830). Nechci své současné moduly mít ve společném kolejišti "Dětská herna" typu Ogar49 nebo prázdný černý ubrus a hromada nezakrytých hadiček. To neznamená, že do kolejiště "Dětská herna" se nemůžu zapojit, volných kolejí mám plnou skříň. Stejně tak se můžu zapojit do vašeho společného "utajeného" projektu, protože mám stavby, které se mi do stávajícího kolejiště již nevejdou.
Nevadí mi, když budou kolejiště typu "Dětská herna" nebo prázdný ubrus stát vedle mého kolejiště a budou na něj opticky navazovat. Sám jsem začínal zeleným ubrusem.

Již půl roku se tu diskutuje o koncepci, místo toho, aby už zde byly výkresy, kdo co má a šlo se do realizace. To nikam nevede. Slušně jsem požádal, aby psali lidé co mají zájem o Modulární kolejiště. Místo toho zas jen dohady o koncepci bez jediného výkresu nebo fotky, či odkazu na ní.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 17:07:20
Citace od: miho kdy 21.05.2019, 16:04:48
Citace od: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Já plánuji posunovací puzzle postavit, zastavit do nějaké průmyslové vlečky nebo k nádraží, takže to by šlo napojit na trať a udělat víc vagónů a mohli by se ty seřazený odvážet a přivážet jiný.
Je to celé kolejiště se samostatným provozem ? Nebo to chceš někam napojit ? Napiš prosím rozměry,  které strany mají pohledové a kde máš ovládání.

Zatmí vše jen plánuji, žádné rozměry nejsou. Co jsem měl postavené v Pardubicích (https://kostkovani.cz/www/upload/album/20181201022522848.JPG) (posunovací část vpravo, vizuálně navazuje na kolejiště vlevo, ale nepropojeno) bylo narychlo a první pokus, ale nejspíš postavím úplně jiné. Ale pohledově plánuji všechny strany a ovládání u kolejí, aby s tím mohli děti jezdit a aby dosáhli na výhybky, než bude jiné jejich ovládání. Ale provoz by mohl být napojen na kolejiště přes seřazovací nádraží, kde by se daly nějaká vagóny odvážet vlakem na další kolejiště.

Citace od: miho kdy 21.05.2019, 16:04:48
Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Opravdu nelze udělat modulové kolejiště tím způsobem, že by se dodalo více kolejišť které by opticky tvořili jeden velký celek ?

Ve dvou příspěvcích chceš dát samostatná kolejiště vedle sebe a najednou chceš společný projekt. Tvůj obrat o 180° během jednoho dne nechápu.

Podle mě myslí pořád to samé. Samostatná kolejiště vedle sebe a společný projekt z toho udělat tak, že by se nějak propojila, případně by se před ně udělala jednotná kolej.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 21.05.2019, 19:19:20
Citace od: Chairudo kdy 01.12.2018, 18:15:39
Moc toho nemám, ale můžu přispět 20 rovnými kolejemi, 100 zatáček a 1 modrou mašinkou.
Dále můžu na 10 zelených baseplate 32 postavit terén - krajinky, případně vodu s koupáním, mám hodně modrých  :)

Koleje 9V nebo plast ?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 21.05.2019, 19:26:18
Citace od: miho kdy 21.05.2019, 19:19:20
Citace od: Chairudo kdy 01.12.2018, 18:15:39
Moc toho nemám, ale můžu přispět 20 rovnými kolejemi, 100 zatáček a 1 modrou mašinkou.
Dále můžu na 10 zelených baseplate 32 postavit terén - krajinky, případně vodu s koupáním, mám hodně modrých  :)

Koleje 9V nebo plast ?

9V  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Citace od: miho kdy 21.05.2019, 16:04:48
Citace od: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Takže, když to bude modulové kolejiště, tak jakou formou, bylo tu tuším několik variant, takže jakou máte představu?

Nejdříve se zjistí jaké jsou existující moduly u lidí, kteří se chtějí zůčasnit. Pak se nakreslí schéma zahrnující tyto moduly. Z toho vyplyne jaké moduly chybí a ty se pak postaví. Bez rozměrů a schémat to bohužel nejde. Já své moduly zaslal již před půl rokem. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265343#msg265343)

Myslím si, že právě jde o to aby lidi se zapojili a ne pořád nějaké plány ... ty ani nevíš jaký bude zájem a chceš hned nákresy ... toto není cesta ... Stále a pořád dokola tlačíš své kolejiště (chápu to)
Celým projektem je udělat KOLEJIŠTĚ pro děti aby si hráli ... takže zase a dokola - kolejiště poskládané z více kolejišť = více hraní si pro děti

Citace od: Matthes_CS kdy 21.05.2019, 14:11:00
Já plánuji posunovací puzzle postavit, zastavit do nějaké průmyslové vlečky nebo k nádraží, takže to by šlo napojit na trať a udělat víc vagónů a mohli by se ty seřazený odvážet a přivážet jiný.
Je to celé kolejiště se samostatným provozem ? Nebo to chceš někam napojit ? Napiš prosím rozměry,  které strany mají pohledové a kde máš ovládání.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Stále jsem toho názoru ať se udělá JEDEN společný projekt a ne že se budou tahat kolejiště a kdo nemá ať jde do spolešného projektu ... proč neudělat rovnou velký společný projekt a je klid ... společný projekt poskládán z menších celků ...

Já taky, ale přihlédněme ke skutečnostem, které tu zazněly:

fandadolega: kolejiště ovál s větším skrytým nádražím vzadu cca 5x2  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51773.msg265100#msg265100)
ogar49: kolejiště bez přehnané "dekorace" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265480#msg265480)
samy405: " Nedokážu si představit uhlídat obrovské kolejiště poskládané z menších částí a všechno na sebe pasovat" jsem pro veliké kolejiště sestavené z menších kolejišť. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265807#msg265807)
Clermont: U vláčků to mám jinak a tam se mi líbí, že každý si to kolejiště nějak postaví a má nějakou úroveň a každý BP vypadá stejně - rukopis stavitele. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg266261#msg266261)
Vočko: "S Clermontem máme společné kolejiště a tomu se chci věnovat naplno. Za mě osobně o zmíněný projekt zájem nemám" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg268176#msg268176)

Takže máš už čtyři samostatná kolejiště.

Toto máš krásně utržené z kontextu a je tady jen půlka informací ... přestávám nebo začínám tušit co za tím je ? Zatím nevím co si o těchto poloinformací myslet ...

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Opravdu nelze udělat modulové kolejiště tím způsobem, že by se dodalo více kolejišť které by opticky tvořili jeden velký celek ?

Ve dvou příspěvcích chceš dát samostatná kolejiště vedle sebe a najednou chceš společný projekt. Tvůj obrat o 180° během jednoho dne nechápu.

Stále a pořád dokola chci společný projekt poskládaný z více malých projektů aby byla velká hratelnost, když by nastala porucha na kolejišti malém tak se nic neděje protože je kolem spousta jiných ...

Jako příklad uvedu nádraží Petera (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265332#msg265332) v tomto vlákně. Má krásné propracované modulární nádraží, nemá k němu celé kolejiště a vystavuje jej bez provozu. Pokud bude mít zájem postaví se v rámci Modularního kolejiště navazující moduly a do projektu Modulárního kolejiště se zakomponuje.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 13:28:31
Nebudu zakládat vlákno pro 3 lidi dohromady ... to mám podstatně rychlejší se s něma domluvit po telefonu ...
Je škoda, že se tohoto "utajeného"projektu nemohou zúčastnit ostatní, ale to je tvoje volba. Chtěl jsem dát příležitost všem. Je to ten "JEDEN společný projekt" o němž píšeš výše ?

Kolejiště co mám tak spolupracuji s klukama s Olomouce ... a píšu to už po několikráte ... nedíváš se na akce ? kdo je kde přihlášen ? ale prozradím ti to "tajemství" - je to Yoshimaka a Ogar49 . Domluva s klukama je parádní a na místě se dolazují detaily ...
Kostkování Olomouc 2019 je toho zdárným příkladem.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Chceš tedy do SPOLEČNÉHO kolejiště přispět svým kolejištěm a udělat z toho jeden celek ?
Chci do společného Modulárního kolejiště vyšší kvality (např. modul nádraží Petera) jako byl např. společný projekt kolejiště na KidsFest  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=46301.msg219830#msg219830). Nechci své současné moduly mít ve společném kolejišti "Dětská herna" typu Ogar49 nebo prázdný černý ubrus a hromada nezakrytých hadiček. To neznamená, že do kolejiště "Dětská herna" se nemůžu zapojit, volných kolejí mám plnou skříň. Stejně tak se můžu zapojit do vašeho společného "utajeného" projektu, protože mám stavby, které se mi do stávajícího kolejiště již nevejdou.
Nevadí mi, když budou kolejiště typu "Dětská herna" nebo prázdný ubrus stát vedle mého kolejiště a budou na něj opticky navazovat. Sám jsem začínal zeleným ubrusem.

Již půl roku se tu diskutuje o koncepci, místo toho, aby už zde byly výkresy, kdo co má a šlo se do realizace. To nikam nevede. Slušně jsem požádal, aby psali lidé co mají zájem o Modulární kolejiště. Místo toho zas jen dohady o koncepci bez jediného výkresu nebo fotky, či odkazu na ní.


Výkresy nemám, fotky kolejiště jsou v poslední akci Kostkování Olomouc 2019 - nešlo zde o krásu ale o to aby si děti hráli ...
Tak v posledním odstavci jsi si odpověděl sám ... (můj dojem = nechceš do společného projektu "dětská herna") vadí ti nedokonalosti že hadičky nejsou zakryté, Ogar49 a jeho stavby nebo jak to pochopit ...
Kolejiště mám pokaždé jiné podle akce na kterou se chystá ... Ostrava 2019 na kterou teď krásně narážíš byla pokusem jestli a jak se dá ovládat ... a ano dá - příprava na další projekty. Ano, černý ubrus protože nevím jak v té rychlosti zakrýt mé vlastní stoly protože nemám jistotu že dostanu stoly v takovém počtu a stejné výšce ...

Nikdo ti nebrání a ani nechce aby jsi se zapojil do společného projektu - modulární kolejiště "dětská herna"

Miho, asi jsme si nesedli ... myslím si, že je to škoda šlo udělat krásný velký projekt ... ale řekněme si to otevřeně - máme o to zájem ?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 21.05.2019, 22:43:27
Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Myslím si, že právě jde o to aby lidi se zapojili a ne pořád nějaké plány ... ty ani nevíš jaký bude zájem a chceš hned nákresy ... toto není cesta ... Stále a pořád dokola tlačíš své kolejiště (chápu to)
Celým projektem je udělat KOLEJIŠTĚ pro děti aby si hráli ... takže zase a dokola - kolejiště poskládané z více kolejišť = více hraní si pro děti
Bez plánů to bohužel nejde, o tom v tomto vlákně hovořím nejen já , ale i další lidé se zkušenostmi ze společných kolejišť. Plány nechci hned, ale po půl roce co toto vlákno běží. Kdo má zájem mohl se během šesti měsíců projevit. Své kolejiště nikam netlačím, může stát samostatně jako stálo doposud a stejně jako v Ostravě si se všemi vlaky mohou hrát děti.
Měl jsi půl roku, aby jsi zde ukázal tu správnou cestu. Místo toho sem řadu měsíců nikdo nepřispěl. Když to tu oživím, máš jen spoustu argumentů co vše je špatně.
Celým tvým projektem je udělat KOLEJIŠTĚ pro děti aby si hráli. Mým projektem je Modulární kolejiště, které bude splňovat určitá kvalitativní kritéria a mimo jiné mohou děti jezdit s vlaky.


Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 14:14:16
Stále jsem toho názoru ať se udělá JEDEN společný projekt a ne že se budou tahat kolejiště a kdo nemá ať jde do spolešného projektu ... proč neudělat rovnou velký společný projekt a je klid ... společný projekt poskládán z menších celků ...
Citace od: miho kdy 21.05.2019, 16:04:48
Já taky, ale přihlédněme ke skutečnostem, které tu zazněly:

fandadolega: kolejiště ovál s větším skrytým nádražím vzadu cca 5x2  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51773.msg265100#msg265100)
ogar49: kolejiště bez přehnané "dekorace" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265480#msg265480)
samy405: " Nedokážu si představit uhlídat obrovské kolejiště poskládané z menších částí a všechno na sebe pasovat" jsem pro veliké kolejiště sestavené z menších kolejišť. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265807#msg265807)
Clermont: U vláčků to mám jinak a tam se mi líbí, že každý si to kolejiště nějak postaví a má nějakou úroveň a každý BP vypadá stejně - rukopis stavitele. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg266261#msg266261)
Vočko: "S Clermontem máme společné kolejiště a tomu se chci věnovat naplno. Za mě osobně o zmíněný projekt zájem nemám" (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg268176#msg268176)

Takže máš už čtyři samostatná kolejiště.
Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Toto máš krásně utržené z kontextu a je tady jen půlka informací ... přestávám nebo začínám tušit co za tím je ? Zatím nevím co si o těchto poloinformací myslet ...
Na každém řádku je odkaz na kompletní původní příspěvek, aby to vytržené z kontextu nebylo! Když jsem to sestavil z kompletních citací, byly to citace na jednu celou stránku. Proto to shrnutí. Klidně napiš, co dle tvého začínajícího či přestávajícího tušení za tím je.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Stále a pořád dokola chci společný projekt poskládaný z více malých projektů aby byla velká hratelnost, když by nastala porucha na kolejišti malém tak se nic neděje protože je kolem spousta jiných ...
Výborně jsme ve shodě. Jen musíš upřesnit co myslíš malým projektem. Modul nebo celé funkční kolejiště? Jak a kam bez plánů zařadíš samostatné moduly?

Citace od: miho kdy 21.05.2019, 16:04:48
Je škoda, že se tohoto "utajeného"projektu nemohou zúčastnit ostatní, ale to je tvoje volba. Chtěl jsem dát příležitost všem. Je to ten "JEDEN společný projekt" o němž píšeš výše ?

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Kolejiště co mám tak spolupracuji s klukama s Olomouce ... a píšu to už po několikráte ... nedíváš se na akce ? kdo je kde přihlášen ? ale prozradím ti to "tajemství" - je to Yoshimaka a Ogar49 . Domluva s klukama je parádní a na místě se dolazují detaily ...
Kostkování Olomouc 2019 je toho zdárným příkladem.
Po několikráte to nepíšeš. Napsal jsi to poprvé. Kostkování Olomouc 2019 je příkladem akce, do níž se veřejně nikdo nehlásil a v utajení vznikl seznam účastníků. S vaším společným Olomouckým kolejištěm je to utajení stejné. Obojí je tedy příkladem zdárného utajení.

Je tedy společný projekt kolejiště Clermont+ Vočko
Pak druhý společný, dosud neveřejný, projekt kolejiště samy405 + Yoshimaka + Ogar49
Pak třetí společný projekt kolejiště miho + Venca94 + davroman + rocice + tomasek, který je otevřen dalším kvalitním modulům.

Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Výkresy nemám, fotky kolejiště jsou v poslední akci Kostkování Olomouc 2019 - nešlo zde o krásu ale o to aby si děti hráli ...
Tak v posledním odstavci jsi si odpověděl sám ... (můj dojem = nechceš do společného projektu "dětská herna") vadí ti nedokonalosti že hadičky nejsou zakryté, Ogar49 a jeho stavby nebo jak to pochopit ...
Nechci své moduly zařadit do tohoto typu kolejiště:
(http://www.kostky.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=52033.0;attach=199808;image)
Jedná se o obrázek, který zveřejnil Ogar49.


Citace od: samy405 kdy 21.05.2019, 20:32:56
Nikdo ti nebrání a ani nechce aby jsi se zapojil do společného projektu - modulární kolejiště "dětská herna"
Miho, asi jsme si nesedli ... myslím si, že je to škoda šlo udělat krásný velký projekt ... ale řekněme si to otevřeně - máme o to zájem ?
O projekt Modulární kolejiště mám zájem a nemusí být nutně v Olomouci, ani nemusí být letos.
Slovní spojení  "modulární kolejiště "dětská herna"" je nesmyslem, viz kategorizace v Pekiho příspěvku, a o nesmysly zájem nemám.

Dá-li organizátor vaše společné kolejiště "dětská herna" a naše společné Moldulární kolejiště vedle sebe tak, že opticky splynou, nic s tím nenadělám. Ty kolejiště propojit mezi sebou nechceš, což vnímám v tomto případě jako pozitivum, tak nechápu o co ti pořád jde.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 22.05.2019, 08:04:24
Situaci jsem přehodnotil. Společného projektu v Olomouci ani výstavy v Olomouci se nezúčasním. Pokud vznikne projekt Modulárního kolejiště složeného s modulů (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards) jdu do toho.

EDIT: úprava textu po podání přihlášky do Olomouce
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 27.05.2019, 08:54:36
Poslední dobou vůbec nestíhám, takže se moc omlouvám, zejména Mihovi, jestli jsem něco přehlédl. Co se mne týká, tak jak už jsem psal, tak sám si doma moduly stavím a plánuji stavět další. Pokud by jsme se pustili do modulového kolejiště, o které z výše napsaného, stejně jako já i Miho stojí a podle toho co píše, tak ví přesně co to modulové kolejiště je, tak si myslím, že je v úvodu naprosto nezbytné se domluvit na několika nejpodstatnějších věcech/bodech.


Záměrně zde neuvádím systém kolejiva, tj. 9V/PF protože se domnívám, že to není podstatné. Lokomotivy by měly být ovládány dálkově, ne tedy přes koleje pomocí trafa a to z důvodu umožnění souběžného provozu několika lokomotiv. Systém kolejiva, je tedy jen estetickou otázkou.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 27.05.2019, 10:40:54
1) Základní velikost jednoho modulu 48x48 nebo 32x32 + jeho násobky či úplně jiný souhlasím
2) Standard několika základních (cca 4 druhy) dělící/navazující roviny mezi moduly - myslíš roviny krajiny nebo rovných kolejí ?
3) Téma/doba - co se týká doby. Železniční budovy stojí třeba i 100 let, tam bych problém neviděl. Co se týče vozidel, volil bych někam do roku 1970, kdy ještě jezdila pára. Nebo se dá pára zařadit jako právě projíždějící historický vlak. Co se týče roční doby, volil bych jaro - léto.
3) Podmínky použití dodatečné elektroniky apod. - standard 9V nebo vlastní napájení.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Martins kdy 27.05.2019, 12:21:46
Ahoj, vůbec vám do toho nechci vstupovat, ale hodně se mi líbí modulární systém MILS (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards), který tady zmínil Miho. Myslím si, že pokud byste se drželi nějakého (tohoto) standardu, že by to mohlo přilákat další stavitele. Já např. mám doma jakési město z modulárů a uvažuji, že bych je převedl na tento standard (ani je nemusím dávat pryč z baseplate) a pak bych to mohl půjčovat do vašich kolejišť. Je mi jasné, že je potřeba vymyslet nejprve to kolejiště... Myslím, že i někdo další o tomto standardu uvažuje a používá, hodilo by se to asi i u jiných projektů (vesnice, friends a i strašidla vlastně něco podobného měly/mají). M.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 27.05.2019, 13:41:16
Hodím zde nákres kolejiště kde se modulově dají přidávat další ... Základem bych viděl baseplate 32x32 z důvodu už origo cest které bych nezatracoval a bral je jako hotvý fakt. (teoreticky lze i přizvednout ale musí mít okolní budovy "patníky" aby se měli o co zarazit ...

Nebylo asi vše správně pochopeno ... modulově bych viděl spíše město než samotné kolejiště - tam se moc vymýšlet ani nedá aby to mělo hlavu a patu.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 27.05.2019, 14:33:43
Omlouvám se, ale všechno byly dotazy a body k zamyšlení :-)

Tedy ad1)
Citace
1) Základní velikost jednoho modulu 48x48 nebo 32x32 + jeho násobky či úplně jiný
Měl jsem na mysli, abychom se dohodli, který rozměr bude preferovaný. Teoreticky je možné mít i 16x16 jelikož pro volnou trať, nebo jednoduché spojovací moduly mezi dvěmi rozsáhlejšími moduly to je asi dostatečné.

ad 2)
Citace2) Standard několika základních (cca 4 druhy) dělící/navazující roviny mezi moduly - myslíš roviny krajiny nebo rovných kolejí ?
Měl jsem na mysli "normalizovaná" rozhranní mezi dvěma moduly, tedy jak musí vypadat konce každého modulu, aby se k němu mohl připojit další modul.

ad 3)
Citace3) Téma/doba - co se týká doby. Železniční budovy stojí třeba i 100 let, tam bych problém neviděl. Co se týče vozidel, volil bych někam do roku 1970, kdy ještě jezdila pára. Nebo se dá pára zařadit jako právě projíždějící historický vlak. Co se týče roční doby, volil bych jaro - léto.
Ano, tak nějak to bylo myšleno. Páry jsem bral, že to budou historické soupravy, protože bych nerad kolejiště zbavoval současných kolejových vozidel. Období bych tedy volil současnost a vše co je výrazně starší (vlaky, auta) pak stylizovat k nějaké oslavě, průvodu, srazu apod. Co se období týká, jaro/léto je asi nejlepší možnost

ad 4)
Citace4) Podmínky použití dodatečné elektroniky apod. - standard 9V nebo vlastní napájení.
Zde jsem měl spíše na mysli použití dodatečné elektroniky. Např. pro osvětlení interierů, nebo lamp aby byly maximálně maskovány jakékoliv ne-LEGO komponenty apod. Co se týká napájení, tak jelikož moduly jsou v našem podání soliterní jednotky, tak není potřeba jej nějak omezovat, jelikož si každý ručí za svůj modul. Jediné co zde může být, tak že každý modul vybavený elektronikou musí mít vyvedený např. 9V LEGO konektor nebo standardní 230V konektor pro možné připojení do centrálního napájení apod.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 27.05.2019, 15:34:03
Citace od: samy405 kdy 27.05.2019, 13:41:16
Nebylo asi vše správně pochopeno ... modulově bych viděl spíše město než samotné kolejiště - tam se moc vymýšlet ani nedá aby to mělo hlavu a patu.

Pak je to modulární město a kolem něj skládačka kolejí.
Pokud nemáš pod kolejemi modul, tak nemůžeš tvořit krajinu těsně u kolejí a není to modulární kolejiště.
Ty mluvíš o výstavě v Olomouci a my zas o teoretickém modulárním kolejišti z modulů.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 27.05.2019, 15:40:00
ad1) Vyjdeme- li ze standardu MILS (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards), tak základní modul je 32x32.

ad2) "normalizovaná" rozhraní jsou též dána standardem MILS

ad3) vyřešeno

ad4) 9V LEGO konektor nebo standardní 230V zástrčka
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 27.05.2019, 17:35:55
Mluvím stále o a pořád dokola o modulárním kolejišti ...
tak pokud mohu mluvit za skupinu se kterou se dohodla jistá pravidla a přispějí do tohoto modulového kolejiště :

Používání MILS jako prvořadé - rozměr je daný 32x32 kde je základ base plate na něm 1 brick a pak plate ... (vycházím z MILS)
já si beru na starost koleje (snad stihnu vše poskládat do standartu, případně aby bylo funkční) žluté prostory jsou k "pronájmu" :) kde se řídí pravidly MILS
Cesty jsou zatím klasické baseplate (časem MILS)
Pokud někdo bude chtít osvětlení nebo napájení do "pronajaté jednotky" tak potřebuju info aby se dalo připravit (napájení či osvětlení parcely nebylo požadováno - i toto umím vyřešit a i elegantně)
kolejiště bude ovládáno pomocí vzduchu (aby nešlo ovlivnit jiným segmentem a bylo to originál lego)
v levé části u kolejí (4x baseplate) jsou už postavené a bude tunel s krajinou
v nějaké části už se parcely zabydlují :)
Přístaviště bude u překladiště - zde bude pojízdný jeřáb (taky už ve výstavbě) aby mohl nakládat na vlaky + na loď

o systému MILS vím delší dobu ale nikdy nebyla potřeba jej uplatnit ... myslím si, že nastal čas aby se na tom stavělo aby šlo spojovat projekty ...
kolejiště lze rozšířit - zde je limitní zatím stoly na kterých to je stavěno (je to taky skládačka a pro pořadatele je obrovská výhoda že nemusí shánět stoly)

Pokud někdo má zájem se přidat budu (budeme) jen rádi ... :)
Snad jsem někoho neurazil nebo neobešel ... pokud ano tak mne to mrzí ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 27.05.2019, 18:42:35
jinak kdo nezná systém MILS tak přikládám obrázky jak je to dané a vyžaduji dodržování.

