Soutěž ve stavbě alternativních modelů na LP 2016

Založil Tomik, 17.12.2015, 10:52:30

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Z jakého setu byste chtěli stavět v letním kole soutěže?

31037 - zelený teréňák
6 (30%)
31046 - žlutý sporťák
3 (15%)
60117 - dodávka s karavanem
7 (35%)
60118 - popeláři
1 (5%)
70312 - koňomoped
3 (15%)

Celkem hlasů: 20

milanv

Já celé to pojednání o originalitě a neoriginalitě vůbec nepochopil. Co jsi tím chtěl, Marty, vlastně říct?
Pán na Žlutém hradě

Marty713

Citace od: milanv kdy 25.12.2015, 21:11:44Já celé to pojednání o originalitě a neoriginalitě vůbec nepochopil. Co jsi tím chtěl, Marty, vlastně říct?

Chtěl jsem tím říct, že je to ze své podstaty velice subjektivně vnímaná a velice těžko hodnotitelná vlastnost.

milanv

Citace od: Marty713 kdy 25.12.2015, 22:48:19
Citace od: milanv kdy 25.12.2015, 21:11:44Já celé to pojednání o originalitě a neoriginalitě vůbec nepochopil. Co jsi tím chtěl, Marty, vlastně říct?

Chtěl jsem tím říct, že je to ze své podstaty velice subjektivně vnímaná a velice těžko hodnotitelná vlastnost.
To ale každá z hodnocených vlastností, a i další obvyklé např. v recenzích: pevnost, hratelnost... S trochou nadsázky by se dalo říct: "Jediná objektivní a měřitelná vlastnost je počet použitých kostek. A ta je zase (sama o sobě) k ničemu." :)
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 26.12.2015, 06:20:16
To ale každá z hodnocených vlastností, a i další obvyklé např. v recenzích: pevnost, hratelnost... S trochou nadsázky by se dalo říct: "Jediná objektivní a měřitelná vlastnost je počet použitých kostek. A ta je zase (sama o sobě) k ničemu." :)
Souhlasím s tebou, Milane.

@ Marty713: Co je pro tebe dostatečně objektivní způsob hodnocení?
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Engine

Co kdyby jedním z bodovaných kritérií bylo hlasování členů Kostek pomocí ankety?

papluh

Ja chápem Martyho pripomienku. Ide o to, že čo je cieľom modelu ktorý sa súťaž snáží priniesť.  Buď čo najoriginálnejšie použitie daných dielov alebo sa "vžít do role designerů z Lega a postavit z daného setu další modely, které by se mohli objevit na krabici vedle těch tří originálních" ...

Ak by bol dôraz na druhú podmienku tak techniky ako očičká miesto kolečok, či model vozidla z pestrofarebných kombinácií by mali danú stavbu stiahnuť dosť dole. Ale na druhú stranu zameranie len na "pekné" modely nás môže ochudobniť o inovatívne diela, také ako robia aj deti ktorým v ich fantázii nebude vadiť napr ružovo-oranžové lietadlo z deravým krídlom... a snáď aj im (a ich rodičom ) chceme na výstavách ukázať, čo všetko sa dá postaviť.

Obdobne je to pri stavebných technikách kde je to o výstavných-vitrínových metódach (alias clip znese všeličo...) vs nejaká tá trvácnosť pri hre (... ale keď sa naň len škaredo pozrieš tak to ustrelí).

Tak či onak, v záujme korektnej súťaže (a psychickej pohody súťažiacich ) je dobré na začiatok transparentne povedať na čo sa bude prihliadať.

