LEGO Technic Indoor Racing - Tow Truck Edition

Založil Shmade, 13.10.2010, 08:04:24

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Která odtahovka se vám líbí nejvíce?

Odtahovka číslo 1
Odtahovka číslo 2
Odtahovka číslo 3
Odtahovka číslo 4
Odtahovka číslo 5

Shmade



Tak anketu uzavírám, 17 hlasů mi přijde jako dostatečné. Většina lidí má tedy podle ankety k dispozici pouze 2 PF recievery, takže jsem se rozhodl pro závod odtahovek, kdy jeden reciever bude pro pohon a zatáčení a druhý pro dvě další funkce. Více se dozvíte až dám dohromady pravidla. Ve zkratce se bude jednat zase o několik disciplín které dají finální výsledek.

Téma do zveřejnění pravidel zamykám, ať se to tu zbytečně nezaplňí spekulacemi, návrhy apod.. :)

Díky. Sebik


Původní nahrazený příspěvek:
Zdravím,
přemýšlím zas o nějaké Indoor soutěži na zimu... Napadá mě tentokrát soutěž o něco komplikovanějších modelů, než jen autíček, proto bych ale potřeboval vědět od lidí, kteří by na soutěž do Prahy teoreticky přijeli, kolik mají PF recieverů. Prostě se potřebuju dozvědět kolik můžu požadovat funkcí na model.

Prosím zahlasujte v anketě. Ten kdo ví, že určitě nepřijede nehlasuje.

Do tématu nepište žádné příspěvky, neptejte se na detaily!

Kdo něco napíše, bude mít rovnou body dolu v soutěži!  >:D

Vážně.

Díky. Sebik

Shmade

#1
LTIR Tow Truck Edition PRAVIDLA

Jedná se o pracovní verzi, detaily ještě budu měnit, a nějaké věci ještě přibudou. Co zůstane nezměneno jsou pravidla pro vlastní stavbu vozu. I když tam taky ještě váhám ohledně pohonu, zahlasujte prosím zas v anketě.


Pravidla pro stavbu vozu:


Vůz musí být schopen bez pomoci rukou naložit odtahované auto na svou plošinu. Ruka se smí použít pouze při upevňování háku, či jiných "udělátek" na odtahované auto. Vůz by měl být schopen odtahované auto i vyložit, opět bez jakékoliv pomoci, za schopnost vyložení budou uděleny bonusové body, vyložení není to nutně požadováno pro vstup do závodu. Odtahované auto bude jen řiditelné, pohon bude volnoběžný, více v sekci trénink.

Pro stavbu se smí použít pouze originální LEGO komponenty, vyjímkou jsou pouze gumičky a provázky.

Pro motorizaci všech funkcí se smí používat pouze PF motory.

Pro pohon je povoleno použít právě jeden nebo právě dva PF XL motory. Hnací soustava může obsahovat manuální převodovku, kterou je možno použít mezi jednotlivými disciplínami.

Vůz musí obsahovat právě dva PF recievery. (Jeden pro pohon a zatáčení, druhý pro funkce). K recieverům by měl být dobrý přístup pro případné změny kanálů.

Vůz i všechny jeho funkce musí být plně ovladatelné pouze za pomoci dálkového PF IR ovladače(ů). Povoleny jsou oba typy i jejich libovolná kombinace.

Maximální povolené šířka vozu je 21 studů, tuto šířku smí přesahovat jen zpětná zrcátka. Minimální povolená šířka je 18 studů, ta musí být dosažena na všech nápravách. Maximální povolená délka vozu je 60 studů. Minimální velikost plošiny je 17x30 studů.

Vůz může mít 2,3 nebo 4 nápravy, řiditelná může být pouze první jedna nebo dvě nápravy podle uspořádání.

V zadní části vozu musí být uprostřed umístěn nějaký díl nejlépe (viz obr.1) tak, aby do něj šla zasunout svisle axle, výška nad zemí je doporučená cca 3cm. díl bude sloužit pro připojení přívěsu, více v sekci trénink.
obr.1



Vůz by měl vypadat co nejlépe a jako auto-odtahovka, takže minimálně nějaká kabina bude vhodná, řidiče nepožaduju, ale doporučuju technic figa. Vzhled hraje roli v hodnocení.