Přikládám i v LDD - barvy neřeším ale kostky - rozměr a rozmístění ano
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 27.05.2019, 18:57:09
Cesty jsou pro příklad jak moc to jde udělat. lze i další koleje přidat - lze udělat kolej + cestu ...
protože tady nebyl žádný pořádný návrh tak jsem tady dal toto ... je to o diskuzi a myslím, že toto ukáže cestu kam dál ...

pozemky se pomalu plní :) když by někdo chtěl pomoct s kolejištěm stačí dát info ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 28.05.2019, 08:58:45
Citace od: samy405 kdy 27.05.2019, 17:35:55
o systému MILS vím delší dobu ale nikdy nebyla potřeba jej uplatnit ... myslím si, že nastal čas aby se na tom stavělo aby šlo spojovat projekty ...

Já ten systém registroval, asi půjdu pro ti proudu, ale moc tomu nevěřím. Ten návrh co máš pod tím je toho přímým důkazem.  Pokud je jediným důvodem pro zvednutí všech komponent (včetně modulárů, a továrních silnic) zakrytí napájení a jiných kabelů, tak i přijde daleko efektivnější provrtat nosnou desku.

Vždyť to tebou nevržené kolejiště se dá úplně v pohodě naskládat rovnou na baseplate. Respektive na co budeš pokládat ty tovární silnice (aby to bylo ve stejné výšce)?   

Budete mít násep kolejí kolejí jako má např. miho? 

Držím palce, ale příde mi že tam bude ležet plno utopeného materiálu (a peněz) a přitom to při vší uctě nebude vidět. Kolejiště tvoří (pro diváka) to co může pozorovat. Tedy nějaký terén (skála,tunel,voda most,les atd) v kombinaci se zástavbou (vesnice,město atd.)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 28.05.2019, 09:12:00
Citace od: miho kdy 27.05.2019, 15:40:00
ad1) Vyjdeme- li ze standardu MILS (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards), tak základní modul je 32x32.

ad2) "normalizovaná" rozhraní jsou též dána standardem MILS

ad3) vyřešeno

ad4) 9V LEGO konektor nebo standardní 230V zástrčka

Milane a není lepší navázat na "tvůj standart"? Máš to:
- ověřené (rozborka /zborka)
- hotové moduly (je možné se napojit)

V první fázi (ověřovací) by mohlo jít třeba jen o:
- prodloužení rovných úseků
- odbočky na druhé  (malé) modulové kolejiště 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 28.05.2019, 12:27:40
Milane a není lepší navázat na "tvůj standart"? Máš to:
- ověřené (rozborka /zborka)
- hotové moduly (je možné se napojit)
[/quote]

Můj současný standard je baseplate (48x48 nebo 32x32 nebo 16x32) s kolejí rovnou na baseplate nebo baseplate + 1 plate (v zatáčkách a před nimi i pod výhybkami a před nimi) .
Osa koleje je vždy 8 studů od okraje nebo 16 studů od sousední koleje.
Je to úspora materiálu, ale moduly bez kolejí se hodně prohýbají.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: ogar49 kdy 28.05.2019, 12:37:25
Nejakou dobu jsem tu nebyl a nestacim se divit.
Ad Miho: 》Nechci své moduly zařadit do tohoto typu kolejiště:《 a moje foto. CETL JSI co jsem u te foto mel napsano nebo jsi to jen ucelove uzil  Nebyl to prispevek do moduloveho kolejiste, jen reakce na predchozi komentare. Ve smyslu na pouhe hrani s vlacky (tedy do detske herny) staci koleje bez dekoraci, kde je hlavni bod pouze ovladani. A kdyz si chce mladej pohrat s vlaky tak si udela ruzne kolejiste a jezdi a vyhybkuje ... nepotrebuje tam mit prirodu, budovy, ... jde mu o vlaky. Tedy dana fotka neni co bude na vystave ... jen co by detem k hrani stacilo!!!
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: yoshimaka kdy 28.05.2019, 12:43:05
Včera jsem MILS studoval a přijde mi, že má spoustu vychytávek:
* dá se jít s terénem dolů (řeky, "nížiny")
* jednoduchá výměna - prostě se udělá standard - označí nějaký čtverec (třeba 2x2 BP) a tam si postavte, co chcete
* jednoduchá variabilita již postaveného terénu

Pár dalších poznámek:
* na vzduchotechniku to asi zrovna nebude - včera jsem to se Samym debatoval
* v případě elektroniky je sice potřeba víc komunikovat a plánovat, ale na druhou stranu víme, že se tam dá ten kablík protáhnout
* ano - je tam utopený materiál, ale myslím, že ne samoúčelně - to jsou právě ty možnosti
* co se týče silnic - raději bych stejně dělal MOC silnice na MILSu..

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 28.05.2019, 12:50:05
Citace od: yoshimaka kdy 28.05.2019, 12:43:05
* na vzduchotechniku to asi zrovna nebude - včera jsem to se Samym debatoval

Dají se tam udělat vzduchotechnické kanály tj. snadno odendatelná linie. Mají to tam naznačeno pod cestami.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: yoshimaka kdy 28.05.2019, 13:24:20
Citace od: miho kdy 28.05.2019, 12:50:05
Citace od: yoshimaka kdy 28.05.2019, 12:43:05
* na vzduchotechniku to asi zrovna nebude - včera jsem to se Samym debatoval

Dají se tam udělat vzduchotechnické kanály tj. snadno odendatelná linie. Mají to tam naznačeno pod cestami.

Dají, to je pravda, ale přijde mi, že tím příjdou o část své největší výhody - modularitu.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 28.05.2019, 13:28:45
Citace od: yoshimaka kdy 28.05.2019, 12:43:05
Včera jsem MILS studoval a přijde mi, že má spoustu vychytávek:
......
* co se týče silnic - raději bych stejně dělal MOC silnice na MILSu..

Tak určitě, je to promyšlené to nerozporuji. Ale já jsem měl třeba problém pokrýt plochu 2x6 m2 (nic moc velké kolejiště) jenom pomocí baseplate. I silnice jsem si musel půjčovat. Uvědomte si že když se bavíme o kolejišti počítáme to na metry čtvereční.

Pořád si to prostě nedovedu dost dobře představit. Ano u společného projektu vesnice nebo město se šlo také do nějaké silnici typu standartizovaný "MOC", ale pořád to nebylo tak velké. Pokud se podívám na návrh samy405 tak těch silnic co se budou muset vytvořit je opravdu hodně.     

Chápu ten systém u terénu, kolejí (tvorba náspů atd.) ale ten se v návrhu (zatím) mnoho nevyužije.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: yoshimaka kdy 28.05.2019, 13:43:52
Citace od: peki kdy 28.05.2019, 13:28:45

Pořád si to prostě nedovedu dost dobře představit. Ano u společného projektu vesnice nebo město se šlo také do nějaké silnici typu standartizovaný "MOC", ale pořád to nebylo tak velké. Pokud se podívám na návrh samy405 tak těch silnic co se budou muset vytvořit je opravdu hodně.     

Chápu ten systém u terénu, kolejí (tvorba náspů atd.) ale ten se v návrhu (zatím) mnoho nevyužije.

No, zase si myslím, že i v tak velké krajině bude zástavba tvořit taky jenom část - takže jestli tam bude třeba 1/4 nebo 1/5 volné části (ne koleje) tvořena různými druhy silnic, tak mi to pořád příjde jako velice dobrá investice. Pravda, toto co píšu je zatím moje představa. Ale pokud bude chtít někdo přispět "jenom" silnicí nebo "jenom" jedním domečkem ... ejhle - máme tu krásný nový velký projekt. S tím, že se budou jednotlivé části lépe obměňovat.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 28.05.2019, 16:25:45
V MILS systému vidím největší výhodu a to je právě snížit terén kvůli vodě či něčemu podobnému.
Jinak vidím jen nevýhody ve velké spotřebě meteriálu a nutnost stavět i vlastní silnice, takže další meteriál. Ale až jendou budu mít mateiál, tak bych to chtěl podobně řešit, protože vlasntí silnice budou vypadat lépe, budou se dát vést do kopce různé šikmé a podobně. Terén nebude nudná placka. Ale zatím rozhoduje materiál a myslím, že ještě dlouho bude, takže zatím pojedu jen na baseplatech.

Jinak zatím se společného projektu účastnit nakonec nebudu, zakládal jsem téma s názvem modulové kolejiště, jak psal miho, ale představoval jsem si to jinak. Zatím si postavím to své malé posunovací kolejiště a pak uvidím podle vývoje společného projektu, jestli se přidám. Také bych chtěl své kolejiště mít i v jiné době a celkově mám svoje představy :D Takže si to zkusím podle sebe, jak moc si to kolejiště sním nereálně a pak se uvidí.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34
Nedalo mi to a poskládal jsem první modul ... je to modulární, je to hezké, je to funkční, má to hlavu a patu, lze rozšířit.
Foto v příloze :)
Cesty co se tady pořád řeší - i toto je dořešeno a spojení velice jednoduché (berte že je to řešení aby se projekt vůbec rozjel a není to finální - tam postavit vlastní cesty)

Četl jsem zde že je to drahé - posílám i rozpočet na jeden modul kdy je to bráno pouze z českých obchodů a dodržuju barvy a snažím se použít nové kostky. Dále ceny jsou středně vysoké (nešel jsem schválně po nejlevnějších) Dále jsem nebral v potaz že by se použil nějaký vlastní materiál ...

Fakt už nevím co více a jak máte představu o MODULOVÉ projektu (kolejiště to už raději nenazývám)

Miho - děkuji za podporu. Prosím o foto Tvého modulového řešení - stále chci najít cestu pro tento projekt

P.S. Domky do města se hlásí další ... a toto je alespoň pro mě ten modulový systém - každý může dát něco a bude to na stejném modulovém systému ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: mirek kdy 29.05.2019, 09:43:56
samy405...zajímalo by mně, jak řešíš v tomto systému zatáčku a přejezd vlaku přes propojené výhybky.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 29.05.2019, 18:35:48
přejezd zde ...
Zatím nevím o nikom kdo by dělal přejezd přes vyhybku ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 20:01:37
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 18:35:48
přejezd zde ...

To se mi moc nelíbí, tu baseplate postavit na kostky, ale to že se mi to nelíbí je asi nejmenší problém. Jediný problém vidím v návaznosti s modulem bez baseplate na kostkách, což budou asi větší budovy nebo žel. přejezdy jako tady, baseplate má jinou výšku, takže tohle bude dělat zle.

Citace od: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34
Četl jsem zde že je to drahé - posílám i rozpočet na jeden modul kdy je to bráno pouze z českých obchodů a dodržuju barvy a snažím se použít nové kostky. Dále ceny jsou středně vysoké (nešel jsem schválně po nejlevnějších) Dále jsem nebral v potaz že by se použil nějaký vlastní materiál ...

Takže je to drahé. Kdyby se ještě ty baseplaty nahradili silnicemi, třeba jako tu (http://gallaghersart.com/page/misc_custom_lego_roads), tak už vůbec.

Citace od: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34
Fakt už nevím co více a jak máte představu o MODULOVÉ projektu (kolejiště to už raději nenazývám)

Myslel jsem ty modulové kolejiště co staví modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html), tedy reálnější model trati, né klasické kolejiště.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 29.05.2019, 20:40:44
Citace od: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 20:01:37
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 18:35:48
přejezd zde ...

To se mi moc nelíbí, tu baseplate postavit na kostky, ale to že se mi to nelíbí je asi nejmenší problém. Jediný problém vidím v návaznosti s modulem bez baseplate na kostkách, což budou asi větší budovy nebo žel. přejezdy jako tady, baseplate má jinou výšku, takže tohle bude dělat zle.

Vůbec jsi nepochopil a nebo nečet co je psáno výše :( modul cesty je provizorní protože zatím nevím o nikom kdo by cestu MOC postavil na bázi MILS ... tak jsem hledal řešení a našel - je to použitelné - neříkám, že dokonalé ale svojí práci to udělá ...
Všechny budovy jsou jasně dané základy MILS.

Citace od: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34
Četl jsem zde že je to drahé - posílám i rozpočet na jeden modul kdy je to bráno pouze z českých obchodů a dodržuju barvy a snažím se použít nové kostky. Dále ceny jsou středně vysoké (nešel jsem schválně po nejlevnějších) Dále jsem nebral v potaz že by se použil nějaký vlastní materiál ...

Takže je to drahé. Kdyby se ještě ty baseplaty nahradili silnicemi, třeba jako tu (http://gallaghersart.com/page/misc_custom_lego_roads), tak už vůbec.

Zase a znovu - je to postavené na MILS kde je základ baseplat a na něm jsou kostky - kvůli pevnosti a modularity. každý BP je za cenu cca 100kč - cena jednoho modulu provizorní cesta cca 300kč nemyslím si, že je to nějak hodně peněz - zde bych prosil aby se vyjádřili ti co už mají nějaký modul postaven kolik je to vyšlo (miho atd.) Děkuji

Citace od: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34
Fakt už nevím co více a jak máte představu o MODULOVÉ projektu (kolejiště to už raději nenazývám)

Myslel jsem ty modulové kolejiště co staví modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html), tedy reálnější model trati, né klasické kolejiště.

Odpovědi v textu výše :)

zase jen nepochopení celé myšlenky ... jak chceš postavit modulové kolejiště když nepříjmáte modul jako takový ? Dal jsem návrh kolejí a prostoru pro město ... a vůbec se nebráním spolupráci na kolejích nebo čehokoliv jiného ...


Je mi jasné, že budou dotazy, nevlídné ohlasy a podobné věci. Kdyby tento systém nefungoval tak by se nepoužíval a na větších projektech se standartně používá (vím, o čem mluvím a to nejsem tak zkušený jako jiní vláčkaři a stavaři projektů)
Je každého věc jestli se chce nebo nechce zůčastnit.  Já když jsem se chtěl zůčastnit nějakého společného projektu tak základní modul byl jasně daný a neptal se mě někdo jestli to takhle chci nebo ne a jestli mi to vyhovuje - prostě základ je daný a musí navazovat na ostatní (společné projekty - friends, sousedé 1 + 2 atd.)
Je mi docela zvláštní, že se tady podařilo něco dát do standartu ale nějaký ohlas že je to alespoň nějaká cesta tak nic, jen že je to náročné,drahé atd.
na druhou stranu mi píšou lidi do kterých bych to vůbce neřekl tak se chtějí přidat a se základním modulem nemají nejmenši problém, ba naopak jsou rádi, že je možnost si vzít i jen jeden BP nebo 3 spojit k sobě a budovy rozdělit na 3 samostatné části ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 29.05.2019, 21:58:55
Citace od: samy405 kdy 28.05.2019, 21:11:34

Miho - děkuji za podporu. Prosím o foto Tvého modulového řešení - stále chci najít cestu pro tento projekt


Foto mého stávajícího řešení:

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3403/15/15932/15932373_0de2c920a9d95641f1fa2431e62ce623/images/IMG_3726.jpg)

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3403/15/15932/15932373_0de2c920a9d95641f1fa2431e62ce623/images/IMG_3727.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 22:38:02
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 20:40:44
Je mi jasné, že budou dotazy, nevlídné ohlasy a podobné věci. Kdyby tento systém nefungoval tak by se nepoužíval a na větších projektech se standartně používá (vím, o čem mluvím a to nejsem tak zkušený jako jiní vláčkaři a stavaři projektů)
Je každého věc jestli se chce nebo nechce zůčastnit.  Já když jsem se chtěl zůčastnit nějakého společného projektu tak základní modul byl jasně daný a neptal se mě někdo jestli to takhle chci nebo ne a jestli mi to vyhovuje - prostě základ je daný a musí navazovat na ostatní (společné projekty - friends, sousedé 1 + 2 atd.)
Je mi docela zvláštní, že se tady podařilo něco dát do standartu ale nějaký ohlas že je to alespoň nějaká cesta tak nic, jen že je to náročné,drahé atd.
na druhou stranu mi píšou lidi do kterých bych to vůbce neřekl tak se chtějí přidat a se základním modulem nemají nejmenši problém, ba naopak jsou rádi, že je možnost si vzít i jen jeden BP nebo 3 spojit k sobě a budovy rozdělit na 3 samostatné části ...

Že se to používá a jaký to má klady to je mi jasný, jednou bych z toho taky měl rád kolejiště, jen zatím radši dám materiál jinam.

To že jinde je něco jasně dané a tady se diskutuje je tím, že tohle téma jsem založil, aby se diskuze přenesla z Olomouckého tématu a nespamovalo se tam. Aby se tady probralo jak by to mohlo vypadat a jestli vůbec něco. Takže stačí určit organizátora projektu (teda někdo aby prohlásil, že to udělá) a ten to pak určí a bude po diskuzích, nebo po většině.
Jestli píšou lidi, že se chtěj přidat, tak to je dobře, jen nevím, proč to nepsat sem, aby tu nebylo jen to negativní :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 29.05.2019, 22:40:29
No nechtěl jsem do tohoto téma nějak moc psát jelikož jsem toto řešil se Samym přes Messenger a když se to podaří, třeba tam jednu budovu dám...
Ale napíšu zde co mě osobně se moc nelíbí a tím nechci hanit tento nápad modulárního kolejiště.
Rozumím tomu, že pokud chce někdo dělat modulární kolejiště, tak se musí člověk popasovat s hodně věcmi než když dělá modulár jeden člověk viz Miho.
Co já obdivuji na moduláru od Miha je to, že i když skladá to po BP, může to různě měnit a mění a na každé výstavě to má jinak a vždy tam má skvělé věci jako rybník s rostlinkami a lidmi, pole obilí s kombajnem, nádraží s lidmi apod. To je to co podle mě musí kolejiště mít a co chtějí děti vidět. Já musím vidět ten nadšený úsměv toho dítěte s tou nataženou rukou jak ukazuje na plno věcí po kolejišti.

A to je to co mě osobně chybí na kolejišti od Samyho tak jak je nyní prezentováno.
Ano, bude tam město, domy, silnice s autama, ale dívat se vepředu na dlouhou rovnou kolej (dvě koleje) a ten vlak jen rovně projede...
Budou děti vidět dozadu 3 m daleko kde jsou výhybky, kde je seřadiště jak se vlaky kolem sebe míjejí ?

Ano, bude to hodně o kompromisech, ale i tak se to dá myslím udělat propracovaněji...

Ať to dopadne jakkoliv, fandím tomu a už se těším jak to na výstavě uvidím - kolejí není nikdy dost  >:D



Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: mirek kdy 30.05.2019, 09:31:28
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 18:35:48
přejezd zde ...
Zatím nevím o nikom kdo by dělal přejezd přes vyhybku ...

Nemyslel jsem silniční přejezd, ale spojení dvou výhybek pro přejezd VLAKU z jedné na druhou.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 30.05.2019, 10:09:40
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 20:40:44

Je mi jasné, že budou dotazy, nevlídné ohlasy a podobné věci. Kdyby tento systém nefungoval tak by se nepoužíval a na větších projektech se standartně používá (vím, o čem mluvím a to nejsem tak zkušený jako jiní vláčkaři a stavaři projektů)

Nevlídné ohlasy  ;) Kde konkrétně? Prostě se tu diskutuje. Minimálně tu vidím 2 "standarty" a 2 výsledky:
- MIHO (ověřený v našich podmínkách, MIHO může říci co se osvědčilo co se dá vylepšit)
- MILS (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52326.0)

Pokud víš o čem mluvíš tak to sem napiš. Rád se poučím (poučíme). Stavěl jsem asi 15 společných kolejišť, ano nebyla modulová v pravém slova smyslu. Cca 2 krát jsem pomáhal stavět kolejiště MIHO. 

Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 20:40:44
Je každého věc jestli se chce nebo nechce zůčastnit.  Já když jsem se chtěl zůčastnit nějakého společného projektu tak základní modul byl jasně daný a neptal se mě někdo jestli to takhle chci nebo ne a jestli mi to vyhovuje - prostě základ je daný a musí navazovat na ostatní (společné projekty - friends, sousedé 1 + 2 atd.)

Společné projekty na kostkách vznikají na základě nějaké dohody a řekněme promyšleného respektive prodiskutovaného konceptu. Podle hesla 2 krát měř a jednou řež. Několik vláčkařů (tedy potencionálních účastníků) tu v poklidu vyjádří v čem vidí problém:
- zbytečně nákladný modul (MOC silnice,moduláry na podložce, vysoký násep kolejí)
- komplikovaný modul (udělat rovný modul rovnoběžné koleje je relativně jednoduché, komplikace začnou v zatáčkách a na vyhybkách)
- návrh kolejiště absence jakéhokoliv terénu (to co jsi navrhl, se dá nacvakat na baseplate, použít tovární silnice, moduláry na baseplatech). 
- nejasný cíl (je to spíše ta herna nebo vytuněné kolejiště jako má miho)

Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 20:40:44
Je mi docela zvláštní, že se tady podařilo něco dát do standartu ale nějaký ohlas že je to alespoň nějaká cesta tak nic, jen že je to náročné,drahé atd.
na druhou stranu mi píšou lidi do kterých bych to vůbce neřekl tak se chtějí přidat a se základním modulem nemají nejmenši problém, ba naopak jsou rádi, že je možnost si vzít i jen jeden BP nebo 3 spojit k sobě a budovy rozdělit na 3 samostatné části ...

Ohlasy tu máš, ale nechceš je slyšet.  Spojit k sobě budovy (pokud se bavíme o modulárních domech) jde  přeci normálně i bez tohoto standardu.

Čili standart ano ale měl by dávat smysl, to že ho někteří (včetně mne) zatím nevidí je o tom v argumentaci použít srozumitelné důvody. Já ti do hlavy opravdu nevidím, takže opravdu ne"vím o čem mluvíš".

Ano může ti to připadat zbytečné, můžeš se po nějakém chatu domluvit se 3 kostkaři a můžete se na nějaké akci prezentovat společným výsledkem.  A věř mi že ti budu držet palce.

Také se tu můžeme několik týdnů/měsíců v klidu domlouvat a nikam to nepovede nebo se nám podaří najít nějaký rozumný řešení.

Dovedu si třeba představit rozšířit materiál kostek o "vlakovou hernu".
Určitý počet baseplate s nacvakanou plastovou kolejí (dvojkolejí), vyřešený modul zatáčka,modul výhybka, tovární silnice. To vše složené v několika krabicích, pochopitelně inventarizované. "Vedoucí" herny na výstavě si dopředu navrhne (podle místa, zájmu organizátora, zájmu kostkařů) jak to bude vypadat:
- koleje má
- silnice má
- pučí si a ostatní se zapojí budovami a terénem (jednoduchý tunel, skála)

Dovedu si třeba představit navazování na kolejiště MIHO
- přechodové moduly na napojení dalšího kolejiště
- skládání modulů (jen je potřeba opravdu vědět co potřebuji tím modulem vyřešit). Pokud se třeba počítá s jízdou vlaků do kopce/z kopce tak na dlouhodobých výstavách to zbytečně zvyšuje zátěž motorů, proto to řešíme pomocí mimoúrovňového křížení ve dvou úrovních.
 

