(Vlastní) Nová Stráž

Založil Aki, 28.12.2013, 18:40:13

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Dej hlas svým nejoblíbenějším stavbám. Máš celkem 5 voleb

Pranýř
Kašna
č.p.1 Radnice
č.p.2 U černého draka
č.p.3 U šipky
č.p.4 U kamenné paní
č.p.5 Wolflinův dům
č.p.6 Herštejnský dům
č.p.7 roubenka s dílnou
č.p.8 patrový oprýskaný dům
č.p.9 Celetkářův dům
č.p.10 U raracha
č.p.14 U černé Matky boží
Na spravedlnosti

Aki

Už od výstavy Kostek ve Svitavách jsem plánoval postavit část vnitřní zástavby vrcholně středověkého města. Teprve letošní výstava na Lipně mne přinutila dotáhnout tento plán do konce a léta shromažďované kostky konečně využít.
Kupodivu pro mne tenhle projekt ještě neskončil a tak v současné době dále přestavuji a vylepšuji. Takže se i nadále můžete těšit na další a další přestavby, přístavby a vylepšení.
Pokusím se postupně představit jednotlivé domy mého modelu a pokud to půjde tak i k nim něco říci.

Celkovou galerii najdete zde: link BS. Většinu fotografií jsem ale zatím nefotil já, nýbrž jde o fotky různých autorů z lipenské výstavy. Tímto všem autorům děkuji. Pokud by ale některý měl problém s tím, že jsem jeho fotografii zveřejnil ve své galerii, tak se mi prosím ozvěte a já vaše fotky smažu.

Speciální poděkování pak patří Hacislavovi, který pro mne zvlášť připravil a zpracoval větší množství svých fotek, jak ze stavění, tak z bourání Lipna2013. Díky

Začnu nejprve s představením prvního panelu s náměstím na kterém jsem umístil jednak radnici a pak pranýř.
Tento panel byl během převozu z Lipna zcela zničen (omlouvám se všem kteří byli při tom nuceni vidět můj hysterický záchvat, zvláště Vasykovi), ale mám v plánu ho znovu zase postavit ve vylepšené verzi. ;)
Radnice
Pro ní mi byly inspirací hned tři skutečné stavby. Pro vstup to byl radhaus z Bernu, pro zdobnost fasády Bruselská radnice a pro radniční věž jsem se nechal hodně inspirovat radnicí v Kadani. U vlastní budovy je ze předu přímý vstup do sklepů, kde bývala často i hospoda městy pronajímaná soukromým podnikatelům, v patře je pak vstup do vlastní radnice. Tam ale nebývaly jen repre sály, "úřady", ale také obchodní stánky a ve věži kaple, orloj (ten nemívala jenom Praha ;)) a nemělo by tam chybět ani vězení, neboli šatlava. Navenek jsem ale mohl ukázat jen něco. Takže jsem se pokusil o orloj a arkýř radniční kaple. Nad vchodem do radnice jsem se pokusil ještě znázornit zvonky, kterými se svolávali konšelé k zasedání, nebo kterými dávala rada městu určité signály. Mimochodem zvonky jsou pěkně dochované na radnici v Bernu (dal bych sem nějaký odkaz, ale krom google mapy nemohu zrovna nic najít). Pokud se přestavba podaří tak bych se chtěl pokusit i o interiér.


Podstatně drobnější je druhá stavba toho to panelu: pranýř, kam byly za trest poutáni pachatelé lehčích prohřešků. Většinou to bývaly jen prosté kůly, či sloupy (ale moli to být i jakési altánky ve kterých pachatelé seděli), ale občas se vyskytly i o něco zdobenější kusy. No a protože jsem chtěl, aby stavbička ladila jak s výzdobou radnice, tak s kašnou, je ta má zrovna ta zdobnější. Nejvíce mne asi inspiroval pranýř v německém Schwäbisch Hallu

Aby nebylo náměstí prázdné a aby tam nebyly obligátní stánky, tak mne FilipS přivedl na myšlenku kejklířů.  Městští patricijové tedy obdivují výkony provazochodkyně, žonglérů a loutnistky, Na ně se tlačil dav městského plebsu, který drží na uzdě městští biřicové. K pranýři byla připoutána lehká žínka a pro zábavu po ní házel jakýsi vandrák jablky. O kousek dál odřezával v tlačenici zrovna jiný pobuda od řemeslníkova pasu váček s penězi.

frantoka


Jotun

Pěkné, libí se mi střecha radnice, i další originální detaily, ruch na náměstí, kejklíři, pranýř také povedené.

