LEGO Technic Indoor Racing

Založil Shmade, 29.09.2008, 22:25:41

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

eNTy

Citace od: Shmade kdy 02.10.2008, 16:38:58
robot: Myslím, že v nepořádku snad nic není... :)

Jestli myslíš, že okruh lidí (pokud máš na mysli ty méně zkušené stavitele) by se rozšířil tebou navrhovaným zavedením kategorie L,  tak myslím, že to by okruh závodníku určitě nerozšířilo, protože zabudovat do originálního Lego setu motory ovládané řízení a pohon není zrovna pro nezkušené stavitele, ba naopak, podle mě je to mnohem těžší než vzít dva motory čtyři kola a postavit vůz vlastní. Nemluvě o tom, že 8297 a podobně velké sety jsou prostě pro charakter soutěže kde půjde hlavně o rychlost nevhodné.
Pokud jsi myslel, že by to rozšířilo okruh z řad zkušenějších stavitelů, tak to si také nemyslím, ti si raději poství vůz podle sebe.


Pod to se podepisuji.

Jamesek

[OT]Kdy, kde to cele probehne? Mam v planu si i zahrat (kromě LEGA i Squash), kdyz tam pojedu ;) Je to mozne?[/OT]

Shmade

Celé by to mělo proběhnout nějakou sobotu začátkem listopadu, tak si kdyžtak nedělejte jiné plány, přesné datum dodám brzy.

Jinak Squash je možné si po závodě zahrát bez problému, tak jako si třeba zajít do sauny...  Případný zájem bych ale potřeboval (až bude dán termín) vědět dopředu, abych to mohl zerezervovat.

Shmade

#63
                                   


                                    Finální pravidla
                            Lego Technic Indoor Racing



Pravidla pro stavbu vozu:

- vůz musí být postaven pouze z originálních Lego součástek, * vyjímku tvoří
   možnost použít neoriginální gumičky
- vůz musí mít minimálně 4 kola
- vůz musí být plně ovladatelný pouze pomocí jednoho Power Functions IR
  Remote Controleru - http://www.peeron.com/inv/parts/58122cx1 v
  kombinaci s pouze jedním Power Functions IR Receiverem -
  http://www.peeron.com/inv/parts/58123cx1 , ten musí být na 
  voze umístěn tak, aby byl dobře dostupný pro snadnou změnu kanálů   
- vůz musí mít jekéhokoliv Lego řidiče
- vůz musí mít na vrchní části místo pro umístění jedné plate 2x2 se
  startovním číslem
- vůz může obsahovat ručně řaditelnou převodovku, případně ručně 
   uzamykatelný difereniál(y)
- vůz nesmí být širší než 49 cm :)



Všeobecná pravidla:

- každý soutěžící může závodit pouze s jedním vozem
- v průběhu jízd je přihlížejícím zakázáno manipulovat s IR Remote Controlery
  na stejných kanálech jako má nastaven právě soutěžící vůz (vozy)
- v průběhu celého závodu je zakázáno cokoliv na vozech měnit či upravovat,
  vyjímku tvoří manipulace s převodovkou, zámkem diferenciálu či nutná
  oprava vozu v případě poruchy či nehody
- baterie lze měnit kdykoliv ale tak, aby kvůli tomu nedoházelo k časovým
  prodlevám
- pořadatel má právo v případě nejasností pravidla během závodu
  upřesňovat či upravovat



Bodování:

Všechny disciplíny jsou ohodnoceny stejným maximálním počtem bodů, který je roven počtu závodníků na startu. V jednotlivých disciplínách bude prvnímu přidělen plný počet bodů, dalším v pořadí sestupně vždy o 1 bod méně. Body získané v jednotlivých disciplínach se sčítají, celkovým vítězem se stane soutěžící s nejvíce body. V případě rovnosti dosažených výsledků v jednotlivé disciplíně dostávají oba soutěžící stejný počet bodů za sdílené místo, další místo má ale bodů stejně jako kdyby místo sdílené nebylo. V případě rovnosti bodů na některém místě ve finálním hodnocení rozhodne o pořadí speciální disciplína. Body se budou počítat až na závěr, průběžné pořadí nebude propočítáváno. V případě, že by se z nějakého důvodu nestihly odjezdit všechny disciplíny bude finální pořadí dáno již absolvovanými disciplínami.