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 30.05.2019, 10:28:56
Citace od: miho kdy 29.05.2019, 21:58:55
Foto mého stávajícího řešení:

Milane můžeš prosím tě odhadnou cenu modulu bez 9V kolejí ? Nechci aby jsi počítal dílky, stačí sumární cena. Předpokládám že hlavní náklad bude baseplate 32x32 (která by se dala koupit v rámci LUGBULKU/malého LUGBULKU levněji). Ostatní je taková drobotina, ale oproti tomu MILS mi přide efektivně využitá více jak cca 90 procent použitých dílků je použito na dekoraci, pouze nutné minimum (říkáš že zvedáš o 1 plate) na zvednutí modulu. Dále tovární silnice, moduláry na baseplates.   
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 30.05.2019, 11:41:27
Citace od: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 20:01:37

Myslel jsem ty modulové kolejiště co staví modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html), tedy reálnější model trati, né klasické kolejiště.

Dobrý odkaz. Je zajímavé  podívat se v čem vidí výhody takového modulového projektu tito stavitelé. A porovnat to s tím co potřebujeme nebo chceme řešit na našich výstavách.

Já jsem nikdy takovým vláčkařem bohužel nebyl (Legem si to trochu kompenzuji :) ).  Z poslední akce kterou jsem navštívil si vybavuji že tyto kolejiště:
- nemají okruhy, vlaky jezdí kyvadlově
- provoz vlaků řídí obsluha kolejiště
- aby ta demonstrace provozu byla smysluplná, je takové kolejiště zpravidla (hodně) velké   

Takovéto kolejiště, pokud bych se držel toho mého rozdělení v úvodu tématu  (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265467#msg265467)

Citace od: peki kdy 04.12.2018, 12:57:12

A) Rozšiřovat kolejiště MIHO o další samostatná kolejiště. Tak to bylo řešeno např. v Brick republic. (http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=50512.msg242376#msg242376)

B) Tvořit jednoduché interaktivní kolejiště, kde budou vlaky řídit (respektive ovládat) děti. Toto kolejiště bude jednoduché. Zohlední se účel = řízení vlaků dětmi.

by jsem viděl ještě jako úplně něco jiného

C) kolejiště bez okruhů, simulace provozu

Ale předpokládám že tohle je hodně velké sfi fi pro tuto chvilku  ;)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: milanv kdy 30.05.2019, 12:30:06
Pardon, že se do toho míchám ač nejsem vláčkař :) Ale přesně takové kolejiště jsem myslel, že by bylo to modulové: dlouhá nudle, kam může každý přispět kouskem krajiny s kolejí, tedy i nevláčkaři, proto jsem toto vlákno po očku sledoval a byl připraven do projektu přispět.

Viděl jsem kdysi výstavu přesně s tímto typem "kolejiště" a musím říct, že mi tehdy spadla brada. Působí to prostě impozantně, když je to přes celou halu a na každém decimetru je co si prohlížet - a přitom se nemusíš s nikým strkat, místa dost.

Tak bych taky formuloval ty výhody:
* pojme to obrovské množství diváků, kteří se nemusejí s nikým strkat
* na všechno je krásně vidět i pro děti (je to přímo před očima, ne 2-3 metry v hloubi)
* pro vláčkaře je to zábava obsluhovat, protože simulují reálný železniční provoz včetně komunikace, uvolňování kolejí atp. Na klasických modelářských výstavách to někteří prožívají dokonce tak, že mají i stejnokroje :)
* umožňuje to spolupráci mezi vláčkaři a nevláčkaři: profíci staví železničně náročné úseky typu vícekolejné nádraží s elektronikou, zatímco modeláři jako já se přidají s modulem krajiny s jedním rovným kusem kolejí. Tím se může zapojit mnohem víc lidí. Mnohem. Troufám si tvrdit, že každý účastník např. Vesnice je schopný postavit zároveň takovýto modul.

Neříkám, že je to jediné řešení, které má tyto výhody (např. miho hodně vylepšuje tu nutnou "hloubku koukání" protáhlým kolejištěm přístupným většinou ze 4 stran), ale popisuju, proč mě to zaujalo a jak by se mohlo k vám zapojit mnohem víc lidí třeba včetně mě.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 30.05.2019, 12:41:05
Citace od: milanv kdy 30.05.2019, 12:30:06

* pro vláčkaře je to zábava obsluhovat, protože simulují reálný železniční provoz včetně komunikace, uvolňování kolejí atp. Na klasických modelářských výstavách to někteří prožívají dokonce tak, že mají i stejnokroje :)

Dříve (9V) to bylo v rámci Lega obtížně uchopitelné, chce to už nějakou inteligenci v lokomotivě.

Ale i na tvojí reakci (díky za ni) je vidět jak je to téma zajímavé a je možné ho uchopit různými způsoby.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fulda kdy 30.05.2019, 14:36:30
Citace od: mirek kdy 30.05.2019, 09:31:28
Citace od: samy405 kdy 29.05.2019, 18:35:48
přejezd zde ...
Zatím nevím o nikom kdo by dělal přejezd přes vyhybku ...
Nemyslel jsem silniční přejezd, ale spojení dvou výhybek pro přejezd VLAKU z jedné na druhou.
Kolejová spojka se to jmenuje. Dvě rovnoběžné koleje spojené pomocí dvou výhybek :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fulda kdy 30.05.2019, 15:32:51
Ahoj,

protože se celkem považuji za vláčkaře, tak mohu něco málo napsat.

Stavba modulů je něco, co umožňuje za relativně malého úsilí docílit opravdu velké kolejiště. S moduly se pořádají takzvaná setkání, kdy se sejde několik majitelů takových modulů z různých částí republiky (nebo nedalekého zahraničí), kteří pospojují své moduly do nětšího celku a na něm si pak jezdí.

Pro hraní se lidi rozdělují na strojvůdce a nádražáky. Záleží na tom co kdo dělá raději, úlohy se střídají.

Jízda se provádí podle jízdního řádu s nákladovými listy. Člověk si prostě vezme nějaký náklad, který má definovaný čas jízdy a ten dovveze.
Organizace a tvorba jízdních řádů je celkem náročná část přípravy.

U vláčků je výhoda v tom, že se běžně používá celkem sofistikovaná elektronika v mašince. Mašinka dostává příkazy z kolejí, v kolejích je neustále přítomno napájení, takže svícení, houkání, vrčení je nezávislé a lokomotiva stojící ve stanici může troubit, kouřit a pískat podle libosti. Příkazy se posílají po dvou drátech pro vozidla i pro výhybky, takže elektrické propojování modulů je celkem jednoduché - prostě dva dráty propojím a ono to funguje.

V rámcu klubů jsou definovaná čela rozhraní a částečně použitá elektronika. Ne setkání se pak přidělují adresy a tak dále.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 30.05.2019, 15:57:50
Přesně tak a pro nás je to ještě jednodušší. Eletrika mezi moduly totiž nemusí být žádná, jelikož vlaky by měly být přes PF a ne napájeny z kolejí aby se mohlo ovládat několik lokomotiv současně. Jediné co je tedy podle mne důležité je si domluvit/stanovit těch několik tipů čel rozhranní.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 30.05.2019, 19:46:07
Toto jsme už v zásadě řešili na začátku vlákna, jen mám pocit, že to tehdy pochopil akorát peter. Viz:
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg265333#msg265333

Ale je třeba si uvědomit, že to lze bez problémů provozovat a převážet ve velikosti H0. V Legu je ale vše cca 2x vetší.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 30.05.2019, 22:15:36
Přátelé,

Na jednu stranu to má být MODULOVÉ a je mi vytýkano že to mám jen nacvaklé na BP a přitom tady je podpora právě tohoto systému a je o něm tvrzeno že není v podstatě modulární ... Začínám se tedy ztrácet co tedy vlastně je zde myšleno modulární .
Ano, základní modul něco stojí ale je jasně definován a je plně připojitelný k ostatím.

zatím tady padly pouze 2 návrhy na kolejiště - a nějak se kritika valí jen na moje a jakýkoliv protinávrh nebo říct že chci nějakou část kde chci předělat cesty jinak není ...
Obrovská výhoda techniky MILS je právě v jeho zvýšení a možnosti dělat vodu a přitom to stále vypadá perfektně .
Kdybych neměl vyřešenou techniku kolejí tak to tady ani nedávám - je velice jednoduchá a každý kdo dal jakoukoliv kolej na BP tak ví jak to udělat aby to všechno fungovalo. to jako fakt mám nakreslit každý modul ? dal jsem si práci s tím, že jsem zde nakreslil už 3 moduly a dal i realne foto kolejí a výsledek - málo detailu (to jako fakt se mám mrcasit s detailem koleje když zde není ani pochopen základ ? )
Diskutovat můžeme klidně i celý rok a již teď si troufnu říct jaký bude výsledek - bude se zase jen tlachat. např. Já si to představoval jinak a to je špatně atd. Fajn, chceš to jinak tak kde je nějaký protinávrh ? nikde ? tak jak budeš mít něco věcného tak to řekni jinak jsou to zbytečné slova a bere to energii na projekt.
Já dal : - Jasný návrh na základ každého modulu ať si každý může postavit co chce a přitom bude zajištěno že to bude plně připojitelné na další moduly
            - Termín který je velice důležitý pro každý projekt
            - Možnost každému se připojit do projektu
            - Použití pouze originál kostek lego - včetně ovládání vyhybek (hadičku si  myslím, že lze tolerovat)

Projektu na technice MILS je plný net, stačí jen hledat a i na živo jsem jej viděl - ne u nás ...
Myslím si, že by se zde měli vyjádřit i ti co pořádají výstavy a podobné akce co by rádi.

Osobně začínám ztrácet chuť se do projektu pustit ...
Jinak společný projekt běží od roku 2018 a je funkční a neustále se rozšiřuje o lidi a modely. Ano technika se taky vyvíjí a proto se kolejiště mění. Je blbost udělat krásné zátiší když nemám jasný koncept a ani vlastně nevím co od toho očekávám. Toto já mám už dávno srovnané v hlavě.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 31.05.2019, 12:12:57
Citace od: samy405 kdy 30.05.2019, 22:15:36
Myslím si, že by se zde měli vyjádřit i ti co pořádají výstavy a podobné akce co by rádi.

Osobně začínám ztrácet chuť se do projektu pustit ...

Pokud se nejedná o komerční akce, tak myslím pořadatelé víkendovek do vašich projektů nemají co kecat.
Výstavy jsou pro vaši radost a je na vás, jak to chcete udělat.

Takže jako účatník:

- do tvého MILS projektu, jak sis ho zvolil beru a hlásím se o 2 parcely s modulárem a parčíkem + možná vymyslím ještě něco dalšího, napiš pak aktuální  stav zaplnění plochy a jestli to ostatní zvládáš sám, nebo by se ti hodila jinde pomoc něco vyplnit. Pro lepší orientaci bych rád viděl popisky v plánku co kde cca bude.
Jak se to osvědčí uvidíme až se otestuje  :D


Citace od: peki kdy 30.05.2019, 11:41:27
Citace od: Matthes_CS kdy 29.05.2019, 20:01:37

Myslel jsem ty modulové kolejiště co staví modeláři (http://www.nadrazislivenec.cz/clanky/co-je-modulove-kolejiste.html), tedy reálnější model trati, né klasické kolejiště.
C) kolejiště bez okruhů, simulace provozu
Ale předpokládám že tohle je hodně velké sfi fi pro tuto chvilku  ;)

Tady se pořád točíme kolem fotek od modelářů, tak nemám moc přestavu jak by to z Lega vypadalo. Ale pokud se nepletu každý účastník by si mohl postavit jak velký model chce s tím, že musí dodržet jednotný hlavně výškou standardizovaný začátek a konec modulu aby se dalo libovolně navazovat podle aktuálně dostupných modulů. 

To by bylo mnohem jednodušší na domluvu kdo kde bude a možnost stavění téměř bez omezení, oproti klasickému okruhu, kde se lidi musí domlouvat na vizualizaci ze 4 stran. 
Ale vidím to jako nepraktické kvůli nepravidelným tvarům na stolech, celkové délce která se málo kde vleze a možnostem ježdění s vlaky.
Ale to je jeden názor a určitě bude zajímavé vidět to v reálu, tak držím palce ať se ti to podaří rozjet.

Já osobně jsem se tu ke stavění modulů na víkendovky vyjádřil skepticky, protože vidím, že každá hlava draka má jinou představu jak princeznu uvařit a než se domluví, tak se spýš sežerou navzájem, tak snad něco vyjde  :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fulda kdy 31.05.2019, 14:21:44
Ano, vláčkaři mají normu jen pro dvě čela a to ještě je pro to, která jsou na konci nádraží. Pokud mám ucelené nádraží, tak je jeho dělení uvnitř pouze na mém rozhodnutí.
A ještě pozor - ještě je součástí specifikace "stůl", tedy u vláčkařů jsou to jen nohy, tady asi celé kusy stolu. Vláčkaři používají délku nohou 130cm +-5cm (nastavitelný šroub, který umožňuje přidávat/ubírat v délce 10cm) a nebo 100cm +-5cm. Délka se měří od hlavy kolejnice.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 31.05.2019, 17:25:11
Nemyslím si, že to je až tak jednoduché. Kdysi jsem byl členem ZABABOVa, posílam proto odkazy na modulovou železnici. Kdybych byl mladší aspoň o 20 let, tak bych se pokusil rozjet něco podobného v ČR nebo EU z Lega. Takhle můžu nabídnout jen vytvoření několika (nedefinovaných standardních) modulů do neexistujícího klubu ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=uDsWfdaHBvg&feature=youtu.be
http://www.zababov.eu/home/normy/modul---mechanicke-vlastnosti
http://www.zababov.eu/home/normy/modul---prehled-rozhrani
a všechno zde:
http://www.zababov.eu/
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 31.05.2019, 17:59:39
Jen už po několikáté opakuju, že nechápu, proč to už někdo v Německu nebo v USA neudělal. ASI TO MÁ NĚJAKÝ DŮVOD. Můj syn tvrdí, že je příliš malé procento vláčkových bláznů i v největších kulturních státech (musíme podle něj čekat, až se Čína stane kulturním státem, kde budou mít obyvatelé čas a peníze na hraní).

Vidím stále ty největší výhody tohoto projektu z Lega oproti H0:
- vozidla i krajina jsou skoro nezničitelná dětskými ručičkami (všimněte si, že v H0 tátové moc ke svým dílům děti nepouštějí)
- děti mohou postavit vlastní modul s pomocí táty celkem snadno a levně (táta udělá základní konstrukci ze dřeva a překližky vč. kovových spojovacích prvků)
- modul lze snadno předělat x krát
- NEVYŽADUJE to zdaleka takovou přesnost ve všech směrech, jako H0

a oproti současným "modulárním kolejištím z Lega" /jeden z nejvymakanějších má miho/):
- oblouky mohou mít reálné poloměry jako ve skutečnosti (dokonce pomocí standardních rovných kolejí)
- každý modul musí mít standardizovaný kromě čel jen úhel a poloměr (oblouk) nebo délku (rovný) kvůli organizátorovi (aby ten při projektování v chytrém programu nenarazil do zdi tělocvičny)

Lze asi i výrazně zlepšit vystavovatelnost (tzn. přístup návštěvníků) oproti FREMO, vhodným natažením layoutu, případně vložením tunelu pro děti.

Osobně bych asi i snížil výšku kolejnic ze 130 cm na 80 - 90 cm oproti FREMO (kvůli dětem).

A zvednul bych ceny vstupného, aby to pro nikoho NEMUSELO být ztrátové.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 01.06.2019, 09:35:10
Jelikož se modelovou modulovkou docela zajímám, tak mé poznámiky a diskuzi se snažím k modelové modulovce co nejvíce přiblížit. Níže tedy přikládám několik základních LEGO modulů, resp. normalizovaných čel pro jednotlivé moduly. Každý účastník si tedy může zvolit jakékoliv čelo(-a), které osadí na začátek a konec svého modulu. To co je mezi nimi vč. délky je více méně na každém účastníkovi. Samozřejmě by bylo dobré si před úplným začátkem říci nějaký ucelený koncept krajiny aby jednotlivý účastníci stavěli tak, aby se co nejlépe při prvním sesazení potkali. Postupem času, jak jednotlivé moduly budou přibývat je už snazší a snazší stavět další nové moduly tak aby dobře zapadaly mezi již stávající, nebo pokračovali na jednom z konců. Pro každý nový modul je již totiž znám vzhled krajiny minimálně jednoho konce a tedy začátek nového dalšího modulu ;)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 01.06.2019, 12:51:52
Pánové,

Proč sem nedáte návrh jak to má celé vypadat ? (konkrétní návrh celého kolejiště i s rozměrem)

lego má své omezení a u vašich návrhů H0 lze 99% vyrobit a je to právě o výrobě. lego má dané kostky a je to o tom jak to poskládat a nelepit.
Na videu jsem viděl jsem pár nadšenců ale žádnou veřejnost. za mě tento typ modulového kolejiště je sice fajn, ale nedokážu si představit jak lidi chodí mezi moduly a nic se nestane. Dále jak to celé ovládat na lego prvcích. Extrémní spotřeba kostek a je to jen kolej a nic víc ...
Kde je možnost aby se mohlo přidat co nejvíce lidí mimo vláčkařů ? Kde je možnost nějakého domečku ? kde je možnost oboustranné stavění kolem kolejí ?

Pro všechny - můj návrh kolejiště se bude předělávat z důvodu použití MILS systému a možnosti více zapojitelnosti lidí do projektu. Kdo projevil zájem mnohokrát děkuji a nebojte místa je dost a další bude :)
(přidávám vodu a koleje budou jinak aby šlo využít více místa a potenciálu :) Obrázek samozřejmě pošlu i s popiskama)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 02.06.2019, 01:32:45
Nechápu, že se tu na tuto vezi modulového kolejiště rozjela takto živá debata, přitom ten odkaz, jsem tu sdílel již ze začátku. Ale to nevadí.

Představoval jsem si to opravdu tak, že se dá jednotné čelo a zbytek bude už na daném staviteli. Případně někdo bude moct postavit do modulu jen koleje, někdo jen domeček apod. Tedy jeden modul se bude moct dát rozdělit na části, ty už by byly nejspíš ty rozměry baseplatů. Jak by pak konečné kolejiště vypadalo, by se určilo ze dvou faktorů. Kolik a jaké moduly na výstavě budou a jak velká plocha bude poskytnuta. Nedávno jsem se bavil s modelářem/organizátorem výstav z Trutnova, kde vystavovali na MÚ a museli do lichoběžníkové místnosti udělat ještě malé moduly se zatáčkou v určitém úhlu. Plus aby tam byla nějaká hratelnost, tak by to chtělo alespoň dvě nádraží (na každý konec jedno) a za ně smyčku, nebo možnost se na nádraží otočit s lokomotivou na druhý konec vlaku. Nejlepší prostory bych viděl nějakou halu, kde by se to dalo natáhnout po obvodu. Ale dá se s tím i do třídy nebo na chodbu (viděl jsem u modelářů).

Ježdění je skutečně více spíš pro ty modeláře/vystavovatele. Co jsem někde viděl, tak jsou lidi co se starají o nádraží a pak lidi, co si řídí mašinku, někde jsem viděl, že měli i vysílačky/telefony a s mašinkou si vždycky zavolal na další nádraží, že by chtěl přijet, jestli tam je místo a podle toho jel. V Legu bych to tedy viděl na nejnovější ovládání PU, kde je možné více jak 3 frekvence, děti by takto mohli jezdit, jen by se museli hlídat, aby nevjeli kam nemají, nejspíš by je zastavoval/vypravoval, ten co má na starosti to nádraží.

To že to nikde ještě neudělali, nebo v tom selhali, neznemaná, že my s tím nemůžeme prorazit :D

Tvar modulů (čela) jsem si představoval mnohem jednodušeji, než navrhuje peter. Představoval jsem si to jako baseplate - koleje (nejspíše dvojkolejná trať) a dvě nebo tři baseplate (do hloubky, šířka by se měnila) s tím, že by s částí, kde jsou koleje by se moc neměnilo a ostatní baseplate by se dali libovolně zastavovat, měnit za silnice zalesňovat, cokoliv. Tedy kolej kolejí by se postavili modulární domy a silnice, vedle by bylo nádraží, pak další modulární domy, pak nějaké menší domky, rodinné apod. Pak nejaká továrnička, pak pole a pak jen terén, třeba tunel, les, občas nějaká stavba, cesta, cokoliv. Prostě to co se staví u klasických kolejišť do hloubky, by se tady roztahovalo do šířky, aby to vypadalo realističtěji.

Taky lze udělat kombinaci obojího, může mít v jednom rohu haly koeljiště miho, v druhém samy405 (jen příklad) a mezitím takto modulovou trať. Přechodovými modulami by se vyřešil přechod ze systému jednoho na druhý a i vizuální návaznost.

A samy405 omlouvám se, zapomněl jsem na velkou výhodu u tvého kolejiště v použití MILS a to schování těch hadiček, i když to by šlo určitě na baseplatech taky schovat, ale tady je opravdu MILS nejspíš lepší.

Citace od: fandadolega kdy 31.05.2019, 17:59:39
A zvednul bych ceny vstupného, aby to pro nikoho NEMUSELO být ztrátové.
Tohle nechápu, tady někdo staví, aby si na to pak zase vydělal?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 02.06.2019, 03:22:11
No já to vidím tak, že vláčkoví modeláři tyto akce s modulovým kolejištěm dělají VĚTŠINOU kvůli sobě, proto tam VĚTŠINOU nepouštějí návštěvníky a tím pádem je to vyjde ještě relativně levně. Jakmile tam pustíme cizí lidi (a já osobně jsem spíš pro, než proti), tak se náklady prudce zvýší. A nevím, proč by si to neměli zákazníci zaplatit ze svého. Uvědomme si, že i bez návštěvníků by nás to stálo dost.

Zapoměl jsem zdůraznit nevýhody tohoto "pravého modulárního" systému, oproti např. "mihovu modulárnímu" systému.

1) nutnost, aby měl každý modul svou konstrukci ze dřeva, překližky a kovu, která půjde pevně a standardně spojit s jakýmkoliv dalším modulem (se shodným čelem např. podle petera) ve stejné výšce.

2) potřeba řádově většího počtu účastníků (průměrně se vejdou dejme tomu max. 3 moduly do auta) na vytvoření smysluplného layoutu (miho to ještě nedávno zvládnul sám celé s jedním autem).

Proto se ptám, kdo by v ČR a SR měl teoreticky o takovýto "pravý" modulární systém z lega zájem?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 02.06.2019, 21:42:36
Zas tak úplně pravý se dělat nemusí. Nebudou se dělat výškové rozdíly v modulech a stoly budou co dostanem na výstavě.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 03.06.2019, 10:42:32
Citace od: peki kdy 30.05.2019, 10:09:40
- MIHO (ověřený v našich podmínkách, MIHO může říci co se osvědčilo co se dá vylepšit)
Hlavní problém, který v současné době řeším, že se při manipulaci modul prohýbá, čim víc je na něm staveb z kostek, přestavníků a pod., tím víc se prohýbá a odpadávají plate. Takže budu muset řešit zpevnění a jít výše o 1 brick + 1 plate. (Odhaduji to tak na 3 roky než to celé zvýším.)
Druhý problém jsou kabely k výhybkám, zejména kabely, které se táhnou přes několik modulů. Tomu zvýšení též hodně pomůže. MILS však neřeší dlouhé kabely přes několik modulů. Je to možno řešit konektory na každém rozhraní modulů, což u některých kabelů moc nelze (používám též USB kabely). Nebo nějaké protahování, což by bylo při stavbě hodně zdlouhavé. Přemýšlím nechat mezeru pro kabely na kraji modulu, aby se tento kabelový prostor uzavřel, když se dají moduly k sobě.
Co je pozitivní, je to, že stávající moduly jsou levné a šetří materiál. Zvýšení o 1 brick + 1 plate divák nijak neohodnotí, bude to pro něj stejné. Vyřeším tím jen problémy s manipulací.