A porotcom vôbez nezávidím  ;)

No a keď som sa tu rozpísal, tak len taký nápad hodnotenia ak by sa šlo štrukturovanou cestou:
Originalita 20% - Ako vzdialené je dielo od oficiálnych a už známych neoficiálnych modelov (web, spolusúťažiaci)
Predloha 40% - Reprezentácia predlohy - ako verne model zobrazuje predlohu farebne, proporcionálne, tvarovo . Ako ľahko sa dá model rozpoznať a zaradiť.
Stavba 40% - Množstvo, originalita, kvalita a pevnosť použitých stavebných techník.
(príliš malé stavby by najskôr tratili body nejaké tie body v rámci predlohy a množstva stavebných techník.... alebo aj nie  ;) )

milanv

Nejsem Marty, takže nemůžu posoudit, jak moc spolu souhlasíte, ale tvůj výklad už aspoň začínám chápat, tak zkusím reagovat :)

Rozhodně souhlasím, že velkou váhu by měla mít věrnost předloze. Pak si myslím, že i pevnost v rámci běžného hraní s modelem. Akorát že tam se už odstáváme na tenčí led a muselo by se, alespoň na pár příkladech, dopředu uvést, co za techniky už se nepovažuje za pevné. Protože si dovedu představit, že se na to budou názory různit, tak ať je dopředu jasno.

Co nechápu je argument, že pokud bychom to pojali jako "modely, co mohou být jako oficiální 'D' model na krabici", tak že by mu měla kolečka z očiček strhávat "dost bodů". Když už se tedy držím pořád stejného příkladu. Já naprosto rozumím tomu, že nejde v prvé řadě o předváděčku netradičních použití dílů, takže za to žádné body model nezíská navíc. Rozhodně ne samo od sebe, za "originalitu za každou cenu" - možná získá tím, že to umožní model, co by jinak nešel. Tomu bych rozuměl. Ale proč by měl za to mít nějaké body stržené? To mi hlava nebere. Copak je to nelegální technika? Nebo řezání dílů? Tomu fakt nerozumím.

Jiná věc je fakt, že kdybychom si hráli na oficiální modely, tak bychom museli omezit techniky na "povolené pro oficiální designéry". Což není úplně jednoduché ani zjistit. TLG tyto informace nevydává a ona knížečka, co se tu s ní někteří ohání, je nejen starší, ale hlavně velmi neúplná a povšechně popsaná. A navíc neplatí stejně pro všechny řady lega, což si také ne všichni uvědomují. Zrovna Creator je svobodnější než City atp. Takže je velká otázka, jak tohle omezení pojmout, aby bylo 1. smysluplné, 2. srozumitelné, 3. nestalo se zbraní pro souboje kostkovaných právníků za úsvitu.
Pán na Žlutém hradě

Marty713

Nepřemýšlel jsem nad "stavěním jako TLG designer" vs. "stavění jako AFOL", v tomhle problém nevidím, pokud si tedy model v obou případech zachová svou solidní konstrukci. Ale líbilo by se mi, kdyby "postavte alternativní model srovnatelný s oficiálními modely" bylo buď v zadání, nebo by se k tomu při hodnocení přihlíželo...

Na druhou stranu by to při hodnocení mohlo vést ke ztrátě bodů za originalitu. Pokud byste např. u zvířátek z deštného pralesa jako 4. model postavili traktor, je to "originální", ale mimo téma setu. A naopak, třeba pavián by byl bezva, ale už není tolik originální (tj. vzdálený původnímu tématu). Proto jsem se tu rozepsal o "originalitě":

Když si vezmu set 31045 Ocean Explorer, je tam průzkumná loď s miniponorkou, ponorka a něco jako hydroplán.

- postavím-li bílý domeček s modrou střechou, jsem tematicky mimo, o originalitě pochybuji.
- postavím-li záchranou helikoptéru, jsem v tématu a stavím jako TLG designér, ale originální to není.
- postavím-li závodní auto (se čtyřmi 2x2 tile round žádný problém) jsem opět tematicky mimo, ale originální.
- postavím-li žraloka jsem originální a dokonce stavím jako TLG designer v rámci tématu. 

