Společný projekt pro Lipno 2016 - vesnice

Založil Igorus, 29.06.2015, 11:44:56

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 2 Hosté prohlíží toto téma.

Jako název vesnice se mi líbí více

Kostkov
6 (54.5%)
Kostkovice
5 (45.5%)

Celkem hlasů: 11

Robkteryten

Citace od: Jukuruku-Kuba kdy 09.09.2015, 06:51:52
Citace od: tomas. kdy 09.09.2015, 01:06:28
Tak o prázdninách by na fotbalovym hřišti mohly být závody hasičů, někdo by třeba rád postavil MOC požárnickou káru...  8)

Neříkam že to je blbej nápad, právě naopak.  ;) ale pro jednotlivce trochu náročné na minifigy.

Tréning místniho hasičského družstva, by byl asi rozumnější. Aby to vypadalo jako závody, chtělo by to alespoň 6-7 družstev po 7 minifigách (jedno přímo závodící a několik připravujících se) a několik hasičských Dodávek nebo Avie. Stánek s jídlem a pivem, toi toi a hodně diváků. Tohle připravit by dalo fušku i zkušenějším stavitelům (hlavně co do počtu a násobku těch závodních minifigů)

Co jsem tu zatím viděl závody, tak závodí dvě družstva najednou a na čas. Sestaví hadice od nádrže s čerpadlem a stříkají na terč, který musí naplnit a to celé na čas.
Poptám se kolik je hasičů v družstvu atd... jestli chcete, pokud tu není nějaký hasič co by to vysvětlil.
Pár figů hasičů tu máme nějaké družstvo by jsme sestavily. Asi 6 figů by mohlo bejt i v hnědé http://alpha.bricklink.com/pages/clone/catalogitem.page?M=cty302#T=P

peter

Citace od: Robkteryten kdy 09.09.2015, 08:05:24Poptám se kolik je hasičů v družstvu atd... jestli chcete, pokud tu není nějaký hasič co by to vysvětlil.

Odborníka přes hasiče už fórum má - MÍLA ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Kuba

#92
Taky jsem dobrovolný hasič a běhal jsem závody.

Ony se závody trochu liší kraji a ligami. (některé ligy běhají po rovné trati, některé ligy mají na trati i občas nějakou speciálku, okno, terč na víc, běh do kopce a podobně...)
Nejčastěji závody probíhají tak, že se běhá po jednom družstvu na jednu časomíru. počítani času končí jakmile jsou obě klapy na terčích sestřiknuty. Případně se stříka na nástřikové terče, tam se zase musí naplnit určité množství vody aby terč sepnul.
Družstvo stabilně tvoří 7 závodníku: 1. savice, 2. koš, 3 strojník, 4 bečkař, 5 rozdělovač, 6-7 proudy.

zde názorný klasický hasičský útok:
https://www.youtube.com/watch?v=q7V2W0OVIT0

tu je závod z oknem a kopcem
https://www.youtube.com/watch?v=Gqb9NFLUfLY

Igorus

Tak po hasičském okénku zpět k tématu  >:D

Závody hasičů jsou výborný a atraktivní nápad. Ale nerad bych přišel o okresní přebor. Nejsem odborník, ale nemohou se závody konat například na návsi s využitím vodní plochy?

A ještě mám jeden takový nápad. Co to pojmout jako čtvero ročních období? Celek by byl stále jednolitý, ale jednotlivé "zóny" by se mohli využít právě k různým výjevům.

milanv

Citace od: Igorus kdy 09.09.2015, 09:08:19
A ještě mám jeden takový nápad. Co to pojmout jako čtvero ročních období? Celek by byl stále jednolitý, ale jednotlivé "zóny" by se mohly využít právě k různým výjevům.
To by bylo skvělé. Já už dlouho nosím v hlavě nápady na podzimní scénky. Děti pouštějící draka, začíná škola, podzimní atmosféra s holými stromy a/nebo barevnými listy... To bych stavěl moc rád.
Pán na Žlutém hradě

Sihaja

#95
Já jsem pro, mohu svojí stodolu klidně udělat jaro/léto/podzim. Zimu ne, ta mě nebaví :-)

Igorus

#96
Další otázka - silnice - využít silniční baseplate a nebo se cesty udělají z tiles (provazba na malý lugbulk...)

Já bych preferoval udělat je z tiles, ale jsem zvědav na názory.

Kuba

Pokud z tiles, tak asi ze světle šedé, na vesnicích většinu bývaj starší vybledlejší cesty, pokud zrovna neleží na silnicích kategorie I. II.
Co tak ale udělat jen hlavní cestu, ty vedlejší z klasických plates, občs hodit nějaky round brick, občs nějakou díru a podobně.  >:D (většinou tak cesty i na malých vsích vypadaj, 30 zanedbané asfaltové místní komunikace, komunikace z penetráku a podobně)  ;)

Ale je to jen návrh. V podstatě to bude asi jedno, co nakonec zvlíme, všechno určitě bude vypadat hezky.

Skyrider

mě by se líbilo taky s tiles, ale podle mě to zabere hodně kostek.a nebo uďelat, že se cesta staví a bude s dělat jenom jeden pruh >:D

tomas.

Co něco jako toto.
Jde o to postavit nějaký MOC hasičský náklaďáky a dodávky. A pak mít trochu techniky a figy, což nebude problém...
Kdyby se dalo dohromady tak 5 slušných vozů, tak tam máme i den hasičů  :)
Jinak soptíci mohou být na návsi, louce apod. a přebor na hřišti.

milanv

Ono jde asi hlavně o styl celé vesnice. Road baseplates hodně předurčují - krom  pravoúhlé struktury i jedinou výškovou úroveň (baseplate zespoda kostkama nepodložíte, svahy už vůbec neuděláte). Hodilo by se to na moderní vesnici na placce...

Já jsem romantik, takže jsem si představoval víc vesnické cesty - zahnuté, zvlněné, občas rozbité, s různými odbočkami pod divokými úhly - jak na vsích bývají odbočky k domům...
Pak bych místo silničních baseplates objednal spíš horu světle šedých Tile 6x6 a dalších tiles. Ještě větší je 8x16, ale jen tmavě šedá.
Pán na Žlutém hradě

tomas.

No cesty z tile by vypadaly líp (ale to jich bude potřeba hafo).
A i kdyby neprošly, tak bych tam někam narval kopec; baseplate zespoda kostkama podložit jde (kostky z kopce se s baseplate spojí trávou a drží to ;) ).
A čtvero ročních období je dobrej nápad.

Hacislav

Citace od: milanv kdy 09.09.2015, 17:32:38
Ono jde asi hlavně o styl celé vesnice. Road baseplates hodně předurčují - krom  pravoúhlé struktury i jedinou výškovou úroveň (baseplate zespoda kostkama nepodložíte, svahy už vůbec neuděláte). Hodilo by se to na moderní vesnici na placce...

Já jsem romantik, takže jsem si představoval víc vesnické cesty - zahnuté, zvlněné, občas rozbité, s různými odbočkami pod divokými úhly - jak na vsích bývají odbočky k domům...
Pak bych místo silničních baseplates objednal spíš horu světle šedých Tile 6x6 a dalších tiles. Ještě větší je 8x16, ale jen tmavě šedá.

Road baseplate se hodí tak do města s pravoúhlou strukturou.
Já jsem spíše pro tile.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Kubulus

Reaguji s mírným zpožděním ohledně toho, že se vystavování prodlouží. Mám rozmyšlené postavit chalupu s menším dvorem a nějakým kurníkem a kůlnou. Pokud by byla na výstavách delší dobu, tak by mi použité kostky pravděpodobně chyběly. Myslím si, že by se případně v budoucnu dala nahradit jinou řadovou chalupou, takže to snad takový problém nebude, ale nemám dost zkušeností, abych to pořádně posoudil.

Hardegon

Cesty bych spíš stavěl, než tam rvát silniční baseplate. Tiles mi zase přijdou spíš na chodníky nebo středověkou dlažbu. Co inovativně udělat silnice z bricků naležato, jako se dělá voda? Je možé si pak hrát se strukturou, někde udělat nerovnsti a díry... náročnost na kostky taky výrazně menší.

Puclik

Protože mám rád technické památky, napadlo mě že bych pro "vesnici" nějakou postavil, nejvíc mě zaujal větrný mlýn německého typu který byl kdysi velmi častý a dodnes se jich několik zachovalo viz. např. http://www.vyletnik.cz/mistopisny-rejstrik/severni-morava/opavsko/5303-vetrny_mlyn_choltice/  Doplnil bych ho nějakou skupinkou turistů nebo školním výletem. Další co by pak někde za vesnicí na louce u lesa mohlo být je "pionýrák" třeba ve stylu westernu s tee-pee .

peki

Citace od: Igorus kdy 09.09.2015, 09:08:19
Tak po hasičském okénku zpět k tématu  >:D
Závody hasičů jsou výborný a atraktivní nápad. Ale nerad bych přišel o okresní přebor. Nejsem odborník, ale nemohou se závody konat například na návsi s využitím vodní plochy?

Doporučil bych spíše grilování prasete před hasičarnou - něco jako hasičská schůze před hasičským bálem  ;)


Citace od: Igorus kdy 09.09.2015, 09:08:19
A  ještě mám jeden takový nápad. Co to pojmout jako čtvero ročních období? Celek by byl stále jednolitý, ale jednotlivé "zóny" by se mohli využít právě k různým výjevům.

Jako že by kus vesnice byl pod sněhem a jinde by bylo léto?

Důležitá bude taky plocha, ta je na LP zatím dána cca 1 m hloubka, rovná plocha nebo roh.

Bylo by fajn  pokud by jednotlivé moduly (řekněme hlavní) měli nějakou definovanou velikost a dali se (aspoň částečně) kombinovat nebo mohli být vystaveny samostatně, či reagovat na změnu půdorysy výstavy.

germik

Silnice se mi líbí Hardegonův nápad z bricků naležato - je to asi nejlevnější a zároveň dostatečně variabilní. Stačí rozebrat pár hradů... >:D Nejde si teda z nich moc vyhrát se stoupáním/klesáním, ale tam by to mělo jít kombinovat s plates/tiles.
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

milanv

Nemám zkušenosti s velkými městy (či vesnicemi), ale podle toho, co jsem zkoušel do vinět:

Silnice z bricků jsou hezké, ale podle mě všechno strašně znesnadní. Možná tak na hlavní "tahy" by se takový SNOT dal udělat, pokud nebudou žádné kopečky. Dělat s tím ale cesty k domům, kolem rybníka atp.? To podle mě nejde, takže se to bude muset stejně kombinovat s tiles. A v takovém případě: má ten SNOT na hlavních tazích tolik výhod, aby se vyplatil?
Pán na Žlutém hradě

Igorus

Líbí se mi ta kombinace hlavní silnice z bricků, místní komunikace, cesty atd z tiles. Silnice z bricků bude kompaktnější a hlavně cenově výhodnější. Navíc se dá využít zvednuté plochy jak jsem navrhoval

Citace od: Igorus kdy 02.09.2015, 13:06:54
A co se týká terénních nerovností, tak rozhodně ano. Jako bod nula vidím rybník/potok. To by znamenalo buď že ostatní stavby se zvednou o x bricků, nebo jak píšeš, pod baseplate se dá podložka právě výšky baseplate (což ušetří materiál).

A také vycházím z toho, že zatím se žádný kopec nerýsuje  >:D

waf

Vzal bych si na starost vesnické nádražíčko. Umístění ideálně někam na stranu nebo vzadu v rohu, aby železnice zbytečně nezasahovala do plochy ostatních. Plochu bych viděl zhruba dvě baseplate - podle velikosti plochy a výškového rozvržení prostoru by mohlo být pěkné zaústění železnice do tunelu nebo nadjezd silnice nad železnicí. Budu rád, když by mi potom někdo pomůže přidáním MOC motoráčku.

Atom

Mohl bych se zeptat co bude na rybník lepší?
Léto - rybaře pod stromem  nějaké koupající děti.
Zima -  bruslení a nějakého otužilého člověka

Igorus

#112
Vážené stavitelky a stavitelé. Zde jsou přehledné základní údaje společného projektu:

Základním instalačním prvkem bude modul o rozměrech 48 x 48 (a násobky) studů (čili velká baseplate – kdo nemá, může řešit přes malý Lugbulk, pokud bude schválen). Výjimkou může být na hloubku umístěný panel o rozměrech 32 x 96 studů (např. pro železniční trať). Napojení přes technic brick dva study od rohu. Zároveň může být zafixováno pomocí plate na povrchu.

Terén je preferován členitý. Nulovou výškou je hladina rybníka a potoku. Předpokládám, že břehy budou zvednuté minimálně o dva bricky. Tedy základní stavební plocha bude ve výši dva bricky a jeden plate. Tím bude možné umístit hlavní silnici, která bude vytvořena z LBG bricků naležato. Ostatní cesty z tiles, plates.

Šířka vozidel – osobní auta 4 až 5 studů, nákladní 6 až 7 studů. Technika dle uvážení.

Interiéry chalup a budov – je možné, ale pak by bylo dobré otevřené zdi nasměřovat směrem k divákům.

Celý model bude rozdělen do čtyř zón = ročních období
Pokud budou stavitelé souhlasit, navrhuji takovéto rozložení/rozdělení staveb:
Jaro:
Zemědělské práce na polích (Hačislav)
Jízdárna (Hačislav)
Jarní část okresního přeboru (Tomas.)
Chalupa s pomlázkou

Léto:
Chalupa s grilováním (Yanice)
Nádraží se švestkou (Waf)
Hospoda (Hardegon)
Náves
Chalupy

Podzim:
Výlov rybníka (Atom)
samoobsluha (Jukuruku Kuba)
Chalupy

Zima:
Kostel s půlnoční (Yoshimaka)
Chalupa se zabíjačkou (Matka)

Cílem je udělat poutavý projekt, který bude naše fórum reprezentovat doufám dlouhou dobu a doufám že i za hranicemi ;) Uvítám maximální množství scének, příběhů, odkazů na českou, moravskou a  slovenskou kulturu. A já pevně věřím tomu, že se nám to podaří  ;D

Díky všem účastníkům za účast, za diskuzi, která je pochopitelně otevřena i neúčastníkům ;)

Sihaja


Igorus

Citace od: Sihaja kdy 11.09.2015, 13:51:19
Nezařízeni si mají vybrat?

U některých staveb zatím přemýšlím, kde by bylo umístění nejlepší. A pak se neustále přijímají stavitelé chalup.

Zároveň čekám na názory/akceptaci konceptu. Takže se bude postupně seznam upravovat.

Hardegon

Bude nějaký systém napojování nebo pojedem podle předem vytvořeného plánku?

Igorus

Citace od: Hardegon kdy 11.09.2015, 15:43:58
Bude nějaký systém napojování nebo pojedem podle předem vytvořeného plánku?

Až bude jasná většina staveb, připravím plán a podle toho se pojede. Hlavní silniční tepna pak bude znamenat takovou realizaci, aby stačilo jen připojení modulů k sobě. Takže to pak bude potřeba i komunikace mezi jednotlivými sousedy.

Sihaja

Pomalu začínám promýšlet vzhled zdí, po víkendu myslím pošlu už první nástřel vzhledu stodoly a uvítám vaše názory, abych se mohla vrhnout do nákupu kostek  8)
Zatím to jde nespecificky k ročnímu období.

Sihaja

Zde první "studie" zdí stodoly. Jen trochu nevím jak s výškou celé budovy, stodoly bývají i výšky valník + seno, ale úplně si nejsem jistá převedením do lega  :-\

Případně uvítám komentář i k dalším aspektům.






Hacislav

Citace od: Igorus kdy 11.09.2015, 13:14:51
Vážené stavitelky a stavitelé. Zde jsou přehledné základní údaje společného projektu:
Některé klíčové informace by bylo dobré vložit do prvního příspěvku, aby se snáze hledali.

Citace od: Igorus kdy 11.09.2015, 13:14:51
Celý model by mohl být rozdělen do čtyř zón = ročních období
Pokud budou stavitelé souhlasit, navrhuji takovéto rozložení/rozdělení staveb:
Jaro:
Zemědělské práce na polích (Hačislav)
Jízdárna (Hačislav)
Jízdárna může být kdekoli jaro - podzim

Ale práce na záhumenkách = "Zemědělské práce na polích (Hačislav)" - jedině léto nebo podzim. Jelikož bych rád sklízel / okopával vzrostlé plodiny. Nikoli sel a sázel.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest