kostky.org EXPEDICE II

Založil peter, 26.04.2019, 13:30:00

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Zvolte pro Vás nejlepší termín expedice K-116

13. července
1 (16.7%)
20. července
0 (0%)
27. července
5 (83.3%)

Celkem hlasů: 6

peter

EXPEDICE K-116

Po první expedici, kterou jsme uspořádali v roce 2016 a která měla obrovský úspěch, hlásím, že jsme zpět! Před pár dny bylo, stejně jako u minulé akce, vypuštěno první upoutávkové video. Je zde tedy opět malá ochutnávka co se pro zájemce chystá, první nahlednutí na trať apod.

Další informace budou brzy následovat, takže zůstaňte s námi a brzy se dozvíte další informace ;)

INTRO do ZÁVODU (video)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Hmmm...
K116, to zní vážně tajemně. A ještě s tím temným úsekem...
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

Koncem dubna byla zveřejněna pomocí výše uvedeného videa nová expedice Kostky.org TROPHY - Adventure travels s trochu tajemným názvem K-116 jak už napsal Horcik.

Stejně jako při první expedici půjde o absolvování dobrodružné trasy v koloně vozů vč. průběžného plnění dalších zkoušek a úkolů samotných posádek, stejně jako tomu je v reálném předobraze. Pravidla vycházejí z úvodního ročníku a tak zůstávají z velké části nezměněná.

Expedice je opět jednodenní, ale její délka je dvojnásobná a konečně se tak dostáváme k plánované minimální vzdálenosti, které jsem chtěl s vozy urazit. Důrazně tedy již nyní upozorňuji, že všechny vozy musí být schopny na asfaltovém povrchu jet minimální rychlostí, která je srovnatelná s běžnou lidskou chůzí. V úvodním ročníku tuto podmínku splnili všechny vozy krom Horcika, takže do startu by tento vůz letos nebyl připuštěn.

PRAVIDLA:

1. Účast

  • Expedice se může zúčastnit kdokoliv, kdo si samostatně sestaví vlastní dálkově ovládané vozidlo pouze z dílů LEGO (vyjímky viz níže).
  • Každý účastník se smí přihlásit pouze s jedním expedičním vozidlem.
  • Každý účastník se musí závazně přihlásit do expedice s uvedením systému dálkového ovládání (při LEGO ovládání vč. zvoleného kanálu) nejpozději do uvedeného termínu uzávěrky přihlášek pomocí SZ.
  • Řidičem expedičního vozidla musí být Technic fig.

2. Parametry vozidla

  • Druh a typ vozidla (osobní/nákladní, značka) není omezen - vyjma vojenských či jiných speciálních vozidel, která nejsou povolena.
  • Povolena jsou pouze dvounápravová vozidla.
  • Model vozidla musí být inspirován skutečným sériově vyráběným vozidlem (doloženo fotkou).
  • Proporce vozidel musí být v co nejlepším měřítku k jeho reálnému vozidlu a vzhled musí být blízký k Model Team.
  • Měřítko, resp. velikost modelu není nijak omezena.
  • Rychlost vozidla mimo těžký terén musí být blízká běžné lidské chůzi.
  • Vozidlo musí být schopno ujet minimálně 5km na vlastní baterie. Během této vzdálenosti je samozřejmě možné baterie měnit (obdoba tankování), ale pouze ze zásob, které budou uloženy přímo ve vozidle. Při delší expedici bude po minimálně 3km a maximálně 6km umožněna výměna baterií z vlastního batohu ale pouze v předem určeném místě (základně). Náhradní baterie pro ovladač je možné mít ve svém batohu po celou expedici.

3. Ovládání

  • Vozidlo musí být ovládáno dálkově tj. bez jakéhokoliv propojení s ovadačem.
  • Při LEGO ovládání (PF) mohou být ovládány pouze pohyb a zatáčení, ostatní funkce (např. naviják, světla apod.) se již musí ovládat přímo z vozidla. Rezervace kanálů musí být oznámena včas, tak aby ostatní účastnící využívající PF měli dostatek času zvolit svůj kanál. Po vyčerpání volných kanálů nebude další vozidlo s LEGO ovládáním připuštěno ke startu v expedici.
  • K ovládání vozidla je možné použít též jakékoliv další ovládání, tedy i ne-LEGO (pouze vysílač přijímač). Zejména se doporučuje SBrick či BuWizz apod.
  • Při neLEGO ovládání není nijak omezen počet kontrolovaných funkcí.

