(Vlastní) Nová Stráž

Založil Aki, 28.12.2013, 18:40:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dej hlas svým nejoblíbenějším stavbám. Máš celkem 5 voleb

Pranýř
Kašna
č.p.1 Radnice
č.p.2 U černého draka
č.p.3 U šipky
č.p.4 U kamenné paní
č.p.5 Wolflinův dům
č.p.6 Herštejnský dům
č.p.7 roubenka s dílnou
č.p.8 patrový oprýskaný dům
č.p.9 Celetkářův dům
č.p.10 U raracha
č.p.14 U černé Matky boží
Na spravedlnosti

Aki

Citace od: peter kdy 15.02.2014, 08:38:33
Jak je ten stůl v přízemním mazhaus, tak bych nohy postavil na podlahu. Nyní jsou zapuštěné v dlažbě a dlažba se nohám vyhýbá.
Hm, to máš pravdu. Jen musím nejprve pořídit plate 1x1 DBG. Ty nějak nemám.  :-\

peter

Tak já ti ty 4 kousky dnes dovezu :D
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.

Aki

#32
Tak konečně se dostáváme k hrázděnému domu na náměstí

Dům č.p.3 U šipky



Co k němu říci: klasická domovní parcela. Na zadní části je umístěná bouda/dílna.

Kupodivu i u tohoto domu jsem nakonec přistoupil k úpravě - a to střechy. Ta původní sice nebyla špatná, ale rozhodl jsem se, že tam udělám vikýře pro větrání při sušení chmele. Takže nyní se dá i o tomto domu říci, že je právovárečný. S tím, ale došlo i k zvýšení střechy a snížení jejího úhlu.
Zde je patrný původní stav a zde je již stav nový.

Aki

#33
Předposlední dům tohoto panelu

Dům č.p.10 U raracha



Vcelku nenápadný rohový dům na náměstí o kterém bych toho asi nemohl mnoho napsat, kdybych ovšem u něho nepřistoupil ke stejné dostavbě jako u domu U černého draka.
Z pohledu z náměstí nemá dům klasický domovní štít, ale otevírá se vlastně bokem domu, před nímž je ještě venkovní vstup do sklepů. Samotný vchod do domu se skrývá v podloubí sousedního domu U šipky.
Pro znalé je jasné, že oblouk s pyramidálně seskupenými okénky naznačuje vnější otisk vnitřní roubené komory. Naopak vysoko umístěné okénka v přízemí naznačují nějakou technickou místnost.
Otočíme-li tedy celý panel můžeme nahlédnout do vnitřních prostor. Vidíte zde tedy vstup, nalevo od něj se nalézá schodiště do patra v síle zdi a za ním černá kuchyně s již zmiňovanými vysoko umístěnými okénky.
Napravo od vstupu se nalézá budoucí dílna s náznakem valené klenby a přirozeně dveřmi na domovní dvorek. Na dvorku se nachází ještě přístřešek na nějaký povoz apod. Ze zadního dvorku se dalo projít do zadní uličky, ale palisádu s brankou jsem prozatím odstranil. Pod povrchem dvorku uvidíte ještě vydřevený septik plněný z dřevěné roury ze záchodu umístěného v patře.
Vraťme se nyní dovnitř a vystoupejme po schodišti do patra. Dveřmi ze schodiště se dostaneme do mazhauzu. Opět jsme se snažil o vymalování tohoto prostoru. Také zde naleznete sedátkový okení výklenek po jehož levici jsou naznačené dveře na dřevěný prevét. Celý mazhaus jsem zastropaval povalem přes vyřezávané trámy. Barvami stropu jsem se snažil naznačit vápenný nátěr povalu a volskou krví natírané trámy. Naproti oknu se pak vstupuje do roubené komory - ložnice.

Opět jde ještě o nedokončenou představu, chybí zde vnitřní zařízení, zatím jsem nedořešil okolí roubení komory a vytápění komory jsem plánoval z kachlových kamen, ale nějak se mi tam asi nevejdou, tak ještě nevím jak to dopadne.

Jo a zapomněl jsem ještě na zmíněný sklep - i ten je z této strany vidět. výstup je samozřejmě směrovaný k vnějšímu vstupu. Když jsem byl loni na podzim na návštěvě znojemského podzemí, byl jsem poučen, že v těchto sklepech se neskladovalo na zemi a u stěn, ale vše se zavěšovalo na háky ke stropu. Tak jsem se tedy pokusil o ztvárnění nějakých zavěšených pytlů, ale možná že to jsou jen zámotky nějakých obřích pavouků křižáků.  >:D >:D

PS ještě přidávám jeden rok starou fotku původní podoby domu ze zadní strany před současnou přestavbou.

Aki

#34
Poslední dům tohoto panelu a kupodivu jeden z mých nejoblíbenějších je

Dům č.p.9 Celetkářův dům



Dům tentokráte není pojmenován podle domovního znamení ani po majiteli domu, nýbrž po povolání které se v domě vykonává. Celetka = oplatka, celetkář v širším pojetí je tedy pekař. Mimochodem určitě znáte Celetnou ulici v Starém městě pražském.  ;)
Dům samotný je vcelku jednoduchý s poněkud oprýskanou omítkou. Bez nějakého zděného domovního štítu, jen s dřevěným bedněním, tak aby odpovídal vedlejší ulici. Portálek jsem opět udělal lomený gotický a vedle něho prodejní okénko. Celé přízemí domu je v tomto případě podřízeno řemeslu - spodní mázhaus je vlastně prodejnou, zadní komora skladem. Teprve v patře jsou umístěny obytné místnosti s obyčejnými nezdobenými okny. Dům je umístěný samozřejmě na klasické podlouhlé parcele. V zadní části tak místo zahrady stojí pekárna. U ní jsem se inspiroval klasickými hradními kuchyněmi. Dovnitř nahlédneme někdy v budoucnu až se panel zase vrátí ke mně domů.

Původně byl dům spojený prampouchem s domem  U černé Matky boží, ale protože je nyní druhý panel vystavovaný samostatně, musel prampouch pryč. Místo něho jsem si tam pro zajímavost dal dvě železné kotvy svazující zdi.

Aki

#35
Domy U černého draka a U raracha jsem se pokusil pro Lipno2014 zabydlet obyvateli a jejich "klumpy".
Bylo to sice dost na rychlo až na místě, ale nejsem s tím nespokojený. Do budoucna ale ještě budeme ladit.

Popisky sem moc dávat nebudu, vše je již, více méně, výše zmíněno

     

kamil

Perfektne Aki
Nemam slova aby som to dalej vychvalil  :o

Jotun

Lépe snad už legem středověkou atmosféru vyjádřit nejde. ;)

Aki

#38
V rámci přípravy modulu na výstavu v Lanškrouně, jsem si konečně udělal čas abych provedl nějaké další uprav provizorií. Nejvíc se to projevilo na roubené komoře. Došlo k úpravě tvaru, vyřešil jsem snad lépe vchod a hlavně předělal tu opičárnu vylňující prostor za trámy komory. Trochu jsem si pohrál i s postelí, takže jediné co mi v této místnosti ještě chybí jsou kamna.

Lepší fotky budou až Hačislav zpracuje focení z výstavy.  ;)

Aki

#39
Fotky z výstavy od Hačislava jsou již k dispozici, takže mažu výše uvedenou přímo nahranou fotku:


Za zmínku ještě asi stojí upravený vzor na zdi. Jak jsem si všiml, tak na posledních fotografiích z Lipna byl vzor ze zdi částečně vypadaný, ale hlavně díky napojení s technick pinem, tam byla viditelná škvíra. Vše nakonec vyřešilo vložení 42446, což škvíru přesně vyplnilo.

Další změnou, která, ale asi není zdokumentovaná, je že jsem konečně dokončil trámy střechy viditelné z půdy.

Kromě domu U černého draka, ale došlo ještě k úpravě kašny. Konečně jsem si udělal čas předělat to moje nepochopení jak to fungovalo. Odstranil jsem tedy tu studánku v kamenné ohrádce. Ta se zaplnila "vodou" a vznikly hned dva kohoutky / výpustě. Ani nyní nejsem ještě úplně spokojený s hladinou vody v nádrži. Ta obyčejná modrá mi tam barevně nějak nepasuje. Líbila by se mi asi trans clear, nebo trans light blue, ale protože je ta vestavba hladiny vcelku stavitelsky obtížná - čtyřnásobný SNOT, nedal bych to z dostupných dílů asi dohromady. Na druhou stranu se nabízí udělat to jen nasypáním průhledných dílů do kašny, ovšem tohle řešení se mi na klidnou hladinu této zdobené "kádě" prostě nelíbí.


Aki

Nenašel by se nějaký dobrovolník, který by slušně přeložil do angličtiny text o tomto dílku pro presentaci na Classic Castlu?

yanice

Citace od: Aki kdy 07.06.2015, 23:02:28
Nenašel by se nějaký dobrovolník, který by slušně přeložil do angličtiny text o tomto dílku pro presentaci na Classic Castlu?

Do kdy je to třeba? Pokud by byl rovnou český text, abych to nemusela plodit podle vlákna, tak s radostí. Alespoň bych odložila na chvíli švédštinu 8)

Marty713

Co je tohle za dům? Mám 4 favority a tomuhle chci dát hlas, za ty lomené oblouky >:D ;D
Ne, je vážně moc pěkný a dobře ukončuje celou uličku.


Aki

#43
Citace od: yanice kdy 08.06.2015, 13:36:29
Do kdy je to třeba? Pokud by byl rovnou český text, abych to nemusela plodit podle vlákna, tak s radostí. Alespoň bych odložila na chvíli švédštinu 8)
Nemám žádný dead line, ale zase bych na to nerad čekal půl roku.  ;) Určitě to bude ucelený český text (jen ho ještě musím dopsat a doladit).Pošlu ti to tedy do SZ - a předem moc děkuju.

Citace od: Marty713 kdy 08.06.2015, 14:25:03
Co je tohle za dům? Mám 4 favority a tomuhle chci dát hlas, za ty lomené oblouky >:D ;D
Ne, je vážně moc pěkný a dobře ukončuje celou uličku.

Díky za pochvalu i za nenápadnou vlastní reklamu. Pro všechny - Marty mi pomohl doladit zakrytí té druhé poloviny oblouků. Má řešení byla příliš hmotná i na můj vkus. Tohle bylo super. Ještě jednou dík.  ;)
Z hlasování jsem vyřadil téměř celý třetí a kompletní čtvrtý panel. Jednak se hlasování zatím nesetkalo s velkým ohasem, druhak jsou tyhle panely již rozložené a tak nějak se k nim nehodlám již moc vracet. Doladil jsem vcelku ten druhý panel s náměstím a na podzim plánuju rozvíjet dál náměstí - jednak bych rád obnovil a vylepšil radnici a pak dál pokračoval druhým směrem. Realisticky si ale dávám závazek: jeden panel = jedna zima.

PS. I když možná jen lehké shrnutí některých IMHO povedených domů třetího panelu bych možná mohl udělat, ze čtvrtého se mi vcelku povedla jen ta "Bechyňská" brána.  :-\

yanice

Citace od: Aki kdy 08.06.2015, 20:22:14
Citace od: yanice kdy 08.06.2015, 13:36:29
Do kdy je to třeba? Pokud by byl rovnou český text, abych to nemusela plodit podle vlákna, tak s radostí. Alespoň bych odložila na chvíli švédštinu 8)
Nemám žádný dead line, ale zase bych na to nerad čekal půl roku.  ;) Určitě to bude ucelený český text (jen ho ještě musím dopsat a doladit).Pošlu ti to tedy do SZ - a předem moc děkuju.

Já se teď už moc nepředřu a případně též mohu nechat pak svůj překlad nechat zkontrolovat rodilým mluvčím. ;D, a není zač, překládání mne baví.

Aki

#45
Pro výstavu v Brně Olympii jsem dokončil modul městského popraviště (pozdně středověkého až raně novověkého). Využil jsem pro něj modulové krajiny z fantasy bitvy, ale už když jsem jí stavěl, tak jsem počítal, že skončí v projektu mého města.
Popraviště sice již leží za hradbami, ale vždy patří do městského zázemí. Na rozdíl od svého kata, měla toto zařízení téměř všechna města. Nebudu se tentokrát moc rozepisovat obecně o podobných stavbách, ale odkážu vás na prima web - http://www.hrdelnipravo.cz/popraviste.html
Tuhle konkrétní stavbu jsme stavěl téměř jako model historického a dodnes dochovaného popraviště v městě Slavkově.
Nejprve jsem chtěl terénu dodat i nějaké stromy a vůbec více zeleně, ale nakonec jsem to zavrhl - Jednak je to v blízkosti hradeb a taková místa se nechávala vyklučená a pak to také působí sugestivněji a víc "syrově".

Pod Spravedlností vede cesta z města a tak jsem MOC oživil jednak provozem na ní a pak zatoulaným pasáčkem koz, co  je vystrašeně ženě z "prokletého" místa. (ještě by to chtělo vyměnit ksichtík)

Fotky jsou zatím hodně narychlo vyfocené těsně před předáním, tak snad při stavění se někomu povede udělat nějaké reprezentativnější.

Jo a ještě do budoucna počítám že na tomhle MOCíku budu ještě pracovat, přeci jenom mám ještě nějaké nápady co se již realizovat nestihly.


Hacislav

Když jsi mluvil o popravišti, představil jsem si pár šibenic (trámové obrácené L) a popravčí špalek, jinými slovy stavebně takové "nic", kde hlavní je dění = minifigové.
Tvé řešení se mi líbí moc, máto "hmotu a masivnost" samostatné stavby.
Jen co se mi dost nelíbí, je tenký sloup lámacího kola, "ztenčení" mu dost neprospívá podobně jako sloupům elektrického vedení ve společném projektu vesnice.
moje fotky Rajče a Flickr - pinterest

Aki

#47
Citace od: Hacislav kdy 25.11.2015, 18:21:04
Tvé řešení se mi líbí moc, máto "hmotu a masivnost" samostatné stavby.

Díky, jsem rád za pochvalu i nějakou reakci (Tu uvítám jakoukoliv - ať už se vám to líbí či nikoli).  :-*

Citace od: Hacislav kdy 25.11.2015, 18:21:04Jen co se mi dost nelíbí, je tenký sloup lámacího kola, "ztenčení" mu dost neprospívá podobně jako sloupům elektrického vedení ve společném projektu vesnice.
Hm, to máš asi pravdu. Tohle bidlo je asi opravdu moc tenké. Bylo to holt rychlé řešení. Píšu si na seznam k tomu co bych tam ještě chtěl doplnit či přepracovat.
Počítám, že z Brna se celý projekt vrátí domů a já k němu snad zase něco přidám.