Aki

#3
Druhý panel

Tahle část zabírá zbytek náměstí a část přilehlé ulice vedoucí k městskému hradu a bráně z města.

Dům č.p.2 U černého draka (nalevo od radniční věže)


Tenhle dům je vlastně rozříznutý vejpůl a zde ho vidíte jen polovinu. I proto není na střeše žádný komín. Členěním jde o stejný typ domu jako je můj straší model domu U modrého kalicha. Uvnitř by se tedy měly nacházel jen horní a dolní mázhaus.
Snad se mi podaří k němu ještě vrátit a stejně jako u obou sousedních budov ještě doplnit interiery.

Domy s podloubími jsou typické pro Střední Evropu. Bývaly dost různé a typově se udržely až do 19. století. U tohoto domu jsem chtěl znázornit dům s mohutnými opěrnými pilíři. Do pravého oblouku podloubí jsem umístil vchod do sklepa. Ty bývaly často vně domu, jelikož sklepy sloužili jako sklady zboží a při transportu se tak nemuselo courat přes dům.
Tenhle kokrétní typ nakloněných dvířek jsem okoukal v Bernu, který jich je plný a dnes se skrze ně chodí do nejrůznějších taveren a barů.

Štít domu jsem původně udělal bohatší, nejen se stupňovitým cimbuřím, ale ještě i se spojujícími oblouky. Spolu s barevně zdůrazněnými římsami a větší výškou mi to ale celé přišlo příliš renesančně mohutné a ztrácel se mi tam gotický sklon a tvar domu (který pokládám za velmi důležitý). Takže došlo ke zjednodušení a s výsledkem jsem mnohem spokojenější. Pro představu přikládám foto původního štítu.

Izmael10

Paráda aki! Spolu s Rožmberkom a Trnínom (alebo ako sa volal linhiho hrad v castle projekte  ;D ) vrchol celého Lipna.
Neskúsiš to prihlásiť do CCC XI?

Aki

Díky za ohlasy, potěší i povzbudí do dalšího stavění.

Citace od: Izmael10 kdy 29.12.2013, 15:28:04
Neskúsiš to prihlásiť do CCC XI?
Původně jsem to měl v plánu (z jara), ale nesplňuji podmínku o datu zveřejnění. Takže, nakonec nepřihlásím.

kamil

Paráda.

Keď sú stavby z nejakého väčšieho projektu takto jednotlivo odprezentované aj s fotkami ktoré vystihujú nejaký detail alebo nejakú časť stavby, tak má z toho pozorovateľ väčší úžitok. Lepšie si prehliadne danú stavbu ako keď to vidí všetko pokope na viacerých fotkách.

Aki

Díky
Druhou drobnější stavbou náměstí je kašna.
Před stavěním jsem toho o středověkých kašnách moc nevěděl a i když jsem se snažil se pomocí Netu a knížek o historii něco dozvědět, ne úplně se mi to povedlo a tato stavba obsahuje asi největší chybu celého modelu.

Středověké, respektive gotické kašny vypadaly dost jinak nežli většina kašen, které se dnes nacházejí na našich náměstích. Většina těch, které tam dnes objevujeme je ve slohu renesančním, případně barokním. Gotická kašna, ale byla vlastně jen takovou velkou kádí. Historici zmiňují, že dokonce byla většina jen dřevěná. Nějak jsem si ale nemohl představit jak konkrétně taková kašna fungovala? Vždyť tam již tehdy vedl vodovod, neboli rúry.
Do té doby jsem znal jedinou dochovanou pozdněgotickou kašnu - v Kutné Hoře. Na vlastní oči jsem jí viděl ještě jako kluk, někdy před více než 30. lety a to jsem si už vůbec nepamatoval. Spoléhaje se na Internet, shlédl jsem zde množství fotek, jak zevnitř tak z venčí a usoudil, že to to byla taková ohrádka, ve které byla taková studánka a pod ní velká cisterna (o které se zmiňují historici). Fotky dvířek v ohrádce mne v tom utvrdili a tak jsem to vyvedl z lega. Loni na podzim jsem se ale při příležitosti návštěvy jedné úžasné renesanční tvrze, zajel i do nedaleké Kutné Hory a zašel i ke kašně. Už když jsem k ní docházel, mi došlo co jsem to postavil za blbost.
I tahle kašna byla totiž jen velkou zdobenou kamennou kádí s dvěma kohouty na boku. Takže žádná ohrádka studánky. Dvířka v kašně pravděpodobně sloužili k jednoduchému přístupu dovnitř při čištění nádrže. Stěny kašny jsou totiž asi 2,5m vysoké a navrchu je ještě kamenická výzdoba, takže přelézat by asi nebylo moc dobré.
Pro další výstavu bude tedy muset ještě také dojít k předělávce.

Jen pro doplnění, narazil jsem ještě na jednu nádhernou gotickou kašnu a to v Norimberku (podobnou z lega lze vidět zde: link)

No a nyní můj výtvor:

Mr. Cube

Je to skvělé! Jako bych byl přímo v tom městečku.

Aki

#9
Nějakou dobu jsem žádný z domů neprezentoval, jelikož většina tohoto panelu prochází před výstavou v Berouně přestavbou/dostavbou.

Přeskočím tedy čtyři čísla popisná a zaměřím se tentokrát až na:
č.p.6 Herštejnský dům



Jde o výstavní nárožní dům věžového typu. Dům není pojmenovaný podle domovního znamení, ale podle rodu dům dlouhodobě vlastnící. Většinou to bývaly rody městských patricijů, nebo jako zde: některých šlechtických rodů. Tento dům je v majetku pana Rajmunda z Herštejna, jak o tom vypovídá i erb nad vstupním portálkem.
Inspirací mi asi nejvíc byl dům U kamenného zvonu což je asi docela dost patrné. Navíc jsem si ale dovolil arkýř na straně k zastavěné parcele, aby dům nebyl ze všech stran stejný (viz. foto4)

     

Aki

#10
Stavbou pro dnešní den je:
č.p.7

Tentokráte bez jakéhokoliv přízviska či jiného pojmenování, neb jde o roubené stavení drobného řemeslníka. Mohl by to být třeba truhlář, nebo švec. Zkrátka nějaké drobné řemeslo, které se vykonává v dílně. Dílna je onen přístavek s brown střechou.
Toto je první dům, který není postavený na klasické městské parcele. Původní parcela je v tomto případě rozkouskována. V čele stojí Herštejnský dům a na zadních, nepříliš reprezentativních částech, pak menší domky střední a nižší vrstvy.
Aby domek nevypadal jako z 19. století, přidal jsem na vrcholek štítu ozdobné vidlice. V Rusku to sice občas dělají dodnes, ale jak dokládá např ilustrace z Velislavovy bible u nás je to záležitost středověká.
Kromě trochu jiné střechy (která má představovat středověké fošnové šindele), jsem se pokusil i o předsazené bedněné štíty.

I tomuto domu se dostalo za ten rok několika úprav. Ještě před výstavou Lipno2013 jsem předělal plůtek k dalším zadním parcelám z původní palisádky na ohradu. V tomto roce, jsem ho ale přestavěl podle pravidel, které jsem sám psal Vacubatovi jako připomínky k jeho stavbě.
Takže přibylo nárožní (do čelní ulice i stěnové) roubení, změnily se a přibyly okénka.

 

Aki

#11
č.p.8
Další z drobnějších domů postavený na zadní části parcely Herštejnského domu. Chtěl jsem postavit jeden drobnější domek podle inspirace rekonstrukce jednoho německého města. Také jsem se snažil o poněkud oprýskaný vzhled.
Vzhledem k výstavě v Berouně, kde se bude vystavovat pouze tento panel z mého města, jsem oproti Lipnu2013 musel dopracovat bočnice tohohle domu. Na Lipně k tomuto domu přiléhal krajní domek třetího panelu a tak měl tenhle jen černou stěnu a palisádový štít. Předělal jsem to tedy do podobného stylu jako čelní a zadní část. Protože ale bude v budoucnosti k němu zase něco přiléhat, nemohl jsem tam postavit nic do prostoru. Takže je to jen plochá rovná zeď, ale snad se bude líbit.

