42025 – TECHNIC - Cargo plane - nákladní letadlo

Založil JardaL, 15.03.2015, 22:54:14

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

JardaL

Set: LEGO Technic 42025 – Cargo plane
Rok vydání: 2014
Počet dílků: 1297
Určeno pro věk: 10-16
Cena: 3499Kč doporučená, dostupné od  2450Kč.
Krabice obsahuje: 13 neočíslovaných sáčků, řadu podsáčků a 3 kusy návodu podloženého kartonem, včetně 2 aršíků samolepek.


Dovolil jsem si po delší době připravit novou recenzi. Stavbu modelu jsem postupně odkládal už od Vánoc, protože mám rozdělán velký MOC, ale tuto sobotu jsem nevydržel napětí a pustil se do stavby. Ostatně práce na MOCu mi stejně nešla a tohle bylo vítaným odreagováním. Níže tedy naleznete několik mých poznatků a zážitků ze stavby.
Jedná se o další velký líbivý Technic set,  tentokrát ovšem v bílo-modrém provedení, které úplně běžné není.
Po otevření krabice se vyvalí kvanta vzduchu a na dně obří krabice na Vás zírá 13 pytlíků s nějakými podpytlíky uvnitř. Tipuju, že tady by stačila krabice minimálně dvoutřetinová. Kdy už konečně přestane vládnout ta zvrácená marketingová bajka o velikosti krabice, která musí nedobrovolně být přímo úměrná ceně? Tady tkví skutečný příspěvek světové ekologii – stačí ho zvednou ze země.

Pytlíčky rozložím po stole a v půl deváté začínám stavět, abych po půlnoci držel v ruce hotový model. Stavba jde dobře od ruky a jednotlivé sekce logicky navazují a model postupně roste pod rukami nenechávajíc stavitele na pochybách, že tohle nebude žádný drobeček.  Tím se dostávám hned k prvnímu hodnocení – tohle je opravdu pořádná porce LEGA. Uff. Je to vážně macek.

Během stavby jsem se zarazil jen jednou, když jsem nevěděl, co mám dělat.  Bylo to v momentě, kdy návod požaduje násilím natáhnout actuator vpředu na kokpitu až to uvnitř přeskakuje.  To mi hlava nebrala, tak jsem raději nenásilně posunul actuator do požadovaného stavu točením koleček v převodovce.
Obecně mi přijde, že model je spíš pro starší než 11tileté stavitele, jak je doporučeno. Ale je to můj subjektivní pocit, takže se nenechte odradit.
Při stavění jsem také poprvé narazil na Technic ozubené kolo 16zubů v novém tvaru, který je určitě jistější a hezčí. Jinak jsem nenarazil pokud si pamatuji na nic zcela nového, což mne u tak velkého drahého modelu překvapilo. Mluvím jak o nových dílkách, tak i nějakých nečekaných či překvapivých stavebních technikách.
Nejsilnější stránkou modelu je jeho hratelnost a tedy motorizované funkce: Ty jsou v zásadě čtyři – pohon vrtulí, zatahovací podvozek, otevírání cargo prostoru v zádi, odklápění kokpitu, který otevírá jakoby další cargo prostor v přídi.

Po stavění nezbyla jen obvyklá sada několika  málo malých dílků, ale poměrně větší hromádka, až jsem začal pochybovat o tom, zdali jsem někde nepřeskočil stránku..  >:D  Není toho zase tolik, ale je to myslím divné. Ale asi je vyžaduje B-model, který je mimochodem podle obrázků dost netradiční. 

Co se mi líbí:
-   Nápad na velké nákladní letadlo.
-   Velikost a propracovanost modelu, při zachování jednoduchosti stavby.
-   Funkčnost, tedy hratelnost a přítomnost motorizace rovnou v setu.
-   Podvozek a jeho zatahování, kdy se všechna kola schovávají do trupu.
-   Znovu a znovu funkčnost modelu – třeba knipl, kterým se ovládají klapky a směrovky, a který je prostě kůl/cool.
-   Křídla, jejich stabilita a věrnost předloze..

Co se mi nelíbí:
-   Vítr v krabici.
-   Kokpit – obecně se mi nelíbí sedadla a kabiny z liftarmů. Vážně nechápu, proč by místo několika liftarmů na odporná sedadla nebylo možno dát dvě klasická Tecnic sedadla.
-   Battery box je součástí modelu a možnost vyndat baterie není jednoduchá.
-   Nálepky – obecně je nikdy nelepím – ale nyní mě opět překvapila jejich pochybná kvalita. Přijdou mi už teď zkrabatělé a jenom čekám až časem přímo na aršíků zkřehnou a popraskají.
-   Kombinace zbytečně mnoha barev na exponovaných místech – např. ta černá za každou cenu mne někde na bílém trupu letadla vážně štve.

Celkové hodnocení: 9/10
Hratelnost: 10/10
Funkčnost: 10/10
Estetika: 8/10
Cena vs. Hodnota: 7/10 při doporučené ceně.  Jinak za ceny kolem 2500Kč jasný must have.

Závěrem mne napadá: že jsem zažil bezproblémové a poměrně rychlé stavění, že mám další obří model, nabitý funkcemi, a že tak velkou poličku teda rozhodně nemám.


https://www.youtube.com/watch?v=RM2WunRNvKI
Piš holoubku piš, brzo zcepeníš.

Stimpi


nikolinek

Letadlo je super a složil jej i můj 8 letý syn  jen jsem dvakrát musela opravit chybičku.