Pravidla disciplín:

* Před každou disciplínou se vylosuje soutěžící, který bude začínat, dále se pojede v pořadí podle startovních čísel.

Exhibice:
Subjektivně hodnocená disciplína, kdy soutěžící (svůj vůz nehodnotí) seřadí vozy ostatních od toho, co se jim líbí nejvíce (jak vizuálně, tak třeba po technické stránnce) po ten který se jim až tak nelíbí. Podle toho budou přiděleny body. 

Sprint:
Závod na rovném úseku, každý má tři pokusy, pořadí podle nejlepšího dosaženého času.

Slalom:
Slalom mezi kužely na rovném úseku, pojedou se ,,dvě kola" (tam, zpět, tam, zpět), každý má tři pokusy, pořadí podle nejlepšího dosaženého času   

Skok:
Začínat se bude na nulové vzdálenosti ramp. Jako úspěšný pokus se bude počítat takový, kdy se vůz dostane z odrazové na dopadovou rampu a  bude dále schopen jízdy (může klidně udělat kotrmelec, ale musí zůstat na kolech a odjet). Po uspěšném odskákání všech aut na jedné vzdálenosti se vzdálenost ramp zvětší. Na každou vzdálenost má každý tři pokusy. Pokud se mu během těchto pokusů nepodaří aktuální vzdálenost překonat, dále již nepokračuje. Na rampu bude možné se rozjíždět odkukoliv. Za započatý pokus bude brán ten, kdy se dostanou přední kola na odrazovou rampu. Jako započatý pokus se nepočítá, když se vůz po rozjezdu zastaví z nějakého důvodu ještě před rampou. (např. špatný nájezdový úhel...) Tohle zastavení se všek může udělat pouze dvakrát za sebou, potřetí už se to bere jako nezdařený pokus. Pořadí dáno maximální překonanou vzdáleností.

Parkování:
Z určeného místa vyjede vůz směrem k parkovacímu místu, kam má za úkol zacouvat. Šířka parkovacího místa bude odvozena od maximální šířky jednotlivých vozů a to tak, že parkovací místo bude 1,5 x širší než vůz. Každý má tři pokusy, pořadí podle nejlepšího dosaženého času.

Okruh:
Každý závod bude na pět kol. Na začátku proběhne kvalifikace, kdy každý absolvuje dvě měřená kola. Poté proběhne rozlosování do jednotlivých rozjížděk. Na start rozjížděk se závodníci seřadí tak, že ten co dosáhl nejlepšího času v kvalifikaci bude startovat na prvním místě až po toho s časem nejhorším. Z rozjíždek se bude postupovat do finále, ti co nepostoupí se utkají o další místa v B finále. Počet jednotlivých rozjížděk a počet postupujících se určí podle počtu přihlášených. Okruh bude po obou stranách ohraničen, pokud vůz toto hrazení překoná a vyjede mimo trať, musí se na trať vrátit tak, aby se nedostal před vůz, který byl před vyjetím mimo trať před ním. V přípedě kolize, či nutnosti vrátit vůz na trať budou podél tratě stát nandavači, kteří co nejrychleji umožní vozu pokražovat v jízdě. Jiná pravidla závod na okruhu mít nebude, ale doufám v jistou závodnickou etiketu, kdy se nebudou dělat naschvály.

Speciální disciplína:
Tato disciplína bude sloužit pro vyřešení pořadí v případě stejného počtu bodů na nějakém místě ve finálních výsldecích. Případně pokud bude zbývat čas tak může být tato disciplína v případě zájmu zařazena do soutěže jako rovnocenná s předchozími. Tato disciplína bude taková hra na honěnou. Nastupovat se bude vždy jeden proti jednomu. Auta se postaví dva metry od sebe a první bude mít za úkol druhému ujíždět. Druhý ho má naopak za úkol chytit. Za chycení se bere jakýkoliv kontakt těchto dvou vozů. Po chycení se role vymění. V případě zařazení této disciplíny do soutěže bude soutěžit každý s každým. Pořadí podle toho, kdo vydržel déle ujíždět.