Izmael10

Aki tieto tvoje stredoveké domy sú skvelé, si fakt macher.  ;)
Teším sa na pokračovanie.

arnold

Moc pěkné! Stavba č.p.7 je pro mě dobrá inspirace (hlavně co se týče střechy)  :)

milanv

Nádhera. Strašně mi tvoje domky připomínají moje mladá léta, kdy jsem stavěl Městskou památkovou rezervaci z ABC (původní vydání).

Přemýšlel jsem, jestli by šlo ještě něco vylepšit a fakt nevím, je to krásně autentické. Jedině snad takový výzkumný projekt: jak postavit i zchátralou střechu, tahle pořád vypadá jako suverénně nejzachovalejší část domu.
Pán na Žlutém hradě

Aki

Díky všem. Zítra bude zase další, zatím jich je ještě dost.  ;)
Citace od: milanv kdy 04.02.2014, 22:12:11
Nádhera. Strašně mi tvoje domky připomínají moje mladá léta, kdy jsem stavěl Městskou památkovou rezervaci z ABC (původní vydání).

Taky jsem jí stavěl a asi mne to dost ovlivnilo. Jen v té rezervaci byly i renesanční stavby, které jsem u sebe vynechal.

Citace od: milanv kdy 04.02.2014, 22:12:11Přemýšlel jsem, jestli by šlo ještě něco vylepšit a fakt nevím, je to krásně autentické. Jedině snad takový výzkumný projekt: jak postavit i zchátralou střechu, tahle pořád vypadá jako suverénně nejzachovalejší část domu.
Máš pravdu. Tenhle ještě úplně zchátralý není. Asi bych měl postavit ještě nějaký podobný se střechou tak nějak takhle: link:-* Nu při rekonstrukci třetího panelu to asi prubnu.

milanv

#16
Já už nějakou dobu přemýšlím o střeše z dopravních značek. Dají se sehnat i jednobarevné šedé a hnědé. Efektní by bylo, že by šly nacvakat na opravdový krov - např. rozpracovaná střecha by tak šla.
A na výběr je několik tvarů tašek.

EDIT: Třeba takto:
Pán na Žlutém hradě

Aki

Citace od: milanv kdy 05.02.2014, 07:53:26
A na výběr je několik tvarů tašek.
Nápad je to dobrý, ale připomíná mi to trochu asfaltové šindele.
Já jsem v podobném efektu už postavil roubenku do lomu. Ve tvém návrhu jde ale asi dělat i oblé střechy, vidím to na docela dobrou alternativu k ploutvičkové střeše.

Aki

#18
Jak jsem včera slíbil, představíme si dnes další z domů. Tentokráte se přesuneme přes svažující se ulici a současně se vrátíme na náměstí před:

č.p.5 Wolflinův dům

 

Jde o výstavný palác bohatého obchodníka z řad městských patriciů.
Celou přední frontu tohoto bloku domů zabírá podloubí z lomených oblouků. Tento nárožní dům navíc vybíhá do ulice ještě výstavným arkýřem na vysoké noze. Bohatost majitele zdůrazňují velká okna s bohatým ostěním. Musím říci, že takhle složitou konstrukci jsem snad ještě nestavěl. Štít domu je opět goticky vysoký stupňovitý v jehož ploše je umístěn malý arkýřek jehož smysl je stejný jako u vikýře v boční ulici.
Wolfinův dům zabírá celou městkou parcelu a tak zatímco vpředu dům ukazuje bohaté velké okna, v boční ulici a zadní části domu jsou to jen malá okénka komor a technického zázemí. Nad nimi do střechy jsem umístil již zmiňovaný vikýř. V domech obchodníků se zboží neuskladňovalo jen ve sklepeních a zadních komorách, ale velmi často i v podstřeší. Aby takovéto zboží nemuseli nosit skrze celý dům, umísťovali do střech vikýře s kladkou, kterými vytahovali náklad přímo na půdu. V tomto případě dává majitel přednost vikýři před štítovým arkýřkem, který již o svou kladku přišel.
Na levé straně domu, směrem do dvorů ostatních domů je v patře postavený prevétek se šachtu odvádějící výkaly rovnou do jímky u paty domu. Takovéto řešení toalety jsem okoukal např z nedávno archeology odkrytého prevétu Jihlavské radnice. Před nedávnem se zmiňovalo, že toaletám se věnuje málo prostoru, tak tento je zrovna jeden z již vystavených na výstavě Lipno2013, jen byl otočený směrem k zadní stěně a pro návštěvníka tak nebyl viditelný.