Citace od: peki kdy 30.05.2019, 10:28:56
Milane můžeš prosím tě odhadnou cenu modulu bez 9V kolejí ? Nechci aby jsi počítal dílky, stačí sumární cena. Předpokládám že hlavní náklad bude baseplate 32x32 (která by se dala koupit v rámci LUGBULKU/malého LUGBULKU levněji). Ostatní je taková drobotina, ale oproti tomu MILS mi přide efektivně využitá více jak cca 90 procent použitých dílků je použito na dekoraci, pouze nutné minimum (říkáš že zvedáš o 1 plate) na zvednutí modulu. Dále tovární silnice, moduláry na baseplates.

modul 32 x 32 bez kolejí dvojkolejná trať (ceny BL Last 6 Months Sales New Qty Avg Price)

LBG Baseplate 32 x 32 - 1ks - 228Kč
Pražce:
Reddish Brown Tile 2 x 4 - 14ks - 51Kč
Reddish Brown Tile 1 x 4 - 4 ks -  9Kč
Reddish Brown Tile 1 x 2 - 28ks - 62Kč
Reddish Brown Tile 1 x 1 - 8ks - 14Kč
Štěrk:
Plate, Round 1 x 1 Straight Side, Slope 30 1 x 1 x 2/3, Tile 1 x 1 with Groove
celkem 320ks  - 300Kč
Plate Reddish Brown a Green na kraje a mezi koleje (304 studů) - 57 Kč

Celkem modul 32 x 32 bez kolejí: 721 Kč
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 05.06.2019, 18:31:06
Ty velký moduly moduly bych zatím nechal uležet. Navrhoval bych tedy ty moduly MILS (navrhuje samy a miho na ně chce přejít) nebo současné mihovi. Kde se tedy ujme organizace?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 05.06.2019, 18:39:47
PS: a co tak jednu velkou vystavu vlacku  >:D
Od Duplo vlacku od Jojika pres ten vlacek na koberci co daval fotku Miho, pres hadickove kolejiste Samyho az po mega kolejiste od Miha  8)
Jak tak ctu, tak kazdy je na pul vlackar, kazdy ma doma vlacky, tak kazdy postavi svoje kolejiste podle moznosti a neni boha aby jsme nejakou halu nezaplnili  ;D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 05.06.2019, 19:54:48
Veřejně se hlásím jako vedoucí akce MILS :)
Zasílám schéma a popis které jednotky jsou k dispozici :)
"pozemky" G1 a I1 - poprosím konzultovat se mnou ohledně staveb
Zelené plochy budou moje tvorba - kdo bude chtít může a mile rád  uvítám dekoraci :) - diskuzi a pomoci se nebráním.
Modré plochy - voda - je k dispozici kdo by chtěl - prosím o konzultaci se mnou
Základem je MILS který jsem tady posílal - kdo bude chtít dám i v ldd. Barvy v základu jsou mi jedno ale stritně dodržovat rozmístění ,tvar a počet kostek. Inviduální úpravy pouze po konzultaci.

Kolejiště jsem pro začátek hodně zjednodušil a ovládání vyhybek a kolejí si beru na pozemek G4
pozemek H4,H5,I4,I5 je již zabrán hasičema :)

Pozemky se dají spojovat a když tak prosím napsat kdo si bere více pozemků
Pozemky musejí být nějak oploceny ! vyjímka je park a veřejné prostranství.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 05.06.2019, 20:08:42
Tu prázdnou plochu tedy plánuješ opravdu prázdnou, kde se bude dát vlézt pod kolejema? Zajímavé, sem zvědavý, kdo první vezme zádama o most :D

Jinak to plánuješ takhle uzavřené a na spolupráci jen ty pozemky, nebo bude možné i nějak navázat s kolejema? Kdyby třeba chtěl Peter s tím svým nádražím nebo Miho se připojit (nikdo jinej tu asi nepsal, že má něco postavené) případně, aby to bylo atraktivnější i pro vláčkaře? Takhle to vypadá, že si všechno vláčkaření zabíráš pro sebe :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 05.06.2019, 22:01:15
Jak jsem psal, nebráním se jakékoliv spolupráci ale musí být smysluplná ...

Tím, že se tady už dost dlouho jen mluví a mě to přestalo bavit tak jsem se pustil do projektu s ostatníma (utajovaný projekt o kterém se veřejně ví a všude o tom mluvím - spolupráce je více jak 2 roky ! )

Peterovo téma - do toho projektu se nezapojím, nebo jen nějakým modulem, zatím ale není definováno co a jak ...
Miho - brány jsou otevřeny a to se všeoběcně ví. Máme rozdílné názory ale společný cíl ... věřím ve spolupráci.

Všechno vláčkaření si pro sebe neberu, ale nechci taky aby projekt nedopadl protože někdo nedodá něco důležitého. Když někdo nedodá něco na parcelu tak to projekt neohrozí na funkčnosti, "jen" na estetice a dá se to doplnit nějakým vhodným modulem.

Prázdnou plochu plánuju že bude prázdná a bude v ní obsluha projektu. Standartní věc ve světě ...
Kdo zavadí o most ten si taky ponese následky :) nechci ať je to jako ve Studénce :) Projevený zájem je zatím jen o pozemky.

Taky jsem psal (proč to nečtete pořádně :( že je kolejiště hodně zmenšené aby se projekt vůbec spustil a byl jsem schopen udělat maximum pro to aby to nebylo jen prázdé něco ale mělo to hlavu a patu.) Projekt MILS tady na kostkách nikdo nemá a tudíž prvotní spuštění bude hodně náročné. Časově,personálně,stavby a neposlední řadě finančně.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 05.06.2019, 22:25:31
Abych to nějak správně pochopil, jakou máš představu. Co by mělo být na pozemku D4?
Co na pozemku D5 ? Co na pozemku E6 ?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 05.06.2019, 22:44:29
Citace od: miho kdy 05.06.2019, 22:25:31
Abych to nějak správně pochopil, jakou máš představu. Co by mělo být na pozemku D4?
Co na pozemku D5 ? Co na pozemku E6 ?

D4 by mělo být něco smysluplného co nepotřebuje cestu a nebo spojit s D5 kde je přístup k cestě. E6 tak samo. Případně lze i cestu upravit. Chtěl bych v tom poli udělat IZS (hasiči,nemocnice - ta už je taky v plánu a snad i ve výstavbě - nemám potvrzeno. Policie by tam mohla být taky - zatím nevím o nikom kdo by stavěl)
Klidně si vem více pozemků a spojit :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Daniel kdy 06.06.2019, 09:15:04
Nechci do toho kecat (a neber to, jako vše zde, za osobní útok ;D ), ale když si otevřu schéma, tak se mi zdá označení dost nešťastné (označení stavebních parcel stejné jako označení jednotlivých os). Například je-li řeč o A8: je to vlevo dole, nebo vpravo nahoře? :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 06.06.2019, 20:38:15
Citace od: Daniel kdy 06.06.2019, 09:15:04
Nechci do toho kecat (a neber to, jako vše zde, za osobní útok ;D ), ale když si otevřu schéma, tak se mi zdá označení dost nešťastné (označení stavebních parcel stejné jako označení jednotlivých os). Například je-li řeč o A8: je to vlevo dole, nebo vpravo nahoře? :)

Nevím, proč bych to měl brát jako osobní útok. Nic osobního v tom nevidím ...
Když by se pořádně četlo zadání tak by to bylo jasné :)

Pro všechny - Berte označení co je napsané přímo na BP (znovu a dokola, celý projekt je postaven na systému MILS a tudíř na BP)
Černým písmem jakožto číslice a písmena jsou pro mojí orientaci v celém projektu. Používejte jen červené písmo ...
Pokud někdo chce tak může udělat kus cesty,vody atd. Stačí napsat ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fulda kdy 17.06.2019, 09:15:24
BTW: občas si tu někdo stěžuje na velikost modulů pro přepravu.
Tak jedna momentka z Brna Pozřic, jak se sjíždějí vláčkaři.
(http://diskuze.modely.biz/download/file.php?id=31096&sid=a594ec7f1cd6f0e2bb9999ef1c14ea8f&mode=view) (http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?t=4183&p=256669#p256669)

Detail Přívěsu:
(https://www.vlaky.net/upload/galeria/000477/005220.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 10.07.2019, 18:58:19
Citace od: fandadolega kdy 30.11.2018, 12:23:03
Už o tom přemýšlím dlouho, jen mi je divné, že to ještě nikdo z těch 7,5 miliard lidí nerealizoval.

Našel jsem na Facebooku skupinu lidí co to realizují. Skupina se jmenuje "L-Gauge Modular Standard Discussion Group" a je uzavřená. Stal jsem se jejím členem.
(//)

Standard se jmenuje VRLGM a pod heslem "Lego VRLGM" mi Google našel spoustu obrázků.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 10.07.2019, 20:54:30
Jses dobrej, poprosim syna, aby me do toho FB prihlasil (nez to zanikne) a pak se ozvu ;-)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 11.07.2019, 20:32:55
První pokus na systému MILS ...
poznatky - dobře se skládá, rychle balí a staví. Nevýhody - nepřehodit zatáčky, u stavění trošinku síly použít na secvaknutí, velice dobře usadit první desku mils pak se s tím už dost blbě hýbe.
Most na mils - drží parádně díky celému systému.

Pro nedočkavce - nemám ještě krajinu na deskách hotovou, jsem rád že jsem stihl základ
Pro šťouraly - ano koleje si dodělám celé sám - když vypadne nějaký domek tak stále je plná funkčnost zajištěna ...

Pro Všechny - kdo tedy bude mít zájem se do tohoto modulového kolejiště zapojit ?

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 14.07.2019, 18:36:30
foto už se podařilo nahrát :)

Velikost obrázku byla moc velká ( ne velikostně ale rozměrově)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 16.07.2019, 13:53:01
Citace od: miho kdy 10.07.2019, 18:58:19
Našel jsem na Facebooku skupinu lidí co to realizují. Skupina se jmenuje "L-Gauge Modular Standard Discussion Group" a je uzavřená. Stal jsem se jejím členem.


Publikovali také něco dříve tady (https://brickmodelrailroader.com/index.php/2019/04/05/introducing-the-l-gauge-modular-standard/)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 04.10.2019, 22:06:59
Kolega z výtopny byl na akci Modell-Hobby-Spiel Lipsko 2019, která je tam od včerejška do neděle, poslal pár fotek a mimo jiné i lego kolejiště, takové nějaké, jakojsem si představoval, když jsem toto vlákno zakládal, jen víc obestavěné okolí kolejí, ale jinak prostě nudle různě ohnutá po výstavní ploše.
Kromě lego kolejiště tam bylo i dost dalších lego výtvorů, poté modelové všechny věci, nemodelové věci, velké rc truck a military dráhy s terénem, venku bazének na lodě. Vypadá to na obr akci.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 11.11.2019, 11:30:21
V Nizozemsku 6 lidí dalo dohromady toto modulové kolejiště, čtvercový okruh asi 8x8m.
Víc na konci této galerie (https://www.flickr.com/photos/87198490@N07/albums/72157711410749253). Postaveno z větší části na mils, ale podle domluvy se terén člení.
Vzadu je zajímavá i ta bílá stěna, trochu to oddělí pohled na okolí.
To že je základna členitá, někde užší, někde širší a není to jedna nudle taky nějak vizuálně nevadí.


Mám stále větší chuť postavit něco pěkného s vláčkem, teď přes zimu se připojím s pár plochami do Samyho kolejiště a uvidím jak to půjde dál.

Jak jsou na tom ostatní s plány, domluvíme se do budoucna na propojení pár sekcí?



(https://live.staticflickr.com/65535/48947685777_c489350205_b.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/48946944928_f07c4fe90d_b.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/48947685347_415f65e5aa_b.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 11.11.2019, 12:00:38
Kolik tam jezdilo vlaků? Podle obr vidím 2 okruhy. Některé části jsou asi spíše statické /např. ty obří vagony. Když se na to dívám tak mi to nepříde moc propracované ( v porovnání s MOHO kolejištěm), je to jako bych se v tom terénu díval na minecraft.

Několik kolejišť jsem stavěl, vždy je nutné vzít v úvahu prostor které bude k dispozici. Připomínka kolejiště roztoky.

(https://www.kostky.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=52033.0;attach=205280;image)

Potom se snažit o nějaký návrh aby to připomínalo modulové kolejiště.  Tedy mít představu o členění terénu. Tady se pořád mluví o standartu, ale zatím to končí víceméně položením náspu kolem kolejí.  Na vytvoření kopců, skal kopců to zatím není.     
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 11.11.2019, 12:30:10
Jsou tam 2 okruhy a další vlaky střídali přes nádraží podle chuti, i ty dlouhé.
Vyšperkované to celé není, jen pár hlavních sekcí a ostatní je aby tam něco bylo, to jo, taky je to asi podle finančních a přepravních možností těch lidí.


Moje představa pro modul do společného modulového kolejiště je přední část údolí, podhorská pastvina, potok... tím projíždí vlak, zadní část bude stoupat do horského masivu ve kterém by ve skále mohlo být zabudovaný samostatný okruh, jeskyně, lanovka, skalní vyhlídka, kamzíci.....
Jak se rozhoupu na tomhle chci pracovat já.
Jak jsou na tom ostatní?

Matthes_CS: vytvoříš nějaké základní pravidla?
Mezi jednotlivé sekce bude asi potřeba standardizované propojení, aby na sebe mohly moduly libovolně navázat ať se sejdeme kdokoli kdekoli.

Pro širší využití bych to viděl na dvojitou kolej výchozí i příchozí z modulů ve stejném místě.
Základem mils? Baseplate 32 nebo 48? Plastové koleje, 9v?
Jak si ujasníme tyto detaily položím základní kámen (kostku)  ;D


(https://www.bontour.cz/wp-content/uploads/2017/05/Semmering-railway.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 11.11.2019, 12:41:18
Citace od: Chairudo kdy 11.11.2019, 12:30:10

Moje představa pro modul do společného modulového kolejiště je přední část údolí, podhorská pastvina, potok... tím projíždí vlak,.. kamzíci

Ale tohle není "společný projekt vesmírná stanice", kde máš definované rozhraní mezi modulem.  To co píšeš (bez udání rozměrů na kterých to chceš realizovat) je kamínek v celkové mozaice. Který musí brát v úvahu i zbytek kolejiště. Doporučuji nějaký orientační nákres CELKU.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 11.11.2019, 13:34:44
Citace od: peki kdy 11.11.2019, 12:41:18
Doporučuji nějaký orientační nákres CELKU.

A tohle je asi další z otázek jak vlastně na to.
Nákres celku beru, že vymýšlíme kolejiště šité na míru podle prostor na jedné dané výstavě, což mi přijde hodně omezující.
Prostory se budou měnit podle výstav a i moduly podle možností lidí.   

Podle mě by bylo nejlepší udělat seznam účastníků a jejich MOCy (plány) a podle dostupných modulů pak dělat nákresy a případně dostavět sekce šité na jednotlivé akce.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 16:40:06
To kolejiště sem viděl na FB i videa, dlouhé vagóny jezili, nemají origo lego oblouky, výhybky (je tam i trojcestná) apod. Jezdila i točna. Moc pěkně to vypadalo, hodně se mi líbí ta dlouhá nudle terénu, že tam nemají ty koleje položené rovně.
To že vizuálně nevadí členitost hloubky je taky něco co mě napadlo, že by u nádražích mohlo se jít víc do hloubky, v terénu tolik ne.

Co brát jako celé kolejiště je otázka, vidím asi dvě varianty:
1. omezovat se okruhem, pak by délky modulů musely být násobky něčeho, aby se to dalo dávat dobře dohromady, pak podle počtů zúčastněných a prostorů na výstavu by se udělal okruh, jednou delší, jednou širší a tak.
2. model tratě, tedy na začátku nádraží, kde by se mohli otáčet lokomotivy (z jednoho konce vlaku na druhý, nemusí být točna), poté trať s různými oblouky, vlnitostí, stoupáním a zastávkami/nádražími a na konci zase nádraží, kde by se mohli lokomotivy otočit. Takové kolejiště se může vést podél stěny výstavního prostoru, třeba tvarově do U, nebo jen do I či L, zase podle počtu zúčastněných a prostorů, ale chce to větší vzdálenosti mezi nádražími, tedy vést trať terénem a postavit něco okolo (domy, farmy, pole, vodu, les, vesnici, závodiště, zoo).

Takže by se definovalo rozhraní, případně násobky délky.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 11.11.2019, 16:45:15
Citace od: Chairudo kdy 11.11.2019, 13:34:44
Citace od: peki kdy 11.11.2019, 12:41:18
Doporučuji nějaký orientační nákres CELKU.

A tohle je asi další z otázek jak vlastně na to.
Nákres celku beru, že vymýšlíme kolejiště šité na míru podle prostor na jedné dané výstavě, což mi přijde hodně omezující.
Prostory se budou měnit podle výstav a i moduly podle možností lidí.   

Podle mě by bylo nejlepší udělat seznam účastníků a jejich MOCy (plány) a podle dostupných modulů pak dělat nákresy a případně dostavět sekce šité na jednotlivé akce.

Možná si to představuju moc naivně, ale kdyby se podařilo modulárnost dotáhnout k dokonalosti, bylo by možné mezi sebou moduly propojovat různě, zaměňovat a přidávat. Projekt by tedy sice měl nákres celku, jak píše peki, ale díky modularitě by v budoucnu (pro jinou výstavu) mohl vzniknout nový na základě dostupných modulů (Tak jsem pochopil, co píše Chairudo). Nejdůležitější by tedy bylo navrhnout moduly tak, aby takové "přeskládání" bylo co nejméně práce. (A tady, i když jsem kolejiště nestavěl, si dovedu představit, že té práce by i tak bylo dost.)

Já bych mohl přispět nádražím stavěným podle skutečné budovy, kdyby se tam hodilo. Zatím jsem tohle vlákno jen sledoval, protože nemám nic hotové a taky si nejsem jistý, jestli by taková větší budova moc nevybočovala. Vychází mi měřítko asi 1:37 a na délku jen samotná budova 70 cm. Co jsem viděl ostatní kolejiště, tak budovy jsou spíše menší a důraz je na vlaky.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 11.11.2019, 16:47:33
Celá část kolejiště s letištěm byla již v Olomouci v normě MILS. Dvojkolejná rovná trať na baseplate 32x32, tříkolejná (dvě průběžné + odstavná) na baseplate 48x48. Výhybky na 32x48 (složeno pevně ze dvou baseplate). Dvojkolejný oblouk 90° na 48x48 + 2x 16x32. A až se dostanu cca za měsíc za dva k vybalování krabic tak jsem dám i fotky jednotlivých modulů. Pokud vznikne projekt jsou mé MILS moduly k dispozici.

Kovové 9V oblouky větších poloměrů by měli být k dispozici v Kanadě v roce 2020. Jedná se o lisované koleje (žádný 3D tisk). V Dánsku byly k vidění vzorky. I jsem dostal jeden vzorek rovné koleje dvojnásobné délky tj.  32 st. dlouhé k vyzkoušení. Testoval jsem ho v Olomouci. Kvalitou se nijak neliší od originálu LEGO. https://fxbricks.com/ (https://fxbricks.com/)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 11.11.2019, 17:02:36
Citace od: miho kdy 11.11.2019, 16:47:33
Celá část kolejiště s letištěm byla již v Olomouci v normě MILS. Dvojkolejná rovná trať na baseplate 32x32, tříkolejná (dvě průběžné + odstavná) na baseplate 48x48. Výhybky na 32x48 (složeno pevně ze dvou baseplate). Oblouk 90° na 48x48 + 2x 16x32. A až se dostanu cca za měsíc za dva k vybalování krabic tak jsem dám i fotky jednotlivých modulů. Pokud vznikne projekt jsou mé MILS moduly k dispozici.

... pravil mistr kolejář. Tak proč vymýšlet něco jiného, když můžeme navázat na jeho zkušenosti a zdokonalovat už existující řešení. Díky shodnému typu modulů by pak na jedné výstavě v budoucnu klidně mohlo kolejiště vést například skrz "Společný projekt ZOO".
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 11.11.2019, 20:48:38
Citace
Co brát jako celé kolejiště je otázka, vidím asi dvě varianty:
1. omezovat se okruhem, pak by délky modulů musely být násobky něčeho, aby se to dalo dávat dobře dohromady, pak podle počtů zúčastněných a prostorů na výstavu by se udělal okruh, jednou delší, jednou širší a tak.
2. model tratě, tedy na začátku nádraží, kde by se mohli otáčet lokomotivy (z jednoho konce vlaku na druhý, nemusí být točna), poté trať s různými oblouky, vlnitostí, stoupáním a zastávkami/nádražími a na konci zase nádraží, kde by se mohli lokomotivy otočit. Takové kolejiště se může vést podél stěny výstavního prostoru, třeba tvarově do U, nebo jen do I či L, zase podle počtu zúčastněných a prostorů, ale chce to větší vzdálenosti mezi nádražími, tedy vést trať terénem a postavit něco okolo (domy, farmy, pole, vodu, les, vesnici, závodiště, zoo).

Takže by se definovalo rozhraní, případně násobky délky.

Já bych přidal ještě variantu 0.... a to začít stavět  ;D
Podle toho jak se to bude vyvíjet uvidíme co bude dál ;)

Co mě teď hlavně zajímá: jak, kde budou umístěny koleje a s jakým rozestupem mezi sebou... když předpokládám, že budou dvě tratě.

Takže kdo má už něco postaveno prosím pište jak to máte ať se dohodneme co bude standard. 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Citace od: Chairudo kdy 11.11.2019, 20:48:38
Citace
Co brát jako celé kolejiště je otázka, vidím asi dvě varianty:
1. omezovat se okruhem, pak by délky modulů musely být násobky něčeho, aby se to dalo dávat dobře dohromady, pak podle počtů zúčastněných a prostorů na výstavu by se udělal okruh, jednou delší, jednou širší a tak.
2. model tratě, tedy na začátku nádraží, kde by se mohli otáčet lokomotivy (z jednoho konce vlaku na druhý, nemusí být točna), poté trať s různými oblouky, vlnitostí, stoupáním a zastávkami/nádražími a na konci zase nádraží, kde by se mohli lokomotivy otočit. Takové kolejiště se může vést podél stěny výstavního prostoru, třeba tvarově do U, nebo jen do I či L, zase podle počtu zúčastněných a prostorů, ale chce to větší vzdálenosti mezi nádražími, tedy vést trať terénem a postavit něco okolo (domy, farmy, pole, vodu, les, vesnici, závodiště, zoo).

Takže by se definovalo rozhraní, případně násobky délky.

Já bych přidal ještě variantu 0.... a to začít stavět  ;D
Podle toho jak se to bude vyvíjet uvidíme co bude dál ;)

Co mě teď hlavně zajímá: jak, kde budou umístěny koleje a s jakým rozestupem mezi sebou... když předpokládám, že budou dvě tratě.

Takže kdo má už něco postaveno prosím pište jak to máte ať se dohodneme co bude standard.

Standart, myslím, že to má tak i miho a že to tu dával, na baseplate 32x32 je 4 study místo, jedna kolej, 8 studů místo, druhá kolej a 4 study místo. Ale potom je horší možnost přechodu mezi těmito kolejnicemi.
Já mám pod kolejí ještě jeden plate, než je na baseplatě (o mils přemýšlím, ale zatím není, ale prostě nad baseplatou/mils podkladem ještě jednu plate pod koleje), miho má tuším někdy pod nimi plate, někdy ne, podle toho jestli je pod tím potřeba tile.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 12.11.2019, 00:24:38
Citace od: Chairudo kdy 11.11.2019, 20:48:38
Co mě teď hlavně zajímá: jak, kde budou umístěny koleje a s jakým rozestupem mezi sebou... když předpokládám, že budou dvě tratě.

Takže kdo má už něco postaveno prosím pište jak to máte ať se dohodneme co bude standard.