Bodování:

Všechny disciplíny jsou ohodnoceny stejným maximálním počtem bodů, který je roven počtu závodníků na startu. V jednotlivých disciplínách bude prvnímu přidělen plný počet bodů, dalším v pořadí sestupně vždy o 1 bod méně. Body získané v jednotlivých disciplínach se sčítají, celkovým vítězem se stane soutěžící s nejvíce body. V případě rovnosti dosažených výsledků v jednotlivé disciplíně dostávají oba soutěžící stejný počet bodů za sdílené místo, další místo má ale bodů stejně jako kdyby místo sdílené nebylo. V případě rovnosti bodů na některém místě ve finálním hodnocení rozhodne o pořadí speciální disciplína.




Pravidla disciplín:



Autosalon:

Tato disciplína se odehraje v týdnu před začátkem závodu a bude probíhat formou hlasování na kostkách. Každý soutěžící mi do termínu který stanovím pošle koláž podle vzoru, nebo pokud to není v jeho silách, tak 4 fotografie svého vozu a já to poskládám. Vozy prosím foťte na jednolitém světlém pozadí. Jednotlivé vozy budou pak anonymně vystaveny ve speciálním tématu pro hlasování, proto svůj výtvor předtím nikde veřejně neukazujte, kdo tak učiní má -1 bod do výsedků soutěže. Já se, jako organizátor a pravděpodobně i soutěžící v jednom, hlasu vzdám.


Sprint:

Závod na čas na vymezeném úseku.
- i pro odtahové vozy je důležitá rychlost - aby vám stihli odtáhnout auto dřív než si dojdete na oběd atak. :)


Parkování:
Závod na čas s připojeným přívěsem na určené trase s určenými úkoly (tohle objeď, sem zacouvej)
Přívěsy budou dva typy, takže se pojede dvoukolově.
Vteřina penalizace za každý kontakt se značením trasy.


Odtah:
Závod na čas, vyrazí se k nepojízdnému autu a je třeba ho odtáhnout na určené místo, za složení auta zpět na zem po projetí cíle je možné získat bonusový bod.


Road train:
Závod na určené trase na čas s připojením obou přívěsů "do vláčku".
Vteřina penalizace za každý kontakt se značením trasy.


Okruh:
Nejprve proběhne kvalifikace - objetí jednoho kola, následné naložení auta k odtahu a objetí ještě jednoho kola, po projetí cílem je možné získat bonusové body za vyložení auta zpět na zem. Kvalifikace se jede dvakrát a počítá se lepší dosažený čas.
Po kvalifikaci začnou duely, nejdříve nastoupí v kvalifikaci poslední proti předposlednímu, vítěz postoupí do duelu s předpředposledním atd. až k prvnímu místu. Odpadávající budou odzadu určovat pořadí.
Duel bude probíhat tak, že Do prvního kola nastoupí každý s jedním přívěsem, po prvním kole přívěsy odpojí, druhé kolo projedou bez přívěsů a třetí kolo projedou soutěžící s prohozenými přívěsy. Pokud při vjezdu do třetího kola nebude příslušný přívěs připraven jede závodník s tím který je volný.


Přetahovaná:
Auta se zapojí zády k sobě a přetahují se, kdo vyhraje získá bod. Soutěží každý s každým.


Trénink
Odtahované auto:

http://shmade.sweb.cz/LTIR_TTE/auticko_big.jpg


Ještě doplním parametry obou přívěsů tak, aby si je mohl každý doma postavit a trénovat.
 




Mareken

Citace od: Shmade kdy 27.10.2010, 02:09:00

LTIR Tow Truck Edition PRAVIDLA


Vůz musí být schopen bez pomoci rukou naložit odtahované auto na svou plošinu.

Vím, že je to jen pracovní verze,ale jiný způsob odtahu je zakázán? Myslím, že tohle napsat je celkem zásadní věc na stavbě vozu.
Moje bs galerie Hledejte pod "Mareken"

Shmade

#3
Přesně tak, jiný způsob odtahu není povolen, vím, že by šlo udělat snadno třeba takovým tím "podběrákem, nebo čímkoliv co by se zaháklo za nárazník a auto by se pak táhlo v závěsu, ale to mi přijde moc snadné a auta s tímto mechanizmem by měla výhodu oproti těm, co by nakládali na plošinu - to bude trvat déle. Takže předpokládám, že všechna auta budou mít nějaký mechanizmus jak auto dostat nahoru, případně i dolu. Tahle možnost je i stavebně náročnější, tak jsem zvědav jak se s tím kdo vypořádá. Prostě jak to auto dostaneš nahoru je tvoje věc, ale při odtahu musí být na plošině.

V pravidlech jsem to nepsal, ale snad je to jasné, vůz by měl vypadat co nejlépe a jako auto-odtahovka, takže minimálně nějaká kabina bude vhodná, řidiče nepožaduju, ale je doporučuju technic figa. Vzhled hraje roli v hodnocení.


Každopádně poznámky a nápady k pravidlům vítám, třeba jsem tam něco vymyslel blbě. :)

Měch

Citace od: Shmade kdy 27.10.2010, 02:09:00
...Hnací soustava může obsahovat manuální převodovku, kterou je možno použít mezi jednotlivými disciplínami....

...Vůz musí obsahovat právě dva PF recievery. (Jeden pro pohon a zatáčení, druhý pro funkce)...

a co dálkově ovládaná převodovka, kterou je možno použít i během jízdy (podle momentální situace) ??
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Shmade

#5
Sám to cituješ... "může obsahovat manuální převodovku" -> nemůže obsahovat dálkově ovládanou, když o ní není řeč. Byla by to zbytečná komplikace stavby, využítí by to podle mě nemělo, ale jestli chceš, můžeš se o to pokusit, do závodu tě s takovým autem pustím.

edit: převodovku si tam dejte jakou chcete, ale když už nějakou chcete mít, tak doporučuji manuální řazenou mezi disciplínami

TomB

Chystal jsem se zeptat na to stejné, protože takovou převodovku chci použít.
Další věc, může být převodovka automatická? Vím že lego koncepce to moc nedovoluje (zvláště u mě že?  ;D >:D), ale mám tu na stole opravdu funkční dvojstupňovou převodovku, která by se dala použít.
Navíc apeluji na dodání do pravidel možnost manuální dálkově ovládané převodovky, aby to nebylo že teda můžu, ale oficiálně ne. :)
Složení mých příspěvků:
54% sarkasmu, 13% rozumování, 3% nepravdivých informací a 30% destilovaného trolismu!

Shmade

Přijde mi, že převodovka se řeší snad úplně pokaždý... Přesto sem se s tím na závodech ještě nesetkal, snad až na Jameska v LTR (jestli někoho zapomínám, tak se omlouvám, ale to jsou vždycky nápady a pak skutek utek...) Raději vymejšlejte mechanizmus jak naložit a vyložit to auto, než převodovku. Nevim proč si to chcetě dělat složitější. Manuální je povolena s tím, že se může řadit mezi disciplínami. O ostatnim neni zmínka, takže co není zakázáno je povoleno, tak si tam dejte automatický převodovky třeba dvě. Já když ty pravidla vymejšlím, tak mám nějakou představu jak by měla auta vypadat a co by měla zvládnout a tak se Vás snažím "navést" jak auto stavět... Ale dělejte jak chcete. :)

Shmade

Anktu považuji za dostatečně vypovídající, takže pro pohon je možno použít jeden, nebo dva PF XL motory, jiné motory nejsou povoleny.

Úpravy v pravidlech jsou označeny červeně.

peter

#9
Vše je pěkné, jen mi tu chybí jedna podle mne zásadní informace a sice, jaké je délka a hmotnost, odtahovaného vozidla ???
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Shmade

Citace od: peter kdy 30.10.2010, 20:09:38
Vše je pěkné, jen mi tu chybí jedna podle mne zásadní informace a sice, jaké jsou rozměry - zejména délka, odtahovaného vozidla ???

Rozměry jsem chtěl určit až podle toho jaké auto postavím, ale pokud chce někdo už stavět teď, tak je pravda, že tohle docela  podstatně chybí - udává to potřebnou veikost plošiny.

Takže...
Odtahované auto - rozměry:
maximální šířka 17 st.
maximální délka 30 st.
výška - nějak poměrově aby to vypadalo na nějakej osobák/závodničku, nevim co postavim, snad výška neni tak důležitá.

Takže když to vemu obráceně, tak minimální velikost plošiny je 17x30 studů.

Až auto postavím, tak ho sem hodím i nějak okótovaný, aby si moh každý postavit svůj model na testování.

edit: doplněno červeně do pravidel.

Shmade

#11
Ještě mě tak napadá, kdo by chtěl, tak by mohl soutěžit se svým odtahovaným autem... Co vy na to? Jen bych k maximálním rozměrům doplnil ještě nějaké minimální a pár detailů, případně by se to dalo udělat jako "další disciplína" Kdy by se krom hodnocení vzhledu odtahovky hodnotil i vzhled odtahovaného auta... Požadavky na stavbu odtahovaného auta by nebyly nijak stavebně náročné. Prostě jen min. a max. rozměry a možnost ručního zatáčení.

