Nový podvodnící na sbazar.cz bankovni ucet 294262320/0300

Založil Klaj, 21.09.2020, 19:42:19

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Klaj

Na sbazaru se objevil novy (mozna stary) podvodnik,

vystupuje u kazdeho inzeratu pod jinym jmenem (Ing. Iveta Hubáčková, Marketa Kocmanova), ale vzdy zasle pro platbu ucet 294262320/0300.

nabizi predevsim podezrele levne Harry Potter lego.

Po platbe uz nekomunikuje. Lego nezasle.
Draco dormiens nunquam titiliandus

Hana129

Nevím kde napsat dalšího podvodníka, je to na facobooku, ozve se na inzerát pokud chcete koupit, sám nabídne je to uživatel  Petr Petr a bude chtít zaplatit na poptávanou věc na číslo účtu 5951507002/5500 dejte si pozor, je to podvodník, který nic nepošle. V obrázku měl fotku otce ze seriálu 30 případů majora Zemana - díl studna, ale vše už může mít změněno, nenašla jsem. Akorát to číslo účtu asi nezmění tak rychle.

Foton

Já naletěl na bazos.cz v říjnu. Poslal jsem peníze a nic. Teď už se koukám: "má recenze, má starší inzeráty"?
A taky jsem na banku podal žádost o vrácení omylem zaslané platby. Penize se nevrátí, ale možná, možná získám data o majiteli účtu.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Hardegon

Na různých prodejních FB skupinách se tenhle týpek teď docela řeší. Je tam jeho jméno, adresa, telefon a info, že jsou na něj minimálně desítky oznámení.

Hana129

JJ řeší, tak snad na něj dojde, já přišla o 200,-- ale i to zamrzí a hlavně jsem ztratila důvěru na facebooku cokoliv kupovat, protože, tam člověk nedohledá skoro nic (aspoň já ne)a i takové varovné příspěvky brzy zmizí v nedohlednu.

Anatyt

1) to nemyslíte vážne, posielať peniaze vopred neznámemu človeku?!  ::)
2) pri toľkých podvodoch už mala byť dávno informovaná polícia.

ditetemnaporad

#6
Bazoš - bez hodnocení
Sbazar - krátce založený profil
Obecně - co foto, to jiný podklad/prostředí. Pouze platba předem nebo vyšší záloha. Sleva 40% a více z běžné ceny.

Tak přesně u inzerátů s těmito atributy by měl člověk být opatrný a nebo je nechat.

Za celou dobu jsem se nachytal naštěstí pouze jednou a stálo mne to 100 Kč na záloze. I když, kdo ví, v kolika z těch MISB bude nakonec chrastit něco jiného než kostičky :) Jednou jsem také horkotěžko naháněl odeslaný balík, kdy paní potřebovala zaslat co nejdříve (dárek na poslední chvíli), ale platba stále nechtěla dorazit. Nakonec jsem to stopnul na výdejní poště, kdy na "osobní" úrovni paní poštačka balík zadržela, protože dotyčná byla na vesnici známá firma a dlužník.

Ještě k té policii - protože inzerci sleduji už docela dlouho, přijde mi, že se řadu let objevují inzeráty s tím samým charakterem = nejspíše jedna a ta samá osoba / skupina. A stále nic. Proto, jako ve většině případů, největším ochráncem je člověk sám sobě.

peki

Citace od: Anatyt kdy 05.11.2021, 09:17:32
1) to nemyslíte vážne, posielať peniaze vopred neznámemu človeku?!  ::)
.

Přesně. Já už zásadně funguji tak, že si domluvím osobní předání. Musím se domluvit s někým kdo v místě bydlí a je ochotný mi věnovat něco času. Velice brzo zjistíte že jde o podvodníka:
Zdráhá se předat podmínky kdy a kde se sejdete. "Nemá funkční" mobilní telefon.  Komunikuje podivně, jako několik lidí, kteří nejsou mezi sebou domluvení  :) I když jde někdy o malé částky odmítám dobrovolně těmto darmožroutům ze sebe dělat vola. Poslední zkušenost z bazoše:
...adresa inzerátu Kroměříž
peki: v majlu jsem napsal že chci osobní předání, protože tchán je z Kroměříže.
RE: osobní předání není problém, ale já bydlím v Bystřici pod Hostýnem
peki: Neva odtud je manželka, má tam kamarádky, pošlete mobil se domluvíme, kdy kde v kolik se sejdeme
(tušení problému)
RE: mám ho zablokovaný
(potvrzení problému)
peki: ? ? ? ?
RE: pošle nějaké tel číslo, které nikdo nebere
peki: ? ? ? ? ?
RE: po několika dnech napíše.... pokud máte zájem (mám hodně zájemců), včera jsem usnula u dětí telefon jsme měla ztlumený..... pošlete peníze .....kecy .... kecy ....
peki: zájem mám, ale trvám na osobním převzetí a platbě při převzetí. Pokud se nedokážeme domluvit kdy a kde si věc předáme tak se asi nedomluvíme.
RE: konec komunikace.

Řešení?
Našel jsem si další inzerci stejné věci (lednička na stikeez se stikeez) a aplikoval stejný postup. Nyní to byl Brňák, komunikoval normálně i po mobilu, domluveno předání přes Vočka vše OK.