4. Povinná výbava vozidla

  • Vozidlo musí obsahovat funkční a pevně umístěný naviják v předu, schopný vytáhnout vlastní váhu modelu s dostatečnou délkou lana (min. 2m). Bude testováno zavěšením modelu.
  • Vozidlo musí být dále vybaveno pevným a velmi dobře přístupným min. jedním záchytným bodem na každé straně vozidla. Bude testováno zavěšením modelu na každém bodě.
  • Vozidlo musí být vybaveno světlomety pro možnou jízdu ve zhoršených světelných podmínkách (může být použito i ne-LEGO elektronika).
  • Úložné prostory pro dostatečné zásoby paliva (baterií) a případných náhradních dílů.
  • Umístění tří sad reklam na vozidle (obě boční plochy a při pohledu shora) a sice: web kostky.org, LTTT, LEGO Technic + případně další dle vlastního uvážení.

5. Použití neLEGO komponent

  • Je možné použít neLEGO dálkové ovládání - viz bod 3.
  • Je možné použít neLEGO dodatečné osvětlení - viz bod 4.
  • Je možné nahradit provázky, flex trubičky a pneumatické hadičky.

6. Expedice

  • Účastníkům je nejméně týden před samotnou expedicí zveřejněna přibližná mapa s vyznačenou trasou vč. umístění důležitých bodů.
  • Účastnící se setkají na předem určeném místě, odkud společně vyrazí na předem známou expedici (podrobnou trasu/mapu zná jen organizátor).
  • V místě dodatečných zkoušek se závodní posádky střídají dle rozlosovaného pořadí.
  • V případě poruchy na vozidle je stanoven časový limit (max. 10 min.) na její odstranění. Po jejím vypršení a neschopnosti pokračovat v expedici je soutěžící diskvalifikován a ostatní účastníci pokračují dále. Toto se týká i nepovolené výměny baterií z batohu jakéhokoliv soutěžícího - vyjma předem známé základny.
  • Expedice se koná za každého počasí.

Snad jsem na nic důležitého nezapomněl, pokud ano, tak se určitě ptejte. Co se týká termínu expedice, tak prosím hlasujte v anketě. Závěrem ještě přikládám onen předběžný situační plán této expedice.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

#3
Takže jaká je číselná hodnota minimální možné rychlosti vozů připustitelných do závodu v m/s či km/h? Každý chodí jinak.  >:D

Mám ještě jeden dotaz - Když bude v autě spolujezdec, může pomáhat vozidlu s průjezdem?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

Citace od: HD kdy 11.05.2019, 10:24:55
Takže jaká je číselná hodnota minimální možné rychlosti vozů připustitelných do závodu v m/s či km/h? Každý chodí jinak.  >:D

Mám ještě jeden dotaz - Když bude v autě spolujezdec, může pomáhat vozidlu s průjezdem?

ad 1) sám víš, že tvé vozidlo bylo výrazně pomalejší než ostatní a co se rychlosti chůze týká, tak předpokládám, že dokážeš dobře odhadnout, jak běžně jdeš ;)

ad 2) jakou pomoc uvažuješ?
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

#5
Ano, to vím, a chápu, že tato drobná změna pravidel je opodstatněná navýšením délky trasy a s tím spojené časové náročnosti celé akce.  ;) 

Nevím, od pomocí psychické, přes dočasnou výměnu za volantem v případě pořizování foto/videozáznamu, až po pomoc s držením lana (nebo raději jen zapíchnutého kolíku) při přitahování navijákem.  ;)

U loga Kostek tisk modrou barvou s černými okraji moc čitelný nebude - viz. potisk z minulé expedice. Bude možné použít jen logo a text použít odbarvený, či jiný čitelnější font?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

HD

#6
Stavíte? Já ve vzácných chvílích volna a odpočinu ano, a už mám skoro připravenou dvourychlostní převodovku namontovanou v autě k prvním venkovním testům rychlého převodového stupně pro srovnání rychlosti pohybu vozu ve zpevněném i nezpevněném terénu s rychlostí chůze. Převodovka má ruční řazení na spodku auta. Je tak nutné se vozidla dotknout/zvednout ho před teréním úsekem. Je tento způsob ovládání povolen?
Převodové poměry jsou 3:5 pro rychlý stupeň, což v kombinaci s 81mm koly a L motorem dává něco mezi 1,86 km/h a 2,5 km/h a 3:25 pro pomalý terénní převod, kde jsou pak rychlosti mezi 0,37 km/h a 0,499 km/h.