I tomuto domu se dostalo oproti zmíněné výstavě přestavby. Konkrétně jde o střechu. U původní stavby jsem byl omezen jednak materiálem a pak i časem ladění stavby. Původní červená střecha z 45°slope byla k vysokým štítům nízká a také o půl studu nevycentrovaná. Díky dodávce LB2013 jsem střechu předělal na 66°, tedy vysokou, barva se změnila na černou. Vikýř jsem pak musel udělat trochu jinak, než byl původní, ale nemyslím že by to bylo naškodu, spíše naopak. Pod střechu jsem přidal ještě ozdobnou římsu a hřeben střechy jsem také udělal zdobený.

   

Z reakcí na výstavě vím, že arkýř na noze i podloubí se hodně líbily, naopak velké okna vzbuzovaly rozpaky. Nu snad se najdou i jejich příznivci. Mne samotného nejvíc iritovala právě zmíněná střecha, a tak jsem nyní s domkem konečně spokojený.

hrubko

Citace od: milanv kdy 05.02.2014, 07:53:26
Já už nějakou dobu přemýšlím o střeše z dopravních značek. Dají se sehnat i jednobarevné šedé a hnědé. Efektní by bylo, že by šly nacvakat na opravdový krov - např. rozpracovaná střecha by tak šla.
A na výběr je několik tvarů tašek.

Mne by sa ešte viac páčilo použiť štíty - nejde to úplne nacvakať na krov ale tá strecha vyzerá tak-nejak viac stredoveko.


danyboy

Citace od: hrubko kdy 05.02.2014, 20:02:50
Citace od: milanv kdy 05.02.2014, 07:53:26
Já už nějakou dobu přemýšlím o střeše z dopravních značek. Dají se sehnat i jednobarevné šedé a hnědé. Efektní by bylo, že by šly nacvakat na opravdový krov - např. rozpracovaná střecha by tak šla.
A na výběr je několik tvarů tašek.

Mne by sa ešte viac páčilo použiť štíty - nejde to úplne nacvakať na krov ale tá strecha vyzerá tak-nejak viac stredoveko.



Kdo chce s tím postavit kadibudku, má možnost. ;D
http://www.bricklink.com/store.asp?p=hana129&itemID=52486491

Aki

#21
Byla přidána anketa o nejoblíbenější stavbě mé městské části. Jsou tam už dopředu zahrnuty všechny existující domky. Máte možnost volby pěti hlasů a jelikož nejsou ještě představeny všechny domy, máte i právo své hlasy měnit.

Dnes se podíváme na další dům z náměstí:

č.p.4 U kamenné paní



Další dům s podloubím naleznete napravo od Wolflinova domu. Jde o další dům s podloubím na běžné městské parcele ovšem s bohatou kamenickou výzdobou. Inspirací k typu domu mi byl nejvíc Kamenný dům z Hor Kutných. Jméno domu je odvozené od figurky z průčelí, kde jsem se snažil o figuru se šlojířem (ty dvě koule po straně hlavy  :-X)
Na zadní části parcely se nachází malá zahrádka. Zadní domovní fronta už přirozeně tak zdobená není, a tak jsem tam udělal alespoň arkýř. Oba dva vchody (přední i zadní) jsem udělal sice obdélníkové, zato s "obloučkovým" vrcholně gotickým překladem.

