42039 - 24 Hours Race Car - Závoďák na 24-hodinovku

Založil JardaL, 31.12.2015, 12:56:01

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JardaL

Set: LEGO Technic 42039 – 24 Hours Race Car
Rok vydání: 2015
Počet dílků: 1219, (1196)
Určeno pro věk: 11-16
Cena: 2999Kč doporučená, dostupné od  2370Kč.
Krabice obsahuje: jako obvykle několik neočíslovaných sáčků a řadu podsáčků. Zdůraznil bych ale jen jediný 1 kus návodu! Dále pak ještě 1 aršík samolepek.


Alespoň jednou za rok. Tak bych asi nějak viděl svoji snahu o recenze LEGO setů. Dovolil jsem si tedy opět po delší době připravit nějakou recenzi. A sice setu, který jsem si pořídil již dříve, ale stavbu jsem z nedostatku času odkládal a odkládal...
První co snad ani není třeba zmiňovat, je ten nápad. Takovéto závodní auto tu prostě ještě nebylo. Další co je třeba ale určitě zmiňovat je ta barva. Hergot hýml donnerwetter krucifix, proč sakra světle zelená? Proč né normální klasická tedy tmavá zelená (jak jí brickset nazývá)? Proč???

K samotné stavbě .. Jako obvykle se po otevření krabice vyvalí opět několik decimetrů krychlových vzduchu a z krabice vyklouzne několik neočíslovaných sáčků, s podsáčky, návod (Návod v jedné knize mi přijde rozumnější než několik sešitů. Ale to je věc názoru.) a tak. Na první dojem snad trochu málo pro auťák za třicet kilo jablek. Nicméně kostky jsou jako obvykle rozumně roztříděné v sáčcích, takže pokud si to člověk na stole chytře rozloží, například dá do plochých větších plastových nádob, tak se v poklidu a plynule dostane do finále. Set jsem s přestávkami stavěl asi 4 hodiny, pokud si dobře pamatuji. Ale na etapy. Stavba chytře navazuje, nějaké převratné nápady si neuvědomuji, všechno funguje jak má a příprava na motorizaci je také pěkně a chytře provedená. Tady je třeba zmínit, že ovládat se dá otevírání dveří a odklápění kapoty motoru, což jsou i ty samé funkce, které případnou motorizací budete ovládat později. Spolu s osvětlením předních světlometů.

Během stavby jsem se občas zarazil při pohledu do návodu, (a to platí obecně, ale o tom při jiné recenzi), jestli ten dílek v návodu je černý nebo tmavě šedý nebo jaký..
Ve stavebnici jsem narazil, pokud si dobře pamatuji, na zcela nové dílky pro převodovku, a na první pohled upoutají také nové prohnuté panely.
Ale opět musím zmínit i tu zatracenou světle zelenou. Právě proto, že se v této nové světlé zelené objevuje řada zajímavých kostek, které předtím v klasické zelené nejsou. Např. namátkou Beam 5. Nebo Technic panel 3x11. Ach jo.

Po stavění na Vás kouká opravdu veliký a solidní model, který na poličce určitě nezapadne. Jedinou stinnou stránkou mého stavění tak byly chybějící 4 drobné dílky, které jsem doplnil ze svých zásob a obratem reklamoval u LEGO Trading. Ale myslím, že to byla určitě výjimka. Na ty desítky a stovky stavebnic co mám, se mi něco takového stalo snad jen třikrát.   
I B-model je tentokrát opravdu pěkný. Mrkněte na netu.
Mimochodem, ještě nálepky. Bez nich je model o dost chudší. Ale zdá se, že jejich kvalita je momentálně o dost lepší..což je jistě dobrá zpráva.

Co se mi líbí:
-   Ten nápad! Geniální. Jeden z mála nápadu, který tu ještě nebyl. Na rozdíl od plejády trucků, nakladačů, jeřábů atd.
-   Velikost a rozumná propracovanost modelu, samozřejmě s přihlédnutím k cílové ceně.
-   Funkčnost a hratelnost. I když ten jeden PF motor tam taky mohli rovnou přidat. °o)
-   Nové konkávní Technic panely. Docela zajímavé překvapení a určitě se užijí i při jiných realizacích. Tipuji, že LEGO by mohlo postupně představit tyhle panely v různých délkách a tvarech. Nebo dokonce z pružného materiálu????  >:D)

Co se mi nelíbí:
-   Viděl jsem tu někde na foru obrázek předchozí verze modelu před releasem pro výrobu ...... a byl lepší. 
-   Nejsem militantní ekolog, ale vozit vzduch v krabici minimálně přes půl kontinentu mi nepřijde ani ekonomické ani ekologické.  Zvrácená spotřebitelská logika je jasná – stojí to xx kilo jablek, tak to musí mít patřičně velkou schránku. Ale věřím, že LEGO si dnes může už dovolit tuhle logiku prolomit!
-   Battery box ani motorizace není součástí modelu.
-   Kokpit – trochu dost chudý.
-   Ta zatracená bright green!

Závěrem mne napadá, že jsem od toho modelu před postavením čekal trochu víc, ale rozhodně mne nijak nezklamává. Snad jen ... po kolikáté už .... Proč?  Proč ta zatracená světlé zelená.... Bééé. Ale rozhodně by měl být v garáži každého pořádného TECHNIC fandy.

Celkové hodnocení: 8/10

Hratelnost: 9/10
Funkčnost: 7/10
Estetika: 8/10
Cena vs. Hodnota: 6/10 při doporučené ceně. 

https://www.youtube.com/watch?v=xbR_EnYPIqk
https://www.youtube.com/watch?v=pU_QfBVbASg
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

mozkit

díky za recenzi, letos mi ho nadělil ježíšek, tak se na něj už chystam v nejbližší době taky :)
PS: mě se třeba ta zelená na tom líbí, je fakt že mi jenom nesedí k ostatním technic dílkům, kde jasně barevně v množství vede žlutá, červená a černá :)

Stimpi

Dík za recenzi!! U tohoto setu nemám až takový problém s barvou. Model je to velký a krásný a jedinou výhradu, kterou k němu mám, je použití černých Soft Axle na předek kabiny. Tím že jsou černé, tak dost zapadají a při tom dělají modelu krásnou siluetu.
Dovolil jsem si přiložit dvě fotky pro porovnání velikosti modelu.

Sti

PS: Máš překlep v nadpisu recenze "Cargo Plane"

Neřád :-)

Ahoj jenom bych doporučil si opravit název setu 42025 – Cargo plane - na začátku recenze :-) :-) set mám už nějaký pátek doma a musím říct ze mi vyloženě sedl :-)

JardaL

Citace od: Neřád :-) kdy 31.12.2015, 17:27:22
Ahoj jenom bych doporučil si opravit název setu 42025 – Cargo plane - na začátku recenze
Děkuju. Opraveno.
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

otaznik

Citace od: JardaL kdy 31.12.2015, 12:56:01
Během stavby jsem se občas zarazil při pohledu do návodu, (a to platí obecně, ale o tom při jiné recenzi), jestli ten dílek v návodu je černý nebo tmavě šedý nebo jaký..
Je to strašně jednoduché - černé díly mají v návodech bílé kontury, tmavě šedé (a ostatní) díly mají černé kontury.