Myslím, že není dobrý nápad dohadovat co bude standart je-li standard dán: MILS
http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards)
to uspořádání kolejí je lépe vidět napříkld tady: https://bricktraindepot.com/free-layout (https://bricktraindepot.com/free-layout)

Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Standart, myslím, že to má tak i miho a že to tu dával, na baseplate 32x32 je 4 study místo, jedna kolej, 8 studů místo, druhá kolej a 4 study místo.

Ano, přesně takto to šířkově odpovídá MILS. Výška pod kolejí je baseplate plus 2 bricky.

Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Ale potom je horší možnost přechodu mezi těmito kolejnicemi.
Nerozumím co je horší než co.

Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
miho má tuším někdy pod nimi plate, někdy ne, podle toho jestli je pod tím potřeba tile.
To je popis starší části kolejiště. Tyto moduly jsem nenabízel na společný projekt, neboť budou procházet postupnou přestavbou na MILS standard. (Tj. přestavba na výšku pod kolejí baseplate plus 2 bricky.)
Nicméně pokud má někdo moduly hotové s výškou nižší a chce je použít, pak je nutno vložit přechodové moduly, které MILS též popisuje. V Olomouci jsem je též použil přesně podle normy mezi starou částí a letištěm a tím i otestoval. Stoupání dle standardu zvládly všechny vlaky bez potíží.



Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 12.11.2019, 07:54:21
Citace
Myslím, že není dobrý nápad dohadovat co bude standart je-li standard dán: MILS
http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards (http://l-gauge.org/wiki/index.php/Modular_Standards)
to uspořádání kolejí je lépe vidět napříkld tady: https://bricktraindepot.com/free-layout (https://bricktraindepot.com/free-layout)

To jsem potřeboval, díky  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:10:08
Tohle je už na úplně jiné úrovni, ale moc pěkná inspirace https://www.youtube.com/watch?v=2mNhxi_D5kE
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 12.11.2019, 09:33:33
Citace od: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:10:08
Tohle je už na úplně jiné úrovni, ale moc pěkná inspirace https://www.youtube.com/watch?v=2mNhxi_D5kE

To mi připomnělo, co vidím jako hlavní nedostatek většiny lego kolejišť: krajina vůbec není plastická, spíš je to placka. Jakoby všechny kolejiště byly někde v Holandsku.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:47:08
Ono placka je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Když děláš členitý terén, máš navíc hodně objemu a váhy na převoz, nemluvě o financích co to spolyká a pak se cena za to násobí, tak nečekej členitost u celého modelu.

Můžeš taky přiložit ruku nebo kostky k dílu a nějaký kousek postavit  :)

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 12.11.2019, 11:11:05
Citace od: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:47:08
Když děláš členitý terén, máš navíc hodně objemu a váhy na převoz, nemluvě o financích co to spolyká a pak se cena za to násobí, tak nečekej členitost u celého modelu.

Výhoda společného projektu je, že se cena rozdělí mezi lidi. Kdo má málo kostek, postaví placku, kdo do toho chce dát víc, vezme si hory - že ano  ;) A s tou váhou je to nepříjemné  :-\

Citace od: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:47:08
Můžeš taky přiložit ruku nebo kostky k dílu a nějaký kousek postavit  :)

Já se na to chystám! Jen co dodělám barák do Modulárního města 2020.
Mimochodem jestli je povoleno pod terén schovat DUPLO, troufl bych si i na nějaký větší kopec.  >:D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 12.11.2019, 13:52:06
Citace od: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:47:08
Ono placka je to nejjednodušší a nejlevnější řešení. Když děláš členitý terén, máš navíc hodně objemu a váhy na převoz

Ten standart se snad "volil" i kvůli možnosti tvorby terénu ? Nebo ne?  Na "placku" to můžete nacvaknout i na baseplate.  Chápu a  tvrdí to i miho, že  je lepší mít koleje (respektive moduly) na pevnější podložce. Ale i miho dělá terén tímto způsobem (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=51621.msg260081#msg260081).



Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 12.11.2019, 17:07:29
Citace od: miho kdy 12.11.2019, 00:24:38
Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Ale potom je horší možnost přechodu mezi těmito kolejnicemi.
Nerozumím co je horší než co.

Když vedou dvě koleje 8 studů od sebe, tak jaká je možnost pro vlak dostat se z jedná na druhou? Pokud se chce zachovat všude tato vzdálenost, tak snad jen to plastové křížení?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 12.11.2019, 17:29:00
Citace od: Matthes_CS kdy 12.11.2019, 17:07:29
Citace od: miho kdy 12.11.2019, 00:24:38
Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Ale potom je horší možnost přechodu mezi těmito kolejnicemi.
Nerozumím co je horší než co.

Když vedou dvě koleje 8 studů od sebe, tak jaká je možnost pro vlak dostat se z jedná na druhou? Pokud se chce zachovat všude tato vzdálenost, tak snad jen to plastové křížení?

Mates, vždyť 8 studů je klasická mezera u Lega když tam dáš normální výhybku a pak vedeš 2 koleje rovnoběžně vedle sebe...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 12.11.2019, 18:10:05
Citace od: Clermont kdy 12.11.2019, 17:29:00
Citace od: Matthes_CS kdy 12.11.2019, 17:07:29
Citace od: miho kdy 12.11.2019, 00:24:38
Citace od: Matthes_CS kdy 11.11.2019, 20:58:43
Ale potom je horší možnost přechodu mezi těmito kolejnicemi.
Nerozumím co je horší než co.

Když vedou dvě koleje 8 studů od sebe, tak jaká je možnost pro vlak dostat se z jedná na druhou? Pokud se chce zachovat všude tato vzdálenost, tak snad jen to plastové křížení?

Mates, vždyť 8 studů je klasická mezera u Lega když tam dáš normální výhybku a pak vedeš 2 koleje rovnoběžně vedle sebe...

Vede dvoukolejná trať, poté je nádraží o více kolejích, před nádražím je zhlaví a první co, je možnost, aby vlak z pravé koleje se mohl dostat na levou a obráceně. Což aby obě koleje vedli dál rovně 8 studů od sebe nejde, možná s tím plastovým křížením?
Obrázek, jak to jde, ale je to dál od sebe:
(http://www.brickshelf.com/gallery/wrw/Trains/Track-Layout-Ideas/crossover.gif)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 12.11.2019, 19:26:26
No pokud by si stavěl véélke nádraží s hodně kolejemi tak začneš řešit tohle.
Ale pokud to uděláš jako miho, že vedeš dvě koleje vedle sebe jako dva okruhy, tak můžeš jako on udělat před nádražím 5 kolejí vedle sebe a mezi každou bude 8 studů.
Ano, i on má za nádražím křížení, ale pokud nechceš přejíždět mezi okruhy tak není potřeba.
Asi bude záležet co od toho pak očekávávš. Jestli aby se to podobalo co nejvíc realitě nebo jak to bude vypadat pro děti a funkčnost.  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 12.11.2019, 21:01:43
Citace od: Clermont kdy 12.11.2019, 19:26:26
No pokud by si stavěl véélke nádraží s hodně kolejemi tak začneš řešit tohle.
Ale pokud to uděláš jako miho, že vedeš dvě koleje vedle sebe jako dva okruhy, tak můžeš jako on udělat před nádražím 5 kolejí vedle sebe a mezi každou bude 8 studů.
Ano, i on má za nádražím křížení, ale pokud nechceš přejíždět mezi okruhy tak není potřeba.
Asi bude záležet co od toho pak očekávávš. Jestli aby se to podobalo co nejvíc realitě nebo jak to bude vypadat pro děti a funkčnost.  :)

Já mám rád co nejvíc podobnost realitě a funkčnost, aby sem si s tím mohl hrát tak jak chci :D
Vím, že někde u modelové železnice mají před nádražími takhle to křížení, ale nemají ho funkční, jen na oko, a to se mi moc nelíbí, když už si s tím takhle hraju, tak bych to tam dal, abych prostě mohl vlak poslat všude, i když bych to 99% času nevyužil.

Ale zatím ani nedoufám, že bych měl někdy kolejiště s dvoukolejnou tratí :D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 13.11.2019, 14:18:24
Dvojkolejné moduly s mezerou mezi kolejemi 8 st. (=osová vzdálenost kolejí 16 st.)  lze využívat nejenom jako dvojkolejnou trať, ale též jako odstavnou kolej či výhybnu na jednokolejné trati s využitím klasických LEGO výhybek nebo i po jednoduchém doplnění o nástupiště jako nádražní kolej .

Problematika křížení: u plastových tratí lze použít
LEGO 60128 Train, Track Plastic (RC Trains) Double Crossover Rail  (https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=60128#T=P&C=85) - má, ale dost podivné ovládání.
4DBrix Train Double Crossover (https://www.4dbrix.com/shop/index.php?route=product/product&path=18_77&product_id=128)
4DBrix Train Single Crossover (https://www.4dbrix.com/shop/index.php?route=product/product&path=18_77&product_id=133)
U rychlíkových tratí i DBrix Ultimate Railroader™ (https://www.4dbrix.com/shop/index.php?route=product/category&path=18_69)
Další křížení nabízí i Trixbrix (https://www.trixbrix.eu/en_US/c/Switches-Crossovers-R40/31) a možná i další výrobci.

Jednoduché kovové 9V spojení by mělo umožňovat použití dvou výhybek P40R (nebo P40L) výrobce FXBricks (https://fxbricks.com/), který slibuje zahájení dodávek lisovaných kolejí v roce 2020.
Viděl jsem i návody s řezáním klasických LEGO 9V výhybek, ale to jsem nezkoušel.
Je též možno před nádražím si upravit osovou vzdálenost kolejí speciálním modulem.

Já v současné době používám jednu soupravu křížení LEGO 60128, které mi pokovil Mirek a já k němu dodělal nezávislé ovládání všech čtyř jazyků. Ale přejedu ho tak 2x za výstavu, většinou jen na začátku, když jsou chybně rozmístěné vlaky po instalaci. Např. v Olomouci jsem jej nepřejel ani jednou i když tam mám instalováno dálkové ovládání výhybek. Při použití 9V kolejí je nutno zastavit provoz na obou tratích. Synchronizovat napájení na obou tratích dvěma regulátory. A tak ve 30% procentech člověk buď udělá chybu nebo mi na křížení vlak vykolejí, což je na výstavě, na rozdíl od domácího hraní, určitý problém, kterému se člověk raděj snaží vyhnout.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Clermont kdy 14.11.2019, 08:52:21
K těm řezaným výhybkám co zmiňuje miho...

Na svém minulém kolejišti jsem měl 3ks plastových a nyní mám jednu plastovou řezanou výhybku.
Proto abych docílil na malém prostoru více okruhů je to ideální řešení.
Ano, "ničím" originální lego díl a dlouho jsem nad tím přemýšlel jestli do toho jít nebo ne, ale rozhodl jsem se správně.

Když se to dobře udělá a spojí se to tilem 2x4 a 1x2 tak to vypadá dobře a návštěvník si toho nemusí ani všimout.
Z praxe se mi a to vláčky přes ně jezdí o výstavním víkendu nonstop nestalo, že by se vyhýbka jakkoliv rozpadla, vlak vykolejil nebo něco podobného.

Jediná malá drobnost je, že i když to říznete úplně přesně mezi nopy tak ten oblouk není 100% jako kdyby jste místo toho dali 2 zatáčky.
Ujíždí to o chlup a ten dělá to, že pokud chcete následnou rovnou kolej přichytit k BP, tak se to lehce napruží. - snad to popisuji tak ať to pochopíte :)

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 23.11.2019, 23:47:20
Udělal jsem videjko kolejiště z Nizozemska (https://www.youtube.com/watch?v=p7Fq-HYqWkg), třeba tam najdete další inspiraci :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 24.11.2019, 14:27:51
Moc hezké video a hlavně kolejiště se svými reálnými a hodnověrnými scenériemi.
Rozdíl přímo "řvoucí" oproti standardnímu kolejišti jsou ty oblouky z nekulatých, tedy z rovných kolejí. Po takové trati lze otočit ovladač do polohy maximum a vše je Ok, včetně předlouhých vagonů. Dokonce myslím, že i parní lokomotiva by mohla mít všechna kola s nákolky (jako mám ovšem já i pro standardní kolejiště a jinak to odmítám ;))
Ani nevím, zda jsme někdy při stavbě společného kolejiště použili v oblouku rovné koleje, ale myslím, že ne.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 08.01.2020, 11:29:14
Tady je pěkný postup tvorby jednoho typu řeky na mils.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3928792420479491&set=pcb.2822271474460533&type=3&theater

(https://scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/81468365_3928792280479505_5528848916956577792_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_ohc=69Czxr4lbFcAQktuv-ifyUcUuqZ45HB58BrWBqsJmNr81RGMt0z2_eCWw&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=a33c468b55910ecd33f255c208fe7757&oe=5E966C97)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 17.01.2020, 22:28:37
Prý jen 12 hodin sestavování:
(https://live.staticflickr.com/65535/49400103093_581bde3aca_c.jpg) (https://flic.kr/p/2igjrzp)MLTC Brickvention 2020 (https://flic.kr/p/2igjrzp) by Alexander (https://www.flickr.com/photos/narrow-gauge/), on Flickr
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 18.01.2020, 09:10:06
Pěkné. Máme na to někde prostor?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 18.02.2020, 09:39:31
Modul 48 x 48 dvojkolejná zatáčka:

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3401/16/16635/16635759_8b16ebeee8e53065a7acfe39feae0632/images/IMG_4643.jpg)

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3401/16/16635/16635759_8b16ebeee8e53065a7acfe39feae0632/images/IMG_4645.jpg)

Modul 48 x 48 tříkolejná trať.

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3401/16/16635/16635759_8b16ebeee8e53065a7acfe39feae0632/images/IMG_4646.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 19.02.2020, 00:02:16
Proč vlastně tady na Kostkách většina lidí staví pražce široké 2 study? Připadá mi, že proporcionálně vychází lépe a i vypadá lépe poloviční pražec 1 stud široký. Ale možná jsem v tomhle v menšině.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Daniel kdy 19.02.2020, 00:19:37
LEGO to tak v originálu taky má a je asi lehčí na to nacvakat tile, než se v zatáčkách dělat s úpravami  ;) Asi to bych viděl jako hlavní důvod.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 19.02.2020, 07:37:23
Pražec 1 stud široký se mi nepodařilo za štěrkovat v zatáčce. Můžeš to zkusit nějak vyřešit.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 19.02.2020, 10:11:26
Citace od: miho kdy 19.02.2020, 07:37:23
Pražec 1 stud široký se mi nepodařilo za štěrkovat v zatáčce. Můžeš to zkusit nějak vyřešit.

Nedalo by se vyjít  z toho to ? (https://www.youtube.com/watch?v=0PKHo2khZvY) Má to sice jenom na pražce, takže by se musela kolej ještě zvednout o 1 tile.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 19.02.2020, 10:15:20
Citace od: poMOCník kdy 19.02.2020, 00:02:16
Proč vlastně tady na Kostkách většina lidí staví pražce široké 2 study? Připadá mi, že proporcionálně vychází lépe a i vypadá lépe poloviční pražec 1 stud široký. Ale možná jsem v tomhle v menšině.

Jednak je to jednodušší, že už to je předpřipravené. A mě připadá lepší takto na dva study, poloviční jsem zkoušel a viděl, ale nelíbí se mi.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 19.02.2020, 11:00:42
Citace od: peki kdy 19.02.2020, 10:11:26
Nedalo by se vyjít  z toho to ? (https://www.youtube.com/watch?v=0PKHo2khZvY) Má to sice jenom na pražce, takže by se musela kolej ještě zvednout o 1 tile.
Ale ano, dalo by se z toho krásně vyjít, pokud si s tím dá někdo tu šílenou práci a nebude litovat spotřeby dílků a času. Ty koleje vypadají věrohodně, blíží se skutečnosti a dokonce ona šedivá je pravdivější, než ta svítivá hnědá - dnešní pražce jsou betonové. Ale já bych to nechtěl dělat, zvažoval bych, zda výsledek je úměrný vložené investici (práce, čas, peníze) a to už je na diskusi :-\.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 19.02.2020, 11:25:23
Já jssem nějak zvyklý na ty dva study a připadá mi to pěknější. Nemusíme to všude tlačit do měřítka, je to přeci jenom LEGO  ;D

jinak miho krásné fotky, vezmu si z toho příklad.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 19.02.2020, 11:27:58
Citace od: miho kdy 19.02.2020, 07:37:23
Pražec 1 stud široký se mi nepodařilo za štěrkovat v zatáčce. Můžeš to zkusit nějak vyřešit.

To je fakt, neuvědomil jsem si, že tam, kde jsem to viděl, neměli takhle propracovaný štěrk. A to by byla dost škoda ho obětovat.
Jedno video třeba tady: https://www.youtube.com/watch?v=Y3gBLtSiUFM (https://www.youtube.com/watch?v=Y3gBLtSiUFM)

Citace od: hobby kdy 19.02.2020, 11:00:42
... Ale já bych to nechtěl dělat, zvažoval bych, zda výsledek je úměrný vložené investici (práce, čas, peníze) a to už je na diskusi :-\...

Ty koleje, co poslal miho, taky nevypadají, že je měl za chvilku. Ale právě proto je pak na co se dívat - všude samé detaily. A kdyby šlo o společný projekt, nedělal by všechny ty pražce jeden člověk přece.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 19.02.2020, 17:19:17
Citace od: hobby kdy 19.02.2020, 11:00:42
... Ale já bych to nechtěl dělat, zvažoval bych, zda výsledek je úměrný vložené investici (práce, čas, peníze) a to už je na diskusi :-\...

Ty koleje, co poslal miho, taky nevypadají, že je měl za chvilku. Ale právě proto je pak na co se dívat - všude samé detaily. A kdyby šlo o společný projekt, nedělal by všechny ty pražce jeden člověk přece.
[/quote]

Taky každý může mít svůj kus jinak, kus jednostudové, kus dvoustudové. Když to není všechno jedno a to samé, tak to taky vypadá trošku jinak, podle mě reálněji. Minule jsem taky koukal na kousku trati, kde byly betonové pražce a místama byl jeden až tři dřevěné. A do oblouků může zkusit někdo vymyslet železné "Y" pražce (https://www.szdc.cz/documents/50004227/50158647/obr.34.jpg)  >:D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Daniel kdy 21.02.2020, 14:37:07
Citace od: miho kdy 19.02.2020, 07:37:23
Pražec 1 stud široký se mi nepodařilo za štěrkovat v zatáčce. Můžeš to zkusit nějak vyřešit.
Jo, já to mám ve svém MOCu, který je ve výstavbě (nebo teď spíš v krabicích kvůli stěhování), takže foto jen stáhnuté z konverzace v mobilu, takže šílené kvality. Ale věř, jde to :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 23.02.2020, 21:09:05
Citace od: Daniel kdy 21.02.2020, 14:37:07
Citace od: miho kdy 19.02.2020, 07:37:23
Pražec 1 stud široký se mi nepodařilo za štěrkovat v zatáčce. Můžeš to zkusit nějak vyřešit.
Jo, já to mám ve svém MOCu, který je ve výstavbě (nebo teď spíš v krabicích kvůli stěhování), takže foto jen stáhnuté z konverzace v mobilu, takže šílené kvality. Ale věř, jde to :)

Jeden stud pražec, dva mezera jeslti koukám dobře? To bych rád viděl v lepší kvalitě.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 29.02.2020, 04:11:44
Nenašel jsem oficiální vlákno mihova kolejiště tak dávám sem, konečně jsem zpracoval nekomentované video jak vypadalo v Plzni  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=vfiHF_aV5x0
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 29.02.2020, 17:46:09
Citace od: Chairudo kdy 29.02.2020, 04:11:44
Nenašel jsem oficiální vlákno mihova kolejiště tak dávám sem, konečně jsem zpracoval nekomentované video jak vypadalo v Plzni  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=vfiHF_aV5x0

Jj, Milan se asi za svoje nejkrásnější české vystavované (Mirek má nejkrásnější nevystavované) kolejiště stydí  ;)

Ale to všichni víme, píšu kvůli něčemu jinému. Odkud je ten zelený most v minutě 8:25?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 02.03.2020, 17:44:44
Citace od: fanda kdy 29.02.2020, 17:46:09
Ale to všichni víme, píšu kvůli něčemu jinému. Odkud je ten zelený most v minutě 8:25?

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=32216#T=P (https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=32216#T=P)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 02.03.2020, 20:49:28
Dík, tam hledat mě fakt nenapadlo. Nevypadá špatně  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 03.03.2020, 08:35:27
Citace od: miho kdy 02.03.2020, 17:44:44
Citace od: fanda kdy 29.02.2020, 17:46:09
Ale to všichni víme, píšu kvůli něčemu jinému. Odkud je ten zelený most v minutě 8:25?

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=32216#T=P (https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=32216#T=P)
(https://img.bricklink.com/ItemImage/PN/6/32216.png) Boží, to jsem netušil že Lego má  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 25.04.2020, 05:48:47
Další mihovo kolejiště tentokrát jak bylo v Ostravě dva roky zpátky.... doháním resty  ;D

https://www.youtube.com/watch?v=S5FkuP54LBw
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 25.04.2020, 08:04:40
Modul s výhybkou. 48 x 32.


(https://img34.rajce.idnes.cz/d3401/16/16635/16635759_8b16ebeee8e53065a7acfe39feae0632/images/IMG_4741.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 25.04.2020, 09:52:27
Citace od: Chairudo kdy 25.04.2020, 05:48:47
Další mihovo kolejiště tentokrát jak bylo v Ostravě dva roky zpátky.... doháním resty  ;D
https://www.youtube.com/watch?v=S5FkuP54LBw
Miho, já tě upřimně obdivuji ::): tolikrát jsi již kolejiště postavil, rozebral, sbalil, odvezl, opět přivezl, vybalil, postavil atd...a stále znovu. Vím, co je to za práci, asi třikrát jsem ti pomáhal. Ale jak to můžeš pořád snášet s takovou frekvencí a pořád dokola znovu a znovu? Nehledě k altruizmu, protože každá tahle akce znamená opotřebení modelů, kostek i motorů a tuhle cenu tedy daruješ veřejnosti (týká se to všech afolů). Mě tohle stavění a rozebírání již přestalo bavit.
To kolejiště je velmi pěkné a zasluhuje velkou pochvalu; jediné, co se mi nikdy nelíbilo a říkám to upřimně, je to tvé červené nádraží (nemá dobré proporce), což ale není důležité. A když vidím na videu, jaký máš úspěch, tak ti chci blahopřát ať ti to vydrží. A blahopřání patří i všem dalším, samozřejmě. 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: mirek kdy 25.04.2020, 15:12:46
Naprosto souhlasím. Také Milana a jeho pomocníky neskonalou obdivuji.
Napsal jsi to Hobby velice pěkně a výstižně.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 26.04.2020, 07:49:37
Děkuji vám.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 27.04.2020, 10:11:38
Citace od: miho kdy 25.04.2020, 08:04:40
Modul s výhybkou. 48 x 32.

Pane jo ty jsi se rozjel, že by více volného času vzhledem k současné situaci?  >:D Kolik modulů myslím koleje "už" máš kolik zbývá?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 30.04.2020, 11:22:08
Citace od: peki kdy 27.04.2020, 10:11:38
Pane jo ty jsi se rozjel, že by více volného času vzhledem k současné situaci?  >:D Kolik modulů myslím koleje "už" máš kolik zbývá?

V novém modulárním systému jich mám cca 67. Ve starém cca 60, u těch ještě zbývá kolej o dva bricky zvednout.
Je to dohromady součet modulů různých rozměrů:
48x48 (tříkolejné tratě, zatáčky),
48x32 (vyhybky),
32x32 (dvojkolejné tratě a dvojkolejné nástupiště),
32x16 (vyrovnávací moduly a náběhy zatáček)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 30.04.2020, 15:06:32
Seš fakt dobrej, jen abys neskončil jak Rolling Stones, kteří už potřebovali víc, než jeden kamion.