Pravidla ke stažení: - momentálně nejsou aktuální, platí to co je napsané zde. http://sweb.cz/Shmade/Fin%C3%A1ln%C3%AD%20pravidla.doc



Kdyby někdo narazil na nějakou nesrovnalost, či nejasnost, tak ať se mi ozve.  V blízké době doplním k jednotlivým disciplínám ještě obrázky včetně rozměrů jak to bude vypadat, aby bylo vše opravdu jasné a každý si mohl případně připravit disciplínu sám pro možný trénink.

Doplněny věci s hvězdičkou, ve stáhnutelných pravidlech to ještě doplním

Shmade

Jedíné, čím si nejsem zcela jist je systém rozdělování do rozjížděk při závodu na okruhu, kdyby měl někdo lepší nápad rád si ho vyslechnu a případně dám hlasovat o změně.

TomB

Může se použít automatická převodovka?
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Jamesek

Může se použít dálkově řízená převodovka, čí jiné podpůrné mechanizmy, za předpokladu dodržení všech ostatních pravidel?

Shmade

#67
Citace od: TomB kdy 03.10.2008, 13:08:30
Může se použít automatická převodovka?

Ano může.

Citace od: Jamesek kdy 03.10.2008, 14:01:19
Může se použít dálkově řízená převodovka, čí jiné podpůrné mechanizmy, za předpokladu dodržení všech ostatních pravidel?

No moc netuším, jak by jsi chtěl převodovku dálkově řídit, za dodržení pravidla
že vůz musí být plně ovladatelný pouze pomocí jednoho Power Functions IR Remote Controleru v kombinaci s pouze jedním Power Functions IR Receiverem, protože to prostě stačí jen na ovládání jízdy vpřed/vzad a zatáčení na obě strany. No ale když na nějaké řešení přijdeš, tak ho klidně použij. 
Edit: Podpůrnými mechanizmi moc nevím co myslíš, ale to co pravidla nezakazují, je povoleno. Jen musí být dodrženy povinností dané pravidly.

Shmade

Pro den konání závodu jsem vybral dva termíny mezi kterými se vybere ten který bude vyhovovat více zájemcům.
Možnosti jsou tedy tyto: 8.11. 2008 a 15.11. 2008. Oba dva termíny jsou sobota. Registrace závodníků bude probíhat od 12:30, ve 13:00  bude zahájeno vlastní klání.

Tak prosím hlasujte v anketě, anketa bude probíhat týden. Pokud by někdo potřeboval delší čas na to aby zjistil který termín se mu nehodí, tak ať mi napíše sz a anketu prodloužím.

Shmade

#69
V sekci Technic je téma, které založil Jamesek, tam je možné čerpat jistou inspiraci ke stavbě, případně diskutovat nad technikými řešeními.
Doporučuji sledovat, třeba se tam objeví něco co napomůže k vítězství...

(cizí) Lego Technic Indoor Racing vhodné auta aneb jak začít
http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=19350.0




Ještě mě napadlo jisté zpestření disciplíny Exhibice, které by spočívalo v tom, že by každý mohl vyplnit prostor okolo svého vozu "doplňky", které by společně se soutěžním vozem tvořily jisté dioráma depa. Tímto by se každý mohl snažit upoutat více pozornosti ke svému dílu. Jediné co by bylo v diorámatu zakázáno by bylo použití baseplates a dalšího vozu, případně i návěsu. Představoval bych si něco malého, aby to pouze doplnilo dojem závodů, ne aby to zastínilo vlastní vůz. To že by vše muselo být z Lega je doufám jasné :)   
Také bych po rozvaze vrátil do pravidel to, že do hodnocení této disciplíny se můžou zapojit i případní diváci, podle současných pravidel hodnotí pouze soutěžící.
O tomto nápadu dám hlasovat až se vybere termín konání závodu.   Tak hlasujte!  ;)

Do pravidel doplněna možnost použít při stavbě neoriginální gumičky.