A zde si dovolím otázku, která snad zčásti vysvětlí můj pohled na hodnocení originality:

"Co je vzhledem k setu Ocean Explorer nejoriginálnějším alternativním modelem, luxusní parník, policejní auto, dravá ryba nebo pouťový kolotoč? Já bych to v rámci kritéria "originality" porovnat a posoudit neuměl."

Samozřejmě si jsem vědom složitosti hodnocení jednotlivých kritérií. Také nevidím uspokojivé řešení v jejich "užším definování" (jak moc velký set, jak moc kostiček použít, jak moc věrný předloze). Navrhuji proto složení 5tičlenné poroty, jako tomu bylo u některých starších soutěží. Názorová pluralita většinou vede ke zmírnění extrémů při hodnocení. Jako příklad dávám mnou sepsaná pravidla k soutěži Octan Cup 2008 (bohužel se konal jediný ročník, ale pokud by byl zájem, byla by to na Kostkách hezká tradice).

milanv

Já tuto soutěž v alternativních modelech chápu tak jak to viděli návštěvníci Lipna: "chci si doma stavět z lega, mám stavebnici papouška - aha, ale to nic neznamená, s trochou fantazie můžu mít i bagr." A tohle ukázat, přesně proto pak během několika dnů lidi ten papouščí set na Lipně vykoupili. A to samé mě kdysi před lety fascinovalo na výstavě v Roztokách, kde v podobném duchu vystavoval Grohl: z Creator setu např. náklaďáku postavil vosu, motýla, bagr...

Tvůj nápad je taky zajímavý - připomíná mi to můj nejoblíbenější Creator set (4402) s návody a návodnými fotografiemi cca 10 strojů "kolem vody" nebo 4101 s návody a obrázky 63 zvířat. Přijde mi to jako už jiná, těžší soutěž a nevím, jestli by tolik upoutala běžné návštěvníky výstavy ("15 podobných lodí, hmm.") a potřebovala by možná upravit pravidla, ale to nechám na rozhodnutí Tomika. Ale i kdyby rozhodl, že to nechce míchat (což bych pochopil), tak můžeš tu upravenou soutěž uspořádat ty. Já se ti do ní přihlásím, když vybereš zajímavý set.
Pán na Žlutém hradě

papluh

#39
Tak z tých väčších setov sa dajú robiť celkom čary, najmä zo starších menejfarebných ako napr 4955 Big Rig http://www.mocpages.com/folder.php/14680
Cca 2/3 z tých 90 alt. modelov ale nakoniec sú vozidlá ako predlohy, časť len adaptácie, ale pár ich je tam úplne mimo témy a super.

milanv

Souhlasím, dá se a, jak píšu, rád bych si to zkusil. Ale s pravidly této soutěže to dohromady úplně 100% nejde, tak proto bych se nedivil, kdyby Tomik řekl, že to má být jiná soutěž. Namátkou: tebou navrhovaný set je z roku 2007 a už se neprodává a taky není do 500,- Kč.

A jak je těžké najít zajímavý set z těch aktuálních, navíc do 500,- Kč limitu, to je myslím vidět v této diskusi dost. Já jsem už tím hledáním strávil dobře přes hodinu a pokud bych měl ještě přemýšlet, jak z toho stavět jen do tématu toho kterého setu, tak už vůbec nevím, co bych vybral.

Ale kdyby to byla zvlášť soutěž, tak klidně dokoupím kostky i na ten dražší set a rád se zúčastním.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Citace od: papluh kdy 26.12.2015, 22:17:33
Predloha 40% - Reprezentácia predlohy - ako verne model zobrazuje predlohu farebne, proporcionálne, tvarovo . Ako ľahko sa dá model rozpoznať a zaradiť.

