City 2023

Založil Icewalker, 02.12.2022, 18:57:48

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Colonel32

Já myslím, že si teda vy dva nemáte úplně co vyčítat.

Je pravda že Fricoolinek většinu času řeší blbosti, ale ten pojeb, co od tebe teďka dostal taky není zrovna něco, z čeho by si měli ostatní kostkaři brát příklad  :P

Anatyt


Fricoolinek


Za 20 Euro (reálná cena na Heurece bude po zavedení začínat tak o 20-25% níže, takže to "Za 20 Euro" vnímejte jako "cenovou kategorii 20 Euro") asi ano. Autíčko možná až "polybagové", ale ta myčka se mi nezdá úplně zlá.
"Paninko, toho vašeho žlutýho prcka jsem vám umyl, nehcete umejt i vy?"


Zmrzlinu tu já rád. Leč mi přijde, že dílků tam moc není. Za 35 Euro spíš ne.


Nejsem skejťák, takže možná k tomu mám poněkud "nevztah", ale za 55 Euro je to jen hromádka nezajímavejch kostek.


Přímořský apartmán u vody, co jsou za vodou. A za vodou budou muset být i rodiče stavitele/AFOL, protože za 85 Éček to neni fakt málo. Kór, když tam ani není žádný dopravní prostředek. Kromě kola a babkokáry (ať žije inkluze).


Od břehů moře se podíváme do hor a hle, to nevypadá zle. Horská chata (či co) se sjezdovkou (nebo spíš skokanskej můstek - osazenstvo s alpskym lyžařem, jedincem na jakémsi vodním kruhu a motokrosařem je vskutku zajímavej) na střeše na boku horolezecká stěna s kladkou - ta je opravdu líbivá.



Tak zase nějaký "150 Éčkový" koráb tady máme. Kombinace tmavě modré, tyrkysové, bílé a oranžové vypadá pěkně. Nějaký ten podmořský robor, raft, vrtulník. No a samozřejmě - pokud to "dobře nenacházím" - je tam nový mold v podobě kosatky. Zřejmě to ceněný díl, tipuji, že bude na BL nabízen/pordáván tak tak za 350-500 Kč. #FreeWilly


Další nejmenší krabice za 10 Eur. Nová variace sněžného skútru. To je zajímavější je samozřejmě vedle - tuleň s tuleňáktem. Fanoušci LEGO zvířat z moldů budou za tento set rádi.


Loď (vlastně je to vestavba do 15 let starého velkoraftu 62812) k průzkumu korálových útesů. A opět tu jde o faunu. Vedle kladivouna, rejnoka a malé mořské želvičky tu máme i nový mold v podobě její velké matce. Jako není to zcela nezajímavé, ale když tuhle "třicetieurovku" postavím vedle dvacetueurové požárnické lodi 60373?!


Noooo.... zajímavé. Průzkumná ponorka vypadá dobře, jako doplňky nějaký ten robotický potápěčský oblek či dalkový robůtek. No ale co nám budou borci zkoumat? Vrak staré lodi, kde se usídlil megažralok 62605pb03c01. Velké WTF je pro mne ta žraločí korouhvička.  ??? Opět ale 105 Euro není málo. I nějakých těch 1700-1800, na které by se to pak dostalo.


Výsek z centra města za 205 Euro. Neříkám, že to nevypadá zajímavě, ale cenově už to zkrátka leze někam do modulárů. A to už je o něčom jinom.


Nový rodinný domek, narozdíl od předchůdce 60291 poněkud konzervatinějších tvarů. Asi to úplně neurazí.


Anatyt

Citace od: Fricoolinek kdy 03.05.2023, 01:30:14Nový rodinný domek, narozdíl od předchůdce 60291 poněkud konzervatinějších tvarů. Asi to úplně neurazí.

A samozrejme elektrokára, aby deti vedeli že spalováky sú FUJKY! >:D

Matthes_CS

Zajímavý je ten dílek na tom červeném vozítku, který drží řídítka. Ve friendskách bude i ve světle šedé.