germik

Všechny tyhle tři domky vedle sebe (ještě ten hrázděnej) se mi líbí - mají takové to kouzlo - že vypadají reálně. :)
K tomu šlojíři - nešlo by použít takový ty nárameníky co jsou třeba u pirates vojáčků? Ty ale asi teda nejsou v šedé :-\
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Aki

#23
Citace od: germik kdy 07.02.2014, 22:11:16
K tomu šlojíři - nešlo by použít takový ty nárameníky co jsou třeba u pirates vojáčků? Ty ale asi teda nejsou v šedé :-\
Asi šlo, ale krom špatné barvy, tak by to bylo ještě i mnohem širší. Já jsem s tím ale takhle docela spokojený.
Každopádně díky za radu i pochvalu.

A pokud by jsi chtěl hlasovat i pro ten (zatím nepředstavený) hrázděný dům, tak je to č.p.3 U šipky;)

germik

Já si na to hlasování musím někdy udělat čas a v klidu si k tomu sednout a prohlídnout... ;D
,,Dont underestimate the power od Melon!"
Moje Brickshelf galerie - http://www.brickshelf.com/cgi-bin/gallery.cgi?msearch=germik

Kuba

Citace od: germik kdy 09.02.2014, 15:37:50
Já si na to hlasování musím někdy udělat čas a v klidu si k tomu sednout a prohlídnout... ;D

Nápodobně, procházet ty fotky, je jako být přímo ve středověkém městečku. Je to bomba. A Aki udělal na výstavu pěkný kus práce.  ;)

Aki

#26
Musím se ještě vrátit k domu č.p.2 U černého draka:

Zítra ráno odjíždí celý tento panel na výstavu do Berouna a tak jen přestavím pár změn. Oproti Lipnu2013 do tohoto domu přibývají interiéry. Tedy podařilo se mi vybudovat u tohoto domu místnosti, ale už jsem nestihl pořídit nějaký ten nábytek a tak. Na půdě ještě přijdou dodělat nějaké trámy, ale to jsou již jen drobnosti.
Tak tedy zepředu se toho moc nezměnilo, snad jen střecha, kdy jsem odstranil klasické červené slope a novou střechu udělal z tile, stejně jako střechu u výše zmíněné roubenky.
Pod domem vznikl sklep s naznačeným vstupem. V přízemí je klasický mazhaus s klenutým stropem. Využívaný je jako většina právovarečných domů, k občasnému šenkování piva. V patře je horní mázhaus, zvaný též palác. Zde jsem se snažil o malované stěny - červené závěsy a nad nimi klasické florální motivy.  >:D Strop je zde  trámový, také malovaný a  tomu mezitím se tuším říká taftování a samozřejmě sedátkové okenní výklenky. No a pak už jen půda plná myší, atd.  >:D

milanv

To je nádhera! Bude to na výstavě vidět - i dovnitř?

ad půda: nemáš hnědé cheese slopes na vršky sloupů, aby přiléhaly ke střeše?


Když vidím, co tady spousta z vás staví za krásy, tak si víc a víc pohrávám s myšlenkou skutečného výstavního katalogu pro Lipno 2014, ke příležitosti 10 let Kostek...
Pán na Žlutém hradě

Aki

Díky.
Citace od: milanv kdy 15.02.2014, 02:02:17
Bude to na výstavě vidět - i dovnitř?

No asi nebude.  :-\

Citace od: milanv kdy 15.02.2014, 02:02:17ad půda: nemáš hnědé cheese slopes na vršky sloupů, aby přiléhaly ke střeše?

Mám, ale tak jako tak by ty nedokončené trámy nedávaly smysl, tak to zatím nechám a před Lipnem ještě dodělám, spolu se zařízením, stoly, lavicemi, obyvateli, pijáky a tak.

peter

Je to pěkné, to nemusím více zdůrazňovat. Opět proto přidám jen poznámku. Jak je ten stůl v přízemním mazhaus, tak bych nohy postavil na podlahu. Nyní jsou zapuštěné v dlažbě a dlažba se nohám vyhýbá.
Další výtvory a informace najdete na mém webu ARTPeter.net, v galerii na Brickshelf.com a mém YouTube kanále.