TomKQT

Tak tenhle závod vypadá hodně zajímavě a rád bych se zúčastnil. Bohužel od aktivní účasti mě drží nevlastnění jediného PF prvku (ačkoliv se Technicu věnuju) a od pasivní účasti místo konání.

Přeju všem účastníkům hodně štěstí a těším se na fotky a videa  ;)
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Shmade

Tak jsem dal dohromady obrázek jak budou vypadat individuální disciplíny. Rozmístění disciplín se může lehce změnit, ale rozměry (v cm) jsou platné.


Sprint má start u čísla 1 a cíl u čísla 2, délka tratě je 9m.

Slalom má start opět u čísla 1, tam je i cíl slalomu. Slalomovou trať musí závodník absolvovat dvakrát. Trasa slalomu je tedy 1-2-1-2-1. Kužely tvořící slalom jsou kovové kotouče o průměru 12 cm a výšce 1,2 cm. Při průjezdu slalomu může vůz na kotouč vjet, ale pouze koly na jedné straně vozu, pokud přejede přes kotouč všemi koly, nebo ho objede ze špatné strany musí se vůz vrátit a průjezd opravit. 

Skok, na skok je možné se rozjíždět z jakéhokoliv místa.

Parkování má start u čísla 3, vůz musí objet bariéru a pozpátku zaparkovat.

Shmade

#72

V diskuzi o technický aspektech stavby se právě začíná probírat téma, které podle mě určí rozdíly mezi vítězi a těmi, kdož zůstanou v prachu. Tématem je řízení, rychlé auto bez dobrého systému ovládání je k ničemu. Tak sledujte.

http://www.kostky.org/forum/index.php?topic=19350.0

Shmade

Uběhl týden od zveřejnění ankety k určení dne konání závodu, takže ji tedy ukončuji a stanovuji den konání závodu na 8.11. 2008. Tento den by podle ankety neměl nikomu vadit, tak doufám, že se sejdeme minimálně v počtu tolika lidí kolik hlasovalo, snad i více.

Od tohoto momentu se můžete začít přihlašovat do soutěže. Přihlášky mi posílejte pomocí SZ ve tvaru "Jedu!" :)  Do přihlášky mi také prosím napište nějaký telefonický kontakt. Tento kontakt nebude nijak zneužit, či předán třetím osobám. Přijetí přihlášky potvrdím a přidám telefon na mě. Telefonní kontakty slouží jen kdyby bylo potřeba něco řešit ve chvílích před závodem. (navigace na místo, nahánění opozdilců...)
Poslední termín pro přihlášení je středa 5.11. 2008.

Důležitou a lehce nepříjemnou věcí se kterou jsem vás ještě neseznámil je to, že pronájem squashových kurtů není zadarmo, což snad alespoň někdo mohl čekat :). Právě proto je poslední termín pro přihlášení o pár dní dříve než samotný závod. Podle počtu přihlášených pak ještě upravím na jak dlouho bude potřeba kurty zarezervovat. Jeden kurt stojí na hodinu 150,- na hodinu. Byl bych rád, kdyby se celková cena za kurty rozdělila rovným dílem mezi závodníky a pak se zaplatila. Jak jsem to tak předběžně propočítával, tak by to mělo na každého vycházet +- 100,- . Kdyby tento výdaj měl někomu zabránit v účasti, tak jsem ochoten za něj příslušný díl zaplatit.

Naopak příjemnou věcí může být to, že jak to tak vypadá, budou nejúspěšnější závodníci oceněni i nějakými hmatatelnými Lego cenami, které  byly přislíbeny od sponzorů. Detaily o cenách a sponzorech doplním až budu vědět konkrétně...



TomKQT

Omlouvám se za mírný offtopic, ale tohle je taky zajímavý námět na indoor technic závody
http://www.youtube.com/watch?v=Af-szBGNbAA
Zaměření: Fanoušek; Virtuální (3D SW) modelář, stavitel a animátor; Technic stavitel a nadšenec.