Anatyt

A ešte jeden CITY set. Tentokrát Arktída. Vyzerá to dobre.



https://brickset.com/sets/60378-1/Arctic-Mobile-Laboratory

Tomik

Citace od: Anatyt kdy 03.05.2023, 16:04:56A ešte jeden CITY set. Tentokrát Arktída. Vyzerá to dobre.

https://brickset.com/sets/60378-1/Arctic-Mobile-Laboratory
Rolba je krásná, ale ta budka na nožičkách mi připomíná spíše chaloupku na kuří nožce Baby Jagy než laboratoř. >:D
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Fricoolinek

Kolik let se vlastně teď ty CITY sety drží v nabídce? Řekněme tyto nejnovější půjdou běžně koupit ještě na takové Vánoce 2025 nebo to už ne?

yoshimaka

Letošní druhá půlka CITY setů ve mně vzbudila rozporuplné reakce - město samotné se rozrůstá do barev a roztodivných tvarů, které dráždí fantazii (rozteklá zmrzilna na zmrzlinárně je fakt úlet). Každopádně mne osobně zaujal pouze domeček, který ač jednoduchý, a připomíná cvičení studenta architektury, tak je na druhou stranu roztomilý. Z ostatních setů se pro mne stala přehlídka zajímavých dílků. Ani dobrodružství v arktických vodách mne příliš neláká, zato plejáda zvířátek zde obsažených polechtala zámek mojí peněženky. Letos toho ledního medvěda koupím :-)
Lust och fägring stor

starbuilder

Citace od: Fricoolinek kdy 04.05.2023, 21:28:18Kolik let se vlastně teď ty CITY sety drží v nabídce? Řekněme tyto nejnovější půjdou běžně koupit ještě na takové Vánoce 2025 nebo to už ne?

U témat jako je City je to obvykle jeden a půl roku od vydání než jsou sety vyřazeny. Tzn. Že sety z červnové vlny by měli jít ve většině případů koupit do prosince 2024.

starbuilder

Jinak vidím všude možně lidi stěžovat si na ceny u nových setů a porovnávat to s nějakými jinými sety. Pokud o tom nevíte, tak od června proběhne jakási další vlna zdražování (která by se měla dotknout setů vydaných od 1. června a dále, starší sety by se snad neměly přeceňovat). Toto zdražování se například promítlo u setů, které by stály 2449 Kč a 2499 Kč, u nich byla cena "navýšena" na 2649 Kč, nebo například u mnoha z nových setů je cena stanovena na 1329 Kč, namísto 1229 Kč či 1249 Kč (to by byla jejich cena kdyby vyšly před červnem 2023) - v tomto konkrétním druhém příkladě existuje výjimka a to nový technic Bugatti Bolide Agile Blue, ten bude za 1249 Kč, aby byl za stejnou cenu jako jeho "lednové žlutočerné dvojče". Toto červnové zdražení se také vyhlo některým levnějších setům z nelicencovaných řad. Doufám, že to není moc chaoticky napsané a pomůže vám to pochopit, proč se nové sety zdají tak drahé, oproti těm starším.

peki

Citace od: yoshimaka kdy 05.05.2023, 10:33:17Letošní druhá půlka CITY setů ve mně vzbudila rozporuplné reakce - město samotné se rozrůstá do barev a roztodivných tvarů, které dráždí fantazii (rozteklá zmrzilna na zmrzlinárně je fakt úlet)......

Působí to  jako když se začínají prolínat 2 řady City a Friends. Pokud bych neviděl obal s nápisem, respektive byla představena stavba bez panáčků tak ten dříve propastný rozdíl je už smazaný.Jsem ve fázi kdy řeším 1 modulár ročně + nějaké doplňky do města. Takže nějaký ten stánek auto nebo třeba ta botanická zahrada (friends) mohou být pro mne takovým vítaným oživením.

   

moiki

#42
Za mě je ta loď a ponorka moc pěkně udělaná. Ale ten robooblek mi připomíná ten exoskelet v novém filmu MEG 2 co bude v létě. Možná takto na ten film chtěli poukázat ale protože je to film asi 18+ tak to nemohli udělat jednoznačně anebo kvůli licenci. Také se ten robooblek podobá těm co měli ti zlouni v Zataženo občas trakaře 2.

