(Vlastní) Vitráže

Založil Foton, 04.11.2019, 11:35:02

Předchozí téma - Další téma

0 Uživatelé a 1 Host prohlíží toto téma.

Foton

Veliké díky Chairudovi.

Už asi dva roky mě "obtěžuje" otázkou: "Tak co ty vitráže, cos o nich mluvil? "  A pak i nabídl své trans díly k zapůjčení. On, Pán trans dílků!
A tudíž tu, a na výstavě v Olomouci, můžu prezentovat svoje vitráže.

Původní myšlenka byl trans clear plates jako nosič a na ně nacvakané  průhledné barevné tiles/plates. Jenže průhledná baseplate 48x48 stojí něco kolem 1 000,-
a to bylo na mě moc. Pak nějak vznikl nápad nestavět "naležato" (study směřují k divákovi) ale "nastojato" (study jsou svisle, kolmo na pohled diváka).

To  má pár výhod

  • lze snáz udělat samonosnou stojací konstrukci
  • vyšší rozlišení ve svislém směru, 5 plates na sobě VS 2 study

a nevýhod


  • musí se to stavět s ohledem na pevnost
  • výměna "pixelu" v hotovém díle je  masakr
  • nejde tak snadno míchat barvy vrstvením těch základních

Vzhledem k dostupným zapůjčeným barvám  (spousta tmavě modré, světle modré, červené, růžové a průhledné a trošku i od jiných) se dost omezil výběr tématu.
To, že většina těch barev byla jen ve verzi 1x2 plate, pak určilo, že zadní stěna bude "chlupatá". Což se nakonec ukázalo jako dobře, neboť se na to dalo přichytit orámování a vyztužení.

Hned co jsem dostal dílky do pracek, tak jsem vyzkoušel míchání barev pro verzi "naležato". Viz fotka, pod palcem jejako zadní vrstva trans clear, takže je v tom sloupci (a odvozeně i patřičném řádku) vidět které barvy jsou kde.

Jako první jsem stavěl ledňáčka. Chtěl jsem, aby výsledek měl stejné rozměry jako ona baseplate 48x48. Abych to mohl porovnat až si ji někdy koupím.

Druhý byl olomoucký erb. díky čtvercovým polím šachovnice je to nejkřehčí ze všech třech. U něj jsem přidal i černý okraj kolem "spojů sklíček". Tyhle černé spojky mi pak umožnily krapet zvýšit pevnost do stran. A taky zadělaly na problém, zjištěný až po sestavení celého erbu. Šlo o nevyžádanou nesymetričnost. Schválně jestli jí najdete, je vidět na tom snímku jen erbu u okna.  Tentokrát je to jen široké 48 studů, výška je větší.

A do třetice si Tomáš  objednal erb Univerzity Palackého v Olomouci. Poučen z předchozích nezdarů, nepoužíc elektrickou kytaru, stavěl jsem hned od začátku dvouvrstvě. Zadní strana je trans clear a výsledek je parádně pevný a hladký i zezadu. Šířka opět 48 studů, výška o chlup menší.

Digitální podporu mi poskytl GIMP, uměl všechno co jsem potřeboval.

Celkem mě překvapilo, že procházející světlo ztratí dost na síle. O nějaké projekci mozaiky na podlahu si můžete nechat zdát.


Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Chairudo

Když píšeš objednal to zní jako bych ti za to platil.... já tě jen slušně požádal  >:D

A díky moc  ;)

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

milanv

Zajímavé. Hodně mě mrzí, že to je jeden z modelů, které jsem v Olomouci přehlédl :( :( Rád bych to viděl naživo, jaký to dělá efekt.
Pán na Žlutém hradě

Foton

Tož až pojedeš kolem Olomouce, tak dej vědět. Jsem doma ve Velkém Týnci skoro furt.
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Izabella08

Fotone, vitráže se Ti moc povedly...v práci je  dělám ze skla a jsou pracné jako blázen...z LEGO kostek to musel být zážitek. Opravdu VELKÁ POCHVALA:):)

milanv

Foton: Díky za nabídku, opravdu to rád uvidím, ale do Olomouce je to pro mě dálka, tak asi až při příležitosti jarní výstavy...
Pán na Žlutém hradě

Foton

Spiderman v akci
Zatím (a nadlouho) poslední vitráž. Tentokrát dvouvrstvá (=> možnost stínování) a 2,5D).

A Spiderman má spider-sense! https://youtu.be/uWfTRjZ5L3k

Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.

Chairudo

YouTube LEGO videa, Fotky z výstav na Flickr

Foton

Škoda, že je to Spiderman. Do soutěže na IDEAS (https://ideas.lego.com/challenges/7c88ab31-887b-464e-9b5f-b20699e609ff?query=&sort=top) mi to nevzalli asi kvůli licenci.
CitaceUnfortunately, we've had to return your submission, Spiderman in Action - 2.5D Stained Glass, to you for further revisions in order to comply with the Product Idea Guidelines, Contest Rules or Activity Rules. We could not approve your submission for the following reason:

    Your entry does not fit the brief, asking for art! Click here to see the full brief.

    Your entry might also reference a 3rd Party IP such as Ford or Star Wars. Please don't use 3rd Party IP's in your submissions.

Alespoň, že ty předchozí mozaiky prošly :-)
Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody.