(Vlastní) Tvrz Ostromeč

Založil linhi, 22.02.2007, 10:44:36

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Rozebrat Ostromeč a postavit hrad?

Ano
Ne
Pouze přestavba
Klidně to vyhoď
Neotravuj

linhi

Začal jsem se stavbou své tvrze Ostromeč a rád bych slyšel nějaké rady či kritiku.Je to můj čtvrtý počin co jsem tu na fóru a snad se to zlepšuje.Jak bude tvrz růst a přestavovat se budu ji fotit a přidávat sem na fórum fotky.Pokud má někdo nějaký nápad tak sem s ním.Já posoudím zda je to v mých možnostech a třeba ho i realizuji.A i když zde v republice Ostromeč byl nehledejte žádnou podobnost  ;)

Marťan

Máš to moc pěkné, už se těším, až to bude komplet...možná trošku mi tam nesedí ta špičatá střecha (jde to vidět na obrázku 4) ...tu ptačí budku bych tam ubral..  ;)

Raistlin M

#2
Moc zajímavě se vyvíjející MOC. Marťan má pravdu s tou věží. Té střeše by slušela lepší špička, ale to se dá ještě doplnit a do dokončení změnit.
Nemá Ostromeč něco společného s Ocel Uth-Matar? (překladů je spousta mě se zažil tento (pro fantasy hnidopichy))

J0hny54

Mně se to taky líbí, i řešení stají pro koně, ale nešel by ten most trochu rozšířit nebo posunout aby se tam ten kůň vešel celej ? Celkově je to pěkný

linhi

Ano nad těmi stájemi už jsem taky přemýšlel,je to teprve taková hrubá stavba a jak budou chodit dílky z BL budu postupně upravovat vše co je takové nedoladěné.

Micho

Citace od: linhi kdy 22.02.2007, 12:40:18
Ano nad těmi stájemi už jsem taky přemýšlel,je to teprve taková hrubá stavba a jak budou chodit dílky z BL budu postupně upravovat vše co je takové nedoladěné.

Aj ja sa pripojím, vyzerá to nádejne, pekná stavbička. Pokiaľ sa ti to podarí postupne povylepšovať, môže sa z toho stať aj maličký skvost.  ;)

Aki

#6
Musím říci, že od posledka je to dost velký posun k stvárňování realističtějších staveb. Tedy něčeho co mám osobně rád. A opravdu se mi to začíná hodně líbit.
Dovolím si tedy napsat pár poznámek a postřehů. Pro jistou všechny upozorňuji, že jsem se na tom takto s linhim dohodl. To abych nebyl nařčen, že někomu valím jen tak klíny do hlavy.  8)

Prvním co mne upoutalo, bylo použití okének v přízemí té palácové budovy. Okénka do dvora jsou OK, ale ven? V patře by to možné bylo, ale ne v přízemí.

Předpokládám, že panely v obvodové hradbě jsou myšleny jako střílny. Tam by to tedy bylo OK

Ptačí budka - no taky se mi to moc nezdá. Klidně bych takovéhle stavbě přidal domovní štíty a za tím normální áčkovou střechu (pro představu něco podobného měla velká věž na Karlšejně před neogotickou přestavbou).

Komín mi příjde vzhledem k velikosti té budovy ve které je umístěn příliš veliký a takový nějaký nedokončený.
Budovu samu bych pak v těchto místech udělal spíše jako patrový jednoprostorový "palác".  Pokud by jsi ji spojil i stou věží, tak by mohl být i dvouprostorový a věž bych udělal z té patrové budovy s ptačí budkou. Takový tvar mají například Litice.

Brána: Nějak mi nesedí jednak ta voda před bránou a jednak ten mostek. Charakter toho hrádku mi nepřipadal jako přímo vodní (což ty modré basepltae evokují), ale pokud už z toho vodní hrad chceš, tak bych vyvýšil uroveň nádvoří, minimálně do úrovně toho mostu. To snížení je divné. Já sám jsem ho sice taky použil u vikingů ve Svitavách, ale to použití už bylo dáno fatálním nedostatkem kostek.
Tahle část mi přijde jako nejproblematičtější z celé stavby.
Most samotný by pak určitě měl být u tělesa brány zvoditý (zvedací), než pevný.
Ta budova toho šenku či co to přesně je, se mi tam taky moc nelíbí. Co tam umístit hradní kapli, případně něco konkrétnějšího, než je to nyní. Okna bych ale v téhle velikosti volil spíše stejná jako ta v té horní části. Tyhle se zelenými okenicemi tam jsou jak pěst na oko.
Stáje jsou dobře naznačené, ale určitě budou chtít ještě dodělat nějakými přístavky.
Tož tak to je asi tak v krátkosti všechno.  >:D

linhi

Aki děkuji moc s doporučeními pro můj MOC a budu se snažit - ten most je moje noční můra,chtěl jsem udělat padací ale nemám hnědé plates a z jiných ho nechci.Tak postupně, okénka v šenku - jiná už jsem neměl ,ale budou.Palác přestavím a ten nápad co jsi linknul se mi hned zalíbil.Okna v přízemí mě ani nenapadla - moje chyba.Tak dík a když někoho něco napadne,pište pište.Dnes a zítra jdu na noční a tak se k dalším úpravám dostanu až v neděli.

linhi

#8
Citace od: Raistlin M kdy 22.02.2007, 12:30:36
Moc zajímavě se vyvíjející MOC. Marťan má pravdu s tou věží. Té střeše by slušela lepší špička, ale to se dá ještě doplnit a do dokončení změnit.
Nemá Ostromeč něco společného s Ocel Uth-Matar? (překladů je spousta mě se zažil tento (pro fantasy hnidopichy))

Tento název- Ostromeč měl nějaký hrad v ČR který je teď v troskách.Potomek jeho majitelů dělá se mnou v práci.Tudíž ryze český název.

Samík

Mě se Tvoje stavba velice líbí.  ;D Je opravdu vidět, že se každou další stavbou velmi zlepšuješ. Jediné co mi tam však nesedí (krom té čepičky na střeše, kterou tu již zmiňovali jiní  ;))jsou ta červená okna se zelenými okenicemi (na nádvoří).
Jsou tam i nějaké interiéry?

Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost! Tím prvním si ovšem nejsem tak jist!
--Moje Brickshelf galerie--

Jožka7

Velice pěkné, souhlas a Akim, těším se na výsledek.
Non nobis, Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da Gloriam.

linhi

Zakoupeny díly na pokračování ve stavbě tvrze,do dvou týdnů dorazí nákup z BL tak do té doby se odmlčím.Doma už toho moc nezbylo.... ???

castelL

Veľmi pekné teším sa na pokračovanie.Ked to bude celé tak to bude hrad.

Colonel32

linhi je takovy nas maly cesky chadzi  ;D

Raistlin M

Citace od: Colonel32 kdy 23.02.2007, 18:49:25
linhi je takovy nas maly cesky chadzi  ;D
Asi je to tím, že zatím postavil jen malinko, ale mě se to linhiho minidílko líbí víc než chadziho. chadzi je takovej megaloman.  8)

Uvidíme, jak to bude pokračovat, až se linhi dostane na nějaký trojnásobek dílů, než co použil do teď.  8)

zakm

#15
Je to celkom pekný MOC.
A hlavne najzaujímavejšie je postupný vývoj tvojho hradu , podobne ako u tu. Som zvedavý ako to pôjde dalej. Bude to mať este rozšíreny pôdorys ?
...ak nájdeš v živote cestu bez prekážok ,tak nikam nevedie...

linhi

Tak jsem dnes na noční celou dobu - samozřejmě při práci - přemýšlel jak na to vyzrát a už mám nápad jak tvrz upravit.Ale je to vše závislé na dílech.Něco doma ještě mám, tak  použiji co půjde.Avšak nechci nic uchvátat.Jinak děkuji všem za zájem o Ostromeč a už pro to na ní budu pokračovat! Hned jak se stavba pohne tak to nafotím.Mám ale zaměstnání kde dělám krátký a dlouhý týden a doma ročního ďáblíka kterej vše rád ochutnává,proto mám čas stavět tak jednou za týden a to v noci.Tak se to asi protáhne  .... >:D

linhi

Tak jsem trochu máknul a celé to začal přestavovat.Koukněte na to a dejte vědět co jsem zase udělal špatně.

otaznik

Ta velká věž mi se mi líbí, jen k ní z boku vede, trošku nelogicky, dlážděná cesta!  ???

linhi

Také je na věži vidět původní zazděnou bránu- proto ta cesta - nyní pro lepší obranu bude řešen vstup do paláce přes padací mostík.

TomG

Nebylo vy lepsi vyhodit tu pokroucenou baseplate a postavit to z kostek?
Only the best can survive.

Aki

#21
Citace od: TomG kdy 25.02.2007, 23:44:27
Nebylo vy lepsi vyhodit tu pokroucenou baseplate a postavit to z kostek?
No mě se tedy zrovna ta baseplate docela dost líbí.  8)

Edit: Na vysvětlenou - ostatní mé připomínky v SZ.

Marťan

Citace od: otaznik kdy 25.02.2007, 23:08:46
Ta velká věž mi se mi líbí, jen k ní z boku vede, trošku nelogicky, dlážděná cesta!  ???

Linhi, baseplate bych tam nechal, ale posuň tu věž na nejvyšší místo baseplate, takhle to vypadá fakt divně. Ale jinak se mi líbí, že jsi tam udělal možnost otevření stěny.   :D

Raistlin M

To užití svažující se (obvyklé) cesty se mi líbí. Jen proto, že je tento potisk v setech užit jako cesta, neznamená to, že nemůže představovat holý kamenný povrch.
Ta zazděná brána k té cestě moc nesedí.  ;)

Marťan

#24
Citace od: Raistlin M kdy 26.02.2007, 09:41:43
Jen proto, že je tento potisk v setech užit jako cesta, neznamená to, že nemůže představovat holý kamenný povrch.

No to možná jo, ale myslím, že každý má vžité, že je to cesta a ne kamenný povrch, ale to už necháme na Linhim, jak se to líbí jemu.... jinak kdybych to chtěl udělat jako kamenný povrch, určitě bych to řešil z nějakýck bricků, ale ne takto...  :P

Raistlin M

Citace od: Marťan kdy 26.02.2007, 09:45:43
Citace od: Raistlin M kdy 26.02.2007, 09:41:43
Jen proto, že je tento potisk v setech užit jako cesta, neznamená to, že nemůže představovat holý kamenný povrch.

No to možná jo, ale myslím, že každý má vžité, že je to cesta a ne kamenný povrch, ale to už necháme na Linhim, jak se to líbí jemu.... jinak kdyby to chtěl udělat jako kamenný povrch, určitě bych to řešil z nějakýck bricků, ale ne takto...  :P

Na Legu je právě pěkné to, co právě popíráš. 8)
To je jako když někdo použije space tvrdá kola jako motory u vesmírné lodi a ty bys říkal: "Každý to má zažité jako kola ... ".  ::)
A jak můžeš vědět, jak by to zrovna linhi řešil?  ;)
Dostáváš se z roviny názorů do roviny argumentace pouhými doměnkami.  :P

Marťan

Oprava: Chybělo mi tam jedno "ch", myslel jsem, kdybych to dělal já, tak bych to udělal z bricků, ale máš pravdu, lego je určitě o představivosti a každý může přijít na něco nového...  ;)

Jožka7

Ahoj,
tož můj komentář: vypadá to velmi zajímavě, k nějakému obšírnému hodnocení je ještě brzy, nicméně již teď nebude od věci se nad pár aspekty zamyslet.

a) Stavíš tvrz či hrad? To je důležité rozlišit, neboť komplex vlastní tvrze je obecně schopen plnit méně funkcí než komplex hradu. Zatím to dle názvu i dle rozvržení a charakteru zástavby na fotkách vypadá na velkou kamennou tvrz.

b) Přístupová cesta k zazděnému vstupu do hlavní věže je nonsens, takovouto rampu by tam nechali jen během stavby (což by mohl být zajímavý námět, zachytit věž během stavby) a pak ji ihned odtěžili (jednak obranyschopnost, jednak úspora místa ve dvoře).

c) Systém opevnění není nejlepší. Nárožní bašta naproti vstupu flankuje jen malý úsek zdi směrem k hlavní věži, který je přitom dobře hájitelný z nejvyššího místa terénu. Naopak mimořádně důležitá stěna naproti věži není flankována vůbec, neboť zmíněná nárožní bašta je do této stěny zcela zatažena a ve druhém rohu je vstup. To je také hodně neobvyklé a obranu degradující, bylo by lepší prohodit bránu s vedle stojící věží (či co to bude na tom skalnatém suku) tak, aby se věž posunula do rohu a mohla postřelovat obě strany; obrana vstupu se tím také zlepší.
Non nobis, Domine, non nobis, sed Nomini Tuo da Gloriam.

Šejmus

Být tebou bych tam tu baseplate nechal, aspoň to drží pohromadě, a dojem to rozhodně nekazí, možná jste ale myleli jenom tu skálu, a na to já, že pokud máš hodně kostek a času, tak bych to vytvořil z bricků, bude to vypadat líp, a taky podle tvých představ....Jinak celá stavba vypadá velmi dobře, a jak už tady Jožka napsal, musíš se zamyslet co chceš stavět, pokud to má být tvrz, tak ji nech jen tak, pokud něco většího a více využívaného tak bych dal doprostřed nějakou kapličku, skladiště nebo něco...
Fool of a Took!

Peetrs

Citace od: sejmus kdy 27.02.2007, 10:40:37
Jinak celá stavba vypadá velmi dobře, a jak už tady Jožka napsal, musíš se zamyslet co chceš stavět, pokud to má být tvrz, tak ji nech jen tak, pokud něco většího a více využívaného tak bych dal doprostřed nějakou kapličku, skladiště nebo něco...

Také se mi ta stavba zamlouvá, ale myslím, že to chce oživit. Přidal bych tavernu, kovárnu, prostě něco, aby bylo poznat, že to tam žije.   ;)