Kdyžtak zahlasujte zas v anketě.

Díky

Měch

Citace od: Shmade kdy 02.11.2010, 16:00:36
Ještě mě tak napadá, kdo by chtěl, tak by mohl soutěžit se svým odtahovaným autem... Co vy na to?

kdyby nemusel bý receiver, tak určitě (mám jenom dva a pak tu RC kastli) bylo by to určitě zajímavé...muselo by se dát bacha na několik zásadních věcí: rozměr, hmotnost...byla by to výzva  8)

a ještě mám pár dotazů:
- to odtahované auto nám dáš na závodě ty, nebo bude každý jezdit se svým (přívěs to samé)??
- hmotnost obou aut (popř. přívěsů) bude omezena ?
- počítá se do času i čas kdy se porouchané auto nakládá na odtahovku ?
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Shmade

Odathované auto jsem se rozhodl, že bude, ať už anketa dopadne jakkoliv, nemotorizované. Tedy žádný reciever ani jiná alektronika nebude potřeba. Zatáčení by bylo možno používat ruční - ať už volant v kabině, ale spíš pomocí "druhého volantu" někde na střeše.

Hmotnost nijak omezená nebude. Ani odtahovky, ani odtahovaného auta.

Do časů se počítá doba nakládání. Doba vykládání se nepočítá, protože některá auta to nemusí umět, po projetí cíle je za vyložení bonusový bod.

Přívěsy postavím jen já.

Shmade

#14
Autíčko na odtah postavím nakonec jen já, všichni budou soutěžit se stejným.

V příloze máte takovou okótovanou kostru jak bude auto vypadat, dál jsem se z časových důvodů zatím nedostal, ale myslím, že pro postavení nějaké kopie na testování to bohatě stačí. Na autě zatím nejsou body pro uchycení háků, ty budou vpředu, vzadu a na bocích.

edit: autíčko bude mít na střeše "volant", a bude povoleno v případě nutnosti zatáčet kolama, zatáčení bude dostatečně tuhé, aby kola držela nastavený směr - hlavně rovně. :)

Měch

Dneska jsem se nudil a tak jsem si zkusil postavit to tréninkové "porouchané" autíčko. Rozměry jsou naprosto stejné jako na předloze a váha přitom není nijak strašná.
- Vím, vypadá strašně, ale to jenom na fotkách  :-[
Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Shmade

#16
Zas tak strašně nevypadá, buhví co postavim já... :) Bohužel ale teď na Lego nemám vůbec čas.

Každopádně se závodem počítejte 22.1. 2011 nebo 29.1. 2011. Podle toho jak dopadne anketa.
Anketa poběží do konce prosince, hlasujte prosím jen ti, kdo chcete závodit.

Díky.

Shmade

Připomínám anketu o termínu závodu, a doplňuji, že závod se uskuteční při jakémkoliv počtu účastníků a start bude v 11 hodin.

MeNadruhou

Nevím jestli budu závodit, ale i tak mám dvě otázky - to odtahované auto na obrázku je jeho konečná podoba, jestli ne, jaké bude mít kola?
Budou zveřejněny přívěsy?

A ještě se vyjádřím k převodovkám - dálkově ovládaná, to je řízení, pojezd ,převodovka  a jen jedna funkce pro nakládání vykládání, že jo...
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Shmade

To odtahované auto co dával Měch je finální podoba toho co si postavil doma podle mého "návodu", který je platný, já odtahované auto ještě stále neudělal, přívěsy budou taky zveřejněny, snad se teď mezi svátky najde konečně čas na to je postavit. Jeden přivěs bude klasickej s jednou nápravou, druhej bude valník s dvemi náparvami, kdy přední bude na točně.

Převodovku nemusíš mít nutně a ovládaná může být ručně mezi disciplínami.

MeNadruhou

Bude soutěž v nakládání těžkých aut? ( postupně auto nakládat a stále ho víc zatěžovat?) Jen mě to tak napadlo, že by to taky mohla být disciplína, když už se závodí i v rychlosti...
Nekouřím a nepiju - bez kostiček nežiju!   //  http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=MeNadruhou

Shmade

Re: MeNadruhou
Tenhle typ soutěže nebude. Disciplíny budou jen takové jak jsem psal na začátku. Ale když bude čas tak můžem vyzkoušet třeba jen tak pro zábavu kdo komu bude schopen odvéz jeho odtahovku a podobný blbiny... :)


Omlouvám se, že jsem ještě nedodal konkrétní odtahované autíčko ani přívěsy, ale ani o svátcích na to nakonec čas nebyl. Každopádně autíčko tu rámcově máte a k přívěsům něco zatím aspoň textem. Přívěs bude jeden klasickej s jednou pevnou nápravou a druhý  bude mít přednní nápravu otáčecí a zadní pevnou, velikostně nějak měřítkově k autům, já jen kdbyby chtěl někdo na takový to domácí ježdění...


Anketu jsem na konci prosince uzavřel, ale ještě nesdělil výsledek, ale tak ten je evidentní.

Závod bude tedy 29.1. 2011


Shmade

#22
Tak jeden přívěs už ja až na nějaký detaily hotov, dnes doufám dodělám druhý a i odtahované auto.
Až to budu mít hotové vložím fotky. Snad tedy již dnes večer.



Závod už se blíží a tak je na čase pomalu přejít k první disciplíně, tedy "Autosalon".


Počínaje dneškam mi můžete posílat fotografie vašich odtahových vozů. Každý účastník mi může poslat dvě fotografie. Fotky by měly mít jednolité pozadí, zkrátka nefoťte to na strakatém gauči. :)

požadavky na fotografie:

fotka1: hlavní fotka - libovolný pohled na vůz
fotka2: doplňková koláž složená z více pohledů umístěných tak jak je na obrázku
           
           předek - čelní pohled na vůz
           zadek - zadní pohled
           bok - pohled z boku, tak aby kabina byla vlevo
           "odtah" - fotografie situace kdy je vůz připraven na naložení odtahovaného vozidla


Fotografie můžou mít maximální rozměr 800 x 600, kdo neumí zmenšit fotku, nebo je poskládat do koláže pošle mi "zdrojové" fotky a já to bez dalších úprav poskládám.

Fotky mi posílejte na shmade@seznam.cz včetně vašeho nicku na kostkách nejpozději do neděle 23.1. 23:59 hodin. 
Fotky umístím v pondělí 24.1. do tématu a následně proběhne hlasování, které bude končit v sobotu 29.1. před začátkem závodu.
Kdo fotky nestihne poslat včas, ten se připraví o možnost získat body v této disciplíně, samotného závodu se však zůčastnit může.

Moon

Ještě jeden dotaz, smělo by se NXT? v pravidlech jsem nenašel že jen PFka, do těch teprve investuji a přímo PF mam jen m motor, světla a BB. Jde mi jen o to jestli by to šlo, jestli ne tak moje smůla :(
Přijdte si zahrát MineCraft: mc.urnaweb.cz:8888 Moje BS galerie: http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?m=Mooning

Měch

Mám prosbu, nešlo by nějak posunout čas startu aspoň o hodinu ???, autobus mi přijede do Prahy totiž přesně v 11:00 plus ještě cesta po Praze  :'(
Prosím, prosím, prstíčkem hrabu....na Trial jsem to ještě jakž takž stíhal, ale teď tam mají změnu jízdních řádů a já nemám šanci se tam nějak kloudně dostat.

Fotky
Videa Zlobři nejsou jako DORTY !!!

Shmade

Z pravidel to, že NXT nemůžeš použít, jasně plyne, takže soutěžně bohužel ne, ale klidně můžeš přijít a jet nesoutěžně. (výsledky bych ti klidně pro zajímavost měřil a počítal)

Bery

Tak já se bohužel neukážu, ten den se budem (Martin15 a Petřoch), vracet z lyžáku, takže bude i 2. závod?
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Shmade

Druhý závod v plánu není, jestli máte postaveno, tak doufám, že se zúčastníte aspoň nadálku autosalonu.

Kdyžtak zahlasujte v anketě ať vím s kolika lidmi počítat. Díky.

Bery

Abych to uvedl na pravou míru, mám postaven podvozek, ale jsem plně přesvědčen že auto bude zanedlouho dostaveno.
Dont worry, dont cry, smoke ganja, and fly! :DDD

Shmade

#29
Tak přívěsy jsou hotové, stavebně žádné zázraky ale funkčně postačí bohatě, kdybych už měl pojízdné auto tak bych je hned otestoval. :) Fotky dodám snad ještě do půlnoci, prozatím jen pracovní názvy - "žebřiňák" a "city sklápěčka", jdu na to odtahované auto.

edit: v anketě přidána možnost pro diváky