História internetového servera KOSTKY.ORG

Založil Micho, 26.11.2009, 00:49:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Micho

V tomto threade sa chcem pokúsiť vytvoriť stručný materiál na tému: História internetového servra KOSTKY.ORG

Účelom toho je vytvoriť materiál, ktorý sa dá použiť pri vhodných príležitostiach, napríklad výstavách. Tento materiál je v slovenskej verzii, je určený pre Slovensko resp. pre ľudí komunikujúcich primárne v Slovenčine. Ak sa to podarí, bude určute dobre ak sa vytvorí česká a aj anglická verzia. Bude dobre, ak sa určí primárna verzia (rátam s českou), kde sa budú robiť úpravy a na základe nich sa budú korigovať príslušné jazykové verzie.

Pri tvorbe som vychádzal hlavne z nasledujúcich informácií a faktov. Privítam ďalšie podnety, prípadne opravy a korekcie mnou spracovaných údajov.

http://www.kostky.org/index.php
http://www.kostky.org/contact.php

V nasledujúcom príspevku je prvý pokus s cieľom vojsť do formátu jedného listu A4.

Micho

#1
,,Obrázok logo KOSTKY.ORG"

V súčasnej dobe fenomén internetu umožňuje na diaľku združovať rôzne záujmové skupiny a tak významne zrýchľovať výmenu informácií a skúsenosti. A tak v roku 2004 Jindřich Kubec založil server Kostky.org ako reakciu na existenciu desiatok zahraničných serverov, ktoré sa venujú stavebnici Lego a združujú jej priaznivcov už dlhší čas. V tomto roku server oslávil piate výročie svojej úspešnej činnosti.

Tým sa vyplnila medzera na českom a slovenskom internete. Vzhľadom na spoločnú históriu a jazykovú príbuznosť Čechov a Slovákov bolo logické vytvorenie jedného spoločného servera, čo vývoj aj potvrdil. V súčasnosti je na serveri Kostky.org registrovaných viac ako 1000 užívateľov hlavne z Čiech a Slovenska. Sú tam členovia aj z iných krajín sveta. Hlavnými jazykmi sú český a slovenský jazyk. 

Lego, obchodne označované aj LEGO, je rad stavebnicových produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť Lego Group. Vlajkovým produktom spoločnosti je pôvodná séria stavebníc obsahujúca tzv. Lego bricks, malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, minifigúrkami a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek, napríklad automobilov, vlakov, domov, hradov, zámkov, sôch, vesmírnych plavidiel aj funkčných robotov. Prvá kocka lega prišla na svet v roku 1949 a v roku 2000 tento stavebný systém získal titul Hračka storočia. Výroba kociek LEGO je nadnárodnou záležitosťou. Okrem dvoch tovární v Dánskom kráľovstve sa vyrába vo Švajčiarsku, USA, Južnej Kórei a v Česku v závode v Kladne. Celkový ročný objem vyrobených kociek je približne dvadsať miliárd, čo je 600 dielikov za sekundu."

Stavebnici LEGO sa venujú po celom svete tisíce ľudí, či už mladých alebo aj vekovo starších, či mužského alebo ženského pohlavia. Pre mnohých z nich to opustilo rámec hračky a Lego sa pre nich stálo niečím významnejším.

Hlavnou súčasťou serveru Kostky.org je diskusné fórum, kde si môžu jednotlivý účastníci vymieňať skúsenosti, upozorňovať na zaujímavosti, pochváliť sa svojimi výtvormi zo stavebnice LEGO. Na serveru je množstvo odkazov na ďalšie zaujímavé stránky s Lego tematikou.

Najaktívnejší členovia servera Kostky.org zorganizovali v spolupráci s múzeami úspešné výstavy vo Svitavách v roku 2007 a v Brne v roku 2008. Na Slovensku sa  práve začína prvá výstava v Banskej Štiavnici (2009) a na rok 2010 sa pripravuje výstava v Ráztokách pri Prahe. Spoločný názov pre všetky výstavy ,,Lego – hračka i hobby" odzrkadľuje filozofiu mnohých členov servera Kostky.org.   

Radi privítame medzi sebou ďalších záujemcov o túto tematiku a radi sa podelíme o svoje skúsenosti a privítame Vaše.

November 2009

--------------------------------------
Otázky: Zredukovať ešte viacej históriu Lega? Je potrebné ju tam vôbec dávať. Nedať históriu Lega radšej samostatne a spracovať ju rozsiahlejšie? ....

Micho

V prípade potreby nech tento celý thread  hlavný admin J. presunie na vhodnejšie miesto.  ;)

otaznik

Myslím, že slovo LEGO by mělo být vždy velkými písmeny.

... a samozřejmě do popisu toho, čím se členové fóra navzájem chlubí, bych zahrnul i sbírky (LEGA).  8)

Micho

Citace od: otaznik kdy 26.11.2009, 01:20:50
Myslím, že slovo LEGO by mělo být vždy velkými písmeny.

... a samozřejmě do popisu toho, čím se členové fóra navzájem chlubí, bych zahrnul i sbírky (LEGA).  8)

Jasné, výborný text je aj tu pri výstavách (viď časť informace) - http://www.kostky.org/e_roztoky2010.htm   ;)

Micho

#5
Takže som to trochu upravil, gramatická revízia o 15.55 hod.:

,,Obrázok logo KOSTKY.ORG"

V súčasnej dobe fenomén internetu umožňuje na diaľku združovať rôzne záujmové skupiny a tým významne zrýchľovať výmenu informácií a skúsenosti. V roku 2004 Jindřich Kubec založil server Kostky.org ako reakciu na existenciu desiatok zahraničných serverov, ktoré sa venujú stavebnici LEGO a združujú jej priaznivcov už dlhší čas.

Tým sa vyplnila medzera na českom a slovenskom internete. Vzhľadom na spoločnú históriu a jazykovú príbuznosť Čechov a Slovákov bolo logické vytvorenie jedného spoločného servera, čo vývoj aj potvrdil. V súčasnosti je na serveri Kostky.org registrovaných viac ako 1000 užívateľov hlavne z Čiech a Slovenska.V tomto roku server oslávil piate výročie svojej úspešnej činnosti.

Kúzlu tejto stavebnice, z ktorej si môžete vytvoriť svoj vlastný obraz reálneho i fantazijného sveta alebo navrhnúť pomerne zložité funkčné modely dopravných prostriedkov, strojov a dokonca aj robotov, prepadli nielen deti, ale aj milióny dospelých v mnohých krajinách sveta. Stavebnice LEGO a výtvory z nej tak môžete nájsť nielen v detských izbách, ale aj v učebniach škol rôzneho typu vrátane univerzít, na poličkách konštruktérov a architektov a v neposlednom rade i v precízne evidovaných zbierkach mnohých zberateľov.

LEGO je rad stavebnicových produktov, ktoré vyrába rodinná dánska spoločnosť Lego Group. Vlajkovým produktom spoločnosti je pôvodná séria stavebníc obsahujúca tzv. Lego bricks, malé legové kocky, ktoré sa dajú ľubovoľne skladať. Tie sú doplnené veľkým množstvom ďalších rôznofarebných dielov, mini figúrkami a množstvom ďalšieho kompatibilného materiálu. Prvá kocka lega prišla na svet v roku 1949 a v roku 2000 tento stavebný systém získal titul Hračka storočia. Výroba kociek LEGO sa realizuje v Dánskom kráľovstve, Švajčiarsku, USA, Južnej Kórei a v Česku v závode v Kladne. Celkový ročný objem vyrobených kociek je približne dvadsať miliárd, čo je 600 dielikov za sekundu."

Hlavnou súčasťou serveru Kostky.org je diskusné fórum, kde si môžu jednotliví účastníci vymieňať skúsenosti, upozorňovať na zaujímavosti, pochváliť sa svojimi výtvormi a zbierkami zo stavebnice LEGO. Na serveri je množstvo odkazov na ďalšie zaujímavé stránky s LEGO tématikou.

Najaktívnejší členovia pod hlavičkou Kostky.org zorganizovali v spolupráci s múzeami úspešné výstavy vo Svitavách v roku 2007 a v Brne v roku 2008. Na Slovensku sa práve začína prvá výstava v Banskej Štiavnici (2009) a na rok 2010 sa pripravuje výstava v Roztokách pri Prahe. Spoločný názov pre všetky výstavy "LEGO - hračka i hobby" odzrkadľuje filozofiu mnohých členov servera Kostky.org.

Radi privítame medzi sebou ďalších záujemcov o túto tématiku a podelíme sa o svoje vedomosti a skúsenosti.

November 2009


--------------------------------------
Otázky: Používať Kostky.org alebo KOSTKY.ORG? Je správnejšie používať server alebo diskusné fórum resp. fórum? Zredukovať históriu Lega? Je potrebné ju tam vôbec dávať? Nedať históriu Lega radšej samostatne a spracovať ju rozsiahlejšie? ....

Micho

Skúsil som s kolegom grafikom Mirkom urobiť grafickú podobu. Využili sme čiastočne grafický vizuál s plagátov výstavy. Dal by som to na výstave o veľkosti vo formáte A3 do cliprámu za sklo. Možno aj 2 x na 2 rôzne miesta.

Nejaké gramatické chyby už sú v tejto verzii oproti textu opravené, a aj iné (Roztoky pri Prahe) ...

Na pozretie je tam jpg, tlač je lepšia z pdf formátu.  ;)

peter

Chybička: nejspíš to je vlivem zdrojového obrázku, každopádně v logu fóra se zprůhlednila bílá část na straně kostky ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Micho

Citace od: peter kdy 27.11.2009, 08:37:03
Chybička: nejspíš to je vlivem zdrojového obrázku, každopádně v logu fóra se zprůhlednila bílá část na straně kostky ;)

Jasné peter, je to tak ako píšeš, máš dobré oči.  8)  Dík za upozornenie, to som už nestihol odstrániť. Pozrieme sa na to v zdrojovom súbore a opravíme to ... Dám vedieť.  ;)