Zde navrhuji tzv "Squint test" ("Mžourací test" podle Sandi Metz https://youtu.be/8bZh5LMaSmE?t=5m16s ). Pokud přivřu oči, poznám o co jde?
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

papluh

Milan, je mi úplne jasne, že ten set je mimo možností dostupnosti a aj finančných (čo je vlastne súvisí jedno z druhým  >:D ).
Ide skôr o to, že väčšie sety ponúkajú oveľa viac možností ako zostať plus mínus v téme a zároveň sa neopakovať. Na druhú stranu o to ľahšie sa ide aj mimo témy.
Ale kľudne si to zober ako tréning rozhodcovania,  je to ideálny priklad keďže to vytvoril jeden človek a týmpadom neexistujú osobné predsudky.
Ak nestanovíš pravidlá tak čo vybereš ? Strhneš či pridáš body dopravným prostriedkom (ala skúter 39.), alebo že je Batman 89. červený je dôležité, či nie ? A skladacia stolička 87. z menšieho počtu dielov je vôbec k veci aj keď vyzerá a funguje dobre ?

Aj toto je dôvod prečo nezávidím porotcom.

Ale vzhľadom na to, že toto je prioritne až 3. moja vec na Lipno, tak tu už nebudem mútiť vodu filozofickými úvahami  >:D

milanv

Citace od: papluh kdy 28.12.2015, 12:56:44
Ale kľudne si to zober ako tréning rozhodcovania
...
Aj toto je dôvod prečo nezávidím porotcom.
To mi mluvíš z duše. Už jsem v životě rozhodoval několik soutěží, dětských i dospělých, a vím, jak je to těžké. Proto jsem ád, že je Tomik ochotný se do toho pustit a budu poslední, kdo by jakkoli remcal proti výsledkům.

Jinak, pro mě je tato soutěž na Lipno taky až 3. v pořadí, to je bohužel jasné - když organizuju Filmové viněty a účastním se společné vesnice. Ale i tak plánuju postavit něco, čím porotě rozhodování o vítězi neusnadním :D Alternativní modely mě baví, protože člověka nutí uvažovat úplně jinak než běžné stavby.
Pán na Žlutém hradě

milanv

Citace od: papluh kdy 27.12.2015, 23:39:24
Tak z tých väčších setov sa dajú robiť celkom čary, najmä zo starších menejfarebných ako napr 4955 Big Rig http://www.mocpages.com/folder.php/14680
Cca 2/3 z tých 90 alt. modelov ale nakoniec sú vozidlá ako predlohy, časť len adaptácie, ale pár ich je tam úplne mimo témy a super.
Tak na posouzení tohoto bych potřeboval mnoho hodin studia, každého modelu zvlášť. Je jich tam krásných fakt spousta, to musela být radost tvořit.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Koukám, že se nám tu rozjela celkem slušná diskuze, která z volby setu sklouzla úplně jinam. Dohnali jste mě k tomu, že jsem se ještě jednou zamyslel nad cílem celé soutěže a nad tím, jaký by měl být soutěžní model. Tady je stručně, jak to vidím já:

Cíl soutěže: Ukázat návštěvníkům výstavy, že z jedné stavebnice se dá postavit mnohem více pěkných modelů, než jen těch pár podle návodu.

Jak by měl vypadat soutěžní model - hodnocená kritéria:

  • originalita aneb na kolik je soutěžní model odlišný od originálních modelů - hodnocení 1 až 5 bodů (1 bod za obdobu některého z originálních modelů, 5 bodů za něco úplně jiného)
  • rozpoznatelnost (věrnost předloze) aneb jak snadno poznám, co daný model představuje (proporce, barvy, typické detaily, celkový vzhled a provedení) - hodnocení 1 až 20 bodů (1 bod není zřejmé, co má model být, 20 bodů za perfektně provedený model "v měřítku")
  • využití dílů aneb na kolik se soutěžní model blíží velikosti originálních modelů - hodnocení 1 až 5 bodů (1 bod za malinký model se spoustou nevyužitých dílů, 5 bodů za model srovnatelné velikosti jako originální, tj. využívající cca polovinu dílů a více)
  • pevnost modelu, protože s modelem by se mělo dát manipulovat a případně i hrát - hodnocení 1 až 10 bodů (1 bod za rozpadající se model, 10 bodů za "nerozbitný" model)