Jak říkám nejsem malý dítě, nemusím mít všechno. Když jsou elementálové nakloněni tak to dopadne. Ale šmejdů co to zkouší i na malých částkách (pani z "Kroměříže" chtěla  tedy více 1 500 Kč) je všude plno.

Foton

Já teď prodávám židli, drahou, na Bazoši a vidím snahu o podvod všude.
ONA (SMS):
Bytovy nabytek uvedeny na bazosu stale na prodej? napiste mi zpet : pavlinamonolova1970@gmail.com
JÁ (email):
Vaše SMS byla poněkud obecná ("bytový nábytek") tak jen pro jistotu: Ano, židle Spinalis (https://nabytek.bazos.cz/inzerat/143476773/ergonomicka-zdravotni-zidle-spinalis-navigator.php) je stále ke koupi.
ONA (email):
Kdy to naposledy bylo použito? Jak dlouho to vlastníte? A je to ve skvělém stavu? Jaká je vaše poslední cena?
JÁ:
Použito to bylo naposledy dnes, zrovna na ní sedím. Mám jí tak 4 roky. Je to, podle mě, ve výborném stavu. A cena je 19 000,- Kč
ONA:
S vaší cenu souhlasím. Napište mi prosím e-mail vašeho účtu PayPal, abych mohl pokračovat v platbě. K celkové částce přidám 5% příplatek. Platbu tedy bez dalších zdržení převedu přímo na váš účet PayPal. Pokud již máte účet, pošlete mi jen e-mailovou adresu, abych mohl platbu provést. Poté, co platbu obdržíte, budu kontaktovat dopravce a uhradím veškeré přepravní poplatky. Pro zboží přepravované lodní dopravou budu potřebovat vaši domovskou adresu a další potřebné informace. Pro dokončení platby mi tedy prosím pošlete následující údaje:
Jméno:
E-mailová adresa účtu PayPal:
Celková cena:
Telefonní číslo:
Domovská adresa:

Budu očekávat vaši odpověď.


JÁ:
promiňte, možná jsem to v tom inzerátu nenapsal dostatečně jasně, ale  jediný způsob, který akceptuji je osobní odběr. Z ruky do ruky.

Podíval jsem se na ten inzerát a je tam: Pouze osobní odběr, takže ji uvidíte.

Od té doby ticho. Od ní. Přišel zase jiný "strojový a zahraniční" zájemce.

Tak si říkám, ona pošle peníze, pak přijede "někdo", židli odveze. A ona pak prohlásí Paypalu, že jsem nesplnil svou část dohody a paypal si peníze stáhne zpět.



Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Hardegon

#9
Citace od: Foton kdy 05.11.2021, 14:09:31
(...)
Tak si říkám, ona pošle peníze, pak přijede "někdo", židli odveze. A ona pak prohlásí Paypalu, že jsem nesplnil svou část dohody a paypal si peníze stáhne zpět.

Takhle prvoplánově (a hloupě) to teda funguje? Já měl podobnou komunikaci se zájemcem z USA. Taky byl celej říčnej hned platit přes PayPal, taky si chtěl všechno zajistit, taky psal strojově česky, ale neustále mi opakoval "Zaplatím přes PayPal a PayPal mi zboží doveze."

Nic z toho nebylo a sám jsem to utnul, ale fakt mi zajímá, jaký druh levárny za tím stál...

Stimpi

Jj. Ne s nakupem, ale prodejem mam podobne blbou zkusenost. Slo jen o par korun a 3d data, ale skola k nezaplaceni.

Bylo tam par veci, ktere me meli prastit do oka. Nicmene podstata veci je v tom, ze borec mi poslal prachy a zpravou vypis o provedene platbe. Nechal jsem se ukecat a poslal data jeste nez byly penize na uctu. Nasledne borec platbu u Reifky jednoduse stornoval...
Takze i tak to jde delat...

Robbed

Citace od: Hardegon kdy 05.11.2021, 14:38:26
Nic z toho nebylo a sám jsem to utnul, ale fakt mi zajímá, jaký fruh levárny za tím stál...

Tady je seznam možných podvodů s PayPalem https://thetechieguy.com/paypal-scams/

Buďto chtějí získat předmět bez placení, nebo získat přístup k PayPal účtu (podvodný e-mail s podvodnou přihlašovací stránkou...)


E-legie

Taky jsem přes sbazar.cz, bazos.cz či mimibazar.cz něco objednávala. Dřív jsem měla víc štěstí než rozumu, i když taky mi dvakrát zatrnulo, když mi přišel balíček –⁠ a jméno odesílatele nesouhlasilo s předchozí komunikací a jednou bylo dokonce psáno azbukou... nicméně zboží bylo v pořádku. Teď už do podobných nákupů naslepo nejdu.
Chci se zeptat –⁠ bylo by možné na fóru publikovat i seznam poctivých LEGO prodejců, se kterými máte dobrou zkušenost? Nebo by to bylo bráno jako reklama? (Nejsem prodejce.)
Díky za odpověď.

Foton

Citace od: Robbed kdy 05.11.2021, 15:29:37
Tady je seznam možných podvodů s PayPalem https://thetechieguy.com/paypal-scams/

Dobré počteníčko. Tipuji, že bych se stal obětí hned prvního triku.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.