Petronel

Tak jsem na Lego shopu narazil na tento set:
https://www.lego.com/cs-cz/product/downtown-60380

A jsem docela v šoku ;D Zas takový zázrak to není. Za 5349,-?! :laugh:
2000 dílků a "obyčejný" CITY, žádná licence ani modular.

To je docela úlet. ;D

Kuba

Citace od: Petronel kdy 06.06.2023, 19:58:41Tak jsem na Lego shopu narazil na tento set:
https://www.lego.com/cs-cz/product/downtown-60380

A jsem docela v šoku ;D Zas takový zázrak to není. Za 5349,-?! :laugh:
2000 dílků a "obyčejný" CITY, žádná licence ani modular.

To je docela úlet. ;D

Typická výprodejovka

ThomasMorta

Citace od: Petronel kdy 06.06.2023, 19:58:41A jsem docela v šoku ;D Zas takový zázrak to není. Za 5349,-?! :laugh:
2000 dílků a "obyčejný" CITY, žádná licence ani modular.
Citace od: Kuba kdy 06.06.2023, 21:08:44Typická výprodejovka

No, velikostí (myslím rozměry, ne počtem dílků) to modulár víceméně je, navíc je tam celkem dost velkých panelů a je tam 14 minifigurek plus pes a papoušek.
Každopádně se ale obávám, že takhle budou vypadat nové ceny stavebnic - odchod z ruského trhu a zdražení pohonných hmot se bohužel začíná projevovat. Nepochybuji, že na tom LEGO rozhodně neprodělá, jen se obávám, že to bude nová realita - navíc se zjevně stále najde dost lidí, co drahé stavebnice kupují, tak zkoušejí, co si mohou dovolit u herních stavebnic. Ale je vidět, že asi nové ceny ještě hledají, některá nacenění jsou divoká i když se porovnávají třeba jen stavebnice v rámci jedné řady stejné vlny.
Jsem AFOL a miluju řadu Nexo Knights!
Diskuse o Nexo Knights: NEXO KNIGHTS :: vlastní tvorba, modifikace, sbírky... :: Galerie mojí tvorby (hostováno na Rajce.cz)

mesje

Citace od: ThomasMorta kdy 07.06.2023, 10:44:54No, velikostí (myslím rozměry, ne počtem dílků) to modulár víceméně je, navíc je tam celkem dost velkých panelů a je tam 14 minifigurek plus pes a papoušek.

to ma k modularu hodne daleko, navyse je to este drahsie ako modular... tie figurky su bezcenne nelicencovane, kludne tam nemusela byt ziadna. tato cena je absolutne neprimerana z kazdeho uhla pohladu - je to nelicencovany, bezny city set. ale ved ok, som zvedavy ako sa bude predavat, uz posledny odflaknuty city set 60271 bol ležiak... casom zacnu aj bezne hrackarske siete selektovat nakup, ked im budu pribudat taketo leziaky...

Citace od: ThomasMorta kdy 07.06.2023, 10:44:54Každopádně se ale obávám, že takhle budou vypadat nové ceny stavebnic - odchod z ruského trhu a zdražení pohonných hmot se bohužel začíná projevovat.

to su len vyhovorky nenažraneho TLG, ktore vyuzilo inflaciu a dvihlo ceny este nad uroven inflacie, navyse v 2.krokoch v priebehu roka, a to prve zvysenie bolo este pred vojnou a inflaciou... maju rekordne zisky, ale musia napinat strunu... ktora raz moze prasknut, lebo ak nebudu mat ludia na dolezite veci, tak hracky budu jedna z prvych obeti, najma luxusne hracky, ktore sa z lega stavaju...

Anatyt

Legu biznis ide, vedia presne čo robia. Ceny šponujú, skúšajú kam môžu zájsť, ale prečo nie?? Môžu si to dovoliť. Sú hračkárska jednotka na trhu a rok za rokom majú lepšie finančné výsledky. Je LEN a LEN na zákazníkoch kam dovolia Legu zájsť. ;)

otaznik

Citace od: Petronel kdy 06.06.2023, 19:58:41Tak jsem na Lego shopu narazil na tento set:
https://www.lego.com/cs-cz/product/downtown-60380

A jsem docela v šoku ;D Zas takový zázrak to není. Za 5349,-?! :laugh:
2000 dílků a "obyčejný" CITY, žádná licence ani modular.