Z výše uvedeného hodnocení tedy vychází maximální počet 40 bodů, přičemž celou polovinu můžete získat za estetickou stránku modelu, protože ta by měla být dle mého hlavním hodnotícím kritériem. Následuje pevnost, protože cílem není postavit model na poličku, který se bortí už jen při křivém pohledu, ale model, se kterým se dá i hrát (mám na mysli vzít do ruky a manipulovat s ním). Nejméně, po 5 bodech, by se dalo získat za originalitu a využití dílků. Ideální je stavět něco jiného, než originální modely, aby se ukázala variabilita setu, nicméně nemělo by to být na úkor kvality modelu. Stejně to vidím s velikostí modelu - výsledný model by měl být srovnatelně velký s orginálními modely a plný počet bodů za využití cca poloviny dílů mi přijde férový.

Sečteno a podtrženo mi to vychází tak, že pokud postavíte kvalitní a pevný model, tak k tomu, abyste vyhráli, nemusíte nutně stavět něco velmi originálního (odlišného), nebo srovnatelně velkého.


Porota: Nebráním se většímu množství porotců, ale nevidím to příliš reálně, protože porotcem by měl být, dle mého názoru, nestranný zkušený stavitel. Tím pádem se dotyčný musí rozhodnout, zda bude raději porotcem nebo soutěžícím. Byl bych tedy nerad, kdybychom sestavili výbornou porotu, ale neměli co hodnotit... ???

Díky, že jste dočetli až sem, a teď mi řekněte, co si o tom myslíte?
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Marty713


milanv

Citace od: Tomik kdy 29.12.2015, 18:06:25
Díky, že jste dočetli až sem, a teď mi řekněte, co si o tom myslíte?
Jo, to zní dobře. Jediný detail se mi nezdá: ten limit využití dílů: už na polovině velikosti setu max. počet bodů. To budou mít všichni stejných 5 bodů a na pořadí už to bude mít úplně nulový vliv. Já navrhuji škálu 20,40,60,80,90 procent. Průměrný set do soutěže má cca 200 dílů, takže s touto škálou ti jich může zbýt 20 a máš pořád plných 5 bodů a nebo dokonce 40(!) a ještě pořád jsi ztratil jeden jediný bod - který na škále 1-20 bodů za věrnost předloze ani nepoznáš.

No a pak je tu ještě jeden detail: set, ze kterého budeme stavět - aneb zpátky k původnímu tématu debaty. Nikdo další nemá nápad? Zatím nás tu moc není, kdo by přišel s konkrétními návrhy. A než začneme vybírat z navržených, tak pořád doufám, že někdo najde další pěkný set na výběr.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Citace od: Tomik kdy 29.12.2015, 18:06:25
Díky, že jste dočetli až sem, a teď mi řekněte, co si o tom myslíte?

Za mě dobré. Případná úprava dle "milanv" návrhu mě neodradí od účasti :-)
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

milanv

Dostal jsem od kamaráda tip na set: je do 500 Kč (na mnoha e-shopech), je aktuální a přestože je to City, obsahuje opravdu hodně dílů (214 + 2 minifigové), žádné velké panely:

http://alpha.bricklink.com/pages/clone/catalogitem.page?S=60082-1#T=I
Pán na Žlutém hradě

LLLuky

když vyberete nějaký hezký set, rád se přidám :)