Přemýšlej o větším poloměru zatáček, mám tušení, že už se dá koupit víc druhů kovových kolejí. Pak můžeš se prát se světovou špičkou  >:D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 04.05.2020, 12:41:07
Citace od: fanda kdy 30.04.2020, 15:06:32
Přemýšlej o větším poloměru zatáček, mám tušení, že už se dá koupit víc druhů kovových kolejí. Pak můžeš se prát se světovou špičkou  >:D

Já už s větším poloměrem zatáček počítám. Jen čekám, až zahájí prodej tady: https://www.fxbricks.com/fxblog/?post_id=26&title=fx-track-system-+-other-news (https://www.fxbricks.com/fxblog/?post_id=26&title=fx-track-system-+-other-news). Už mám od nich i jeden vzorek.
Potřebuji totiž koleje kovové.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 24.07.2020, 08:21:13
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53075.msg281796#msg281796

Tady je příklad modulového kolejiště jak dělají sousedé v Lipsku, další akci mají za 3 týdny.

Je tam vidět že některé sekce jsou kompletní do detailů vypiplané moduly, někde jsou začátečníci a všechno je to spojené holými kolejemi.
- to je asi ten nejjednodušší způsob jak spojit společné projekty i samostatná kolejiště.
Něco takového by jsme mohli vytvořit i na naše akce když bude ten prostor.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 24.07.2020, 11:16:55
Jj, nádhera, už to chce jen ty větší poloměry zatáček.

Tady je vidět další výhoda Lega proti např. H0. Legové moduly nekompatibilní, i různě vysoké, lze spojovat jednoduše prasácky kolejema, přesto to nikoho neurazí, To v H0 už takovéto spojení vypadá hůř a pořádně to nefunguje mechanicky ani elektricky.

Navíc v H0 se všichni neustále bojí, aby model nespadl na zem, kdežto legaři si sednou a za chvíli je model jako nový.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Icewalker kdy 24.07.2020, 17:17:16
Citace od: fanda kdy 24.07.2020, 11:16:55
Tady je vidět další výhoda Lega proti např. H0. Legové moduly nekompatibilní, i různě vysoké, lze spojovat jednoduše prasácky kolejema, přesto to nikoho neurazí, To v H0 už takovéto spojení vypadá hůř a pořádně to nefunguje mechanicky ani elektricky.
Přimlouvám se za "prasácké" řešení - myslím, že to přitáhne to víc stavitelů a děti na výstavě to určitě neurazí (a myslím, že i leckteré tatínky ne).
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 24.07.2020, 17:22:04
Citace od: Chairudo kdy 24.07.2020, 08:21:13
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53075.msg281796#msg281796

Tady je příklad modulového kolejiště jak dělají sousedé v Lipsku, další akci mají za 3 týdny.

Je tam vidět že některé sekce jsou kompletní do detailů vypiplané moduly, někde jsou začátečníci a všechno je to spojené holými kolejemi.
- to je asi ten nejjednodušší způsob jak spojit společné projekty i samostatná kolejiště.
Něco takového by jsme mohli vytvořit i na naše akce když bude ten prostor.

To je super! Těším se, až něco takového taky uděláme. Ani bych netrval na takové rozloze, záleží kolik se zapojí lidí. A bylo by fajn pořešit nějak modulárně i ty různé úrovně aby to nebyla jen placka a zároveň aby to nestálo jen na jednom člověku, který musí vyrobit kopce a tunely.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 31.01.2021, 10:17:01
Citace od: samy405 kdy 05.06.2019, 22:01:15
Jak jsem psal, nebráním se jakékoliv spolupráci ale musí být smysluplná ...
...
Miho - brány jsou otevřeny a to se všeoběcně ví. Máme rozdílné názory ale společný cíl ... věřím ve spolupráci.
...

Návrh na možné spojení kolejišť PDF.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 01.02.2021, 09:34:20
Citace od: miho kdy 31.01.2021, 10:17:01
Návrh na možné spojení kolejišť PDF.

- Vyznač tam prosím co je tvoje, respektive kde je to napojení. Takto to není úplně zřejmé.
- jak se řízením. Předpokládám že řídíš ty. A připojenou částí vlaky projíždí.
- Na "dlouhém" okruhu by asi mohli jezdit i 2 soupravy ??
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 01.02.2021, 14:50:43
Citace od: peki kdy 01.02.2021, 09:34:20
- Vyznač tam prosím co je tvoje, respektive kde je to napojení. Takto to není úplně zřejmé.
- jak se řízením. Předpokládám že řídíš ty. A připojenou částí vlaky projíždí.
- Na "dlouhém" okruhu by asi mohli jezdit i 2 soupravy ??
- Napojení je v místě, kde se to rozšiřuje z 6 baseplate na 9 baseplate (32 x 32). Dole je to miho.
Udělat v tomhle SW čáru jednoduše nelze. Tohle je jen prvotní návrh. Až bude finální verze nějak to vyřeším.
- Řízení je o dohodě. Zatím jsme neřešily jaké tam pojedou vlaky (9V, PF, bluetooth). A zda se připojí další lidé. Nemám ještě ani reakci samyho.
- Jelikož jsou tam různě ovládaná nádraží, já bych to viděl na předávání si vlaků. Buď ho pasivně nechám projet, nebo ho aktivně zastavím a na nádraží vyměním (příslušný výpravčí nádraží).
- Teoreticky by dvě soupravy mohli jet občas, když bude osoba pro přísný dohled rozestupu (odlišná od výpravčího) s ovladačem jednoho z vlaků tj. strojvedoucí. Druhý vlak musí mít odlišné ovládání než první.
Spíše však ne nebo do první srážky.  :)
Proto jsou tam tři malé okruhy, aby tam všude něco jelo, když na velkém okruhu bude interval delší.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 09.03.2021, 00:56:07
Citace od: Chairudo kdy 12.11.2019, 09:10:08
Tohle je už na úplně jiné úrovni, ale moc pěkná inspirace https://www.youtube.com/watch?v=2mNhxi_D5kE

O něco delší verze toho samého pro dlouhé zimní večery. Sám jsem to ještě nedokoukal, ale je to moře inspirace.
https://www.youtube.com/watch?v=q9RCVP53OeE
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 09.03.2021, 05:53:15
Opravdu milion inspirací. Mě se nejvíc líbí ty mosty přes kaňon, snad budu mít někdy čas něco z toho postavit.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 09.03.2021, 08:53:14
Však "Království železnic" v Praze u Anděla je také pořádná porce, po půlhodině jsem byl z toho unavený, otupělý a nepamatuji si skoro nic. Ono je pravdivé přísloví, že všeho moc škodí a platí to obecně, lego nevyjímaje >:D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Vočko kdy 09.03.2021, 10:13:44
Naprosto souhlasím s hobbym. Byl jsem tam taky a popravdě to i na mě, jako milovníka vlaků to bylo moc...
Vámi postnutá mega kolejiště jsou zajímavá, ale nedokážu si představit instalaci na nějaké výstavě. Nemám ale zkušenosti s takovou instalací, tak píši svůj názor.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 09.03.2021, 10:51:40
Právě v tom je dobrý to video, že se člověk může dívat třeba 10 minut a pak to přerušit  ;)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 09.03.2021, 11:08:24
Nezapomeňme, že minimálně jedno kolejiště snad zde postnuté, nebylo výstavní (pro návštěvníky), ale pouze pro členy, aby si mohli pořádně zajezdit, protože legové kolejiště je, přiznejme si to, trochu veliké na jezdění v bytě (to nakonec vidím jako jedinou nevýhodu legových vlaků).
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: mirek kdy 13.03.2021, 07:34:01
Nevýhodou mého kolejiště je, že se nedá přenášet, ani převážet.
Starší synek mne nutil předělat kabeláž pod stoly, aby se dalo transportovat,
ale to je práce na celou jednu generaci a to já už nestihnu.
Mladší synek mi natočil toto nové video :

https://www.facebook.com/mirek.endrle/videos/3731087440312186
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 23.04.2021, 22:35:49
Letos 12-15. Srpna proběhne v Schkeuditz kousek od Lipska další AFOL výstava s modulovým kolejištěm.

Info z loňska:  https://www.youtube.com/watch?v=DcIBEIjp974
https://steinchenfans.de/index.php?thread/3392-bauspielbahn-treffen-2020-in-schkeuditz-bei-leipzig/

Kdo by jste měl chuť se zúčastnit s nějakým modulem, napište mi do sz váš email a pošlu vám registrační formulář.
Registrace končí 30.4, první mail z února mě bohužel minul  :)

Já letos vlakový modul nezvládnu, ale když bude dobré počasí, udělám si za nimi výlet seznámit se a nasosat zkušenosti, třeba přepadnout LEGO store v lipsku.
Kdo bude mít chuť můžeme naplánovat výlet  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 25.04.2021, 00:19:24
Založil jsem vlákno k akci v Lipsku, registrace pro nás je prodloužená do 15.5.
Zatím se neví jestli bude otevřeno pro veřejnost, tak je účast možná jen přes registraci.
https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53471.0
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 27.08.2021, 11:10:40
Tady jsou fotky z akce, letos jsem to nestihl ale příští rok se k nim snad připojíme  :D
Je tam spousta inspirace

https://www.flickr.com/photos/maciej_drwiega/

(https://live.staticflickr.com/65535/51386103503_a772bb2448_b.jpg)
(https://live.staticflickr.com/65535/51393392987_2f3d385d98_b.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 27.08.2021, 11:18:45
ještě jedna noční

(https://live.staticflickr.com/65535/51387509495_377a12fc8c_k.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 27.08.2021, 19:15:19
Tady průjezd:
https://www.youtube.com/watch?v=i8uc7cyzXtI&t=4s
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 27.08.2021, 19:26:33
Je to úžasné.

Ale abych vás znovu uklidnil - NENÍ to pro obyčejné návštěvníky a je to 8-studové. K tomu máme v ČR a SR ještě hodně daleko, bohužel.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 27.08.2021, 22:00:05
Citace od: Matthes_CS kdy 27.08.2021, 19:15:19
Tady průjezd:
https://www.youtube.com/watch?v=i8uc7cyzXtI&t=4s

Nádhera  ;D

Citace od: fanda kdy 27.08.2021, 19:26:33
Je to úžasné.

Ale abych vás znovu uklidnil - NENÍ to pro obyčejné návštěvníky a je to 8-studové. K tomu máme v ČR a SR ještě hodně daleko, bohužel.

- teď nevím jestli tě chápu. Návštěvníci si s vláčky jezdit samozřejmě nemůžou, ale jsou tam.

No a stačí pár nadšenců aby jsme takový layout začali realizovat a hlavně strojvedoucího na plánování  ;)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 27.08.2021, 23:04:32
Citace od: Chairudo kdy 27.08.2021, 22:00:05

Citace od: fanda kdy 27.08.2021, 19:26:33
Je to úžasné.

Ale abych vás znovu uklidnil - NENÍ to pro obyčejné návštěvníky a je to 8-studové. K tomu máme v ČR a SR ještě hodně daleko, bohužel.

- teď nevím jestli tě chápu. Návštěvníci si s vláčky jezdit samozřejmě nemůžou, ale jsou tam.

No a stačí pár nadšenců aby jsme takový layout začali realizovat a hlavně strojvedoucího na plánování  ;)

Jsem přesvědčen, že ti lidé, které považuješ za OBYČEJNÉ návštěvníky, jsou rodinní příslušníci vystavovatelů, případně členové pozvaných jiných klubů apod. Všimni, že tam skoro není místo pro čumily a žádné zábranky atd. Ten prostor je narvaný kolejemi pro potěchu členů a oni si také celou akci platí.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 28.08.2021, 00:31:06
Citace od: fanda kdy 27.08.2021, 23:04:32
Jsem přesvědčen, že ti lidé, které považuješ za OBYČEJNÉ návštěvníky, jsou rodinní příslušníci vystavovatelů, případně členové pozvaných jiných klubů apod. Všimni, že tam skoro není místo pro čumily a žádné zábranky atd. Ten prostor je narvaný kolejemi pro potěchu členů a oni si také celou akci platí.

Jsou to návštěvníci, i když letos jak si Maciej dělal srandu na flickru jich bylo málo.
V některých zemích a to mluvím ze zkušenosti zábrany nejsou třeba, někde rodiče dokážou své děti ukáznit  ;D předpokládám, že při větším zájmu vstup regulují u pokladny, to bude asi ta budka ve videu na 50 vteřině.
Vystavovatelé platí poplatek na provoz haly, letos to bylo 25 Euro, ale ten je vratný, nebo částečně vratný, pokud se hala zaplatí ze vstupného.

Všechno je tady:
https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/182837-invitation-to-3rd-lego-train-fan-meeting-schkeuditz-leipzig-germany/
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 12.12.2021, 15:09:40
Víme jestli v Lipsku poskytují stoly (plochu) nebo musí mít účastník stoly vlastní?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 12.12.2021, 15:17:48
Citace od: samy405 kdy 03.10.2021, 19:04:46
Pokud bude vetsi zajem tak kolejiste lze rozsirit pro dalsi ucastniky :-) staci jen rict.
Slo by se do tvaru pismene "Z" mosty se daji jeste taky postavit , takze i ostrov by byl taky mozny

Chtěl bych se vrátit ke slovu "ostrov". A prodiskutovat jaká by v uspořádání "ostrov" byla nejvhodnější šířka stran "ostrova".
Tj. jaká šířka kolejí s okolní krajinou nebo nádraží s ulicí v pozadí. Jeden stůl (80 cm) tj. 96 studů nebo dvojnásobek (160 cm) tj.  192 studů?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 12.12.2021, 20:48:23
Ostrov je udán už od zrodu společného projektu.
Případně rozměry ti rád sdělím - musím se ale na to podívat a protože výstavy šly bokem tak i lego je uklizeno.

Citace od: miho kdy 12.12.2021, 15:17:48
Citace od: samy405 kdy 03.10.2021, 19:04:46
Pokud bude vetsi zajem tak kolejiste lze rozsirit pro dalsi ucastniky :-) staci jen rict.
Slo by se do tvaru pismene "Z" mosty se daji jeste taky postavit , takze i ostrov by byl taky mozny

Chtěl bych se vrátit ke slovu "ostrov". A prodiskutovat jaká by v uspořádání "ostrov" byla nejvhodnější šířka stran "ostrova".
Tj. jaká šířka kolejí s okolní krajinou nebo nádraží s ulicí v pozadí. Jeden stůl (80 cm) tj. 96 studů nebo dvojnásobek (160 cm) tj.  192 studů?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 13.12.2021, 20:29:06
Já bych navrhoval začít zhruba tímto uspořádáním (https://www.flickr.com/photos/narrow-gauge/49421696662/). Dvojkolejná trať kolem dokola. Pokud má někdo hotový jen jednokolejný modul, tak se před něj dá volně ložená rovná kolej.
Osa vnější koleje 19,2 cm (tj. 24 studů) od okraje stolu. Může mezi okrajem stolu a okrajem modulu zůstat i 16 studů ubrusu, pokud nebude co dát před kolej na okraji. Vnitřní kolej 40 studů od okraje stolu. Základní šířka jeden stůl 80 cm. Pokud má někdo soumodulí hlubší přidá se druhý stůl směrem od diváků.
Pokud chce někdo s hlavní trati hlouběji (dál od okraje stolu), tak si vybočí a do přechodu na další moduly kolegy se zase vrátí.
Mezi MILS a koleje na baseplate se vloží přechodové moduly (6 rovných)
Oblouky v rozích navrhuji nejméně R88 a R72 (studů).

Kdo by do toho šel?

Edit: oprava jednotek

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 22.12.2021, 08:54:27
Hledám lidi do týmu na stavbu kolejiště na výstavách.
Montáž, demontáž, provoz, nakládka, vykládka kolejiště.
Není vyloučena ani možnost podílet se na přípravě kolejiště v prostorách v Praze nebo doplnění vlastní části.
Řidiči dodávky vítáni.

Možné výstavy:
8.-10.4.2022 Ostrava (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53762.0)
13-19.4.2022 - Lego World Copenhagen, Dánsko  (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53653.msg293295#msg293295)
21-24.4.2022 - PKH Trondheim Norsko (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53766.new#new)
V srpnu LEGO train fan meeting Schkeuditz / Leipzig (pokud bude)
9.-12. 6.2022 Kostky v Plzni (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53557.0)
5. - 7.8. 2022 Mašinky a hračky ve Výtopně Jaroměř
14. – 16.10.2022 Olomouc
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 22.12.2021, 09:19:32
Citace od: miho kdy 22.12.2021, 08:54:27
Hledám lidi do týmu na stavbu kolejiště na výstavách.

Kde mi instalace vlastních modelů nezabere celý den tam rád pomůžu, to se domluvíme podle akce.

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Matthes_CS kdy 22.12.2021, 10:08:40
Citace od: miho kdy 13.12.2021, 20:29:06
Já bych navrhoval začít zhruba tímto uspořádáním (https://www.flickr.com/photos/narrow-gauge/49421696662/). Dvojkolejná trať kolem dokola. Pokud má někdo hotový jen jednokolejný modul, tak se před něj dá volně ložená rovná kolej.
Osa vnější koleje 19,2 mm (tj. 24 studů) od okraje stolu. Může mezi okrajem stolu a okrajem modulu zůstat i 16 studů ubrusu, pokud nebude co dát před kolej na okraji. Vnitřní kolej 40 studů od okraje stolu. Základní šířka jeden stůl 80 cm. Pokud má někdo soumodulí hlubší přidá se druhý stůl směrem od diváků.
Pokud chce někdo s hlavní trati hlouběji (dál od okraje stolu), tak si vybočí a do přechodu na další moduly kolegy se zase vrátí.
Mezi MILS a koleje na baseplate se vloží přechodové moduly (6 rovných)
Oblouky v rozích navrhuji nejméně R88 a R72 (studů).

Kdo by do toho šel?

Něco takového jsem si představoval, když jsem tohle téma zakládal. Ale trochu nechápu ty čísla, 19,2 mm je 2,4 studů. Když to bude na MILS, nebude lepší mít před kolejí další baseplate 32 studů, to znamená osu koleje mít od okraje 38 studů? Někde jsem na to viděl taky nějaké standarty, ale už teď nevím kde a jaké.
Ale zapojil bych se a nějaký modul s tratí postavil v MILS. Oblouky nelegové nemám, takže jen rovnou trať.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 22.12.2021, 13:10:54
19,2 cm omluvám se za chybu v jednotkách.
... před kolejí další baseplate 32 studů. - Je to možné, pokud tam účastníci budou mít co dát, budou mít moduly. Pak by to bylo 40 st. (32 + 4 st. k okraji koleje + 4 st. k ose od okraje koleje). Na to aby ten prostor zůstal prázdný je to moc.
Těch 24 st. bylo myšleno, aby se tam vešla alespoň jedna kolej na nádražích nebo výhybnách, tak jak je to na té fotce.

Citace od: Matthes_CS kdy 22.12.2021, 10:08:40
Ale zapojil bych se a nějaký modul s tratí postavil v MILS. Oblouky nelegové nemám, takže jen rovnou trať.

Tak pak pošli nějaký náčrt a rozměr. Oblouků mám na uspořádání dle fotky dost. (5x dvojkolejný čtvrt oblouk (90°) v MILS)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: skywalker007 kdy 22.12.2021, 21:06:25
Citace od: miho kdy 22.12.2021, 08:54:27
Hledám lidi do týmu na stavbu kolejiště na výstavách.
Montáž, demontáž, provoz, nakládka, vykládka kolejiště.
Není vyloučena ani možnost podílet se na přípravě kolejiště v prostorách v Praze nebo doplnění vlastní části.
Řidiči dodávky vítáni.

Možné výstavy:
8.-10.4.2022 Ostrava (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53762.0)
13-19.4.2022 - Lego World Copenhagen, Dánsko  (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53653.msg293295#msg293295)
21-24.4.2022 - PKH Trondheim Norsko (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53766.new#new)
V srpnu LEGO train fan meeting Schkeuditz / Leipzig (pokud bude)
9.-12. 6.2022 Kostky v Plzni (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=53557.0)
5. - 7.8. 2022 Mašinky a hračky ve Výtopně Jaroměř
14. – 16.10.2022 Olomouc

Na zahraničních akcí můžeme s bráchou pomoc.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 02.01.2022, 11:54:33
Citace od: Chairudo kdy 22.12.2021, 09:19:32
Kde mi instalace vlastních modelů nezabere celý den tam rád pomůžu, to se domluvíme podle akce.

Citace od: skywalker007 kdy 22.12.2021, 21:06:25
Na zahraničních akcí můžeme s bráchou pomoc.

Děkuji za nabídky.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 02.01.2022, 18:37:36
Testování nových MILS kompatibilních modulů s R72 a R88 (studů) oblouky 9V výrobce Fx Bricks.

https://youtu.be/FyxTjrgOXf8 (https://youtu.be/FyxTjrgOXf8)

(https://img34.rajce.idnes.cz/d3401/16/16635/16635759_8b16ebeee8e53065a7acfe39feae0632/images/testoblouku2.jpg)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 02.01.2022, 19:04:46
Špica, Milane, seš hotovej pionýr - držím palce  :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Chairudo kdy 02.01.2022, 20:11:42
Paráda,bhned můžou vláčky jezdit rychleji :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 02.01.2022, 22:05:13
Citace od: Chairudo kdy 02.01.2022, 20:11:42
Paráda,bhned můžou vláčky jezdit rychleji :)

Toho se prave bojim.

Mnoho vlackaru jezdi max, co R40 dovoli a to je podle mne dost nad 100.

Vidim to i s mymi vnuky - na hlavni trati mame R88 a R104 a oni tam jezdi snad 200. Silene  >:D
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 12.06.2022, 13:33:16
Mluvil jsem na výstavě v Lysé (Polabské Kostky 2022) s několika lidmi na téma konceptu společného modulového kolejiště pro budoucí výstavy (inicioval Fanda). Peter mne upozornil na existenci tohoto vlákna, tak jsem si ho celkem pečlivě prošel a bohužel musím souhlasit s tím, co zaznělo mezi řečí - tedy že snahy o vytvoření společného kolejiště jsou staré jako (s nadsázkou) Kostky samy, ale reálně se to nikam příliš neposouvá.

Takže mám nápad, zkusit to znova otevřít, s tím, že by se tomu zkusil dát nějaký nový... dech? Možná budete mít někteří pocit, že opakuju věci, které už tu byly několikrát napsány a nikam to nevedlo, ale jsem přesvědčený, že u tak složitého projektu, jako je společné modulové kolejiště, je potřeba se stoprocentně ujistit, že si všichni rozumíme.


Hned první téma, kterému je potřeba se pověnovat totiž je, co si vlastně pod myšlenkou "společný projekt modulové kolejiště" představujeme, protože jsou dva, diametrálně odlišné přístupy:

1) Základem je plán, že na určitou výstavu má být k dispozici určité kolejiště. Udělá se plán kolejiště a ten se realizuje stavbou jednotlivých komponent, často za cenu kompromisu na kvalitě. (Je nutné aby tudy vedly koleje, nevadí že je nestíháme zaštěrkovat)

2) Základem je standard kvality. Jasně se dohodne, jak má každý modul vypadat, aby k sobě bylo vždycky možné spojit jakékoli dva moduly a hezky to na sebe navazovalo.  Tento standard všichni dodržují a svojí kreativitu promítají pouze do okolí železniční tratě. Při plánování výstavy se řeší, jaké moduly jsou aktuálně k dispozici a jak z nich sestavit co největší a nejzajímavější kolejiště. Tím jak lidé v horizontu let postupně přistavují nové moduly se tato kolejiště postupně rozrůstají. (Je nutné aby koleje byly zaštěrkované, nevadí že trať nevede tak daleko)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: otaznik kdy 12.06.2022, 15:14:05
Citace od: Colonel32 kdy 12.06.2022, 13:33:16
Mluvil jsem na výstavě v Lysé (Polabské Kostky 2022) s několika lidmi na téma konceptu společného modulového kolejiště ....
Ó, Bohové, on žije! :-O
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Marty713 kdy 12.06.2022, 16:30:06
Citace od: otaznik kdy 12.06.2022, 15:14:05Ó, Bohové, on žije! :-O

Já se omlouvám za offtopic, ale... no do háje, plukovníku?! Skoro po 10 letech. >:D :o
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peki kdy 13.06.2022, 09:40:50
Citace od: Marty713 kdy 12.06.2022, 16:30:06
Citace od: otaznik kdy 12.06.2022, 15:14:05Ó, Bohové, on žije! :-O

Já se omlouvám za offtopic, ale... no do háje, plukovníku?! Skoro po 10 letech. >:D :o

Tak s perma banem toho moc neuděláš :) Ale přišel po 10 letech na výstavu, dlouhodobě pomáhá MIHOVI, tak jsme se rozhodli (peki,Igorus,Jindra) pro druhou šanci.