Shmade

#75
Seznam přihlášených závodníků:

ass
Jamesek
Krtecek
Peter
Shmade
TomB
TomBův Táta
xtepn01



další jsou očekáváni :)

TomB

Nevím jestli pojedu, budu muset přesvědčit tátu (bydlím v Brně a je mi 11)
ale doufám že se zůčastním.
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

TomB

Kde se loudáte, to to máme odjezdit ve třech? ;D
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade


Tynian

Sleduji tohle téma od začátku a docela mě to láká, nejen proto, ze bydlím stanici tramvají od místa konání :-) Ale nevím, jestli se mi do té doby bude chtít rozdělat dálkově ovladatelný pásový vysokozdvižný vozík :-) Každopádně mě napadá pár šíleností, tak se radši ptám dopředu - co kdybych do auta dal Mindstorms kostku a pár senzorů, která by mi pomáhala s řízením? Třeba kdybych to pak naučil samočinně parkovat? A nebo to dálkově řídil přes bluetooth? :-)

Shmade

Mindstorms kostku by jsi do auta klidně i se senzory dát mohl, ale ovládat přes bluetooth nee, k ovládání musí být použit pouze jeden PF controler, tak jak je psáno v pravidlech.
Jinak doufám, že vysokozdvižný vozík rozděláš a postavíš závoďáka, když už to máš takhle blízko...   Nebo v nehorším případě přijď aspoň jako divák. :)

TomB

upozornění.
Nejezděte doma kolem schodů, jezdil sem si jednou úplně nahoře(máme 3-patrovej barák) a spadlo mi to až ůplně dolů.
PF komponenty se sic nerozbily, ale nějaké dílky byly na padrť.
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

Já jsem zatím při jedné bouračce zlomil axle, ze které mám nárazník... takže účel deformační zóny splnila :)

eNTy

Technická otázka

Na voze povolena ruční převodovka a s touto je dovoleno mezi disciplínami manipulovat. Je to možno chápat tak, že ti co díly na převodovku nemají nebo je z nějakého důvodu nemohou/nechtějí použít, mohou místo toho manipulovat s převody? Tedy např. prohodit dvojici ozubených kol za jinou (jiný poměr)? Dle mého úsudku samozřejmě ano, ale rád bych si to nechal potvrdit vedením soutěže.

Shmade

Proti tomuhle řešení převodovky nic nemám, jen by tahle výměna převodů měla být na voze proveditelná relativně rychle. Prostě aby kvůli tomu přehození soutěžící nemusel rozebírat celé auto :)

                    vedení soutěže   ;)

Shmade

Tak jsem vytvořil "kužely" pro slalom... Jedná se o kovové kotouře, do kterých přesně zapadá Brick 2 x 2 Round. Upřesním tedy správný průjezd slalomu, za dobře objetý "kužel" bude počítán ten, který bude objet ze správné strany a při průjezdu nedojde ke zlomení Antenna 4H.   

Shmade

Tak už mám hotová čísla pro závodníky, udělal jsem jich zatím dvanáct, což bude podle mě bohatě stačit, kdyby se náhodou přivalila nějaká vlna závodníků, tak je ještě dodělám. :) Jinak to že je 6 v podstatě stejá jak 9 jsem si vědom, ale problém v tom žádný nebude.  Pak jsem ještě udělal samolepky, které dostane každý přihlášený jako upomínkový předmět, samolepky by měly být voděodolné, tak snad vydržej jako vzpomínka dlouho.  :P

TomB

Hmmmmmmmmmmm.....
Ty sou tak krásný, že si je zaslouží mít jen jedna věc.
Dárce energie, BBox ;D
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

Tak už je nás s určitostí minimálně pět, tedy pokud všichni přihlášení dorazí. Tak co další? Stavte stavte... :)

Shmade

A teď už šest. :) Tak šup šup, kdo bude další?

Seznam účastníků o několik příspěvků výše.