Tomik

Citace od: milanv kdy 30.12.2015, 00:09:03
Jediný detail se mi nezdá: ten limit využití dílů: už na polovině velikosti setu max. počet bodů. To budou mít všichni stejných 5 bodů a na pořadí už to bude mít úplně nulový vliv. Já navrhuji škálu 20,40,60,80,90 procent. Průměrný set do soutěže má cca 200 dílů, takže s touto škálou ti jich může zbýt 20 a máš pořád plných 5 bodů a nebo dokonce 40(!) a ještě pořád jsi ztratil jeden jediný bod - který na škále 1-20 bodů za věrnost předloze ani nepoznáš.
Cílem takto mírného hodnocení není tlak na využití všech dílů, ale pouze "penalizace" příliš malých modelů. O hodnocení počtu zbývajících dílů se diskutovalo už na začátku a než ho vypustit úplně, tak jsem vymyslel tento způsob hodnocení. Doufám, že teď je tento bod jasný a nebude tedy nutné ho upravovat.
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

Marty713

Mám ještě jeden návrh na pravidlo, které jinak bývá u soutěží běžné:

zákaz zveřejňování modelů před uzávěrkou - zabrání se tak dohadům, kdo přišel s originálním využitím dílů jako první apod., na druhou stranu by se nikdo z nás nemohl těšit z již postavených alternativ a sledovat, jak se soutěž rozrůstá.

A teď sety, které jsem vybral na základě filtru na LEGO shopu (cena: 398-535 Kč; věk: 6-16):

31047 Propeller Plane
31045 Ocean Explorer
10692 Creative Bricks
10693 Creative Supplement
41099 Heartlake Skate Park


peki

Citace od: Tomik kdy 29.12.2015, 18:06:25
......Cíl soutěže: Ukázat návštěvníkům výstavy, že z jedné stavebnice se dá postavit mnohem více pěkných modelů, než jen těch pár podle návodu.

Jako "zadavatel" potvrzuji, že o to šlo a půjde především (ne o "hraní si" na lego dizajnéry, řešit povolené nepovolené techniky atd.  Jestli někomu chybí představivost a lego očičko si nedokáže představit ve funkci lego kolečka v kontextu celé stavby, je věc druhá).

Loni jsme se na LP shodli že to byla výzva (je úplně něco jiného stavět s předem limitovaného seznamu dílků) a každý soutěžící si to užil. A to je další důležitá věc.

S Tomíkovim návrhem pravidel nemám problém.
Nesouhlasil bych se zákazem průběžného zveřejňování staveb, nepřišlo mi loni že by to někoho poškodilo/zvýhodnilo.

Za sebe bych vznesl jeden dotaz jestli soutěž nerozšířit volbou např. jedné ze 2 stavebnic místo pouze jedné jako loni. Hodnocení by bylo dohromady společné (dle popsaných pravidel by se hodnotil výsledek).   

milanv

#54
Tak jsem si přečetl celé vlákno znova a dostal jsem z toho trochu pocit, že v dobré snaze vylepšit loňskou soutěž o detaily ztrácíme to, čím byla pěkná v základu. Jinými slovy ztrácíme víc než získáváme. Hned vysvětlím:

Loňská soutěž se podle mého názoru velmi povedla. A to i podle názoru Lipna i podle názoru návštěvníku, co vykoupili set s papouškem :) My jsme, jako stavitelé, samozřejmě viděli i (pidi)detaily, které nevypadaly tak ideálně, každý podle svého. Nicméně jsme se s tím všichni popasovali v pohodě (žádné plamenné debaty na fóru, žádné odmítání modelů porotou, žádné hádky). A výsledek byl pro oko diváka vynikající: spousta krásných velkých modelů, které upoutají.

Po debatách máme nová pravidla, která (možná) řeší nějaké detaily (jako menší ohodnocení originality, menší tlak na využití všech dílů atp.), ale zase zvýhodní jiný typ modelů. Např. když zaignoruju téměř celý set a postavím např. židličku z bricků a plates, tak podle současných pravidel je maximálně rozpoznatelná a v měřítku a dostatečně pevná na hraní. Originalitu ať posoudí porota, ale 30 bodů ze 40 mám jistých. A je to model, co chceme?