Toť vše, a nyní se může opět na modulové kolejiště :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 13.06.2022, 09:49:03
Jsem rád, že Colonel je tu opět - jeden z nemnoha vláčkařů.
Takže Coloneli, zdravím tě a jestli jsi po dobu své ´nepřítomnosti´ něco postavil, tak sem s tím :)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 13.06.2022, 19:55:26
Než začnu podrobněji rozebírat jednotlivé možnosti, chtěl bych upozornit na fundamentální filozofickou otázku:

Co je vlastně lego?

Odpovědí je spousta - např. chemik by vám odpověděl, že Lego je akrylonitrilbutadienstyren. Rodič by vám odpověděl, že Lego je ztělesněním Jin-Jang, protože je ráj je, když si s ním děti hrají a peklo je, když na zapomenutou kostku šlápnou. Investor by vám odpověděl, že Lego jsou dobře uložené peníze, když se k němu nedostanou slunce nebo děti. A účastník pořadu "Nikdo není dokonalý" by odpověděl, že Lego je stavebnice.

Nabízí se ale ještě jeden pohled: Lego je modelaření. Je velmi specifické v tom, že narozdíl od plastových, papírových nebo kovových (pájený leptaný plech) modelů na modeláře neklade nároky na rychlost, přesnost a pečlivost (pokud pominu lepení samolepek*). Nemusíte se bát, že vám zaschne lepidlo dřív, než stačíte díl správně natočit nebo že vám podteče barva někam, kam nemá.

Proč o tom píšu?

Protože opět existují dvě možnosti. Buď se dohodneme na tom, že chceme udělat velké legové kolejiště s tím, že akceptujeme legový svět tak, jak nám ho firma Lego prezentuje a držíme se jejich standardů a plníme "dětský sen", nebo se rozhodnem, že si chceme utvořit svět vlastní, kde lego kostky jsou jen materiál, tak jako blok mramoru pro sochaře. Pokud totiž zvolíme druhou možnost, pak jsou argumenty typu "ale Lego to dělá takhle" naprosto irelevantní - např. ve chvíli, kdy se dostaneme k hádce o tom, jestli se bude zaštěrkovávat a zapražcovávat metodou pražec mezera pražec mezera nebo metodou pražec pražec mezera mezera. 


*
Hádají se chlapi v hospodě, co je to největší stres:
První říká: já jsem pyrotechnik, když přestříhnu blbej drát, tak mi to vybouchne v ruce.
Druhý říká: já jsem chirurg, já když špatně říznu, tak pacienta můžu zabít.
Třetí říká: hele chlapi a už jste někdy lepili samolepky na lego?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
Citace od: Colonel32 kdy 12.06.2022, 13:33:16
1) Základem je plán, že na určitou výstavu má být k dispozici určité kolejiště. Udělá se plán kolejiště a ten se realizuje stavbou jednotlivých komponent, často za cenu kompromisu na kvalitě. (Je nutné aby tudy vedly koleje, nevadí že je nestíháme zaštěrkovat)

Tady se obávám, že není příliš věcí, které by mělo smysl předem řešit. Protože očekávám že nastane to, že se naplánuje účast na konkrétní výstavě a objeví se nějaký tahoun, (za současné situace mi přijde nejpravděpodobnější MiHo), který dá k dispozici svoje již hotové věci, a pokud se někdo přidá, prostě naváže na styl, kterým jsou dělané již existující komponenty.

Citace od: Colonel32 kdy 12.06.2022, 13:33:16
2) Základem je standard kvality. Jasně se dohodne, jak má každý modul vypadat, aby k sobě bylo vždycky možné spojit jakékoli dva moduly a hezky to na sebe navazovalo.  Tento standard všichni dodržují a svojí kreativitu promítají pouze do okolí železniční tratě. Při plánování výstavy se řeší, jaké moduly jsou aktuálně k dispozici a jak z nich sestavit co největší a nejzajímavější kolejiště. Tím jak lidé v horizontu let postupně přistavují nové moduly se tato kolejiště postupně rozrůstají. (Je nutné aby koleje byly zaštěrkované, nevadí že trať nevede tak daleko)

Zatímco tady naopak bude spousta prostoru pro diskusi, protože tady stejně budeme všichni začínat od píky.

Přehled jednotlivých věcí, na kterých by bylo potřeba se shodnout:

- jasně definovat rozhranní čela profilů. Viz. Peterům příspěvek z 01.06.2019 na čtvrté stránce tohoto vlákna. Z hlediska toho, jak vysoko nad baseplate má být umístěna kolejnice, a jaký průřez má mít terén, a jak se budou moduly fixovat k sobě. Možnosti jsou od více ekonomické varianty (základem je čistá zelená baseplate a pouze násep s kolejí) po různě propracované (např. na bázi MILS). Čím vyšší modul v základu bude, tím více prostoru stavitel má jít s terénem i do hloubky, ale za cenu zvýšených nákladů na stavbu jednoho modulu

- jasně definovat měřítko, jestli mají být profily dimenzované na 6tistudové vlaky nebo na 8mistudové. Kvůli stavbě budov v pozadí, aby svými rozměry pasovaly k vlakům. A s tím souvisí průjezdný profil - a nezapomínat na to, že průjezdné profily na rovince a v oblouku jsou různé.*

- jasně definovat vizuální vzhled kolejí, z hlediska toho, jak mají být koleje zaštěrkované a zapražcované. Hhlavní spor zřejmě bude o to, jestli se mají dávat široké pražce s širokou mezerou - jednoduché na implementaci, ale poněkud "jednoduché" i vzhledem nebo úzké pražce s úzkou mezerou - modelovější, ale v zatáčkách složité na implementaci. O variantě že koleje zůstanou nezapražcované bych snad radši u takovéhoto projektu ani neovažoval.

- jasně definovat jaké kolejivo bude použité. Budeme trvat na tom, aby všichni používali 9V koleje s kovovou vrstvou nahoře (ať už originál lego nebo FX Bricks) aby bylo vždycky možné po nich nechat jezdit vlak napájený ze sítě? Nebo se spokojíme s tím, že řekneme, že kovové koleje jsou volitelné, ale na výstavách budeme provozovat jen vlaky na dálkové ovládání? Nebo naopak řekneme že pouze plastové, ať máme prostor zakomponovávat 3D tištěné koleje, ale bez vizuálně rušivého efektu že kus trati bude lesklý a kus trati bude matný?

- jasně definovat, jestli vnitřkem modulu mají být vedené nějaké další elektrické kabely, ať už pro přenos nějakých informací, nebo jen elektrické energie (např. pokud by někdo chtěl na modul postavit funkční závory).

- jasně definovat, jestli moduly mají mít dřevěný rám a nožičky až na zem (viz moduly železničních modelářů), nebo jestli se spokojíme s tím, že organizátor výstavy zajistí dostatečný počet stejně vysokých stolů a individuálně by se řešily pouze moduly, které by šly pod úroveň běžného terénu (např. mosty).

Aktuálně mne již nic dalšího nenapadá. Nezapomněl jsem na něco?

Jinak u této varinaty vidím určitý potenciál, že by mohlo jít zapojit i "nevláčkaře". Protože trať bude stačit postavit podle návodu a pak se bude dát dozdobit okolí podle vlastní kreativity. Současně, není to věc, která by nějak spěchala, takže se klidně dá udělat to, že ve chvíli kdy, bude standard po vizuální stránce definován, zohlední se to při plánování příštího LUGBULKu.


* Jednou z nejtradičnejších šotootázek je, proč když je pražský barrandovský železniční most "Most inteligence" dvojkolejný, je na něm položená kolej jen jedna. Slyšel jsem spoustu různých vysvětlení včetně toho, že projektant, který projektoval navazující tunel vzal při projektování průjezdný profil pro rovnou trať a dvě koleje by se tak do tunelu vedle sebe sice vešly, ale vlaky na nich by narážely do sebe a do zdí tunelu. Ale jestli je to pravda nebo jen městská legenda, to netuším.
 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 14.06.2022, 08:51:37
Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat rozhranní čela profilů. Viz. Peterům příspěvek z 01.06.2019 na čtvrté stránce tohoto vlákna.

Aby se nemuselo hledat, prolinkuji znovu i sem a níže dám několik svých odpovědí:

(https://www.kostky.org/forum/index.php?action=dlattach;topic=52033.0;attach=202542;image) (https://www.kostky.org/forum/index.php?topic=52033.msg270448#msg270448)

Odpovědí z mé strany je začít variantou co nejjednodušší, aby se to vůbec nějak rozjelo. Z mnou nastřelených variant bych proto volil B1.

Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat měřítko, jestli mají být profily dimenzované na 6tistudové vlaky nebo na 8mistudové. Kvůli stavbě budov v pozadí, aby svými rozměry pasovaly k vlakům. A s tím souvisí průjezdný profil - a nezapomínat na to, že průjezdné profily na rovince a v oblouku jsou různé.*

Osobně bych volil raději variantu pro 8-mi stud. To jestli po kolejích budou nakonec jezdit nebo ne, je jedno, ale v počátku bych určitě nerad zavíral dveře širší variantě. Později by se to už hodně špatně upravovalo a šestistudům to ničemu nevadí. Co je ale potřeba domluvit, je prostor v obloucích, protože tam to je opravdu zásadní. Zde totiž ani tak nezáleží na šířce, ale na délce jednotlivých vozidel. Vozidlo, ať už lokomotiva nebo vagón dlouhé 32 studů nebo třeba 60 studů budou mít průjezdní profil diametrálně odlišný. Limitem bych proto volil maximální délku středů uložení podvozků, která musí po trati volně projet. Jednoduchý testovací podvozek si tak pak může každý vytvořit a tím svůj model testovat.

Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat vizuální vzhled kolejí, z hlediska toho, jak mají být koleje zaštěrkované a zapražcované. Hhlavní spor zřejmě bude o to, jestli se mají dávat široké pražce s širokou mezerou - jednoduché na implementaci, ale poněkud "jednoduché" i vzhledem nebo úzké pražce s úzkou mezerou - modelovější, ale v zatáčkách složité na implementaci. O variantě že koleje zůstanou nezapražcované bych snad radši u takovéhoto projektu ani neovažoval.

A to já bych klidně nezapražcované moduly nevyřazoval. Jde jen o vzhled a na funkci to nemá žádný vliv a minimálně v začátcích to může být velkým limitem pro potencionální účastníky. Myslím si, že osobně mám svoji sbírku docela slušnou, ale např. na zapražcování svého modulu tolik dílů nemám a abych vrazil pár tisíc jen do tohoto, tak to bych asi nešel ...

Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat jaké kolejivo bude použité. Budeme trvat na tom, aby všichni používali 9V koleje s kovovou vrstvou nahoře (ať už originál lego nebo FX Bricks) aby bylo vždycky možné po nich nechat jezdit vlak napájený ze sítě? Nebo se spokojíme s tím, že řekneme, že kovové koleje jsou volitelné, ale na výstavách budeme provozovat jen vlaky na dálkové ovládání? Nebo naopak řekneme že pouze plastové, ať máme prostor zakomponovávat 3D tištěné koleje, ale bez vizuálně rušivého efektu že kus trati bude lesklý a kus trati bude matný?

Myslím si, že kovové budou opět velkým limitem a v podstatě krom vzhledu nic moc dalšího nepřinesou. Nikdo, kdo by měl lokomotivu jen s obyčejným vlakovým motorem by stejně po nich jezdit nemohl, jelikož ovládání k tomu nebude uzpůsobené. V dnešní bezdrátové době je lepší mít vlaky napájené z baterií, které si poveze vlak sebou a lokomotivu si pak může řídit každý svojí a jezdit si po kolejišti sám. Toto by následně umožnilo i možnost zapůjčení případným návštěvníkům, kteří by se tak mohli též po kolejišti projet.

Kovové koleje bych ale na druhou stranu úplně nelimitoval, protože po rozebrání pak moduly mohou být součástí vlastních kolejišť třeba doma, nebo jiných výstav, kde se po nich pak vlaky přes trafo mohou pohybovat.

Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat, jestli vnitřkem modulu mají být vedené nějaké další elektrické kabely, ať už pro přenos nějakých informací, nebo jen elektrické energie (např. pokud by někdo chtěl na modul postavit funkční závory).

Průchozí el. vedení si myslím v našem měřítku nemá též moc velké opodstatnění a opět to bude do začátku velkou komplikací. Pokud někdo bude chtít mít na svém modulu něco elektrického, je asi jednoduší, když si na to modul sám připraví, než vymýšlet pak další standardy konektrů, kabelových koridorů apod.

Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
- jasně definovat, jestli moduly mají mít dřevěný rám a nožičky až na zem (viz moduly železničních modelářů), nebo jestli se spokojíme s tím, že organizátor výstavy zajistí dostatečný počet stejně vysokých stolů a individuálně by se řešily pouze moduly, které by šly pod úroveň běžného terénu (např. mosty).

Toto je hodně zásadní bod. Poslední dvě výstavy toto sice umožňovali, ale nemusít to tak být všude. Navíc většinou se jedná o rovné stoly, tzn. nějaké větší členění tratě je v podstatě vyloučené. Na druhou stranu, ono asi moc obloukových modulů, hlavně v počátku nebude, takže by to nemuselo vadit, každopádně vlastní stolky je další velké komplikace.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 14.06.2022, 16:52:18
Citace od: Colonel32 kdy 12.06.2022, 13:33:16
1) Základem je plán, že na určitou výstavu má být k dispozici určité kolejiště. Udělá se plán kolejiště a ten se realizuje stavbou jednotlivých komponent, často za cenu kompromisu na kvalitě. (Je nutné aby tudy vedly koleje, nevadí že je nestíháme zaštěrkovat)

Výstava: SVĚT KOSTEK OLOMOUC 15-16. 10. 2022 (na žádné jiné výstavě o tak veliké kolejiště není v poslední době zájem)
Vzor: https://www.flickr.com/photos/narrow-gauge/49421696662/ (https://www.flickr.com/photos/narrow-gauge/49421696662/)
Co mám k dispozici: viz obrazová příloha

Pište co kam kdo chcete připojit, napojit nebo vložit. Vítány jsou jak kolejové části a celky tak i nekolejové, tj. modulární domy, rodinné domky, lesy, pole, louky, parky, hrady, mosty a vše co se hodí do kolejiště. Stoly 80 x 80 cm nebo 160 x 80 cm. Má výška koleje je 2 brick (MILS), ale pokud máte jen baseplate nebo něco mezi tím, tak uděláme přechodové moduly se stoupáním 1 plate na 16 studů, což zvládne každý motor. Koleje plast nebo 9V je jedno. Pojedeme na baterie. Moduly vně před kolej hloubka 16 st. Moduly dovnitř okruhu za koleje hloubka 48 st. nebo 64 st., případně s dalším vnitřním stolem 144 st.  Výška napojení baseplate + 4 plate (MILS) nebo pokud máte jen baseplate tak se může doplnit třeba slope 45 2 x 2. Všechno je možné. Podle toho co nabídnete plán rozšířím a doplním.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 14.06.2022, 18:19:24
Chlapi, vidím ZŘETELNĚ, že většina z vás (měl bych spíš napsat Z NÁS, protože se to týká i mne), NESTOJÍ NOHAMA NA ZEMI.

1) Pořádná kolejiště (která se nám líbí) dělají setkání klubů ze zemí, kde žije např. 80M+ Němců, 40M+ Poláků, 20M- Holanďanů apod. Kromě Poláků, mají vyšší životní úroveň, než my. V ČR je 10M+ obyvatel (byl jsem na jediné vikendovce v životě teď v Lysé 2022 a nezaregistroval jsem jediného Slováka, příp. se omlouvám).

2) V Plzni 2022 (velká výstava, plánovaná dostatečně dopředu) nebylo ANI JEDNO KOLEJIŠTĚ se současným provozem alespoň 2 vlaků, jestli se nemýlím.

3) Když vidím neustále dokola opakované krásné nápady mnohých z vás v tomto vlákně, tak si nemůžu než nemyslet, že jste toto vlákno nečetli pořádně.

Osobně vidím řešení v ČR cca takové (ovšem děleno 10 nebo 20):
https://www.youtube.com/watch?v=SPTzPEDQkmc

Tzn.:

A) Co největší poloměry oblouků
B) Co nejméně pravoúhlých půdorysů
C) Zaštěrkování je krásné, ale ne povinné
D) Průjezdný profil pro 8-mi studové parní lok. (ve výšce parních válců jsou ještě širší)
E) Pustit k tomu návštěvníky (jinak to finančně neutáhneme a nepodpoří nás TLG)
F) Moduly tvořené pouze stolem (nebo vyztuženou deskou, zavěšenou mezi 2 stoly) pokryté pouze kolejí jsou nežádoucí, ale povolené
G) Žádoucí je reálný provoz vlaků, tj. jízda odněkud někam (nevadí za koncovým nádražím ještě smyčka, třeba 40R)
H) Všechny zde provozované vlaky by měly být schopné projet všechny koleje od TLG a výše (s odejmutými přestavovacími pákami výhybek). Výjimky jsou povolené (např. v Praze nemohou všechny tramvaje projíždět všechna místa bez omezení)
atd.

Nejhorší je, že v ČR dáme dohromady, řekněme 10 relevantních vlakařů a ti mají 11 zcela nekompatibilních názorů. :-(

Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 14.06.2022, 19:18:30
OK
S čím tedy Fando přijedeš do Olomouce?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 14.06.2022, 20:40:45
Citace od: MiHo kdy 14.06.2022, 19:18:30
OK
S čím tedy Fando přijedeš do Olomouce?

Buď s ničím nebo s tím, co je na obrázku (7x3 m), kde dole mohou být napojeni moduláři vlevo nebo vpravo. Na opačné straně by mohla být smyčka, která nám ale ztíží obíhání :-(

Přední-spodní 2 koleje mohu udělat i kovové (spodní varianta), nebo plastové a nebo si moduláři uříznou kovové výhybky (horní varianta = hezčí /nechci řezat své kovové výhybky - spíš je prodám/).

Je to prakticky to samé, co jsme měli v Lysé 2022, jen jsem u diváků přidal 2 koleje, a navíc 2 odstavné koleje a propojovací kolej-vlečku pod mostem - ta tvoří smyčku-triangl na otáčení mašin ;-)

Ale řikám na rovinu, stárnu jak sviňa, syna to nebaví, vnuk je ještě mladej a nikdo nekupuje židle, takže realitu vidim až přiští rok.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: hobby kdy 15.06.2022, 09:55:43
Pánové, proč si myslíte, že kolejové tratě musí mít ortogonální (pravoúhlé) schéma a nutíte se do něj? Nemusí. Dokonce je lepší proložit kolejiště šikmými tahy, pochopitelně co umožní samotné koleje. Sám jsem navrhoval několik kolejišť, naposled pro Lipno. Nikde jsem nepoužil ortogonální koncept, ale založil jsem ho na kosoúhlém principu. Což je samozřejmě složitější - vůči terénu, silnicím, stavbám, to je jasné, ale je to pestřejší, zajímavější a věrohodnější.
To je jen má připomínka a nebudu dál do toho kecat, protože už nemám vůli se angažovat.
Jinak obdivuji Miho tvoje trvající anžovanost a odhodlání. Spočítal bys, kolikrát jsi to své kolejiště postavil, rozebral a tak pořád dokola? Obdivuhodné. 8)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 15.06.2022, 16:11:46
Citace od: hobby kdy 15.06.2022, 09:55:43
Pánové, proč si myslíte, že kolejové tratě musí mít ortogonální (pravoúhlé) schéma a nutíte se do něj?
Nemyslím si to. Vím, že by bylo krásné, kdyby se linulo krajinou a i bych to chtěl. Ale je to technicky prostě mnohonásobně jednoduší dělat to ortogonální, nikde mi kolej nepřečuhuje z modulu. Mám tramvajovou trať, která je jen trošku mimo ortogonalitu. Koleje posunuté o 7 studů, čouhaly z modulů. Bylo těžké to zabalit, sestavit a na místě zaštěrkovat. Tak jsem si před poslední výstavou nařezal sedmistudovou a devítistudovou basepale, ale na výstavě mi to prostě nevyšlo podle výkresů. 8 studů někde chybělo a dodnes jsem nedohledal, kde vlastně byla chyba. Nemám na stavbu tolik času jako na Lipně. Během max. 10 hodin stavby (mnohdy méně) to musí být postavené a provozně funkční.

Citace od: hobby kdy 15.06.2022, 09:55:43
Spočítal bys, kolikrát jsi to své kolejiště postavil, rozebral a tak pořád dokola?
Ny výstavách to bylo to přesně 28x
2013 Boskovice, Brno, Trutnov; 2014 Boskovice, Brno, Pečky, Ostroměř, Model Hobby Praha;
2015 Boskovice, Brno, Kladno, Kidfest Praha, Trutnov; 2016 Nové Butovice;
2017 Brick Republic Praha, Brno, Olomouc, Trutnov; 2018 Ostrava, Kroměříž, Olomouc, Brno;
2019 Ostrava, Plzeň, Jaroměř, Skærbæk, Olomouc; 2021 Trutnov
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: fanda kdy 15.06.2022, 17:07:27
Citace od: MiHo kdy 15.06.2022, 16:11:46
...
Ny výstavách to bylo to přesně 28x
...

Klobou dolů  :o
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 20.06.2022, 18:30:20
colonel32.rajce.idnes.cz/Regionovy..._Regionovy_uplne_vsude.../ (http://colonel32.rajce.idnes.cz/Regionovy..._Regionovy_uplne_vsude.../)

Pro inspiraci posílám odkaz na svojí fotogalerii "Regionovy". Ačkoli hlavním motivem bylo naházet všechny fotky Regionov, které jsem někde nafotil, do jednoho alba, myslím že to současně může sloužit jako inspirace k debatě o zaštěrkování kolejí. Tím že jsou totiž Regionovy foceny v různých místech, máte vedle sebe spoustu různých pohledů na to, jak vysoké může (nebo taky nemusí) být štěrkové lože v porovnání s okolním terénem.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 20.06.2022, 18:38:27
Citace od: fanda kdy 14.06.2022, 18:19:24
Nejhorší je, že v ČR dáme dohromady, řekněme 10 relevantních vlakařů a ti mají 11 zcela nekompatibilních názorů. :-(

No, moje zkušenost je, že nejhorší je fňukat, jak je všechno úplně v háji a jak se nic nedaří. Protože to spolehlivě odrazuje spoustu potenciálních spolupracovníků.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 20.06.2022, 18:48:53
Citace od: Colonel32 kdy 14.06.2022, 00:06:17
Aktuálně mne již nic dalšího nenapadá. Nezapomněl jsem na něco?

Jasně že jsem na něco zapomněl...

- dohodnout se, jestli chceme primárně modelovat nějaké konkrétní časové období a tomu přizpůsobit provedení příslušenství (přejezdy, semafory) a budov, které budou stát okolo, nebo to tak nějak zplácáme a já sice budu prskat, že se věžák míjí s orchestrionem, ale děti budou nadšené.   