To je docela úlet. ;D
Co je úlet? Nehodnotím estetickou stránku setu, ale poměr počet dílů vs cena je víceméně průměrný, co se týká tématu City. Nic neobhajuji, pouze konstatuji.

Daniel

Citace od: mesje kdy 07.06.2023, 11:25:09... tie figurky su bezcenne nelicencovane, kludne tam nemusela byt ziadna...
Už se nad sebou fakt někteří zamyslete!!! Zkuste se na věc podívat i jiným (ne jen svým omezeným) pohledem. Řada CITY je (tedy aspoň myslím) určena primárně pro děti. Takže bys do stavebnice pro děti nedal firurky? Gratuluji, jistě jsi výborný marketingový stratég...

mesje

Citace od: otaznik kdy 07.06.2023, 13:49:11Co je úlet? Nehodnotím estetickou stránku setu, ale poměr počet dílů vs cena je víceméně průměrný, co se týká tématu City. Nic neobhajuji, pouze konstatuji.

ved to je na tom to smutne, ze priemer na 1 kostku sa v serii urcenej primarne pre deti dostal na 2,66 kč, tj vyššie ako posledny modular (2,03). Nehovoriac o celkovej cene, ktora uz prekonava cenu bezneho darčeka... inak povedane, 5349 kč za city set je extremnejšie ako 16499 kč za eifelovku...

Citace od: Daniel kdy 07.06.2023, 14:14:35Už se nad sebou fakt někteří zamyslete!!! Zkuste se na věc podívat i jiným (ne jen svým omezeným) pohledem. Řada CITY je (tedy aspoň myslím) určena primárně pro děti. Takže bys do stavebnice pro děti nedal firurky? Gratuluji, jistě jsi výborný marketingový stratég...

nehovorim ze tam nemaju byt figurky, ale ze nemaju byt dovod vyhnat cenu cez 5000 kč... decka maju tychto beznych figuriek desiatky z inych setov a nepotrebuju kvoli 14 tuctovych figurkam preplatit dalsich X stoviek za set...

Strider

Citace od: Petronel kdy 06.06.2023, 19:58:41Tak jsem na Lego shopu narazil na tento set:
https://www.lego.com/cs-cz/product/downtown-60380

A jsem docela v šoku ;D Zas takový zázrak to není. Za 5349,-?! :laugh:
2000 dílků a "obyčejný" CITY, žádná licence ani modular.

To je docela úlet. ;D
Můj čistě subjektivní neodborný pohled:
Přebytková splácanina. Pozametali výrobní haly a designerům zadali: vytvořte z toho něco. Potom tam nadrbali figurky, aby jim z toho vyšel žádoucí poměr cena výkon.

yoshimaka

Tak se trochu uklidníme. Přiznávám, že také občas zapomínám, na pár základních faktů o stavebnici LEGO:
* Prioritně je to hračka pro děti
* Firma, která ji vyrábí na ní chce hlavně vydělat
* Pokud něco určí pro jiné (rozuměj dospělé) zákazníky, tak to také v příslušné kategorii označí

Ano, musíme si uvědomit, že se v každém případě bude hlasovat peněženkami. Já osobně mám třeba velký problém v historii Lega s řadou Bionicle (prostě IMHO to není LEGO). Ale děti to milovaly. A nechybělo málo a při hlasování o návrat stavebnic při 90. výročí TLC jsme tu málem měli inkarnaci těchhletěch potvůrek.

Mně se ten "citymodular" také nezamlouvá. Ale občas tam vidím velice hezké zapojení různých technik nebo barevné přechody, které lahodí oku. A působí to minimálně vesele.
Občas mám dojem, že TLC se v řadě City hodně hledá. Dlouho jsme si stěžovali, že řada City je přehlídka záchranných a represivních složek doplněná závodníky a dělníky, a volali po více stavbách, které by "Lego City" pořádně oživilo. Tak to tu máme.