Stejným způsobem bych mohl uvést příklad na ignorování kritéria originality: každý set má díly uzpůsobené hlavnímu modelu, to je známý fakt. Takže postavím ze setu s náklaďákem jiný náklaďák - třeba tahač. Bude maximálně rozpoznatelný a v měřítku a budu mít na něj "čirou náhodou" i prima díly, takže jich využiju rozhodně víc než půlku setu. Super, mám 35 bodů jistých. Opět: je to model, co chceme ukazovat?

Podle mě i přes všechny potíže byla minulá pravidla lepší ve smyslu, že vedla k hezčím modelům. Jediný větší problém minulého ročníku, podle mého názoru, byla nehodnocená pevnost modelů.
Pán na Žlutém hradě

Tomik

Citace od: milanv kdy 03.01.2016, 14:26:41
Tak jsem si přečetl celé vlákno znova a dostal jsem z toho trochu pocit, že v dobré snaze vylepšit loňskou soutěž o detaily ztrácíme to, čím byla pěkná v základu. Jinými slovy ztrácíme víc než získáváme. Hned vysvětlím:

Loňská soutěž se podle mého názoru velmi povedla. A to i podle názoru Lipna i podle názoru návštěvníku, co vykoupili set s papouškem :) My jsme, jako stavitelé, samozřejmě viděli i (pidi)detaily, které nevypadaly tak ideálně, každý podle svého. Nicméně jsme se s tím všichni popasovali v pohodě (žádné plamenné debaty na fóru, žádné odmítání modelů porotou, žádné hádky). A výsledek byl pro oko diváka vynikající: spousta krásných velkých modelů, které upoutají.

Po debatách máme nová pravidla, která (možná) řeší nějaké detaily (jako menší ohodnocení originality, menší tlak na využití všech dílů atp.), ale zase zvýhodní jiný typ modelů. Např. když zaignoruju téměř celý set a postavím např. židličku z bricků a plates, tak podle současných pravidel je maximálně rozpoznatelná a v měřítku a dostatečně pevná na hraní. Originalitu ať posoudí porota, ale 30 bodů ze 40 mám jistých. A je to model, co chceme?

Stejným způsobem bych mohl uvést příklad na ignorování kritéria originality: každý set má díly uzpůsobené hlavnímu modelu, to je známý fakt. Takže postavím ze setu s náklaďákem jiný náklaďák - třeba tahač. Bude maximálně rozpoznatelný a v měřítku a budu mít na něj "čirou náhodou" i prima díly, takže jich využiju rozhodně víc než půlku setu. Super, mám 35 bodů jistých. Opět: je to model, co chceme ukazovat?

Podle mě i přes všechny potíže byla minulá pravidla lepší ve smyslu, že vedla k hezčím modelům. Jediný větší problém minulého ročníku, podle mého názoru, byla nehodnocená pevnost modelů.
Díky za další názor, Milane. Připadá mi, že to začínáš hnát do extrému. Ano, takovéto modely by se teoreticky daly přihlásit do soutěže, ale neviděl bych je jako jasné vítěze. Těch 20 bodů za rozpoznatelnost zahrnuje i celkové provedení modelu, práci s barvami a podobně, takže získání plného počtu bodů se nepodaří každému. Přirovnání k modelu v měřítku jsem použil jen pro představu. Volba námětu je na každém staviteli a záleží pouze na něm, jak se k tomu postaví - jestli to bude brát jako recesi nebo bude chtít ohromit ostatní něčím úžasným. Každopádně nemám v plánu diktovat, co můžete a nemůžete stavět.