(v [km/h] = 0,000189 * D[mm] * N[min-1] * i)

Zároveň bych se chtěl zeptat, zda použití Buwizz není v rozporu s pravidly o použití ne-LEGO komponent pouze dvojice vysílač/přijímač. Buwizz má v sobě i zdroj, který umožňuje krátkodobě vyšší hodnotu napájecího napětí. Lze tedy použít i ne-lego zdroj napájení, nebo bude použití Buwizzu podmíněno zákazem toho jejich extrémního módu (fast, ludicrous (?) )?


Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

stricekfido


Já budu stavět až po výstavě v Plzni. Použiji asi základ z té 805. Také záleží na datu, protože mám spousta starostí se svatbou a 13. července je jediný volný termín. Tak snad to klapne.

No buwizz by mě taky zajímal, přeci jen dost mění výkon vozidel.

Engine

Já mám zatím jen přední nápravu s tím, že stálý převod vyladím až podle prvních jízdních zkoušek. Použiju dva L motory a 81.6x38R pneumatiky.

Ohledně elektroniky, plánuju použít Sbrick s dvoučlánkovou Li-Pol (zatím bez zvyšování napětí z důvodu účinnosti).

JardaKovalski

Mám dotaz na použití neLEGO napájení jak už tu zaznělo. Je možné použít Li-Pol nebo jinou baterii. (bez navyšování napětí)

peter

Tak hlasování o termínu je u konce a skončilo velice zajímavým a bohužel s nejednoznačným výsledkem. Krom prvního termínu, zbylé tři dostaly stejný počet hlasů. Pro mne osobně je z těchto tří nejméně vhodný ten první, tj. 13. července. Každopádně to nic nemění na současném stavu a potřeboval bych proto nejlépe teď do neděle finálně rozhodnout, která sobota bude tou vítěznou z trojice 13., 20. nebo 27. července.

Výše tedy prosím ještě jednou zahlasujte, který z těchto tří termínů je pro vás nejpřijatelnější. Moc děkuji. :)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Shmade

No mě se nakonec nějak naplnily víkendy různejma akcema a tak to vypadá, že se mi nakonec nehodí už skoro nic. :/  Resp nejvíc by se hodilo toho 13. ale to se zase nehodí Tobě... tak to holt nechám náhodě. Nerad bych ovlivňoval hlasování, když je má účast nejasná i v ten mou preferovaný termín.

peter

Hlasování je tedy u konce a konečné datum 2. expedice je sobota 27. července.

Těším se na Vás
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

stricekfido

Bohužel, jsem v tu dobu na jiné životně důležité expedici (svatba)
Tak snad jindy. Hodně štěstí všem

HD

Stavba auta je náročnější, než jsem čekal.  ;D


Je na trase plánována základna pro výměnu baterií?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

#15
Ano, výměna baterií z vlastních zdrojů (batohu) bude určitě umožněna dle pravidel. Případné další výměny baterií mimo pravidly vymezené úseky, je též možné, ale musejí být přítomny na vozidle. Jinak stavba vozu, pokud to má nějak vypadat a zároveň být funkční snadná není, ale věřím, že stavitel tvých kvalit to zvládne bez problémů ;)

Jinak termín se blíží a tak prosím o Vaše přihlašování. Uzávěrka přihlášek je v pátek 14:00, tj. kdo se plánuje expedice se svým expedičním vozidlem zúčastnit, je nutné se zde ve vlákně přihlásit do 26. července 14:00.

Listina přihlášených posádek

- HorcikDesigns
- Peter
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

#16
Přihlašuji tímto svůj vůz.

Jméno (nick): HD (HorcikDesigns)
Název vozu: JEEP Wrangler Unlimited

Ovládání: S-Brick
Nádrž: LEGO Li-Po BB

Pohon: 2×XL motor s manuální 2R převodovkou (1; 0,36)
Převodovka: 2+N; H=1, L=0,36
Pohon navijáku: L motor ( 1:8 )
Pohon řízení: L motor
Vnější maximální rozměry (dך×v; [mm]):  360×150×180
Rozvor náprav [mm]: 230
Hmotnost [kg]: 1,6
Výbava: Náhradní lana, kladka, pojezdové pláty, lana proti stromům, osvětlení (přední, zadní, nefunkční střešní lišta), možná i nafukovací člun, demontovatelná hardtop střecha a plachta.
_____________
Úprava: Už funguje i horní světelná lišta.