A jako vždy na závěr: Když se mi nelíbí, co vymysleli designéři od TLC, vezmu kostky a přestavím si dle sebe, ne?  ;D
 
Lust och fägring stor

milanv

Já na to koukám trošku jinak. Taky chápu, že se líbil třeba Bionicle, ačkoliv já bych si to nekoupil. OK, líbí se, tak ať se prodává. Navíc ta šíře vydávaných řad je každý rok tak obří, že fakt nemám pocit, že bych si nevybral, kdybych chtěl.

Jde mi o něco jiného.

Když koupí rodič dítěti stavebnici za pětistovku, neřeší jak si s tím hraje. Jednou dal dárek, dobrý. A dítě má svobodu, dělá si s kostkami,co chce. Když dá rodič dítěti stavebnici za bratru šest litrů, tak ho má tendenci i za rok kontrolovat, jestli ji má v pořádku, organizovat mu krabice, kontrolovat, že nic neztratil, zakazovat sesypávat stavebnice dohromady.

Mám to potvrzené od mnoha rodičů na výstavách, které nechám vždy volně mluvit, jak to mají doma. A cca 80-90% jich to má přesně takto. Takže výsledek je, že si dítě nesmí (pořádně) hrát. Ostatně to není nic překvapivého, funguje to podobně i s jinými dárky, tak proč by mělo být lego výjimka...
Pán na Žlutém hradě

Colonel32

Citace od: milanv kdy 07.06.2023, 17:46:01Když koupí rodič dítěti stavebnici za pětistovku, neřeší jak si s tím hraje. Jednou dal dárek, dobrý. A dítě má svobodu, dělá si s kostkami,co chce. Když dá rodič dítěti stavebnici za bratru šest litrů, tak ho má tendenci i za rok kontrolovat, jestli ji má v pořádku, organizovat mu krabice, kontrolovat, že nic neztratil, zakazovat sesypávat stavebnice dohromady.

Což je velmi zajímavé, protože z výchovného hlediska je tenhle přístup úplně špatně: když na jednu stranu dítěti tvrdíte "je to TVOJE" ale hned do toho šmahem vrazíte "ale přestože je to tvoje, tak JÁ rozhoduju o tom, co s tím smíš nebo nesmíš dělat", tak to dělá v hlavě chaos. Dítě se totiž učí si věcí vážit skrz pocit zklamání, když svojí neopatrností o něco přijde (aniž by to rodič okamžitě nahradil) a nikoli skrz příkaz "A tohohle si budeš vážit, protože ti to říkám".

Idaho

Citace od: Colonel32 kdy 07.06.2023, 18:21:33Což je velmi zajímavé, protože z výchovného hlediska je tenhle přístup úplně špatně: když na jednu stranu dítěti tvrdíte "je to TVOJE" ale hned do toho šmahem vrazíte "ale přestože je to tvoje, tak JÁ rozhoduju o tom, co s tím smíš nebo nesmíš dělat", tak to dělá v hlavě chaos. Dítě se totiž učí si věcí vážit skrz pocit zklamání, když svojí neopatrností o něco přijde (aniž by to rodič okamžitě nahradil) a nikoli skrz příkaz "A tohohle si budeš vážit, protože ti to říkám".
Je to špatně, ale je to celkem přirozená reakce ve snaze zabránit smutku, až si jednou dítě bude chtít znovu postavit ten hlavní model a už to nepůjde (ok je tu Bricklink a Pick a brick, ale někdy nestandardní kostky jsou absurdně drahé). Ale milanv to vystihnul zcela přesně. U levných modelů nějaké míchání vůbec neřeším. U velkých nezakazuji, snažím se přemlouvat ("vždyť je to tak pěkné podle návodu, tak proč měnit") a vnitřně skřípu zuby. Netýká se to řady City ani Creator, kde je mi přeskládávání celkem jedno, ale je pravda, že takto drahý set zatím v těchto řadách nebyl.

Jinak už jde ten set najít kolem 4000 Kč a v nějaké akci to pravděpodobně časem půjde najít i kolem 3500 Kč. A na vyhrání si a přestavění (a právě se spoustou figurek, které si děti rády různě kombinují) to myslím na hraní nebude pro děti vůbec špatné.