Citace od: peki kdy 03.01.2016, 13:45:36
Za sebe bych vznesl jeden dotaz jestli soutěž nerozšířit volbou např. jedné ze 2 stavebnic místo pouze jedné jako loni. Hodnocení by bylo dohromady společné (dle popsaných pravidel by se hodnotil výsledek).  
Pokud nám výběr ze dvou setů přinese více účastníků, tak s ním souhlasím, i když mi to trochu zkomplikuje hodnocení (budu srovnávat jablka s hruškami). :P

Citace od: Marty713 kdy 03.01.2016, 11:20:12
Mám ještě jeden návrh na pravidlo, které jinak bývá u soutěží běžné:

zákaz zveřejňování modelů před uzávěrkou - zabrání se tak dohadům, kdo přišel s originálním využitím dílů jako první apod., na druhou stranu by se nikdo z nás nemohl těšit z již postavených alternativ a sledovat, jak se soutěž rozrůstá.
Se zákazem průběžného zveřejňování nesouhlasím. Přijde mi to jako kontraproduktivní - to, že se budou průběžně objevovat nové soutěžní modely, možná přesvědčí k účasti více lidí a přispěje to k vylepšování již zveřejněných modelů. A navíc: Cílem by nemělo být vyhrát, ale užít si účast a předvést, co v tobě je ;)
www.buildinst.cz - můj web s návody na stavbu alternativních modelů,
můj flickr

milanv

Citace od: Tomik kdy 05.01.2016, 10:05:17
Díky za další názor, Milane. Připadá mi, že to začínáš hnát do extrému. Ano, takovéto modely by se teoreticky daly přihlásit do soutěže, ale neviděl bych je jako jasné vítěze.
Díky za odpověď, Tome. Neboj, nemyslel jsem to nijak extrémně, jen jsem uvedl extrémní příklady, abych na nich mohl co nejvíc ukázat, proč si myslím, že jsme v úpravě pravidel zašli letos moc daleko. I když se bojím, že minimálně ten druhý příklad (náklaďák z náklaďáku) extrémní není a pokud by to někdo postavil, tak ti podle těchto pravidel nezbyde než mu těch cca 35 bodů dát (plus minus, podle kvality). Proto to nadhazuju k zamyšlení.
Ale nemusíš se bát, že bych takhle stavěl já :) Protože naprosto souhlasím s tím, co jsi napsal níže:

Citace od: Tomik kdy 05.01.2016, 10:05:17
Se zákazem průběžného zveřejňování nesouhlasím. Přijde mi to jako kontraproduktivní - to, že se budou průběžně objevovat nové soutěžní modely, možná přesvědčí k účasti více lidí a přispěje to k vylepšování již zveřejněných modelů. A navíc: Cílem by nemělo být vyhrát, ale užít si účast a předvést, co v tobě je ;)
Pán na Žlutém hradě

Marty713

Citace od: Tomik kdy 05.01.2016, 10:05:17Se zákazem průběžného zveřejňování nesouhlasím. Přijde mi to jako kontraproduktivní - to, že se budou průběžně objevovat nové soutěžní modely, možná přesvědčí k účasti více lidí a přispěje to k vylepšování již zveřejněných modelů. A navíc: Cílem by nemělo být vyhrát, ale užít si účast a předvést, co v tobě je ;)

To jsem rád. Mě by to potom taky tolik nebavilo, kdybych se nemohl kochat výtvory ostatních ještě před výstavou. Ale vzpomněl jsem si, že tu v soutěžích takové pravidlo již několikrát bylo, tak jen aby zazněly všechny možnosti. Tedy souhlas, pánové :)

Z mého pohledu jsou pravidla jasná. Všichni stavitelé si to chtějí užít a zbytek je na bedrech poroty. Zbývá si jen říct, z čeho budeme stavět? Já i Milan jsme dali několik návrhů a myslím, že by se mezi nimi našel set, který by vyhovoval všem ;)

martinlx

Za mě dobrý. Zúčastním se, protože mě to baví.
Myslím že po vyhodnocení se uvidí jaké modely vznikly a jak dopadly a budeme to moci srovnat s loňskem.
Pocitově se mi trochu nezdá poměr pevnost/originalita, jak už se tu psalo, dvojnásobek bodů za pevnost může originalitu trochu limitovat, pokud někdo staví pro body.
Ale jak jsem psal, za mě dobrý, já stavím pro radost  :)

Foton

Hruška I jabka nebrat. Prosím jen jeden set.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.