_______________

Pozn.: Oranžová tažná oka na předním nárazníku jsou lakované atrapy. (zlaté se mi na autě nelíbily)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

Parádní vůz, už se na něj moc těším.

Jinak prosím všechny účastníky expedičních vozidel, aby si sebou vzali nějakou tužku a kus papíru - může se Vám to hodit ;)
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Díky. No, uvidí se na trati.  ;D 


Kdy prosím budou zveřejněny informace o času a místě srazu?
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

V pátek po druhé, až budu vědět, kolik nás bude a jestli se to vůbec pojede, protože zatím to vypadá, že nic nebude ...
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Citace od: peter kdy 25.07.2019, 11:43:51
V pátek po druhé, až budu vědět, kolik nás bude a jestli se to vůbec pojede, protože zatím to vypadá, že nic nebude ...


Ok. Hmm... To by byla škoda.  :'(
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

No já stále pevně věřím, že těch 5 co zahlasovalo se i do zítřejších 14:00 hod. přihlásí. Nic méně, níže přikládám přeci jen plánek vč. místa našeho setkání, které jsem právě obdržel ze štábu pro zahájení této expedice a splnění prý náročné mise.

Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Tak to mám obavy, abychom mohli expedici fotit a natáčet. :D
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns

peter

#23
Jinak abych jen neuháněl Vaše přihlášení, tak níže přikládám obrázek mého vozu, do které jsem se nakonec také pustil. Model je značně inspirován mou nedávnou cestou po Austrálii, kde je takových to aut velké množství.

Model tedy vychází z vozu Ford Raptor s Australskou úpravou (přední rám, ložná plocha). Auto je poháněno jen dvěmi PF medium motory, tak snad to pojede a zatáčení je pomocí serva. Ovládání je dnes už klasicky přes SBrick i když už si nepamatuju, jak se to nastavuje a páruje, tak snad mi někdo zítra s tímto krokem pomůže ;D Samozřejmostí jsou záchytná oka na každé straně, naviják vpředu a pro tuto expedici doporučovaná světla
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

JardaKovalski

Přihlašuji vůz inspirovaný Jeep Libery
Jméno: Kovalski
Pohon: RWD, 2x PF L motor, konečný převod 3:5
Řízení: PF M motor
Rozměry: 350 x 150 x 142 (dxšxv; [mm])
Hmotnost: 1,4 Kg (i s náhradními díly a bateriemi)
Výbava: přední naviják a 2x PF světla
Ovládání: SBrick


peter

Tak expedice se nakonec uskuteční, takže zítra sraz na domluveném místě v daný čas. Těším se!
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Engine

Já jen pro úplnost doplňuji i sem, že jsem taky přihlášený.

Předlohou je Beach Buggy, který spousta výrobců stavělo na podvozcích VW Brouk.
Pohon: 2x PF L motor
Řízení: PF servo
Naviják: neni, bude na M motor
Světla: nejsou, budou PF světla
Přijímač: Sbrick
Baterie: RC Li-Pol, dvoučlánková

Foto dodám.

peter

Uplynulý víkend se uskutečnila již v pořadí druhá Expedice dálkově ovládaných LEGO vozidel. Oproti první byla 2x delší a její celková délka se blížila již 6km :o

Stejně jako u první expedice, tak i u této byly v průběhu celé trasy připraveny rozličné úkoly a zkoušky jak pro vozidla, tak i samotné posádky stejně jako tomu bývávalo u reálného předobrazu - Camel Trophy. Start výpravy byl v cca 10:00 hodin SEČ a o tom jak se vozidlům, ale i jednotlivým posádkám včetně minulého jediného pokořitele, v průběhu celé, velmi náročné trasy vedlo je následující video. Doufám, že se bude líbit a uspořádáme další výpravu s ještě početnější skupinou tam kam se dosud s "Legem" nikdo nevydal ;D

VIDEO:
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

HD

Díky, za celou expedici i videoreportáž. Už se těším a stavím auto na další.  ;)
Pokud Vás zajímá přehled mojí tvorby, následujte link na rozcestník:
https://linktr.ee/horcikdesigns