- dohodnout se, prostředí kterého státu se snažíme ztvárnit. Očekávám implicitní "Česko", ale pojďme se ujistit. Protože pořád je možné, že kdybychom udělali divoký západ, tak to třeba zaujme více lidí  ;D 
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: poMOCník kdy 20.06.2022, 22:58:33
Já už jsem to tu asi někde navrhoval, ale teď je to zrovna ještě víc aktuální. Na rozlehlém kolejišti podle mě není to nejpracnější položit koleje (a i třeba zaštěrkovat), ale vymyslet a postavit krajinu, budovy atd., kde budou vlaky projíždět. Jelikož aby kolejiště mělo vůbec smysl, musí se jezdit od někud někam a ne mít jen 3 baseplate vedle sebe.

No a teď tu máme parádní společný projekt(y) jako ZOO, která už je hotová a je neskutečně dlouhá, když se moduly naskládají vedle sebe. Kdyby se před to dal modul s kolejemi a na zastávkách by se to propojilo se ZOO, máme hned základ a zároveň společný projekt. Další moduly by se podle mě daly vymyslet i do navazujícího modulárního města.

Tím pádem odpovídám i na návrh, že by se jednalo o divoký západ nebo jinou obskurní lokalitu/epochu. Podle mě tolik modulů z nějakého konkrétního místa/času aby to dávalo smysl provozovat, dohromady nedáme.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 21.06.2022, 01:43:27
V příloze posílám návrh kolejistě.

Je to takový minimalistický základ, jakási první meta, ke které by podle mne mělo smysl se snažit směřovat.

Kolejiště by vedlo z bodu A do bodu B (dvě koncová nádraží, každá min. dvě koleje), dimenzované pro provoz 4 motorových vozů:

Vozy č.1 a č.2 začínají na nádraží A, vozy č.3 a č.4 začínají na nádraží B. Vozy 1 a 3 vyjedou, potkají se a vyhnou na nádraží C, pokračují do cílových stanic, 1 dojede do B, 3 dojede do A. Nyní vyjedou vozy 2 a 4 a udělají totéž.

Vozy je možné nechat ovládat návštěvníky (asi pod dozorem staršího AFOLa). Ve stanicích klidně někdo další může dělat přednostu a přepínat výhybky (a pouštět staniční hlášení z repráků)

Součástí modelu jsou dva estetické prvky:

D - tunel. Myslím, že stačí dva hezky zpracované tunelové portály, ale že skála nemusí být souvislá, klidně do ní může být vidět, uvnitř "tunelu" zatáčka s velkým poloměrem (nějaké 3D tištěné koleje nebo fandovy slepované?), neřešil bych pražce, štěrk nic, nechal kolej holou... pokud by byl někdo hyperaktivní, spíš bych navrhoval přistavět skálu tak, aby byl tunel zakrytý.   

E - most. Všechny ostatní moduly by byly dimenzovány na výšku dostupných stolů, jen most by se zapustil do díry mezi stoly a vyžadoval nějakou technologii, jak by byl aretován na potřebnou výšku. Na nákresu je železný příhradový most, ale klidně může být něco hodně hustého, třeba vysoký kamenný viadukt a lá Žampach.

a technická poznámka k nádraží C, myslím že by bylo vhodné, aby modul byl naplánován tak, aby šel rozdělit po červených čárách, aby bylo možné nádraží do budoucna jednoduše prodlužovat. Klidně bych do začátku začal krátkým nádražím.


K provozu na kolejišti:

Už to bylo výše zmíněno, ale podrobněji. Navrhuju do začátku neřešit jak vlaky otáčet a prostě použít motorové vozy, které vypadají realisticky a dávají smysl, a přitom můžou jezdit z A do B a zpátky bez jakýchkoli problémů, prostě se na ovladači nastaví opačný směr a jede se.

Z českých luhů a hájů se nám navíc nabízí spousta možností, co by se dalo nakombinovat:

M131.1
M152.0
M262.0
M240.0

(všechna tato vozidla by se na trati klidně mohla reálně potkat)

a nebo se dá ozvláštnit staršími vozy:

M120.2
M130.1
M120.4
M273.0
M274.0
M275.0
a kdyby někdo chtěl být fakt hustě krutopřísnej stavitel, tak M221.1  >:D

(všechna tato vozidla by se na trati klidně mohla reálně potkat)

Kdybychom tohle zvládli postavit, klidně v režimu "malého Lugbulku" (jestli správně chápu garantovat že modely nebudou po dvou let rozebrané a budou pravidelně jezdit po výstavách), tak si myslím, že by to byl ideální začátek.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 24.06.2022, 22:37:17
Jinak ono osmistudové vlaky zkoušelo i samo TLC:

https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/182706-pictures-from-torben-plagborg-9v-system/
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: otaznik kdy 25.06.2022, 19:10:07
Citace od: Colonel32 kdy 24.06.2022, 22:37:17
Jinak ono osmistudové vlaky zkoušelo i samo TLC:

https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/182706-pictures-from-torben-plagborg-9v-system/
Super článek, díky za odkaz!
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 26.06.2022, 13:58:41
Pokud jde o debatu o pražcích, tak se můžeme podívat do historie firmy Lego.

Prvním evolučním krokem byly modro-bílé koleje, kde vždy jeden bílý pražec plate 2x8 k sobě spojoval dvoje modré koleje.

Druhý krok byla změna na šedé koleje. Změnil se systém uchycení kolejnic (unikátní způsb nacvakávání místo klasických studů), byl přidán prostřední pražec mezi koleje, změnila se barva na více realistickou. (Změnily se i vlaky, byly velikostí přizpůsobeny na nově vzniklé minifigy)

Třetí je přechod na 9V (viz i články v příspěvku výše). Hlavní změna je dramatické zefektivnění práce s kolejemi. To co dříve člověk musel řešit pomocí pěti (potažmo šesti) dílky, které bylo potřeba správně umístit do sebe, měl najednou vyřešené jediným kouskem kolejnice. Přibyly další pražce, ačkoli jejich rozměr (plate 2x8) zůstává zachován. Mění se ale funkce, protože pražec přestává sloužit ke spojení dvou kusů kolejnic vedle sebe. Zásadní otázka: bylo by hippoteticky možné, aby v této době lego přišlo s kolejnicemi, kde by pražec byl o rozměru 1x8, pro lepší realističnost?

Asi by bylo zajímavá se zeptat Torbena, jestli vůbec, a případně jak do hloubky se touto myšlenkou zabývali, ale reálně by to s sebou neslo hodně zásadní problémy:
- na kolejnici u sudé délce by na jednom konci byl pražec a na druhém konci byla mezera. Spojování by tedy muselo být řešeno jinak než skrz očka v krajní polovině pražce. Ještě větším problémem by ale byly zatáčky, které by na sebe navazovaly jen jedním směrem a pokud by člověk chtěl vytvořit esíčko, buď by potřeboval aby se vyráběly dva typy zatáček (levé a pravé) a nebo by mezi ně musel umístit mezikus liché délky.





Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 26.06.2022, 14:03:18
Na druhou stranu, když byl vydán krokodýl, který byl navržen i s možností využití jako vitrínový set, dostal pod sebe i kus kolejí... A ve chvíli, kdy Lego řešilo nikoli hratelnost systému jako celku, ale jen vizuální dojem, nebyl absolutně žádný problém udělat pražce 1x8.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: otaznik kdy 26.06.2022, 15:23:54
Citace od: Colonel32 kdy 26.06.2022, 13:58:41
Zásadní otázka: bylo by hippoteticky možné, aby v této době lego přišlo s kolejnicemi, kde by pražec byl o rozměru 1x8, pro lepší realističnost?
Technologicky by určitě šel na polovinu rozdělit i plate 1x8. Tedy by se koleje daly spojovat podobně jako teď. Ale udělá to TLC? S pravděpodobností hraničicí s jistotou tvrdím, že ne. A důvodů pro to si jistě najdou poměrně dost (a já je naprosto chápu, i když by se mi pražce 1x8 líbily).
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 27.06.2022, 21:07:11
Citace od: otaznik kdy 26.06.2022, 15:23:54
Technologicky by určitě šel na polovinu rozdělit i plate 1x8. Tedy by se koleje daly spojovat podobně jako teď. Ale udělá to TLC? S pravděpodobností hraničicí s jistotou tvrdím, že ne. A důvodů pro to si jistě najdou poměrně dost (a já je naprosto chápu, i když by se mi pražce 1x8 líbily).

Naprosto souhlasím. Šance, že by se složitě měnilo něco, co funguje na věc, která bude fungovat trochu hůře a o trochu lépe vypadat, navíc s problémy spojenými se zpětnou kompatibilitou, je tak mizivá, že o tom pochybuju i v případě, kdyby jim vyhořela továrna a přišli o všechny formy.

Ale uvádím to jako argument, proč bych v rámci společného projektu preferoval systém pražec mezera pražec mezera. Na rovinkách je to úplně zadarmo (akorát budeme muset dohodnout defaultní orientaci modulů), v zatáčkách je to složitější, ale klidně ať lidi kteří mají se zatáčkami problém dělají jen rovné úseky. Současně si myslím, že když budeme používat alternativní kolejivo s většími poloměry, tak by zaštěrkovávání zatáček mohlo být jednodušší. (Ale jistý si tím nejsem, muselo by se to ověřit)


Na druhou stranu, ohledně použitých kolejnic, možná by přecejen bylo lepší, kdybychom defaultně používali 9V koleje (orginál rovinky + FX zatáčky) s argumentem, že pokud to bude postavené na 9V kolejích, vždycky bude možné to spojit do oválu a automatizovat provoz - v závislosti na místě, kde se bude vystavovat. Pokud řekneme ať si každý použije jaké koleje chce, tak moduly s plastovými kolejemi budou odkázané na bateriový provoz a to znamená i konstantní obsluhu. Navíc, pokud plán bude udělat kolejiště né co největší, ale co nejvíc propracované, tak ta spotřeba kolejí zas nebude tak vysoká. Dokonce si asi dokážu představit i variantu, že pokud by se někdo chtěl zúčastnit, ale 9V rovinky by považoval za zásadní morální problém, že bych byl ochotný svoje dlouhodobě zapůjčit. Nakonec, nějakých 50 až 100 rovinek měl MiHo půjčených skoro deset let a nezaznamenal jsem, že by mi nějak extra chyběly.

Což mne teda rovnou vede k další a hodně zásadní otázce:

Kdo by byl ochotný se na projektu hippoteticky podílet (žádné deadliny do kdy musí co stát nebo jezdit, prostě obecně)

a případně, jestli

z možností jak to nastavit jako projekt, má s něčím zásadní morální problém a je ochoten se na projektu podílet pouze v případě, že:
- budeme modelovat současnost a ne 60. léta
- budeme dělat pouze šestistudové vlaky
- nebudeme ho nutit do kovových kolejí
atd...


Jediné co jsem zatím zaznamenal byl Peter, kterému vadí myšlenka poviného zaštěrkování a zapražcování.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: šipka kdy 29.06.2022, 18:18:15
Citace od: Colonel32 kdy 27.06.2022, 21:07:11
Citace od: otaznik kdy 26.06.2022, 15:23:54
.


Což mne teda rovnou vede k další a hodně zásadní otázce:

Kdo by byl ochotný se na projektu hippoteticky podílet (žádné deadliny do kdy musí co stát nebo jezdit, prostě obecně)

a případně, jestli

z možností jak to nastavit jako projekt, má s něčím zásadní morální problém a je ochoten se na projektu podílet pouze v případě, že:
- budeme modelovat současnost a ne 60. léta
- budeme dělat pouze šestistudové vlaky
- nebudeme ho nutit do kovových kolejí
atd...

Rád se přidám k plukovníkovi :) Nemám problém, v podstatě s ničím. Stačí jasné zadání.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 05.07.2022, 23:42:28
Zastavil jsem se dneska večer u Fandy v židleshopu, abych s ním probral možnosti a nemožnosti. Na některých tématech jsme se shodli, na některých tématech nikoli. Co mi ale z diskuse vyplynulo a co považuju za vhodné zmínit je následující:

- v rámci plánování společnéh modulového projektu by stálo za to dohodnut minimální poloměr, který musí být vozidla schopná projet, což ale nezbytně nemusí být základní rozměry lego kolejnic. Pokud se totiž dohodneme, že budeme používat pouze alternativní kolejivo s většími poloměry, značně nám to usnadní konstrukci některých vozidel, zvláště dvounápravových motorových vozů s delším rozvorem. Na druhou stranu, pokud se někdo sám dobrovolně chce omezovat tím, že jeho vozidla musí být schopná projíždět originál lego koleje, tak je to jeho volba - taková vozidla naše kolejiště vždycky projedou taky.

- na což navazuje i myšlenka, že by bylo ideální navrhnout jak na moduly rozdělit nejen bloky širé trati, ale i uvnitř nádraží, aby bylo možné již existující nádraží postupně snadno rozšiřovat, nejen do délky, ale případně i do šířky.


Současně dávám do placu dvě věci, které jsou poměrně advanced, ale které mne trochu trápí, že si s nima aktuálně úplně nevím rady, ale třeba bude někdo chytřejší.

- jestli dokážeme implementovat nějaký způsob, jak vagóny rozpojovat na dálku. (např. pomocí starých 12v spřáhel, rozpojovacího mechanismu uvnitř vozidla - linear actuator magnet zatáhne dovnitř vozidla, elektromagnetické pole přebije a vyruší magnetické pole, alternativní spřáhla...)

- jak konstrukčně řešit moduly, na kterých trať vede do zatáčky, ale neopíše celý čtvrtkruh. (viz obráze v příloze)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 10.07.2022, 13:34:16
Citace od: Colonel32 kdy 05.07.2022, 23:42:28- jak konstrukčně řešit moduly, na kterých trať vede do zatáčky, ale neopíše celý čtvrtkruh. (viz obráze v příloze)

Asi nevím kde je možný problém. Pokud daný člen dodrží pravidlo na dohodnutých normovaných čelech na začátku a konci svého modulu, tak pak je přeci jedno co je mezi nimi - to si řeší sám. :-\
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 10.07.2022, 20:22:57
Citace od: peter kdy 10.07.2022, 13:34:16
Asi nevím kde je možný problém. Pokud daný člen dodrží pravidlo na dohodnutých normovaných čelech na začátku a konci svého modulu, tak pak je přeci jedno co je mezi nimi - to si řeší sám. :-\

To samozřejmě ano, ale pro mně je problém v tom, pokud někdo přijde že by takový modul chtěl postavit, zeptá se jak by to měl udělat (jestli je na to nějaké doporučení od čeho se odpíchnout), tak já budu nucen mu říct že vůbec nevím jak na to.

Narozdíl od stavby vozidel, kde když někdo přijde a zeptá se, jak to má postavit že neví jak na to, můžeme ho odkázat, že proporcemi by to mělo být +- něco, rozměry se to nutně musí vejít do dohodnutého průjezdného profilu a pokud jde o pohon, tak to může udělat stejně jako to má Fanda*, ale pokud to vymyslí lépe, tak si to samozřejmě může udělat po svém.

* viděl jsem funkční hnané třínápravové podvozky, viděl jsem funkční hnané jednonápravové podvozky (byť to vyžaduje pevně spojenou soupravu dvou motorových vozů nebo motorového a přípojného vozu)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: peter kdy 11.07.2022, 07:44:41
Citace od: Colonel32 kdy 10.07.2022, 20:22:57
... ale pro mně je problém v tom, pokud někdo přijde že by takový modul chtěl postavit, zeptá se jak by to měl udělat (jestli je na to nějaké doporučení od čeho se odpíchnout), tak já budu nucen mu říct že vůbec nevím jak na to.

Myslím si, že nebudeš. V tomto projektu (a ono asi v každém), je trochu očekáván jistý skill. Nepředpokládám proto, že když někdo něco neumí, nebo si na to ještě nevěří, tak že si takovou část sám zvolí.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 01.09.2022, 23:52:53
https://www.youtube.com/watch?v=1mI-OoTBCeE

Koukám, že němci to rozpojování vyřešili docela zajímavým způsobem (čas 1:10)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 04.09.2022, 20:32:44
Další způsoby rozpojování:

https://www.youtube.com/watch?v=d2TobDm9nZc

(časy 0:30 a 2:10 - dva různé způsoby)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 07.11.2022, 16:53:23
Mám návrh jak by měl vypadat standard, na kterém by fungovalo modulové kolejistě.

Základem je modul rovné trati o rozměrech 12x16 studů - jedna rovná kolej se štěrkovým podložím. Systém napojování plně kompatibilní s již definovaným standardem MILS (modular landscape).

Výhody:
- odpojení kolejí od okolního terénu umožní zapojit i nevláčkaře, pokud kolej dodá jeden a navazující MILS modul druhý
- je možné změnit orientaci traťového dílu i s pražči o šířce 1 stud tak, aby po celé délce navazovaly
- je možné mít moduly s 9V kolejemi i RC kolejemi a použít ty, které se zrovna hodí
- je možné okolní MILS moduly (a stavby na nich) stavět v různých měřítkách (šestistudové originál i osmi až desetistudové MOCy), koleje jde v případě potřeby použít pro oboje.
- netradiční šířka traťového modulu sice nabourává tradiční čtvrcové pojetí MILS světa, ale podstatou společného projektu by primárně měla být propracovaná trať odněkud někam, u které to nijak nevadí, viz setkání železničních modelářů s modulovými kolejišti. Pokud by to ale situace vyžadovala, vždycky se to dá kompenzovat zúženým MILS modulem (20x32 studů nebo 2x 10x32 studů)
- moduly nemusí "ležet na stole". Díky technic pinům z boku je možné je zvednout do výšky, pokud je bude držet okolní terén.

Právě se otevírá výběr dílů pro LugBulk 2023. Je to celkem jedinečná příležitost tento projekt rozjet, pokud nanominujeme díly, které jsou na stavbu modulu kritické ve větších počtech a současně jsou na BL docela drahé. A máme možnost tak společnými silami připravit několik desítek metrů kolejí pro budoucí výstavy.

Bylo by ale potřeba, aby zde panovala nějaká shoda, že se nanominují všechny díly potřebné ve velkém počtu. Pokud by jich měla projít jen půlka, aby se "vlk nažral a koza zůstala celá" pravděpodobně by došlo spíše k opaku, tedy "koza sežraná a vlk stále hladový"

Druhá věc je, že by bylo potřeba se dohodnout, jak by modul měl vypadat vizuálně. To není moje silná stránka, (to jsem poznal už dávno, že v některých ohledech je prostě lepší, když soutěže pořádám než když se jich účastním). Bylo by potřeba zpracovat nějaké vizuální návrhy, jak by zaštěrkování a zapražcování mělo vypadat (ať už reálně nebo virtuálně), aby to na jednu stranu vypadalo co nejvíce realisticky a na druhou stranu, aby tam nečouhalo nic, co by mohlo bránit průjezdu vozidel (že by to brnkalo do kol nebo podvozku).
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: racco42 kdy 07.11.2022, 17:56:51
Moment, ale pokud se nepletu, základem MILS modulu je baseplate a ty se asi úplně běžně v rozměru 12 x 16 nevyskytují (48 x 48 je sice (3x16) x (4x12), čili se jedna šedá baseplate dá rozřezat na 12 ks 12x16, ale z toho asi nebudou všichni nadšení).

Na L-Gauge jsou train track MILS moduly velikosti 16x32, což se asi bude lépe skládat dohromady (mimochodem cím menší budou ty moduly, tím více obvodových kostek je třeba na stejnou plochu)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: MiHo kdy 07.11.2022, 18:51:20
Base plate v takovém rozsahu asi moc lidí řezat nebude.
Proč vymýšlet novou normu, když už existuje mezinárodně používaná?
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 06.12.2022, 02:37:05
Citace od: MiHo kdy 07.11.2022, 18:51:20Base plate v takovém rozsahu asi moc lidí řezat nebude.

Ono taky není potřeba, aby to řezalo "moc" lidí. Stačí když moduly udělá pár lidí. Hlavní problém stejně nejsou koleje, ale MILS moduly s terénem okolo.

Citace od: MiHo kdy 07.11.2022, 18:51:20Proč vymýšlet novou normu, když už existuje mezinárodně používaná?

Pokud svoje moduly zvednu o jeden plate na výšku (drobné přehlédnutí), pak by moje moduly měly být kompatibilní s MILS vlakovými moduly. Pokud se shodneme na tom, že vize společného projektu je udělat trať od někud někam a snažit se trochu simulovat reálný provoz, tak to ničemu nevadí, protože většinou to stejně bude jeden díl koleje, zleva jeden MILS, zprava jeden MILS a pak už bude v podstatě jedno, jestli to má celkově na šířku 76 nebo 80 studů. Případně dokonce může být jen jeden MILS z pohledové strany. To kouzlo bude v tom, když trať protáhneme přes několik stolů na délku a vlaky se klidně mohou proplétat s jinými modely, klidně úplně mimo měřítko.

+ jak jsem zmíňil, jsou situace, kdy je můj modul výhodou.
- Pokud má kolej stoupat do výšky, mohou ji na místě držet sousední MILS moduly.
- Oddělení štěrkového lože od terénu umožní dělat MILS moduly i v jiné barvě než je defaultní zelená a nemusí se řešit, aby to navazovalo na ten dvoustudový zelený pás, kterému se nedá jinak vyhnout.

Tz. kdokoli, kdo by se chtěl podílet na stavbě kolejiště, má na výběr z:
- defaulních kolejových MILS modulů
- mých zúžených modulů
- terénních MILS modulů bez kolejí

Využijeme všechno a ve velkém počtu. Je ale potřeba se dohodnout na systému zaštěrkování, protože když to každý bude dělat jinak, bude to hnusné. A defaultní typ štěrkového lože MILS kolejového modulu mi přijde vizuálně dost strašný. Ale jak jsem už psal, já na to nemám vlohy. Doufal jsem, že se toho třeba někdo ujme a zkusí udělat nějakou studii.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 06.04.2023, 23:12:03
Bohužel mi to nedá ale prostě musím komentovat ...

Když jsem jako první přišel s MILS byl jsem "umlčen" že je to drahé atd. přitom jsem už v té době měl vyzkoušeno že to funguje a měl vyřešeno i to co řešil později MIHO (prohnutí) 
Najednou je MILS přijatým standartem.

Je mi z toho smutno.
Přeji úspech při stavbě modulárního kolejiště. Téma budu sledovat dále pokud bude zájem tak pomůžu.

Už vím, proč spousta lidí sem nepíše ...
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: Colonel32 kdy 07.04.2023, 12:16:12
Já jsem navrhl jasnou strukturu: udělat designovou studii (nebo vyloženě soutěž o ceny) na různé typy zaštěrkování kolejí, nějakým způsobem vybrat "ten nejlepší" a pak využít velkého nebo malého Lugbulku k tomu, aby byli potenciální stavitelé zásobeni potřebným množstvím dílů.

To že to nikam nepokročilo neberu ani tak, jakože by to bylo smutné, spíš mi přijde, že na takový projekt prostě jen ještě neuzrál čas.
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: samy405 kdy 07.04.2023, 13:21:23
Jednou větou si dovolím to shrnout ...

Vláčkaři ubývají a nečekám, že se i lidi dokážou domluvit na jednotné formě.
Já se nebráním spolupráci a chtěl bych aby MILS byl brán jako základ (je totiž brán v zahraniční jako základ tak nevidím důvod aby to nešlo u nás)
Název: Re:Společný projekt - Modulové kolejiště
Přispěvatel: viralWinter kdy 18.08.2023, 14:49:28
Citace od: samy405 kdy 06.04.2023, 23:12:03Je mi z toho smutno.

Ne nadarmo se říká, že doma není nikdo prorokem  ;)  Zkus to brát pozitivně - v českém hobitíně každá změna trvá věčně, ale aspoň se o tom zase mluví  ;D  Je to podobné jako s měřítkem, za 8w 1:45 mašinky se na tebe místní taky budou mračit, ale to vůbec nevadí.